呢間店久仰大名,潮州打冷小菜好出名,有多間分店,款式多又大碟,最緊要係新鮮好味,老少咸宜😋今次同友人黎到將軍澳店,店內裝修呈懷舊色彩,出面仲有2隻鵝迎接你,食飽飽可以去海濱散步幾唔錯-鹵水鵝片係厚切鵝片,夠入味,配酸菜,酸汁,幾種唔同嘅sauce去帶出鵝片嘅味道,份量多-焗魚腸係潮洲菜嘅精髓,金黃香脆熱辣辣雞蛋層,下層滿滿魚腸,有魚汁,咬落鬆軟有口感,鮮味無窮,唔覺得腥-椒鹽鱔球邪惡而又幾好味嘅白鱔球,炸得酥脆,鱔球肉質嫩滑,鮮甜無骨-黃金鮮魷😍必點項目,食完一舊再一舊,好香嘅咸蛋香味,見到溶左嘅咸蛋黃痴係外層,成個感覺食落去唔會過於油膩,鮮魷厚肉,炸粉同魷魚比例恰到好處-薑蔥焗魚雲成煲上,調味嘅薑蔥蒜份量多,魚雲炆到好腍身,魚肉咬落滑溜又juicy ,夠曬入味-潮洲蠔仔粥(碗) 2人食剛剛好😉由蠔仔煲成,稠度剛好,用黎送小菜一流蠔仔分量多,蠔仔黎講size 算係大大粒,成個粥鮮味一流
-鹵水鵝片
-焗魚腸
-椒鹽鱔球
邪惡而又幾好味嘅白鱔球,炸得酥脆,鱔球肉質嫩滑,鮮甜無骨
-黃金鮮魷
-薑蔥焗魚雲
-潮洲蠔仔粥(碗) 2人食剛剛好😉
由蠔仔煲成,稠度剛好,用黎送小菜一流
蠔仔分量多,蠔仔黎講size 算係大大粒,成個粥鮮味一流
2024-06-29
  • 潮州蠔仔粥
  • 黃金魷魚
  • 滷水鵝片
去將軍澳探朋友,竟然見到住宅區有間陳儀興,外面有2隻鵝仔,好得意!一睇menu, 發現同其他分店有啲唔同,價錢比較便宜,選擇亦不只限於潮式打冷!焗魚腸本人係魚腸愛好者,一見到只係$88就即刻叫!新鮮滾熱辣焗好,好多薑絲,完全唔腥仲好香口!椒鹽鱔球每件鱔球都好厚肉又有鱔油香,啖啖肉好滿足!平時食鱔都係蒸為主,今次椒鹽好惹味,好似去咗大排檔咁!蠔餅潮州菜必食嘅蠔餅,呢間分店嘅蠔餅係炸嘅,蠔又大粒,都係好似去咗大排檔咁,好有風味!拔絲咕嚕肉平時喺其他分店都有食開呢個餸,呢度嘅咕嚕肉份量好足,炸粉好薄,配埋個咕嚕汁,可以食幾碗飯!鹵水鵝片識食一定係食招牌鵝片,啖啖肉,好有鵝香!食到最後一定要叫佢哋師傅即叫即煮嘅潮式糖水做結尾,叫咗一個綠豆爽清心丸,一個薑薯綠豆爽,好大碗,熱辣辣又清甜,唔會太膩,係一個好好嘅結尾!好滿足啊今餐!

焗魚腸
本人係魚腸愛好者,一見到只係$88就即刻叫!
新鮮滾熱辣焗好,好多薑絲,完全唔腥仲好香口!

椒鹽鱔球
每件鱔球都好厚肉又有鱔油香,啖啖肉好滿足!
平時食鱔都係蒸為主,今次椒鹽好惹味,好似去咗大排檔咁!

蠔餅

拔絲咕嚕肉

鹵水鵝片
識食一定係食招牌鵝片,啖啖肉,好有鵝香!

好滿足啊今餐!
2024-07-17 397 瀏覽
呢間陳儀興都開咗一排時間,今次係將軍澳同屋企人食飯就試吓依間。星期六打電話book枱所以唔使等位,但睇返人流都唔算多人,所以Walk in應該都有位。裝修都幾有用心,除咗壁畫燈飾,入邊嘅裝修都保留咗一種傳統打冷同加上新潮舒適嘅感覺。鹵水鵝片有點過老,蠔餅鮮炸魷魚都正常發揮🤣🤣,豉汁豆卜蒸鱔球好肥美都唔錯😌,辣酒花螺夠曬惹味但有啲細粒。韮菜炒蜆肉好多碎殼塊,食到成嘴都係要吐出嚟😂😅。埋單每人$250,唔算好貴,但食物質素一般,可能我哋唔識叫🤣🤣,可以試吓食烏頭,鹵水拼盤嗰啲🤣🤣。

• 潮州蠔餅
  • 豉汁蒸白鱔
2024-07-17 3934 瀏覽
🌈將軍澳嘅潮州舖頭 喺馬路對出 好大個招牌 容易尋找👍餐廳有大枱同埋大量四人枱 係家庭聚會嘅好選擇👶👧🧒👦1/ 食潮州嘢,咁梗係要嗌個滷水先🟫滷水鵝片無羶味,鮮味突出🤤😄而且鵝片係薄薄的,切得均勻一致,紋理亦都好細緻,肉質一啲都唔粗糙🪿2/ 椒鹽白鱔,平時都係食蒸白鱔多,第一次食炸嘅椒鹽白鱔,香口又特別😗😉淡水白鱔肥美,肉質炸完都好富有彈性,無泥腥味,點啲醬油更加惹味😉😉3/ 蠔餅亦都係食潮州嘢必點嘅🍪蠔仔嘅份量都幾大 餅亦炸得夠香夠脆 點少少魚露啱啱好🦪4/ 沙嗲牛肉炒芥蘭好大碟😉☺️牛肉鋪滿哂成個碟 沙嗲味濃郁 牛肉腍甜☺️🥩直程想叫多碗公仔麵🤣芥蘭都炒得夠香 🥦5/ 潮州蠔仔粥 嗌一碗都夠分 好大碗啲湯熱辣辣好飲 米粥有口感蠔仔鮮甜🦪🍜6/ 🍬最後叫埋個甜品 叫做脆皮落湯錢呢啲真係潮州正宗嘅小食有八大舊 🍬原來落湯錢亦都叫"膠羅錢"、"軟果",其實即係用糯米搓成,再煎香餅面,再加上大量嘅花生🥜第一次真係食 感覺好新鮮啊!🥠甜品嚟講真係好飽肚,而且好滿足🍩
🌈將軍澳嘅潮州舖頭 喺馬路對出 好大個招牌 容易尋找👍
餐廳有大枱同埋大量四人枱 係家庭聚會嘅好選擇👶👧🧒👦

1/ 食潮州嘢,咁梗係要嗌個滷水先🟫
滷水鵝片無羶味,鮮味突出🤤😄

3/ 蠔餅亦都係食潮州嘢必點嘅🍪

6/ 🍬最後叫埋個甜品 叫做脆皮落湯錢
呢啲真係潮州正宗嘅小食
有八大舊 🍬
第一次真係食 感覺好新鮮啊!🥠
甜品嚟講真係好飽肚,而且好滿足🍩
  • 潮州蠔餅
  • 鹵水鵝件
  • 蠔仔粥
2024-07-12 333 瀏覽
食食吓飯係咁滴水 滴到啲餸完全食唔到😅😅啲服務員行過嚟唔好意思都冇句 服務態度差 點做服務行業 叫佢重新攞過兩隻杯 個樣系晒面 唔知喺度講咩 滴晒水同我講冇辦法點樣食嘢 一啲表示都冇
陳儀興喺香港有幾間分店,今晚約咗朋友食飯所以就去咗將軍澳嗰間,環境好企理,座位都算多,坐得幾舒服。椒鹽鱔球朋友好鍾意食鱔,鍾意白鱔嘅口感,爽口得來啖啖肉,二椒鹽嘅煮法就令到白鱔更加香口,炸得非常乾身,唔會油冧冧。鹵水鵝片你都食潮州嘢,又點可以唔試滷水呢,之前食過呢度嘅鵝片,今次水準一如以往,滷得好入味,而且冇骨啖啖肉,份量好多。蠔仔肉碎浸時蔬如果想食蠔仔但係又唔想食煎蠔仔咁熱氣,誠意推介嗌蠔仔肉碎浸時蔬,蔬菜可以隨自己喜好選擇,今次就揀咗油麥菜,蠔仔份量好多,粒粒飽滿,冇乜腥味。黃金鮮魷一向都好鍾意食鹹蛋黃魷魚嘅我,當然就要嚟呢度試吓啦,每一塊魷魚都比鹹蛋黃包裹住,鹹香味十足,而且魷魚非常新鮮,爽口彈牙,推介!脆皮落湯錢呢一道甜品無論係菜式名,定係賣相都十分特別,實際就好似將糖不甩煎香兩面,然後再沾滿花生糖碎,所以食落比糖不甩更加乾身同香口。

蠔仔肉碎浸時蔬

黃金鮮魷

脆皮落湯錢
2024-07-08 337 瀏覽
平日夜晚都坐無虛席!好彩我哋早到🥰見到基本每枱都有點呢個鑊氣小炒皇 $105😍我本身去酒樓食飯都好鍾意點呢個菜,真係要夠鑊氣先炒得好食!果然冇令我失望,韭菜花好甜好好味!薑蔥桶蠔 $208呢個又係必食!超級肥美桶蠔,入口外脆內鮮嫩!有5大隻好滿足🤤椒鹽鱔球 $198食得出肉質超新鮮!炸過嘅鱔球食落一啲都唔油膩👍🏻好香口✨潮州蠔仔粥(碗)$72兩個人點一碗啱啱好,蠔仔同肉碎份量多!個粥好鮮甜👍🏻最後甜品揀咗 薑薯綠豆爽 $48 同 脆皮落湯錢 $88脆皮落湯錢係潮州人鍾意嘅小食之一,呢個就好似食緊煎過嘅麻薯,外脆內煙韌軟糯,加埋花生粉,超正超好味🤤🤤薑薯綠豆爽薑味唔算好重,入邊有去皮綠豆同百合,唔會好甜,食完有清熱嘅感覺🥰

平日夜晚都坐無虛席!好彩我哋早到🥰

薑蔥桶蠔 $208

椒鹽鱔球 $198
食得出肉質超新鮮!炸過嘅鱔球食落一啲都唔油膩👍🏻好香口✨

潮州蠔仔粥(碗)$72
兩個人點一碗啱啱好,蠔仔同肉碎份量多!個粥好鮮甜👍🏻

最後甜品揀咗 薑薯綠豆爽 $48 同 脆皮落湯錢 $88

黎到陳儀興除咗滷水嘢,原來海鮮小菜都好好味! 🦐蒜蓉蒸海大蝦店員推介,雖然係時價,但只係$168/ 6隻,好抵食!多款食法,我就點左蒜蓉蒸粉絲掛汁,蒜葱味道香開邊蒸,入口嚼勁爽彈蝦身渾圓啖啖肉,又入味。🥢豉椒炒蟶子皇蟶子大大支,配惹味豉椒炒豆豉醬香濃,紅椒爆起香辣加埋洋蔥、紅青椒醬香十足,軟滑肉厚🥢椒鹽鱔球外層酥香,鱔肉新鮮,口感有彈性,肉質彈牙,放耐左食都保持乾爽脆口🥢脆盞拔絲咕嚕肉咕嚕肉炸粉薄輕嚼外層有鬆脆感五花肉軟韌度剛好酸甜味道平衡配菠蘿蜜桃肉翠綠色炸盞,靚!🥢原個砵仔焗魚腸出爐香熱盪口蛋蓋軟心綿密魚腸入口鮮味,唔腥好有蛋香!
黎到陳儀興除咗滷水嘢,原來海鮮小菜都好好味!

🦐蒜蓉蒸海大蝦
店員推介,雖然係時價,
但只係$168/ 6隻,好抵食!
多款食法,我就點左蒜蓉蒸
粉絲掛汁,蒜葱味道香
開邊蒸,入口嚼勁爽彈
蝦身渾圓啖啖肉,又入味。

🥢豉椒炒蟶子皇
蟶子大大支,配惹味豉椒炒
豆豉醬香濃,紅椒爆起香辣
加埋洋蔥、紅青椒
醬香十足,軟滑肉厚

🥢椒鹽鱔球
外層酥香,鱔肉新鮮,
口感有彈性,肉質彈牙,
放耐左食都保持乾爽脆口

🥢脆盞拔絲咕嚕肉
咕嚕肉炸粉薄
輕嚼外層有鬆脆感
五花肉軟韌度剛好
酸甜味道平衡
配菠蘿蜜桃肉
翠綠色炸盞,靚!

🥢原個砵仔焗魚腸
出爐香熱盪口
蛋蓋軟心綿密
魚腸入口鮮味,唔腥好有蛋香!

2024-07-03 174 瀏覽
將軍澳潮州菜真的想不到將軍澳陳儀興連平日也坐無虛席,除了有潮汕滷味,也有各類海鮮及潮州小食泡飯,而且食材質素及味道來說,價錢亦十分宜人!說實在很喜歡這裡的滷水鵝片滷水鵝片上菜時擺盤擺的美美的。餐廳的秘製滷汁,每日都會新鮮製作, 鵝片入口咸香鮮嫩,肉汁濃郁。即使下方的豆腐也滿滿滷水味香而唔鹹。-個人也大推這裡的蠔仔粥,蠔仔肥美肉嫩,飽滿有彈性!簡單但好食。-愛吃魚肉的我超愛新出的椒鹽鱔球鱔球肉質細緻有彈性,魚皮炸得金黃香脆,最重要是肉厚又無刺,怕骨的也變得不怕,比九肚魚好食得多了。-除了飯麵及滷水菜式外這裡的小炒也很有水準十分推薦小炒皇好多蝦乾、魷魚、腰果,超!澎!湃!小炒鑊氣夠,韮菜都爽脆無渣。-個人也很喜歡懷舊雞蛋焗魚腸,焗得金黃燶邊,陳皮落得足,魚腸、魚膶乾淨食落無異味,入口甘香。對了, 豬紅也很好吃, 數十元能食到這質素真的很棒!
將軍澳潮州菜
真的想不到將軍澳陳儀興連平日也坐無虛席,

說實在很喜歡這裡的滷水鵝片
滷水鵝片上菜時擺盤擺的美美的。
餐廳的秘製滷汁,每日都會新鮮製作,
鵝片入口咸香鮮嫩,肉汁濃郁。
即使下方的豆腐也滿滿滷水味香而唔鹹。
個人也大推這裡的蠔仔粥,
蠔仔肥美肉嫩,飽滿有彈性!
簡單但好食。
愛吃魚肉的我超愛新出的椒鹽鱔球
鱔球肉質細緻有彈性,魚皮炸得金黃香脆,
最重要是肉厚又無刺,怕骨的也變得不怕,
比九肚魚好食得多了。
除了飯麵及滷水菜式外
這裡的小炒也很有水準
十分推薦小炒皇
好多蝦乾、魷魚、腰果,超!澎!湃!
小炒鑊氣夠,韮菜都爽脆無渣。
個人也很喜歡懷舊雞蛋焗魚腸,
焗得金黃燶邊,陳皮落得足,
魚腸、魚膶乾淨食落無異味,入口甘香。
對了, 豬紅也很好吃,
數十元能食到這質素真的很棒!
2024-06-27 3400 瀏覽
同事最近搬去將軍澳,參觀完新居後,好應該”分享”下附近有咩好嘢食。之前食過呢間就再次回頭。提供大路潮州菜式,見佢加咗D粵式菜,仲多選擇。食潮州嘢飲湯又唔一定要胡椒豬肚湯,想進一步養生,呢度有燉湯飲。問侍應今晚有咩湯款,就係呢兩款。淮山杞子燉烏鷄 ($68)蟲草花燉瘦肉 ($68)原盎上夠晒熱度,仲有埋湯料,真材實料無花假。湯唔油膩之餘,仲幾清甜,我就連D湯料都食埋。相比起滷水鵝,滷水拼盤嘅吸引力都唔輸蝕架。除咗拼盤咩都有之外,仲可以自選兩拼($108)/三拼 ($128)。今晚就要咗墨魚,生腸及豆腐呢三拼。”刀手”快斬再淋上滷水汁就可上枱,滿滿的三拼啊。墨魚軟身帶有嚼口,生腸就夠爽脆,點埋個潮州辣椒油,正! 個豆腐就點推介點醋蒜汁。 夏天最愛食通菜,無論點炒都鍾意食。叫咗個啫啫通菜煲 ($108),上枱時已然聞到好香,通菜夠多又夠嫩,合時嘅相當好食,加埋肉碎落去炒,好惹味。見佢餐牌上都有好幾款鱔類煮法,想食香口嘅當然要客椒鹽鱔球 ($198)。鱔球量相當好客,入口夠熱度,椒鹽味唔會過重,點上喼汁食。炸漿夠薄,唔會一口粉,鱔肉夠彈牙,用埋送啤酒汽水就絶對岩數。今次要留返D”胃置”去食潮式

提供大路潮州菜式,見佢加咗D粵式菜,仲多選擇。

淮山杞子燉烏鷄 ($68)

蟲草花燉瘦肉 ($68)

鱔球量相當好客,入口夠熱度,椒鹽味唔會過重,點上喼汁食。

今次要留返D”胃置”去食潮式甜品侍應推介呢個脆皮落湯錢 ($88),名字相當特別。

見到實物就諗起糖不甩,其實都大同小異,分別在於呢客係底面煎脆,糯米團入面都係無餡,甜味要靠花生碎及糖。入口軟糯中帶點脆度,中飽肚量但易食。

今餐有湯有菜又有魚,仲有埋甜品,相當飽足,突然變咗”潮人”。哈….哈…….
陳儀興飯店潮州飯店老字號!想食滷水、鑊氣小炒即刻會諗起📍 陳儀興飯店今晚同屋企人來到將軍澳分店食晚餐叫左好幾款小菜、滷水~食物質素都好滿意而且設有包廂大枱~環境舒適一圍可坐十二人💗真係聚餐嘅好地方🥢椒鹽白鱔即叫即炸~香口美味金黃酥香炸漿包住已經起肉去骨白膳肉👏🏻推介🥢滷水墨魚片彈牙墨魚片配上陳儀興自家調製滷水汁好夠味🙌🥢香煎蓮藕餅加入蝦米、蓮藕燈~肉餅夠厚實入口帶咸香味🥢生炒臘味糯米飯材料豐富~有臘肉、臘腸、花生🥜糯米飯飯粒分明😆💗脆皮落錢湯 地道潮汕小食~軟糯香甜以糯米粉團為加入花生、芝麻、砂糖製成#陳儀興飯店 #將軍澳美食 #香港打冷 #潮州菜 #香港潮州菜 #香港必吃 #香港生活 #香港美食 #滷水鵝陳儀興飯店 (嘉悅) (將軍澳)📍將軍澳至善街9號嘉悅地下2-3號舖,
陳儀興飯店

潮州飯店老字號!想食滷水、鑊氣小炒
即刻會諗起📍 陳儀興飯店
今晚同屋企人來到將軍澳分店食晚餐

叫左好幾款小菜、滷水~食物質素都好滿意
而且設有包廂大枱~環境舒適
一圍可坐十二人💗真係聚餐嘅好地方

🥢椒鹽白鱔

即叫即炸~香口美味
金黃酥香炸漿包住已經起肉去骨白膳肉👏🏻推介

🥢滷水墨魚片

彈牙墨魚片配上陳儀興自家調製滷水汁好夠味🙌

🥢香煎蓮藕餅

加入蝦米、蓮藕燈~肉餅夠厚實入口帶咸香味

🥢生炒臘味糯米飯

材料豐富~有臘肉、臘腸、花生🥜
糯米飯飯粒分明😆

💗脆皮落錢湯

地道潮汕小食~軟糯香甜
以糯米粉團為加入花生、芝麻、砂糖製成

陳儀興飯店 (嘉悅) (將軍澳)
📍將軍澳至善街9號嘉悅地下2-3號舖,
2024-06-24 177 瀏覽
陳儀興飯店 (嘉悅)將軍澳至善街9號嘉悅地下2-3號舖係將軍澳區內應該得呢間正宗既潮式打冷食店,餐廳係地鋪所以成日行過見到都幾多人幫襯,今日終於有機會同埋屋企人過黎試一試鹵水鵝片食潮洲嘢點可以唔食鹵水鵝呀,我地揀左鵝片,貪佢起晒骨入口淡淡肉,味道濃郁非常入味潮州蠔仔粥 真材實料既蠔仔粥,粒粒蠔仔都好大隻,而且份量好多,呢個係一碗既size ,但原來都咁大份,提提大家食之前加少少胡椒粉就更加滋味啦焗魚腸而家有得食焗魚腸既餐廳已經買少見少,因為係功夫菜,好驚喜知道呢到有當然要試下啦,做法非常正宗,表面焗到金黃色,內裡就係甘香肥美既魚腸椒鹽鱔球本身都少食魚既,但將鱔魚炸左之後,非常香脆可口,一試就愛上左,而且份量極多,非常抵食油鹽水浸活蜆食左d煎炸嘢,點返呢個就岩晒,蜆肉好多而且幾大隻,最後仲可以飲埋個湯,非常鮮甜係精華所在
陳儀興飯店 (嘉悅)
將軍澳至善街9號嘉悅地下2-3號舖

潮州蠔仔粥

焗魚腸

油鹽水浸活蜆

2024-06-20 180 瀏覽
每次入開將軍澳行街,都必會去探一探陳儀興🤣……食鹵水鵝😋🥢鹵水鵝件$148鹵水清香唔會死鹹,鵝件嫩滑軟腍,肥瘦適中,墊底有大豆芽及花生🥢招牌手工炸蟹棗$158用腐皮卷住蟹棗炸,所以外皮脆卜卜,內裡蟹肉飽滿,充滿鮮味,炸得唔油膩🥢雲耳勝瓜浸大蜆$118蜆肉鮮甜,配搭雲耳、勝瓜、唐芹及粉絲,清爽又清甜🥢椒鹽鱔球 $198外皮輕輕撲上粉漿,炸得夠哂香脆,鱔球肉質爽彈,魚味濃郁油脂芳香,但完全唔覺得油膩🥢特色懷舊焗魚腸$88面頭焗到微微焦燶,使得蛋味更香濃,魚腸份量超多,裏面仲有好多芫茜,整體滑溜得嚟亦有口感🫖茶介$10/位餐廳裝修新派,比起一般 打冷舖,坐得舒適好多👍,而且服務好好由於餐廳都幾有人氣,我哋為咗避開人潮所以未夠六點鐘就已經入座,同埋最好book定位
每次入開將軍澳行街,都必會去探一探陳儀興🤣……食鹵水鵝😋

🥢鹵水鵝件$148

🥢招牌手工炸蟹棗$158

🥢雲耳勝瓜浸大蜆$118
蜆肉鮮甜,配搭雲耳、勝瓜、唐芹及粉絲,清爽又清甜

🥢椒鹽鱔球 $198

🥢特色懷舊焗魚腸$88

🫖茶介$10/位

2024-06-15 156 瀏覽
位於將軍澳嘅🌟陳儀興飯店🌟,係一家潮州打冷餐廳🦑,閒日晚市亦滿座,十分熱鬧🔥!🌟鹵水拼盤 $138有齊墨魚片、腩肉、大腸、紅腸、生腸、豬耳、豬頸肉、鹵蛋同埋豆腐,超豐盛而且質素頗高,勁滿足!🔥鑊氣小炒皇 $108炒到勁香勁有鑊氣,由魚乾、蝦乾、魷魚、花生、腰果等堆疊嘅鹹香,係送飯嘅佳品!🪱椒鹽鱔球 $198粉漿厚薄適中,入面嘅鱔肉彈牙而鮮甜!🦪潮州蠔餅 $98口感香脆而蠔滑嫩鮮美,有兩大塊夠抵食,係是晚嘅MVP!🐟焗魚腸 $88魚腸帶來一點爽脆同埋油香,適量嘅薑味有助提鮮同埋壓腥!🍠手工芋泥 $48濃厚香甜,香芋控必點!🍺藍妹 $36陳儀興嘅酒水都算幾平,三十幾蚊就有大支裝啤酒!

🌟鹵水拼盤 $138

🔥鑊氣小炒皇 $108

🪱椒鹽鱔球 $198

粉漿厚薄適中,入面嘅鱔肉彈牙而鮮甜!

🦪潮州蠔餅 $98

口感香脆而蠔滑嫩鮮美,有兩大塊夠抵食,係是晚嘅MVP!

🐟焗魚腸 $88

魚腸帶來一點爽脆同埋油香,適量嘅薑味有助提鮮同埋壓腥!

🍠手工芋泥 $48

濃厚香甜,香芋控必點!

🍺藍妹 $36

陳儀興嘅酒水都算幾平,三十幾蚊就有大支裝啤酒!
2024-06-14 80 瀏覽
家人話想食潮州菜,陳儀興是首選,餐廳乾淨企理,店員服務周到。我們點左:鹵水鵝件$148椒鹽鱔球$198薑蔥桶蠔$208潮州炒飯$78脆皮落湯錢$83鹵水鵝件:鵝肉味香很腍滑又夠味,滷水味香濃,不油膩勁美味😋椒鹽鱔球:薄粉漿包住鱔片炸得香脆,鱔肉爽口彈牙,沾喼汁超正好好食😋薑蔥桶蠔:熱烘烘原煲上枱,薑蔥味香氣四溢,蠔頗大隻,味道不錯👍潮州炒飯:勁大碟超抵食,材料豐富,有鮮蝦仁、蝦米、菜脯、雞蛋、四季豆等⋯炒得香口又乾身粒粒分明夠爽口。甜品脆皮落湯錢:是香煎糯米糍粑加碎花生、糖,香軟粉糯都不錯。陳儀興飯店 (嘉悅)將軍澳至善街9號嘉悅地下2-3號舖
我們點左:
鹵水鵝件$148
椒鹽鱔球$198
薑蔥桶蠔$208
潮州炒飯$78
脆皮落湯錢$83

鹵水鵝件:鵝肉味香很腍滑又夠味,滷水味香濃,不油膩勁美味😋

甜品
脆皮落湯錢:是香煎糯米糍粑加碎花生、糖,香軟粉糯都不錯。

陳儀興飯店 (嘉悅)
將軍澳至善街9號嘉悅地下2-3號舖