2018-03-14 114 瀏覽
食完晚餐之後 想食甜品 可是比較飽 沒有胃口便建議朋友一起到天后才吃甜品步行到天后 橋底附近比較多甜品店選擇心大心細 不知去那一間朋友建議去上次吃不到的那一間因為上一次經過 剛好遇上休息之所以認識這間甜品店 是因為較早一段時間前 店舖的廣告比較多而且在天后附近都比較少芋圓甜品便很想試一試除了外賣兩碗芋圓甜品之外還吃了焦糖燉蛋一共有四款口味 分別是原味/好立克/阿華田/宇治抹茶經過一番討論之後 才決定試好立克口味表面一層脆脆的焦糖燉蛋好重好立克味 出色吃完整個都不會太滯有機會想再試試其他口味
食完晚餐之後 想食甜品

有機會想再試試其他口味

2018-03-14
好立克味焦糖燉蛋
2018-03-10 109 瀏覽
係灣仔食完個打冷,時間尚早,就諗到不如去食之前係Facebook 傳得好勁,係天后出名又新開嘅芋圓糖水鋪度食下。入到去啲枱都幾特別,幾復古。呢間糖水鋪主打唔同糖水配搭芋圓同唔同flavour 嘅焦糖燉蛋。一心黎到想食芋圓,甘所以就叫左個蕃薯糖水配芋圓。個糖水好辣啲蕃薯都幾甜嘅,芋圓都Okay,都彈牙,不過又唔係真係好特別,正正常常。男朋友叫左個仙草八寶,因為唔食仙草所以唔知味道,只有相。佢都話正正常常,無咩特別。

入到去啲枱都幾特別,幾復古。

一心黎到想食芋圓,甘所以就叫左個蕃薯糖水配芋圓。個糖水好辣

1K
2018-03-04 227 瀏覽
呢間陪著你走甜品,已經想食一段時間,襯住同朋友喺灣仔打完邊爐,專登懶浪漫坐叮叮過黎食。小店鋪位唔大,枱櫈間冇乜空間,不過都有唔少人係叫外賣,所以我地堂食都即時有位。甜品款式唔多,主要係芋圓、湯丸、仙草、焦糖燉蛋等,晚上8點後設低消每位$25;定價唔算親民,但都未至於離地仙草八寶 $38為此甜品而來,芋圓熱潮稍退,冇之前咁瘋狂,但我仲係好鐘意食,哈哈。仙草底加芋圓、地瓜圓、薏米、蓮子、紅豆、西米。 料唔算多,性價比一般;好多呢類型嘅甜品都係賣緊廿零三十蚊,38蚊認真有啲貴。仙草幾滑溜,冇涼粉死實實嘅口感,但一啲糖水都冇,其實比較淡紅豆、薏米、西米呢啲無功無過;蓮子唔夠腍…芋圓、地瓜圓色澤淡薄,唔係好鮮豔嗰種,size適中,各6、7粒。比較失望,話哂都係主打,食落唔夠煙韌,好在都唔會太硬。可惜芋圓、地瓜圓兩者都冇味;瞇埋眼係完全分唔到…成個甜品一個字:很清淡,冇乜味;鐘意健康甜品嘅人或者會喜歡?阿華田焦糖燉蛋 $33除左阿華田,仲有原味、好立克、抹茶、oero等口味,價錢唔平,可能係招牌,話哂有咁多隻味。焦糖層薄脆,唔會過甜,燉蛋入口有好濃阿華田味燉蛋就較流質,唔夠挺身,好似未夠時間咁,可

仙草八寶 $38
仙草幾滑溜,冇涼粉死實實嘅口感,但一啲糖水都冇,其實比較淡

紅豆、薏米、西米呢啲無功無過;蓮子唔夠腍…
可惜芋圓、地瓜圓兩者都冇味;瞇埋眼係完全分唔到…

仙草八寶

阿華田焦糖燉蛋 $33
阿華田焦糖燉蛋

焦糖層薄脆,唔會過甜,燉蛋入口有好濃阿華田味

燉蛋就較流質,唔夠挺身,好似未夠時間咁,可能有啲人鐘意呢種口感,只係唔啱我地。

阿華田焦糖燉蛋
2018-03-02
$38 (宵夜)
2018-02-19 258 瀏覽
行完維園年宵就想食吓甜品,同朋友吹吓水,知道天后呢邊都喺美食天堂,就過嚟睇下有咩甜品舖。因為當晚嗰嗰都行完年宵之後嚟搵糖水食,所以間間都好多人,所以都打算是旦搵一間,而咁啱見到呢間有芋圓食,所以就俾呢間舖頭吸引左過嚟。舖頭其實都幾多人等,不過好彩都只喺等左十五分鐘,都唔算太耐,不過可能太忙喇,入到去坐低左職員都無俾menu我地,要叫左幾次先拎到。見到舖頭牆身都貼左一啲雜誌同佢地做既訪問,而其中就有介紹佢地比較特別既一個「好立克/阿華田/oreo焦糖燉蛋」,所以我就叫左個好立克既嚟試下。因為焦糖燉蛋其實已經一早做好晒放左喺雪櫃,所以好快就有,不過前前後後職員都俾錯左兩次原味既俾我,第三次先拎到啱既。喺價錢方面,我覺得喺呢頭嚟講都唔算太貴,所有甜品都大約三十蚊或者咁上下。而食落去覺得都有好立克味道,但又唔算太濃烈,不過都幾得意既,如果喺好立克既fans都可以嚟一試。

好立克焦糖燉蛋
15 分鐘 (堂食)
宵夜
2018-02-14 204 瀏覽
幾乎每張枱都有漏單情況,多人的時候要等待是明白和理解的,但竟然經常出現遲來先上岸,比我們遲下單的卻已全部送上。我們等待差不多半小時忍不住追問後,員工才說馬上幫你入單。那麼等待的時間是為了什麼?!最後亦因等待期間地瓜圓沽清,更要我們享受一碗全芋圓的糖水,感謝如此沒有系統的安排和服務!!即叫即煮相信也用不著等待如此長時間!果然某假期雜誌的報導是不可相信的!!另外就食物質素問題,就一間以芋圓地瓜圓才主打的店舖而言,平心而論,芋圓都沒有味道,而且很硬,主打居然如此失色,其他食物就不得而知了。真的奉勸諸位不值一試和作無謂的等待,浪費人生的一小時在一碗糖水當中。十分失望!
果然某假期雜誌的報導是不可相信的!!

十分失望!
2018-02-08 244 瀏覽
個人口味唔同,不代表差成咁﹗響OpenRice睇見有幾個負皮,都想唔嚟,但一嚟到叫咗碗仙草八寶,即管試吓呢個招牌甜品,一看之下,料好足,好豆好林,番薯圓都好Q,芋圓就冇番薯咁Q,但唔係完全唔掂,一問之下,原來因為落份嘅分量多少而定煙韌程度,番薯就番薯味,芋頭有芋頭味,不過個人有個人口味,有啲鍾意重口味,我就鍾意佢甜度啱啱好,環境舒適,員工態度好,一個人一個下午來嘆不錯!下次試埋佢個腐竹同夠薑番薯糖水,聽到隔離話好味同好夠薑!
個人口味唔同,不代表差成咁﹗
下次試埋佢個腐竹同夠薑番薯糖水,聽到隔離話好味同好夠薑!
2018-02-07 164 瀏覽
同朋友都有睇到呢間甜品既介紹,一直都想試下,終於有機會黎啦。夜晚八點幾,飯都未食,就黎試下個芋圓!叫左夠薑蕃薯糖水芋圓,黎到賣相不吸引😅就無影相了...果然真係好夠薑,好辣啊!越食越辣>< 試食芋圓,係好軟好淋,唔係有咬口個種,有少少失望...不過係食到有淡淡既芋頭味~總括而言不是我杯茶,因為我鐘意煙韌個種芋圓。糖水對我黎講都太辣了...我同朋友都麻麻地。如果係鐘意淋同有味既芋圓都可以黎試下既😅
夜晚八點幾,飯都未食,就黎試下個芋圓!
叫左夠薑蕃薯糖水芋圓,黎到賣相不吸引😅就無影相了...
2018-02-03 205 瀏覽
真係麻麻哋,芋圓好難食好硬無味道。個位置之前係阿妹傳統糖水好味好多。廣告令舖頭人山人海,收銀找錯錢,傳統糖水加芋圓真係只是卓頭。俾廣告宣傳騙了。只有份量是足夠。
2018-02-03
10 分鐘 (外賣自取)
2018-01-29 242 瀏覽
黎間野D芋圓係我食過最難食ge芋圓!一D都唔煙un,硬的。D糖水又無味又唔夠甜,芋丸地瓜丸得幾粒我都唔理啦,因為俾多我都唔想食。簡直浪費我68蚊真係唔使來試。自己整都好過佢
真係唔使來試。自己整都好過佢
仙草八寶
南北杏雪耳圓肉芋丸
外賣自取
2018-01-28 214 瀏覽
見雜誌online blog講到咁勁,晚飯後去陪著你走甜品打算食好西啦。去到堂食已經截咗order,無問題,咁咪買外賣囉🙃拎到碗糖水返屋企,超離譜呀!外賣蕃薯芋圓,$30得半碗,幾啖食曬!!😡得2舊蕃薯加10粒唔夠嘅芋圓,芋圓好淋,無芋味。唯一讚係個糖水好夠薑味 ,一定唔會再幫襯呀!
2018-01-25 186 瀏覽
This restaurant is newly opened and famous of their handmade taro balls, which did not disappoint me at all.They offer various signature dessert and it was crowded by 9pm which we had to line up for seats. I ordered their signature 8-treasure grass jelly and love it very much. Very refreshing and healthy, and they provided excellent customer service. Would highly recommend this to all dessert lover!
2018-01-24 252 瀏覽
首先我是由fb 一些post介紹吸引黎這間新的甜品舖吃竽圓,因為我個人很愛吃竽圓,很喜歡吃它哪種qq,彈牙的感覺,加上在香港能夠吃到堂食竽圓糖水真的少之有少,所以我特登黎到呢度食糖水。誰知吃到才令我有點失望,因為它的芋圓不是我想要的qq感覺,它們分兩種芋圓,一種是紫色的,紫色芋圓當中包含芋頭蓉,另外一種是黃色的,當中沒有涵,它們兩種吃的口感就像吃了湯圓的外皮,完全沒有彈牙的感覺。然而我要叫的是腐竹薏米銀杏糖水, 當中薏米黏在一舊,銀杏只有不多於五顆,味道相當麻麻。這一間舖頭是主打芋圓,但吃起來不像我想吃的芋圓,有點失望😞

2018-01-24
2018-01-22 222 瀏覽
星期天看到網上有介紹這間甜品店,咁就走來試一試🙈🍨來到好多人地瓜圓又買曬了,有點失望😞,我一場來到緊係要試下啦,Ok不過可能太多人來,份糧有d少咗,希望下一次再來會好d💪🏼
2018-01-20 318 瀏覽
星期五下班後由中環搭叮叮去到天后吃芋丸!做為☝️個台灣人,一直都在搜尋著好吃的台灣甜品。這晚心血來潮的約了朋友一齊來試試,可能還算早,所以不用等就直接有位子入座!先叫了一個薑湯芝麻湯圓芋丸打打底,再說也是冬天,所以先暖個胃再吃涼的比較好。芋丸偏軟,因為是熱食,所以更令芋丸有種糊糊的口感,本人不是太能接受,但是我想香港人應該會形容這樣的口感叫做「入口即化」吧?只是我不懂欣賞。芋丸份量不多,勝在薑湯夠薑!只是我發覺就算香港的薑湯再薑,也是不比台灣薑湯來的薑!可能是地域的關係吧?種出來的薑是有些些分別的。再來就是本店的招牌啦!- 仙草八寶這個是冷食來的,份量也比較足!芋丸的口感有比較Q彈,這口感對我來說是比較正常的!甜度也是剛剛好。店鋪的地點在叮叮下車後還要再走大概10分鐘,如果你腳長,或許5到6分鐘的路程可以到!
星期五下班後由中環搭叮叮去到天后吃芋丸!

做為☝️個台灣人,一直都在搜尋著好吃的台灣甜品

再來就是本店的招牌啦!- 仙草八寶

涼粉芋丸
涼粉芋丸
2018-01-07 628 瀏覽
友人知我係天后區食客,就派我去呢間新開甜品舖試下。起初我就買外賣,點知又有朋友約去消夜,所以我一晚食左兩次。店舖裝潢雖然簡簡單單,但好有家庭feel.而我幾喜歡啲主打甜品嘅相掛左享當眼地方,一目瞭然。你睇下幾有心思,有張圖片卡仔釘住享份外賣,咁就可以確定我冇拎錯。仙草八寶。唔好以為啲料得咁少,全部都喺個底處。有芋圓啦丶紅豆丶蓮子丶薏米等等。仙草質感唔錯,最重要就係份糖水唔會好甜,絕對無添加。原味焦糖燉蛋.又香又滑, 如果有熱食就更加好。夠薑蕃薯加芋圓。薑味好濃但飲落又唔會好辣,蕃薯夠腍,芋圓好有口感。我覺得如果舖頭有多啲熱嘅甜品就更加好啦!
原味焦糖燉蛋.又香又滑, 如果有熱食就更加好。
我覺得如果舖頭有多啲熱嘅甜品就更加好啦!