2024-01-22 130 瀏覽
竟然仲會有$6/2粒既牛肉球同$5/5粒既燒賣😮食落燒賣唔差,至少有彈性唔係蒸到淋晒發脹晒既燒賣,佢既辣油鼓油都唔錯,牛肉球唔係平時食點心個種好淋既質感,係好實淨,好似食緊大粒嘅陳皮魚蛋🤣呢個價錢真係抵食
竟然仲會有$6/2粒既牛肉球
同$5/5粒既燒賣😮
牛肉球唔係平時食點心個種好淋既質感,
係好實淨,好似食緊大粒嘅陳皮魚蛋🤣
呢個價錢真係抵食
2023-12-02 111 瀏覽
今日有事過嚟呢邊,見到呢間嘢平平哋,於是就幫襯。$25——三餸車仔麵,一開始見佢裝到咁大碗,心諗大件夾抵食。點知近距離望到條紅腸,已經覺得條紅腸唔知放咗幾多日…..溶溶爛爛….咬咗一啖覺得自己真係中咗伏⋯一陣up味…(利申:條紅腸唔係俾我咬到溶溶爛爛,而係佢本身已經係咁嘅樣)紅腸我就即刻掉咗冇食,其他餸就照食:正正常常。最慘係我仲買咗個粢飯$14,咬落去覺得自己食緊糯米雞嘅米,個粢飯又係比我感覺唔知放咗幾耐,咬深啲食埋啲料有陣酸味味嘅味道最後又係掉咗。唔係想浪費食物,但係食到咁樣,真係驚自己食壞肚。
今日有事過嚟呢邊,見到呢間嘢平平哋,於是就幫襯。

紅腸我就即刻掉咗冇食,其他餸就照食:正正常常。

最後又係掉咗。
唔係想浪費食物,但係食到咁樣,真係驚自己食壞肚。
車仔麵,紅腸
2023-12-02
5 分鐘 (堂食)
2020-08-14 1115 瀏覽
明明諗住過嚟買啲 #小食 就返屋企,點知 #小秘書 就東睇睇西睇睇,正想收手走去買個 #下午茶餐,點知原來當時已經差唔多18:30😅 而家過咗六點就算有錢都唔都可以 #堂食,唯有簡簡單單去幫襯「腸粉佬」買啲小食醫吓個肚。望吓頭頂上嘅餐牌,心諗我係咪睇錯? 點解啲價錢可以咁親民🤪 #燒賣、#腸粉 + #粉果,加加埋埋 #老闆 都只係收我$18。除咗 #辣醬,所有 #甜醬、#麻將、#豉油 我都要齊🤩 腸粉質素果然 #名不虛傳,口感滑嘟嘟。不過我明明叫嘅係 #腸粉魚蛋,最衰臨走前冇打開包 #外賣 嚟睇,返到屋企先知道 #魚蛋 變咗 #燒賣👉🏻👈🏻 好在燒賣味道都唔差😉 不過係老闆可能為咗響應 #環保,夾硬將啲粉果放埋入我包腸粉裡面,搞到啲 #汁醬 沾滿哂粉果外層,味道唔太夾😅 不過以價錢嚟衡量,確係抵食嘅!
2020-08-13
$18 (其他)
2019-06-24 746 瀏覽
由細到大都好中意試唔同地方既粉果,腸粉佬一定係我最推薦,好有人情味,今日放學買左7蚊兩隻粉果食,皮厚啱啱好,唔會話好似平時勁多粉,超足料!!花生,粉葛粒同蔥等等,餡料非常入味,配豉油簡直完美!大力推介!😋😋
2019-04-10 619 瀏覽
之前得小食賣 但而家有埋車仔麵叫喇 都幾好架 我就因為唔係話太肚餓就黎呢到食小小野 叫左個糯米雞同潮州粉果 糯米雞入面有雞翼 d料都足夠 潮州粉果就正正常常 整體黎講都幾好 野食都夠熱
2019-03-06 715 瀏覽
一直都有食開腸粉佬賣嘅燒賣同腸粉,冇特別試其他嘢食,嗰日突然間想食豬紅韭菜同埋豬腸,就順便叫埋啦!其實之前都有喺其他地方食過豬紅韭菜加豬腸,但一直覺得唔多好食,因為成日啲湯底都冇咩味豬腸又太肥韭菜又太老!咁嗰日喺腸粉佬買咗返屋企食啦,食第一啖已經驚為天人,首先佢係有湯底嘅,而個湯底係飲得出好味嗰隻嚟嘅,飲落似豬骨湯咁!而主角豬紅韮菜加豬腸真係做得好出色,韮菜唔係老果d,極易入口,豬紅大細剛剛好唔會比你夾碎,食得出係靚豬紅,豬腸好入味,而且係腸入面唔會有太多肥膏!中而且價錢極實惠,我覺得係超級街坊價廿蚊有找!咁我仲有買埋一向有食開嘅腸粉加燒賣,腸粉一向都係優質腸粉,而且幫你落勁多醬,超正!而燒賣就一般貨色!

豬紅韭菜+豬腸

,豬紅大細剛剛好唔會比你夾碎
,食得出係靚豬紅,豬腸好入味
,而且係腸入面唔會有太多肥膏!

而且價錢極實惠,我覺得係超級街坊價廿蚊有找!

咁我仲有買埋一向有食開嘅腸粉加燒賣
腸粉+燒賣
,腸粉一向都係優質腸粉,而且幫你落勁多醬,超正
!而燒賣就一般貨色!
2019-03-03
5 分鐘 (外賣自取)
午餐
豬紅韭菜+豬腸
2018-09-11 666 瀏覽
呢間腸粉佬小食店簡直係窮人恩物,因為佢嘅價錢實在太經濟,深受街坊歡迎,有好多老友記買完餸都會買返幾蚊腸粉黎醫肚呢!腸粉佬嘅選擇好多,除左腸粉受歡迎之外,仲有燒賣,辣魚蛋,粉果,牛肉球,煎餃,蘿蔔糕,連薄餐都有,每樣都係幾蚊就有交易,無論係醫肚定口痕想搵野食,呢度都可以滿足到你今次就點左腸粉,燒賣,粉果,牛肉球黎做午餐醫醫肚喇!腸粉一如以往嘅好,唔會太厚粉嘅感覺,呢個價錢有咁嘅質素,唔怪得咁多街坊幫襯喇!而且腸粉醬汁係好味嘅,尤其係麻醬,點多醬就一定無錯喇!至於燒賣,個人覺得蒸得較乾身,但燒賣口感唔錯!牛肉球及粉果都同普遍嘅小食店差唔多!呢間小食店嘅店員好好人架,好多人排除都買好幾款食物,佢地走黎走去好忙,但都好好禮貌

今次就點左腸粉,燒賣,粉果,牛肉球黎做午餐醫醫肚喇!

粉果燒賣牛肉球

外賣自取
午餐
粉果燒賣牛肉球
2017-12-11 655 瀏覽
雖然我今日食左個lunch 但係都唔夠飽 想食小小野 但又唔想太飽 食腸粉呢d小食野就最岩架喇 叫左4條腸粉同埋牛肉球 腸粉一定落好多醬 因為花生醬係我既至愛 咁我就覺得腸粉都順滑 牛肉球都好食
呢間腸粉佬真係要舉起手指公大讚,仲要係不得不讚!點解我幫襯咁多年都無幫佢寫食評架?我真係抵鬧!呢間【腸粉佬】真係需要被廣傳,因為老闆太有良心啦!價錢平民,味道一流!👍👍👍👍👍👍👍👍👍勤奮既老闆每朝零晨3-4點我就見佢開工喇!有時我早收就會搭的士返竹園街市落車,同佢買份早餐先返上樓,茶記早餐廿幾三十蚊就一定啦!響呢度十幾蚊就可以食飽飽😋通常我只係食開幾樣野,無計!情有獨鐘!$10/3件羅白糕,羅白糕係老闆娘親自整架,真係好好味道,不要我自己好鐘意食脆口羅白糕,所以返屋企會再翻煎。早餐我多數買一份$6/4條腸粉,加$5/5粒燒賣,有時會再多一隻$4粉果,已經係一份豐富早餐😋先講腸粉,超級白滑,煙煙un un,而且好有懷舊feel,我同呀仔都好鐘意食,仲有$1粒燒賣喎⋯⋯宜家好多地方邊有賣咁平呀?個粉果又係大讚,粉果皮唔厚,又彈牙,肉餡又多,值得推介試下!不過我最愛的都係佢地自家制既麻辣醬,超好食!所以我每次幫襯都一定要加麻辣,食乜都要加!佢地既麻辣唔算好辣,對我黎講只算係香辣,不過就真係好味,另外老闆佢地有枝秘制醬,又係超級好食!如果我當日食車仔麵的話,一定要勁多😋😋😋早幾日我下就去幫襯,
通常我只係食開幾樣野,無計!情有獨鐘!
早幾日我下就去幫襯,點知前面有個大叔唔夠錢,我幫佢比左$1,點知到自己買完野食,返到屋企先發覺自己無比錢就走左🤣我第二日先比番錢腸粉老闆🤗
2017-08-12 479 瀏覽
一間由細見到大嘅鋪頭,每次都會好親切問一句「阿妹要咩」今次要腸粉魚蛋粉果碗仔翅腸粉呢到啲腸粉好好食㗎,好多地方都會喺張紙度搽好多油,呢到好得意,次次都唔見佢搽油,但係佢啲腸粉又唔會痴喺張紙,好容易用竹簽拮上黎食,又唔需要叫佢多醬,因為佢哋永遠俾好多醬,講眞食呢啲腸粉就係要食醬魚蛋我叫嘅係辣魚蛋,唔好見佢顏色冇料到,以為佢唔辣,一食落去眞係有辣味㗎粉果佢入面好多料,個皮又唔硬碗仔翅呢個眞係足料碗仔翅,有粉絲木耳蛋絲火腿肉絲,最鍾意佢啲肉唔會太多,因為我好唔鍾意太多肉嘅碗仔翅,又整得唔太稀或者唔太杰身
魚蛋
粉果
佢入面好多料,個皮又唔硬

碗仔翅
2017-08-12
外賣自取
2017-03-20 504 瀏覽
今晚同老公去竹園邨針炙,佢帶咗我去食佢上次推介嘅良心腸粉店!小店喺商場門口附近,幾方便!老板應該已經認得老公,交談親切。老公叫咗一碟腸粉魚蛋,一碟腸粉燒賣,腸粉$6有4條,魚蛋$5有6粒;燒賣就$5有4粒。豉油,甜醬,花生醬同芝麻份量恰到好處,食到尾嘅腸粉都仲有足夠嘅醬,芝麻真係好香,真係又平又好味!臨走前老板仲同老公講叫佢得閒嚟探佢,好搞笑!呢度俾我感受到一份滿滿嘅人情味!我影咗張小店嘅相,方便大家去搵!

腸粉+魚蛋
腸粉+燒賣

我影咗張小店嘅相,方便大家去搵!
2017-03-20
腸粉+魚蛋
2017-03-11 267 瀏覽
老公見我成日寫食評,佢都寫埋一份 以下係出自佢本人嘅足本!針灸完肚仔餓去搵食,見到腸仔佬呢個招牌,腸粉好似六蚊四條,睇價錢經已覺得好貼地,於是就order咗一份!嗱,識得食,一定係配埋魚蓉燒賣嚟食,加埋都係十一蚊,係十一蚊喎!印象中呢個真係我呢個八十後初中年代嘅價錢嚟!不禁同老闆講咗句:好耐冇食過咁抵食嘅腸粉啦!佢笑笑口咁話:哈,係呀!第二道真係食唔到,得我仲賣緊呢個價錢,而且第度仲冇我咁好味添呀!老闆一貫作風咁問我要咩醬,睇佢落芝麻嘅時候毫不留手,就知碟腸粉個醬足料!!雖然冇影相,不過都形容吓碟腸粉個賣相:雖然係最後一份,但每條都脹卜卜,啲甜,麻,豉油好有潑墨畫風咁散佈喺上面,再加一陣香口芝麻做裝飾,旁邊就有五粒黃色燒賣,三個字形容:好地道!車,咪又係豬腸粉加魚蓉燒賣!要知道腸粉其實都有級數分㗎,唔好食嘅會鞋口,甚至乎入口都凍嘅,呢檔雖則唔係熱到燙嘴,不過食得出係夠熱,就算係加咗存放喺常溫嘅醬汁都仲好夠熱,而且一啲都唔鞋口!重點嚟啦!個麻醬好香口,芝麻香得嚟唔會有燶味,兩樣加埋令到食完行到出巴士站等車嘅我,口腔都仲有麻醬味嘅餘韻!!魚蓉燒賣喺呢刻,好唔好味其實都係次要啦!五蚊五粒就
老公見我成日寫食評,佢都寫埋一份
以下係出自佢本人嘅足本!

魚蓉燒賣喺呢刻,好唔好味其實都係次要啦!五蚊五粒就咪咁多要求啦!

加上一個咁貼地嘅價錢,食店旁仲有兩個麻甩佬剝瓜子飲“獅威”,成個畫面真係好地道好港式好貼地,完全唔覺係置身喺經已被領匯入侵咗嘅屋邨商場入面食野!

最後我食完順手俾番隻碟老闆,佢講咗句“多謝晒”!

呢十一蚊嘅腸粉燒賣,除咗價錢貼地之外,仲包含住一份人情味,我估老闆都係多年老鋪,唔忍心喺竹園呢個老人屋邨大幅加價,先知保留番呢個價錢!

問心雖然唔係米芝蓮級味道,但我都一定會再食!!!
2017-03-11
2012-08-23 536 瀏覽
放工過對面馬路搭巴士過竹園 , 正值下午茶時間 , 又口痕喇 @@"公司同事多次警告我 , 要減肥 , 就要 cut 左下午茶 , 一係就食飽 d 索性下午茶連晚餐一齊食 , 早 d 勒令自己封口淨飲水 , 今日我都有打算係咁o家 , 下午茶都食到半飽 , 只係夜晚忍唔住再食之嘛而令我半飽o既 , 就係竹園商場呢間腸粉佬 , 吸引我o既唔係腸粉 而係 $ 6 一舊細細件o既餈飯 , 咁食開就緊要試埋個招牌啦 xd1. 炸菜肉鬆餈飯~ size 好似個饅頭咁大 , $ 6 , 另外有雞肉口味 , 我揀左傳統o個隻 , 炸菜肉鬆份量都唔少o家 , 味道正常 , 裏面無油炸鬼 , 好處係唔使咁難咬開事關我基本上無乜食過 d 餈飯入面條油炸鬼唔係淋晒又韌到扯唔開 咪睇佢細細件 , 都幾飽肚o家 , 食完佢又可以再試其他野 , 仲好過食大o既2. 腸粉 + 燒賣~ 腸枌並無過淋 , 可惜唔夠滑溜 , 而腸粉o既靈魂醬料 , 亦只屬一般麻醬好稀都唔夠香 , 落左等於無落 , 豉油偏甜 , 甜醬顏色古怪 , 只係有少少甜味燒賣口感都正常 , 唔會太過一舊粉 , 魚蓉味道合格 , 唔會有腥味## 除
索性下午茶連晚餐一齊食 , 早 d 勒令自己封口淨飲水 ,

1. 炸菜肉鬆餈飯
2. 腸粉 + 燒賣
## 除左呢類o既小食 , 我見佢地仲有 d 自家制o既豆漿 , 涼茶 ,
仲有腸粉佬太太o既撚手炒面 , 下次行過口痕 , 都會試下o家
餈飯我都會想試下個雞肉味 , 不過腸粉燒賣就應該唔 encore lu ...
2012-08-13
2012-08-15 236 瀏覽
今天我們一起回媽媽家..回家途中..我們都想下午茶..結果來到竹園商場地下的這間小食店..支持一下屋邨經營的店舖小食店內選擇算是多..不但只有魚蛋,燒賣,腸粉..還有車仔麵呢!我選擇了食腸粉,燒賣及粉果..雖然味道一般..粉果皮比較厚..腸粉份量都算多..燒賣價錢適..但老闆服務態度很好..很值得支持的小本經營!
今天我們一起回媽媽家..
回家途中..我們都想下午茶..
結果來到竹園商場地下的這間小食店..
支持一下屋邨經營的店舖
小食店內選擇算是多..
不但只有魚蛋,燒賣,腸粉..
還有車仔麵呢!我選擇了食腸粉,
燒賣及粉果..雖然味道一般..粉果皮比較厚..
腸粉份量都算多..燒賣價錢適.
.但老闆服務態度很好..很值得支持的小本經營!