2019-12-23 223 瀏覽
冬天特別想食韓國菜,尤其係12月至一月期間, 香港天氣又濕又凍, 身體成日都會有陣寒氣。--每次食韓國菜,我一定會叫湯類, 「韓閣」餐牌上面ge湯類價錢好平, 豆腐泡菜湯、海鮮湯之類的,竟然只係Hkd $52 不過我叫左牛骨蘿蔔湯。黎到竟然係一煲咁上的, 好大份呀,係兩人的分量。蘿蔔同埋娃娃菜都好新鮮, 一啖一啖是蔬菜的甜味, 湯都好甜, 不過想講如果可以係滾湯咁出黎俾我飲就更加分。另外我再叫左個牛肉雜菜壽司。個湯我冇加配到飯,但就用牛肉雜菜壽司代替。結果當然係好夾啦,一啖牛骨湯,一啖壽司,好幸福同溫暖😂睇韓劇就係咁食的🤣最後order 左杯滋潤雪梨水作結。果然冬天一定要食韓國菜呀!
冬天特別想食韓國菜,
尤其係12月至一月期間,
香港天氣又濕又凍,
身體成日都會有陣寒氣。
每次食韓國菜,
我一定會叫湯類,
「韓閣」餐牌上面ge湯類價錢好平,
豆腐泡菜湯、海鮮湯之類的,
竟然只係Hkd $52
不過我叫左牛骨蘿蔔湯。
黎到竟然係一煲咁上的,
好大份呀,係兩人的分量。

另外我再叫左個牛肉雜菜壽司
個湯我冇加配到飯,但就用牛肉雜菜壽司代替。
結果當然係好夾啦,一啖牛骨湯,一啖壽司,好幸福同溫暖😂
睇韓劇就係咁食的🤣

最後order 左杯滋潤雪梨水作結。
果然冬天一定要食韓國菜呀!
2019-12-16 235 瀏覽
荃灣韓閣除左抵食,d野食仲勁正宗,韓味十足!十分抵贊!派糖小食優惠,十零蚊有一款小食,款款經典,一d都晤hea,誠意滿分!太多韓國料理,非常岩食,韓粉一定要來啦!餐廳好貼心,用左可以儲物既桶凳,隨身物品可以放入去,食野更輕鬆 了。餐前附贈小食,海帶絲,韓式泡菜,開胃解饞。凍飲加7蚊,熱飲加5蚊,我揀左熱玉竹茶,朋友揀左梅汁,解渴爽口。紫菜粉絲卷,紫菜炸至金黃,外脆內軟,粉絲軟滑,沾上韓式辣醬,超級惹味!五花腩太陽蛋泡菜炒飯,撈勻蛋汁,飯變得更香口,紫菜絲超有韓國特色,五花腩肉味香口,如果食得辣就加韓辣醬,會更惹味。韓式無骨豬手,跟埋蒜片,豆瓣醬,啖啖肉,無骨真係好過癮!不會太咸,可以點鐘意既醬料,又可以用生菜包住食!必點!韓式海鮮煎餅,蔥香十足,蛋餅香口。蝶豆花特飲,顏色好靚,超爽口。

荃灣韓閣除左抵食,d野食仲勁正宗,韓味十足!十分抵贊!

太多韓國料理,非常岩食,韓粉一定要來啦!

餐前附贈小食,海帶絲,韓式泡菜,開胃解饞。

韓式海鮮煎餅,蔥香十足,蛋餅香口。

蝶豆花特飲,顏色好靚,超爽口。
午餐
2019-12-06 209 瀏覽
路過呢間鋪頭,見到芝士岩漿炒飯好似幾吸引,就決定入去試下🤤我哋嗌咗一個set餐,一個小食同埋半份炸雞share嚟食🌝▶️芝士岩漿炒飯(午市套餐$66+前菜+飲品)本身有啲驚會唔會太多芝士好膩,但其實唔會! 因為佢周邊嘅"岩漿"除咗芝士其實係雞蛋🤤 撈勻之後啖淡都係芝士同滑蛋😳 另外炒飯入面仲有五花肉,泡菜同少少洋蔥,總體食落去都唔會膩😌▶️甜辣年糕跟粉絲($52)呢款好適合而加咁凍嘅天氣食🤤食完暖笠笠。年糕幾冧,口味偏辣🌝入面仲有啲腐皮 而粉絲吸曬啲湯之後就會偏甜😂 同埋好快會漲曬,要快快手食啊▶️ 傳統甜辣味炸雞(正常辣 半份 $108)有得揀少辣,正常或者大辣,但因為係甜辣味所以就勇敢揀咗正常辣😂 食落辣味都幾出,不過仲係接受到嘅範圍。而炸雞嘅脆皮未去到炸得好油膩嘅地步,但照好脆🤤幾好食 炸雞入面仲見到好多肉汁😎就算放咗上台一陣先食都仲熱辣辣雖然鋪面比較細,但嘢食都算唔錯🌝 推薦大家嚟食炸雞,佢哋比得上出面嘅連鎖炸雞鋪㗎😌

▶️芝士岩漿炒飯(午市套餐$66+前菜+飲品)

▶️甜辣年糕跟粉絲($52)

▶️ 傳統甜辣味炸雞(正常辣 半份 $108)

2019-12-06 230 瀏覽
🔸芝士岩漿炒飯-人氣料理🌟 $82🧀芝士量非常多 圍住中間嘅泡菜肉塊炒飯 撈飯時拉出極度邪惡拉絲🧀 微辣🌶 😋😋😋🔸蟹三式 $72松葉🦀肉韓國🦀膏醬 🦀籽我好喜歡食😍👍🏻 我撈好後食咗其他野先 待石錦飯底形成咗少少香脆嘅飯焦先食 每啖飯都食到香濃🦀味🔸亞之媽炸雞-傳統甜辣味 $108/半份店鋪好細心提醒唔好掂到個鍋同提供定手套俾食客半份炸🐔裡面有脾、全翼、胸超熱 每隻都完整沾上滿滿嘅甜辣醬 好開胃🔸清潤雪梨水 $14怕食完炸雞熱氣 叫咗杯雪梨水潤喉全部都係熱辣辣 仲有個熱盤保持食物溫度 真係好啱而家嘅天氣去食😋👍🏻👍🏻👍🏻
🔸芝士岩漿炒飯-人氣料理🌟 $82

🔸蟹三式 $72
松葉🦀肉韓國🦀膏醬 🦀籽

🔸亞之媽炸雞-傳統甜辣味 $108/半份
店鋪好細心提醒唔好掂到個鍋同提供定手套俾食客
半份炸🐔裡面有脾、全翼、胸
超熱 每隻都完整沾上滿滿嘅甜辣醬 好開胃

🔸清潤雪梨水 $14
怕食完炸雞熱氣 叫咗杯雪梨水潤喉

2019-12-03 192 瀏覽
今日同好友去咗荃灣嘅「韓閣」食晚餐, 叫咗幾道菜開心share ! 餐廳位於食街 , 荃灣路德圍運通街地下10M號舖。 超級好食嘅《大韓無骨豬手》, 脂肪比例剛好, 充滿膠骨膠原, 口感軟腍而富有彈性, 非常juicy , 味道惹味至極! 我還用生菜夾上豬手、蒜片&泡菜, 再沾上特製豆瓣醬,一齊食, 味道豐富,層次增添不少! 《珍寶香辣海鮮湯》, 材料十分豐富, 有大蝦、魷魚圈& 青囗等等。大蝦爽口彈牙,十分鮮甜惹味, 配上粉絲,啱野啦! 粉絲吸收海鮮精華,好惹味,值得一讚! 《韓式粉絲豬肉餃》好好食, 外層脆口, 餡料十足, 熱辣辣, 好正呀! 叫番杯靚靚飲品先, 有《夢幻蝶豆花》&《橙汁菠蘿梳打》。仲有各式各樣嘅美食!

叫番杯靚靚飲品先, 有《夢幻蝶豆花》&《橙汁菠蘿梳打》。

仲有各式各樣嘅美食!

2019-11-30 154 瀏覽
讚1. 野食既味道相當地道,炸醬麵既醬料好濃郁既醬料味,又鹹又香,豬肉肥瘦均勻,又有咬口,拍得住唔少名店,麵既質感好出色,煙韌而唔係死橡筋咁彈1. 環境超逼,服務無乜笑容

1. 環境超逼,服務無乜笑容
2019-11-30 157 瀏覽
「韓閣」位於荃灣美食集中地,但門面裝潢同食物相片都幾吸睛,引到唔少人幫襯。週末午市時間需要等位,可以用app拎定位,咁就慳返啲等位時間!室內座位唔少,但略嫌坐得逼,要同其他客搭擡食飯。漬物係送既,但都係唔岩我食既,如果可以係泡菜就好.....牛肉石鍋飯($52)一上檯要即刻撈,用石鍋煎返熟隻生蛋,「滋滋」聲好療愈。牛肉份量唔少,不過有啲韌;記得要落精髓--辣醬。甜雞肉韓式粉絲($52)十分香!又大份!食完一啖再食返石鍋飯已經冇咩味......椰菜爽口、粉絲香、雞肉又甜又嫩,真係食到停唔到口。不過食完面層後,下面淨返一層油浸粉絲,實在太膩又唔健康,唯有食淨。

室內座位唔少,但略嫌坐得逼,要同其他客搭擡食飯。
漬物
漬物係送既,但都係唔岩我食既,如果可以係泡菜就好.....
牛肉石鍋飯
牛肉石鍋飯($52)
甜雞肉韓式炒粉絲

甜雞肉韓式粉絲($52)
十分香!又大份!
2019-11-30
10 分鐘 (堂食)
2019-11-28 227 瀏覽
路德圍不嬲都好多好嘢食,最近經過見到呢間韓國餐廳,次次門口都好多人排隊。今日同朋友都比較早放工,黎到咁岩有位,咁就入去試吓啦。雖然呢度客人好多,但係侍應嘅動作都幾快,而且好有禮貌。佢嘅Menu圖文並茂,睇得好清楚。雖然地方唔大,但係坐落唔算迫。我哋叫咗一個人蔘雞湯,因為食韓國嘢一定要試。佢嘅湯底好入味,但一飲就知道冇味精,人蔘同雞嘅味道都好出,而且兩者又好夾。佢嘅雞肉好嫩,雖然煮得好稔,但又唔會鞋。炸雞都係食韓國野必食嘅,我哋揀咗呢個傳統甜辣炸雞。佢嘅醬汁比較特別,甜甜地又唔係好辣,食落好開胃。而且佢仲好細心咁一人俾咗一對手套,咁就唔怕整污糟對手啦。不過最特別嘅係呢個紫菜粉絲卷,本身因為佢嘅價錢好平,本來冇乜期望,估唔到咁出色,嚟食既話一定要試吓呀。野飲方面,我呢杯榛子朱古力好濃,但又唔會太甜,解渴之餘啱晒女仔飲。我朋友話佢杯蝶豆花都好好味,不過我就無試到。呢間餐廳又平又好味,性價比超高,唔怪得晚晚都咁多人排隊啦。

呢間餐廳又平又好味,性價比超高,唔怪得晚晚都咁多人排隊啦。

2019-11-28 377 瀏覽
🌟芝士岩漿炒飯◻️蜂蜜牛油炸雞◼️泡菜豬肉芝士韓式手卷◻️甜辣醬年糕跟粉絲又係冒完險發掘荃灣小店嘅時間☝🏻好似好少喺香港食韓式餐廳🤨感覺唔係韓燒就係辣嘢咁😂但係呢間鋪仔細細又有好多選擇喎而且啲醬汁唔會太辣蓋過咗泡菜嘅味道#好怕得個辣字必食招牌嘅芝士岩漿炒飯🧀係邪惡嘅拉絲呀💕我特別喜歡蜂蜜牛油炸雞蜂蜜同牛油嘅配搭恰到好處🥰甜甜地又唔會感覺太油太漏🤤食物水準值得一讚👍🏻平日晚市時間門口都聚集不少人等位而且小店製作食物需時🕦大家去食的話要預充足時間同朋友慢慢坐下傾吓計慢慢食啦🙃#溫馨提示有得手機取票等位
🌟芝士岩漿炒飯

芝士岩漿炒飯
蜂蜜牛油炸雞
泡菜豬肉韓式手卷
2019-11-26
10 分鐘 (堂食)
芝士岩漿炒飯
蜂蜜牛油炸雞
泡菜豬肉韓式手卷
  • 泡菜豬肉芝士手卷
2019-11-27 139 瀏覽
荃灣出名多野食今日咁岩出荃灣買野突然間好想食炸雞見到呢間食韓國野就決定入去試下😋雖然鋪頭細細,大約有十幾張檯都幾多人食,坐滿哂餐前小食見到份menu都幾多野食炸雞都有幾種味最後試咗辣醬炸雞一份有4-5件,炸得好脆同埋好Juicy,辣醬有啲似雞醬,唔會好辣。🔸紫菜粉絲卷新鮮即炸,幾香脆!🔸牛骨湯原來係每日新鮮煲製,限量供應,好清甜!🔸炸醬麵本身以為係凍食,原來係暖暖地,有啲似湯麵,但味道係唔錯嘅。
荃灣出名多野食
今日咁岩出荃灣買野
突然間好想食炸雞
見到呢間食韓國野
就決定入去試下😋

雖然鋪頭細細,大約有十幾張檯
都幾多人食,坐滿哂

餐前小食

見到份menu都幾多野食
炸雞都有幾種味
最後試咗辣醬炸雞

🔸紫菜粉絲卷
新鮮即炸,幾香脆!

🔸牛骨湯
原來係每日新鮮煲製,限量供應,好清甜!

🔸炸醬麵
本身以為係凍食,原來係暖暖地,有啲似湯麵,但味道係唔錯嘅。
  • 牛骨蘿蔔湯
2019-11-25 142 瀏覽
韓閣 (荃灣).好彩六點去到,晏少少去都要等位勁爆場,相信一定係因為價廉物美,店員又有禮.大韓無骨豬手.一放入口就聞到酒香,豬手皮部分唔係肥嘅脂肪而係充滿膠質,可配上泡菜蘿蔔,一齊用生菜包裹吃!.牛骨蘿蔔湯.清甜牛骨,骨邊的肉嫩,再有蘿蔔椰菜等,很好喝!.蕃茄帆立貝海鮮湯.蕃茄湯不算濃郁,有青口,帆立貝,魷魚圈等,加了個粉絲!.水梨牛𦟌水冷麵.出面的水冷麵大多無餸,而這兒的卻有牛𦟌,冰冰涼涼,而且帶有酸味,非常開胃!.泡菜豬肉芝士壽司.泡菜味飯配上芝士,豬肉及紫菜,好新鮮嘅味道又好吃!.上湯泡菜餃.初嘗泡菜餃,估唔到咁好食,餡料微辣,正!叫咗杯紅豆奶茶,非常好飲! 粒粒紅豆大大粒,奶茶茶味濃點,正好配上有甜度嘅紅豆,中和番! —————————————————-環境:⭐️⭐️⭐️⭐️味道:⭐️⭐️⭐️⭐️服務:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️價錢:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️. 📍韓閣 (荃灣)荃灣路德圍運通街地下10M號舖
韓閣 (荃灣)

大韓無骨豬手

牛骨蘿蔔湯
清甜牛骨,骨邊的肉嫩,再有蘿蔔椰菜等,很好喝!

蕃茄帆立貝海鮮湯
蕃茄湯不算濃郁,有青口,帆立貝,魷魚圈等,加了個粉絲!

水梨牛𦟌水冷麵

泡菜豬肉芝士壽司
泡菜味飯配上芝士,豬肉及紫菜,好新鮮嘅味道又好吃!

上湯泡菜餃
初嘗泡菜餃,估唔到咁好食,餡料微辣,正!

—————————————————-
環境:⭐️⭐️⭐️⭐️
味道:⭐️⭐️⭐️⭐️
服務:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
價錢:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
📍韓閣 (荃灣)
荃灣路德圍運通街地下10M號舖
2019-11-25 118 瀏覽
韓閣 (荃灣).⚜️大韓無骨豬手⚜️.無骨豬手再切開一片片真係好好(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵) 食落好方便,有酒香,唔肥膩,仲有埋泡菜蘿蔔同生菜🥬比你包住食!.⚜️牛骨蘿蔔湯⚜️.清清地牛骨又惗,好大鍋四個人share剛剛好,入面仲有啲菇啊椰菜同蘿蔔!.⚜️濃蕃茄帆立貝海鮮湯⚜️.味精較清唔係好杰身嘅,入面有勁多魷魚🦑圈,青口,帆立貝等,仲有粉絲同豆腐!.⚜️水梨牛𦟌水冷麵⚜️.平日我地食嘅水冷麵係無餸嘅,今次仲有牛𦟌,本身已經微酸同凍冰冰,仲可以再按個人喜好加酸!.⚜️泡菜豬肉芝士壽司⚜️.呢個係我見到人地五星好評而想試(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵) 果然成個飯有泡菜香,再加豬肉同芝士,好好味!⚜️炒雜菜⚜️.椰菜,葱,蘿蔔片等炒埋一齊,簡單得炒得好食😋店鋪仲有優惠價選配小食,因為實在太抵,每枱限加兩份,我地加左上湯泡菜餃同黃金紫薯餅!好好食啊兩樣都(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)—————————————————-環境:⭐️⭐️⭐️⭐️味道:⭐️⭐️⭐️⭐️服務:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️價錢:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️. 📌 韓閣 (荃灣)荃灣路德圍運通街地下10M號舖.—————————————————————-#hkig#hkigfood#hkfoodie#foodie#food#fo
韓閣 (荃灣)

⚜️大韓無骨豬手⚜️

⚜️牛骨蘿蔔湯⚜️

⚜️濃蕃茄帆立貝海鮮湯⚜️

⚜️水梨牛𦟌水冷麵⚜️

⚜️泡菜豬肉芝士壽司⚜️

⚜️炒雜菜⚜️
椰菜,葱,蘿蔔片等炒埋一齊,簡單得炒得好食😋

—————————————————-
環境:⭐️⭐️⭐️⭐️
味道:⭐️⭐️⭐️⭐️
服務:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
價錢:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
📌 韓閣 (荃灣)
荃灣路德圍運通街地下10M號舖
—————————————————————-
#hkig#hkigfood#hkfoodie#foodie#food#food#foodstagram#hkfoodlover#hkdaily#foodiehk#foodig#foodlife#hkfood#foodblogger#hkfoodblogger#hkgirl #foodporn #荃灣美食#hkfoodblogger#韓閣
2019-11-23 92 瀏覽
平日晚上六點多來到荃灣韓閣時,見到餐廳都頗多人。點餐後店員為我們送上韓式小食前菜。大韓無骨豬手:醬油顏色反映豬手滷得相當透徹入味,吃落軟腍得來有彈性,不會乾柴。以生菜夾著豬手、蒜片、泡菜,再抹上特製豆瓣醬,完全不會感到油膩,更可補充骨膠原﹗人蔘雞:非常大碗,湯內有一整隻細細的雞,雞肉雞骨煲到好淋身,幸好雞肉仍保持嫩滑入味。雞入面有紅棗、糯米、栗子,糯米份量剛好,吃完都不會好濟﹗雞湯濃郁,加上少少人蔘味,飲完全身都暖笠笠,好補身﹗鐵板魷魚配牛骨蘿蔔湯:上枱時熱辣辣,發出鐵板沙沙聲。魷魚原整好大件,要有剪刀切細件,配上蔬菜,香辣又惹味﹗餐廳味道不錯,不過餐枱偏窄,放上三件菜式枱面已沒有空間﹗
平日晚上六點多來到荃灣韓閣時,見到餐廳都頗多人。

點餐後店員為我們送上韓式小食前菜。

餐廳味道不錯,不過餐枱偏窄,放上三件菜式枱面已沒有空間﹗
2019-11-21
5 分鐘 (堂食)
2019-11-23 121 瀏覽
韓閣兩年前都來幫襯過一次,記得炸雞和煎餅都好好食,當時不需要等位,但昨晚等了30分鐘左右,坐位還可以,食物價錢,都算是平。「韓式燴雞」一般,雞比靠靱,燴汁比較淡味,粉絲不錯,煙煙靱靱「牛肉石頭鍋飯」牛肉絲都是靭,飯不錯,有飯焦,大致上還可以紫菜粉絲卷,現有做特價,不錯

「牛肉石頭鍋飯」牛肉絲都是靭,飯不錯,有飯焦,大致上還可以

紫菜粉絲卷,現有做特價,不錯
2019-11-22 117 瀏覽
●半半雞 韓國甜辣醬+蜂蜜牛油 ($188)●又返兜我最鍾意嘅韓國舖頭😍一日未試曬佢個menu我仲係會keep住去~ 佢嘅炸雞真係非常出色🤩因為醃得入味之餘醬汁嘅份量都好慷慨 唔會冇曬啲汁/炸到變乾/擺耐咗有油益味同埋件件都勁大舊😍啖啖肉🤩爆曬汁🥰juicy af 😭😭🐷🐷🐷●蟹三式 ($72)●有蟹膏蟹肉蟹子 有好多蟹膏 夠撈勻成碗飯😍😍😍😍😍😍仲係有濃濃嘅蟹膏香 用鐵鍋上所以仲會有飯焦添~ 所以食快啲!食得太慢就會痴住晒鍋底㗎喇~🐷🐷🐷●海鮮煎餅 ($78)●食韓國菜怎麼不食這個 大份得嚟 海鮮份量都好多 塊塊都有 唔會太多薯粉搞到好濟~🐷🐷🐷●醬油年糕+粉絲 ($55)●幾欣賞佢年糕同粉絲煮得入味之餘亦都唔會失去原有q彈嘅口感~同埋佢嘅醬油鹹甜打得好好有味之餘亦都唔會一味死鹹 甜中和左個未所以
●半半雞 韓國甜辣醬+蜂蜜牛油 ($188)●

同埋件件都勁大舊😍啖啖肉🤩爆曬汁🥰juicy af 😭😭