2021-12-05 81 瀏覽
對於屯門呢個地方唔係好熟悉,所以又要靠openrice呢個平台幫我搵野食🤣然後就搵左呢間好多好評嘅餐廳試吓。本身餐廳都幾多食物選擇,再加上因為去到都已經係下午,仲有埋下午茶揀,真係睇到眼花撩亂😵招牌米線(中辣),入面有豬扒、雞翼、貢丸、花姿丸同牛肉,好多料,麻辣湯底,夠麻亦夠辣,鍾意佢夠多蔥!豬扒炒公仔麵,賣相好似較淡色,但食落又幾有鑊氣,麵條唔會太軟又唔會太硬,豬扒亦都好惹味!飲品好特別又出色,好少會有餐廳咁樣配搭,紅豆冰奶茶夠茶味,紅豆亦夠甜;紅豆冰咖啡亦冇違和感👍🏻最後就係水煮魚(大),份量真係幾多,唔算太辣,魚肉亦唔腥,佢嘅水煮魚冇出面食果啲咁油膩,食完都唔會口渴。食物份量都幾多,食完真係超飽,下次真係想試吓佢個招牌西多士😍

招牌米線

豬扒炒公仔麵

水煮魚

2021-12-05
下午茶
招牌米線
豬扒炒公仔麵
水煮魚
行完山當然要醫下肚啦,龍門居果頭掃街正就出曬名嫁啦😋 又攰又餓就打算搵間餐廳坐低食野,見到雲桂川冰室好多街坊幫襯,一於試試佢💪🏻 下午茶餐仲十分抵食‼️流心芝士火腿西多士 $34極邪惡既下午茶😈 行山消耗左既食番落肚🙊 但真心超正,西多士中間除左芝士火腿,仲茶左滿滿既花生醬🥜 剛剛炸起既西多士溫度夠熱,流心🧀🧀又香又正😻欖菜肉碎炒飯 $38行完山真係超肚餓,決定嗌個炒飯食😌 唔係我肚餓就食咩都覺得好食,依個欖菜肉碎炒飯係真。好食🤩 炒飯最緊要係粒粉分明既飯粒,口感煙韌👍 配上好香既欖菜,正呀🍚吉列魚柳配沙律 $36煎炸野我就最鐘意🙊 當然要嗌大大份吉列魚柳,沙律仲有好多🥔啱曬我心意❤️

流心芝士火腿西多士 $34

欖菜肉碎炒飯 $38

吉列魚柳配沙律 $36

2021-11-28
  • 流心芝士火腿西多士
  • 欖菜肉碎炒飯
2021-11-20 121 瀏覽
今日入咗屯門,同朋友諗住睇下邊度有好嘢食,上網見呢間都幾多好評,就嚟咗呢度食,嚟到嘅時候五點幾人唔係好多,環境都幾乾淨舒服。我哋嗌咗一個雞煲,一個椒鹽鮮油同埋兩杯奶茶紅豆冰。我哋嗌咗細嘅雞煲, $158,雖然係嗌咗細size,但上到嚟好大煲,比起出便來講份量多,醬汁正正常常,啲雞冇冰鮮味,幾抵食。我哋唔係好食得辣所以喺一上嚟嘅時候就即刻將啲辣椒夾走晒,不過對我哋來講都係辣得滯,如果唔食得辣嘅人要注意一下。椒鹽鮮魷個炸粉啱啱好,唔會厚,唔會太油,啲炸粉嘅質感係比較粗,魷魚新鮮,80蚊,價錢份量都okay,想食可以嗌。奶茶紅豆冰幾好飲,奶茶唔會太甜,香濃,紅豆份量適中,22蚊,唔錯。兩個人食到好頂肚,三百有找,經濟實惠。

兩個人食到好頂肚,三百有找,經濟實惠。
-雲桂川冰室 呢日黎到龍門居搵野食因為聽講呢度有間隱世高質茶記!🐟水煮魚-鯇魚 ($188)會有奉送白飯一個水煮湯底香料同材料都好豐富 無論係辣勁同味道十分似大陸食過既 仲好香濃魚肉嫰滑 唔會係超薄片 最中意芽菜 索晒湯汁送飯一流 而且辣得幾過癮🥢乾炒牛河($38)炒得好有鍋氣 即使係下午茶都份量十足而且都炒得算乾身 唔會好油膩 食晒成碟都唔怕油🐣辣子雞($78)呢個真係好有正宗既味道! 雞肉份量多 乾辣椒質素都唔錯 所以炒得好香入面既洋蔥吸晒鍋氣同調味料 好味~🐖招牌豬扒包($34)豬扒最緊要係包脆 肉香同多汁終於食到間做齊所有野 加埋千島醬 生菜 蕃茄好清新呢 唔錯唔錯!整體黎講 估唔到屯門呢間茶記咁有驚喜得閒可以再番去食 水煮魚真係幾正宗👍👍
雲桂川冰室

呢日黎到龍門居搵野食
因為聽講呢度有間隱世高質茶記!

🐟水煮魚-鯇魚 ($188)
會有奉送白飯一個
水煮湯底香料同材料都好豐富
無論係辣勁同味道十分似大陸食過既 仲好香濃
魚肉嫰滑 唔會係超薄片 最中意芽菜 索晒湯汁
送飯一流 而且辣得幾過癮

🥢乾炒牛河($38)
炒得好有鍋氣 即使係下午茶都份量十足
而且都炒得算乾身 唔會好油膩 食晒成碟都唔怕油

🐣辣子雞($78)
呢個真係好有正宗既味道!
雞肉份量多 乾辣椒質素都唔錯 所以炒得好香
入面既洋蔥吸晒鍋氣同調味料 好味~

🐖招牌豬扒包($34)
豬扒最緊要係包脆 肉香同多汁
終於食到間做齊所有野 加埋千島醬 生菜 蕃茄
好清新呢 唔錯唔錯!

整體黎講 估唔到屯門呢間茶記咁有驚喜
得閒可以再番去食 水煮魚真係幾正宗👍👍

2021-11-10
  • 水煮魚
2021-11-14 73 瀏覽
呢排天氣太好瞓 成日瞓醒已經下午一兩點換得衫出門口都已經下午茶時間咁就食返個下午茶餐啦樓下咁多間餐廳仔 通常我哋都係食呢間因為快靚正 環境又叫做最舒服最好坐仲有搓手液提供 都幾貼心茶仔經典下午茶炸雞髀脆薯角炸髀好大隻揸得勁脆 好食過啲連鎖店值得一讚 佢地用包裝茄汁乾淨又衛生滑蛋厚多士個蛋炒到勁嫩勁滑同出名光速餐嗰間差唔多質素麻辣雜錦米線本身一心諗住嚟食西多但見到隔離枱個麵咁吸引我又忍唔住揀咗小麻小辣但係都有啲料到呢款勁多料 有豬扒 有牛肉 雞翼 丸食得多連鎖米線 呢個味道特別啲可以一試紅豆冰有三份一杯紅豆 起晒沙好正
呢排天氣太好瞓 成日瞓醒已經下午一兩點

呢款勁多料 有豬扒 有牛肉 雞翼 丸
食得多連鎖米線 呢個味道特別啲可以一試

紅豆冰有三份一杯紅豆 起晒沙好正
2021-11-03 132 瀏覽
懷舊紅豆冰 $20係浩和街行返出黎市區之後已經又熱又攰 見到有野食就入咗去 即刻嗌返杯紅豆冰消暑🥵 飲落係好傳統既味道 紅豆夠淋 但整體偏甜🥲評分: 8/10🌟豆豉鯪魚油麥菜 $68小菜會送白飯一碗 不過唔想食太多澱粉既我就冇要到🤣 油麥菜既份量十足 鑊氣夠 同豆豉鯪魚好夾又唔會太鹹 相信呢個價錢係市區淨係食到半碟🥺評分: 8/10🌟沙爹肥牛粉絲煲 $68粉絲煲既需時就耐啲 大概15-20分鐘 一上枱係著哂火 食既時間要小心燙親條脷😂 粉絲金菇既軟硬度剛好同好香既沙爹味😋 仲有菠蘿🍍、青椒🫑等配菜 好豐富😚 唯一係肥牛有啲老 扣咗分🤢評分: 8/10🌟芝士咸牛肉炒蛋豬仔包 $36 凍利賓納 +$3見仲有菜餐又未食lunch勁餓就叫埋個豬仔包😆 芝士份量十足 爆哂出黎🧀 炒蛋都夠滑 咸牛肉份量偏少 多啲會出色啲 加上生菜同烘過既豬仔包 整體味道唔錯🥰 評分: 8.5/10🌟————————————————————————————雲桂川冰室 (屯門)屯門龍門路45號富健花園地下15號舖
懷舊紅豆冰 $20

豆豉鯪魚油麥菜 $68

沙爹肥牛粉絲煲 $68

芝士咸牛肉炒蛋豬仔包 $36 凍利賓納 +$3
評分: 8.5/10🌟
————————————————————————————
雲桂川冰室 (屯門)
屯門龍門路45號富健花園地下15號舖
懷舊紅豆冰
白飯
芝士咸牛肉炒蛋豬仔包
懷舊紅豆冰
白飯
芝士咸牛肉炒蛋豬仔包
2021-11-02 111 瀏覽
雲桂川冰室📍屯門龍門路45號富健花園地下15號舖🤍今日小編即興入黎屯門搵朋友食飯,預先都冇睇下有咩好食,咁唯有周圍行下睇下啦,去到富健花園附近,都見到有唔小食肆,但小編今日好餓想食飽啲,於是走咗去一間有好多小菜食而且價錢又吾貴既茶餐廳。🤍入到黎餐廳見到得幾張細枱,心諗實在太好了,因為小編既朋友吾鐘意太嘈吵。咁間餐廳系同一般茶餐廳一樣都有少量卡位👉薑蔥霸王雞 $98霸王雞配有鹹酸菜、姜、蔥、蔥頭同紅椒,個份量2個人食岩岩好,啲雞都比較嫩身,雞皮又比較薄,D肉就會厚厚的👉西蘭花帶子 $88帶子炒西蘭花清清地,份量都好適中,帶子大約有10粒,每一粒都系大大粒而且仲要好鮮甜。西蘭花亦唔會煮到好淋,呢道菜真系好有媽媽煮的味道! 👉椒鹽鮮魷 80椒鹽味十足既香脆可口新鮮魷魚,雖然味道會有少少辣,但個人認為辣既程度系OK既,而且帶有少少辣味仲更加好食。加上個魷魚系已經被切條,所以十分容易入口,再配埋喼汁就更正👉紅豆冰 20紅豆冰真系冇得輸! 大大粒紅豆加上味道又吾甜,黎到就一定要試下。💁溫馨小提示: 每款小菜都會送一碗白飯🍚🍚🍚今次小編就仲共叫左三個小菜
雲桂川冰室
📍屯門龍門路45號富健花園地下15號舖

👉薑蔥霸王雞 $98

👉西蘭花帶子 $88

👉椒鹽鮮魷 80

👉紅豆冰 20

2021-10-29 70 瀏覽
I lived in TM for many years. Don’t know this restaurant is so delicious. I just passed by and gave it a try. Very surprised 🤩The seat is cozy and hv enough space🥰First came to this 柑桔🍊蜜,好潤口👍🏻👍🏻I ordered 3 dishes for lunch. Very yummy 🤤 the sauce is very good 👍🏻After meat, I also ordered vegetables , super yummy!!! 西蘭花帶子,好救鑊氣!Finally, I ordered this Golden shrimp 🍤, very mouth-watering !!!! 🤤 must order again!!! The taste of salt egg is strong😛

2021-10-25 86 瀏覽
今日想試下啲新嘢,去平時少去嘅龍門居附近搵嘢食。餐廳位於龍門輕鐵站斜對面,都好容易搵。入去嗌咗三個餸,分別係$88 西蘭花帶子如果嫌青菜太單調嘅朋友可以嘗試吓呢個。西蘭花吸收咗帶子嘅精華,令蔬菜更香口。而且感覺唔會好滯,想食得比較清淡啲嘅朋友可以試吓呢個。$80椒鹽鮮魷一道好香口嘅餸。魷魚炸得啱啱好,唔老。會有一股不斷想食嘅衝動。相信小朋友會好鐘意食。$98口水雞(半隻)一個好開胃嘅前菜。嫩滑嘅雞肉配上惹味嘅辣汁,雞肉充斥著麻辣嘅香氣。雞肉完全唔似有雪藏過嘅跡象。食完可以令你食欲為之一振。鐘意食辣嘅朋友可以一試。

入去嗌咗三個餸,分別係
$88 西蘭花帶子

$80椒鹽鮮魷

$98口水雞(半隻)
2021-10-23 95 瀏覽
去屯門龍門附近做完嘢,唔係好熟路,走入對住大馬路就腳米綫舖。🍜 招牌雜錦米線 $55 涷飲+$3有豬扒、雞翼、花姿丸、貢丸、牛肉上菜好快,份量大大碗,啱曬我長期餓底又乜都想試。牛肉同豬扒都唔錯,算係鬆軟。雞翼香口,炸醬同酸菜份量都多。食完米綫同好多嘅餸,再飲杯涷奶茶,個人即刻回曬電!雖然店面唔大,不過裝修都算有格調,坐得舒服。除左米綫,仲有茶餐廳快餐、小炒、川味菜式等,款式幾多,見有唔少街坊落黎醫肚。

🍜 招牌雜錦米線 $55 涷飲+$3

有豬扒、雞翼、花姿丸、貢丸、牛肉

雖然店面唔大,不過裝修都算有格調,坐得舒服。

2021-10-08 128 瀏覽
Cha Chaan Teng is an affordable neighborhood café in Hong Kong serving localized food with the unique blend of Eastern and Western culinary influences. I had my afternoon tea at this Tuen Mun eatery to try out some of their treats: Signature Pork Chop Bun/招牌豬扒包 >Thin-cut pork chop was flavourful & juicy fried right off the stove. The bun was soft and crispy with tomatoe slices & veggies to complete a delicious package French Toast/法蘭西多士 >A typical Hong-Kong style deep fried egg-battered

Signature Pork Chop Bun/招牌豬扒包

French Toast/法蘭西多士

>A typical Hong-Kong style deep fried egg-battered sandwich stuffed with chunky peanut butter and sweetened condensed milk

Pineapple Ice/菠蘿冰

>A sweet and tangy refreshing drink to quench my thirst at this 34°C temperature
2021-09-25 120 瀏覽
今日約左朋友踩單車,唔知點解朋友話要黎龍門居出發,喺等佢嘅期間就周圍睇下邊度食早餐好,見到呢間幾多人等位,價錢又唔算貴,所以就入左黎食。咁熱嘅天氣就梗係要飲返兩杯透心涼嘅凍飲,好少可以飲到咁濃味嘅利賓納仲有我至愛嘅紅豆奶茶由於太肚餓嘅關係我哋叫咗三個餐吉列魚柳大大塊,炸得好香脆,但魚肉冇炸到乾晒。牛扒幾大塊,肉味都還好,始終早餐都係呢D質素。奶油豬仔包強烈推介加錢都要食,香脆得黎又有牛油同煉奶嘅味道。3.5牛乳炒滑蛋大大份,根據調查,每個人建議每日唔食超過兩隻雞蛋,食完呢個就冇得再食啦。沙嗲牛肉面沙嗲汁夠香濃,公仔面吸晒沙嗲汁零舍好食。仲跟埋牛油厚多士配腸仔炒蛋最後唔夠喉,仲叫多份鹹牛肉包
凍利賓納
仲有我至愛嘅紅豆奶茶
由於太肚餓嘅關係我哋叫咗三個餐
魚柳餐

吉列魚柳大大塊,炸得好香脆,但魚肉冇炸到乾晒。
牛扒餐

牛扒幾大塊,肉味都還好,始終早餐都係呢D質素。

奶油豬仔包

黑松露炒蛋

沙嗲牛肉面沙嗲汁夠香濃,公仔面吸晒沙嗲汁零舍好食。
沙嗲牛肉公仔麵

仲跟埋牛油厚多士配腸仔炒蛋
最後唔夠喉,仲叫多份鹹牛肉包
芝士鹹牛肉豬仔包
2021-09-19
$82 (早餐)
凍利賓納
魚柳餐
牛扒餐
奶油豬仔包
黑松露炒蛋
沙嗲牛肉公仔麵
芝士鹹牛肉豬仔包
2021-09-11 139 瀏覽
今日同老公兩個去屯門行吓見到呢間鋪門面幾吸引 好似好多選擇 就入咗去食啦雖然係下午茶時間但係見到佢小菜好似好正我哋就叫咗薑蔥雞同埋黃金蝦每個小菜都會配碗白飯㗎講真本來對冰室嘅小菜都期望唔會太高但佢絕對做到有鑊氣嘅小炒薑蔥雞嘅雞好滑唔會過老同鞋 配返薑蔥好惹味 我最怕一堆油喺面 但佢係冇 食得好安樂 份量好多 至於黃金蝦 鹹蛋黃掛蝦身 好乾身 蝦肉實淨爽口 一啲都唔梅 八隻大大隻 $108絕對相宜👍🏼實在好耐冇食茶記必點嘅西多士同奶茶所以又忍唔住嗌咗炸得好脆 超大啖花生醬 配埋糖漿 超邪惡但好香呀 好正奶茶佢係用黑白淡奶㗎 所以好香好滑🥰老公仲叫咗個黑松露炒蛋多士配凍檸蜜超多黑松露 睇相都見到啦 又多蛋味 好足料啊 不過如果係烘多士就更好啦!凍檸蜜一如以往 正正常常非常滿足嘅下午茶😉
今日同老公兩個去屯門行吓

老公仲叫咗個黑松露炒蛋多士配凍檸蜜

凍檸蜜一如以往 正正常常

非常滿足嘅下午茶😉
2021-09-07 82 瀏覽
黎到龍門居多數都係以食宵夜掃街為主但今日就黎左hightea😙見呢間野好評都好多,好有信心就入左去食 點幾樣野都相當驚喜!流心芝士火腿西多士 $34少有既配搭,加埋一齊完全係絕配,首先炸得好脆又夠熱 d牛油溶哂配埋蜜糖勁邪惡!必點既一道!炸雞髀配薯角 $38睇得出炸得岩岩好因為入面雞髀既肉汁好多 再配埋薯角好滿足,分量岩岩好!椒鹽豬扒完全係因為叫左炒豬扒公仔面好味先再叫既、大份又抵食!又香又好味!總結行過可以入黎試試但野食ok 工作態度就有待改善!

流心芝士火腿西多士 $34

炸雞髀配薯角 $38

總結行過可以入黎試試但野食ok 工作態度就有待改善!
2021-09-05 77 瀏覽
隱世美食🥰屯門南好味冰室 雖然係大西北嘅冰室,但鋪面都算乾淨,裝修都幾新式💁‍♀️ 黑松露炒蛋多士🥪$30雖然個樣似蛋治,但個炒蛋好厚、熱辣辣又充滿黑松露香😝 凍檸賓(+$3)酸酸甜甜,有微微嘅黑加侖子味。 涼瓜炆倉魚🐟$88魚肉好嫩滑,個皮煎香咗。涼瓜微甘唔會好苦,又夠淋,唔錯。 【茶餐】雪菜肉絲通粉$42味道唔太濃,有微微嘅辣味🥰通粉厚滑唔硬,都幾大碗架。 【茶餐】炒蛋🥚奶油豬炒蛋好香好熱,奶油豬非常驚喜😝個包又熱又脆,煉奶嘅甜味同牛油脂香平衡得啱啱好,成個組合完美。 【茶餐】凍檸蜜🍋(+$3)大大杯有清甜嘅蜜味。 金銀蛋浸時蔬🥬$78呢個好好味,上湯充滿鹹蛋黃香,又煮哂入去啲香菜度🥬🤓金銀蛋都幾足料。
隱世美食🥰屯門南好味冰室

雖然係大西北嘅冰室,但鋪面都算乾淨,裝修都幾新式💁‍♀️

黑松露炒蛋多士🥪$30
雖然個樣似蛋治,但個炒蛋好厚、熱辣辣又充滿黑松露香😝

凍檸賓(+$3)
酸酸甜甜,有微微嘅黑加侖子味。

涼瓜炆倉魚🐟$88
魚肉好嫩滑,個皮煎香咗。涼瓜微甘唔會好苦,又夠淋,唔錯。

【茶餐】雪菜肉絲通粉$42
味道唔太濃,有微微嘅辣味🥰通粉厚滑唔硬,都幾大碗架。

【茶餐】炒蛋🥚奶油豬

【茶餐】凍檸蜜🍋(+$3)
大大杯有清甜嘅蜜味。

金銀蛋浸時蔬🥬$78