2006-01-12 21 瀏覽
曾經是青森料理的常客,亦曾極力推介予友人。不過近兩星期已無光顧了,因為....記得那天01/01/2006 元旦日,我們一家四口開開心心前往青森,打算享用一頓豐富的早餐+午餐,十二時左右到達,店內客人不太多,我們叫了以下食物:炸蝦天婦羅、火龍卷、牛油果三文魚卷、蟹柳壽司、玉子壽司、雜錦拉面、象拔蚌壽司、燒雞肉串.....原帶著滿心歡喜的心情與至親用膳,但當見到第一道-象拔蚌壽司時,我的情緒竟也除之而降,以為大字標榜的$32象拔蚌壽司是貴店的推介,端上桌時卻只與一般迴轉壽司店的無異,說實在的,以這個價錢吃這種質素的食品,使我有點“被屈”的感覺;其次是那個炸蝦天婦羅,未知是否受心情影響,那道菜頗咸,不太好吃,幸好有微暖感,否則我以為是隔夜的,因為與過往的水準不太似。牛油果三文魚卷鋪面的牛油果,滿佈黑點,似乎不太新鮮,賣相也不佳;燒雞肉串的大蒜段大過雞塊,吃完那雞串,兩日後我仍感到口腔那大蒜味。至於那天的服務,同樣與過往不同,可能之前一天大除夕夜,服務員玩夜了?仍有holiday mood?我感覺好似未醒,在遊魂,過去我從未試過落ORDER要覆述3、4次,亦從未需要主動要求他們添茶,這一次.
至於那天的服務,同樣與過往不同,可能之前一天大除夕夜,服務員玩夜了?仍有holiday mood?我感覺好似未醒,在遊魂,過去我從未試過落ORDER要覆述3、4次,亦從未需要主動要求他們添茶,這一次......。
那頓飯,不單嚐不到一點滋味,反而受了一肚氣,而我的小朋友飯後亦感到不適。所以那天晚上,忍不住致電向貴店反映,尤幸接聽電話的那位小姐(好熟,我知道她是站在門口迎客)的服務態度,使我重感過往的殷勤與熱誠。
雖然有點不愉快,但日後我還是會來的,只希望....下次會有一種好的感覺,否則......我只好將那9折咭退還你們了。
關於你們的食物,我希望:好的,繼續保持水準,不要太飄忽;不好吃的,能加以改善。
關於你們的服務,總括來說,其實是不錯的,可能只是當天我心情不好???
(如有興趣覆函,請電郵至comelaw2003@yahoo.com.hk)
你們的捧場客史太太
(非會員)
睇完食評心思思去試,好彩去得早唔使等位。晚飯時候好旺場,到附近幾枱都係order蟹粥、火龍卷、三文魚壽司、日式燒蚝,餐牌都唔使睇就知邊樣得手啦!兩個人食到勁飽都唔使$150。啲嘢又好味,咁嘅價錢邊度揾。難得連服務都十分細心,態度慇勤,勁忙都仲笑笑囗,走又有甜品送。希望可以KEEP住水準。唔好GIVE UP!雖知有啲人鍾意乜都彈一餐,唔好俾人打擊到。難得屯門有間平、靚、正食店,支持你!
上菜極快帶子壽司--讚軟殼蟹粥---super good.有進步.侍應全都臉帶笑容,男o既好有禮貌.一定再幫襯!p.s. 快d申請酒牌啦!!食日本野點可以無清酒呀!! Agree that!
上菜極快帶子壽司--讚
軟殼蟹粥---super good.
有進步.
侍應全都臉帶笑容,男o既好有禮貌.
一定再幫襯!

p.s. 快d申請酒牌啦!!食日本野點可以無清酒呀!!
Agree that!
服務好好, 女侍應全都臉帶笑容, 招呼好好, 男o既就差d啦.火龍卷好, 燒蠔幾惹味, 餃子雞翼都唔錯, 但不及元朗麻布十番, 反而有驚喜係蟹子沙律壽司, 唔會變水, 夠凍, 料足夠飽滿, 有水準.
2005-12-22 7 瀏覽
見到網上咁多食評.都好似唔錯.今日決定左去食入到去環境唔錯.又有歌聽下咁.我同一班朋友叫左火龍卷.豚肉鍋.太卷.加洲卷.三文魚壽司.鐵火卷.炸軟殼蟹.咖哩著餅同埋炸餃子火龍卷:水準之作.一大碟火龍卷上面有一大PET蟹子.入面有仲暖暖地既炸蝦.必食!豚肉鍋:一般.豚肉唔覺特別好食.食落個鍋好似雜菜煲太卷:不過不失.好甜.無咩特別加洲卷:幾好.外面蟹子入面有蟹柳.青瓜D料食落幾好味三文魚壽司:三文魚勁長.可能將舊飯圍1個卷.有魚味.味道幾好鐵火卷:唔係咁好.你食落去唔會食到魚味.只會食到外面既芝麻味=.=炸軟殼蟹:好脆好好味.一碟有好多舊.都幾抵食咖哩薯餅:好香好脆又唔油.值得一試炸餃子:簡單得黎唔錯.煎得好好.好香口總括黎講真係好正.好多野都好好味.鐘意食日本野既人必去.但係我覺得美中不足既係佢宣傳得好勁既軟殼蟹弼.煲弼同宣傳好唔同.好淡好稀.蟹子得少少.軟殼蟹係幾好味.但得軟殼蟹好味不如我叫炸軟殼蟹好過.所以我希望可以改善一下.我係呢間鋪頭既FANS.下次實再試過.睇下有無進步!
見到網上咁多食評.都好似唔錯.今日決定左去食
入到去環境唔錯.又有歌聽下咁.
豚肉鍋:一般.豚肉唔覺特別好食.食落個鍋好似雜菜煲
太卷:不過不失.好甜.無咩特別
加洲卷:幾好.外面蟹子入面有蟹柳.青瓜D料食落幾好味
炸軟殼蟹:好脆好好味.一碟有好多舊.都幾抵食
咖哩薯餅:好香好脆又唔油.值得一試
炸餃子:簡單得黎唔錯.煎得好好.好香口

2005-12-20 6 瀏覽
2 個多月前到此吃了一餐飯, 當時食物水準較為差人意, 但為了對小店支持, 所以再到此一試, 仲一連兩天tim! 因為之前來過, 所以知道此店的刺身仍未是氣候! 所以第一日叫了三文魚及黃金尤魚sushi, 帶子裙邊小食, 海鮮粥及雜菜牛肉鍋! 帶子裙帶頗大碟, 但味道普通, 三文魚sushi 的三文魚都頗長, 但都是不太新鮮, 沒有三文魚味! 反之黃金尤魚就幾好, 紫菜又脆! 海鮮粥, 很大煲, 材料豐富, 有蝦, 帶子, 青口及蟹籽等! 味道清甜, 當然粥底不及上粥店的好, 但也不錯! 雜菜肥牛鍋, 又是大大煲, 肥牛鋪在面, 沒有過熟, 有豆腐, 粉絲及雜菜, 味道清甜討好, 也是不俗! 埋單2人才$155! 吃到飽飽! 有雪糕糯米送, 滿意!因前天表現不錯, 第二天再和兩位猛男再來, 今次要了軟瞉蟹粥, 火龍卷, 三文魚, 黃金尤魚, 大虎蝦sushi, 及蟹籽芒果沙律, sushi 和之前差不多, 火龍卷很好, 卷上鋪滿蟹籽, 中間的炸蝦仍暖和脆又不油, 明顯即叫即整, 佳作! 芒果蟹籽沙律大大份, 味道ok 但是水份是多了一點, 芒果也是甜的! 合格! 最後的蟹粥, 賣相很

因前天表現不錯, 第二天再和兩位猛男再來, 今次要了軟瞉蟹粥, 火龍卷, 三文魚, 黃金尤魚, 大虎蝦sushi, 及蟹籽芒果沙律, sushi 和之前差不多, 火龍卷很好, 卷上鋪滿蟹籽, 中間的炸蝦仍暖和脆又不油, 明顯即叫即整, 佳作! 芒果蟹籽沙律大大份, 味道ok 但是水份是多了一點, 芒果也是甜的! 合格! 最後的蟹粥, 賣相很好, 香味也不錯, 但味道則清淡了一點, 不過軟殼蟹好味! 粥看來是師傅忘了下調味料了! 3 人$195, 每人才$65 也吃得很飽!

試了兩天, 總結評價如下:
讚- 上菜極快, sushi 及手卷類, 即使人滿仍極快有得吃, 而且還是即叫即整, 粥及鍋要耐一點外, 但這個可以理解!
讚- 鍋及粥類味道有不俗表現, 火龍卷也是佳作!
讚- 服務有禮加水密, 有笑容!
讚- 平, 現時至1 月初吃滿$150 有88 折, 去元氣也要此價錢, 野食又大大份無欺場!

意見- 魚生刺身未夠水評, 雖然明白到要平不能入貨太貴, 但如客人是想叫刺身吃, 仍給這個水評的刺身給客人, 是會趕客的! 或者考慮下把刺身和做sushi 的魚分級數入貨吧! 平的做sushi, 貴的做刺身, 滿足不同客人的需要! 尤其是最普通的三文魚及貴價的海膽!

意見- 刺身分量太少了, 其他食物味道好份量多, 但刺身價錢貴, 質素偏低及份量少, 這好像太大對比了... 請從顧客角度想想...

總括來說, 是會再來的, 因實在不錯, 只要刺身水準改善了, 以後就不用去元朗, 屯門也可以有好的日本料理小店了!

2005-12-13 4 瀏覽
星期六晚好在早去,七點未夠就滿座。同太太兩位叫咗以下食物:清酒煮蜆-面頭唔夠味,但去到底個d就有酒味。不過d蜆都好鮮甜三文魚刺身拼海膽-ok吉列炸蝦卷-飯太多炸餃子-唔錯!!好大隻。牛肉鍋-我地覺得最好味。不過有個問題,牛肉夠入味,但就令到粉絲太咸。要諗吓辦法呀!!待應照呼不錯!!p.s. 快d申請酒牌啦!!食日本野點可以無清酒呀!!
星期六晚好在早去,七點未夠就滿座。同太太兩位叫咗以下食物:

三文魚刺身拼海膽-ok
吉列炸蝦卷-飯太多
炸餃子-唔錯!!好大隻。

待應照呼不錯!!

p.s. 快d申請酒牌啦!!食日本野點可以無清酒呀!!
2005-12-04 4 瀏覽
試過三文魚、立魚、劍魚腩壽司,雖然條三文魚幾長,不過味道並不是好好個隻,另外兩款都ok。還有一味牛肉鍋,主角牛肉好正,不過底下的粉絲第一眼睇好深色,放落口超級鹹,我女朋友怕我食得多傷身,結果個鍋剩底好多深色的米粉,好浪費,可是我無能為力finish。值得推介一味「日本煎蠔」,用芝士一齊煎,成舊蠔連芝士放入口,真係幾正﹗如果上菜的時候熱少少,就可以更有口感啦。

2005-11-29 11 瀏覽
見到専題介紹,好想試下個軟殼蟹粥。上個月終於有機會一試。夜晚九點,九成座滿,唔駛等位就有得入。在屯門的日本料理之中,座位算是幾闊落。而且樓底比較高,感覺唔錯。先黎左個三文魚壽司,賣相幾靚,但三文魚不算好新鮮,不過以呢個價錢,算是十分抵食。跟住到軟殼蟹粥,軟殼蟹好香好脆,配埋大量蟹籽的粥底,好味呀!最後追加一份火龍卷,嘩,原來咁大份(對於兩個人黎講)。面頭勁勁多蟹籽,裏面的炸蝦即叫即炸,好香口,可惜d飯比較濕,扣左少少分。侍應好有禮貌,又落力,不時加水同收碟。呢度唔收加一,兩位食到飽飽,都唔駛一百蚊,好抵。遲d一定再幫襯!小店加油!
見到専題介紹,好想試下個軟殼蟹粥。上個月終於有機會一試。

侍應好有禮貌,又落力,不時加水同收碟。
2005-11-25 1 瀏覽
身為TuenMun 人, 我都要去捧下場, 但結果就幾失望喇....兩個人, order : - 三文拼劍魚- 蟹子沙拉- 三文魚壽司- 三文魚牛油果卷- 义燒湯麵共220.00三文魚一般, 無太特出三文魚味...劍魚就完全唔得....雪味強勁, 你會以為自己食緊舊雪.. 而冇可能想像倒佢其實係"劍魚"!!個人很討厭食用"生菜"做o既蟹子沙拉, 點都應該用"青瓜"片皮"切絲....而且個沙拉o既水太多喇...三文魚壽司不過不失啦...不過如果連呢個都唔得....就certify 罷啦.三文魚牛油果卷係唯一有o的水準o既, 但如果可以, 請用暖壽司飯會好好多...义燒湯麵即使义燒係自家製, 仍然好一般, 湯底太淡, 吃不出有幾好味...整體來講係失望o既, 但看得出主持人很重視客人反應及意見, 請加油!!! 過一段時間會再來... 看你有冇進步.

兩個人, order :
- 三文拼劍魚
- 蟹子沙拉
- 三文魚壽司
- 三文魚牛油果卷
- 义燒湯麵
共220.00

2005-11-24 10 瀏覽
上星期日特登走去再試試,由於一個人關係吃不了那麼多,點了一客"甘蝦壽司"&"餃子拉麵".甘蝦呀甘蝦,確係好新鮮,原隻連頭上,有膏肉爽甜,今次的壽司飯也好上次得多,2件4隻甘蝦,吃得滿足.如果那個餃子是煎的我會更喜歡,三隻巨餃子(另上),加個拉麵,麵依然爽滑,湯底依然甜,整個份量也不少,飽飽的.是吃得很高興的一餐,也打破了新界這些地段沒有水準的日菜舖頭,下次去要再試些鍋物,炸物等東西.
2005-11-24 4 瀏覽
昨晚,....我終於試左啦!叫左一個牛肉鍋飯同埋三文魚+帶子刺身首先講下三文魚+帶子刺身...好勁雪味....但都算係新鮮的......如果可以份量多D就好啦!至於個牛肉鍋飯...整體來說都不錯..但牛肉煮得比較TOUGH左一D....如果D牛肉煮得無咁耐會好一D....
昨晚,....我終於試左啦!
叫左一個牛肉鍋飯同埋三文魚+帶子刺身

首先講下三文魚+帶子刺身...好勁雪味....
但都算係新鮮的......如果可以份量多D就好啦!

2005-11-24 11 瀏覽
首先要多謝你同說對不起對於貴客對食品投訴我會加倍注意希望貴客再光顧時如再有問題請向我們當值員工提出好讓我們可立刻改善因於食評中未能充份反映問題在此亦多謝大家對青森支持
首先要多謝你同說對不起
對於貴客對食品投訴我會加倍注意
希望貴客再光顧時如再有問題請向我們當值員工提出
好讓我們可立刻改善
因於食評中未能充份反映問題
在此亦多謝大家對青森支持
2005-11-23 24 瀏覽
這個月連去了三次食午飯第一次覺得寿司set很差所以下来兩次都是食熱物三次都有叫燒蚝叉燒拉面等網上有介绍的食品但感覺每況越下希望它的水準可保持穩定及改善壽司
2005-11-16 2 瀏覽
火龍卷真係好好味,去到必試!咖哩薯餅好脆又唔油,正! 但軟殼蟹弼就無想像中咁好食,d粥好稀,冇咩蟹味,仲好似有陣怪味"同宣傳講既好唔同""失望"""~~不過午餐真係好抵食.有沙律,一個飯或麵同一個刺身都係35蚊,真係抵食。壽司都幾ok~三文魚係推介,太卷,手卷仲有其他都幾好食,但鐵火卷真係唔係幾好,食唔到味,有都係芝麻味=.=