2018-12-29 1560 瀏覽
><久聞炭燒五層樓嘅大名行入少少 仲有第二間鋪同樓上雅座餐牌有寫時限 睇嚟會定時更換菜式蘿蔔煲豬骨(例湯)一行數人畀咗成窩湯我哋 每人都可以添到幾碗仔燒肉飯($50)可轉湯河 米粉 瀨粉皮係脆 亦清楚見到肉同肥膏層次分明但又唔係覺得好特別埋單個陣要畀$3茶芥 午餐其實已經包咗餐飲都冇咩需要開茶😶 陳六記價錢比較進取 應該唔會再食元朗添記價錢合理之餘 更值一試><><><><><><><><>><><><><><><陳六記飯店 Chan Luk Kee上水巡撫街4號
久聞炭燒五層樓嘅大名
行入少少 仲有第二間鋪同樓上雅座
餐牌有寫時限 睇嚟會定時更換菜式
蘿蔔煲豬骨(例湯)
一行數人畀咗成窩湯我哋
每人都可以添到幾碗仔
燒肉飯($50)
可轉湯河 米粉 瀨粉

><><><><><><><><>><><><><><><
陳六記飯店 Chan Luk Kee
上水巡撫街4號
2018-10-28 1535 瀏覽
上水由於鄰近深圳,受水貨需求嘅影響最顯著。走在寶石湖路上,人滿為患,兩旁唔係藥房就係金舖。百佳超市外企滿晒嚟買港貨嘅人,好多都打開晒個喼喺到執貨。縱使去到遠處嘅上水工業村,亦變成一個個水貨倉同批發場,鋪天蓋地聽唔到普通話以外嘅語言。要搵嘢食,就要喺地膽朋友嘅帶領下避開大街,轉入後巷,到達呢間碩果僅存嘅燒肉殿堂。呢度必叫嘅炭燒五層樓(即係五花腩),例牌同兩碟碟頭飯差不多份量,所以碟頭飯會抵食啲。肉質非常鬆化,豬皮夠脆,依然係非常高水準。
自從水貨店臨立滿佈,已經很少很少再進來石湖墟了。這次因為一群朋友邀約晚飯,只好很不請願地闖入去到處都是行李匧的水貨重災區。排除萬難,我終於來到了陳六記。跟外面很大差別,不論是餐廳的環境,抑或是侍應的口音,都很有香港傳統特式,這才使我有回一份親切感。餐廳內的牆貼滿了不同的手寫菜單,只是看菜名基本已能聯想到每一道菜大概的模樣。幸好這次晚飯我們人數比較多,所以不算太難選擇,而且他們的套餐相當抵,選擇也很自由。我們主要把廚師推介差不多全都點了,還有一些較特別的菜式。沒有考慮價錢,想點就點,最後人均消費也不到$100呢!以下幾款是我自己認為來到< 陳六記飯店>不能不試的招牌菜(必食) 炭燒五層樓  (選任何套餐就可以附送一份,我們人多, 點了兩個餐就有2份)(必食) 鐵板釀鯪魚 辣酒煮東風螺

以下幾款是我自己認為來到< 陳六記飯店>不能不試的招牌菜

(必食) 鐵板釀鯪魚
鐵板釀鯪魚

2018-06-30
鐵板釀鯪魚
2018-04-22 1424 瀏覽
話說區區有食神又返到黎上水!身為上水牛既我竟然係俾區外住既男朋友帶我黎食!我淨係知佢係係舊德明隔離,原來陳六記竟然出名到呢個地步?環境係一間佬味重既舊式茶記,牆上貼滿左一張張淡彩色底既手寫菜名!我地當然記叫左招牌炭燒五層樓啦!識食既當然要加返碗白飯!係主菜未到既時候,姐姐見我地兩個人,就拎左兩碗例湯俾我地,正啊!蕃茄豬骨湯!飲完湯,燒肉到。燒肉例牌份量唔多,但一入口陣陣炭燒香味係個口入面遊走!肥瘦肉分佈剛剛好,跟埋一舊一口白飯!正啊喂!下次屋企加料可以重本少少黎呢度喇!
話說區區有食神又返到黎上水!
身為上水牛既我竟然係俾區外住既男朋友帶我黎食!
我淨係知佢係係舊德明隔離,原來陳六記竟然出名到呢個地步?

我地當然記叫左招牌炭燒五層樓啦!
識食既當然要加返碗白飯!

飲完湯,燒肉到。

下次屋企加料可以重本少少黎呢度喇!
2018-04-16 2181 瀏覽
難得專程來到上水吃東西的一天,除了已是第二次拜訪,但仍然吃不著經典尖錐紅豆冰的「廣成冰室」外,又怎能不去幫襯就在附近不遠,數年前來過一趟,以「炭燒五層樓」燒肉為老饕認識的「陳六記飯店」。這天,在「廣成冰室」吃過東西後,與太太在上水蹓躂遊逛了大半天,到了下午5時多,大家都開始肚餓了,便回到「陳六記飯店」所在的巡撫街吃一頓早來的晚飯。 這兒的「超值自選套餐」是頗抵食的,三款分別有兩個($228)、三個($298)和四個($370)小菜的套餐,小菜選擇多達42種,而且不但有「老火靚湯」奉送(二款小菜兩碗湯、三款小菜有例窩、四款小菜有大窩),最重要的是還有馳名「炭燒五層樓」一碟,實在抵食。 不知多久沒有吃過的「椒鹽九肚魚」是兩夫妻第一道點選的小菜。熱燙的九肚魚,鹹香可口,外脆內滑,不但是好的下酒菜,也是好的下飯菜。 「碧綠琵琶豆腐」較為失色,雖然琵琶豆腐大大件,茨汁也夠味道,但豆腐漿粉太多,口感也不太好,水準只是普通。招牌菜「炭燒五層樓」無疑是最好的。集香脆熱軟腍滑肥瘦脂膏於一身的燒肉,層次分明,出爐不久,確是出色之作。 埋單計數,這頓晚餐花費的只是二百元多些,已有三餸一湯,除「碧綠琵
埋單計數,這頓晚餐花費的只是二百元多些,已有三餸一湯,除「碧綠琵琶豆腐」未能令人滿意外,「炭燒五層樓」與「椒鹽九肚魚」都有水準,就連例湯也頗有誠意,這頓飯,抵吃呢!
  • 炭燒五層樓
  • 椒鹽九肚魚
2018-03-22 903 瀏覽
同媽媽黎食午餐,猶豫左好耐要食咩,侍應哥哥表示可以幫我揀😍拯救左選擇困難既我!!我要左鹽焗雞飯跟例湯;媽媽要左蠔仔粥,粥黎到...好大碗,好多蠔仔!夠足料~媽媽表示蠔仔粥都算清甜~例湯係合掌瓜,屋企靚湯味~讚😍雞飯可以跟葱蓉/沙薑~夠特別😍飯粒粒分明,傳統燒味檔既香!加上燒味豉油~豉油撈飯都夠😝雞夠味(又唔會太鹹),香、滑、軟👍🏻果然哥哥無介紹錯!見到隔離枱點小菜:茄子斑腩/燒肉飯...都好吸引😍下次可以再黎!好驚上水鋪頭會因租金而執笠,要食就快手!!
例湯係合掌瓜,屋企靚湯味~讚😍
果然哥哥無介紹錯!
好驚上水鋪頭會因租金而執笠,要食就快手!!
2018-01-13 1137 瀏覽
如果你有睇上水美食推介一定唔少得呢間陳六記呢度嘅燒腩仔出哂名必點!!你見度每一舊都有好多層食落去真系無得頂肥瘦比例好match 😍😍😍😍個皮好脆 😋😋😋煲仔飯 小菜Ermm.....一般啦正正常常 無咩驚喜嘅囉
如果你有睇上水美食推介

Ermm.....一般啦
正正常常 無咩驚喜嘅囉

• 炭燒五層樓
2017-11-01 2389 瀏覽
大大話話都住咗喺上水十幾年,都唔知有間出名食炭燒燒肉嘅老式飯店喺咁近,今晚終於同屋企人一齊去試下。正面個招牌都好老式,另外白底紅字燈箱,離遠都見到!佢原來有幾個鋪位,今晚我地被安排入去巷仔另一邊,從巷仔行入去,有個炭火燒煲仔飯檔仔,別有風味!鋪頭入面都係傳統舊式飯店嘅裝修,好似睇電視果d咁!炭燒煲仔飯,即叫即煮,仲有好多唔同餸揀。我哋今晚就點咗呢個小菜套餐,每個套餐都有一份炭燒五層樓同老火靚湯,四款小菜再散叫咗三個小菜,一窩蠔仔粥同一個大煲仔飯,夠晒我哋大大細細9個人食。四款小菜可以喺42款入面任揀,選擇都算幾多!有咁多餸食,爸爸同叔叔緊係要啤啤佢啦!粟米紅蘿蔔合掌瓜煲豬骨傳統飯店嘅老火例湯,唔多唔少有dd師傅啦!不過飲落都幾清甜嘅~野山椒炒鵝腸上枱唔止香噴噴熱辣辣,仲火辣辣!原隻野山椒放入口咬鹹鹹辣辣,作為配料連鵝腸一齊炒,辣味十足!鵝腸爽口唔肥,食落去無咁漏,其他配料青椒洋蔥等亦炒得惹味,作為第一碟餸啱啱好可以送啤酒。金銀蛋浸白菜仔味道正常,份量好足金銀蛋勁多!炭燒五層樓五層樓層次分明,味道適中唔過鹹,皮脆肉香,果然名不虛傳~椒鹽鮮魷魷魚新鮮爽口彈牙,外面粉漿唔厚薄薄地,炸得鬆脆,

正面個招牌都好老式,另外白底紅字燈箱,離遠都見到!
鋪頭入面都係傳統舊式飯店嘅裝修,好似睇電視果d咁!
炭燒煲仔飯,即叫即煮,仲有好多唔同餸揀。

四款小菜可以喺42款入面任揀,選擇都算幾多!
有咁多餸食,爸爸同叔叔緊係要啤啤佢啦!
粟米紅蘿蔔合掌瓜煲豬骨
野山椒炒鵝腸
金銀蛋浸白菜仔
味道正常,份量好足金銀蛋勁多!
炭燒五層樓
五層樓層次分明,味道適中唔過鹹,皮脆肉香,果然名不虛傳~
椒鹽鮮魷
魷魚新鮮爽口彈牙,外面粉漿唔厚薄薄地,炸得鬆脆,好好味!
啫啫排骨煲
啫啫排骨煲喺大排檔好常有嘅家常菜,啫啫係形容個聲, 因為佢用煲上而且上菜時不斷發出啫啫咁嘅聲,所以d人就叫佢啫啫乜乜煲。通常除咗排骨,仲會放豬潤,連埋爆炒完d蔥頭、薑、蔥一齊放入煲。豬潤份量都幾多,下面排骨炒得好香,好惹味!
潮式粉腸豬肚煲
嘩!呢個潮式粉腸豬肚,粉腸豬肚入味又夠腍,好夠胡椒味!鹹酸菜又超正!不過呢個份量好似少緊d!
焗魚腸
而家已經好少飯店做呢d懷舊菜,其實我唔食架因為我怕鯹,所以魚腸我又點會食丫!不過屋企人就大讚好味又足料,只係話夾住潤果d會有d苦!
潮州蠔仔粥
蠔仔偏瘦,味道都係一般蠔仔粥咁樣,我覺得飯比較多咗d,如果湯再多d就會match 返!
雜錦煲仔飯
因為煲仔飯餸太多選擇,大家決定揀雜錦煲仔飯,煲仔飯熱辣辣送到,首先就緊係將豉油淋落去再焗多陣~一打開~又嘩!真係乜都有,蠟腸、潤腸、蠟肉、北菇雞、肉餅樣樣齊,份量仲好多!加上煲底嘅飯焦,超吸香!

超級豐富!!
2017-10-18
2017-06-27 2199 瀏覽
此店已在上水五十多年,創店人陳堯先生人稱六叔幾經辛苦打下江山交到長子桂希手中經營。小弟於三至五年前常帶朋友去食飯,但食食下,就連朋友都唔想去,問返朋友為何,所有朋友意見出其地一致,食物只是一般。所以漸漸少去。言歸正傳,因為今天22/6/2017 17:00左右,揸車去到附近又肚餓咪入去叫碟燒肉飯食啦。於是放心大踏步走入去叫咗個碟(膄)燒肉雞飯,見到燒味枱頭係人稱(八妹)嘅股東之一,我都唔放心再行2步真接唔該前多謝後向八妹講多次係要膄燒肉唔該哂!我仲係帶住友善笑容,因為年紀大不宜食太肥唔健康。説時遅那時快碟膄燒肉雞飯已到,一睇見啲燒肉就唔想食,見到每舊都係只有三份一係膄,有三份二係肥白肉,雖然只係$48元碟飯,我作為食客都唔敢再同八妹爭議,只有自己好唔開心苦笑拎拎頭,點知俾八妹見到,以為佢會同我換走佢,原來佢係加多句(好膄咖啦!!)態度就............,引用華仔嗰句(今時今日咁嘅服務係唔夠㗎)永遠唔會再去食!
永遠唔會再去食!
2017-06-22
2017-06-21 1507 瀏覽
早幾日走去粉嶺食完「賣飛佛」嘅清湯豬手之後, 順道走去上水行吓幫助消化, 由於猛烈嘅太陽近日失咗蹤, 所以唔逛啲什麼大型商場, 改去石湖墟呢啲舊區行吓, 企圖發思古之幽情, 不過, 行嚟行去, 撞口撞面都係葯房呀, 化妝品店呀咁, 唉, 都係逛吓睇吓有咩好食仲好啦。見到陳六記呢間食店, 就記起openrice食評內有人話啲炭燒五層肉好味, 望吓隻表, 六點未夠, 未覺得肚餓, 但又想試吓, 見到餐牌嘅燒味碟頭飯, 除咗五層肉之外, 仲有咸雞, 於是叫碟雙併飯扣底作淺嘗。其實响呢個鐘數食燒味係有啲危, 因為未到晚飯時間, 啲燒味可能係出咗爐好耐, 會乾咗或凍咗, 我就試過响太子某間同樣用炭燒嘅燒臘店, 200蚊食咗碟又乾又凍嘅燒腩骨, 中哂伏。陳六記呢一碟雙併飯($48), 嗰幾件五層肉賣相唔錯, 咬落啲皮仍然脆, 啲肉醃得稍鹹, 尚可接受, 食得出有陣炭燒味道, 但因為唔係現宰新鮮豬肉, 混合唔到種香氣出嚟, 話雖如此, 但唔用凍肉用鮮肉, 起碼賣貴廿幾卅蚊, 咁就會少咗人會幫襯, 講返啲咸雞, 唔記得嗌走翼, 咁啱就係中咗, 但既來之, 則安之, 睇落嗰幾件雞翼啲皮無擺到乾哂, 啲肉

陳六記呢一碟雙併飯($48), 嗰幾件五層肉賣相唔錯, 咬落啲皮仍然脆, 啲肉醃得稍鹹, 尚可接受, 食得出有陣炭燒味道, 但因為唔係現宰新鮮豬肉, 混合唔到種香氣出嚟, 話雖如此, 但唔用凍肉用鮮肉, 起碼賣貴廿幾卅蚊, 咁就會少咗人會幫襯, 講返啲咸雞, 唔記得嗌走翼, 咁啱就係中咗, 但既來之, 則安之, 睇落嗰幾件雞翼啲皮無擺到乾哂, 啲肉咬落唔嚡又唔會太過冧, 仲帶點咸香, 真係大喜過望。

如果未食過炭燒嘅味道, 還是可以嚟試一試。
2017-05-20 1110 瀏覽
中午路过新安记,就和细佬系度食左个饭,点左烧肉饭同烧鸭切鸡双拼。烧肉皮不脆,重点有种怪味,烧鸭皮也不脆,而且淡而没味。感觉肉的选料不好,还差过街市的烧腊店。不会再来
2017-05-20
2017-05-17 966 瀏覽
好日都唔返大陸,今日路經上水就第一次幫襯食陳六記啦。呢度店舖細細,有3張檯左右,午飯時間黎都預左要搭檯架喇。我一條麻甩佬坐低就叫左碟燒肉油雞飯($48),送例湯一碗。碟飯好快就送到,賣相望落唔差、但食落偏鹹,燒肉塊皮都幾夠脆,應該去貨去得快吧。但無論係燒肉塊肉、油雞同碗例湯都真係幾鹹下,我飲左兩啖湯就放棄左喇。整體感覺一般,價錢唔算好平,食味偏鹹,不過,我會比多次機會佢,但只限買燒肉外賣加餸算了。
好日都唔返大陸,今日路經上水就第一次幫襯食陳六記啦。

呢度店舖細細,有3張檯左右,午飯時間黎都預左要搭檯架喇。

我一條麻甩佬坐低就叫左碟燒肉油雞飯($48),送例湯一碗。

2016-11-30 1803 瀏覽
氣溫突然急跌,又係做邊青的好日子~所以急CALL几個兄弟一齊赴湯蹈火!一個話要做邊青,一個話要食羊腩煲,一個話要靜靜地咁坐,唔好比人趕..咁我地唯有搵個三樣都有既地方啦~!去到呢間老字號,企門口的服務員姐姐問我地几多位,佢表示呢到可以滿足到我地三個願望由於時間尚早,唔洗等位就可以有個樓上雅坐,而且暫時只有我地一枱客人好舊的酒樓枱櫈,牆上貼滿仿手寫的菜名,古式古香的感覺,我地一面欣賞一面落單,服務員姐姐話我地可以一邊羊腩一邊做邊青,我地好快就點好菜,而好快就有食物上枱~先黎一客鎮店之寶5層燒腩肉,羊腩煲,白鱔片,鷄件,菜5層燒腩肉($70) – 服務員姐姐強烈推介的鎮店之寶,一眼望落去果然係同平時的有所不同,食入口感覺相當吸引,脆脆的皮加上嫩滑的肉,燒得啱啱好,一D都唔會覺得過火而太乾,而佢所講的5種質感就…可能要再用心感覺先可發現羊腩煲($250) – 我地滿心期待!一上枱就已經滾下滾下,一打開,一股羊氣衝出,吸了兩吸滿足左一下臭覺,一望好似好多料,滿滿的支竹放滿左成個煲,一搞再搞…湯水好浠,羊件數埋唔夠10小件,我地每人食唔到3件,再搞搞睇下有冇其他材料,就有几粒馬蹄及零星的蘿蔔定薯

咁我地唯有搵個三樣都有既地方啦~!

好舊的酒樓枱櫈,牆上貼滿仿手寫的菜名,古式古香的感覺,

我地好快就點好菜,而好快就有食物上枱~

先黎一客鎮店之寶5層燒腩肉,羊腩煲,白鱔片,鷄件,菜

羊腩煲($250) – 我地滿心期待!一上枱就已經滾下滾下,一打開,一股羊氣衝出,吸了兩吸滿足左一下臭覺,一望好似好多料,滿滿的支竹放滿左成個煲,一搞再搞…湯水好浠,羊件數埋唔夠10小件,我地每人食唔到3件,再搞搞睇下有冇其他材料,就有几粒馬蹄及零星的蘿蔔定薯仔…互望一下,感覺就係中伏了,夾一件試食,羊腩一D都唔夠羊味,而且好硬,好明顯係新煮的,唉…失望至極…

食左一陣羊,我地請服務員姐姐為我地加湯,佢就話加水就可以了,因為湯底已經好夠味…

但係我地覺得D湯一D都味都冇...OK…加左一轉水,

點下其他野食,睇完全張點菜紙,真係點唔落手,最想食的脆魭同海蝦居然冇…

其他的款式亦唔及一般的酒樓多,碟碟計,每碟$45….好不容易就揀几款大家都啱食的東西...

白鱔片($110) – 話係海鮮價,問左服務員姐姐先話一碟百一,我地都一試啦~上到黎質量相當唔錯,大約有10片,食入口感覺新鮮爽口有魚味~呢個價錢尚可吧~

鷄件($45) – 特純鷄件, 葱都冇條,冇調味…應該話冇咩味,就連鷄都食唔出

火鍋丸(每碟$45) – 芝士丸同貢丸,每碟9粒,就係一般的街巿貨,本來都冇咩要求了,就係貴左少少

豆卜(每碟$45) – 呢碟真係貴到不得了, 街巿貨色的豆卜,就係收我地$45/十粒,真係嚇了我地一跳,為保持我地的高雅,唯有互望了一下…….

菜(每碟$45) – 油麥菜同生菜,各$45,份量算係合理,而且新鮮冇爛葉…

期間我地再叫服務員姐姐幫我地加湯,今次服務員建議我地可加普洱茶做湯,我地都覺得奇怪,但服務員再三建議,話咁先有風味,咁我地都識一下啦~唉…..結果真係不想再提,之後再叫佢加多一次湯,佢先不太甘願地在樓下的廚房取了一碗湯給我們…即使加了湯,都沒甚麼羊味..

傾下講下時間好快過~由我地一枱人到滿坐又變返只得我地一枱人,

可能客人唔多,服務員姐姐就似是我們專用的,

我地一邊傾都唔會過黎打擾(其實佢都唔想黎埋我地),好令我地可以傾得痛快!!,

店舖洗手間設備唔係咁令人滿意~要經過廚房重地,所以迫迫細細濕濕窄窄…所以可以的話都係忍耐一下,搵另一個更好的解手吧~!

總括黎講...真係唔好咁易相信''招牌同馳名''呢D說話,真心希望佢地他日可以有進步!!
2016-11-26
2016-04-08 2811 瀏覽
一直以為陳六記的燒腩,外皮香脆、肥瘦均勻,怎料到現實自己吃陳六記的 燒肉,竟然有部份瘦得可憐。 外表看起來四四方方,頗為討好,最衰新鮮買回來的時候沒有即時先吃一件,放了幾小時後才吃。底部較瘦部分,入口有點兒鞋口,雖然表面的外皮烤一烤之後仍然爽脆,但肥瘦相間的肉好像沒有之前所講五層那麽豐厚、那麼吸引,而且底下有一層很瘦很瘦的肉,難稱美味。 叉燒就更加差強人意,沒有什麼肉汁,不是肥瘦相間,非常之瘦的叉燒,根本就與快餐店/酒樓的叉燒飯沒有什麼分別;寧可吃肥叉,然後自己將過肥部分挑走,可能效果更佳。估計可能在現場吃燒腩仔嘅效果應該會更佳。
一直以為陳六記的

外表看起來四四方方,頗為討好
,最衰新鮮買回來的時候沒有即時先吃一件
,放了幾小時後才吃。底部較瘦部分,入口有點兒鞋口
,雖然表面的外皮烤一烤之後仍然爽脆
,但肥瘦相間的肉好像沒有之前所講五層那麽豐厚
、那麼吸引,而且底下有一層很瘦很瘦的肉,難稱美味

估計可能在現場吃燒腩仔嘅效果應該會更佳。
2016-03-22 2097 瀏覽
是日打風,原先在家中想好好清理食評,誰不知損友來電臨時約食飯,拉隊上上水街市食燒鵝,點知因為8號風球所以無開。左諗右諗,反正已經出門,點都要醫肚,走去陳六記踫運氣,果然有開。雖然是打風日子,店內依然多人。蒜茸炒通菜用的是水通菜,體形較大,亦都比較爽口,加上夠鑊氣,好味。豉椒鵝腸用的是新鮮貨,所以份量一定少,佔了大半碟都是青椒跟洋蔥,幾香口,入口脂肪位豐腴甘香,即時要來一杯啤酒下菜。煎蠔餅當然及不上潮州店的出色,蠔的份量少,而且太乾身,不大欣賞,夾了兩箸便放棄。小炒皇飲啤酒最好是來一碟小炒皇,餡料都是蝦乾、甜椒、蝦仁、青椒及土魷之類香口貨,再在上面放上大量腰果,一邊吃一邊聊天,而店外是橫風橫雨,情景幾有風味。欖角蒸鯇魚魚肉蒸得恰到好處,幾滑溜。一杯啤酒幾碟菜,足足消磨了一個晚上。
雖然是打風日子,店內依然多人。
蒜茸炒通菜
用的是水通菜,體形較大,亦都比較爽口,加上夠鑊氣,好味。
豉椒鵝腸
煎蠔餅當然及不上潮州店
的出色,蠔的份量少,而且太乾身,不大欣賞,夾了兩箸便放棄。
小炒皇
欖角蒸鯇魚
魚肉蒸得恰到好處,幾滑溜。
一杯啤酒幾碟菜,足足消磨了一個晚上。