[✨天水圍食遇上海料理·性價比高上海菜🍜]#食遇上海料理 #天水圍 🔸招牌口水雞 $46/例秘製口水雞,肉質嫩滑,辣油麻香味調配得好好😋再加上唔少芝麻同蔥花搭襯,整體好香口惹味!👍🏻👍🏻💗🔸椒鹽排骨擔擔麵 $50湯底好濃郁,唔會太辣仲有濃濃嘅花生香,上海拉麵麵質爽口彈牙,椒鹽排骨係新鮮炸起嘅,外皮香脆好惹味,咬落去仲KEEP到唔少肉汁,正🤩🔸上海小籠包 $32/4隻食上海野必叫嘅菜式,用蒸籠上枱嘅爆汁小籠包,皮薄足料,咬落去勁多肉汁,好出色🤩💞🔸上湯小棠菜 $24上湯清甜,小棠菜新鮮,份量又夠多,唔錯👍🏻💗🔸紅油抄手 $32/8隻好抵食!皮薄餡靚,咬落去爆汁,推薦😊🔸黑豆漿 +$8 ( 飯麵餐加配 ) 低糖黑豆漿,豆味都算幾濃,唔太甜☺️🫶🏻————————♡♡♡♡♡♡————————✨總結新北江上海料理性價比真係好高!無論係口水雞、小籠包定擔擔麵,水準一啲都唔馬虎,真係食過返尋味,值得推薦😊😊💞📍食遇上海料理 (天水圍)🏠天水圍天湖路1號嘉湖新北江商場地下A93號舖#jmhkfoodie #hkfoodie #hkeat #hkeats #hkfood #hkig #hkgirl #f
[✨天水圍食遇上海料理·性價比高上海菜🍜]

#食遇上海料理 #天水圍

🔸招牌口水雞 $46/例

🔸椒鹽排骨擔擔麵 $50

🔸上海小籠包 $32/4隻

🔸上湯小棠菜 $24
上湯清甜,小棠菜新鮮,份量又夠多,唔錯👍🏻💗

🔸紅油抄手 $32/8隻
好抵食!皮薄餡靚,咬落去爆汁,推薦😊

🔸黑豆漿 +$8 ( 飯麵餐加配 )
低糖黑豆漿,豆味都算幾濃,唔太甜☺️🫶🏻

————————♡♡♡♡♡♡————————

✨總結

📍食遇上海料理 (天水圍)
🏠天水圍天湖路1號嘉湖新北江商場地下A93號舖

#jmhkfoodie #hkfoodie #hkeat #hkeats #hkfood #hkig #hkgirl #food #hkfooddaily #hkfoodblogger #hongkongfood #hongkongfoodie #852food #香港美食 #香港食評 #香港餐廳 #為食港女 #天水圍 #天水圍美食 #天水圍好去處 #天水圍新北江 #新北江 #新北江商場 #食遇上海料理
2024-01-13 53 瀏覽
👦🏻👧🏻嚟到天水圍新北江商場,順便食埋晚飯先返去。我地見到呢間上海料理店差唔多坐滿人,接近每台都會嗌小籠包食,吸引咗我哋入去食,我哋超鍾意食小籠包🤭 !餐牌有上海湯麵、酸辣湯麵、擔擔麵、鑊氣炒飯、菜飯、上海點心等等多款上海料理。而且價錢真係好抵,四十幾蚊就食到上海排骨擔擔麵,仲要幾好味,真心性價比高🫶🏻上海排骨擔擔麵 $45第一啖就飲到濃郁嘅花生香味🥜,擔擔麵條彈牙掛汁🥢。排骨炸到乾身但唔會嚡熠熠🐷,外皮酥脆入面保留肉汁💦。上海粗炒 $53粗粗嘅麵條口感煙韌,加埋豬肉絲🐷、冬菇片🤎、娃娃菜片🥬一齊炒,食完唔覺好油,好有鑊氣🔥。蒜泥白肉 $42一碟份量都幾多,白肉切得有厚度🐷,食落有口感,個汁有少少辣,幾惹味😋。小籠包 $32/4隻小籠包即叫即蒸,我地鐘意佢地嘅小籠包皮薄身,而且咬落去多湯汁💦!黑豆漿 $12白豆漿 $12📍 食遇上海料理 (天水圍)天水圍天湖路1號嘉湖新北江商場地下A93號舖

上海排骨擔擔麵 $45

上海粗炒 $53

蒜泥白肉 $42

小籠包 $32/4隻

黑豆漿 $12
白豆漿 $12

📍 食遇上海料理 (天水圍)
2024-01-12
2024-01-10 40 瀏覽
行過天水圍,必定會去依間上海店食,因為真係好好食😍🥜擔擔麵餐🍜個湯底真係好滋味,好濃既花生味,仲要好,又唔會好辣個麵係較粗身,好有口感,👍🏻雞翼好大隻,咬落好脆,亦好入味😆而排骨又唔會好乾同好硬,超好味😋佢跟餐可以加野飲,我地叫左豆漿同埋汽水😆蒜泥白肉🐷初初以為個蒜泥白肉唔係太多汁,望到個樣係有啲擔心唔好食!但喜出望外😍佢個汁好好食,加埋啲青瓜好清新,而且其實佢啲汁一啲都唔少,撈起上嚟就會覺得好多汁同埋好足夠😆😆係會想繼續食嘅一個菜式☺️仲有佢嘅蒜味都好強,包你走左都仲有味😛蒸饅頭+煉奶😋依個真係咩時候食都覺得好正!次次去我都會叫,佢仲要唔貴,所以真係好推薦🤭

行過天水圍,必定會去依間上海店食,因為真係好好食😍

🥜擔擔麵餐🍜

蒜泥白肉🐷

蒸饅頭+煉奶😋
2024-01-07 37 瀏覽
去天水圍濕地公園🥰遊玩之餘,當然要去好出名嘅新北江食吓平民美食啦!今次揀咗新北江一樓的一間上海餐廳🤫覺得抵食又好味,於是決定同大家分享吓~我哋叫咗椒鹽排骨擔擔麵、菜、小籠包、口水雞同埋蒜泥白肉🤣🤣加多支豆漿,總共都唔使$200🙈🙈超抵食呀!非常推薦椒鹽排骨擔擔麵,擔擔麵湯底好濃郁,而且食到少少花生醬嘅味道,而且唔會好👅排骨,即叫即炸加少少椒鹽喺面香脆又有層次。小籠包皮薄,而且入邊有好多湯汁,熱辣辣🥰超好食!口水雞會有少少辣味,雞肉好嫩滑,而且份量好多🥳咬落去啖啖肉😍啱晒啲食肉獸啦!🏠食遇上海料理 (天水圍)天水圍天湖路1號嘉湖新北江商場地下A93號舖

🏠食遇上海料理 (天水圍)
2023-12-20 61 瀏覽
要去天水圍同做冬,但又有排都未夠鐘食飯,所以就探索下附近屋苑揾下午茶食~經過見到呢間有炸饅頭,就即入去試下~🔹上海小籠包🔹 即叫即蒸,熱辣辣~都算係皮薄多汁~🔹蒜泥白肉🔹手切蒜泥,有口感有辣道~腩肉都爽口嘅~🔹排骨炒年糕🔹原來係成排炸豬扒,豬扒醃得好入味~年糕煙靭唔會粉口~🔹炸饅頭🔹即叫即炸~外面好脆,入面饅頭就綿密~🔹擂沙湯圓🔹估唔到呢到有得食甜品~細細粒,一口一啖~入面係花生漿,好香滑~
[天水圍 - 隱世上海小店]

要去天水圍同做冬,
但又有排都未夠鐘食飯,
所以就探索下附近屋苑揾下午茶食~
經過見到呢間有炸饅頭,
就即入去試下~

🔹上海小籠包🔹
即叫即蒸,
熱辣辣~
都算係皮薄多汁~

🔹蒜泥白肉🔹
手切蒜泥,
有口感有辣道~
腩肉都爽口嘅~

🔹排骨炒年糕🔹
原來係成排炸豬扒,
豬扒醃得好入味~
年糕煙靭唔會粉口~

🔹炸饅頭🔹
即叫即炸~
外面好脆,
入面饅頭就綿密~

🔹擂沙湯圓🔹
估唔到呢到有得食甜品~
細細粒,一口一啖~
入面係花生漿,
好香滑~

2023-12-19 46 瀏覽
呢間小店食上海菜,行過見到款式都幾多,而且價錢合理,所以一試。呢到最正的地方係所以麵類都可以揀唔同的湯底,有4款選擇。豬骨清湯、花生擔擔麵、麻辣和酸辣湯底。我揀左排骨花生擔擔麵,花生和芝麻味醇厚香濃,附有肉碎,又帶花椒的麻香,估唔到湯底咁有水準。排骨即炸,香脆又不乾,而且調味用上少少咖哩粉,更入味。午市仲送豆漿一枝,非常超值。之後還點了上海鮮肉鍋貼,鍋貼底層煎到脆卜卜,入面的豬肉新鮮多汁,真材實料。估唔到呢間街坊小店的出品都好有水準,CP值甚高,值得幫襯。
呢間小店食上海菜,行過見到款式都幾多,而

且價錢合理,所以一試。

呢到最正的地方係所以麵類都可以揀唔同的湯

香脆又不乾,而且調味用上少少咖哩粉,更入

味。午市仲送豆漿一枝,非常超值。

之後還點了上海鮮肉鍋貼,鍋貼底層煎到脆卜

卜,入面的豬肉新鮮多汁,真材實料。

估唔到呢間街坊小店的出品都好有水準,CP

值甚高,值得幫襯。
2023-12-18 46 瀏覽
發掘元朗新北江商場美食食嘢買嘢都集中晒喺同一個商場平民小店上海菜「涼拌小食」、「擔擔麵」「菜飯系列 」、「鑊氣粉麵」抵食之選上海小籠包$32/4皮薄多餡,入口勁包汁,好出色!🥒手拍小青瓜$22蒜香醬油,爽脆清新蔥油海蜇$44淡淡的咸味爽彈,又健康做小食一流🐔花雕醉雞$46汁味和香味侵入雞肉內部,色澤均勻🍜上海排骨擔擔麵$44個麵質軟硬適中,味道仲唔錯排骨炸得皮薄酥脆,啖啖肉醉身唔膩跟餐+$$10酸辣湯~🌶️酸酸辣辣足料好開胃$8白豆漿~飲品方面汽同豆漿人均💰92
發掘元朗新北江商場美食
食嘢買嘢都集中晒喺同一個商場
平民小店上海菜「涼拌小食」、「擔擔麵」
「菜飯系列 」、「鑊氣粉麵」抵食之選

上海小籠包$32/4
皮薄多餡,入口勁包汁,好出色!

🥒手拍小青瓜$22
蒜香醬油,爽脆清新

蔥油海蜇$44
淡淡的咸味爽彈,又健康做小食一流

🐔花雕醉雞$46
汁味和香味侵入雞肉內部,色澤均勻

🍜上海排骨擔擔麵$44
個麵質軟硬適中,味道仲唔錯
排骨炸得皮薄酥脆,啖啖肉醉身唔膩

跟餐+$
$10酸辣湯~🌶️酸酸辣辣足料好開胃
$8白豆漿~飲品方面汽同豆漿

人均💰92
2023-12-18
午餐
平日嘅午餐,於是就在天水圍附近選了一間上海面的餐廳食午餐😎😎 就咁睇落去係一間平平無奇嘅小店😎 但原來入邊食物嘅質素是很不錯的😎😎 兩個人叫了兩個麵和三個小食仲有兩支嘢飲埋單$200都唔使🤣🤣🤣 街坊嘅價錢😜😜 菜肉雲吞擔擔麵-$44 👍👍👍擔擔面嘅質感十分之不錯,好似親手打出嚟咁😎😎 仲有湯底都十分之濃郁😍😍十分之意外口水雞翼酸辣湯麵-$48 👍👍👍湯底都係十分之濃郁同埋夠味道,面都十分之彈性👍👍👍 很不錯 花雕醉雞(例)-$46👍👍👍味道濃郁,花雕嘅味道十分之重👍 雞也比較嫩滑仲俾埋雞髀嗰部份我哋😍上海鮮肉鍋貼-$28/4隻鍋貼煎到小小焦😍裏面的肉也非常之嫩滑會嚡熠熠😎😎 黑豆奶-$12 整體來說是很有驚喜的,尤其是擔擔麵十分之出色👍👍😎 重點係叫咗咁多嘢買單兩個人都唔使$200真係好鬼抵人均:$90地址:食遇上海料理 (天水圍)天水圍天湖路1號嘉湖新北江商場地下A93號舖

菜肉雲吞擔擔麵-$44 👍👍👍

口水雞翼酸辣湯麵-$48 👍👍👍
湯底都係十分之濃郁同埋夠味道,面都十分之彈性👍👍👍 很不錯

花雕醉雞(例)-$46👍👍👍

上海鮮肉鍋貼-$28/4隻
鍋貼煎到小小焦😍裏面的肉也非常之嫩滑會嚡熠熠😎😎

黑豆奶-$12

人均:$90

地址:食遇上海料理 (天水圍)
2023-12-09 64 瀏覽
天水圍新北江商場集平民化商品和食肆,每逢放飯時間都吸引附近的學生前來,呢日行經附近一於在呢個商場覓食,然後到了呢間上海料理店。小食店鋪位一般都唔大,只有6張枱,叫外賣都一個選擇。🌟韭菜水餃湯年糕湯麵可轉加$4轉年糕,因為喜愛煙韌所以偏愛年糕,水餃有4粒而且好飽滿大大粒👍🏼🌟例牌口水雞口水雞肉質夠晒滑,麻辣味偏溫和🌟蔥油海蜇海蜇好爽口,蔥油好惹味!🌟上海小籠包包薄最好要匙羹,湯汁都夠濕潤,有夠水準!🌟手拍小黃瓜雖然見唔到太多辣油但辣味都好出,又帶黑醋酸味,好開胃!

🌟韭菜水餃湯年糕

🌟例牌口水雞
口水雞肉質夠晒滑,麻辣味偏溫和

🌟蔥油海蜇
海蜇好爽口,蔥油好惹味!

🌟上海小籠包
包薄最好要匙羹,湯汁都夠濕潤,有夠水準!

🌟手拍小黃瓜
雖然見唔到太多辣油但辣味都好出,又帶黑醋酸味,好開胃!
2023-12-07 42 瀏覽
.食遇上海料理性價比極高既貼地上海菜📍天水圍天湖路1號嘉湖新北江商場地下A93號舖上海菜既午市套餐, $4X 有野食有野飲~湯底有4種供選擇1 . 豬骨清湯2. 花生擔擔麵底3. 麻辣湯底4. 酸辣湯底(內含冬菇絲,肉絲,豆腐,筍絲,木耳絲,蛋絲)材料豐富⭐️花生擔擔麵底配花雕醉雞湯底濃郁加埋花生醬嘅味道!超級正宗~鐘意食濃厚擔擔麵底既一定好喜歡而且味道好正宗! 十分好食醉雞件, 酒味香濃~而且好入味唔似出邊只有酒香, 食落係實實在在一啖啖入味濃厚既醉雞味~~午餐套餐會奉送黑白豆漿一支!!! 唔洗$50 有野食有野飲~ 仲要食得飽~真係無咩地方搵到! 而且係好味正宗!份量都非常足夠!!⭐️酸辣湯底配招牌口水雞 比較辣少少, 但辣得幾過癮!雞都好嫩滑⭐️上海小籠包 $32/4隻皮厚薄適中,湯汁燙口,即叫即整十分好食~價錢都十分合理
食遇上海料理
性價比極高既貼地上海菜
📍天水圍天湖路1號嘉湖新北江商場地下A93號舖

上海菜既午市套餐, $4X 有野食有野飲~
湯底有4種供選擇
1 . 豬骨清湯
2. 花生擔擔麵底
3. 麻辣湯底

⭐️花生擔擔麵底配花雕醉雞
湯底濃郁加埋花生醬嘅味道!超級正宗~
鐘意食濃厚擔擔麵底既一定好喜歡
而且味道好正宗! 十分好食

醉雞件, 酒味香濃~而且好入味

而且係好味正宗!份量都非常足夠!!

⭐️酸辣湯底配招牌口水雞
比較辣少少, 但辣得幾過癮!雞都好嫩滑

⭐️上海小籠包 $32/4隻
皮厚薄適中,湯汁燙口,即叫即整十分好食~
價錢都十分合理
呢日去咗天水圍搵食!好多年冇去新北江商場,都冇咩大變,呢日發現咗呢間好高質嘅上海餐廳朋友係咁讚👍🏽首先佢價錢一啲都唔貴我哋叫咗幾樣食物。❤️上海排骨擔擔麵$44上海排骨即係炸豬扒 呢個上海排骨都整得相當好味道炸得香口又唔厚粉 最正係佢個擔擔麵底朋友仲話係佢食過最好食嘅擔擔麵添呀花生味好香濃😋😋麵條口感都做到滿分❤️上海小籠包$32/4小籠包一咬落去就有啲湯汁流出嚟肉餡高分 肉汁豐富 成個口感都好好仲好食過之前去上海食個啲 可能更啱我口味朋友話聽到好似係上海人開所以好正宗👀❤️上海鮮肉鍋貼$28/4同樣肉餡都係好正 肉汁豐富鍋貼底煎得好香脆鍋貼皮係屬於有啲咬口嘅皮唔係好薄嘅皮鍋貼同小籠包同樣高質如果一定要二選一我個人更加鍾意小籠包❤️蒜泥白肉$40估唔到份量有咁多白肉比想像中厚身蒜泥都好多 不過我有啲貪心想要更多😂❤️黑豆漿$12好推薦附近朋友仔去試吓😋如果我住附近嘅話一定會成日叫佢外賣添呀🥲小籠包咁高質真係香港少見💯

呢日去咗天水圍搵食!
好多年冇去新北江商場,都冇咩大變,

呢日發現咗呢間好高質嘅上海餐廳
朋友係咁讚👍🏽
首先佢價錢一啲都唔貴
我哋叫咗幾樣食物。

❤️上海排骨擔擔麵$44

好推薦附近朋友仔去試吓😋
如果我住附近嘅話一定會成日叫佢外賣添呀🥲
小籠包咁高質真係香港少見💯
2023-12-02 78 瀏覽
很久沒再再到天水圍了......1995年在天水圍上班,主要是轉乘輕鐵至樂湖站下車,然後在新北江商場的快餐店吃早餐,然後步行至工作地點。今天與老婆舊地重遊,再尋昔日拍拖消閒之地,新北江商場內的日資大型百貨公司已不在在,換上民生小型舖位,衣、履、鞋、維修水電店舖,蔬果超市及小型食店左右兩旁交集,各式其式。地鋪各食店中,有一間名叫~「食遇。上海料理」,名字有點心思,更感到有點格調...不禁吸引我們坐下試菜,我們選了:菜肉雲吞擔擔麵、椒鹽排骨擔擔麵、小籠包、花雕醉雞及兩枝黑豆漿。豐富的一餐,擔擔麵湯底充滿花生香,滑雞肉以花雕酒浸配,啖啖酒配滑雞,吃小籠包記緊要趁熱吃就可啜到肉汁精華。此小店是家庭式經營,看得出樓面姨姨與廚房師傅默契配合,來此店就會感受到上海家廚的料理味道。
很久沒再再到天水圍了......

菜肉雲吞擔擔麵
菜肉雲吞擔擔麵
2023-11-13 876 瀏覽
今日又同老友食晚餐,佢話想順便係新北江玩夾公仔所以就選扯新北江搵食,作為美食家既我當然就上網搵下有無d新野食啦,發現到呢間應該新開無耐既上海餐小店未試過,就一於黎試試啦。新北江小店都出晒名真係好小,所以堂食就一定唔會好坐,鋪仔細細擺到出門口都係幾張枱,所以好多人都選擇外賣,見到店家都係咁收外賣單。好啦坐底睇下餐牌,主打都係上海麵食,都有菜飯,配菜都大同小異,係睇下跟飯定跟咩麵,小店形式貴精不貴多。椒鹽排骨擔擔麵擔擔麵湯底好濃厚,好細微既辣味加少少花生香,個人認為再加d花生碎就完美,上海拉麵估計係手拉麵,麵質爽口彈牙唔易斷,椒鹽排骨新鮮炸外皮香脆內裡就略乾dd唔太過份,加上椒鹽就比較惹味d。上海排骨擔擔麵擔擔麵同樣出色唔多講啦,上海排骨就比起我果份椒鹽排骨略淡d,但就炸得無咁乾同樣都好香脆。上海小籠包新鮮蒸起上枱已出晒煙,湯汁豐富,係外皮厚左dd。黑豆漿跟餐加8蚊有枝裝豆漿,有黑有白,不過都係來貨野味道一般,順帶一題呢度飲品只有豆漿同汽水,無奶茶咖啡果d的。整體黎講呢度擔擔麵幾出色,食物質素算唔錯價錢都唔貴,我會再黎食,環境就一般般介意既多數選擇外賣。

上海小籠包
新鮮蒸起上枱已出晒煙,湯汁豐富,係外皮厚左dd。

黑豆漿

黑豆漿

2023-11-12 149 瀏覽
去天水圍食個lunch 食左午市麵套餐,選擇豐富, 有熱氣可口的椒鹽/酥炸雞翼麵,又或是椒鹽排骨麵,麵食配雲吞/水餃 2 隻,價錢由$45-$50 ,如需轉粗麵,+ $4 湯底有4種供選擇👍🏻👍🏻1 . 豬骨清湯2. 花生擔擔麵底(有分辣/唔辣)3. 麻辣湯底4. 🌟酸辣湯底(內含冬菇絲,肉絲,豆腐,筍絲,木耳絲,蛋絲)材料豐富今次同家人叫左雪花肥牛粗麵配水餃2隻 (豬骨清湯) 大大碗,肥牛份量多,略嫌有少少過熟,嗌呢個既可以同職員講聲唔洗煮太熟水餃係菜肉餡的,皮唔厚椒鹽雞翼麵配雲吞2隻 $50 酸辣湯底湯底同幼麵一齊食好入味,酸的效果好出,雲吞以為會細隻過水餃,點知都好大隻跟餐加豆漿 $8 我揀左黑豆漿👍🏻炸饅頭(跟煉奶) $26 /4隻炸得好香脆,點埋煉奶上海小籠包 $32/4隻熱辣辣薄皮小籠包,一咬落去,小籠包的肉汁爆曬出黎,食時點埋醋,yummy蔥油海蜇 $28 (細)海蜇好爽口,加埋蔥&麻油,好香呀店的餃子/雲吞/湯底都係自家製的特別推介酸辣湯底
去天水圍食個lunch

湯底有4種供選擇👍🏻👍🏻
1 . 豬骨清湯
2. 花生擔擔麵底(有分辣/唔辣)
3. 麻辣湯底

今次同家人叫左
雪花肥牛粗麵配水餃2隻 (豬骨清湯)
水餃係菜肉餡的,皮唔厚
椒鹽雞翼麵配雲吞2隻 $50 酸辣湯底

跟餐加豆漿 $8
我揀左黑豆漿👍🏻

炸饅頭(跟煉奶) $26 /4隻
炸得好香脆,點埋煉奶

上海小籠包 $32/4隻

蔥油海蜇 $28 (細)
海蜇好爽口,加埋蔥&麻油,好香呀

店的餃子/雲吞/湯底都係自家製的
特別推介酸辣湯底
2023-11-07
  • 上海小籠包
  • 炸饅頭
2023-11-09 93 瀏覽
招牌口水雞 $46/例雖然係例牌,但兩個人食份量都非常足夠!呢個相比其他菜式係會比較辣少少!但辣得幾過癮!雞都好嫩滑,雞皮嘅雞油香味都好突出!手拍小黄瓜 $20/ 份20蚊一份,都幾抵食!份量仲要係唔少架!黃瓜清爽幾新鮮加埋酸酸嘅汁非常開胃!椒鹽排骨擔擔麵 $50呢個小編都非常中意食!擔擔麵夠曬彈牙!湯底濃郁加埋花生醬嘅味道!超級正宗!椒鹽排骨就比想像中更好食!外脆內嫩!冇錯!真係外脆內嫩!小編係真好少食到椒鹽排骨係咁好食!超推薦!超推薦!上海小籠包 $30/4隻黎到呢度又點可以唔叫小籠包呢!差唔多枱枱都叫!小籠包大大隻,會動L動L咁就知佢勁多湯,咬開個小籠包最尖尖個位都唔會覺得好厚皮!肉汁香濃好好味!紅油抄手 $30/8隻紅油抄手就小編最愛30蚊8粒真係好抵食!雲吞皮又多肉!直情皮薄餡靚!汁又唔會太辣搶走肉嘅味!超推薦超推薦!
招牌口水雞 $46/例

手拍小黄瓜 $20/ 份