2024-01-01 493 瀏覽
今次我要介紹嘅係我心目中全香港最好食嘅咖喱魚蛋🐟🍛。呢個咖喱魚蛋真係無敵出色!每一口都令人回味無窮。😋🐟🍛食落去,你會感受到咖喱醬汁嘅濃厚香辣味道,完美地與魚蛋融合在一起。每一粒魚蛋都充滿咖喱嘅滋味,令人陶醉其中。🌶️🐟🍛咖喱魚蛋嘅湯汁亦都非常出色。濃郁嘅咖喱味道滲入魚蛋,每一口都帶來滿滿嘅滿足感。配上白飯,真係絕配!🍚🐟🍛總括而言,呢款咖喱魚蛋係我心目中全香港最好食嘅!魚蛋鮮美,咖喱醬汁香辣,湯汁濃郁。如果你鍾意咖喱同魚蛋嘅組合,呢款咖喱魚蛋絕對係你必試嘅美食之一!🌟🐟🍛😍
今次我要介紹嘅係我心目中全香港最好食嘅咖喱魚蛋🐟🍛。

呢個咖喱魚蛋真係無敵出色!每一口都令人回味無窮。😋🐟🍛

爹哋個零兩個月總會有一日就會落深水埗買下呢樣、買下嗰樣周圍巡。深水埗都有好多嘢食,但係今日爹哋行行吓,突然間好驚訝,望住一間唔起眼的小食店講一句:「係真唔係呀? $12喎……仲有嘅咩?」咁我問佢係咩?🧐原來佢講緊係碗仔翅,依家通常出邊食都要$20至$30一碗,我都唔知曾經有過咁平。😅講返個碗仔翅,賣相味道其實同平時差唔多冇乜分別,但係佢買嘅就真係一個「平」字!但係佢只供應堂食,冇得外賣,諗住買多碗返屋企都唔得。港式立食碗仔翅,胡椒麻油醋。另外佢仲有平時食開嘅小食,魚蛋燒賣魷魚…… …… 佢舖頭只係一個細舖位,立式個位係條後巷嚟嘅,夏天就熱死,冬天就凍死,而家個天氣啱啱好,真係食到舔舔脷㗎。
咁我問佢係咩?🧐

但係佢只供應堂食,冇得外賣,諗住買多碗返屋企都唔得。

港式立食碗仔翅,胡椒麻油醋。
另外佢仲有平時食開嘅小食,魚蛋燒賣魷魚…… ……

• $12立食碗仔翅
2023-04-03 769 瀏覽
Score 總分: 70位於嘉頓 行落少少嘅陳記魚蛋,一向都係老街坊支持嘅小食店之一。咁多年黎都Keep住好味嘅醬汁和特別嘅企食文化。未試過唔好話去過深水埗食魚蛋! 魚蛋味道好美咁“更” 架啦~ 至於環境呀,衛生呀,只要大家就唔好深究啦~ 食唔屙就得啦,好味嘅傳統有特色嘅,係咁至過引!
Score 總分: 70

2023-03-30 552 瀏覽
男朋友話呢間魚蛋開咗好耐,帶我去試下。去到都有幾個人企喺附近食緊。本身想叫每樣一串,姨姨問要唔要$20一碗,每樣多兩粒,咁就聽佢講買$20。辣汁有小小辣、小辣同大辣揀,我哋揀咗小辣。一碗燒賣魚蛋都幾多醬,係咖喱底嘅辣汁,好惹味!小辣都唔係好辣,食得辣可以揀大辣。燒賣同魚蛋都正常發揮啦!係個辣汁比較出色,加埋一齊食幾惹味!去開附近又肚餓嘅,可以一試!呢度仲有牛栢葉、腸粉、碗仔翅等等,仲可以叫套餐,算係幾抵食。

燒賣魚蛋

燒賣魚蛋
2022-12-24 461 瀏覽
4/5Best curry sauce ever, so addictive. Siu mai was better then I remember, have that chewy bouncy texture, didn’t get too soft cos steaming too long. Can taste the fish flavour in a nice way.Used to love their mandarin peel fish ball, but one time tried in yau ma Tei was so bad so didn’t order this time.
4/5

2022-12-02 339 瀏覽
20年前讀書嗰陣,陳皮魚蛋,又多汁但一年前再食,已經唔係陳皮魚蛋,仲要唔比多汁尋日口痕再去食,點知啲汁仲孤寒咗,燒賣加腸粉,佢真係𠒇少少汁,剩係hi嗰少少汁喺燒賣上面,我以後唔會再幫襯
20年前讀書嗰陣,陳皮魚蛋,又多汁
但一年前再食,已經唔係陳皮魚蛋,仲要唔比多汁

2021-08-19 826 瀏覽
呢間一直係我心目中長註第一既魚蛋,係因為作既秘制辣汁配陳皮魚蛋🍢,煙煙韌,勁好咬口同埋勁惹味,直程想就咁買汁番屋企煮麵食😋,差不多有半年冇食過,今日行開深水埗,更係的埋老公去食番串啦賣相依然吸引,醬汁濃厚,掛曬係串魚蛋上面😋佢有幾款唔同程度既辣味俾大家選擇,果時後生少少就食開中度,而家中女喇都係小小辣頂下條癮算喇😂好可惜醬汁依舊但説好的陳皮魚蛋己經換上普通魚蛋了。。回憶冇左喇,傷心中。。😥

賣相依然吸引,醬汁濃厚,掛曬係串魚蛋上面😋

2021-08-17
2021-05-22 393 瀏覽
👍🏻秘製麻辣魚蛋 $8/6粒魚蛋係用陳皮魚蛋,口感偏實身,陳皮味都幾重😛秘製辣醬味道非常濃郁🤪味道有d似沙嗲醬質感好稠身,食到有d花生碎,好正😋佢有三個辣度選擇🌶🌶🌶小辣同小小辣會帶少少甜,沙嗲味重d大辣就真係辣,好惹味😜味道:8/10性價比:8/10-📍#陳記魚蛋深水埗欽洲街114號地舖#hkfoodie #foodiehk #hkfood #foodhk #hkeat #hkrestaurant #美食 #香港美食 #外賣 #平食 #窮遊 #打卡 #香港打卡 #情侶好去處 #拍拖好去處 #深水埗 #深水埗美食 #深水埗好去處 #深水埗打卡 #深水埗小食 #魚蛋 #咖喱魚蛋 #陳皮魚蛋
👍🏻秘製麻辣魚蛋 $8/6粒
魚蛋係用陳皮魚蛋,口感偏實身,陳皮味都幾重😛
秘製辣醬味道非常濃郁🤪味道有d似沙嗲醬
質感好稠身,食到有d花生碎,好正😋
佢有三個辣度選擇🌶🌶🌶
小辣同小小辣會帶少少甜,沙嗲味重d
大辣就真係辣,好惹味😜
味道:8/10
性價比:8/10

📍#陳記魚蛋
深水埗欽洲街114號地舖

2021-03-17
外賣自取
  • 陳皮魚蛋
2021-01-17 507 瀏覽
行開深水埗有d肚餓 就想食串魚蛋或者燒賣 朋友話呢間好食好出名個辣汁咁就試下啦 完全名過其實 無野特別 你去其他一般賣燒賣魚蛋檔有3兜大中小辣汁ge味係一樣。 叫左個小辣燒賣,普通過普通。服務態度差是關阿姐佢個檔口有好幾隻碟放係度比人落醬料,咁我見有一個碟本身有鼓油汁係度,就用個個碟尼落啦。點知阿姐佢用極呼喝語氣大大聲:「你用呢隻小辣碟啦,做咩用呢個呀你?整到隻碟辣左我比人鬧呀。」 🙄🙄🙄🙄🙄🙄🙄🙄咁就麻煩寫清楚或者直接比個膠碟人用啦,人地做客鬼知你d碟點用咩。 永 無 下 次。 第一次食街邊野都食到一肚火🤬🤬🤬🤯
行開深水埗有d肚餓 就想食串魚蛋或者燒賣
朋友話呢間好食好出名個辣汁咁就試下啦
完全名過其實 無野特別
你去其他一般賣燒賣魚蛋檔有3兜大中小辣汁ge味係一樣。
叫左個小辣燒賣,普通過普通。

服務態度差
🙄🙄🙄🙄🙄🙄🙄🙄

永 無 下 次。
第一次食街邊野都食到一肚火🤬🤬🤬🤯
2021-01-08 362 瀏覽
今日夜晚諗住買來食,一食一串魚蛋,點解口感不同了,原來已經轉左無在用 陳記魚蛋la口感5同哂,無咁好食但個汁無變,仲買左但碗仔翅食,都算過得去,普通魚蛋轉翻做舊時個隻魚蛋就好la
口感5同哂,無咁好食
西九龍廣場對開哂記魚蛋呀,見佢有分大辣中辣小辣 隻隻列顏色唔同,諗住一試。咁今次就試咗魷魚配小辣汁,都比較失望呀。估唔到連魷魚都可以烚得唔好食 ,始終街邊魷魚不外乎,啲發水魷烚一烚,但陳記個魷魚真係發得過龍,好似食蒟蒻咁。而辣汁呢並不精美呀,可能係我衰嗌小辣,既冇辣味 亦冇香味,真係有少少畀佢個外表呃咗呀。始終深水埗呢個地方街邊小食中多行兩步就一間小食店,新式舊式都有,諗住點食都唔衰啦,但係依間陳記魚蛋實在係建議唔需要一試啦,不如返西九龍中心食嘢好過。😶

1K
2020-01-17 646 瀏覽
呢間魚蛋鋪既特別之處係魚蛋醬汁係自家秘制既,魚蛋細細粒都好彈牙嫁,不過而家八蚊一串就貴左少少,而且辣度仲有分少少辣,少辣同大辣,自己選擇。食物仲有其他選擇嫁,牛丸,魷魚串都有嫁。
外賣自取
2019-03-17 706 瀏覽
見到佢啲咖喱汁好吸引,有少少辣少辣或大辣,就叫左兩串魚蛋,魚蛋食落去都有魚味,但就唔係彈牙~不過不失啦燒賣食落去都有魚味,都算好味。價錢都唔算太平,但係個沙嗲汁係值得一試的。
2019-01-29 505 瀏覽
陳記魚旦在深水步已有多年歷史,曾經更在這區有數間分店。其實魚旦、牛肉、燒賣、腸仔等都唔係咩特別出眾既小食因為佢個汁先係重點!無論你點咩野食,都必必必定要點佢既秘製醬汁。醬汁似沙嗲中又有點咖哩,分幾種辣度,任你選擇。個汁的確係值得一試,好濃厚會令你好想繼續食。
陳記魚旦在深水步已有多年歷史,曾經更在這區有數間分店。

其實魚旦、牛肉、燒賣、腸仔等都唔係咩特別出眾既小食
醬汁似沙嗲中又有點咖哩,分幾種辣度,任你選擇。
個汁的確係值得一試,好濃厚會令你好想繼續食。
2018-11-29 499 瀏覽
每次經過都會心思思想食,今日都吳例外,我最鐘意食呢到個水尤魚,爽囗彈牙,加埋呢個秘制辣汁,好食到,係食完之後再想食多串😂😂我好小會企係街邊食串串食物,怕D汁滴污糟件衫,但有D肚餓但我又吳想食太多嘢,是關我夜晚通常有飯局,但呢度幾好,每次買串串食物都會有隻紙杯比你盛住,乾淨衞生,甘就無有怕👍之前第一次食吳知D汁甘辣,以為自己食得好辣就叫左大辣,點知辣到即刻買枝飲品,好彩佢呢到有飲品賣😅自上次之後,今次醒目食小辣,好辣又好味,但吳食得好辣既人,最好先食小小辣果款汁試左先😀呢到有三款汁,三款都係主角,有吳同既辣度,各有好味之處👍第一款———小小辣👍第二款———小辣👍第三款——大辣👍三款都甘好味,我都試過,但我就揀左第二款既口味,辣得黎既程度我自己接受到🤗所以如果鐘意食辣既人可以㨂反自己既辣度今日係條街拎住杯串串尤魚食,已經食完忘記了影相😂😂😂😂
呢到有三款汁,三款都係主角,有吳同既辣度,各有好味之處👍
第一款———小小辣👍
第二款———小辣👍
第三款——大辣👍
所以如果鐘意食辣既人可以㨂反自己既辣度
今日係條街拎住杯串串尤魚食,已經食完忘記了影相😂😂😂😂