2007-11-30 15 瀏覽
星期六中午同嫲嫲嚟呢度飲茶,叫了很多點心,水準非常高,好似蝦餃、小籠包咁。最開心係佢地令到嫲嫲都好開心,事緣我地起樓下想上去,佢地個reception旁只有樓梯,正當我地想行上去嘅時侯,reception姐姐即刻截住我地,然後call咪叫上面接電梯客人,並且帶我地去旁邊商業大廈嘅電梯大堂搭電梯,上到去一開電梯即刻有個經理迎接我地,笑笑口咁招待我地。由於我地第一次嚟唔知食乜,經理同我嫲嫲傾咗一陣,又揀了幾樣好食嘅俾我地試﹐中間又時不時走嚟我地度問下好唔好食,又叫我嫲嫲着多件衫,諸如此類,搞到我嫲嫲好開心。估唔到灣仔有間咁好嘅茶樓,好impressed。

2007-11-28 22 瀏覽
我之前都食過幾次呢間野,對上個幾次都幾好食,服務態度都OK~~但事隔幾日,之不過係幾日!各樣野都極差,我地叫左九個菜:1.干扁四季豆-炆炒得唔入味,尚可放入口2.黃金蝦- 都OK, 勝在唔駛MOK殼3.鱔糊- 全晚最好食的一味, 但水準是平時的三成4.蟹粉小籠包- 是有湯一起上的, 因為上次經驗一咬入口係凍, 所以問佢想上枱時不要開蓋,等用小爐火煮熱一點才開, 但個經理話上枱前已煮熱,結果都係凍既,之後叫番個經理比番個蓋我地,佢話幫我地煮過,之後食係用微波爐叮番熱,個皮唔掂,而且太咸, 差! 5.炒油蜜菜- 菜好難煮得難食既6:乾恖雞子- 唉!完全冇恖的香味同香口感覺,雞又鞋又大件, 都唔知點解叫雞子! 7.片皮鴨-好似隔夜鴨"焊"番熱D咁, 唔好食! 8.霸王炒飯- 簡直離譜,炒冷飯都炒得熱D呀~凍冰冰上台味又冇!D炒飯好似用微波爐叮番熱咁呀!9.雲吞雞- 最差都算係呢味餸啦!佢上左枱後,一食個雲吞,散開而冇味,煲得太耐,飲淡湯,好似飲滾水咁,冇味~連鹽佢都慳番,咁我地又問D待應,可唔可以比D鹽我地呀~佢就好好態度咁話全部幫我地煮過, 都算好!但我地食完餐飯個雞都未煮好, 況且成餐

1.干扁四季豆-炆炒得唔入味,尚可放入口
2.黃金蝦- 都OK, 勝在唔駛MOK殼
3.鱔糊- 全晚最好食的一味, 但水準是平時的三成
5.炒油蜜菜- 菜好難煮得難食既
7.片皮鴨-好似隔夜鴨"焊"番熱D咁, 唔好食!
9.雲吞雞- 最差都算係呢味餸啦!佢上左枱後,一食個雲吞,散開而冇味,煲得太耐,飲淡湯,好似飲滾水咁,冇味~連鹽佢都慳番,咁我地又問D待應,可唔可以比D鹽我地呀~佢就好好態度咁話全部幫我地煮過, 都算好!但我地食完餐飯個雞都未煮好, 況且成餐飯都唔係好好食, 咁我地就取消個ORDER, 個經理話仲有三分鐘就煮好, 我地話真係唔想食, 唔等啦, 個經理立刻黑面, 在埋單時, 待應上個雲吞雞,個經理仲特登好大聲咁比說話我地聽"佢地唔要呀麻,幫佢地煮過佢地都唔要呀麻"我地當時都好唔高興, 但經理過泥埋單時, 我地都好好禮貌咁問佢,點解D野差左咁多既!係唔係換左廚師呀?(因為之前我地問個D待應, 佢地解釋話真係換左廚師,因為老廚師要退休, 呢個廚係荃灣調過來的, 仲同我地道歉話要送甜品比我地(冇要度,因為怕更難食))個經理竟然答我地"冇D咁既事"我地就話"唔係喎,你地D伙計咁講個喎"個經理個樣好唔耐煩咁話"以我所知就冇D咁既事!"我地都費事同佢爭論, 仲要死撐!食到一肚氣!

其實待應服務態度都唔錯, 係某d 經埋真係好唔掂!見到隔離枱又食又叫外賣打包, 即刻口臉變晒!不過我呢一世都唔會再幫襯佢啦!!事關好受氣!!
(非會員)
11月11日檯要等…正常(星期日嘛),個姐姐話:「無哂大檯~我o地一陣加張大檯比你o地,等多等,唔好意思!」10分鐘左右,有檯la!哈哈哈…叫左個餐,上完d冷盤後,等等等…因太肚餓又無主菜到,十分唔高興!之後,不停追個部長同經理,見佢o地跑上跑落,拎d"食送"落o黎,氣喘喘咁笑笑口:(唔好意思,仲欠d o野比多15分鐘我,我去跟進,唔好意思!)算la,見你咁!味道都幾好la(灣仔區o黎計),服務態度無得彈!我會再去!希望我o地再o黎時,可以改善到出菜的速度!!P.S.送豆沙窩餅
11月11日
檯要等…正常(星期日嘛),個姐姐話:「無哂大檯~
味道都幾好la(灣仔區o黎計),服務態度無得彈!
我會再去!希望我o地再o黎時,可以改善到出菜的速度!!
P.S.送豆沙窩餅
2007-11-12 17 瀏覽
毋用試
毋用試
2007-11-11 3 瀏覽
第二次幫襯此餐廳晚飯, 原來同一間餐廳真的不能幫襯兩次。之前已經知道餐廳上菜非常慢, 不過食物及服務都OKAY! 可是今次真的很失望,希望佢地真的可以改善一下食物及服務的水平。原先我們打算”散叫”不過經理就推介了一個四位用的燕窩魚翅片皮鴨餐,初初來的食物都算不錯, 雖然上菜真的很慢。到了主菜片皮鴨,上碟時色及鴨的樣子已很不同, 好明顯地沒有平時食的熱及色澤, 外皮也不脆, 再看一看肉身上更有血, 好明顯是未烤熟。我們馬上叫了一位女部長反映, 她說是正常的, 因為是暗角位好難燒,叫我們正常食用,因為肉身真的很血紅, 再叫一位高級男經理問一問, 佢仍堅持是正常而且並表示其他客人也是這樣食, 他們也沒有問題, 只是我們才有問題。這是什麼的態度, 萬一食了感染禽流感又誰負責。我們真的不想食血鴨, 再三要求另一位不錯的女待應幫忙,她馬上把填鴨拿回廚房”叮”熟給我們。其實這餐廳生意也不是很好, 再這樣的服務及食物, 相信好快會消失在灣仔區。也真的明白, 佢地生意唔好背後真的有原因。以後我們也是幫襯北京樓食京菜了。
有血的北京填鴨1
有血的北京填鴨2
2007-11-07 4 瀏覽
今日同女友來食下午茶,係呢區算平味道亦不俗:小龍包---多湯水皮又真係幾薄,抵讚酸辣湯---辣左少少唔夠酸,可改善炒黑金剛---別家少見的一款面,且味道ok!醉轉彎---夠入味,但酒味甚濃service方面幾5星,笑容夠,good!
今日同女友來食下午茶,係呢區算平味道亦不俗:

小龍包---多湯水皮又真係幾薄,抵讚
酸辣湯---辣左少少唔夠酸,可改善
炒黑金剛---別家少見的一款面,且味道ok!
醉轉彎---夠入味,但酒味甚濃

service方面幾5星,笑容夠,good!
2007-11-03 0 瀏覽
前2晚同男朋友去食飯叫左松子魚,生煎包同炒飯松子魚同炒飯都來了,但個生煎包都仲未到,等左大半個鐘本來都諗住唔要,點知終於到左咁就維有食啦!碟生煎包一落枱我同男朋友都呆左,點解個樣又濕又凹,D葱花又散收收,同MENU咁唔同嘅.咁岩有個部長行過佢就行埋黎同我地講,話呢碟生煎包煎得唔靚話同我地換過,之後佢再攞返黎果碟真係靚好多,同menu一樣!我同男朋友都覺得佢地有SERVICE,有CARE客人感受!個女仔D態度仲好好,仲同我地講唔好意思!
前2晚同男朋友去食飯叫左松子魚,生煎包同炒飯
2007-10-28 9 瀏覽
一行十二人訂左七點半,係樓下得知安排左係2/F,於是一路直上2樓,服務生一直都幾有禮貌,唔錯!!叫左一個套餐for6位用的,再加d d 餸 ,估唔到真係幾有水準,經理仲大力推介小籠包,夾起如果穿佢話包換,來到一夾,我冇事但其餘的朋友有兩粒穿左,本想整古下個經理,但估佢唔到一手就拎左,不到5分鐘一籠靚靚小籠包就來到,但............我一夾竟然穿左,今次冇出聲就食左,但食得好開心,食咁耐野有壞包換就試過,有穿包換都係第一次!!!
2007-10-28 14 瀏覽
十月二十七日,dinner.一家人到"山莊"食晚飯,見到已經八成滿座,但亦有6人檯。但明顯地,伙記好唔得閒!不過,一叫就到!叫左個6人餐!點知…d(食送)就"一追再追"la~真係唔多高興!!不過,d伙記d態度個個都幾好,有同我跟單,算la~最記得,最好味係小元蹄…唔太肥,唔太膩!其次,個海參幾滑,幾彈牙,好入味!(經理話係鮮海參,先可做到呢個效果)其他,都ok la~不過不失la~
十月二十七日,dinner.
最記得,最好味係小元蹄…唔太肥,唔太膩!
其他,都ok la~不過不失la~
2007-10-26 13 瀏覽
當晚叫了幾個菜肴…1.魚頭煲…好入味2.雲吞雞…個湯白雪雪,味道濃3.火腿津白…菜本身幾甜4.小籠包…比一般上海館好,好多汁5.芒果糯米滋…好食過"名牌"甜店服務員亦十分細心和健談,因為我們點的菜,全是他們介紹的,兩的人份量剛剛好!
當晚叫了幾個菜肴…
1.魚頭煲…好入味
2.雲吞雞…個湯白雪雪,味道濃
3.火腿津白…菜本身幾甜
4.小籠包…比一般上海館好,好多汁
5.芒果糯米滋…好食過"名牌"甜店
2007-10-21
2007年10月19日,霸王山莊。9人生日飯局,其實都叫了很多菜,但實在沒有那個菜是特別好吃的:松子桂花魚:算是好一點的一個,汁的味道較正路。小籠包:都OK,比但個醋唔好食。霸王燒雞半隻:大家都說個汁就OK,(我不喜歡)雞就唔好,雞吃了一件,我覺得水準屬於正常。黑醋小排骨:醋汁濃而不香,我吃了兩塊小排骨,都是又乾又,係我唔好彩?鍋貼鳳尾蝦:唔香又油。鍋塌豆腐:好難吃,豆腐都難食,好難得。金華火腿扒津白:較佳的一個菜。賽螃蟹炒粗麵:賣相差,味道都差!吃不完。老重慶擔擔麵:我不喜歡麵的質感。湯底不香。皮豆腐:皮豆腐都可以,但個sauce太多和甜。拼盤(花彫醉雞、棒棒雞絲粉皮、素鵝、蒜泥白肉、):蒜泥白肉個汁好唔好,素鵝又唔得。。。無心機寫。。。京蔥牛肉:牛肉勁梳打酥炸軟殼蟹:完全食唔出有蟹味,粉又多。酒釀小丸子:對我來說是甜了。但點都甜唔過個雪耳木瓜高力豆沙:點解外皮有D韌?桂花糕:一般,不夠清新。雪耳木瓜:為免浪費食物,我把糖水倒了一大半再加了熱水才吃地完。勁甜料又碎。註:有9折
2007年10月19日,霸王山莊。

松子桂花魚:算是好一點的一個,汁的味道較正路。
小籠包:都OK,比但個醋唔好食。
鍋貼鳳尾蝦:唔香又油。
鍋塌豆腐:好難吃,豆腐都難食,好難得。
金華火腿扒津白:較佳的一個菜。
賽螃蟹炒粗麵:賣相差,味道都差!吃不完。
老重慶擔擔麵:我不喜歡麵的質感。湯底不香。
皮豆腐:皮豆腐都可以,但個sauce太多和甜。
京蔥牛肉:牛肉勁梳打
酥炸軟殼蟹:完全食唔出有蟹味,粉又多。
酒釀小丸子:對我來說是甜了。但點都甜唔過個雪耳木瓜
高力豆沙:點解外皮有D韌?
桂花糕:一般,不夠清新。
註:有9折
2007-10-11 10 瀏覽
好耐無食個噤難食的餐廳....一個字...差
好耐無食個噤難食的餐廳....一個字...差
2007-10-10 2 瀏覽
我喜歡吃小籠包和生煎包,我認為任何上海菜館做不好這兩道菜,都係好打有限。周日下午六時半抵達,可能服務員還未進入狀態,有些懶散。店中未見有其他客。叫了三、四個簡單的小菜,再加上小籠包。因為見很多人稱讚其小籠包皮薄餡靚,很有期望。結果,只是令我失望,太普通了!連其他菜也是如此,不單止不能令人回味,甚至令人想不起吃過了什麼。不該說他們的食物差,只能夠說他們的食物難以令我再想光顧。
不該說他們的食物差,只能夠說他們的食物難以令我再想光顧。
2007-09-30 7 瀏覽
入座后等了又等,菜還是不來,其間多次向服務員問詢,得到的是一貫的例牌答覆“快黎了”,“幫你follow”,結果是等了一共一個小時十五分鐘。餐廳其實未滿,入座率只有8成。
2007-09-28 0 瀏覽
星期五,諗住同屋企人去tea,去到門口打算行樓梯,遇到個侍應話洗緊地,叫我搭lift上1樓。於是就走去搭lift,上之前仲望過水牌,知道佢有兩層。點知按1字唔停,仲遊lift河,一上就上到24樓。於是我原lift落2樓,冇錯!點知比人請食閉門,仲話我冇睇清楚個水牌,跟住臨離開之前,仲比人話我麻煩,橫蠻無埋,真係一肚氣。今時今日服務態度豈可如此。奉勸大家千其咪去,食只會背脊骨落。