2019-01-17 213 瀏覽
✏️滑蛋牛肉飯 ($50)假日要黎食個港式comfort food😚蛋+鮮牛兩樣都係我醉愛🤪滑蛋係鋪晒成個飯有突🍳🍳雖然冇去到我想像中炒到咁滑但係都係到水準的🤪唔會乾係會食到有啲蛋汁嘅🤪牛肉係我最愛嘅鮮牛正喔🤩肉質夠軟諗🥳另外會俾埋一小杯甜豉油 可以按個人喜好倒落去撈飯食😌不過我覺得其實加少少已經好夠 因為本身個蛋牛飯味道已經好得 而且仲落咗蔥花令到成碟飯好香 落太多豉油反而好易太鹹😛
✏️滑蛋牛肉飯 ($50)

牛肉係我最愛嘅鮮牛正喔🤩肉質夠軟諗🥳
2018-10-24 677 瀏覽
香港地嘅炒蛋一直係茶記嘅考牌試。上環有樂香園,灣仔有華星冰室,佐敦有澳牛,都係以滑蛋打響名堂。大坑嘅順興茶檔聽講曾經因兄弟不和而分家,好在而家仲可以食到佢哋嘅滑蛋。今日就用外賣app 叫咗個滑蛋叉燒飯,盛惠$49。以外賣嚟講,賣相非常吸引。鮮黃色嘅炒蛋均勻咁將底下嘅白飯完全覆蓋,叉燒層層疊似取之不盡,蔥花帶來恰到好處嘅綠色。淨係睇都覺得正。呢隻炒蛋食落係集濃,香,滑於一身,炒至僅熟而保留些許蛋汁,加上相當的厚度,入口非常鬆軟。絕對係頂級貨色。

外賣送餐
  • 滑蛋叉燒飯
2018-10-14 468 瀏覽
滿心歡喜帶住希望,想尋找回憶中嘅味道。未十二點去到已經要排隊,幸好第二張枱就到,坐底發現條隊已排到轉角位。兩個人點咗魚柳滑蛋飯,焗豬扒飯,奶茶。本來想試腸粉可惜當日已售罄。奶茶味道唔錯。至於對食物嘅評價,好似有啲誇大。魚柳質素係好食唔差,淋上豉油第一口試食就換來失望。有爆過嘅蔥油但無蔥油香,豉油淡而無味,好似將豉油加開水開稀咗。蛋唔多滑無咩蛋香。。。。更奇怪,明明招牌菜大多係以滑蛋為主,但入到餐廳聞唔到蛋香味。另一個飯點咗焗茄汁芝士豬扒飯。飯有加蛋炒過,芝士唔多,茄汁囉真係得茄汁加洋蔥,無其他配菜。豬扒口感非常唔錯,但個汁超級超級鹹。。。茄汁味唔太夠。總括嚟講,無想像中咁好,唔值得排隊,無咩特別,味道未去到想去再幫襯。可能恃住店舖有人氣唔憂做,店員服務態度都唔多好。對於一間老店係咁樣。。。有啲失望。焗飯鹹死人蛋唔太滑,豉油有蔥油無蔥油香,又淡而無味。
滿心歡喜帶住希望,想尋找回憶中嘅味道。

蛋唔多滑無咩蛋香。。。。
另一個飯點咗焗茄汁芝士豬扒飯。
。。。茄汁味唔太夠。
對於一間老店係咁樣。。。有啲失望。

焗飯鹹死人

蛋唔太滑,豉油有蔥油無蔥油香,又淡而無味。
2018-09-16 578 瀏覽
滑蛋菠蘿油($22)菠蘿包就冇華嫂既做得咁岀色,皮唔算好脆,包冇咁大個同扎實,但入面既滑蛋好好食超厚!係牛乳炒蛋既味道,但質感介乎玉子同炒蛋之間!底仲會有塊厚切牛油,不過我唔食牛油所以走左油你見佢唔到🤣滑蛋叉燒飯($50連飲)整片蛋蓋在飯上但又整得滑 煮至半熟,面依然流心充滿蛋汁!!個人認為同旺記既滑蛋叉燒飯不相伯仲,但旺記既甜豉油更岀色。
滑蛋菠蘿油($22)

滑蛋叉燒飯($50連飲)
2018-09-09 406 瀏覽
最近見同事 lunch 成日食呢個叉燒滑蛋飯,我都叫黎試下先。的確係幾足料嘅,啲滑蛋都幾香蛋味,叉燒數量都多,切成一片片嘅,不過有啲 un... 但加埋個甜鼓油食就好good 喇!成個飯嘅份量唔算好多,男仔唔知夠唔夠飽呢?不過 $49 有外賣飯食,差不多喇
不過 $49 有外賣飯食,差不多喇
皇牌叉燒滑蛋飯
外賣送餐
皇牌叉燒滑蛋飯
2018-06-12 816 瀏覽
I’m an roast pork and egg rice lover and this place was calling for me. I got my order from the “plum” delivery application so when I was doing this review, I did put that in consideration because I understand that takeaway box vs dine in - is different. Let’s talk about egg first! 🍳🥚 The egg was really soft and semi cooked to make it super mouth watering. I noticed that the egg was cooked into reasonably big layers rather than the usual multiple scrambled layers Hong Kong is infamous for. It w
Let’s talk about egg first! 🍳🥚 The egg was really soft and semi cooked to make it super mouth watering. I noticed that the egg was cooked into reasonably big layers rather than the usual multiple scrambled layers Hong Kong is infamous for. It was just as good~
The roast pork was good but in my box, I got roast pork that was either lean or fat~ I wish there was more lean roast pork.
The rice was a bit hard.
I would come here again if I was nearby.
2018-06-12
外賣自取
  • 滑蛋叉燒飯
2018-06-03 595 瀏覽
星期日特登入大坑試下朋友介紹既滑蛋飯,結果就有d 失望。我叫左個滑蛋三寶飯,先講滑蛋,基本上已經煮成熟蛋,冇乜蛋漿,對一個以滑蛋做招徠既碟頭飯已經係唔合格。雖然整體黎講都唔係難食,但碟飯要靠甜鼓油撈飯先好食,我就覺得唔Ok,我又唔係黎食甜鼓油。再睇睇佢個價錢,如果你話40幾蚊我都可以接受,但60幾就完全唔太值。10分好味指數,大概有4分既。如果以滑蛋飯黎講,都係中環既好味,又平又好味又抵食。有機會下次再介紹!完!
星期日特登入大坑試下朋友介紹既滑蛋飯,結果就有d 失望

完!
滑蛋三寶飯
2018-05-31 778 瀏覽
難得去到大坑,我倆沒有去吃有名的拉麵來、也沒有去飲Jrink,而是選擇了這家不論甚麼時候都很多人排隊的順興茶檔來到這裡不得不點就是她的滑蛋飯我們分別叫了滑蛋叉燒飯($50)和滑蛋蝦仁飯($62)午餐價錢在港島區算便宜但以滑蛋飯來說 就算貴了平日在網上看到別人點的滑蛋飯蛋都是炒得半熟,帶出滑蛋的滑讓蛋汁可以湛入飯中可是這次來到兩個滑蛋飯都炒得有點過欠缺了那種半熟蛋的感覺味道來說,滑蛋叉燒和滑蛋蝦仁飯的味增不相伯仲但我比較喜歡叉燒呢!我們點的熱飲是堂食的但是用紙杯盛著感覺上有點不環保♻️味道來說,茶味俏重,輕帶苦澀要是下多點奶就更好

滑蛋叉燒飯

來到這裡不得不點就是她的滑蛋飯
我們分別叫了滑蛋叉燒飯($50)和滑蛋蝦仁飯($62)
午餐價錢在港島區算便宜
但以滑蛋飯來說 就算貴了

滑蛋蝦仁飯

平日在網上看到別人點的滑蛋飯
蛋都是炒得半熟,帶出滑蛋的滑
讓蛋汁可以湛入飯中
可是這次來到
兩個滑蛋飯都炒得有點過
欠缺了那種半熟蛋的感覺

味道來說,滑蛋叉燒和滑蛋蝦仁飯的味增不相伯仲
但我比較喜歡叉燒呢!
奶茶

我們點的熱飲是堂食的但是用紙杯盛著
感覺上有點不環保♻️
味道來說,茶味俏重,輕帶苦澀
要是下多點奶就更好
2018-03-25
15 分鐘 (堂食)
滑蛋叉燒飯
滑蛋蝦仁飯
2018-05-19 507 瀏覽
是日去咗大坑工作Set哂場之後。就行咗去滑蛋叉燒飯出名嘅順興食個lunch順興茶檔唔係一間鋪黎只係行仔搭左一個檔口大熱天時喺條街度食飯你會覺得好熱但好彩呢一度又有大傘遮住以及都幾通風所以坐喺度都唔覺得有咩問題同一般茶記一樣呢一度都有數款午餐供客人選擇我地一場嚟到梗係叫佢哋呢度嘅招牌滑蛋叉燒飯我試過之後就覺得呢到滑蛋叉燒飯比我預期嘅冇咁特別但我相信精華就係喺呢一個醬油入面個汁甜甜地撈落啲蛋同飯的確又係幾好食但好可惜我就覺得啲飯硬左少少腍返dd就更加好
是日去咗大坑工作
Set哂場之後。
就行咗去滑蛋叉燒飯出名嘅順興食個lunch

的確又係幾好食

但好可惜我就覺得啲飯硬左少少
腍返dd就更加好
2018-05-15 363 瀏覽
《順興茶檔》📍 大坑安庶庇街24號地下————————————————♦午市套餐 – 招牌滑蛋叉燒飯 $50 送餐飲(凍飲+2) 本身對佢無任何期望,仲覺得佢個價錢有小小貴,點知個飯送到黎,好香呀🤤仲有一個膠碗仔放住豉油,自己喜歡加就加,佢隻滑蛋係生生地,有蛋醬流出黎,我喜歡呢個生熟度,加上有好多叉燒,之前食過其他滑蛋叉燒飯,蛋又熟,又多芽菜同蔥,無晒其他味,但呢個就真係好好味啦byM : 9/10————————————————instagram: 90sfoodieshare
《順興茶檔》
📍 大坑安庶庇街24號地下
————————————————
♦午市套餐 – 招牌滑蛋叉燒飯 $50 送餐飲(凍飲+2)

byM : 9/10
————————————————
instagram: 90sfoodieshare
2018-04-27 303 瀏覽
星期日終於可以早起身出嚟試下依間位於大坑既滑蛋飯😏佢地既滑蛋飯有幾種(叉燒,牛肉,豬扒,蝦仁)👍🏻因為冇晒叉燒所以我今次揀咗蝦仁($62) 蝦仁大隻肉質爽口 個滑蛋真係好滑 豉油都較得好好 bright up左個飯😂 值得一試!!!!!老實講好食就真係幾好食但係性價比唔高
2018-04-24 261 瀏覽
順興幾好食 好味過旺記 隻蛋真心好滑 叉燒好肥美 不過啲飯就麻麻哋 飲質有待改善 食得茶檔就冇服務架啦 衛生當然一般 不過好有風味好local 見佢有個菠蘿包好似幾正 下次可一試Cozy cha dorng that serves silky and eggy (indeed a point of merit) fried egg matching seamlessly with the cha siu 🍳 Rice texture yet to be improved🍚推介:/5

推介:
2018-04-06 348 瀏覽
連續兩天要到大坑,美食之地當然要做足功課,睇落順興最吸引。可惜,午飯時間勁多人,排極條隊都唔郁,Lunch時間有限,唯有放棄。翌日來食早餐,有位坐,但order做唔切,只好外賣,邊行邊食。叫了腿蛋治+熱奶茶,兩樣都唔係推介,但就因為唔係推介都做得出色,才是真正的出色。面包軟,蛋夠厚但依然嫩滑,能夠想像得出聞名既义燒滑蛋飯有幾好食!加上個塊燶邊火腿,夠晒香,就算個外賣等左15分鐘都值回票價。食完個腿蛋治,杯熱奶茶依然燙口,水滾茶就一定靚。茶味與奶味十分平衡,沒有搶走對方地位。忙到踢晒腳都有咁既水準,算係近幾年食過最滿足既蛋治。
連續兩天要到大坑,美食之地當然
要做足功課,睇落順興最吸引

可惜,午飯時間勁多人,排極條隊都唔郁,
Lunch時間有限,唯有放棄

翌日來食早餐,有位坐,但order做唔切,
只好外賣,邊行邊食。

叫了腿蛋治+熱奶茶,兩樣都唔係推介,
但就因為唔係推介都做得出色,
才是真正的出色。

面包軟,蛋夠厚但依然嫩滑,

能夠想像得出聞名既义燒滑蛋飯有幾好食!
加上個塊燶邊火腿,夠晒香,

就算個外賣等左15分鐘都值回票價。

食完個腿蛋治,杯熱奶茶依然燙口,
水滾茶就一定靚

茶味與奶味十分平衡,沒有搶走對方地位。
忙到踢晒腳都有咁既水準,
算係近幾年食過最滿足既蛋治

15 分鐘 (外賣自取)
$34 (早餐)
2018-03-20 406 瀏覽
又一家會反覆地光顧的店鋪👍👍👍 雖然要在銅鑼灣或天后走一段路才到達,但為了美味的順興茶檔還是值得的!尤其是中午竟竟有時間出來走走,還不犒賞一下自己!。是的,可以反覆出現的,我們一定不只去過一次😛😛😛步入「食一餐少一餐」的年紀,會encore的店鋪一定是美味非凡,或者很對我們的胃口哈哈。這一家絕對榜上有名,也值得大家多走兩步去嚐嚐一流的菠蘿包厚蛋治🥚。菠蘿包香脆,厚蛋嫩滑蛋味濃,真的是不得之了。。重點是,凍奶茶也很銷魂🤤🤤🤤。下次有機會希望能嚐到已經售罄了的叉燒滑蛋飯!😭😭😭
又一家會反覆地光顧的店鋪👍👍👍
尤其是中午竟竟有時間出來走走,還不犒賞一下自己!

是的,可以反覆出現的,我們一定不只去過一次😛😛😛

菠蘿包香脆,厚蛋嫩滑蛋味濃,真的是不得之了。

重點是,凍奶茶也很銷魂🤤🤤🤤

下次有機會希望能嚐到已經售罄了的叉燒滑蛋飯!😭😭😭
2018-03-10 321 瀏覽
$50的滑蛋叉燒飯+熱檸水,相對其他茶檔來說,絕對不便宜。平時到此茶檔,總是點車仔腸粉。其實,一直朋友們也推介它的滑蛋叉燒飯,但遲遲沒有試,今天終於點了滑蛋叉燒飯少飯😋除了飯涼了點,整體來說也很美味喔😋
$50的滑蛋叉燒飯+熱檸水,相對其他茶檔來說,絕對不便宜。

滑蛋叉燒飯+熱零水
2018-03-10
10 分鐘 (堂食)