2009-02-08
同舊同學昨日黎左灣仔既霸王山莊食飯, 之前未黎過, 估唔到裡面裝修咁靚! 我地一行6人叫左好多野食, 其中有幾個令我好想再去多次: 1. 霸王小籠包- 入到門口見到好似話有得過獎同埋食上海菜都係必點ga la. 好味多汁, 最重要係好薄!! 真係第度未食過! 2. 紅油抄手- 佢同一般食開既唔同, 形狀同辣汁都好似唔知係自創定係傳統, 總之舊抄手好滑有肉味, d汁辣又有少少甜, 正!3. 擔擔都- 又係同出面有d唔同, 較多湯, 但我鐘意 (but我d fd 話ok la), 麵質好適中.4. 片皮鴨- 有人即場係你面前片, 炸得隻鴨好香, 先頭以為分量好少 (因其他食肆食過有時分量少) 但片出勁多片, 食極都食唔哂!我地食既野唔少, 樣樣都好ok, 以上幾款係最ok既; 另外, 有個經理好殷勤, 好周到, 同我地講左好耐野, 好talk得; 仲叫我地下次包場玩,樓上有露天位坐, d職員真係好掂