2017-03-03 598 瀏覽
個日想食韓宮, 不過見要等位, 就決定叫外賣反朋友屋企食~~於是就變左食韓宮炸雞~~o係個兜兜度拎外賣紙, Tick完就可以比侍應落單la~因為我地都有叫其他外賣, 所以今次都係細細兜咁叫~~我地點左芝士炸雞, 韓式甜酸炸雞同埋泡菜芝士炸雞呢碟睇相都好邪惡, 芝士份量好多, 半溶狀態, 佈滿成碗炸雞~~初初以為會好漏, 不過食落都唔覺啊炸雞應該係新鮮炸起, 因為真係好熱~ 個皮都仲係脆脆地泡菜果然係韓國人開既餐廳, 呢度D 泡菜真係好似o係韓國食個d咁~比香港一般個D 鋪頭仔辣~ 又夠酸又夠辣好過癮~  韓式甜酸炸雞呢個係呢度既招牌炸雞, 我鍾意呢個多過蜜糖牛油炸雞~~甜酸醬配炸雞始終無得輸, 又開胃, 雞肉又多汁~~正啊呢個食下呢D 小食都幾滋味, 下次試下堂食先~~

於是就變左食韓宮炸雞~~

o係個兜兜度拎外賣紙, Tick完就可以比侍應落單la~
因為我地都有叫其他外賣, 所以今次都係細細兜咁叫~~

我地點左芝士炸雞, 韓式甜酸炸雞同埋泡菜

芝士炸雞

初初以為會好漏, 不過食落都唔覺啊

炸雞應該係新鮮炸起, 因為真係好熱~ 個皮都仲係脆脆地
泡菜

比香港一般個D 鋪頭仔辣~ 又夠酸又夠辣好過癮~
 韓式甜酸炸雞
呢個係呢度既招牌炸雞, 我鍾意呢個多過蜜糖牛油炸雞~~

甜酸醬配炸雞始終無得輸, 又開胃, 雞肉又多汁~~正啊呢個
食下呢D 小食都幾滋味, 下次試下堂食先~~
2017-02-21
10 分鐘 (外賣自取)
2016-12-31 2159 瀏覽
之前在平安夜,當晚我一個人在紅磡買東西兼食飯,這次不要說我孤獨過節日,翌日晚上我才跟阿爸阿媽「鋸扒」食聖誕餐過節。平安夜的體驗才讓我發現,紅磡原來很多韓國料理試食,儘管韓國那邊「Running Man」剛剛才宣佈下年年初停播,我對韓國菜的感覺少了一份好奇和渴求,但韓國料理仍有很多吸引之處。我首先發現了一間很多人在排隊幫襯的韓國料理餐廳,「韓宮料理」。「韓宮料理」這間韓國菜餐廳,都算是多人光顧的食店,不過買外賣的人比堂食的更多,很多人在店外等候外賣。「韓宮料理」的餐牌跟一般韓國料理餐廳的大致相同,紫菜卷、炒年糕,炒粉絲,還多了一些香港人比較少吃的菜式,如八爪魚醬、魚蛋串和炒鯷魚仔。和我之前在「浪漫X屋」見到的情況一樣,員工都正在包紫菜卷。但是我對紫菜卷的興趣不大,所以他們有他們努力在包紫菜飯,但繼續叫我要的韓國炸雞。「韓宮料理」內有堂食的座位,但是點炒雞或炒年糕的話,恐怕未必有興趣呆在店內。所以店外特別搭建了一些檯櫈,方便買了炒雞炒年糕紫菜卷的人,在店外位置即場享用外賣美食,免得店員再花時間清理。店內四款口味炸雞,原味、甜酸(其實即是韓辣)、蜜糖牛油和芝士四款。甜酸/韓辣炸雞我想留待之後

和我之前在「浪漫X屋」見到的情況一樣,員工都正在包紫菜卷。
店內四款口味炸雞,原味、甜酸(其實即是韓辣)、蜜糖牛油和芝士四款。甜酸/韓辣炸雞我想留待之後在另一間韓國餐廳再食,原味興趣不大,我想試試芝士味的炸雞
但不知是否韓國人店員聽不明白廣東話/英語,還是我講英語講得不好,結果「阿珠媽」還是弄錯我要的炸雞口味。我發現在香港,很多韓國料理餐廳,菜式都由韓國人親自主理。始料不及韓國人的英語程度,比向來不壇長英語的日本人更不如。
我用英語跟阿珠媽說我要「芝士味炸雞」,結果她最後還是搞錯了,來個「蜜糖牛油味炸雞」。不過,這問題並不緊要,反正都是炸雞,芝士味炸雞遲點我都有機會再食,所以不計較這些小問題,照食可也。
不過「蜜糖牛油味」的韓國炸雞,缺少了一份韓風辣味,感覺始終難免有所缺失。
撇除那股令人揮之不去的韓國風味,蜜糖牛油跟炸雞本身油炸味其實蠻配合的,想不到韓風炸雞原來也可以有一陣蜜糖的香甜味。原來韓國炸雞即使不用韓國辣椒醬調味,用上蜜糖牛油味的調味料,一樣可以帶出炸雞本身的肉味。

蜜糖牛油味的韓國炸雞,有點像中國人經常會吃的「咕嚕雞球」。中國人的咕嚕雞球,醬汁太甜,亦配料菠蘿味道太酸亦不適合雞肉,一般人起初亦不會習慣吃咕嚕雞球。

這樣就像韓國炸雞配上蜜糖,最初沒有了吃慣的韓辣醬汁,無疑會有點不習慣,但吃慣了,還是覺得蜜糖牛油跟炸雞其實蠻合襯的。

其實我還是很想試試芝士味炸雞的,很想快點再有機會去紅磡,試試芝士味的韓國炸雞吧!
2016-12-24
20 分鐘 (外賣自取)
2016-10-20 1255 瀏覽
今日本身諗住去銅鑼灣試太陽芝士炸雞點知佢會限時1.5hrs所以就轉左黎紅磡呢間韓國野到試炸雞啦😋我地今次有3個女仔就所以就叫左1份炸雞1份紫菜包飯同埋1碗水冷麵share黎食啦❤️好彩我地7點前就到左如果唔係應該要等位嚕~一坐底個服務員就比左3杯茶我地 好好👍🏻而且個到既員工大部分都係韓國人黎好正宗既感覺嗌完野食冇幾耐就上左5小碟開胃菜 分別有薯仔/菠菜/大荳芽/同2碟泡菜 個菠菜係咸咸地既好好味但大荳芽就油左少少~其他整體上都ok幾開胃之後就上左份吞拿魚紫菜卷(唔辣$68)第一次試牛同豬以外既紫菜卷個感覺都幾特別 d吞拿魚夾埋蘿蔔同蛋絲食落都幾夾同埋應該係即叫即整仲有少少餘溫😋d飯同埋餸既份量都啱啱好唔會太大舊飯加埋爽口既配料都幾唔錯同埋特別~然後就上左份韓式水冷麵($98)佢上既時候比左2樽醬汁分別係醋同埋芥末醬 就咁冇落醬試左個水冷麵佢做得出色既位係本身個湯已經酸酸地好開胃同埋有時既水冷麵會勁淡佢反而唔會 同埋個麵既質地好滑好好味仲會好細心已經幫你剪好曬唔會食到好麻煩 但之後加左d芥末醬(5滴左右)試下 omg😱辣就唔係好辣但勁哄鼻差d呼吸唔到仲標曬眼水!建議唔係好食辣既人要小心唔
嗌完野食冇幾耐就上左5小碟開胃菜
開胃小菜
之後就上左份吞拿魚紫菜卷(唔辣$68)
吞拿魚紫菜卷
然後就上左份韓式水冷麵($98)
水冷麵
佢上既時候比左2樽醬汁分別係醋同埋芥末醬 就咁冇落醬試左個水冷麵佢做得出色既位係本身個湯已經酸酸地好開胃同埋有時既水冷麵會勁淡佢反而唔會 同埋個麵既質地好滑好好味仲會好細心已經幫你剪好曬唔會食到好麻煩 但之後加左d芥末醬(5滴左右)試下 omg😱辣就唔係好辣但勁哄鼻差d呼吸唔到仲標曬眼水!建議唔係好食辣既人要小心唔好加咁多!
最尾就係主角出場❤️雙拼無骨炸雞($188)
雙拼無骨炸雞
本身諗住可以揀雙拼既味點知原來set左一定係原味拼甜酸味不過唔緊要都幾啱我地口味而佢個炸雞都送左一小碗醃蘿蔔食完炸雞食返粒蘿蔔可以一解口中既油膩感覺👍🏻首先試左個甜酸醬味先食落d雞都幾滑同埋炸得好香脆加埋甜甜酸酸既醬汁超級好味 佢既肉質腍腍地又唔會太硬👍🏻個人黎講甜酸味好食過原味 而原味會淡少少但都係有味既但比起甜酸醬好似肉質硬同乾少少 整體黎講2種味都唔會好肥好膩而且可以揀無骨食落都方便好多 食落又唔會滿口雞油反而仲有少少肉汁保留到 價錢方面炸雞係ok既但個冷麵感覺上貴左少少 下次都可以值得一試☺️
吞拿魚紫菜卷
雙拼無骨炸雞
2016-10-10 819 瀏覽
尋日睇旅遊節目介紹韓國美食,令到我好想食韓國野,所以今日去買左kimba黎食。去到見到有幾種口味選擇,最尾揀左個芝士紫菜卷,紫菜卷入面有菠菜、紅蘿白、青瓜、蟹柳、芝士汁,由於芝士汁既關係,令到整個卷好juicy,另外仲有淡淡既蔴油香味散發出黎,好味。依到最方便既係係正地鐵站既A1出口,等10月23日地鐵通車,想過黎食就越黎越方便喇。
外賣自取
2016-10-08 588 瀏覽
一直我都好鍾意食炸雞,有時好耐無去韓國都會懷念下,剛好比我發現屋企附近有間韓國餐廳開左外賣炸雞店,所以買左外賣返屋企同家姐一齊食<<蜜糖牛油炸雞-無骨>>可以揀無骨同有骨,個外賣包裝盒係同韓國既包裝一樣,估唔到係香港都有盒裝入面除左有炸雞,另跟酸蘿蔔、蜜糖芥末醬、甜辣醬炸雞炸得好香脆,面頭仲有撒左芝士粉,口感飽滿多汁,再沾少少甜辣醬,好好食,個味道真係同韓國食到既一模一樣,放左陣凍左少少個皮都仲係好酥脆,食返舊爽口蘿蔔解膩濟感後尾查返先知依間炸雞店係正宗韓國人開,遲D黃埔地鐵站十月尾就開,依度直情Exit A1一出就到,炸雞控想黎買就唔洗頭痕搵點去啦
<<蜜糖牛油炸雞-無骨>>
入面除左有炸雞,另跟酸蘿蔔、蜜糖芥末醬、甜辣醬
2016-10-06
10 分鐘 (外賣自取)
2016-10-07 429 瀏覽
我偶爾都會經過紅磡,始終紅磡依家都一直發展,而當黃埔站起好嘅時候,我應該會更頻密黎呢邊行。今次就去到黃埔站出口正對住嘅呢間韓國餐廳。我覺得呢一間野都幾好食,佢其實整左一個位係外賣用,但唔知係未開黎用定咩,我都係入左店入面點野食。個門面其實都好搶眼,一眼就望到。芝士炸雞我個人覺得炸雞配芝士係最好食,雖然食完會好飽肚,但係好食嘅,呢啲就唔係特別大嘅問題啦。呢一個芝士炸雞熱烘烘的,好好食,而佢用嘅芝士亦都好濃芝士味,但又唔會蓋過炸雞嘅味道。炸雞嘅外層亦都炸得好脆口,整體黎講好好食。炒粉絲食得炸雞配公仔麵又或者撈麵多,所以今次就點左一個炒粉絲。炒粉絲配嘅雜菜比較多,而且撈埋粉絲一齊炒,整到成碗都好入味。粉絲我覺得比麵好嘅就係冇咁飽肚。如果用麵配埋炸雞嘅話我應該食唔哂,而咁樣的話,份量就剛好啦。我發現其實堂食嘅選擇都有好多,我亦都有啲想去食下。我諗我下次有時間嘅,再經過就應該要坐低食下堂食嘅食物。
今次就去到黃埔站出口正對住嘅呢間韓國餐廳。
個門面其實都好搶眼,一眼就望到。
芝士炸雞
炒粉絲

2016-10-03
2016-09-28 375 瀏覽
紅磡有一間專賣韓式食品嘅餐廳,其實本身紅磡都有好多韓國餐廳,呢間個位置就比較特別,係大街旁邊。諗諗吓都係買啲嘢食返公司,所以就想叫外賣,原來叫外賣都係喺呢間鋪頭裏面叫嘅,我本身仲以為有第二個位置⋯炒年糕味道比較辣,係一個小辣同中辣之間,如果完全唔食得辣嘅話真係唔建議。不過整得幾香,隔離仲有啲菜同洋蔥。口感比較煙韌!紫菜牛肉卷同其他韓國鋪頭唔同,裏面有啲牛肉,旁邊的蘿蔔都係比較軟林林,以及少少爽口生菜,仲有韓國魚蛋。反而沒有常常會見到嘅青瓜同埋黃瓜。蜜糖牛油炸雞幾得意,兩隻味道都有齊,外皮香脆之餘又不會太油膩,而且拎到返去仲熱辣辣!

外賣自取
2016-09-26 308 瀏覽
雖然韓風都已經吹左好幾年而香港都開左好多唔同既韓式炸雞店不過炸雞既外賣店就好似唔多最近比同事發現公司附近開左間炸雞外賣店而且仲係由韓國人開架tim所以我地2個為食妹就即刻去試左喇因為正宗既韓式炸雞預備時間比較長所以我地一早已經拎定外賣紙Lunch前一個鐘就打定落去order甘就唔駛怕要等好耐,浪費哂d寶貴既lunch時間啦雖然間店唔似一般連銷快餐店甘modern不過入面都好乾淨企理原味炸雞(有骨) 半份 $98其實炸雞都有幾個味比你揀不過我地第一次食,就試佢個原味先店家都幾貼心,炸雞可以揀有骨或者無骨岩哂d怕麻煩,鐘意啖啖肉既朋友仔我地拎完雞行番公司都要5分鐘左右但d雞焗左一陣都依然好脆而且盒底同雞身都唔覺得好油,唔錯食落仲好juicy好滑店家仲有提供2款醬料同埋醃羅白有醬點又有配料,加埋d雞又炸得好所以食完其實都唔會覺得好heavy,正芝士紫菜飯捲 $48其實一開始覺得個飯捲有少少貴不過食完之後就覺得值 飯捲既麻油味好香好適中入面既黃瓜同紅羅白夠爽脆加埋濃郁既芝士味,成個配搭好夾真係有係韓國旅行果時食既味道我同同事都好滿意呢個lunch店主係韓國人,所以只可以用英文溝通但係佢都好ni
雖然韓風都已經吹左好幾年

所以我地2個為食妹就即刻去試左喇
因為正宗既韓式炸雞預備時間比較長
所以我地一早已經拎定外賣紙

Lunch前一個鐘就打定落去order

甘就唔駛怕要等好耐,浪費哂d寶貴既lunch時間啦
雖然間店唔似一般連銷快餐店甘modern
不過入面都好乾淨企理
原味炸雞(有骨) 半份 $98
其實炸雞都有幾個味比你揀

不過我地第一次食,就試佢個原味先

店家都幾貼心,炸雞可以揀有骨或者無骨

岩哂d怕麻煩,鐘意啖啖肉既朋友仔

我地拎完雞行番公司都要5分鐘左右

但d雞焗左一陣都依然好脆

而且盒底同雞身都唔覺得好油,唔錯

食落仲好juicy好滑

店家仲有提供2款醬料同埋醃羅白

有醬點又有配料,加埋d雞又炸得好

所以食完其實都唔會覺得好heavy,正
芝士紫菜飯捲 $48
其實一開始覺得個飯捲有少少貴

不過食完之後就覺得值
飯捲既麻油味好香好適中

入面既黃瓜同紅羅白夠爽脆

加埋濃郁既芝士味,成個配搭好夾

真係有係韓國旅行果時食既味道

我同同事都好滿意呢個lunch

店主係韓國人,所以只可以用英文溝通

但係佢都好nice,好熱情甘同我地介紹佢間店

佢話而家新開張期內,全店會免收加一

不過質素甘好,就第加一我都會幫襯

推薦比紅磡番工既朋友仔/街坊,呢到真係值得一試