2019-05-06 978 瀏覽
呢間是我最愛的米線店之一,店面不大,午飯時間99.99%要排隊及搭桌,除了價格便宜,當然是質素保證。但也長期維持在三不五時會想念的米線店,極推薦重口味米線愛好者!三餸麻辣米線/ 中辣 🌶🌶$40 - 配料只有25款可選,選擇相比其他米線店是比較少而且沒有什麼特別。麻辣湯底極濃郁,辣之餘不會死鹹死辣,係有層次嘅辣同香,亦不至於很油或會令到非常口乾,每次也忍不到喝了半碗湯。個人每次也點的配料是雞軟骨,爽脆口感之餘,有淡淡雞油香。而炸醬亦是強烈推薦,但記得落單時說明要分開,否則會令湯底偏油。而不推薦的是墨魚丸,質感較粉欠彈牙。凍檸茶 $7 - 每次也忘記要點走甜,因這家的小甜跟坊間正常甜完全沒分別🤷🏻‍♀️

因為附近開了新戲院而人流多了,否則很少人會經過這位置,不過這食店相對附近餐廳已算多客。這店湯底主打濃湯,白白黃黃的,雖沒說明湯底成份,但吃得出是雞湯加豬骨,有點像譚仔拼麻辣川的感覺,適合喜歡味道偏濃的人士。並非超級好吃,但至少有其獨特之處,會再回頭的米線店推介配料:雞翼、腐皮評分(10⭐️為滿分):麻辣獨特:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️米線質感:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️配料味道:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
並非超級好吃,但至少有其獨特之處,會再回頭的米線店
推介配料:雞翼、腐皮
評分(10⭐️為滿分):
麻辣獨特:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
米線質感:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
配料味道:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
雞肉腐皮麻辣濃湯米線
2019-03-15
3 分鐘 (堂食)
雞肉腐皮麻辣濃湯米線
  • 麻辣濃湯米線
2018-11-07 1085 瀏覽
呢排多咗喺長沙灣荔枝角一帶活動,今日想食米線,於是行咗一小段路嚟到呢間米線店。雖然都有人排隊,但唔洗一分鐘就吾以入座啦。首先拎張紙寫低自己想食嘅嘢。首先簡小鍋米線,之後可以簡一款$5餸,我就簡咗$6餸,所以要比多$1。另外辣湯都係要加$1 (辣湯漏咗簡酸定麻,所以口頭講咗),飲嘢就$7。呢杯凍檸茶好飲,檸檬好新鮮,茶都好香。米線到了,小鍋米線本身都有少少配料,芽菜、葱等等。另外仲有我叫嘅腩肉,份量都幾多,而且厚肉。每食一啖都會食一啖餸,食到最後都仲有腩肉 湯底就一般般,不過不失,吸引唔到我去飲一啖 總結嚟講都幾唔錯,抵食之選

首先拎張紙寫低自己想食嘅嘢。

呢杯凍檸茶好飲,檸檬好新鮮,茶都好香。

每食一啖都會食一啖餸,食到最後都仲有腩肉

湯底就一般般,不過不失,吸引唔到我去飲一啖

總結嚟講都幾唔錯,抵食之選
午餐
2018-08-12 1108 瀏覽
係長沙灣區,差唔多每季都有食店新舊交替,無返gum上下實力的,好容易就會被淘汰!當中,米線類的競爭相當激烈,舊力的米線實力雄厚,又不時有新勢力入侵,過往已有全港有分店的米線大哥都要退出離場。呢間被我名為綠色米線的米線店能在此站穩陣腳,足以證明佢地有一定吸引之處。佢地最吸引人就係香味四溢,係街口就能locate到店的位置,但食完都會有陣味跟住,呢樣真睇大家能唔能接受到。先睇睇個餐牌,簡簡單單,重點就係賣米線,而價錢都相當大眾化佢地有麻辣同酸辣兩種選擇,我個人比較推薦麻辣,小辣就更做到辣同香平衡,都然呢方面好睇個人口味。配料方面就大力推薦呢度的炸醬,佢地好細心,炸醬係可以另上的。但我更喜歡加入湯入面,令成個湯底更香濃。佢地本身應該都用幾重調味整個湯,所以做得比其他米線更香更濃,但又唔會覺得得個咸味。當然濃味野食完難免會有少少口渴,但個人覺得尚可接受,可能個人比較重口味啦!

先睇睇個餐牌,簡簡單單,重點就係賣米線,而價錢都相當大眾化

炸醬豬紅麻辣米線

炸醬豬紅麻辣米線
2018-03-17 1302 瀏覽
每次路過都被裡面飄來的香味誘惑的不得了。湯白味濃,價格也不貴。一個人吃30蚊左右搞定,分量也很足。酸辣湯底真的非常好味,辣很夠味。我一個極愛食辣的人,中辣也會覺著受不了,一般點小辣,剛剛好。當然他們還有小小辣,微辣,不辣😂 但是,問題是他們經常放錯料。外賣到家后發現少了一味,這體驗是挺不爽的。堂食點雞肉可以放成腩肉。。。。也是服了。看在你味道好的份上原諒你了,下次點餐一定要再三確認是不是放對了料。
2018-01-30 1076 瀏覽
近年米線舖發展蓬勃,大多數為連鎖集團式經營。呢間小店喺明愛醫院附近,佢嘅好處係有張紙比你自己剔想要嘅嘢食,有好多選擇,最緊要係有得揀加底,佢嘅湯呈乳白色,同坊間大集團嘅湯底唔同,好香而且唔會口渴,不過價錢係貴左少少,但係值得。
2017-12-16 857 瀏覽
好好食!食左一次之後上癮了,好想再食!個酸辣湯好正,米線比較幼身,但又吾會太冧,又吾算太平叫左個過橋米線,咩餸都有啲,食到好飽。又叫左個豬大腸、雞翼、酸菜米線!豬大腸好味呀下次再食
叫左個過橋米線,咩餸都有啲,食到好飽。
又叫左個豬大腸、雞翼、酸菜米線!豬大腸好味呀
下次再食
2017-12-12
5 分鐘 (堂食)
2017-12-14 679 瀏覽
經常行過見有好多人等位,所以今日又約埋同事去試試,好好彩,岩岩好有2位,所以唔洗等位我叫左酸辣濃湯少少辣配豬軟骨,飲凍奶茶,同事就叫左酸辣濃湯少少辣配籮白雞翼飲凍檸水,份量都幾大碗,我同事邊食邊話少少辣都好辣,但因為我嗰碗等左成10分鐘先有,所以我都驚緊自己食唔到。點知我碗一到試下,唔係喎,真係少少辣,但我同事又真係食到pair唇都紅哂,所以我就飲啖佢碗湯,e....佢嗰碗又真係夾住麻同酸,而且又的確唔只少少辣,不過算啦講返野食,佢地呢到個酸辣濃湯係奶奶地白色,唔似譚仔既酸辣,亦唔似正宗雲南既酸辣,所以又的確幾特別,又係另一番酸辣既嘗試,而豬軟骨就切到細細舊,幾入味,我再試左同事既籮白,都好入味,到奶茶,出奇既濃滑題外話:食完出去後,唔知點解個身成陣味所以下次都係外賣

題外話:食完出去後,唔知點解個身成陣味
所以下次都係外賣
酸辣濃湯豬軟骨
2017-12-13
酸辣濃湯豬軟骨
  • 酸辣濃湯
2017-09-08 942 瀏覽
平日諗唔到食咩都會找你你間米線舖食米線,通常都係叫一個餸,但係今日實在太肚餓嘅關係所以叫咗一個過橋米線。$52一碗過橋米線價錢都叫合理,米線嘅份量比連鎖嘅米線店少,但係勝在材料質素較高。個人最鍾意佢嘅雞肉,係用雞脾肉架,肉質夠滑,唔會鞋口。湯底揀咗清湯,奶白色嘅湯底飲得出好清甜而且好足料。豬軟骨大大嚿,咬落去好淋身,鍾意咬埋舊軟骨,好有咬口。豬大腸都好正,連埋舊肥肉咬埋一齊,而且仲要吸晒個湯汁。食完果下真係好飽,但係又好滿足。
個人最鍾意佢嘅雞肉,係用雞脾肉架,肉質夠滑,唔會鞋口。
湯底揀咗清湯,奶白色嘅湯底飲得出好清甜而且好足料。
豬軟骨大大嚿,咬落去好淋身,鍾意咬埋舊軟骨
,好有咬口。
豬大腸都好正,連埋舊肥肉咬埋一齊,而且仲要吸晒個湯汁。
食完果下真係好飽,但係又好滿足。
2017-09-04 472 瀏覽
最近想吃得清淡點,於是一訪這米線店嚐嚐她們的馳名米線。$27 的魚蛋小鍋米線,魚蛋好爽彈,芽菜仔屬海量,米線好幼身,是我喜歡的粗幼度。這年代還可吃到二字頭價錢的午餐,抵食夾大件,實在令讓人感動。
最近想吃得清淡點,
於是一訪這米線店嚐嚐她們的馳名米線。

$27 的魚蛋小鍋米線,
魚蛋好爽彈,芽菜仔屬海量,
米線好幼身,是我喜歡的粗幼度。
這年代還可吃到二字頭價錢的午餐,
抵食夾大件,實在令讓人感動。
2017-08-17
2017-06-30 587 瀏覽
這間雲南米線已經幫襯了好多次,因為鍾意佢嘅麻辣湯底,味道濃郁,就算忍唔住口飲多咗湯,都唔會有口渴感覺。相比連鎖式集團的米線,佢有另一種風味,今次我叫雞肉加腐皮麻辣湯底小辣,加凍啡一杯。雞肉夠滑腐皮夠多,小辣湯底我已經足夠,因上次叫中辣食到出晒汗。而飲品方面多次叫小甜,但都很甜,今次亦不例外,飲了幾啖真係頂唔順甜到死。下次可能叫可樂穩陣啲。
雞肉腐皮麻辣米線連凍飲
2017-06-30
雞肉腐皮麻辣米線連凍飲
2017-05-22 564 瀏覽
平時行過到忽略左依間轉角位米線舖,但今日落雨,所以男友話近近地就入左依間到食。可能lunch時間,都幾多人下,幾乎滿坐。點餐需要自己填係張餐紙到,再交俾職員。我男友叫左碗肥牛蘿蔔小麻辣濃湯小鍋米線,蘿蔔清甜無根,肥牛不會太老ok,加上濃湯略有麻辣香味,增加食慾。而我就叫左個豬紅豬軟骨小酸辣濃湯小鍋米線,平時一般米線舖好少有豬軟骨配,所以一日一定要試下。豬紅口感都可以,豬軟骨不要厚厚的,而是一細舊一細舊方便入口,軟骨不會太硬或太淋,剛剛好!依個酸辣都不錯,少少酸配小辣令胃口增加,加上米線唔會太淋,所以好快就成碗食晒原來個湯睇落咁濃郁,其實有秘訣。因為唔覺意望入廚房到,發現原來每碗都會加入花奶。所以每碗米線食落都會咁香滑。

可能lunch時間,都幾多人下,幾乎滿坐。
肥牛蘿蔔小麻辣濃湯小鍋米線($38)

點餐需要自己填係張餐紙到,再交俾職員。
豬紅豬軟骨小酸辣濃湯小鍋米線($38)

所以每碗米線食落都會咁香滑。
2017-04-20
  • 豬軟骨濃湯小鍋米線
2017-05-12 455 瀏覽
自我感覺比其他出名的米線都好吃,米線很細,入味,麻辣味的湯底很好吃,當然其他味道都不錯,我每次都會選擇他家的黑木耳,非常好。除了店面太小,每次都要排很久之外,其他都很好。
除了店面太小,每次都要排很久之外,其他都很好。
2017-04-24 423 瀏覽
又到星期一, 本身想係荔枝角搵紅薯粉食, 開頭誤會左呢間係賣紅薯粉, 誤打誤撞就撞左入黎~ 哈哈, 唔緊要啦~ 呢間湯底有酸辣湯底, 但係就冇紅薯粉呢~ 我最終選擇左濃湯配豬軟骨, 木耳, 炸醬同墨魚丸, 飲熱檸茶. 個湯底冇味精, 好濃既豬骨味, 應該用左好多時間去煲. 豬軟骨冇出面果D咁大份, 細細舊咁易入味. 炸醬, 唔記得左畫分開上, 結果一齊上搞到碗湯好油, 都係我冇睇清楚. 至於墨魚丸, 係畫左單冇黎,都冇計我錢~ 野飲另加七蚊, 仲要冷熱同價有D貴, (出面凍飲加$2), 如果熱飲減返$2就好啦~
2017-04-24
2017-03-27 369 瀏覽
呢間米線我食過不下數百次, 只係覺得幾過癮 ,唔知道係咁出名。 今日同幾個同事落街食lunch,又唔知食乜好,見雲南風味米線冇乜人,就入咗去食啦。 你只需要喺張點單紙度剔低自己想食乜,交畀店員,就係咁簡單。今日冇乜胃口,我點咗大腸小鍋米線,酸辣 ,微辣。冇幾耐就到咗喇。大腸佢畀咗好多,細細條嘅;今日個湯底偏甜,唔係咁酸;米線份量中等,生熟度啱啱好。有時都會懷疑佢係唔係落咗一滴香,因為 食完真係好想再食,同埋有啲口渴,味道黎講都幾好架真係。

你只需要喺張點單紙度剔低自己想食乜,交畀店員,就係咁簡單。