2021-08-30 132 瀏覽
今日去GoGo Mall食晚餐,除了有food court散座,入面還有專屬餐廳,坐得更加舒服。我們都十分喜歡辣,於是就選擇了雙辣。.酸菜鮮魚片 $142完美地演繹了色香味俱全,酸菜魚的做法,以金色酸湯為最佳,不僅味道鮮美,營養豐富,而且湯還可以喝,我每次都會端起小碗舀一勺湯給孩子喝,一會身體就暖和起來了。加上正宗的土豆粉條,還有金色的黃豆芽,這道家常菜帶著正宗川菜的味道,土豆粉條QQ彈,酸酸爽爽的。而且是用鮮魚片,鮮香味美帶點酸,很開胃。.水煮牛肉片$120水煮牛肉,是一道傳統川菜,麻辣鮮香,很開胃。濃烈純正的麻辣味,是無辣不歡的的人的必點的一道傳統川菜,濃烈純正的麻香味,帶著花椒的香麻辣度,牛肉片是水煮的,吃起來牛肉嫩滑醇厚。.麻婆豆腐 $50辣辣辣,食豆腐都要繼續辣,豆腐香滑。如果覺得辣,我發現飲豆漿是一個頗解辣的飲品呢。.上湯拉麵 $28 抵食,很窩心有家鄉的味道。.水煮魚及酸菜魚的份旺足,兩到三個人食的話,不用叫湯麵/飯都夠飽。

酸菜鮮魚片 $142

水煮牛肉片$120

麻婆豆腐 $50

上湯拉麵 $28
抵食,很窩心有家鄉的味道。

上星期見到朋友去咗屯門食呢間酸菜魚,原來整個商場翻新了,走進GoGo Mall 很是新鮮,一整層都是食肆,有小食店有餐廳。今日目標是酸菜魚 $138 , 魚肉極心鮮,大大塊很厚肉,配上芽菜及木薯粉吸收晒酸菜魚湯。土豆絲 $48土豆絲切得很幼細,酸酸辣辣。自選干鍋 $24 微辣( 要配最少四個餸)店員極力推介干鍋,自選菜式選了萵筍、肥腸、髮菜、牛肚。炒得很香,放了很多花生作裝飾。食物質素很高,午市套餐很化算$48 -$52 ,下次再來試吓點午市套餐先。泊車都很方便,雅都商場停車場🅿️電梯直達。

土豆絲 $48
土豆絲切得很幼細,酸酸辣辣。

自選干鍋 $24 微辣( 要配最少四個餸)

泊車都很方便,雅都商場停車場🅿️電梯直達。
  • 酸菜魚
  • 酸辣土豆絲
2021-08-25 184 瀏覽
今日嚟到屯門嘅GoGo Mall,周圍睇吓有咩好食先,雙辣,食辣嘅聽到個名都流口水,一於試吓啦!好,坐低睇吓有咩好食先!紹興酒糟醉雞,酒味濃郁,雞皮爽口,雞肉食落好滑,正!鎮江糖醋小排骨,排骨沾上酸酸甜甜嘅醬汁,醬汁夠濃稠,可以掛喺排骨上面,一口一件,唔錯!蒜蓉炒時令蔬菜,菜心幾靚,冇渣,食落鹹鹹地,夠蒜香味。水煮飄香毛血旺,好豐富,有牛肚,毛肚,豬大腸,魷魚,仲有我最鍾意嘅鴨血。牛肚咬落爽脆,幾重牛味,魷魚彈牙,鴨血入口滑捋捋,最後食埋吸收晒湯汁精華嘅苕粉,正!

好,坐低睇吓有咩好食先!

紹興酒糟醉雞,酒味濃郁,雞皮爽口,雞肉食落好滑,正!

蒜蓉炒時令蔬菜,菜心幾靚,冇渣,食落鹹鹹地,夠蒜香味。

2021-08-24 102 瀏覽
總有一兩個晚上會好想好想食辣嘢同時心底裏又會驚食到個嘴好痛又或者食到肚痾胃痛今日喺屯門都一於搵間食辣嘅餐廳先!喺雅都商場就有好多餐廳選擇水煮魚酸菜魚呢啲名菜又點會冇呢今日就叫咗水煮魚加一個雙辣招牌炒飯仲要加個燒茄子當然都要有少少菜我哋就叫咗一碟涼拌萵筍水煮魚嘅辣 配上招牌炒飯嘅香氣燒茄子嘅醬汁 仲有萵筍清新每一啖食落去都好滿足食物分量多 調味啱啱好如果覺得太辣 仲可以嗌支豆漿中和一下麻辣感不過正正係呢一個辣到嘴麻痹嘅感覺先係食辣嘅樂趣!

總有一兩個晚上
會好想好想食辣嘢
同時心底裏又會驚食到個嘴好痛
又或者食到肚痾胃痛

今日喺屯門都一於搵間食辣嘅餐廳先!
喺雅都商場就有好多餐廳選擇

食物分量多 調味啱啱好
如果覺得太辣 仲可以嗌支豆漿
中和一下麻辣感
不過正正係呢一個辣到嘴麻痹嘅感覺
先係食辣嘅樂趣!

2021-08-23 444 瀏覽
今次我哋嚟到屯門嘅雙辣,位於GoGo Mall 入面,喺走廊行到最尾就會搵到㗎啦☺️我哋叫咗川府水煮牛肉,燒蒜包心菜,香辣椒鹽豬扒,粉絲明蝦煲同埋一碗白飯每碟份量都算幾多,我哋兩個人都食到好飽好飽😅川府水煮牛肉 水煮牛肉好大碗同埋一嚟到已經聞到好香嘅花椒味,賣相好靚,牛肉片片都好大塊,起碼有十幾塊除咗牛肉之外仲有好多芽菜同埋寬粉,超級足料,好抵食👍牛肉片十分嫩滑,一啲都唔老,煮得啱啱好,同埋醃得好入味,鮮香可口,油而不膩芽菜同埋寬粉就索晒麻辣湯底,香味好濃烈,好好食,但係就比較辣,食唔到辣嘅朋友就可能嘗試唔到啦燒蒜包心菜 呢碟炒菜一嚟到就已經聞到好香嘅蒜味,見到有加幾隻乾辣椒一齊炒菜炒後可以保持到爽脆口感,味道清甜,再加上蒜蓉吊味,真係回味無窮😋辣度連唔食辣嘅朋友都可以接受,所以唔使擔心👍香辣椒鹽豬扒 對比起平時食嘅,呢度嘅椒鹽豬扒表面就比較濕啲,唔會太脆口不過一嚟到已經散發出陣陣嘅椒鹽香味,豬扒非常入味,口感鬆軟,肉汁豐富,一啲都唔油膩,撈埋飯就最正😍 同埋有好多塊,每塊都係厚切豬扒,真係好抵食粉絲明蝦煲 粉絲炒得十分乾身,有大排檔嘅陣陣鑊氣味,同埋索晒蝦嘅海鮮鮮香味👍有好多隻蝦,驚喜

每碟份量都算幾多,我哋兩個人都食到好飽好飽😅

川府水煮牛肉
除咗牛肉之外仲有好多芽菜同埋寬粉,超級足料,好抵食👍

燒蒜包心菜
辣度連唔食辣嘅朋友都可以接受,所以唔使擔心👍

香辣椒鹽豬扒
對比起平時食嘅,呢度嘅椒鹽豬扒表面就比較濕啲,唔會太脆口

粉絲明蝦煲
有好多隻蝦,驚喜嘅係,隻隻蝦好都似蝦球咁大隻😍
蝦炒得啱啱好,肉質非常彈牙,唔會霉,味道鮮甜
佢除咗有蝦,仲加埋豬肉碎落去炒,所以口感十分滿足,唔會好似食緊齋粉絲咁寡,好有心思☺️

餐廳裝修得好靚,好有傳統中國特色嘅風味,由牆壁嘅佈置,去到餐廳採用嘅燈都貫徹着同一個主題,睇得出好有心機去裝飾
餐廳好多人食,我哋星期日去,要等30-40分鐘先有位,所以真係好受歡迎😍
店員亦都好好人,好有禮貌😍
2021-08-22
2021-08-22 161 瀏覽
踩單車經過,原來雅都商場2樓翻新左做gogo mall ,有遊戲天地同埋好多新食肆,仲有一個food court 雲集咗唔同嘅小店。今次就喺咗喺food court最入最入嘅獨立小店食烤魚。店長都非常有善,不時會嚟問客人:咁你啲口味啱唔啱食啊?非常親切友善,應該都係做開街坊生意,見到好多客人自己點杯嘢飲叫個乾鍋,慢慢嘆!可惜朋友唔食得辣,所以我呢個辣妹冇得試乾鍋🥺烤魚 (鱸魚)$268 湯底可以揀酸辣、川府香辣、麻辣或豉汁香味,因為朋友所以揀咗酸微辣。有別於平時食開嘅烤魚,雙辣嘅烤魚上面唔係放普通嘅芫荽,反而係放上芹菜葉。一上碟,芹菜葉嘅香味已經非常撲鼻,將芹菜葉浸落酸辣湯,再夾一啲魚肉,芹香、酸辣同嫩滑魚肉融和喺口腔裏,醒胃又滋味。鱸魚外層炸得非常香脆,外皮更容易吸收酸辣湯,而且魚肉嫩滑。底層嘅配料都唔少嘢,有海量嘅酸菜、香菇、秀珍菇、芽菜、黑木耳、萵筍、薯粉同粟米。而粟米嘅份量更加唔止係一兩嚿係成條。早知有咁多配菜就唔使另外叫多碟炒萵筍。蒜蓉炒萵筍$58 萵筍切成又絲,非常爽口又夠入味。青檸梳打$26 係一杯新鮮青檸梳打,有別於普通餐廳用青檸汁沖嘅青檬梳打,呢杯係完全唔苦澀,仲好清

店長都非常有善,不時會嚟問客人:咁你啲口味啱唔啱食啊?
可惜朋友唔食得辣,所以我呢個辣妹冇得試乾鍋🥺

烤魚

烤魚 (鱸魚)$268

鱸魚外層炸得非常香脆,外皮更容易吸收酸辣湯,而且魚肉嫩滑。

而粟米嘅份量更加唔止係一兩嚿係成條。
早知有咁多配菜就唔使另外叫多碟炒萵筍。

蒜蓉炒萵筍$58
萵筍切成又絲,非常爽口又夠入味。
蒜蓉炒萵筍

青檸梳打$26
係一杯新鮮青檸梳打,有別於普通餐廳用青檸汁沖嘅青檬梳打,呢杯係完全唔苦澀,仲好清香。
新鮮青檸梳打

烤魚
蒜蓉炒萵筍
新鮮青檸梳打
  • 鮮青檸梳打
2021-08-22 79 瀏覽
屯門GOGO Mall 美食雲集,除了food court,也有一些好味的特色小店。今日想食川菜,所以去了雙辣。點了🐱鎮江小排骨$58作為前菜比想像的大碟。排骨炆得好入味,糖醋酸酸甜甜,味道濃郁,非常開胃。肉很多,不會太多骨。軟骨的部分都很有口感,好吃!🐱椒鹽鮮魷$98薄薄的炸衣非常香脆,魷魚大大件,完全唔靭。椒鹽調味很惹味。令人不自覺地吃完再吃。🐱京蔥爆牛肉$80京蔥爆多,很香,很好送飯。牛肉也大片,挺嫩滑。🐱重慶辣子雞$80🌶🌶川菜當然要吃辣!這個我點了小辣,雖然有兩個辣椒,但不太能吃辣的我也吃得到。這個小菜十分有特色,用了很多指天椒、蒜、花椒、八角等,麻香味很夠!雞炒得很香很入味,肉也多,地道風味很過癮!🐱白飯$10@很大碗,我以為我會吃不完,但餸太香,我不知不覺間吃完大大碗飯。🐱豆漿$10@大大支,不太甜。

點了
🐱鎮江小排骨$58

🐱椒鹽鮮魷$98

🐱京蔥爆牛肉$80
京蔥爆多,很香,很好送飯。牛肉也大片,挺嫩滑。

🐱重慶辣子雞$80🌶🌶

🐱白飯$10@

🐱豆漿$10@
大大支,不太甜。
2021-08-12 141 瀏覽
《屯門美食篇》~夠鐘食晏⏰唔想同人逼 去遠離市中心少少 GoGo Mall 係一個覓食嘅好地方位於一樓 有好多各國小食攤檔 又有名牌冰室 泰國菜館 ……這間裝橫古色古香既四川菜館😚午市套餐選擇多 還可加配小食👍#尖椒爆炒肥腸有鑊氣邪惡小炒😈尖椒微辣脆口 肥腸👀吓多肥美🤤#酸菜魚片🌶🌶湯底夠酸 唔算好辣 麻有少少拮拮地👅 好醒胃👍魚片厚切啖啖肉 配菜芽菜酸菜 萵筍片 粉皮唔算少😚 粉皮薄片軟Q 索曬湯汁正到暈🤪#鎮江小排骨酸酸甜甜 軟腍入味👌解辣伴侶#青檸梳打#熱情果梳打
《屯門美食篇》~

夠鐘食晏⏰
唔想同人逼 去遠離市中心少少
GoGo Mall 係一個覓食嘅好地方

位於一樓 有好多各國小食攤檔
又有名牌冰室 泰國菜館 ……

這間裝橫古色古香既四川菜館😚

#青檸梳打
#熱情果梳打
2021-08-12
2021-08-12 105 瀏覽
雙辣 (屯門)屯門鄉事會路112-140號雅都商場Go Go Mall1樓S73號舖我本身非常喜歡吃川菜,所以會四出找好吃的川菜店,發現原來屯門有一間,特意來吃。涼拌蔥油脆海蜇頭$68好吃的海蜇頭一定是非常爽口,以這店嘅海蜇頭是入口爽脆,加上涼拌蔥油,香口!甜粟脆魚柳$48這個是午餐套餐, $48非常抵食,本身包埋嘢飲,加豆漿就加$10。甜粟米汁濃稠適中,粟米香甜,魚柳炸得香脆,但內裏魚肉嫩滑。黃金大蝦球$98蝦球非常爽口,蝦肉大大粒,外面鋪滿了鹹蛋黃,所以鹹鹹香香的非常惹味!一碟$98都有好多蝦肉,可以算是物超所值。螞蟻上樹$68螞蟻想說的是碎肉炒粉絲,粉絲炒得條條均勻,肉碎香口,有少少微辣,非常適合個人口味因為不太辣。孜然香辣牛肉$78一碟牛肉份量都幾多,牛肉的肉質滑口,加上又孜然粉,非常香口,就如同吃羊肉或牛肉串的口味一樣,但現在是小菜上碟。

雙辣 (屯門)

涼拌蔥油脆海蜇頭$68

甜粟脆魚柳$48

黃金大蝦球$98

螞蟻上樹$68

孜然香辣牛肉$78
2021-08-09
2021-08-07 1354 瀏覽
間中都會到雅都商場吃晚飯,這裡各種款式食物都有,而且價錢經濟,無論年輕人或家庭都喜歡來這裏覓食。想坐得舒適點,選了舖位最大的川菜「雙辣」。今晚全場滿座,不過這裏座位夠寬敞,所以就算人多也不覺得擠迫,在古色古香的店裏吃飯,感覺更熱鬧。糖醋小排骨$58,小排骨已經煮得很入味,很軟,酸甜度適中,是餐前小食,當它涼菜般,但份量卻不算少。蟹籽粉絲明蝦煲$98,一上桌便聞到很香,蒜蓉和肉碎均勻地炒在粉絲裡,粉絲口感彈牙,非常有嚼勁,炒得夠香夠乾身,加上五隻大蝦新鮮爽口,朋友對這道菜也讚不絕口!蔥爆牛肉$78,炒得很有鑊氣,京蔥份量多,更能揮發香味,牛肉炒完仍然很滑,惹味的一道菜。酸菜鮮魚片$138,魚片用的是鱸魚,肉多而厚,配菜還有很多粉皮、芽菜、酸菜、萵筍片。酸辣湯味道只是小麻辣,微酸,是比較清淡的酸辣度。魚片啖啖肉,與酸辣湯味一起吃,有出汗感覺,但不至於太刺激,適合淺嚐辣味的人。吃得非常滿足的一頓川菜,最推介這裡的炒粉絲,是吃過必讚的!菜式價錢親民,怪不得全場滿座。

2021-08-06
2021-08-07 93 瀏覽
今日去左屯門雅都商場一間叫雙辣嘅餐廳食lunch 呢間餐廳嘅外型設計好大中國風我哋入到去,見到大大小小嘅餐牌,一眼就俾自選干鍋餐牌吸引左我哋叫左孜然味道,小辣,配菜有雞件、花甲、炸鳳爪、豆卜、娃娃菜、雞髀菇當然呢一個干鍋仲有其他配料,例如有紫洋蔥、芫荽、花生等等,所有食物加埋一齊係好好食大大碗,越食越滋味我哋另外仲叫左酸辣土豆絲,係熱炒嚟嘅酸辣土豆絲好大碟,有蒜頭、薑、辣椒一齊炒,非常香提一提,呢一碟嘅酸辣土豆絲酸度較高,辣度就適中。若又喜歡食酸又中意食土豆絲嘅朋友仔就可以叫一叫啦另外,飲品方面我哋分別叫左王老吉同豆漿總括嚟講,大大碗嘅自選干鍋有驚喜,大家有興趣嘅,都可以去試下
今日去左屯門雅都商場一間叫雙辣嘅餐廳食lunch

呢間餐廳嘅外型設計好大中國風

我哋入到去,見到大大小小嘅餐牌,一眼就俾自選干鍋餐牌吸引左

大大碗,越食越滋味

我哋另外仲叫左酸辣土豆絲,係熱炒嚟嘅
酸辣土豆絲好大碟,有蒜頭、薑、辣椒一齊炒,非常香

另外,飲品方面我哋分別叫左王老吉同豆漿

2021-08-06 161 瀏覽
來到屯門蔡意橋覓食,這想吃這家川菜館了,因為在開業不久時來吃過覺得不錯。店舖位於Gogo Mall Food Court裡面,店舖環境不算很大,充滿中國風的裝修🙈。餐牌上有套餐和小菜選擇,還有喜歡的酸菜魚😍。-💥酸菜鮮魚片 HKD$138,這個可自選辣度,選擇了小辣版本。魚片份量挺多的,湯底賣相是金黃色的🤩,味道酸酸辣新的很開胃。魚片是用了鱸魚,所以口感嫰滑無骨😋。裡面還有口感煙韌的粉皮,口感爽口彈牙。粉皮吸入湯汁挺入味,又可以吃得飽一點😍。-💥自選干鍋 HKD$24起,先選擇鍋底和辣度,再加配想吃的食物🙈。鍋底選擇了孜然,點了小辣版本。食物點了金錢肚、肥腸、雞軟骨和鮮墨魚仔。孜然味道很香,味道微微辣挺惹味的。雞軟骨口感爽脆,墨魚仔口感煙韌☺。金錢肚和肥腸很入味,整體味道不太咸。-飲品點了青檸梳打和烏龍茶,吃辣當然要點飲品來解渴。青檸梳打味道酸酸的,很開胃的感覺☺。-

2021-08-06
15 分鐘 (堂食)
屯門美食check point ~GoGo Mall,同老公撐枱腳近近地搵食☺️Food court 雖然多選擇,但還是喜歡傳統餐廳有服務👍自從封關後甚少返大陸食正宗川菜,今晚一於就食川菜 雙辣🤩地方裝修古色古香,店員服務都幾細心,座位仲好大好好坐自選干鍋,麻度辣度自己選擇,仲好環保落單,最後揀咗小麻小辣☺️配料選擇四款起揀咗牛柏葉墨魚仔肥腸和金珍菇,自己喜歡食乜就揀乜,金菇最索味真係好鬼惹味呀😬肥腸雖然唔係咁健康但唔中唔緊要啦墨魚仔最正爽口鮮甜辣椒好多,紅當當一大盤計返$160覺得抵😏巴蜀口水雞,中獎呀,係雞髀喎🤣口水質好香唔會純粹一味得個辣雞肉都亂滑。而且唔會太肥,雞皮好爽口😋京蔥爆炒牛肉,夠晒火候牛肉份量都多,幾嫩滑不過不失啦白飯好鬼大碗,成座山咁哈哈😆配上王老吉又可以下火人頭200有找,菜式舊正宗,下次唔揸車可以飲埋啤酒添😛
自從封關後甚少返大陸食正宗川菜,今晚一於就食川菜 雙辣🤩

地方裝修古色古香,店員服務都幾細心,座位仲好大好好坐

肥腸雖然唔係咁健康但唔中唔緊要啦
墨魚仔最正爽口鮮甜

辣椒好多,紅當當一大盤計返$160覺得抵😏

巴蜀口水雞,中獎呀,係雞髀喎🤣

口水質好香唔會純粹一味得個辣
雞肉都亂滑。而且唔會太肥,雞皮好爽口😋

京蔥爆炒牛肉,夠晒火候牛肉份量都多,幾嫩滑不過不失啦

白飯好鬼大碗,成座山咁哈哈😆
配上王老吉又可以下火

人頭200有找,菜式舊正宗,下次唔揸車可以飲埋啤酒添😛
2021-08-05
1️⃣ 酸菜鮮魚片 (7/10) $138呢碗酸菜鮮魚片一望就知好大碗🤭一睇就知好足料🤩鮮魚片每塊都好大塊,而且好嫩滑🐟入邊仲有好多芽菜同粉皮😋酸度同辣度都好平均👍🏻仲食得出花辣好新鮮🤤不過粉皮可能煮得唔夠耐,咬落爽得有點奇怪🤨2️⃣ 京葱炒牛肉 (7.5/10) $78因為無曬羊肉,所以轉咗牛肉😚但呢碟炒牛肉異常地出色💯炒得好火喉同入味,牛肉亦都好林😍簡稱:京蔥好有牛肉味,牛肉又有京葱味🤪3️⃣ 炒土豆絲 (6/10) $68呢個炒土豆絲不過不失😋味道酸酸辣辣,好開胃🤤送飯一流🍚而且辣到適中,唯獨美中不足嘅係炒得老咗少少,唔夠爽脆😮‍💨

1️⃣ 酸菜鮮魚片 (7/10) $138

2️⃣ 京葱炒牛肉 (7.5/10) $78

3️⃣ 炒土豆絲 (6/10) $68

2021-07-27 93 瀏覽
本身想去go go mall搵食,但人滿滿,沒位坐,所以入左最入呢間川菜館。門面幾有特色,空間大,我一個人可以坐卡位。午餐,叫一碟小菜加飯,我加左$5要菜飯。不過菜飯入面的菜出奇地質素麻麻地。小菜叫左回窩肉,肉片頗大片,濃味,不過川菜黎講可以再辣點。椰菜份量多,沾滿醬汁,算惹味,用黎送飯啦。很驚訝跟餐的豆漿居然有一大支,咁叫豆漿又幾抵。整體來講,CP值一般,不過不失啦。
本身想去go go mall搵食,但人滿滿,沒位坐,
所以入左最入呢間川菜館。
門面幾有特色,空間大,我一個人可以坐卡位。
午餐,叫一碟小菜加飯,我加左$5要菜飯。
不過菜飯入面的菜出奇地質素麻麻地。

小菜叫左回窩肉,肉片頗大片,濃味,
不過川菜黎講可以再辣點。
椰菜份量多,沾滿醬汁,算惹味,用黎送飯啦。
很驚訝跟餐的豆漿居然有一大支,
咁叫豆漿又幾抵。

整體來講,CP值一般,不過不失啦。