2016-06-01
早前看到招牌及再上openrice搜尋,發現這間 響葫蘆,怎麼會又是居酒屋,又做放題的呢? 原來再細看下,知道了食店本是做居酒屋形式,現將其合拼將居酒屋特色帶到放題,讓食客有多些選擇試到唔同款式,享受正宗和食居酒屋食物既放題。晚市無分時段 每位價錢$288。店子雖小,但令食客坐得舒適。非常適合三五好友暢聚,同埋多d人叫多d不同款式。放題選擇種類都係重要項目之一:刺身是放題首位要選的食物,所以預先都在openrice查看此店刺身既選擇。沒錯,我們被那色彩繽紛既刺身船吸引了!刺身特別推介牡丹蝦,放題都有得食手掌咁大隻既牡丹蝦啊!且蝦肉像玻璃般晶瑩,粉粉嫩嫩,見到腎上腺素標升,食慾增強!食其味,蝦肉鮮嫩,蝦膠包著爽口肉身,蝦頭既膏食埋唔好蹝! 講真無試過咁爽食咁多隻牡丹蝦,滿足!甜蝦:比平時吃的大隻,那份甜味持久,在口腔內徘旋迴響!放題都吃到有質素刺身, 值回票價!三文魚腩:厚切魚腩肉質豔腴,新鮮無雪味。帶子:油潤剔透,食落略帶海水鮮味。其餘油甘魚,北寄貝,黃金魷魚同樣食得出材料是新鮮運到,並非一般放題量多價平粗製濫造。向我招手的刺身們壽司今次無咩叫,大家都覺得刺身船已滿足到慾望!不過呢度
晚市無分時段 每位價錢$288。 店子雖小,但令食客坐得舒適。非常適合三五好友暢聚,同埋多d人叫多d不同款式。 放題選擇種類都係重要項目之一:
刺身是放題首位要選的食物,所以預先都在openrice查看此店刺身既選擇。沒錯,我們被那色彩繽紛既刺身船吸引了! 刺身特別推介牡丹蝦,放題都有得食手掌咁大隻既牡丹蝦啊!且蝦肉像玻璃般晶瑩,粉粉嫩嫩,見到腎上腺素標升,食慾增強!食其味,蝦肉鮮嫩,蝦膠包著爽口肉身,蝦頭既膏食埋唔好蹝! 講真無試過咁爽食咁多隻牡丹蝦,滿足!
放題都吃到有質素刺身, 值回票價!
三文魚腩:厚切魚腩肉質豔腴,新鮮無雪味。
帶子:油潤剔透,食落略帶海水鮮味。
向我招手的刺身們
還有手卷:我們點了
海膽手卷:金黃色海膽分量足,口感軟綿,味道不太濃帶點回甘,以放題價錢也算不錯了。只是紫菜偏腍了 ,應是放久了比較難咬
熟食/炸物/串燒推介:
蒲燒鰻魚:有驚喜,燒汁香口惹味,鰻魚軟腍,食食下每人都KO左一條
做法特別,香橙舖在雪魚上,再去焗,面焗至金黃焦脆,橙保留甜味,配雪魚有意想不到效果,清新特色。唯魚比較平常一般為薄,肉厚一些或更juicy.
朋友推薦炸雞翼,皮脆有係日本居酒屋食到那種脆皮感覺!oishidesu 架呢! 飲料仲提供熱菊蜜,自家製心思之作(岩哂我唔愛汽水盡戒凍飲既女士),味道唔甜,順喉,感覺清潤!食左咁多炸物串燒都唔使怕!
果真感受到食店無渣流灘,食得出是居酒屋式既食物做法。服務亦不錯,上菜快,無漏單,order份量足!
(後記:店未有提供甜品類,如可加些日式甜品如布丁,那就更加滿足了)
Re姐推介指數:3.5/5