2020-08-29 558 瀏覽
路過會被四個大包吸引😂😂是它的招牌點心之一,我今次就吃吃它的流沙包,真的非常不錯,包軟軟的,流沙熱熱的😋😋,很欣賞即叫即蒸的做法,上桌時能夠保持水準,顏色也感覺新鮮👍👍另外推薦另一個安格斯牛河😀👏真估計不到真的好好吃,牛肉有口感,味道唔錯喎!😋😋另外一個看似普通的雞雞春卷,炸得脆脆卜卜的,也好吃😂😂最後一個係燒賣,因為它的顏色吸引,綠綠的,但是做功很好,吃吃感覺彈牙的👍👍服務方面可以✌️✌️
2020-08-27
  • 牛河
2020-08-10 569 瀏覽
飲茶係間好適合打卡影相嘅店,雖然主打係係中式點心,但賣相滿分,睇落精緻新穎又趣怪。首先講下佢嘅流心包,每款都有獨特嘅外表同性格,今次叫咗抹茶味,真係幾濃味。不過如果本身唔中意抹茶嘅話,可能會討厭,所以要睇番各人嘅口味先好決定。隻乳鴿睇落自帶柔光,未食都知唔差啦。一入口就食到油香,係乳鴿獨有嘅風味,肉質細嫩,味道醃製得夠入味,微微脆口嘅外皮同滋味可口嘅肉汁,真係食多隻都仲得啊!當然唔少得佢地金光閃閃嘅蝦餃啦,外表色彩斑斕,非常吸引,可惜相對相統嘅蝦餃,呢度嘅皮太厚,所以有啲失望,不過用嚟影相呃lile或者哄小朋友,相信都幾好用

2020-08-07 338 瀏覽
姊妹們來到旺角朗豪坊閒逛閒逛,中午時間姊妹們想吃點心,我便提意到美食廣場旁邊的飲茶,想到此拍照以及品嚐一番,於是我們一行三人便到此用膳。餐廳門口的裝潢吸引,門外掛有四個大型包點娃娃,有黃、粉、黑、青色,分別代表不同的味道,而餐廳入內亦可見牆壁上繪畫有不同的可愛卡通,十分適合愛拍照人士到此。胎菊王 上桌時先提供一壺熱茶,胎菊王色澤金黃清澈,味道純正濃郁,甘甜清香,且含有花蜜的香氣,更具有明目養肝、清熱去火等功效。睇住流奶這裏的奶皇包造型可愛獨特,麵包皮是全黃色的,加上一對小眼睛,猶如有生命的小生物。入口外層軟綿細膩,內裹餡料甜度適中,味道帶少許蛋黃的鹹香,且呈現流心狀態。有色蝦餃蝦餃皮外層色彩繽紛,顏色有金有粉,相當吸睛,愛拍照人士不可錯過。蝦餃皮口感軟糯煙韌,厚薄適中,內餡料有蝦肉和甘筍,蝦肉新鮮彈牙,甘筍爽脆清甜,整體鮮美可口。羽衣甘藍羽衣甘藍色澤翠綠,使用中式炒法製作,入口厚實爽脆,口感十足,味道帶輕微苦澀,菜味濃郁,且營養價值十分豐富。七彩茄子茄子的紫色配搭紅綠色的彩椒,顏色七彩,賣相吸引,茄子煮製得軟硬適中,口感幼嫩軟腍,味道濃郁,配搭陳醋醬汁,入口酸甜惹味。流口水雞這裏的口水
胎菊王
睇住流奶
羽衣甘藍
七彩茄子
流口水雞
這裏的口水雞外型是製作成雞卷形狀的,使用紅椒、蔥粒、芝麻、花生等,配上香料製作,入口惹味可口,雞肉嫩滑濃郁,沒有雞骨,且帶輕微辣香。
一籠八戒
一籠八戒是叉燒包,把外型製作成小豬的模樣,既精美又吸引,外層麵包皮口感細膩鬆軟,內裏的叉燒餡料切得細碎,肥瘦適中,味道軟腍香甜,易於咀嚼。
蟹籽燒賣
這裡的蟹籽燒賣特別之處是燒賣皮是綠色的,給人耳目一新的感覺。入口燒賣帶有肉汁,豬肉餡料肉味濃郁,軟腍嫩滑,配搭蟹籽的清脆爽口,口感味道更豐富。
布拉腸粉
把腸粉卷作一圈,中間再放上菜頭作點綴,腸粉外皮呈現半透明狀,口感軟糯爽滑,米香濃郁,內裏蝦肉餡料新鮮結實,爽口彈牙。
翡翠豆腐
翡翠豆腐使用的是玉子豆腐,口感滑溜鮮嫩,入口幾乎即化,加入蟹籽使口感添加一份清脆鹹香,沾上芝麻醬進食,味道酸酸甜甜,開胃惹味。
凍檸檬茶
餐廳的環境是開放式的,因此溫度有點熱,所以我便點算了一杯凍檸檬茶用作解熱,檸檬茶份量大杯,冰塊充足,入口冰涼消暑,香濃的茶味配搭清香的檸檬,兩者甚是相配,用作消暑解熱相當適合。

整體而言,餐廳裝潢富有心思,風格可愛美觀,環境整齊衛生,食物味道出色,外型精美吸睛,相當適合愛拍照人士,是與朋友或家人吃飯的好地方。
2020-07-23 267 瀏覽
呢間精緻嘅點心店都食咗一段時間,想打卡係唔錯嘅選擇,但整體性價比偏低,對我嚟講試一次就夠🙈~🍁 睇住流奶 ($49)本身就係衝住呢個流沙包而嚟,的確冇令人失望嘅😍餡料流心度十足,蛋黃味好濃,熱辣辣食真係好正🤤~🍁 黑面墨膠 ($55)餃子入面有蝦同墨魚,都算皮薄餡靚😂黑色嘅餃子皮同加咗啲啲金箔,令到賣相相當吸晴😆~🍁 椒鹽鬍鬚 ($89)魷魚鬚炸得啱啱好,好香口,炸粉薄身,不過份量偏少🤭~🍁 滑蛋蝦球河 ($99)呢個炒濕河味道正正常常,不過不失,係價錢略貴咗啲🙈
~
🍁 睇住流奶 ($49)
~
🍁 黑面墨膠 ($55)
~
🍁 椒鹽鬍鬚 ($89)
魷魚鬚炸得啱啱好,好香口,炸粉薄身,不過份量偏少🤭
~
🍁 滑蛋蝦球河 ($99)
呢個炒濕河味道正正常常,不過不失,係價錢略貴咗啲🙈

2020-07-15 210 瀏覽
見到朋友去食,打卡,啲卡通包實在太可愛,所以要去一試,點心整體都好食,如一籠八戒,睇住流奶👍,鴿吞鳳梨等,但雞絲粉皮有啲失望,個醬味道怪怪地,職員態度一般,明明碟雞絲粉皮佢地漏單,但個女職員就話無理由會漏喎,講到我地好似"呃"佢碟嘢咁😑,即刻向個經理投訴佢態度差,好彩個經理有向我地道歉,經理值得加分👍
,睇住流奶👍,鴿吞鳳梨等,但雞絲粉皮有啲失望
,個醬味道怪怪地
,職員態度一般
,好彩個經理有向我地道歉,經理值得加分👍

2020-07-10
  • 一籠八戒
  • 鴿吞鳳梨
2020-07-07 226 瀏覽
呢度環境坐得好舒服,點心都好精緻賣相好靚,好可愛,味道唔錯,豬仔包好可愛,有叉燒餡,全部嘢食都好好食,但係就係貴咗啲,一個人吃,冇得食2人餐,只能散嗌,晚餐共$174.9(已經連茶錢一人$13 ,同埋+1服務費)我諗係一般嘅點心舖,一個人應該食$100點都埋到單。
呢度環境坐得好舒服,
點心都好精緻賣相好靚,好可愛,味道唔錯,豬仔包好可愛
我諗係一般嘅點心舖,一個人應該食$100點都埋到單。
(忘記了正確名稱)有黑松露的透明蒸餃
2020-07-07
$174.9 (晚餐)
  • 一籠八戒
  • 蟹籽燒賣
飲茶文化黎到依一代,除咗水滾茶靚點心好食之外,仲大賣創意點心可愛裝潢,飲茶就係其中既佼佼者裝修、點心、連點心名都花足心思求新,好似去左間食brunch既cafe咁,坐得舒服之餘仲有好多得意亮點係店入面,包括餐具,好得意咁好似有啲魚、奶黃包望住你咁點心紙幾乎要查字典先識睇,記住買佢拎本大食譜做reference順便欣賞下啲食物靚相,因為你實試唔晒咁多有色蝦餃,真係有色彩色既皮,色彩繽紛,賣相得意吸引人食,特別係小朋友一口落去相對厚皮既,個皮亦有啲硬,餡料味道正常,筍味唔係好夠唔夠風味,但絶對足蝦料而大粒,不過不失咁濃湯鮮竹卷,幾清新既,無蠔油咁醬味,但個湯絶對係夠味而好味既清得黎好食,如果可以多啲湯就好lu醬香鳳爪,真係幾香一上枱就聞到,食落就正常鳳爪,醬係香濃既,都算唔錯蟹籽燒賣,個皮由一般既黃色變左綠色,望落都幾新鮮幾唔錯蟹籽幾豐富,入口嫩滑,肉質腍而好味,不錯菠菜鮮蝦粉果,由於係粉果唔係餃,皮較厚身,但依個皮幾滑既,比蝦餃腍,入口夾埋菠菜好滑口幾好味味道甚至比蝦餃好,最後叫多左個干煸四季豆,賣相幾好,好有鑊氣下,相對辣嘅,送飯一流點心精緻、賣相吸引、裝修得意就無用置疑份量相對少啲既

有色蝦餃,真係有色
彩色既皮,色彩繽紛,賣相得意吸引人食,特別係小朋友
清得黎好食,如果可以多啲湯就好lu

蝦餃

濃湯鮮竹卷

醬香鳳爪

蟹籽燒賣,個皮由一般既黃色變左綠色,望落都幾新鮮幾唔錯
蟹籽幾豐富,入口嫩滑,肉質腍而好味,不錯

燒賣

菠菜鮮蝦粉果

粉果

干煸四季豆

點心精緻、賣相吸引、裝修得意就無用置疑
份量相對少啲既,而味道都再需要進步下,就會成為好正好正既新派飲茶店

濃湯鮮竹卷
燒賣
干煸四季豆
2020-07-04 241 瀏覽
自選套餐六款 (2位起) 食物高質, 可試多款口味, 性價比高😍涼菜(選二)呷醋木耳, 口水雞超推薦木耳👍配wasabi 同醋, 感覺清新開胃。 口水雞係卷, 幾特別湯品(選二)海鮮冬蓉羹- 好普通, 建議加錢轉湯阿毛燉湯(+$10) 抵俾點心(選二)蟹籽燒賣2粒透明波波(黑松露水晶粉果)2粒兩款都好味, 黑松露味重👍👍主菜(選二)鳳梨咕嚕 - 普通, 份量少辣蟻粉絲 - 野味, 可做主糧, 份量ok蔬菜(選一)金銀蛋時蔬 -味道不錯,份量充足甜品(選二)椰汁馬豆糕, 蜜糖蛋散兩款都👍
自選套餐六款 (2位起)
食物高質, 可試多款口味, 性價比高😍

涼菜(選二)
呷醋木耳, 口水雞

湯品(選二)
海鮮冬蓉羹- 好普通, 建議加錢轉湯
阿毛燉湯(+$10) 抵俾

點心(選二)
蟹籽燒賣2粒
透明波波(黑松露水晶粉果)2粒
兩款都好味, 黑松露味重👍👍

主菜(選二)
鳳梨咕嚕 - 普通, 份量少
辣蟻粉絲 - 野味, 可做主糧, 份量ok

蔬菜(選一)
金銀蛋時蔬 -味道不錯,份量充足

甜品(選二)
椰汁馬豆糕, 蜜糖蛋散
兩款都👍
2020-06-11 588 瀏覽
好多新式點心店點心款式新穎、賣相精美✨吾洗去酒樓都隨時可以食到「一盅兩件」❗▫️好鐘意食呢個糖不甩😍煙煙韌韌、好多芝麻餡,正👅 懷舊蝦多士好香好脆好惹味👅▫️呢度點心無論賣相或造型都好得意✨
▫️
▫️
呢度點心無論賣相或造型都好得意✨

2020-06-07 534 瀏覽
-🦄YUMCHA飲茶 @yumchahk-我真係好耐好耐都冇飲啖茶食下點心喇😭😭一直都好想食返一盅兩件‼️而呢間新式茶樓嘅點心都好吸引我呀🤪特別係佢啲卡通造型嘅蒸包😎✨所以今日就同埋屋企人一齊來食喇不過今日天氣真係差到一個點☔️⚡️今朝仲要紅色暴雨真係差啲出唔到門口😅-🍁睇住流奶 Hkd49🍁Rating🌕🌕🌕🌕🌑呢個係流心奶黃包 我高度推介呢款點心😆本身係想叫另外一款紅色同綠色嘅蒸包分別叫粉紅瑪莉既紅豆包同瑪莉怕怕既抹茶包不過佢竟然冇再供應 最後先叫左呢款奶黃包😵但點知有驚喜喎🤤流心奶黃包係超流心個隻😳而且趁佢熱辣辣咁就食真係好正呀👍🏻🔥🔥熱辣辣咁食係好味好多架 奶黃又唔會好甜😼甜度剛剛好 呢款都算係食得又睇得呢一款點心喇💗🍁一籠八戒 Hkd49🍁Rating🌕🌕🌕🌗🌑呢個一睇就知道係叉燒包啦😂豬仔🐷造型嘅包包真係好得意😎不過呢個就係普通叉燒包嘅味道😂冇咩特別😂但豬仔太得意唔捨得食😆🍁有色蝦餃 Hkd39🍁Rating🌕🌕🌕🌕🌑呢個蝦餃我覺得幾好食 好似比起平時食嘅大粒啲不過唔好睇佢蝦餃皮係有顏色好似好少女心咁 其實冇咩特別😂唔會因為有顏色而有特別嘅味道蝦肉都鮮嫩彈牙嘅 食到完粒蝦肉🦐所以
🦄YUMCHA飲茶 @yumchahk

來到先發現真嘅MENU上係冇嘅🤔
不過呢間都係一間值得一試嘅點心店呀‼️
2020-06-07
2020-06-07 407 瀏覽
5月30號星期六晚 ,七時半左右和我媽媽及女兒 3個到此吃晚飯, 落單前有些少問題問, 怎料女侍應答完就立刻走開, 令我有些錯愕,覺得她沒有什麼禮貌,本來我想等她答完 我便順便落單,於是又要再等。 最後埋單離開的時候, 走了幾分鐘, 發現我媽媽帶去 的一袋食物忘了帶走, 於是叫我女兒立刻回去取回, 怎料 一位男侍應對她說 那袋食物已經丟掉, 雖然男侍應有對我女兒說對不起, 但是 一袋食物包得好好的, 都不像是垃圾, 怎能立刻就丟掉, 而且我們離開的時間尚早, 至少也應該保管一段時間 如果關門前 沒有人回來取,才丟掉也可以。 此事令我媽媽很不開心, 因為袋裏的食物是她親手做給我女兒的!
2020-06-07 432 瀏覽
今日同一位差我好多餐飯既朋友飲茶d餐飯都係要同佢講聲多謝老細🙏😋門面都好舒服既 燈光又柔和佢有部機係到拎位既...好方便不過隔離係food court總會有聞到不同既食物味道碗都好特別...黃色個個位係凸出黎d隻野都好萌餐牌d名都好有創意 有d都估唔到係咩野黎見到佢既時間真係覺得好得意 好唔捨得食 D 3隻鴿係個籠到扮可愛又細隻 真係好忍心先放到落口夾佢個陣真係要小心 好怕夾散左佢 其實佢係一舊鳳梨酥黎😂酥餅鬆鬆化化 好香牛油味🧈鳳梨唔會好甜 熱熱地食 好似係台灣食緊即整既鳳梨酥朋友真係好殘忍一口食左佢一d都唔欣賞下黎到完全唔知咩黎...佢個名叫透明波波塊皮簿簿地甘裏面有不同既素菜,紅蘿蔔🥕甘筍,粟米🌽綠色個個唔知咩菜 但美道就麻麻地 有重酸味 個重酸好唔夾蝦餃裏面有蝦同甘荀個皮好靚 有不同既色鳳爪無咩特別普普通通 應該鳳爪好難整得唔好食既個樣好得意😎3粒大大粒一咬就會流餡真係要小心點 個流沙餡好熱每一啖都食到個餡...蛋黃味好濃好好味😋甘得意真係會吸引到小朋友食估唔到連塊皮都唔同顏色好精緻原粒鵪鶉蛋配豬肉飲茶都可以好萌 每樣既點心既賣相好吸引真係好考功夫食完野 都重可以坐下嘆下茶 傾
今日同一位差我好多餐飯既朋友飲茶

朋友真係好殘忍一口食左佢一d都唔欣賞下

透明波波

黎到完全唔知咩黎...佢個名叫透明波波
塊皮簿簿地甘
裏面有不同既素菜,紅蘿蔔🥕甘筍,粟米🌽綠色個個唔知咩菜

但美道就麻麻地 有重酸味

食完野 都重可以坐下嘆下茶 傾下傾甘
店員都周不時都會睇下個茶壺有無水
所以真係可以坐好耐都得

2020-06-06
10 分鐘 (外賣自取)
  • 鴿吞鳳梨
2020-05-18 444 瀏覽
對上一次黎已經係上年,印象唔錯,座無虛席而且食物水準頗高今次係補祝母親節,媽媽指名想去呢間,結果係令大家都好失望去到已經出奇點解星期日晚一半人都冇,但食完飯就知點解首先餐牌上有好多item 都係冇既,選擇少,然後大部分既野都 好 難 食!由其係個三杯醉雞,d肉係「霉」而且有怪味,全台人都覺得有問題,我地告侍應反映,佢話「要研究下」,然後隔左陣番黎話「碟野冇問題,係咁架,一係換過第二樣比你」之後換左碟豬手,冇咩特別,都係唔好食仲有叫左個煎蘿蔔糕,係凍架!而且太多粉,口感極差兼完全食唔到蘿蔔而家飲食業兢爭咁大,真係難怪佢冇咩生意, 水準退步左咁多,真係唔洗再有下次
對上一次黎已經係上年,印象唔錯,座無虛席而且食物水準頗高
今次係補祝母親節,媽媽指名想去呢間,結果係令大家都好失望
去到已經出奇點解星期日晚一半人都冇,但食完飯就知點解
2020-05-16 377 瀏覽
今天帶兩個小朋友,諗住去食中式點心,因為飲茶的點心精緻,所以就去了朗豪坊。食物不錯,入去的時候也有體溫檢查。不過,枱與枱的之間非常之接近,而且沒有紙板或者膠板阻隔,實在需要改善。

食物不錯,入去的時候也有體溫檢查。

2020-04-30 586 瀏覽
🥐黑椒牛酥🥩-出品真係唔錯,想講下呢個全場最驚豔嘅黑椒牛酥先❤上面薄薄一層金粉,真係靚到唔想食咗佢😍新鮮炸出嚟,咬落鬆脆可口,啱曬我呢個鍾意食香口嘢嘅人!😋-🥐$49一盅三件賣相已經心心眼🥐平時好鍾意蘿蔔千絲酥🥐鬆化入口即融啱曬我🥐#nataliefooddblog
🥐黑椒牛酥🥩
🥐$49一盅三件