襯住假期 做下孝順女😅同屋企人去飲茶食點心🥰 平日我都係去開啲舊式茶樓飲茶🤓今日特登去朗豪坊一間出名食新式得意點心嘅餐廳《飲茶》😙冇諗過飲餐茶都可以有咁多打卡位 😆 餐廳一開門我就去到 所以唔使排隊就可以入座😉一入到餐廳 我就見到廚師預備左兩大籠得意點心😌我情不自禁咁行左埋去🤫仲同D點心影咗好多幅相 超可愛啊🤩影完相就拿拿聲揀返個靚位坐低點餐😏餐廳座位寬敞 坐得舒服🤠而且店內燈光明亮 啱曬鍾意影相嘅朋友 燈都唔使打 就可以影到靚相啦😂不過唯一唔方便嘅係點餐紙上面只得文字沒有相片🤔因為部分菜式 都名改咗好得意嘅名 有時都唔知佢係乜嘢食物 所以我點餐嘅時候都係參考openrice嘅圖片黎點餐😅。睇住流奶(3件) (HK $49)打卡首選「睇住流奶」😍 係一籠好可愛嘅流沙奶皇包❤️包皮鬆軟 比平時傳統嘅奶皇包口感 更加軟熟👍入面嘅流沙奶皇餡多到流曬出嚟🤣餡料味道濃郁 好香嘅蛋黃味 超好食🤤。一籠八戒(3件) (HK $49)繼續打卡必點 「一籠八戒」😏 好可愛嘅豬豬頭🤣 原來係叉燒包😉 呢個包皮同平時食果啲口感差唔多🤠 但餡料味道就比傳統嘅叉燒包冇咁鹹 食完唔會覺得好口渴 岩哂鍾意淡味嘅我😌。
襯住假期 做下孝順女😅
同屋企人去飲茶食點心🥰
平日我都係去開啲舊式茶樓飲茶🤓
今日特登去朗豪坊一間出名
食新式得意點心嘅餐廳《飲茶》😙
冇諗過飲餐茶都可以有咁多打卡位 😆
坐得舒服🤠而且店內燈光明亮
啱曬鍾意影相嘅朋友 燈都唔使打

睇住流奶(3件) (HK $49)
打卡首選「睇住流奶」😍
係一籠好可愛嘅流沙奶皇包❤️
包皮鬆軟 比平時傳統嘅奶皇包口感
更加軟熟👍入面嘅流沙奶皇餡
多到流曬出嚟🤣餡料味道濃郁
好香嘅蛋黃味 超好食🤤

一籠八戒(3件) (HK $49)
繼續打卡必點 「一籠八戒」😏

蟹籽燒賣(3件) (HK $39)
「蟹籽燒賣」同平時傳統茶樓嘅燒賣冇咩分別😅 只係外皮用咗綠色嘅皮去包😂

透明波波 (3件) (HK $29)
「透明波波」 見佢個名咁得意就點嚟試下🤔 原來佢係用一層類似粉果外皮 去包住好多唔同顏色的蔬菜粒嘅波波😅外皮煙煙韌韌 內餡清甜爽口
食落口仲有好香嘅黑松露味😍

炒蝦腸粉(HK $69)
「炒蝦腸粉」 鑊氣夠 好惹味👍
入面仲有幾隻蝦添 蝦肉爽口 彈牙😌而醬汁味道似食緊乾炒牛河🤣

鴿吞鳳梨(3件) (HK $39)
「鴿吞鳳梨」 其實係一件鳳梨酥😏 雖然外皮舞台灣鳳梨酥咁香脆
但內餡鳳梨蓉 甜度恰當 味道濃厚🤤

另有加一服務費🤥

食物:8.5/10
價錢:5/10
環境:8/10

飲茶 (朗豪坊)
旺角亞皆老街8號朗豪坊4樓7號舖

• 一籠八戒
  • 炒蝦腸粉
2021-02-28 1751 瀏覽
同朋友都好餓!是但見到餐廳唔使排隊就照入去食啦!肚餓嘅時候係諗唔到野😂😂😂之後秒點左幾樣野🤪睇住流沙 ($49)好啱打卡 我係冇諗過咁可愛 我諗住係正常傳統嘅流沙包 不過其實我想去試吓呢啲好耐! 港女😂😂不過好好食😋 有鹹蛋黃嘅香味同埋多餡到流晒出嚟蟹子燒賣 ($39)正正常常 不過佢嘅賣點應係綠色可以打卡 我發現呢間嘅點心都好吸睛!芝士蝦春卷 ($42)呢間點心是不錯 但係炸嘢就麻麻哋🤣🤣呢個都仲可以接受椒鹽鬍鬚 ($89)重點呢個 超級超級不推薦 因為唔好食😂😂 魷魚好冧 之後魷魚同炸粉分離 同埋冇咩味🤦🏼‍♂️🤦🏼‍♂️仲要唔平🔪🔪有色蝦餃 ($39)都係果句打卡😉😉不過我覺得呢個又幾好食 因為好多蝦🤪🤪茶位 $13/位飲茶 Yum Cha旺角亞皆老街8號朗豪坊4樓7號舖

睇住流沙 ($49)
不過好好食😋 有鹹蛋黃嘅香味同埋多餡到流晒出嚟

蟹子燒賣 ($39)
正正常常 不過佢嘅賣點應係綠色
可以打卡 我發現呢間嘅點心都好吸睛!

芝士蝦春卷 ($42)
呢間點心是不錯 但係炸嘢就麻麻哋🤣🤣呢個都仲可以接受

椒鹽鬍鬚 ($89)

有色蝦餃 ($39)
都係果句打卡😉😉不過我覺得呢個又幾好食 因為好多蝦🤪🤪

茶位 $13/位

飲茶 Yum Cha
旺角亞皆老街8號朗豪坊4樓7號舖
新春佳節吃點心當然要試一些好寓意的😽 新式點心又萌又可愛‼️▫️❥$𝟮𝟲 (1ᴘᴄ) 豬仔財神🐷 賣相趣緻的叉燒包,有令人會心微笑的魅力🥰 味道也不錯,不過價錢略貴‼️😝❥$𝟮𝟲 (2ᴘᴄꜱ) 招財進寶💰 金光閃閃的鹹水角,脹卜卜的金元寶造型遠看好像紅蘿蔔😆 熱騰騰的,好吃‼️👅
▫️

2021-02-18 833 瀏覽
大人小朋友都好鍾意飲茶,平時經常去酒樓食一啲蝦餃燒賣嘅點心,今日就專登嚟到旺角朗豪坊嘅飲茶食特色點心,有部份點心嘅外貌好精緻,好得意,直頭唔捨得食添。有色蝦餃-平時喺酒樓食嘅蝦餃都有四件,咁當然嚟到依度食會少啲,得兩件,價錢仲要貴少少,性價比比較低,味道同其他酒樓差唔多。一籠八戒同埋睇住流奶嘅外表同樣非常出色,個餡都好好食,我最欣賞睇住流沙,流心奶黃的確好吸引。餐廳嘅點心雖然好精緻,但如果叫我經常嚟到呢度去食就未必,因為價錢屬中上,性價比較低。🙈
2020-12-17 1541 瀏覽
九月到而家無飲過茶喇,今日行朗豪坊比個咁可愛嘅流沙包吸引,決定嚟呢度食午餐。疫情下食客唔多,座位同普通點心店一樣,舒適度一般。我哋兩個人叫五樣點心,一個泡飯,的確價錢稍貴,但食物賣相同味道係高質,而且我仲喺玻璃見到點心師傅仲用緊舊式藥材舖嘅秤。有色蝦餃-2件,2件大大粒嘅蝦餃皮除咗顏色點綴外仲夠薄,蝦肉又多又爽。蟹籽燒賣-3件,肉質新鮮。睇住流沙-3件,就係比呢幾粒小可愛吸引我,流沙嘅濃厚度好好,味道亦好好。鴿吞鳳梨-3件,餡嘅味可以,但更欣賞新鮮焗好嘅酥鬆外皮。野菌泡飯-例,職員拎過嚟先將響米倒入,細細鍋,兩個人啱啱好。蜜糖蛋散-3件,去嚫食點心如果有我都必點,做得好鬆化。
,而且我仲喺玻璃見到點心師傅仲用緊舊式藥材舖嘅秤

蟹籽燒賣-3件,肉質新鮮

鴿吞鳳梨-3件,餡嘅味可以,但更欣賞新鮮焗好嘅酥鬆外皮

野菌泡飯-例,職員拎過嚟先將響米倒入,細細鍋,兩個人啱啱好

蜜糖蛋散-3件,去嚫食點心如果有我都必點,做得好鬆化

2020-12-14
2020-12-03 986 瀏覽
<得閒飲茶🫖·2 人Dinner> _Langham Place - 飲茶 Yum Cha - 精選二人餐 $268 + $13/ 茶位 +10% _作為中國人,人愈大愈鍾意食中菜😆上星期Friday Dinner ,終於去咗Yum Cha 試一試佢個精選二人套餐 😏_先上喺燉湯,咦~個湯真係feel 到喺燉出黎一盎盎甘上,入口超級無敵熱,今晚喺蟲草花燉五指毛桃 ,啖湯好甜足料,飲完唔覺得有落味精 ,抵讚😋_再嚟叫左「飲茶小炒王」、「鳳梨咕嚕 」同「金銀蛋時菜」。「飲茶小炒王」外型靚仔嘅,入面有炸辣椒🌶️、蝦仁、韭菜、紅椒、黃椒、花王。口感豐富,唔會太過油,食得出有鑊氣😙,至於「鳳梨咕嚕」有驚喜喎,鮮菠蘿🍍夠甜,點甜酸醬食不錯,另外排骨方面,個炸槳唔會太厚,肉質合格 。唯獨「金銀蛋時菜」就有點美中不足,因為用左唔太當造嘅菜心做配塔,菜心比較老,建議配覓菜、波菜、菜苗更為合適~😉米飯🍚方面,米夠米香,粒粒亦分明,依碗飯合格嘅😗_最後都食飽飽到咗茗茶+甜品,今日叫咗菊花,入口清香,唔會太過苦澀,配埋椰汁馬豆糕食,意外地夾喔😮
<得閒飲茶🫖·2 人Dinner>
_

米飯🍚方面,米夠米香,粒粒亦分明,依碗飯合格嘅😗

精選二人餐
精選二人餐
2020-12-02 517 瀏覽
晚8:45入座,沒有人告訴我什麼時候收舖。自問已經很識做, 8:50就落咗單。8:53燉湯送上。855開始第一個餸上。9:10三餸一湯加一包一點心全部到齊。915送單上黎買單先。我和朋友完全明白人家趕收工,兩個人追住食,趕住埋單,930走人。兩個人總共成四百幾蚊,唔算貴,但都唔算平,由坐低至走人45分鐘,但離開的時候竟然被時女待應反我們白眼,立即火都嚟埋,然後在這裏寫食評,其實唔係食評,係服務評。而這間店服務評級很低。完
晚8:45入座,沒有人告訴我什麼時候收舖。
自問已經很識做, 8:50就落咗單。
8:53燉湯送上。
855開始第一個餸上。
9:10三餸一湯加一包一點心全部到齊。
915送單上黎買單先。

而這間店服務評級很低。

2020-12-02
2020-11-04 986 瀏覽
今次中午黎左旺角朗豪坊呢間叫「飲茶」既食,佢既份量對比起出面既酒樓好吾同,係會少啲,好似燒賣咁,出面一般係4粒,佢就3粒,蝦餃就變得2粒。所以呢間都係sell 特式比較多,好似個奶黃包「睇住流沙」,外形好cute, 味道都幾多食。基本上味道吾差,但價錢上會貴啲。
  • 有色蝦餃
  • 櫻花蝦飯
2020-11-03 589 瀏覽
最近多番好多人出街食野,周圍都爆哂位,眼見前面嘅流奶包又想食好耐,所以就入左去試一試佢一開始見到個餐牌樣樣野都吸引好想試,可惜吾可以,唯有下次再試其他~每款野食都做到好精緻,最岩打卡,有吾同嘅口感,好滿足個人都幾中意食鵪鶉蛋燒賣,因為貪佢可以一物2食,又會飽肚d,但呢個隻蛋d皮就有d硬身左,好似攤凍左咁~而最意外係個蛋散,皮薄酥脆,真係好好味另外個流奶包,有得食又有玩,增加左d樂趣,因為好奇個透明波波(好重黑松露味),所以2款叫左各一,下次有機會可以全部睇住流奶

,所以2款叫左各一,下次有機會可以全部睇住流奶

蜜糖蛋散
  • 流口水雞
  • 透明波波
2020-11-02 487 瀏覽
之前一直聽人地講間店好好食,係解禁後,終於有時間過黎試下,算係偏貴既餐廳,啲野都幾好食,主要係相機食先既餐廳😆😆😆得閒可以同啲姐妹去食下午餐。我地點左幾樣野,包括流沙包,燒賣,蝦餃,蝦腸粉同叉燒包。流沙包以豬仔造型,可愛又搞鬼,心得大人小朋友中意😂😂燒賣就比較特別,上邊有粒蛋,咸咸甜甜,吾係到到茶樓都有,都有歷史性既一個點心。蝦餃就以三色加金色,有喜慶感。而蝦腸就冇乜特色,除左貴之外,只有一條用個碟裝🤣🤣另外,叫左支裝可樂,大家都知除左大茶檔外,好少地方會有玻璃樽既可樂,哩個都算係特色之一。整體分數🌟🌟🌟除左環境同點心外貌比較特別,我覺得試過就ok,吾會特別去哩間

我地點左幾樣野,包括流沙包,燒賣,蝦餃,蝦腸粉同叉燒包。

整體分數🌟🌟🌟
2020-10-25
2020-10-30 361 瀏覽
位於朗豪坊4樓food court最入,食物有點心、小菜、涼菜等等。食物味道不錯,點心嘅賣相仲好可愛添,好適合鍾意打卡嘅人,不過價錢就唔算平。🔝小吃併盤 $119可選2款A + 1款B選擇咗七彩茄子 + 雞絲拉皮 + 流口水雞-七彩茄子酸酸甜甜,開胃又好食。-雞絲拉皮勁香花生麻醬,粉皮勁滑。-流口水雞香辣惹味,雞肉嫩滑,花生爽脆。🔝賣相可愛,濃郁奶黃流心,好好食。🔝豬仔好可愛,係叉燒包嚟,味道一般。🔝賣相精緻,鳳梨餡料,外層酥脆。🔝魷魚新鮮又肥美,食得好滿足。🔝即叫即炸,香脆可口。🔝勁難食的擔擔麵。🔝無咩特別,可以唔洗叫。

七彩茄子(小吃併盤)
雞絲拉皮(小吃併盤)
流口水雞(小吃併盤)

🔝小吃併盤 $119
可選2款A + 1款B
選擇咗七彩茄子 + 雞絲拉皮 + 流口水雞
-七彩茄子酸酸甜甜,開胃又好食。
-雞絲拉皮勁香花生麻醬,粉皮勁滑。
-流口水雞香辣惹味,雞肉嫩滑,花生爽脆。

睇住流奶(三件)
🔝賣相可愛,濃郁奶黃流心,好好食。

一籠八戒(三件)

🔝豬仔好可愛,係叉燒包嚟,味道一般。

鴿吞鳳梨(三件)
🔝賣相精緻,鳳梨餡料,外層酥脆。

椒鹽鬍鬚

🔝魷魚新鮮又肥美,食得好滿足。

懷舊蝦多士(四件)

🔝即叫即炸,香脆可口。

擔擔湯麵
🔝勁難食的擔擔麵。

炸BB鴿

蜜糖蛋散(三件)
🔝無咩特別,可以唔洗叫。

2020-10-25
七彩茄子(小吃併盤)
雞絲拉皮(小吃併盤)
流口水雞(小吃併盤)
睇住流奶(三件)
椒鹽鬍鬚
懷舊蝦多士(四件)
嗰日同朋友一齊去朗豪坊搵嘢食,見到一間好得意嘅點心餐廳又有張大大嘅流沙包圖片,完全係吸引我哋入去食,入到去唔似普通酒樓嘅感覺係一啲比較新潮嘅點心餐廳🍴1.流沙包 (味道好香奶味,而且啲流沙真係熱辣辣咁樣流出嚟) 小心辣到個嘴2.炸魷魚鬚(雖然好食但係炸得太乾,少吃為妙因為,有啲熱氣!)😂3.燒賣(都OK嘅 只係普通咗少少)整體來講都OK嘅,係一間比較新潮啲嘅飲茶地方,適合啲年輕人一家大細,同埋佢主打比較特別嘅點心🥧都真係幾吸引!去食嘅話一定要食佢個流沙包,因為真係好好食😋
1.流沙包

3.燒賣(都OK嘅 只係普通咗少少)

去食嘅話一定要食佢個流沙包,因為真係好好食😋
2020-10-04 506 瀏覽
今次黎到朗豪坊食哩間cute爆嘅點心🙈本來以為哩間餐廳嘅食物只係sell可愛但估唔到啲嘢又幾好食wor🙈.特別係餐廳嘅招牌菜 流沙包可愛得黎 流沙效果非常出色一咬啲餡就爆出黎 仲有好濃郁嘅鹹蛋黃味添😝又好味 又可以打卡 真係好正
今次黎到朗豪坊食哩間cute爆嘅點心🙈
一咬啲餡就爆出黎
仲有好濃郁嘅鹹蛋黃味添😝
又好味 又可以打卡 真係好正
2020-10-03 462 瀏覽
趁著十.一的公眾假期,去左閒適飲茶二人前,在openrice預先訂位,方便!準時到達,立即安排就座,滿意!先講環境,場內燈光明亮,座位距離適中,但冷氣不夠,稍微焗促。食物方面:一籠八戒即叉燒包,包皮軟綿,餡料份量、味道適中,而七彩蝦餃蝦肉鮮爽,餃皮煙韌有至,合符水準一條叉腸,腸粉皮薄,叉燒足料ok架反而 三色鵪鶉蛋燒賣味道一般,可以不食雞絲春卷外皮鬆脆不油膩,但雞絲內餡有些糊口,有進步空間最後叫了自選三色甜品拼盆,椰汁紅豆布甸軟滑,蛋散鬆脆,糖不甩內餡芝麻滿滿,三款甜品甜度適中,用料佳服務方面:樓面工作人員人手充足,沖茶,入點心紙很快有回應,態度正常,因二人抬比較細張,出點心亦會兩樣,兩樣咁上,不會放滿到甚至無位放,而甜品最後才上,應是有安排過!茶水方面:記憶應有五種茶選擇,另有其他凍檸茶等等,因本人對茶冇硏究,只是隨便選了普洱茶,普通啦!埋單共$330兩位,節日飲歺輕鬆茶,中上之選!P.S.要提提大家入座計90分鐘用歺時間
食物方面:

一條叉腸,腸粉皮薄,叉燒足料ok架
反而 三色鵪鶉蛋燒賣味道一般,可以不食

雞絲春卷外皮鬆脆不油膩,但雞絲內餡有些糊口,有進步空間

埋單共$330兩位,節日飲歺輕鬆茶,中上之選!
P.S.要提提大家入座計90分鐘用歺時間
2020-10-02
下午茶
態度極差的食店!買外賣畤說明外賣15分鐘可以準備好!落單付款后,35分鐘才出到外賣。其間問職員還要多久,門口男帶位很沒禮貌回答「等」。上午11:40時候,店內食客只有幾個。店內待應充足,大家只顧傾偈。以後也不會在這一家買外賣!嬲!
外賣自取