2024-08-11
我同朋友都好鍾意食餃子,呢間餃子店質素好好, 皮薄餡靚, 已經幫襯過好多次,值得推介。香煎軟心芝土餃 ($69/10隻)呢款係每次黎到都必點,真係太好食。餃子煎至金黃香脆, 芝士保持住軟心既狀態,芝土味濃郁,配上香甜粟米同豬肉,口感味道各方面都好有層次,搭配得好好,明明好邪惡,但食完又唔會覺得太膩。至尊松茸猪肉煎餃 ($86/8隻)餃掂既餡料總係用新鮮既食材,採用左野生既松茸,除左味道更佳, 更主要係可以保持到更加高嘅營養價值。一咬落口,松茸味就充斥成個口腔,配上新鮮既豬肉,既美味又健康。元貝豬肉湯餃($51/7隻)餃子皮一啲都唔厚重,食落好軟無咩負擔感。 一絲絲既元貝味道好鮮,一啲都唔韌,豬肉既肥瘦好均勻, 一啲都唔肥膩,美中不足係我認為芹菜太搶味。好欣賞佢既狀元九鼎湯底,用料有生魚、蘋果、無花果、豬尾骨等,味道非常非常清甜,唔係坊間既味精湯,好飲又有益。四川涼麵($31)四川涼皮($33)天氣實在太熱,好想食啲開胃涼菜, 以為係開胃小菜嘅份量,點知份量係咁多,食完超飽。前者微辣清爽,配上麻醬,開胃解暑;後者晶瑩剔透,咬落爽彈,味道較辣較惹味。自家製山楂雪梨水($20)材料有山楂片、
香煎軟心芝土餃 ($69/10隻)
至尊松茸猪肉煎餃 ($86/8隻)
元貝豬肉湯餃($51/7隻)
四川涼麵($31)四川涼皮($33)
自家製山楂雪梨水($20)
材料有山楂片、雪梨、 甘草等,所以唔會死甜,味道清甜偏酸,飲落開胃解膩解暑。
蜜餞雞翼($25/3隻)
正正常常嘅蜜糖雞翼, 但唔會太甜, 過下口癮記好。