陳家廚房位於銅鑼灣利景酒店,好推薦佢哋性價比好高嘅afternoon tea set!weekday $388/2位,weekend $438/2加送意大利汽酒兩杯~餐廳食物同環境都好精緻高級,呢個價錢真係好抵食🤪餐廳環境寬敞舒適,可以同朋友暢談成個下午😆另外,佢哋嘅lunch set都幾抵食,試完再同大家分享😆----------------------------🌟鹹點▪︎黑松露蘑菇撻 ▪︎魚子醬溏心蛋▪︎鵝肝多士▪︎黑松露碎蛋沙律軟包整體鹹點黑松露蘑菇撻撻皮富牛油香,濕潤而且黑松露味突出。溏心蛋有魚子醬點綴,更具高級感。鵝肝多士鵝肝味軟滑濃郁,多士幾脆身~----------------------------🌟甜點▪︎楊枝金露布甸▪︎橘子檸檬法式金磚蛋糕▪︎熱情果法式千層酥▪︎蜜柑橘慕斯蛋糕如果你好鍾意柑橘類,呢度嘅甜點好啱食😙最鍾意蜜柑橘慕斯蛋糕,造型可愛,mousse口感滑順,亦唔會太甜同膩。千層酥有驚喜,外層脆身,個cream亦唔會膩。金磚蛋糕質地濕潤,酸酸甜甜。

另外,佢哋嘅lunch set都幾抵食,試完再同大家分享😆
----------------------------

▪︎橘子檸檬法式金磚蛋糕
▪︎熱情果法式千層酥
▪︎蜜柑橘慕斯蛋糕

2024-06-20 598 瀏覽
👧🏻😋👅🍽✨中西合璧 afternoon tea set 🤩-🧑🏻‍🍳利景酒店地庫靜靜地位置好闊落, 全部都係舒服梳化位; 燈光偏暗幾有情調🧑🏻‍🍳中西合璧afternoon tea set用點心取代多數唔好食乾爭爭既sandwich好好😎-🥢 Afternoon Tea Set for 2 🫖 $388 (平日) $438 (假日另送氣泡酒兩杯)-🍲DIM SUM KING🥟💯一人一粒大大粒金箔蝦餃皇同蟹籽燒賣皇, 配上店家XO醬麻麻辣辣好惹味💯素翅灌湯餃個湯清得黎好鮮甜, 肉餡連素翅帶膠質唔會太油; 鍋巴浸湯吸進精華質地鬆化好滿足-🍰SWEET🍮✨香芋麻糬蛋糕卷: 芋泥同cream都好綿滑, 卷蛋又soft又moist, 加上煙韌麻糬口感好豐富✨巨峰提子奶凍: 提子果凍加奶凍配上原粒巨峰, 甜甜的滑捋捋✨焦糖青蘋果慕絲蛋糕: 滑滑慕絲加左玉桂粉有少少斑點更像真! 中間係焦糖蘋果對我黎講少少太甜, 但成個set得一樣野甜都可接受, 靚同打卡正!✨紅桑子朱古力拿破崙: 酥皮好脆, 夾住一層吉士一層朱古力, 莓果味酸酸地令整體唔會太甜-HOMEMADE SCONES💯傳統英式鬆餅有原味同
👧🏻😋👅🍽✨
中西合璧 afternoon tea set 🤩

🍲DIM SUM KING🥟

🍰SWEET🍮

HOMEMADE SCONES
💯傳統英式鬆餅有原味同伯爵茶各兩個, 外脆內軟唔痴口,
💯果醬莓味好重好清新, 奶油忌廉濃郁而幼滑spread落scone一流

🫖DRINK☕️
✨Chocolate冇fancy拉花但幾好飲唔太甜幾香滑
✨Strawberry tea一個茶包沖好大壺但都好濃, 酸酸地可解膩
✨Weekend會送多兩杯Prosecco🥂

2024-06-19 563 瀏覽
Weekend 放假,同左我媽咪去吃個Tea 媽咪比較喜歡吃中式美食,而我就喜歡吃甜的,所以就選擇了中西合璧的陳家廚房了🤣仲有意大利汽酒送,正🤣叫了Tea Set $388SWEET 香芋麻糬蛋糕卷▶️口感綿密,香甜的香芋味道與Q彈的麻糬搭配完美.巨峰提子奶凍▶️清爽可口,奶凍口感細膩,提子的甜酸味與奶凍的香甜相互融合。焦糖青蘋果慕絲蛋糕▶️焦糖青蘋果慕斯蛋糕口感豐富,焦糖的香甜與青蘋果的清爽完美搭配,慕斯蛋糕細膩柔滑。紅桑子朱古力拿破崙▶️朱古力的濃郁與紅桑子的酸甜相得益彰,拿破侖酥皮的酥脆DIM SUM KING金箔蝦餃皇▶️蝦肉鮮嫩多汁,搭配金箔的奢華,鮮香的蝦肉和金箔的獨特口感。蟹籽燒賣皇▶️蟹籽的鮮甜與燒賣的鮮嫩肉質口感鮮甜素翅灌湯餃▶️外皮韌勁十足,內餡豐富多汁,湯汁鮮美可口,每一口都充滿了素翅的香味和湯汁的鮮美。HOMEMADE SCONES傳統英式鬆餅▶️口感鬆軟香甜,搭配果醬、奶油忌廉更是美味無比!DRINKBlackcurrant • Strawberry▶️草莓的香氣比較突出,淡淡的茶香口、配搭蛋糕可以中和其中的油膩感Chocolate • Milo▶️濃郁的巧克力風味,帶來濃郁的巧

叫了Tea Set $388

蟹籽燒賣皇▶️蟹籽的鮮甜與燒賣的鮮嫩肉質口感鮮甜

DRINK
Blackcurrant • Strawberry

Chocolate • Milo▶️濃郁的巧克力風味,帶來濃郁的巧克力口感,而Milo則結合了可可和麥芽兩者的口感
Chocolate • Milo

適合中西合璧想食點心之餘又想食蛋糕的人,可以試一試
Blackcurrant • Strawberry
Chocolate • Milo
有冇諗過食英式下午茶🫖都會有點心呢?《陳家廚房》呢期推出咗點心、西式糕點,同埋香檳🥂嘅weekend下午茶♥️好啱帶長輩👵🏼嚟嘆吓~前幾日我就特登帶咗媽媽去食💕因為到時我哋2個輪着湊b👶🏻,未必可以咁快同佢去食到好西😋點心下午茶嘅點心有燒賣、蝦餃、灌湯餃,粒粒都勁大,係珍寶size嚟,點埋辣椒油嚟食就一流👍🏾西式糕點食完鹹點,當然就要食甜點🍮啦!甜點包括:香芋麻糬蛋糕卷、巨峰提子奶凍、焦糖青蘋果慕絲蛋糕、紅桑子朱古力拿破崙、scones。呢度嘅甜點永遠都唔會令我失望!真係整得相當出色‼️我尤其鍾意麻糬蛋糕,因為入面嘅麻糬同香芋有好多,仲要係煙煙韌韌,層次豐富,而且上面仲有棉花糖添🍬至於焦糖青蘋果🍏慕絲蛋糕,佢嘅肉桂味好濃烈,入面仲有青蘋果粒,兩者味道非常夾!而呢度嘅拿破崙同埋scones唔使多講,質素一如既往都好高♥️《陳家廚房》下午茶性價比非常高,所以餐廳一轉Menu,我次次都會去幫襯😋💲價錢:平日$388/2, 假日$438/2 with🍾 (加1)

點心

西式糕點

2024-06-10 321 瀏覽
昨天第一次光顧陳家廚房是買了某網上平台的二人下午茶套餐,主要看中套餐不單有甜點也有3款中式點心,因為本身比較嗜吃鹹點。買了電子票後電話訂座過程也十分順暢。Book 了2:30pm準時到達,可能是平日關係,餐廳只有兩枱食客。我和友人兩人佔了一個很大的corner sofa, 即使坐六人也不擠迫。食物方面,一如之前見到的好評,食物很有水準,份量也很足夠。我們兩位女士最後要把剩下的食物(兩件鬆餅和三件蛋糕)帶走以免浪費😅餐飲有咖啡、茶和其他飲料,各自選了喜歡的西式茶飲,茶壺和杯碟都很優雅精美,比較意外的是茶壺是超級大的size,可能是方便員工不用頻繁添水。職員服務也很有禮和細心,雖然我們坐了接近2.5小時,他們一直維持令人舒服的服務,這裏真是一個和朋友談天的好地方👍套餐本身已經很超值,透過平台購買今次還額外送了一瓶紅酒帶走,所以更加物超所值😁建議:訂2:45pm 比較好,因為我們訂了並準時2:30到達,但由於職員正忙於由午餐時段轉到下午茶時段的安排,雖然已招呼你入座但可能會有5-10分鐘時間未能即時替客人安排下午茶餐。昨天他們一安排妥當便主動替我們兌換平台的優惠碼、點餐和送上附送的紅酒。離開
離開酒店時在大堂看見有幾款中式套餐,最便宜的12人一席也不用$3000,有機會一定要約一大班朋友來試試中菜。
2024-06-06
$114.5 (下午茶)
用餐優惠
團購
勁耐都冇high tea👀前排相約咗個好朋友一齊high tea🤘🏻🫖呢度設有中西合璧既下午茶啱曬我勁鍾意食中式點心嘅人🤭但我嘅朋友仔又鍾意食西式甜點🧁一次過滿足曬我哋兩個嘅願望😍💛精選中式點心▫️金箔蝦餃皇金箔蝦餃皇就咁聽都feel到好豪華蝦餃裹面金箔展示出高級飲食既奢華同品味而且蝦肉嫩滑彈牙▫️蟹籽燒賣皇結合咗燒賣和蟹籽融合出獨特既口味通常🤗蟹籽用來增添海鮮風味而燒賣是一種流行的點心我係非常之鍾意▫️素翅灌湯餃以素翅打造高湯湯底,有鮮味之餘仲啱曬食素嘅人,食落口真係可以以假亂真👍🏻口感非常好🩷💛精選全自家製西式甜點▫️焦糖青蘋果慕絲蛋糕佢係一個非常吸精嘅甜品🍏青蘋果造型慕斯蛋糕內部用咗法國品牌青蘋果蓉搭配35%動物性鮮奶油食落口係真係好滑嘅👍🏻而且加咗自家製嘅玉桂焦糖食落口酸酸甜甜,非常醒胃▫️巨峰提子奶凍用香濃既奶凍上加上日本既「葡萄之王」巨峰提子🍇配上果味清新既jelly層食落好清新 係一個唔錯嘅配搭🫶🏻▫️朱古力紅桑子拿破崙酥皮非常香脆, 以高溫烤焗內餡以自家製的Valhorna 70%朱古力甘納許吉士醬為主再加入新鮮紅桑子作點綴整體而言我覺得朱古力部分有啲甜👀▫️香芋麻糬卷蛋用台灣大甲醇
勁耐都冇high tea👀

蟹籽用來增添海鮮風味
而燒賣是一種流行的點心
我係非常之鍾意

▫️素翅灌湯餃
以素翅打造高湯湯底,有鮮味之餘
仲啱曬食素嘅人,

慕斯蛋糕內部用咗法國品牌青蘋果蓉
搭配35%動物性鮮奶油
食落口係真係好滑嘅👍🏻
而且加咗自家製嘅玉桂焦糖
食落口酸酸甜甜,非常醒胃

▫️巨峰提子奶凍
用香濃既奶凍上加上日本既「葡萄之王」巨峰提子🍇
配上果味清新既jelly層
食落好清新 係一個唔錯嘅配搭🫶🏻

▫️朱古力紅桑子拿破崙
酥皮非常香脆, 以高溫烤焗
再加入新鮮紅桑子作點綴
整體而言我覺得朱古力部分有啲甜👀

▫️香芋麻糬卷蛋
用台灣大甲醇芋餡顆粒製作
配合內層軟綿綿的麻糬
用法國香滑既動物性鮮奶油35%忌廉製作

原價價錢:
兩位HK$388(星期一至五)/兩位HK$438(星期六至日及公眾假期)

今日同姊妹約咗食個靚tea聚一聚😊 陳家廚房位於銅鑼灣維景酒店嘅地庫一樓~陳家廚房 Afternoon Tea Set for two❤️❤️$388 for two from Monday to Friday $483 for two on Sat, Sun and Public Holiday (with 2 Prosecco)推薦大家weekend去食,有兩杯氣泡酒送返😆😆🔸DIM SUM KING ◾️金箔蝦餃王▪️蟹籽燒賣王▪️素翅灌湯餃每人都有一份,3款點心都做得非常唔錯,蝦餃大大粒,而且入邊嘅蝦肉好彈牙,上面仲配有金箔,望落更加精緻大方😍燒賣一樣都係大大粒,豬肉配上蟹籽,完美嘅配搭👍🏻 另外有脆米餅配灌湯餃食,正正😋😋 🔸 SWEET▪️香芋麻糬蛋糕卷▪️巨峰提子奶凍▪️焦糖青蘋果慕絲蛋糕▪️紅桑子朱古力拿破崙甜食方面,份量一樣都係咁大😆😆完全顛覆咗我覺得港女下午茶係又細粒又食唔飽嘅概念😂😂 我最鍾意香芋麻糬蛋糕卷同埋焦糖青蘋果慕絲蛋糕😋😋 蛋糕卷芋頭味香濃,入面嘅麻糬口感軟綿QQ 😍 焦糖青蘋果慕絲蛋糕一切開入面有好多青蘋果蓉,而且佢嘅焦糖味道超級香濃,又唔會過分地甜,我覺得非常好味🤤🤤

推薦大家weekend去食,有兩杯氣泡酒送返😆😆

🔸DIM SUM KING

▪️焦糖青蘋果慕絲蛋糕
▪️紅桑子朱古力拿破崙

🔸HOMEMADE SCONES
▪️傳統英式鬆餅
▪️原味 •伯爵茶 配 果醬、奶油忌廉

伯爵茶鬆餅係my favorite 😙😙佢嘅scone 甜度剛好又鬆軟,伯爵茶既味道好香😚

🔸DRINK
▪️有茶同咖啡可以選擇,朋友揀左English Breakfast tea,我就揀咗Strawberry tea🍓茶壺同隻杯都好靚😆😆

環境清靜,位置舒適,同姊妹過咗個開心嘅下午👯‍♀️
2024-06-01
五月是增肥嘅月份,因為我有好多朋友生日都係五月生日,所以生日慶祝冇停過…上個weekend 我就同咗朋友去灣仔利景酒店High Tea,佢哋星期六日及假期afternoon tea 會送兩杯意大利汽酒,佢哋中西合璧既afternoon tea好受歡迎,去到餐廳已經好多客,所以要早啲book位啦!餐廳面積不大,但卡位梳發舒適好坐,室內光線較暗,用咗復古水晶吊燈,將環境布置得很有氣氛,令人很放鬆…西式甜點以三層架呈上,食物份量偏大,賣相精緻,好適合打卡。尤其喜歡香芋麻糬卷蛋佢系用咗台灣大甲芋做餡,口感綿密細膩,充滿芋頭香,甜度適中。焦糖青蘋果慕絲蛋糕青蘋果外型打卡一流!慕斯蛋糕內裡有青蘋果蓉,再加入自家製嘅玉桂焦糖,餅底鬆脆,口感好有層次。巨峰提子奶凍用巨峰提子做點綴,上層系提子味啫喱,下層系香濃奶凍。朱古力紅桑子拿破崙以招牌酥皮為基底,餅皮酥脆可口。內餡系自家製Valhorna 70%朱古力同吉士醬,再加入新鮮紅桑子作點綴,樣靚又好味。中式點心金箔蝦餃皇蝦餃質素好高,蝦肉嫩滑彈牙,加上金箔更顯貴氣。素翅灌湯餃灌湯餃有驚喜,除咗賣相唔錯,素翅都鮮味十足,份量好滿足,好岩食素人士。蟹籽燒賣皇

西式甜點以三層架呈上,食物份量偏大,賣相精緻,好適合打卡。

尤其喜歡香芋麻糬卷蛋

焦糖青蘋果慕絲蛋糕
青蘋果外型打卡一流!

巨峰提子奶凍
用巨峰提子做點綴,上層系提子味啫喱,下層系香濃奶凍。

朱古力紅桑子拿破崙
以招牌酥皮為基底,餅皮酥脆可口。

中式點心
金箔蝦餃皇
蝦餃質素好高,蝦肉嫩滑彈牙,加上金箔更顯貴氣。

素翅灌湯餃

蟹籽燒賣皇
熱辣新鮮口感,用蒸籠呈上,豬肉餡高質,同金黃蟹籽好夾,口感同層次感。

2024-06-02 116 瀏覽
上個weekend,我又走咗去食港女tea😂,今次去咗位於銅鑼灣利景酒店地庫,一個結合傳統和新派烹調手法嘅餐廳 陳家廚房,餐廳環境優雅又充滿格調🥰,真係好有一種家的感覺😂。今次嘅下午茶,中西合璧🥰,又可以食點心,又可以食蛋糕,諗起都覺得正😍。Afternoon for Two $438(平日$388)DIM SUM KING🌟金箔蝦餃王皮薄餡料飽滿,蝦肉🦐爽甜🌟蟹籽燒賣王猪肉🐖餡料飽滿,肉味香濃又帶肉汁🌟素翅灌湯餃高湯鮮味,灌湯餃皮薄料多,如果能夠再多些高湯就好了🥰。SWEET🌟香芋麻糬蛋糕卷蛋糕鬆軟帶有濃濃嘅香芋味🍠,卷着煙煙韌韌嘅麻糬,口感豐富🥰。🌟巨峰提子奶凍層次分明,上層係提子啫喱和原粒巨峰提子🫐,下層係奶味濃郁嘅奶凍😋。🌟焦糖青蘋果慕絲蛋糕青蘋果🍏造型夠哂吸睛,慕絲蛋糕入面有玉桂焦糖,中和咗整體嘅甜度🥰。🌟紅桑子朱古力拿破崙拿破崙蛋糕個酥皮餅層非常鬆化,而且牛油味🧈重,入面是味道濃郁嘅朱古力🍫吉士醬,酸酸甜甜嘅紅桑子🍒有助平衡整體甜度😋。HOMEMADE SCONES🌟傳統英式鬆餅有原味和伯爵茶味🫖,配以果醬和奶油忌廉,原味鬆餅外層鬆脆,入面軟綿,而且滲出陣陣牛油🧈香味;

🌟金箔蝦餃王
皮薄餡料飽滿,蝦肉🦐爽甜

🌟蟹籽燒賣王
猪肉🐖餡料飽滿,肉味香濃又帶肉汁

🌟素翅灌湯餃
高湯鮮味,灌湯餃皮薄料多,如果能夠再多些高湯就好了🥰。

🌟香芋麻糬蛋糕卷
🌟巨峰提子奶凍
🌟焦糖青蘋果慕絲蛋糕
🌟紅桑子朱古力拿破崙

🌟傳統英式鬆餅
有原味和伯爵茶味🫖,配以果醬和奶油忌廉,原味鬆餅外層鬆脆,入面軟綿,而且滲出陣陣牛油🧈香味;伯爵茶🫖味道濃郁又有另一種風味😋。

DRINK
除咗茶和咖啡外,如果weekend去,仲有2️⃣杯意大利氣泡酒🥂。價錢又唔係話差好遠,識揀嘅一定係揀weekend去🥰。

2024-05-22
下午茶
2024-06-02 85 瀏覽
趁放假約閨密去嘆下午茶🍰今次選左位於灣仔利景酒店地庫既「陳家廚房」下午茶提供中式點心x特式西式點點蛋糕🍰步進餐廳酒吧上放了多款不同類型嘅酒🤩柔和光綫坐位區坐得好舒適🙌中式部分先來中式點心必點既金箔蝦餃皇🦐蝦餃皮薄內餡用左鮮蝦、豬肉☺️餃子表面加了薄薄金箔增添了視覺上奢華感😎蟹籽燒賣皇入口食到好香豬鮮肉味搭配蟹籽🤩入口食到蟹籽加上豬肉汁爆發😋搭配辣椒油食更突出鮮味☺️素翅灌湯餃🥟金黃色餃子皮包左豬肉🤩以素翅高湯煮成🤩清甜高湯慘入餃子中央🥟素翅口感豐富☺️最尾直接把高湯飲埋👍香芋麻糬蛋糕🍰卷由軟糯紫色麻糬及香濃綿密芋泥做餡每一口都能感受到芋頭香及口感煙靭麻糬☺️焦糖青蘋果🍏慕絲蛋糕幾何亂真既青蘋果🍏外層包住綿密細緻青蘋果慕絲🤗入口帶青蘋果清爽酸甜味道剛好中和蛋糕甜膩😋巨峰🍇提子奶凍從上層巨峰提子🍇啫喱到中間涼爽嫩滑的奶凍😋底層有巨峰提子果肉清甜美味😋紅桑子朱古力拿破崙精緻酥脆的表皮夾住香濃醇厚朱古力餡及幼細柔軟的紅桑子醬🥰酸酸甜又帶脆口🤗感覺特別開胃又好食😋不過講到最好味我會覺得係傳統英式鬆餅🧇有原味同伯爵茶味配搭果醬及奶油忌廉🤗入口帶奶油香味而且非常鬆軟🤗飲品方面除咗咖啡☕️茶飲外🤗週末黎到會額外

焦糖青蘋果🍏慕絲蛋糕

巨峰🍇提子奶凍

不過講到最好味我會覺得係傳統英式鬆餅🧇

飲品方面除咗咖啡☕️茶飲外🤗週末黎到會額外包左兩杯香檳🥂可以好好同閨密Relax傾下偈🥰

2024-05-31 140 瀏覽
餐廳環境雅緻,營造一種古典歐式宮延風格。牆身掛滿中式畫作,糅合中西文化設計,身處其中舒適又賞心悅目☺️今期陳家廚房下午茶同樣係融合中西美食。🔸DIM SUM:金箔蝦餃皇蟹籽燒賣皇素翅灌湯餃🔸SWEETS:香芋麻糬蛋糕卷紅桑子朱古力拿破崙巨峰提子奶凍焦糖青蘋果慕絲蛋糕🔸SCONES:傳統英式鬆餅(原味•伯爵茶,配果醬、奶油忌廉)鹹點係經典中式點心,蝦餃同燒賣都大大粒,肉質彈牙😋 素翅灌湯餃🥟好入味,調味亦剛剛好,米餅香脆。三款點心我都覺得非常好食!😍👍🏻甜品同樣精緻,最鍾意蛋糕卷及拿破崙。🍩蛋糕卷有香芋香甜味,加上麻糬煙煙韌韌,口感豐富。🍰拿破崙鬆脆,朱古力味香濃,配上紅桑子,酸甜果香平衡咗朱古力嘅甜膩。🍇奶凍提子香味撲鼻,幾清爽。🍏青蘋果造型蛋糕好可愛,慕絲口感綿密,唔會太甜。🥧英式鬆餅厚實鬆軟,伯爵茶口味散發陣陣茶葉清香,好高質嘅鬆餅!🥹☕️揀咗熱茶,連茶具都好靚!然後係星期六、日及公眾假期惠顧,仲可每人額外送一杯意大利氣泡酒!🥂整體環境同食物都好出色,每件份量都唔細,可以食得好飽好滿足💕🤤連要求高嘅屋企人都讚不絕口🤣

今期陳家廚房下午茶同樣係融合中西美食。

🔸DIM SUM:
金箔蝦餃皇
蟹籽燒賣皇
素翅灌湯餃

🔸SWEETS:

🔸SCONES:
傳統英式鬆餅
(原味•伯爵茶,配果醬、奶油忌廉)

陳家廚房推出全新tea set🫖超豐富🎀餐廳環境好好,坐得好舒服❤️ - 鹹點 -金箔蝦餃皇、蟹籽燒賣皇、素翅灌湯餃鹹點三款都好出色😍蝦餃超足料!滿滿蝦肉🍤燒賣入邊好多豬肉,唔會好肥,食落好香💗灌湯餃餃子皮超薄透,包著飽滿的肉餡,咬落超爆汁🤤好鮮甜👍🏻 - 甜點 -香芋麻糬蛋糕卷、巨峰提子奶凍、焦糖青蘋果慕絲蛋糕、紅桑子朱古力拿破崙甜品方面拿破崙比較出色奶凍甜度最低,不過上面巨峰提子部份都有啲甜🍇另外兩款都偏甜自家製鬆餅{原味 • 伯爵茶}配 雜苺果醬、奶油忌廉佢哋嘅鬆餅真係好值得一試😍好有麵粉香又唔會好重牛油味,整體食落唔油膩原味同伯爵茶都好好味!伯爵茶入邊混合左香橙粒,口感更加豐富,茶味都幾出🥰我自己比較鍾意搽奶油忌廉,口感更加濕潤🤤

陳家廚房推出全新tea set🫖超豐富🎀
餐廳環境好好,坐得好舒服❤️

- 鹹點 -
金箔蝦餃皇、蟹籽燒賣皇、素翅灌湯餃

鹹點三款都好出色😍蝦餃超足料!滿滿蝦肉🍤
燒賣入邊好多豬肉,唔會好肥,食落好香💗
灌湯餃餃子皮超薄透,包著飽滿的肉餡,咬落超爆汁🤤好鮮甜👍🏻

- 甜點 -

甜品方面拿破崙比較出色

奶凍甜度最低,不過上面巨峰提子部份都有啲甜🍇另外兩款都偏甜

自家製鬆餅{原味 • 伯爵茶}配 雜苺果醬、奶油忌廉

我自己比較鍾意搽奶油忌廉,口感更加濕潤🤤
2024-05-30 2438 瀏覽
時隔幾個月又嚟食Afternoon tea😚 原來轉咗menu~~ 全新下午茶🍰🫖變咗中西合璧🥳先係中式點心3款:金箔蝦餃皇🍤蟹籽燒賣皇🦀素翅灌湯餃🥟每人一份,每款一粒,獨立上碟顯精緻👌🏻 灌湯餃配上2片脆卜卜嘅米通好夾😌 點心水準整體不錯👌🏻西式方面份量較多!三層架上美觀大方好打卡👏🏻👏🏻 4款西式甜點(由上而下):香芋麻薯蛋糕卷🧁紅桑子朱古力拿破崙🍰巨峰提子奶凍🍮 焦糖青蘋果慕絲蛋糕🍏一如以往,甜點色香味俱全又大份🥰🥰 今次特別鍾意香芋麻薯卷💜 麻薯QQ蛋糕鬆軟,整體唔太甜👌🏻 拿破崙餅底都做得幾酥脆👌🏻 下午茶當然唔少得英式鬆餅scone☺️ 今次除咗原味,仲有伯爵茶味各2件🤎💛 伯爵茶味唔算太出,個人較喜歡原味配奶油忌廉😋 下午茶餐包括2杯咖啡☕️或茶🫖 推薦飲茶因為茶杯茶壺打卡更靚😆 週末去食仲有free drinks🥂 免費🆓 意大利汽酒兩杯🥰🥰 建議大家weekend去試吓😉價錢:$388 (Monday - Friday) $438 (weekend) +10%

先係中式點心3款:

焦糖青蘋果慕絲蛋糕🍏

2024-05-18
  • Afternoon  tea  set
2024-05-09 1708 瀏覽
母親節同媽咪來嘆吓下午茶,呢度設有中西合璧既下午茶,岩晒鍾意西式甜點既我🧁,同鍾意鍾意中式點心既媽咪💕😍中式點心😍🩷金箔蝦餃皇:蝦餃味道鮮美,蝦肉嫩滑彈牙,濃郁蝦香味,咬 落層次感十足。透薄餃子皮加上金箔更顯貴氣。🩷蟹籽燒賣皇:燒賣口感嫩滑彈牙,豬肉嘅鮮甜味道同配料完美 混合,鋪上金黃蟹籽,令燒賣充滿豐富口感同層次感。🩷素翅灌湯餃:以素翅打造高湯湯底,不乏鮮味之餘,更為嚐素人士帶來一個親和的選擇;享用時除了可品味灌湯餃的餡料之外,濃郁高湯從薄薄的外皮爆開,為客人帶來滿滿滋味。😍西式甜點😍🩷焦糖青蘋果慕絲蛋糕餅底口感沙一樣口感鬆脆,慕斯蛋糕內 部使用了法國品牌青蘋果蓉,搭配35%的動物性鮮奶油,口感格 外香滑。再加入自家製的玉桂焦糖,中和焦糖的甜度,帶來酸甜的 口感。最後以清透綠色作為外層,晶瑩剔透青蘋果造型非常吸晴🩷巨峰提子奶凍香濃的奶凍上加上日本的「葡萄之王」巨峰提子,以果味濃郁的原粒葡萄,加上果味清新的啫喱層,為客人帶來味道分明與口感層次、令人難以抗拒甜點的甜蜜誘惑🩷朱古力紅桑子拿破崙以招牌酥皮為基底,以高溫烤焗,口感 酥脆可口。內餡以自家製的Valhorna 70%朱古力甘納許吉

😍中式點心😍

😍西式甜點😍

🩷焦糖青蘋果慕絲蛋糕

🩷巨峰提子奶凍

🩷朱古力紅桑子拿破崙
以招牌酥皮為基底,以高溫烤焗,口感 酥脆可口。內餡以自家製的Valhorna 70%朱古力甘納許吉士醬為 主,再加入新鮮紅桑子作點綴,增添酸度平衡濃郁嘅朱古力吉士, 口感豐富有層次

🩷香芋麻糬卷蛋
使用台灣大甲醇芋餡顆粒製作,配合內層軟綿 綿的麻糬,並使用法國香滑的動物性鮮奶油35%忌廉製作,口感 綿密豐富

🌟weekend黎重會送兩杯意大利汽酒😍

精緻打卡英式下午茶☕️陳家廚房✨ʕ๑’ㅅ’๑ʔ‧˚ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ⸝⸝‪⸝♡估唔到銅鑼灣利景酒店地庫「陳家廚房」竟然會有咁精緻嘅打卡下午茶tea set✨👑 AFTERNOON TEA SET星期一至五$388/2位💗星期六日及公眾假期$438/2位💗英式下午茶賣相非常吸引 金色鳥籠設計吸晴啱晒同朋友打卡影靚相 慢慢嘆🫶🏻🤎鹹點▪️黑松露碎蛋沙律軟包▪️黑松露蘑菇撻▪️魚子醬溏心蛋▪️鵝肝多士最鍾意食佢嘅黑松露碎蛋沙律軟包!個包超鬆軟之餘仲有滿滿嘅碎蛋沙律✨就連黑松露味都超突出~買相雖然唔算好靚 但幾有驚喜好好食🩵甜點▫️楊枝甘露布甸▫️橘子檸檬法式金磚蛋糕▫️熱情果法式千層酥▫️蜜柑橘慕絲蛋糕甜點就最鐘意食熱情果法式千層酥✨千層酥好鬆脆 熱情果酸酸甜甜 幾開胃!🧡傳統英式鬆餅SCONES▪️原味▪️特濃朱古力▫️配果醬、朱古力醬、奶油忌廉平時都幾鍾意食英式鬆餅 不過比較乾身所以佢配咗三種醬可以搽落去一齊食~朱古力味道都真係好濃郁 原味就帶點甜甜地💛飲品▪️士多啤梨紅茶▪️朱古力▫️意大利汽酒推薦叫佢哋嘅茶飲 淡淡嘅士多啤梨味🍓食呢啲精緻嘅小點心 一定要飲杯茶消濟解渴🫖逢星期六
精緻打卡英式下午茶☕️陳家廚房✨
估唔到銅鑼灣利景酒店地庫「陳家廚房」
竟然會有咁精緻嘅打卡下午茶tea set✨

▪️黑松露碎蛋沙律軟包
▪️黑松露蘑菇撻
▪️魚子醬溏心蛋
▪️鵝肝多士
最鍾意食佢嘅黑松露碎蛋沙律軟包!
個包超鬆軟之餘仲有滿滿嘅碎蛋沙律✨
就連黑松露味都超突出~
買相雖然唔算好靚 但幾有驚喜好好食

🩵甜點
▫️楊枝甘露布甸
▫️橘子檸檬法式金磚蛋糕
▫️熱情果法式千層酥
▫️蜜柑橘慕絲蛋糕
甜點就最鐘意食熱情果法式千層酥✨
千層酥好鬆脆 熱情果酸酸甜甜 幾開胃!

🧡傳統英式鬆餅SCONES
▪️原味
▪️特濃朱古力
▫️配果醬、朱古力醬、奶油忌廉
平時都幾鍾意食英式鬆餅 不過比較乾身
所以佢配咗三種醬可以搽落去一齊食~
朱古力味道都真係好濃郁 原味就帶點甜甜地

推薦叫佢哋嘅茶飲 淡淡嘅士多啤梨味🍓
食呢啲精緻嘅小點心 一定要飲杯茶消濟解渴🫖
逢星期六日就會贈送意大利汽酒🥂
食tea set 配杯汽酒 更增添氣氛✨

餐廳嘅環境比較復古 坐得非常舒適~
而且價錢合理 整體服務質素都唔錯👍🏻
幾適合同朋友一齊過一個休閒嘅下午⛅️

⸝⸝‪⸝♡ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ʕ´•ᴥ•`ʔ ‧
📍 陳家廚房
灣仔灣仔道209-210號銅鑼灣利景酒店地庫1樓