2023-12-22 1596 瀏覽
一年內加幾次價,有d過份。 今日叫咗一碗小鍋米線,加腐皮加雞翼,平時七蚊有兩隻雞翼, 我係叫外賣,返到去見到得一隻雞翼, 之後我打返去同阿姐講少咗隻雞翼,阿姐答我話今日雞翼比較大隻所以得一隻),我真係o咗嘴,佢哋唔想補返一, 真係賺到盡嘅黑點 隻雞翼咪算囉,七蚊一隻雞翼,我又唔覺得大隻咗喎, 真係唔知係佢哋比漏咗, 唔想補返隻雞翼,就話隻雞翼大隻咗隻咗得一隻
男朋友喺附近翻工 佢話呢間好受歡迎 lunchtime都係排曬隊個舖名大眾化到我完全記唔到 但個湯底真係一飲就記得暫時喺香港食咗咁多米線 呢個味都真係幾獨有🤍肥牛魚腐麻辣小鍋米線($43) | Rating: 8/10麻辣加$1 嗌咗兩個餸 每款加$7 款冇咩特別 都係普通打邊爐配料嘅質素😂但個湯底 張相會見到係呈奶白色 有別於其他米線舖嗰種”醬油醋色”湯底(唔識形容)呢個飲落係濃郁嘅豬骨湯尾韻少少甜仲會飲到奶味!! 上網睇有人話佢哋係落咗花奶😮麻辣湯嘅麻唔太突出 但就幾夠辣 又會過油至於米線就比較幼身 入口順滑但有啲稔可能本身幼做唔到好彈牙嘅感覺 扣咗啲分個人都係鍾意粗身啲有咬口嘅米線🤍腩肉酸辣小鍋米線($36) | Rating: 7.5/10都係酸辣加$1 腩肉加$7 呢款冇麻辣咁好食 個湯一樣 係多咗酸個人覺得個酸味有啲太突出 同好食到佢嗰隻醋獨特嘅味會比起麻辣冇咁食得出湯底嘅本身腩肉都入味 但唔係滷到好軟腍嗰種/整體會話係唔嗌辣都會好食嘅湯 係米線口感差咗啲
個舖名大眾化到我完全記唔到 但個湯底真係一飲就記得
暫時喺香港食咗咁多米線 呢個味都真係幾獨有

麻辣加$1 嗌咗兩個餸 每款加$7
款冇咩特別 都係普通打邊爐配料嘅質素😂
但個湯底 張相會見到係呈奶白色
有別於其他米線舖嗰種”醬油醋色”湯底(唔識形容)
呢個飲落係濃郁嘅豬骨湯尾韻少少甜

會比起麻辣冇咁食得出湯底嘅本身
腩肉都入味 但唔係滷到好軟腍嗰種
整體會話係唔嗌辣都會好食嘅湯 係米線口感差咗啲
2023-10-19 1310 瀏覽
經過長沙灣見到小鍋米線舖~成間鋪都以綠色為主店舖唔算大~有十零個座位~不過D枱好油好污糟小窩米線有三種湯底~酸辣濃湯、麻辣濃湯、要酸走辣湯底~全部都要加$1~餸選擇都多$6-7~叫咗豬軟骨酸辣濃湯小鍋米線~有:芽菜、蔥粒、芫荽碎~豬軟骨份量唔算多~賣相麻麻似水煮~米線份量適中~湯底味道似係屋企煮冬陰功公仔麵湯底~第一次食小鍋米線係咁嘅酸辣味道~雲南風味???衛生程度麻麻~落單嗰張單會喺個碗裏面浸住D湯~之後放上枱前拎返張沾滿濃湯嘅紙出嚟
經過長沙灣見到小鍋米線舖~成間鋪都以綠色為主

店舖唔算大~有十零個座位~不過D枱好油好污糟

酸辣濃湯豬軟骨小鍋米線
2023-10-16
2023-10-16 1090 瀏覽
講到米線,我必須詳細介紹這間餐廳。我記得我在廿年前就已經開始品嚐他們的美食了(除非我記錯了)。這間餐廳真的是米線界的先驅,比譚仔還要早一步帶領我進入了米線的世界!他們的湯底絕對是一試難忘。每一口湯底都濃郁而鮮美,令人回味無窮。除了湯底,他們的炸雞翼和汽鍋雞更是絕配!炸雞翼外脆內嫩,每一口都帶來滿滿的口感和香氣。而汽鍋雞則是嫩滑多汁,搭配上他們特製的醬汁,簡直是絕妙的組合!這兩道菜絕對是無敵的組合,讓人欲罷不能!如果你喜歡米線,絕對不能錯過這家餐廳!他們的經驗豐富,味道獨特,讓人一試難忘。不管是湯底的濃郁還是配料的豐富,都能夠帶給你一個驚喜的用餐體驗。下次你一定要去試試看!

2023-10-09 1078 瀏覽
呢幾日不停落雨,下雨☔️天更加想食辣辣米線,呢一間係同事推介,所以特登過嚟食。呢間米線店竟然走綠色植物風,米線店嚟講比較少有,不過我都係着重食物多少少。湯底絕對係一碗米線嘅靈魂,可以揀麻辣或者酸辣,今次兩隻都試吓。🍜酸辣湯底 (小辣)橙白色嘅湯底,面頭浮着紅油,唔會太過酸,以辣為主,辣椒亦屬於辣椒辣,應該用豬骨烹調長時間,散發少少甜,唔會太過鹹,整體嚟講嗰啲有少少似喇沙湯底,不過冇椰子味版。🍜麻辣湯底 (小辣)基本湯底差不多,但走了酸味多了輕微麻味。米線麵質比平時嗰啲幼,屬於比較腍身,適合不太喜歡煙靭麵線的人。配料方面🐽炸醬好大粒,唔會整到太碎,調味啱啱好,唔會太辣太鹹,仲有少少甜味,加入咗湯底增添咗層次。🐓雞軟骨有驚喜,平時唔係間間米線舖會有雞軟骨提供,雞軟骨充滿鹹香,入口充滿啖啖軟骨精華。🐷豬大腸超級入味,有濃濃滷水汁嘅味道,應該煮咗好耐,口感外皮少許煙靭內裏充滿美味脂肪。推薦指數:⭐️⭐️⭐️⭐️風味上譚仔某幾隻配料特別突出,但呢個湯底就比較平衡,即係食完譚仔你會比較容易記得嗰隻味,但呢一間你會覺得好食,但係好快就唔記得種味道,冇咁容易上癮。d(`・∀・)b但配料上,呢間比較出色。📍雲南風

🍜酸辣湯底 (小辣)

🍜麻辣湯底 (小辣)
基本湯底差不多,但走了酸味多了輕微麻味。

配料方面

🐓雞軟骨
啖啖軟骨精華。

推薦指數:⭐️⭐️⭐️⭐️

但配料上,呢間比較出色。

📍雲南風味小鍋米線 (長沙灣)
📍長沙灣福榮街573號地舖
2023-09-21 1197 瀏覽
由於店名同裝修實在太唔起眼,經過幾次唔覺得有咩特別都錯過左。食厭左連鎖米線想揾D小店試下,就揀左呢間。門口望落冇咩特別,入到舖居然發現小店居然咁有情調😳😳會間D雙人自修位出黎,好明顯就係For情侶可以慢慢坐慢慢食❤️前後左右都係一片綠,真係有少少偷情嘅感覺🤭🤭重頭戲!。。。當然係叫野食😚😚過橋米線即叫即煮所以要等耐少少時間,湯底係米線嘅靈魂,門口已經聞到香味,可以揀酸辣/麻辣。第一次食呢間,保險起見揀左麻辣少少辣,入口果然冇令人失望。🍜🍜🍜湯底麻香得黎有種回甘,配豬紅、芝心丸、冬菇,一啖材料一啖湯真係好正😛 下次黎要揀D吸湯汁嘅食材再試下

前後左右都係一片綠,真係有少少偷情嘅感覺🤭🤭
重頭戲!

當然係叫野食😚😚

下次黎要揀D吸湯汁嘅食材再試下
三餸過橋米線
2023-09-20
三餸過橋米線
2023-09-21 812 瀏覽
今日中午去咗食雲南米線,呢間鋪頭成日都好多人,等位都要好耐,咁啱得自己一個人食就可以好快有位入得😆呢度係用紙仔揀自己想食嘅米線同配料,小鍋米線配料可以自由配搭,過橋米線就大雜燴樣樣有啲。🍜小鍋米線湯底揀咗酸辣,辣度好多選擇,我就揀咗微辣試下,配料揀咗豬大腸同牛柏葉,再加配咗杯檸檬茶。檸檬茶係有真檸檬同俾咗好多厚切檸檬,最鍾意多檸檬可以狂篤出味🤣🤣不過茶底就偏淡。米線湯底呈現奶白色,飲得出係好濃嘅豬骨湯,再加上有陣陣酸辣味,飲落非常開胃。米線比較幼細,食落軟滑。豬腸入味食到滷水香,唔會煮到過腍,咬落仲有口感。牛柏葉爽口唔韌,兩個餸嘅份量十分充足,食極都仲有,非常抵食啊😆😆

🍜小鍋米線
Dinner @ 30 Aug 2023 (Wednesday)雲南風味小鍋米線是一間在米線關注組長期討論的低調米線名店,地點雖然隔涉,但仍無妨一眾街坊去小店買外賣。小編這些非區內人也特地前往去一試這間米線的風味。閒日的7點鐘,小編一行四人也需要等位,等了大概10分鐘就可以入座了。入座後自己用點餐紙劃好想要的米線、湯底、配料和飲品,交給店員,廚房就馬上炮製,應該是一碗一碗地即叫即製所以需要等待和米線會一碗一碗地上檯🤣小編了點少米、湯底要酸走辣(+$1)、蘿蔔、雞肉絲和雞軟骨湯底要酸走辣好惹味,米白色的湯底讓人一看就知道烹調了好久,吸收了豬骨的精華,加了酸之後很惹味,真的讓人想一口接一口地喝下去。而且還有加了雞軟骨,這款配料在米線店很少見,果然一吃不得了,咬口彈牙,少少鹹香的味道,是一款必點的調料。除了湯底和雞軟骨,小鍋米線的其他配料也很豐富,有蘿蔔、雞肉絲,還有本身附有的芽菜和蔥花。米線Q彈有嚼勁,吸附了湯底的鮮美,調料的份量毫不手軟,與其說是雞肉絲,不如說是嫩滑的雞腿件。不過蘿蔔略嫌失色,不夠入味,下次可以不點。凍檸茶的檸檬給得很慷慨,厚切之餘還有四片,是一杯很有檸檬味的凍檸茶,茶底

小編了點少米、湯底要酸走辣(+$1)、蘿蔔、雞肉絲和雞軟骨

凍檸茶的檸檬給得很慷慨,厚切之餘還有四片,是一杯很有檸檬味的凍檸茶,茶底略嫌偏淡。

總括而言,如果你喜歡偏酸風味的湯底和咬口的雞軟骨,那麼你一定會喜歡這裡的小鍋米線,可以過來一試!
2023-08-30
10 分鐘 (堂食)
  • 雞軟骨
2023-08-22 540 瀏覽
位於荔枝角的一間值得推篤的一間米線店,每一碗都是獨立制作,湯底味道一流,傳統式落單設計,手寫,有特色,但需時很長,午餐時段十分多人等位。車仔麵選擇多,值得推薦麻辣湯底。
車仔麵選擇多,值得推薦麻辣湯底。
2023-08-18 423 瀏覽
經過總是有人圍在門口,今日早經過見有位緊要試下~ 佢以綠色為佢既外內佈置主色,好得意~ 💚我剔左 腐皮、牛柏葉、豬腸、翼尖,轉麻辣湯,叫左微辣都辣辣地😂我太弱啦,幼米線滑滑的,腐皮索了濃湯很好吃,翼尖豬腸都入味,柏葉就正正常常,份量也不少, 怪得咁多街坊幫襯~

2023-08-11 321 瀏覽
這間位於荔枝角和青山道附近的一間米線店,雖然裝修一般,內裡位置不多,但是外面還是很多人排隊光顧。他們的湯底很有品質,豬骨味道很濃烈,他們是一碗一碗地煮,很用心,另外食物選擇也很多,價格也不高,經濟實惠。

他們的湯底很有品質,豬骨味道很濃烈,

今日早起做完運動比較肚餓,所以想食麻辣米線,但附近選擇唔多,於是行到去青山道附近試下雲南風味小鍋米線。我記得以前行過附近唔算好多人,但唔知係咪米線關注組有提過後出名左,2個人以上就要排隊,好彩我今日1枝公,唔洗等就已經有位。首先係裝修格局方面都幾特別,成間舖綠油油,周圍都有假花裝飾,好似打造成花園咁,而座位就係一排排2人座位,好似自修室咁幾得意。一坐低已經聞到好濃郁的豬骨湯味,所以當一刻已經諗起屯間雲川。呢度的餸菜唔算好多選擇,不過居然有得揀雞軟骨,仲要每款餸最貴都係$7蚊,都算幾抵,最後揀左雞軟骨同埋炸醬。米線上枱後,見到成碗湯都係奶白色,豬骨味道更加濃烈。米線份量都幾足,而米線比一般雲南米線店幼細,但食落都幾滑又出奇地掛到湯。而麻辣湯方面,唔算好麻,但豬骨味真係好濃但唔濁同埋無豬騷味,唔講以為自己係食緊日本豬骨湯拉麵。由於我個人比較重口味,所以我覺得比雲川更加好食,有機會成為世三之選。最重要一點係我飲左半碗湯都唔口渴,證明應該係真材實料。雞軟體味道正常,都幾配合米線。而炸醬好有家庭味道,肉粒都比較大,而味道以鹹為主,唔算太酸。最後,時間方面都要等耐少少,首先我窺探廚房見到佢地真係一

最後,時間方面都要等耐少少,首先我窺探廚房見到佢地真係一碗碗咁煮,所以都要些時間準備。另外佢地都接唔少外賣單,所以堂食再加外賣單,個數量都頗多,不過我覺得如果唔係趕時間,都值得等下!
2023-07-08 542 瀏覽
🤣食食下 食到隻蟲🐛加料同個侍應講 佢話同廚房講聲 完🤣帶小朋友食 同個侍應講兩個人 個侍應話 咁都兩個人?可能唔識計數🤣非常不愉快的用餐體驗之前食過好多次呢間 都未試過咁樣
🤣食食下 食到隻蟲🐛加料
同個侍應講 佢話同廚房講聲 完🤣
帶小朋友食 同個侍應講兩個人
侍應話 咁都兩個人?
可能唔識計數🤣

非常不愉快的用餐體驗
之前食過好多次呢間 都未試過咁樣
2023-07-08
午餐
長沙灣小巷中隱世雲南米線本人心目中的Number 1米線酸辣湯底冇得彈👍🏻自家製炸醬每次必點主打雲南小鍋米線 有超多款食材配搭☀️炸醬肥牛墨丸 中酸辣 小窩米線 $52本人每星期都會叫一次的外賣🧚🏻‍♀️通常會叫湯底再咸一點點這就是我心目中的MVP湯底🫶🏻酸香甜辣 推介給身邊很多同事全都一試難忘🌟個人覺得酸辣好食過麻辣一到Lunch Time這家店必排長龍神奇地很少人推介🤣卻有很多上班族學生街坊光顧住附近的人必會知道的美食店雖然用餐環境比較窄但獨一無二的湯底非常值得一試👍🏻👍🏻環境: 💗💗💗美味度:💗💗💗💗💗推薦度: 💗💗💗💗
長沙灣小巷中隱世雲南米線

環境: 💗💗💗
美味度:💗💗💗💗💗
推薦度: 💗💗💗💗
2023-05-10 826 瀏覽
昨天約咗朋友在茘枝角,我哋大家都想食米線,但係長沙灣地鐵站附近幾間都食過,所以就去咗今次這間探店😄落單係自己向枱面拎點餐單自己劃想食什麼,小鍋米線係$30,每種餸係$6-7/款,湯底有濃湯、酸辣、麻酸、要酸走辣,咁辣度都有幾個級揀。另外有1個過橋米線$58 : 腩肉、豬膶、肥牛、牛丸、魚旦、貢丸、墨魚丸,豆卜、酸菜、肉醬、芽菜、牛柏葉、冬菇、生菜、火腿配濃湯,真係好多餸!今次我點了過橋米線,真係好大碗!!!豬膶有2片係厚身,肥牛、牛柏葉及腩肉各4片、丸類各1粒,豆卜2片、生菜1片、冬菇2粒,火腿4片小的,佢哋嘅肉醬應該用嘅調味係有落茄汁。米線份量好多。酸辣湯要小辣,湯好濃酸辣都有味道,同埋我覺得好似有少少似冬蔭公咁👍🏻豬膶係厚切,肥牛可能我浸得耐所以太熟硬咗,腩肉係好味,牛栢葉太細塊,墨魚丸有墨魚粒而且好有墨魚味,牛丸都好味、魚旦竟然係芝心丸,正!,冬菇好淋又入味都推介。食晒成碗真係好飽,好彩冇食早餐。配凍檸茶加$6,有4片檸檬,茶底都好不瀝。CP值:有回頭價錢:經濟實惠

配凍檸茶加$6,有4片檸檬,茶底都好不瀝。

CP值:有回頭
價錢:經濟實惠
2023-05-09
5 分鐘 (堂食)