難得天氣開始轉涼到咗食大排檔嘅時間喇雖然喺荃灣生活在一段時間但都從來未試過喺荃灣嘅香車街街市度食飯所以今日特登就揀咗間香車街街市大排檔度食今次嘅目標就係一上樓嘅第一檔個名真係叫頭檔大排檔🤣環境就就係舊式大排檔相當有風味亦係鑊氣小炒嘅發源地一落到去老細隻介紹咗幾樣招牌菜畀我哋蜜糖薯仔牛柳粒呢碟真係大排檔名物今次呢碟都有番咁上下水準牛柳粒都幾煙韌,有咬口食落有好香濃嘅蜜糖味加埋少少黑椒就會甜甜辣咁樣十分過癮再加上炸過嘅薯仔成件事係perfect match蔥油雞呢碟真係冇得輸,老細誠意推薦佢本身係一隻炸子雞呢可以話係脆皮肉嫩仲要再加上一個薑蔥醬拎嚟送飯又得加埋隻雞一齊食藥更加吊味呢個我覺得係必試豬大腸墨魚滑呢碟又係另一個驚喜本身諗住食啲香口嘢同老細講叫椒鹽類,老細舊建議我試呢個粒墨魚滑真係好大粒,配上豬大腸嗰個質感係出奇地夾㗎喎墨魚滑好爽滑,同時豬大腸好煙韌加上我真係第一次見到呢味菜所以又係唔使唔得嘅最後加返啲藍妹成日事非常好呢度嘅大排檔真係見到佢嘅工架有驚喜,大家可以趁入秋涼涼地嚟試下

難得天氣開始轉涼

一落到去老細隻介紹咗幾樣招牌菜畀我哋

蜜糖薯仔牛柳粒
呢碟真係大排檔名物
今次呢碟都有番咁上下水準
牛柳粒都幾煙韌,有咬口
食落有好香濃嘅蜜糖味
加埋少少黑椒就會甜甜辣咁樣
十分過癮
再加上炸過嘅薯仔
成件事係perfect match

蔥油雞
呢碟真係冇得輸,老細誠意推薦
佢本身係一隻炸子雞呢
呢個我覺得係必試

豬大腸墨魚滑
呢碟又係另一個驚喜
本身諗住食啲香口嘢
同老細講叫椒鹽類,老細舊建議我試呢個
粒墨魚滑真係好大粒,配上豬大腸嗰個質感係出奇地夾㗎喎
墨魚滑好爽滑,同時豬大腸好煙韌
加上我真係第一次見到呢味菜
所以又係唔使唔得嘅

最後加返啲藍妹
成日事非常好

呢度嘅大排檔
真係見到佢嘅工架
有驚喜,大家可以趁入秋涼涼地嚟試下
2020-09-23 575 瀏覽
一提起香車街街市就一定會諗起老闆娘雲南米線,近排俾我知道係街市入面有間大排擋,朋友話啲小菜好惹味😚今晚就黎試下您先😊一去到嗰老闆好nice💕真係好有人情味,好喜歡哩嗰地方🤩🌟脆炸豬手,原隻既脆皮炸豬手🤪🤪豬手美味香脆,嗰外皮滿滿骨膠原🤩🤩豬手嫩滑多肉,嫩滑得黎鎖住肉質,炸完都keep到啲肉的質素,大大份,完全食唔停口呀,豬手亦有陣孜然粉味,食唔停口,而且師傅既刀工好出色,將豬手肉片得細細件,好易入口👍🏼🌟脆皮炸子雞,香脆既外皮包裹住嫩滑既雞肉,炸既火候掌握得好好,香脆得來唔會令到肉質變老😍,食落去都係有Juice嘅感覺,另外師傅用咗甜豉油加薑蔥黎做汁,所以食落去特別香甜,甜甜地嘅豉油加上薑蔥完全將雞嘅鮮味帶咗出嚟,夠哂地道,真係得大排檔先做到呢一種地道既感覺💪🏽🌟枝竹火腩加魚腩豆腐煲,男人的浪漫💕 非常惹味又易下飯,枝竹吸盡醬汁既精華,軟滑嘅豆腐其實仲搶手,索哂所有香味,而惹味火腩炆煮後更腍更香更入味,重點魚腩大大件,先微微炸透再炆煮,黎大排檔就係吃這種味道喔❤️

2020-09-23
  • 脆炸豬手
2020-07-12 419 瀏覽
好耐無去食大排檔 好掛住大排檔既風味 所以唸住近近地係荃灣食個大排檔❤️呢到既老闆同伙記都好熱情好有大排檔既人情味係到🙈鬼馬炒牛肉 $108真係幾鬼馬😂裏面有牛肉,馬蹄,木耳,油炸鬼。 估唔到牛肉配油炸鬼都幾好食 食厭左涼瓜炒牛肉個啲 可以試下呢個。 食肉食太多 又可以食下馬蹄木耳消消膩🥰 脆炸小棠菜 $138一開頭問老闆有咩推介 佢話小棠菜,我以為係炒菜 點知上到枱發現原來係炸墨魚芥蘭餅。真係估佢唔到🤣 墨魚幾彈牙再配佢既甜酸汁 都幾好食😋原隻炸豬手 $138一碟原來超大份 下次兩個人都係唔好眼闊肚窄😤 炸到個皮超脆 配埋泰式辣醬超夾喎又😚 同埋豬手有用南乳腌過 好香😌 不過食食下都覺得配啤酒最正🤣

鬼馬炒牛肉 $108

脆炸小棠菜 $138

原隻炸豬手
原隻炸豬手 $138
原隻炸豬手
2020-07-12 215 瀏覽
今晚專登黎到荃灣接好閨蜜👩🏾‍🤝‍👩🏼放工,佢9點先放工換得衫黎好多餐廳都last order左周圍行下睇下有咩食,行下行下行到香車街街市呢邊,見到一串又一串既七彩燈泡💡好靚!吸引左我地行上去睇,原來係大排檔~係香港味道😘原本我地2個只係飲下可樂,因為周圍既環境忍唔住要麻甩一下😂藍妹呀唔該🍻🔸砵酒焗桶蠔煲 $168呢個超好味😗😗桶蠔每隻都大大粒!煮焗蠔煲會先煎一煎蠔,然後放上焗盤。蠔每邊呈金黃色,咬落蠔邊好脆口又夠味💛好肥美也🔸奇味雞煲 $168朋友是雞煲愛好者雞煲熱辣辣送上枱♨️有青椒、栗子和洋蔥作配菜鑊氣十足雞很嫩滑又入味🔸脆皮炸大腸 $98食大排檔時得飛佛😗要將豬腸清洗得好乾淨,用鹽揉搓,清除粘液污物,食嘅時候先會安心😆炸得好爽口

吸引左我地行上去睇,原來係大排檔~係香港味道😘

🔸砵酒焗桶蠔煲 $168
呢個超好味😗😗桶蠔每隻都大大粒!

好肥美也

🔸奇味雞煲 $168
朋友是雞煲愛好者
雞煲熱辣辣送上枱♨️有青椒、栗子和洋蔥作配菜
鑊氣十足
雞很嫩滑又入味

🔸脆皮炸大腸 $98
炸得好爽口

2020-07-10 177 瀏覽
今晚去了荃灣的大排檔食晚飯,兩個人唔算太肚餓,叫了幾個海鮮小菜,食物都幾有鑊氣。黃金蝦球蝦球表面沾滿了鹹蛋王,新鮮熱辣,大約有十件蝦球,非常爽口。油鹽水浸大蜆蜆肉新鮮但有少許沙,味道鮮甜,下面舖上了粉絲,吸收了蜆肉鮮味,不過味道略鹹。西芹腰果帶子蝦仁帶子剛熟透,完全唔韌,西芹去掉外皮,所以袥常爽脆,腰果炸得香脆。砵酒焗桶蠔煲以錫紙包裹焗熟,上枱後湯汁還滾至起泡,蠔肉有半隻手掌大小,非常厚身,入口鮮嫩,蠔味濃郁,完成唔腥,而下面的洋葱吸收了蠔肉鮮味,送飯一流。

黃金蝦球

蝦球表面沾滿了鹹蛋王,新鮮熱辣,大約有十件蝦球,非常爽口。

油鹽水浸大蜆

西芹腰果帶子蝦仁

砵酒焗桶蠔煲

2020-07-06 520 瀏覽
這天晚上約了朋友到荃灣吃晚餐,我們決定吃大排檔。一直以來,大排檔在我心目中都有一個獨特的位置。誠然它的環境未必比得上其他冷氣充足的餐廳,但如果要追求食物的味道,大排檔的菜色夠鑊氣,在食物界真是數一數二。店面:很有舊香港的感覺。每張枱都有膠枱布,非常衛生:外面有露台,乘涼或是吸煙都很方便:晚上有燈飾,很有氣氛:餐單印刷精美:西湖牛肉羹$88一開始當然要先喝點湯開胃,順便告訴腸胃要開始工作。湯羹濃度剛好,牛肉份量充足,肉質鮮嫩,跟湯的比例接近1:1,幾乎啖啖牛肉,很足料!$88有一大鍋,8-10個人也夠飲,絕對是超值之選。店員細心地為我們拿來2個碗,事先還先用熱水沖洗:蜜椒薯仔牛柳粒$98聽說這道菜非常有名,很多人專門來嘗試。同場還有黑椒版本,喜歡辣的點黑椒也不錯。牛肉有咬口,有牛味,又有鑊氣。三色椒和薯仔炒得很香口,吃後齒頰留香。脆炸小棠菜$138據說這道菜也是大排檔熱門菜式,它是懷舊系列,很久以前在香港出現過,後來失傳了一段時間,現在在這裡重臨。無論是本地人還是遊客,都值得嘗嘗,目前我只在這裡吃到過這道如此特別的菜。說起小棠菜,腦海裏第一時間浮現的是一棵棵青綠色的小棠菜,但上菜時,竟然
這天晚上約了朋友到荃灣吃晚餐,我們決定吃大排檔。

店面:

很有舊香港的感覺。

每張枱都有膠枱布,非常衛生:

外面有露台,乘涼或是吸煙都很方便:

晚上有燈飾,很有氣氛:

餐單印刷精美:

西湖牛肉羹$88

一開始當然要先喝點湯開胃,順便告訴腸胃要開始工作。

$88有一大鍋,8-10個人也夠飲,絕對是超值之選。

店員細心地為我們拿來2個碗,事先還先用熱水沖洗:

蜜椒薯仔牛柳粒$98

牛肉有咬口,有牛味,又有鑊氣。

三色椒和薯仔炒得很香口,吃後齒頰留香。

脆炸小棠菜$138

說起小棠菜,腦海裏第一時間浮現的是一棵棵青綠色的小棠菜,但上菜時,竟然見到像炸物一般的食物,像是小食。細心看會發現一片金黃中有一點點綠色,旁邊有特別為這道菜而設的醬料,酸酸甜甜的,跟坊間蘸豬大腸的醬一樣。

口感彈牙,好像是加了墨魚滑。

外脆內軟,值得一試!

蒜蓉蒸斑頭腩$148

這是大排檔近日才有的新菜式,魚是龍躉。

魚肉細嫩,鮮味十足,底下的粉絲吸收了魚汁,頓時味道提升了好幾個層次!

蝦醬通菜鮮魷$88

點這道菜是因為很喜歡加上蝦醬的通菜,如果落足鑊氣去炒,絕對是不得了。

很久以前在其他地方吃過一次,一直念念不忘,可惜再無吃過能媲美的版本,今日這碟終於找回一點感覺。

可樂

雖然已有湯羹,但夏日炎炎,當然也要一些凍飲。

店員很有耐性地解釋不同菜式,又給了我們很有用的意見,一改我對大排檔員工固有的印象。

餐廳氣氛、食物和服務員質素都很高,我們有機會還要再來!
2020-07-05
2020-06-27 140 瀏覽
假期前夕朋友邀約我到少去的街市熟食中心吃晚飯,原來是荃灣區頗有名氣的香車街街市。數年前也曾光顧其中一間小店,今次我們到了街市上一層的頭檔大排檔 ,無論店内外都已經座無虛席, 老闆見我們遠度過來, 立即加開了一張二人枱給我們。坐低後,熱情地推介我們幾樣快靚正的小菜椒鹽鮮魷食大排檔當然要食脆口小炒啦! 大大碟的椒鹽鮮魷是王牌菜, 椒鹽配爽口彈牙的鮮魷, 薄炸外層厚身肉地,必試芫茜豆腐牛肉羹 大大大,真係好大碗,牛肉豆腐的比例簡直是一比1,每一淡都有滿滿的牛肉,牛肉粒爽滑入味 ,芫茜味清新,非常之抵飲的一個羹。椒絲腐乳通菜簡單又惹味的小炒通菜, 腐乳味質感滑滑,配上爽軟通菜,非常可口。蒜蓉蒸班頭腩超多的蒜蓉接近掩蓋了整碟班頭腩, 班頭腩蒸得非常之滑身,甘甜肥美,吃下吃下,感到吃進了滿滿的膠質。

坐低後,熱情地推介我們幾樣快靚正的小菜

椒鹽鮮魷

芫茜豆腐牛肉羹

椒絲腐乳通菜

蒜蓉蒸班頭腩
吃下吃下,感到吃進了滿滿的膠質。

2020-06-27 136 瀏覽
今晚媽咪話唔想煮飯, 只想有人煮比佢食, 我話咁好啦我地出去食,你想食咩呀, 佢話想找個地方啤啤佢食下小炒食下烤魚, 咁我明了, 我老豆即話, 你媽想去大排檔食呀仲洗問咩! 係嘅係嘅我收到。我地就去了香車街街市樓上的頭檔大排檔食,呢到唔太熱因冷風機風力強勁。我自己帶左幾支啤酒來比媽咪和老豆飲, 之後就叫左 蜜椒薯仔牛柳粒,黃金蝦球,蒜茸粉絲蝦干蒸勝瓜和酸菜烤魚。蜜椒薯仔牛柳粒 - 真係好夠鑊氣牛柳粒甜絲絲夠淋又有小小黑椒的香氣。黃金蝦球 - 蝦球炸好再放入咸蛋炒勻,每件蝦球都沾滿咸蛋, 蝦球夠大隻, 鍾意咸蛋菜式的人必點。蒜茸粉絲蝦干蒸勝瓜 - 好有驚喜的一碟菜式,因估唔到會用上咁多蝦乾蒜茸去蒸個勝瓜, 咁樣蒸真係幾好味。酸菜烤魚 - 來到今晚主角, 我地成家都係愛吃魚之人, 所以就算天氣熱都會叫烤魚食的, 大大條魚冇細骨啖啖肉,魚肉吸收哂個湯汁,酸酸辣辣,越食越想食,而底下用好多唔同的配菜,有大豆芽,酸菜, 豆卜, 薯粉咁, 成盤好豐富。今晚老豆媽咪都飲飽食醉好滿足,話下次媽咪唔煮飯時再來食過。

蜜椒薯仔牛柳粒 -
真係好夠鑊氣牛柳粒甜絲絲夠淋又有小小黑椒的香氣。

黃金蝦球 -

蒜茸粉絲蝦干蒸勝瓜 -

酸菜烤魚 -

今晚老豆媽咪都飲飽食醉好滿足,話下次媽咪唔煮飯時再來食過。
2020-06-27 171 瀏覽
係香港美食之都食得多其他國家既菜,有時都會掛住香港大排檔既小炒😋呢間大排檔就有好多菜式!岩嗮大人細路既口味😍😍老闆同職員都好熱情😎feel到種大排檔既人情味同埋熱鬧😳老闆👨🏻仲話間舖有ig同fb噶😳好in 想瞭解更多可以去search舖名望下~食物方面呢晚同fd嗌佐菠蘿咕嚕肉😍椒鹽海中蝦😍炒通菜同埋鬼馬炒牛肉😍😍菠蘿咕嚕肉酸酸甜甜😋不嬲都係小朋友既摯愛,呢到既咕嚕肉啖啖肉冇骨,份量足唔會配菜太多搵唔到肉咁😳椒鹽蝦有處理過冇蝦腸😋好香口彈牙,食得出係新鮮食材,啲蝦好大隻有半個手掌咁大👍炒通菜有腐乳or蝦醬兩種口味揀,我地揀佐腐乳,通菜keep住青脆唔會炒過火變黃,鹹淡度岩岩好😋最後鬼馬炒牛肉,入面有油炸鬼、雲耳同埋牛肉等,唔同食材既搭配有豐富的口感,想讚下個牛肉,好嫩😳👍總括黎講啲嘢食好好味😍值得一試!

椒鹽海中蝦

菠蘿咕嚕肉
2020-06-26
椒鹽海中蝦
菠蘿咕嚕肉
2020-06-26 88 瀏覽
果然食開有條路😂啱啱先食完大排檔又去左第二間食仲要地鐵線一頭一尾🤣🤣竟然有間黃色大排檔——————————————————依然貫徹大排檔要食海鮮原則今次叫左魷魚 蜆同蠔❤️仲有想食左好耐嘅芥末牛柳粒成日以為芥末牛啲醬好似麥記果隻芥末沙律醬咁原來真係ωαѕαвι🙈不過一啲都唔攻鼻唔洗驚食到流眼淚牛柳粒一口ѕιzє啖啖肉配角嘅炸薯仔粒好好味忍唔住要食曬😝炸桶蠔炸粉超薄脆卜卜一啲都唔腥唔中意食蠔嘅👨🏽‍🦱都食左幾隻加罐可樂就ρяєfα¢т😏避風塘炒蜆啲蜆肉好肥美加上一大堆炸蒜辣椒香脆得尼辣勁十足又夠鑊氣鍾意食辣既人必點勝瓜要炒得爽口唔太軟身好難出面食過好多間都令人失望呢個勝瓜鮮魷嘅勝瓜硬度就岩岩好而且清甜可口鮮魷新鮮彈牙加啲蝦醬仲可以提鮮👍🏻——————————————————➤ 酥炸桶蠔 $168➤ 避風塘炒蜆 $98➤ 雲耳勝瓜炒鮮魷 $88➤ 芥末牛柳粒 $98
果然食開有條路😂

➤ 芥末牛柳粒 $98
芥末牛柳粒
2020-06-25
2020-06-25 52 瀏覽
香港嘅大排檔而家買少見少,就算有都入晒鋪有冷氣,雖然食得舒服左,但就少左啲風味。今日放工後就同朋友黎左香車街街市樓上嘅頭檔大排檔,係少有嘅冇冷氣大排檔,雖然話冇冷氣,但有多把大風扇吹住坐落都唔會覺得熱。黎大排檔,當然要啤啤佢,本身啤酒都已經雪得夠凍,嫌未夠凍可以再叫老闆要個冰筒。唔飲酒嘅仲有各式汽水同加多寶揀。黃金蝦球($138) - 蝦球本身已經剝左殼,如果唔想整污糟手叫蝦球會好過叫海大蝦。蝦球上枱時熱辣辣,除左咸蛋黃味仲多左陣鹹味,估計係加埋蛋白落去炒。避風塘炒蜆($98) - 炒蜆好大碟,唔係得殼多肉少。哩度嘅避風塘炒蜆平出面食倒嘅辣,大約係中辣程度,好惹味好夠鑊氣,最啱用黎餸酒。黑椒薯仔牛柳粒($98) - 牛柳粒同樣好大碟,牛柳同薯仔份量一樣咁多,黑椒鹹鹹辣辣幾惹味,我鍾意濃味就覺得如果再重味啲更正。總結,雖然以大排檔黎講頭檔嘅定價唔算特別平,不過碟頭夠大份,重點係老闆好nice凡事都親力親為一腳踢,絕對冇一般老鋪唔休做嘅咀臉。

唔飲酒嘅仲有各式汽水同加多寶揀。

黑椒薯仔牛柳粒
黑椒薯仔牛柳粒
2020-06-23 81 瀏覽
心血來潮,想食間大排檔🙈 想食d有鍋氣又夠貼地既小菜!咁岩發現依間有港式大排檔既店!店員好Nice 又熱情🤤 頭檔海皇炒飯🦐🦑 $88必試既招牌炒飯!好足料☺️叫左店員要小飯都大大碟!勁抵! 有帶子、蝦同魷魚!以依個價錢黎講真係沒得彈🦐蒜茸開邊蒸蝦🦐 $148上碟嘩一聲! 鋪滿蒜茸同粉絲,蝦亦都好新鮮😍 蝦肉唔痴蝦殼,唔洗用手剝,係疫情期間唔洗搵手掂真係勁方便👍🏻 蝦比預期中多!性價比超高🥰椒絲腐乳通菜 🌱 $68睇得出d菜新鮮貨黎,唔會好老,份量又夠多,岩晒一大班人黎食! 係出面都聽到d鍋氣聲 🤪 不過稍咸左DD 可能落得多少少腐乳,但整體都係唔錯胡椒豬肚湯🐽🐷 $88大盆到不得了🤤 豬肚又淋又入味,同埋洗得好乾淨,咸菜都好味😋 但胡椒味稍重少少😅,如果鐘意食好重胡椒味既朋友仔就係不二之選😊

頭檔海皇炒飯🦐🦑 $88

蒜茸開邊蒸蝦🦐 $148

椒絲腐乳通菜 🌱 $68

胡椒豬肚湯🐽🐷 $88

2020-06-22 64 瀏覽
今日同屋企人黎開呢邊探呀公,好耐都冇一齊出街食飯,於是喺佢屋企附近食嘢,呢間大排檔係佢成日都會幫襯,仲大讚呢度嘅小炒菜式夠鑊氣!!於是就惣水呢間食喇~~😁😁😁😁呢度係舊式嘅熟食中心,好有七、八十年代既懷舊色彩😍😍雖然呢度係露天,但係都會有帳篷遮太陽,又有風扇,空氣都十分之流通👍🏾👍🏾👍🏾👍🏾👍🏾唔驚食到熱辣辣出晒汗😏😏😏而且地方都好乾淨!!比起困係冷氣房度食多國菜,呢度更加有香港特色😜😜😜😜難怪公公指定一定要嚟呢度食飯啦🥳🥳避風塘炒蜆好野味好夠辣🤪🤪 蜆嘅份量都好多!!鍾意辣嘅朋友一定唔可以錯過呢碟餸~~~~~佢嘅辣味係食完之後都仲徘徊喺個口入面!!久久不散😚😚😚😚😚胡椒豬肚湯好足料!豬肚又大份,又多😋😋胡椒味夠濃,熱辣辣飲真係好鬼正👍🏾👍🏾👍🏾👍🏾👍🏾👍🏾班頭腩每一舊魚都好大塊,又多肉! !肉質都好嫩滑🤗🤗🤗仲有支竹同豆卜🙂🙂🙂🙂正啊鬼馬炒牛肉原來係油炸鬼加馬蹄一齊炒牛肉,仲有啲雲耳添~~~個油炸鬼炒到好香脆😱一啲都唔似平時用嚟送粥嘅油炸鬼😍😍😍連我唔太喜歡食油炸鬼嘅人,都好鍾意食😜😜😜😜冇咩油膩嘅感覺🤩🤩配埋爽口嘅馬蹄同埋雲耳,真係好正呢碟炒牛肉😍😍😍😍 脆炸小棠菜入面原來夾埋左墨

胡椒豬肚湯

班頭腩

脆炸小棠菜
入面原來夾埋左墨魚滑同小棠菜一齊炸😱😱😱好新鮮嘅配搭!!點埋個甜酸醬黎食,簡直一流👍🏾👍🏾每一夠仲要好大舊添!!

總括而言,呢間係性價比非常之高嘅大排檔,全部都係大大碟,而且價錢好貼地!!難怪我哋嚟食嘅時候,呢度坐滿晒客啦🤩🤩🤩🤩🤩

避風塘炒蜆$98
胡椒豬肚湯$88

班頭腩$148
鬼馬炒牛肉$88
脆炸小棠菜$138

頭檔大排擋 (荃灣)
荃灣曹公街8號香車街街市熟食中心1樓9號舖
2020-06-18 385 瀏覽
我是一個可以在夏天去沒有冷氣的熟食中心大排檔吃飯的女生, 不知有沒有加分?來到香車街街市熟食中心, 沒有想像中的熱, 它的風扇風機實在很強, 一點也不覺得熱, 坐在這感覺是舒服的。餐牌的選擇十分多, 令我們覺得有選擇困難。總覺得很神奇, 小小的地方, 怎麼可以備到這麼多料, 會煮這麼多的菜式?脆炸小棠菜還是第一次吃這菜式, 十分新奇, 它的外皮脆炸如薯片般, 中間像是墨魚餅混合小棠菜, 很有趣, 蘸點酸甜醬更滋味。黃金海中蝦很邪惡但香味令人不能抗拒的黃金海中蝦, 蝦殼已界開, 不用落手已食到它的肉, 朋友甚至連蝦殼也一併吃掉, 吸收蝦殼的鈣質。蝦肉雖然炸過及用了比較濃味的鹹蛋黃煮法, 但仍吃到它新鮮的蝦肉質地及鮮味。椒鹽三寶老闆見我們想了很久未決定到椒鹽什麼, 就提議來個椒鹽三寶給我們, 一次過滿足三個願望。包括椒鹽鮮魷、椒鹽雞軟骨、椒鹽九肚魚, 鮮魷和九肚魚較平常吃到的細小, 但火喉炸得好, 不油膩, 九肚魚香滑, 魷魚也不靭。兩個人, 竟然三個都吃炸物, 下次想吃其他鑊氣小炒。之後吃了個龜伶膏, 能壓制熱氣感覺。這裡的店員都很豪爽及熱情, 感受到他們開心享受自己的工作, 比較粗豪不

黃金海中蝦

椒鹽三寶

兩個人, 竟然三個都吃炸物, 下次想吃其他鑊氣小炒。
之後吃了個龜伶膏, 能壓制熱氣感覺。
這裡的店員都很豪爽及熱情, 感受到他們開心享受自己的工作, 比較粗豪不拘小節的男士們, 在這裡可以盡情及放鬆點。
  • 黃金海中蝦
  • 脆炸小棠菜
2018-07-10 1476 瀏覽
一家到荃灣又唔想去大鴻煇同人逼。所以去左街市大排擋。呢度又幾好喎,甘熱天氣都唔熱。仲有得睇電視,好在無錯過心x計大結局😂飲杯啤酒,食個雞㷛就真係一樂也!夠麻夠辣。d雞件又唔會碎濕濕。要再追加仲有酸菜魚都好味。配d紅薯粉一齊食。真係可以同d出名雲南米線一比高下。不過辣野都唔係老少咸宜。所以叫左乳鴿同生抄骨俾小朋友。生抄骨好脆,好好味,酸酸甜甜勁正,送飯一流!乳鴿都係脆卜卜。佐流極品!下次我會再試下佢個咸豬手!同埋抄粉絲,因為見到好多人食。

不過辣野都唔係老少咸宜。所以叫左乳鴿同生抄骨俾小朋友。

生抄骨好脆,好好味,酸酸甜甜勁正,送飯一流!
乳鴿都係脆卜卜。佐流極品!

下次我會再試下佢個咸豬手!同埋抄粉絲,因為見到好多人食。
生抄骨
麻辣雞煲
酸菜魚
生抄骨
麻辣雞煲
酸菜魚
  • 麻辣雞㷛,酸菜魚,炸乳鴿