2021-07-29 463 瀏覽
「順興茶檔」——————————————————位於大坑安庶庇街5號地舖係去到大坑必食嘅間茶餐廳🍴——————————————————今次叫咗外賣自取 ;滑蛋叉燒飯,滑蛋菠蘿油——————————————————滑蛋菠蘿油並唔係Menu上面, 但拎到返嚟 個滑蛋仍然好熱 咬落去係有豐富既口感, 比起就咁食菠蘿包更加好食😋! —————————————————滑蛋叉燒飯, 加埋個甜豉油都非常好食 但對比🆚滑蛋菠蘿油! 我覺得滑蛋菠蘿油比較好食😍—————————————————
「順興茶檔」

位於大坑安庶庇街5號地舖
係去到大坑必食嘅間茶餐廳🍴

今次叫咗外賣自取 ;
滑蛋叉燒飯,滑蛋菠蘿油

——————————————————

滑蛋菠蘿油並唔係Menu上面,

—————————————————

滑蛋叉燒飯, 加埋個甜豉油
都非常好食 但對比🆚滑蛋菠蘿油!
我覺得滑蛋菠蘿油比較好食😍

—————————————————
2021-07-26 396 瀏覽
✨招牌滑蛋叉燒飯叉燒鋪晒喺面 份量唔少 薄身 微甜滑蛋夠滑 飯粒分明 軟硬適中配上 香蔥甜豉油 鹹甜適中總結:食物味道唔錯 飲品用外賣紙杯裝環境就係茶檔格局 街邊幾張枱呢到有好多雀仔等開餐 有可能會直接飛上枱面我食完碟飯一停手 就有隻雀仔飛咗上嚟我俾佢地嚇親要d店員姐姐幫我趕雀仔服務唔錯 店員都好有禮貌 價錢合理
✨招牌滑蛋叉燒飯

我食完碟飯一停手 就有隻雀仔飛咗上嚟
我俾佢地嚇親要d店員姐姐幫我趕雀仔
服務唔錯 店員都好有禮貌 價錢合理
2021-06-26 761 瀏覽
有去過大坑炳記既朋友,都一定見識過對家另一條一樣排緊鐵皮屋既龍。順興係大坑有兩個鋪位,分兩條龍排,有分可以室內店同係後巷鐵皮蓋下面食。相對上因為坐街多好多位所以好快。同炳記一樣營業時間唔多,都係要特別去朝聖嘅時間先食到。.滑蛋叉燒/豬扒飯 💲55⭐️3.5/5呢到既名物係滑蛋,所以滑蛋叉燒、豬扒或者蝦仁嘅三拼都唔少人叫。但食落同我心目中都有幾大落差,原本以為佢嘅話但係好似出邊茶餐廳嗰啲牛奶半熟滑蛋加,但係我覺得呢個似屋企嘅炒蛋多啲,因為係屬於全熟嘅。秘製豉油好味正常,但叉燒/豬扒個人覺得就好普通,唔屬於食得排隊食嘅菜式。賣風味系列。.滑蛋菠蘿油💲29⭐️4.5/5佢滑蛋菠蘿油唔係餐牌上面,要特別問侍應。上網睇過好多人話好早就賣晒,好彩我哋去嘅時候淨返最後幾份,個侍應話啱啱仲有。其實係菠蘿油黎先,係好肚餓嘅狀態食覺得好好味,雖然菠蘿唔係話新鮮出爐香脆貨色,但係加埋滑蛋同牛油呢個咁邪惡嘅配搭,已經好夠,好難輸。個人覺得入面呢一份滑蛋香滑過過飯面嗰份。呢個邪惡嘅菠蘿包我會心思思想再食多個。.凍奶茶 跟餐用膠杯上,好甜可以試可以不試。但俾我會去炳記外賣一杯🌝.🔸呢間我會歸為朝聖系列,純粹因為我一心
滑蛋叉燒/豬扒飯 💲55
⭐️3.5/5
滑蛋菠蘿油💲29
⭐️4.5/5
凍奶茶 跟餐
用膠杯上,好甜可以試可以不試。但俾我會去炳記外賣一杯🌝
🔸呢間我會歸為朝聖系列,純粹因為我一心諗住食嘅滑蛋有大落差。
滑蛋菠蘿油
滑蛋豬扒飯
凍奶茶
10 分鐘 (堂食)
滑蛋菠蘿油
今次來大坑唔食慢活𝘤𝘢𝘧𝘦,來到好有港式風味嘅「順興茶檔」🍹哩種茶檔係香港已經買少見少,綠色帳篷底下有坐地大風扇,大熱天時都感覺涼快😌 雖然旁邊嘅水喉有少少滴水💧 但整體都叫企理乾淨,上菜速度快,店員都有禮貌👍🏻 《 招牌滑蛋三寶飯 》 $66 4.5 / 5 😍😍😍😍😍一場嚟到緊係要試左招牌貨先!「三寶」分別係:蝦仁、叉燒同牛肉,咩餸都有,滿足到三心兩意嘅你🥴 滑蛋果然好滑溜,面頭仲係水汪汪,配料份量好足,尤其係蝦仁🍤又大隻又爽口😋👍🏻 叉燒就薄左少少😜 成個飯嘅精髓在於細心另外用兜裝起嘅豉油🤤 豉油入面加入左少量乾蔥,更鮮味🤩👍🏻《 滑蛋豬扒飯 》 $55 4.5 / 5 😋😋😋😋同樣份量好豐足😍 豬扒口感厚實,唔鞋口,醃得頗入味👍🏻 蛋同豬扒vs飯嘅份量根本一比一😂 撈埋豉油食更加開胃🤤 女仔建議嗌少飯唔好浪費!《 港式凍奶茶 》+ $3 4.5 / 5 😙😙😙😙係港式茶檔少不了要飲一杯港式奶茶🥤 叫左少甜更飲得出茶膽嘅香濃😋 茶味較奶味突出,不過仍然口感順滑👍🏻希望呢種特色茶檔可以一直長存,保留屬於香港嘅傳統味道🙏🏻

《 招牌滑蛋三寶飯 》 $66 4.5 / 5 😍😍😍😍😍

《 滑蛋豬扒飯 》 $55 4.5 / 5 😋😋😋😋

《 港式凍奶茶 》+ $3 4.5 / 5 😙😙😙😙

希望呢種特色茶檔可以一直長存,保留屬於香港嘅傳統味道🙏🏻
午餐
  • 招牌滑蛋三寶飯
2021-03-28 388 瀏覽
喺炮台山工作一段時間,聽過好多次大坑有一間食滑蛋叉燒飯好好食,所以早兩日終於忍唔住去試下🤤一開始去到見到條隊真係好長,好彩最後等咗10分鐘終於有得入去,行入去嗰陣見到好多台食客都真係食緊滑蛋叉燒飯,就知道我哋冇嚟錯喇🥳可惜嘅係Lunch時間真係有唔少人,我哋被人安排咗喺後巷最尾嘅位置,附近有坑渠、污水,環境衛生真係麻麻😓不過食得呢啲茶檔就有心理準備㗎啦😶我同幾個同事都叫咗滑蛋叉燒飯,各自都有唔同嘅要求,例如走蔥、少飯,最後都滿足到,比起其他同類型嘅茶檔都算係咁👍🏼講返個飯,個滑蛋真係網上面D留言講咁滑,d叉燒肥瘦適中,相比其他所謂嘅連鎖冰室嚟講簡直贏十條街🤩補充多少少,我錯手落多咗豉油,開頭仲驚成啲飯搞到好鹹,點知佢用甜豉油,味道仲要唔太濃,就算是又落多咗味道依然好正🥳
2021-03-26
2021-02-07 433 瀏覽
剛巧遇到新年收爐前最後一日,所以好多餸賣哂就無。無叉燒、雞翼,後尾食食下連蝦都無埋😂條龍雖然長,但排隊排咗10分鐘就有位了。因為無叉燒,所以叫咗滑蛋蝦仁飯➕滑蛋牛肉飯。值得一提的是呢到凍檸茶只可以少甜,無得走甜。凍奶茶就算叫少甜都係偏甜,但茶底濃,幾出色幾好飲。欣賞佢豉油用個兜裝住,豉油裏面有啲蔥花,令到啲豉油更加香。滑蛋牛肉飯滑蛋真係好出色,表面仲有少少蛋汁,牛肉唔會太韌,正常發揮。8隻蝦仁整齊排列😂個人更加鍾意滑蛋蝦仁飯,粒粒蝦仁非常彈牙,而且好大隻,只要有滑蛋,成件事好好送飯。收爐了,想試埋個菠蘿油都冇得食。
條龍雖然長,但排隊排咗10分鐘就有位了。

凍奶茶就算叫少甜都係偏甜,但茶底濃,幾出色幾好飲。

收爐了,想試埋個菠蘿油都冇得食。
2021-02-07
2021-02-05 322 瀏覽
»»» 大坑✨順興茶檔『隱藏菜單!一試難忘的滑蛋菠蘿油🤤 』⠀⠀«𝑺𝒖𝒎𝒎𝒂𝒓𝒚»⠀其實香港所剩下的茶檔已經不多了⠀剛好大坑就有兩家⠀其中這家順興最出名的是滑蛋豬扒飯⠀而我卻是奔著滑蛋菠蘿油而來的🤤⠀.⠀.⠀ꕥ 滑蛋菠蘿油 $26 «♥︎ ♥︎ ♥︎ ♥︎ ♥︎»⠀⠀不在菜單上的⠀要自己跟店員點喔~⠀不得不說這菠蘿油有驚豔到我😍⠀脆脆的菠蘿皮 鬆軟的麵包 ⠀融化的牛油 每一口都是牛油香⠀加上嫩滑的炒蛋...🤤⠀有著簡單的味道 口感卻非常豐富⠀好想encore啊✨⠀建議大家想吃的話早點到⠀聽好幾個人說中午過後已售完⠀⠀ꕥ 奶醬多 $18 «♥︎ ♥︎ ♥︎ ♥︎»⠀⠀花生醬控一定會瘋掉😂⠀多士上滿滿的花生醬和煉奶⠀花生醬比例上更多一點~⠀多士烘得很脆 放涼了還是脆的⠀雖然味道不及菠蘿油驚豔⠀但如果你喜歡奶醬多⠀就不妨試試了✨⠀⠀ꕥ 凍奶茶 $15 «♥︎ ♥︎ ♥︎ ♥︎ »⠀⠀上次專門跟朋友去隔壁茶檔喝奶茶⠀這次跟同一個朋友來吃這家😂⠀我們都表示覺得這裡的奶茶都很不錯啊~⠀茶底蠻香的 而且很濃 (我之後有點胃痛)⠀我點了少甜 真的不會很甜欸~⠀是不是我們道行不夠高品嚐不到分別⠀(畢竟隔壁茶檔的長龍由我們到大坑都

«𝑺𝒖𝒎𝒎𝒂𝒓𝒚»⠀

茶底蠻香的 而且很濃 (我之後有點胃痛)⠀
我點了少甜 真的不會很甜欸~⠀
是不是我們道行不夠高品嚐不到分別⠀
(畢竟隔壁茶檔的長龍由我們到大坑都離開都是那麼長) ⠀

ꕥ 早餐F:炸豬扒、炒滑蛋、薄牛油多士 $35 «♥︎ ♥︎ ♥︎»⠀⠀
本來朋友還想來這裡點火腿通🙄⠀
但為了品嚐這裡馳名的炸豬扒⠀
他的選擇被我狠狠地ban了😂⠀
特地點了早餐F 試試看經常很快賣完的豬扒⠀
只能說豬扒真的很不錯的 但沒有很驚豔⠀
質地扎實之餘帶點鬆軟 口感不錯~蛋炒蛋這樣單獨吃沒有夾在菠蘿油的好吃啊~⠀

ɪ ʀᴇᴄᴏᴍᴍᴇɴᴅ ᴛʜᴇɪʀ...⠀⠀⠀
順興茶檔⠀
大坑安庶庇街24號地下⠀
.⠀⠀⠀⠀⠀⠀
2020-12-27 312 瀏覽
我一向都很喜歡滑蛋,尤其是叉燒滑蛋;但是無奈生意太好,去了兩次,最後也都只有滑蛋蝦仁,不過豉汁很好拌飯有味道,但是整體價格比一般茶記要高一些,味道還可以,覺得沒必要專門去!
這家店以滑蛋叉燒反而聞名,吃過很多次了,今天吃菠蘿油及飲央。由於疫情關係,不需排隊,但也只是剛有位置騰出來而已。菠蘿油上枱大概等了 10分鐘,心想,真要看看這 10分鐘弄了什麽水平的菠蘿油出來了。菠蘿油來了,圓形大小正常,菠蘿皮凹凸有緻,皮的顏色也夠啡,皮的厚度適中,若更厚些會更好,皮的甜度也適中,不過甜。放牛油的方法是落足本兼很用心,不是一般的斜切放一塊牛油那麽省功夫省牛油,這個菠蘿油的做法是用 "雙層牛油菠蘿治" 的做法,菠蘿包橫切了2刀,做成了2層,再在每一層放了一塊半,有一定厚度的牛油。嘩,太用本,太用心,太有誠意,太好味也太高卡了。咬下去,菠蘿皮夠 "化脆",牛油 cover了麵面的整個橫切面,牛油溶了一半,在口腔產生了油潤感及牛油香,牛油份量極大極大,再溶入溫熱的麵包再加上甜甜的鬆化菠蘿皮,這種好味,我相信大家能想像得到的。有了你我會看到,菠蘿油過份美好。
2020-12-07 237 瀏覽
🇭🇰順興茶檔·呢一間我之前已經食過好多次㗎啦 佢既滑蛋叉燒飯大家都應該見過 佢個滑蛋真係做得好滑 而且叉燒份量好足🤤🤤佢個秘製豬扒飯都好好味 我係有一次見到對面有位男士嗌 佢個味簡直令我無法拒絕 所以我果次就放棄咗滑蛋叉燒 佢個豬扒真係勁juicy而且好惹味 超級推薦大家試吓🤤不過原來佢啲飯係中午先開始供應 所以我今次就冇得食lu🥺·豬扒出前一丁$38因為我哋冇得食秘製豬扒飯 所以就嗌咗呢一個豬扒出前一丁🤣🤣佢個出前一丁都著得幾好 仲保留到個口感 唔會過淋 之後塊豬扒其實都仲係好好食 不過因為佢浸落個湯度 所以個皮已經唔脆😭😭·滑蛋菠蘿包$26呢一個我之前食過一次覺得好好食 所以專登嚟食佢🤤🤤佢Menu上面冇呢個架 所以你要去到問吓佢有冇 我哋隔離枱見到我哋食呢個話下次要再嚟食 可想言之佢有幾吸引😈佢個滑蛋真係超滑 而且佢個菠蘿包係熱辣辣 勁好食 個皮超脆 入邊仲有一舊凍牛油 成個口感超級豐富 推介大家一定要試下🤤🤤·#rbyeat#rby港式#rby大坑·📍大坑安庶庇街24號地下
🇭🇰順興茶檔

#rbyeat
#rby港式
#rby大坑
📍大坑安庶庇街24號地下
5 分鐘 (堂食)
$40 (早餐)
豬趴出前一丁
滑蛋菠蘿包
  • 滑蛋叉燒飯
  • 滑蛋菠蘿油
2020-11-14 170 瀏覽

Today I am very happy to have this Tai Hang famous pineapple bun! It is so delicious that even tourists would come for it. I have a bite and the fried egg together with the butter in the bun are all into my mouth. It is definitely yummy and the price is not expensive at all. The crispy bun surface is formed by the bakery and this is full of Hong Kong Style. I think it is very juicy and the special drink is the mixture of coffee and milktea. While I was having the bun, I am also drinking it. I would recommend everyone to try these.
2020-03-29 821 瀏覽
.個叉燒滑蛋飯一送到上黎就見到有好多叉燒好靚咁樣瞓咗起滑蛋上面,滑蛋係有小小半流質嘅狀態,有足夠嘅蛋汁🍳。啲叉燒睇落去好似好乾咁樣,並唔係我哋平時食半肥瘦痴住少少肥膏嗰隻叉燒,但係佢個叉燒切得好薄,所以食落口又唔會有好乾嘅感覺。.個蛋的確炒得幾滑,但略嫌佢個蛋可以厚多少少,咁個口感應該會再豐富啲!成個飯嘅精髓就係喺佢側邊嗰啲甜豉油,由於係要自己淋豉油,所以會見到啲甜豉油由頂慢慢流落底部,嗰種視覺上嘅效果會令到小編更加肚餓。落咗個甜豉油幫成碟飯嘅味道提升好多🤪.最後最後!記得一定要叫返一杯茶走☕️,小編覺得好好飲,飲埋杯野,咁成餐飯就Perfect啦✌🏼.餐名:叉燒滑蛋飯價錢:$55評分:8/10餐廳:順興茶檔 (大坑)地址:大坑安庶庇街24號地下#HKFPtaihang #HKFPchinese.IG : hkfoodpoint

餐名:叉燒滑蛋飯
價錢:$55
評分:8/10
餐廳:順興茶檔 (大坑)
地址:大坑安庶庇街24號地下
#HKFPtaihang #HKFPchinese
IG : hkfoodpoint
2020-03-17 417 瀏覽
星期日難得大少陪食晏,一家三口揀左大坑地道茶檔。中午過後,順興已經坐無虛席,好不容易先搵到張細枱坐低。今日老公叫左份豉油斎撈麵,大少就㨂左招牌义燒炒蛋飯。碟頭飯大大碟,淨係個賣相已經相當吸引,淋埋兜薑蔥豉油上面就夠晒味;美中不足係今次d雞蛋好似有啲腥腥地。
2020-03-10 186 瀏覽
旅居海外明友回港,相約一起食早餐;為了喚起大家的兒時回憶,我選了大坑的順興。八點幾去到已經差不多滿座,兩個人勉強擠在帳幕下的小桌中。我選了傳統的火腿通粉配香滑通粉。幫朋友特別order了她久違了的自簉車仔撈粗趟配腸粉,唯一可惜的是冷熱飮品改了用紙杯及膠杯上,頓然失了從前的味道。
2020-03-01 362 瀏覽
難得係銅鑼灣就入左靜D既大坑食飯, 朋友介紹左呢間都相當起眼既茶記, 好出名既滑蛋叉燒飯。估唔到一黎都幾大碟, 一個人食哂都飽到上頭頂, 叉燒同蛋同飯既比例有足一比一, 切到薄薄既叉燒容易食, 加埋佢甜甜地既醬油連滑蛋, 真係可以食多一碟!而唔食叉燒既人都仲可以簡牛肉、蝦仁或者三樣都有, 幾照顧周到既係不過食食下時聽到賣哂叉燒, 但當時只係中午時分, 可想言之佢都應該幾好賣無呃你。另外叫左杯凍啡唔錯,仲係外賣杯黎方便拎走, 朋友話佢地奶茶都出名, 你地幫我試下啦
難得係銅鑼灣就入左靜D既大坑食飯,
朋友介紹左呢間都相當起眼既茶記, 好出名既滑蛋叉燒飯。

2020-02-01
10 分鐘 (堂食)