2007-09-24 19 瀏覽
快將中秋, 昨晚和家人預早做節, 見Openrice有霸王山莊廣告, d野食又好似幾平, 晚飯仲有豆沙窩餅Coupon送, 更要試下啦! 我地去灣仔那間, 地方都好企理, 坐低開左茶成15分鍾都未有, 點晒菜落單, 要同個Waitress講多次先有茶到, 好彩d菜都好快上, Menu都好多款式, 樣樣都好想試, 最後點左8樣野+1樣免費甜品, 個津白太實! 紅油炒手d紅油太甜, 其他都好好味, 4個人都食得好飽好滿足, 價錢比網頁貴左, d野size唔算大, 如果人多就會唔夠分, 埋單$500 ($494+$6Tips), 都ok! 下次會再幫襯的!1) 花彫醉雞2) 松子桂花魚3) 黃金四季豆4) 火腿津白---> *d菌津白太實!5) 軟殼蟹炒年糕6) 霸王小籠包7) 紅油炒手---> *紅油太甜!8) 千層蔥油餅9) 豆沙窩餅

1) 花彫醉雞
2) 松子桂花魚
3) 黃金四季豆
4) 火腿津白---> *d菌津白太實!
5) 軟殼蟹炒年糕
6) 霸王小籠包
7) 紅油炒手---> *紅油太甜!
8) 千層蔥油餅
9) 豆沙窩餅

2007-09-19 15 瀏覽
原本我們一行十人到當店午飯, 叫了一個十至十二人套餐, 誰知等到一點八, 還沒有到齊小菜, 因為各人都要在兩點前回到公司, 原本已經"偷雞"早了出來, 到二點正, 最後的小菜(鴨)才上菜, 我們說已經來不及吃, 那知那個店員還是想將它放低便算, 經過一輪爭辯, 雖然最終他們給了七折, 但是我們已經遲了十五分鐘才回到公司, 心情亦被影響. 有時不是錢就可以解決到問題的.
2007-08-14 3 瀏覽
又係朋友生日飯局,9個人點了:海蜇: 幾爽but味唔夠淡了小訐皮蛋豆腐: 涷食幾好味招牌小籠包: 幾掂!果然係招牌(皮薄多汁熱辣辣)雲吞雞: 湯幾濃,雲吞太厚皮糖醋松子貴魚: 汁OK,but條魚炸得太乾太硬又唔夠熱似炸定好耐蔥爆牛肉: 正常水準蝦多士: 幾OK,唔油膩黃金炸軟殼蟹: D鹹蛋黃幾香,但唔夠脆蜜糖香草骨: 甜甜地幾野味乾篇四季豆: 水準OK,幾多肉碎賽旁蟹: 正常水準火腿津白: 好香金華火腿味章茶鴨: 幾香口,岩送酒食桂花蜜桃凍: (甘岩個經理過黎social,同我地個BB女玩,後尾呢個租品送既)----------------------------環境幾OK,唔太嘈,坐位唔迫,D待應幾有禮貌同識social.食物份量小,岩三五知己,如大圍人要加碼價錢都算中價,唔太平食滿1千可申請VIP card,以後有九折
又係朋友生日飯局,9個人點了:

海蜇: 幾爽but味唔夠淡了小訐

皮蛋豆腐: 涷食幾好味

招牌小籠包: 幾掂!果然係招牌(皮薄多汁熱辣辣)

雲吞雞: 湯幾濃,雲吞太厚皮

蔥爆牛肉: 正常水準

蝦多士: 幾OK,唔油膩

黃金炸軟殼蟹: D鹹蛋黃幾香,但唔夠脆

蜜糖香草骨: 甜甜地幾野味

乾篇四季豆: 水準OK,幾多肉碎

賽旁蟹: 正常水準

火腿津白: 好香金華火腿味

章茶鴨: 幾香口,岩送酒食

----------------------------

食物份量小,岩三五知己,如大圍人要加碼

價錢都算中價,唔太平

食滿1千可申請VIP card,以後有九折

(非會員)
2007-08-13 0 瀏覽
上星期某天,與幾位親友到灣仔的霸王山莊吃了頓下午餐。環境裝潢的確不錯,可更重要的食物水準,實在是有待改善。我們四人選了一籠小籠包、一碟生煎菜肉包,還有兩客$40的小菜套餐。小菜套餐包括了一小碗老火湯,一碟自選小菜,還有一碗白飯。最先上的是套餐中的老火湯,我記得那天是蓮藕湯。一口喝下,湯是冷掉了的,冷冰冰的湯竟能端給客人飲用。隨後上場的是兩碟小菜,那次我的親戚選了蝦子炒海蔘和糖醋排骨,味道還算不錯。小籠包畢竟是馳名點心,的確不俗。生煎菜肉包的賣相不錯,外層也是煎得非常香脆,唯獨咬進饀子裡頭,發現裡肉饀附近的包子皮,都濕掉了,程度上不是輕微的,而是濕得糊口的。
上星期某天,與幾位親友到灣仔的霸王山莊吃了頓下午餐。
環境裝潢的確不錯,可更重要的食物水準,實在是有待改善。
小籠包畢竟是馳名點心,的確不俗。
2007-08-01 8 瀏覽
新同事來到, 例牌地出外午餐, 這次去了當時仲算新開的霸王. 上一次吃霸王都已經係陳年的事了, 只記得感覺麻麻, 之後都無再試了. 既然同事揀了, 就無問題, 照食.同事飯局一向飲茶為主, 來了這裡反而比較難揀, 最後係要了幾個餐分吃.老重慶擔擔麵: 5分, 麻同辣都唔夠, 麵質一般, 甚麼係老重慶? 無論如何, 這個麵係麻麻.廚師靚湯: 2分, 是日廚師靚湯係節瓜湯. 看來這個廚師都幾忙, 無乜時間搞這煲靚湯, 飲落口係似例水多一點, 淡淡的, 有顏色的水而已.霸王小籠包: 8分, 應該係招牌的小籠包, 沒有一夾即散, 個皮不錯的, 入面的湯汁濃郁, 口感不錯.麵筋素雞豆腐: 4分, 個汁極杰, 食落口係成啖汁, 豆腐唔滑.糖醋魚塊: 4分, 魚塊淋了, 炸得唔香口, 糖醋汁酸味不足.韭黃蝦仁炒蛋: 3分, 非常細碟, 蛋貴? 炒得認真麻麻, 無鑊氣, 蛋唔香滑.腿茸雞湯油麥菜: 3分, 又係好細碟, 點解? 菜又貴? 唔覺得似係雞湯, 油麥菜麻麻新鮮.三杯雞煲: 5分, 煲幾大, 但係份量又係偏小, 個煲用了一半都無. 仲叫做香口的, 但係雞肉太老, 鞋鞋的.四川炸菜蒸三夾肉: 6

四川炸菜蒸三夾肉: 6分, 而個幾好, 用四川炸菜去蒸三夾肉, 味道幾匹配, 不過三夾肉的肉質都係老了點.

菜色份量奇細之下, 完全未夠飽, 再要了兩碟小菜.

賽螃蟹: 8分, 小菜中最好的一碟, 蛋白夠滑, 加上西蘭花, 幾好送飯.

糖醋排骨: 6分, 骨多過肉, 剩下的大部份係好肥, 不過就幾入味.

好幾款食物的味道相當差, 整體係水準之下, 服務係見首不見尾, 好多時唔知逃去那裡. 加上份量太細, 唔係點抵食. 無下次了.
2007-07-05 11 瀏覽
上個week放工跟邊同事去食,松子魚好細條,有腥..霸王雞and 小籠包ok啦! 但係我哋食食吓見到有隻小強係牆邊路過, oooo.. no. 我最怕食飯見到小強.無哂胃口.
2007-07-04 4 瀏覽
睇完煙花黎食,食左五百幾蚊,D野食都OK, 不過只是覺得太少,但係又唔想食咁多, 所以只是半飽就走了,個年糕真係好食, 小籠包都OK 其餘既一般啦...
睇完煙花黎食,
食左五百幾蚊,
D野食都OK, 不過只是覺得太少,
但係又唔想食咁多, 所以只是半飽就走了,

個年糕真係好食, 小籠包都OK 其餘既一般啦...
2007-06-28 6 瀏覽
因為上月一個星期五晚我同幾個朋友晌荃灣分店等了足足一小時都等唔到位,由唔餓等到餓,焗住轉地方。嬲嬲地上星期五原班人馬特登約埋去灣仔店再試下係唔係真係好食成咁,要等咁耐位…唔知點解呢一次都係星期五既晚飯時間,晌灣仔店只係等了一張檯。先講環境,夠光裝修夠新,感覺不錯,只係有一檯十多人既食客唔知係唔係飲了酒high 了,講說話太大聲,呢個效應道至全間飯店都好嘈…所以幫襯酒家飯店,我個人最怕坐在大檯旁邊,因為通常佢地都會大聲對話。我地四個大男人一心諗住去食多少少野,加上我地都超大胃口,佢地小菜的份量又唔算大,所以點了超過十樣菜。基本上佢寫晒出黎話好食既我地都有叫,簡單講全部水準只係不過不失,當中水煮魚比較好食,龍井蝦仁太少龍井,又淡又太過濕,兩樣野之間無左口感上既對比。失望。松子魚又係唔夠乾身,外皮唔夠脆,香港好多酒樓既整法都係要keep 住原條魚身咁上,雖然賣相比較好但我個人覺得反而令魚肉太濕,十多年前第一次在國內食松子魚係用一塊塊魚柳整,每件都香口好多,十多年來在香港試了多間酒樓也難尋回當日既味道。整體印像係唔難食,但又未算非常好味,諗極唔明荃灣店果日點解會咁多人等位。標題我寫既"最好食果
因為上月一個星期五晚我同幾個朋友晌荃灣分店
等了足足一小時都等唔到位,由唔餓等到餓,
焗住轉地方。
嬲嬲地上星期五原班人馬特登約埋去灣仔店再試下
係唔係真係好食成咁,要等咁耐位…
唔知點解呢一次都係星期五既晚飯時間,晌灣仔店
只係等了一張檯。

先講環境,夠光裝修夠新,感覺不錯,只係有一檯十
多人既食客唔知係唔係飲了酒high 了,
講說話太大聲,呢個效應道至全間飯店都好嘈…
所以幫襯酒家飯店,我個人最怕坐在大檯旁邊,
因為通常佢地都會大聲對話。

我地四個大男人一心諗住去食多少少野,
加上我地都超大胃口,佢地小菜的份量又唔算大,
所以點了超過十樣菜。
基本上佢寫晒出黎話好食既我地都有叫,
簡單講全部水準只係不過不失,當中水煮魚比較好食,
龍井蝦仁太少龍井,又淡又太過濕,兩樣野之間無左
口感上既對比。失望。
松子魚又係唔夠乾身,外皮唔夠脆,香港好多酒樓
整法都係要keep 住原條魚身咁上,雖然賣相比較好
但我個人覺得反而令魚肉太濕,十多年前
第一次在國內食松子魚係用一塊塊魚柳整,每件都
香口好多,
十多年來在香港試了多間酒樓也難尋回當日既味道。

整體印像係唔難食,但又未算非常好味,諗極唔明
荃灣店果日點解會咁多人等位。

標題我寫既"最好食果樣",並唔係佢menu寫話好食
果堆,而係燈影牛肉…
不過朋友話呢一隻燈影牛肉似係晌超市買既,
佢只係加熱同埋加少少伴碟,
對呢一間大飯店來說,真有點諷刺…

2007-06-22 1 瀏覽
兩個人叫左:小籠包: 皮都幾薄, 味道ok春卷: 算脆, 不過都好油下蘿蔔絲酥餅: 呢個我覺得一般, 唔算上品紅燒獅子頭麵: 個獅子頭幾好食,可惜得一粒,麵就so far so good 啦凍豆漿兩杯以咁0既格局味道,黎食下lunch都算唔錯,裝修靚坐得又舒服,不過食物就仲有改善空間
兩個人叫左:

小籠包: 皮都幾薄, 味道ok
春卷: 算脆, 不過都好油下
蘿蔔絲酥餅: 呢個我覺得一般, 唔算上品
凍豆漿兩杯

本人與一眾同事於5月18日中午到灣仔分店2樓食午飯, 由於我們是叫套餐\加散叫, 故沒有特別理會套餐\有什麼特別菜式. 之後來了一碟菜式, 食左3份1, 你地個侍應叫Apple話我地食左人地碟野, 要計返錢, 我地話係你經理上菜式, 你叫經理過來, 呢位Apple姐竟然一手攞起單牌\"嘭\"一聲發脾氣,之後走左去. 後來再問佢\經理係咪過來, Apple姐用非常差態度話”而家唔計喇, 你地都食左喇”, 於是我同事話”Apple姐, 你態度咁差…”, 然後Apple姐態度囂張話”係呀, 我叫Apple, 你記住喇,係Apple…”之後走左去. 我們一眾人真的目瞪口呆, 咁大間集團, 竟然會係如此服務態度. 後來叫經理過來講述情況, 經理當然say sorry. 之後行去同阿Apple姐講, 仲好嘢, 遠望見到Apple姐仲發經理脾氣. <br /><br />如果係唔夠人手, 希望貴集團注意下, 如果係因為”大陸員工”工資平D, 咁真係建議貴集團重新考慮佢\地嘅服務態度可唔可以追到香港Standard, 同埋係咪有customer service意識.
<br />
如果係唔夠人手, 希望貴集團注意下, 如果係因為”大陸員工”工資平D, 咁真係建議貴集團重新考慮佢\地嘅服務態度可唔可以追到香港Standard, 同埋係咪有customer service意識. 一碟野幾十蚊, 幾時都可以照俾, 但至少我地唔會考慮再黎. 可以話少我地唔少, 大把客, 但以Apple姐發脾氣嘅frequency 及完全冇諗過自己錯咩(係錯唔識轉彎, 冇服務意識, 完全係係大陸酒樓樓面嘅服務態度), 再加上唔服從上司, 以後再有冇同類型事件發生, 貴集團可以諗諗. <br />
2007-05-17 19 瀏覽
灣仔店第三次光顧,依舊食上海不食潮州,兩個人點了:1)Cooktail一啡一藍、買一送一、加了一黃,甚麼名堂記不起,但印象中是華麗的,只知味道很差,不能與pub的Cooktail相提並論,沒有專業水準。2)小籠包主角始終是主角,不能不點的。有幾霸王,一試即知。包皮依然是它的出品最薄,薄起來不易爛,上品也。肉質雖鮮,但論湯汁則不及南翔的豐富。3)酸辣湯麵酸與辣調得尚可,但質量一般,未食完已經變了水,犯了酸辣湯的大忌。4)雞絲粉皮撈麵既然多款湯麵經已試過,今回來一個涼碟加凍麵,無甚特別。效果不是很好,粉皮用的醬味道稍差,使整個凍麵變得普通。除了因為那霸王小籠包有來光顧價值之外,也難找藉口再來了。
灣仔店第三次光顧,依舊食上海不食潮州,兩個人點了:
1)Cooktail
2)小籠包
3)酸辣湯麵
4)雞絲粉皮撈麵

除了因為那霸王小籠包有來光顧價值之外,也難找藉口再來了。
(非會員)
2007-05-15 8 瀏覽
星期五約朋友一行3人去果度食lunch, 星期三已經打去訂台. 但係去到(訂1點, 無遲到)帶位姐姐竟然話無位, 仲俾張飛叫我等....4人台仲要等多7張先到我!!!!其間仲有好多訂位但係都係要等人問帶位姐姐點解訂位都無台.帶位姐姐話"訂位都要等, 無位無辦法"我同其他客人都非常不滿, 問如果無位就唔好接受訂台啦.....因為lunch hour 其他地方都好爆, 我唯有等啦....等25分鐘, 終於都有位....叫窩貼, 豆腐菜飯, 咕嚕肉菜飯同雜菇麵, 除豆腐菜飯之外, 其他都唔掂, 雜菇麵可以話係極難食!!!服務員服務態度麻麻, 豆腐又唔菜飯, 之後又係咕嚕肉又唔菜飯......總之就唔好再去啦.....

總之就唔好再去啦.....
好老實, 我地四個人食左好多不同既食物同菜, 每一味都十分美味, 不會因為太飽而覺得膩. 係食上海菜少有既情況. 我就十分欣賞他們有很多不同麵條既種類比我地食客去選擇~ 麵既湯底係魚湯底, 幾鮮甜. 不錯!!小籠包係意想不到既美咪!! 沒有想到它的小籠包會比南翔的皮更薄、肉汁更鮮甜!!我喜歡他們的茶, 因為我喜歡食物不要太濃.可是, 如果不想受氣的話, 還是放棄美味的食物. 點解呢? 樓下個reception又唔得醒目, 呢頭唔比我地book位; 個頭早d去排隊, 先發現人地有得book位. (分別歧視我地)Serve我地既waiter大致上都ok, 不過有少少無記性, 同佢講左幾次, 次次見佢都如夢初醒(不過, 今日母親節忙都acceptable的!)最嬲係個manager, 我地一到, 叫左個麵, 想頂住肚餓先. 再慢慢傾食咩, 佢就勁唔likey, (唔知佢會唔會以為我地等左咁耐淨係食麵而睇唔起我地定係覺得我地分開落單煩) 之後有個豆腐唔黎, 問佢幾時有, 佢又覺得我地煩. 我地最後唔要, 想結帳. 佢個面黑過非洲人, 好似食佢d肉咁, 仲order我地要簽係邊個位同好大力放個b
我喜歡他們的茶, 因為我喜歡食物不要太濃.

之後有個豆腐唔黎, 問佢幾時有, 佢又覺得我地煩. 我地最後唔要, 想結帳. 佢個面黑過非洲人, 好似食佢d肉咁, 仲order我地要簽係邊個位同好大力放個bill係桌上.
我地勁唔明我地其實得罪左佢d乜野野囉!!! 雖然好好食, 但我唔接受俾錢受氣囉!!
2007-04-30 8 瀏覽
蟹粉小籠包超正呀!仲有個係塞d 肉碎去個芝麻包入面食o既, 味道好特別呀!另外有個好似薄燒牛肉乾咁o既菜式, 甜甜地辣辣地, 好惹味呀!
蟹粉小籠包超正呀!

仲有個係塞d 肉碎去個芝麻包入面食o既, 味道好特別呀!

2007-04-28 6 瀏覽
good and very cheap in the afternoon-tea time (14:00-18:00)