2018-09-23 58 瀏覽
今日同朋友喺灣仔附近搵嘢食,行到利東街附近見到有間韓國餐廳裝修唔錯,於是入去試下。 店內裝修幾有特色,我哋喺個卡位度坐低咗。 坐低之後我哋叫咗個韓國酒香醬汁炆豬腩肉,同埋叫咗個傳統豆醬海鮮湯,最後我哋仲叫咗個韓式石頭鍋米糕伴自家製雲呢拿雪糕做甜品。 過咗一陣,傳統豆醬海鮮湯首先送上,入面有豆腐,帶子,鮮蝦,青口等等唔同嘅菜同海鮮,個湯味道好鮮甜,入面啲材料都好新鮮,我哋另外叫咗兩碗飯,跟飯送咗兩碗蛋花湯,個海鮮湯配飯味道一流。 之後韓國酒香醬汁炆豬腩肉都送上,豬腩肉可以配上隔離嘅香料同埋香葉夾埋一齊食,豬腩肉炆得好香,層皮亦都好爽口。 最後係個甜品韓式石頭鍋米糕伴自家製雲呢拿雪糕,個米糕好煙韌,配上自家製雲呢拿雪糕味道好夾。

店內裝修幾有特色,我哋喺個卡位度坐低咗。

2018-09-22 46 瀏覽
好耐冇見面啦!灣仔區舊同學仔聚會。於是上網查看OpenRice 近近地D餐廳,選擇了「 BISTRO Seoul 」聽到個名就知道食韓國料理餐廳,就book位試吓啦!原來餐廳地點很方便地鐵站附近,位於利東街重建後是灣仔活化地方,歐陸建築,經過都感受到寫意風情😊入餐廳內,舒適環境高檔格調,同一般韓式餐廳有所不同。✨✨好彩👏時間啱啱好,可以享受到傳統韓式下午茶時光😋傾談中,送上一座精緻組合擺設韓式輕食😍急不及待要品嚐😋先吃韓式甜辣炸雞塊🍗食落香脆可口😋哩個牛油果🥑焗釀飛魚子醬太陽蛋,口感和味道另有一番風味😋這個手工泡菜飯團🍙非常好吃😋泡菜味道濃郁,有薇辣🌶️感覺,我可以接受😬最後吃甜點🍓🍮很開心我又搵到間好嘢嚟食啦👍👍👍👍👍

入餐廳內,舒適環境高檔格調,同一般韓式餐廳有所不同。✨✨

好彩👏時間啱啱好,可以享受到傳統韓式下午茶時光😋

傾談中,送上一座精緻組合擺設韓式輕食😍急不及待要品嚐😋

先吃韓式甜辣炸雞塊🍗食落香脆可口😋

哩個牛油果🥑焗釀飛魚子醬太陽蛋,口感和味道另有一番風味😋

最後吃甜點🍓🍮很開心我又搵到間好嘢嚟食啦👍👍👍👍👍
2018-09-22
下午茶
2018-09-20 58 瀏覽
朋友喺灣仔返工,就決定約在灣仔首首韓式小館食飯。呢度環境裝修都唔錯,不過七點半左右就差不多坐滿。我哋一坐低,服務員就送上前菜,今晚叫左烤手工製牛肉餅伴年糕配蜜糖醬油汁,牛肉餅都好大塊,足料,配香煎年糕,都幾飽肚。食韓國菜點都要叫番一個傳統五色石鍋飯,都好大份量,上層是幾款素菜加煎蛋,醬汁另上,可以方便吾食辣的朋友👍。一餐飯要加埋甜品先夠完美,就叫左傳統五味子奶凍,第一啖覺得啲味道好特別,好難形容,奶凍好滑,之後覺得味道又好似吾同左,越食越有趣。
2018-09-20
灣仔利東街每次有咩特別主題裝飾, 都會去朝一朝聖~ 今次就同小妹去左一家裝潢型格摩登嘅韓國餐廳, 其實從門面睇完全唔似韓國菜😂。 餐廳裝潢有情調, 沒有勁爆嘅KPOP,只有柔和嘅燈光, 比其他韓國餐廳多了一份浪漫💕感, 情侶約會也很適合!😏 先送上前菜, 有泡菜、醃黃瓜和木耳, 泡菜和醃黃瓜不會太辣,感覺調和了以配合更多外國人的口味, 木耳清淡爽脆,用來洗滌味蕾最為適合不過~ 菜式走韓式fusion菜路線, 大部分用了較新穎烹調方式或講究嘅配料。😯 傳統韓式辣炒美國自然豬豬肉($128) 見到食材用上自然豬,感覺更健康! 辣炒豬肉其實唔係好辣, 主要係甜辣為主~肉質軟腍入味,不錯吃! 旁邊配上酸白菜、洋蔥、香菜和蒜頭, 如果有生菜可以將所有配料包住一齊食就更好!👏🏻😏 韓國🇰🇷山野菜大醬拌飯($128) 5款配料:翠肉瓜、芝麻葉、香菇、細葱、紅蘿蔔一一奉上, 香菇和翠肉瓜也事先調味好。 我想這道主打嘅地方就是可以自己拌飯,😂 玩得又食得!😎 倒入所有配料和自家製大醬一起拌呀拌, 鹹香味美,多重口感,食得又健康! 炒韓國粉絲(牛肉)($98) 唔好睇佢賣相不揚,其實
灣仔利東街每次有咩特別主題裝飾,
都會去朝一朝聖~
今次就同小妹去左一家裝潢型格摩登嘅韓國餐廳,
其實從門面睇完全唔似韓國菜😂。
餐廳裝潢有情調,
沒有勁爆嘅KPOP,只有柔和嘅燈光,
比其他韓國餐廳多了一份浪漫💕感,
情侶約會也很適合!😏

先送上前菜,
有泡菜、醃黃瓜和木耳,
泡菜和醃黃瓜不會太辣,感覺調和了以配合更多外國人的口味,
木耳清淡爽脆,用來洗滌味蕾最為適合不過~
前菜
菜式走韓式fusion菜路線,
大部分用了較新穎烹調方式或講究嘅配料。😯

傳統韓式辣炒美國自然豬豬肉($128)
見到食材用上自然豬,感覺更健康!
辣炒豬肉其實唔係好辣,
主要係甜辣為主~肉質軟腍入味,不錯吃!
旁邊配上酸白菜、洋蔥、香菜和蒜頭,
如果有生菜可以將所有配料包住一齊食就更好!👏🏻😏
傳統韓式辣炒美國自然豬豬肉
韓國🇰🇷山野菜大醬拌飯($128)
5款配料:翠肉瓜、芝麻葉、香菇、細葱、紅蘿蔔一一奉上,
香菇和翠肉瓜也事先調味好。
我想這道主打嘅地方就是可以自己拌飯,😂
玩得又食得!😎
倒入所有配料和自家製大醬一起拌呀拌,
鹹香味美,多重口感,食得又健康!
韓國山野菜大醬拌飯
炒韓國粉絲(牛肉)($98)
唔好睇佢賣相不揚,其實味道相當不錯!
好少食到韓國粉絲咁彈牙順滑!😋
調味方面調控得微辣惹味,
唯牛肉較為遜色,肉香但口感較韌,
不過值得一試!😏
炒韓國粉絲(牛肉)
身為酒鬼嘅小編見到咁有韓國🇰🇷特色嘅cocktail就想試下!😎
Soju Mojito ($78)
用Soju代替original white rum base,
配搭頗新穎,由於soju比rum低酒精,所以較容易入口,
適合不喜歡酒精味嘅女士們~😉
Soju Mojito
傳統韓式辣炒美國自然豬豬肉
韓國山野菜大醬拌飯
炒韓國粉絲(牛肉)
Soju Mojito
2018-09-16 59 瀏覽
灣仔囍滙真係好chill!不說歷史,成個compound都喜氣洋洋又充滿現代感menu簡單,很多看似很精緻的環境舒適!oppa坐我隔離😂 現場幾多韓國人食!樓上都有雅坐!每人一碟前菜!味道較清淡泡菜海鮮煎餅!煎得好好,海鮮均勻,不會膩!覺得點都order一個煎餅,全部都好吸引牛肉粉絲湯配白飯,湯是辣的,刺激好飲,好多菜,煲到好淋,整個清掉,推介😍🙆‍♀️牛肉餅配煎年糕!牛味十足,唔會散,年糕少甜,qq口感,朋友配辣醬,我覺得就咁食已經好好!happy hour 3-8😝 ordered a prosecco! jeng!

menu簡單,很多看似很精緻的

每人一碟前菜!味道較清淡

2018-09-12
2018-09-14 56 瀏覽
行過利東街好多新舊交錯既感覺,見到好多西餐廳,好多都裝修得好靚。再望真點,發現有間韓國餐廳。 西餐廳的裝潢,食韓式野,感覺好特別。 餐單選擇很多,連辣八爪魚都有。仲有介紹酒 岩晒酒鬼既我。 最衰今日感冒,唔食得咁刺激既野,店員好細心聽到我感冒介紹我飲今日特飲熱姜茶,睇下會唔會有幫助。 落單前,店員已奉上韓式魚片蘿蔔湯同前菜,有蓮藕同青瓜、泡菜,真係勁韓國feel。叫到我最愛既伴飯 ,真心不錯,成個餐都幾抵食。 如果飯再多點更好,岩晒我呢個大食積。 好喜歡拌飯質感,配以新鮮香葉,有另一番風味。 新鮮製蝦餅,有點泰式風味,肉汁鮮嫰。最後,叫左份餃子年糕,呢種年糕不是炒的那種,淡淡的 滿有湯味及香氣。牛展分量多,配蕎麥麵好清新。食到飽飽咁走,一改家人對韓國野無野岩食既睇法。

仲有介紹酒 岩晒酒鬼既我。

新鮮製蝦餅,有點泰式風味,肉汁鮮嫰。
牛展分量多,配蕎麥麵好清新。
食到飽飽咁走,一改家人對韓國野無野岩食既睇法。
2018-09-14
  • 韓式燒牛肉拌飯
2018-09-13 182 瀏覽
今日喺附近做嘢,放工之後就行經呢一條日頭好寧靜優雅,夜晚就會好浪漫有情調嘅街。行過嘅時候發現呢一間店幾有特色,即刻上網睇睇,打 "bistro seoul", 會出現 "首首.韓式小館"。落單之後,侍應會遞上一碟有中華沙律、泡菜、青瓜, 其中中華沙律係最好味,因為佢有少少甜味。之後就係石鍋飯和海帶湯, 海帶湯唔會太鹹,味道適中, 石鍋飯中嘅配料看似清淡,但與其他配料撈起一齊食,再加辣醬, 會有微微嘅甜味,但入口之後就會有少少辣味中。豬腩肉好肥美,洋蔥配有辣醬,辣辣地好開胃。 而綠色嗰塊葉有好濃嘅薄荷味。呢個有啲似家鄉煎藕餅不過佢係馬鈴薯煎餅 香脆可口。食飽再漫步囍帖街

傳統五色石鍋飯
酒燜豬腩肉
呢個有啲似家鄉煎藕餅不過佢係馬鈴薯煎餅 香脆可口。
香煎韓式薯仔脆餅
食飽再漫步囍帖街

2018-09-13
2018-09-13 43 瀏覽
星期六晚上難得約齊幾位好耐無見既朋友,到灣仔利東街食韓國料理。餐廳樓底高,座位舒適,韓式前菜擺得好靚添。點了一個香煎韓式薯仔脆餅 ($108)薯餅香脆可口,唔係油淋淋個種,配上醬汁,味道不錯!自家制韓式煎蝦餅 ($128)雖然只有三塊,但小食多滋味,吃下去有蝦肉,香口野岩哂我地。推介這個酒燜豬腩肉 ($148)豬腩肉真係入口即溶,脂肪比例剛好,連續食幾舊都唔覺膩👍🏻我地仲點左 傳統五色石鍋飯 ($128)配埋辣醬一齊食,仲有少少飯焦,穩陣之選!柚子茶也絕不馬虎,每人一個茶壺,慢慢倒出來喝,夠誠意!整體來說,餐廳食物質素不錯,員工態度好,喜歡韓國菜就至岩。

餐廳樓底高,座位舒適,韓式前菜擺得好靚添。

點了一個香煎韓式薯仔脆餅 ($108)
薯餅香脆可口,唔係油淋淋個種,配上醬汁,味道不錯!

自家制韓式煎蝦餅 ($128)
雖然只有三塊,但小食多滋味,吃下去有蝦肉,香口野岩哂我地。

推介這個酒燜豬腩肉 ($148)
豬腩肉真係入口即溶,脂肪比例剛好,連續食幾舊都唔覺膩👍🏻

我地仲點左 傳統五色石鍋飯 ($128)
配埋辣醬一齊食,仲有少少飯焦,穩陣之選!

柚子茶也絕不馬虎,每人一個茶壺,慢慢倒出來喝,夠誠意!

整體來說,餐廳食物質素不錯,員工態度好,喜歡韓國菜就至岩。
2018-09-12 58 瀏覽
灣仔利東街,過去俗稱囍帖街,這條街經政府重建計畫後,現已變成了一條具歐陸風情既購物街道,假日來這裡走走都唔錯,下午時間行得攰攰地,搵間食店坐下休息下先,行經一間韓式小館,原來有tea set的,平時中式西式下午茶試得多,韓式真係未試過,感覺好新鮮,就決定試下吧,入到去所見地方頗大,而且還有樓上二樓,我與友人就坐於樓下卡位,呢度既座位十分之寬敞舒適。正值三點三下午茶時間,就叫了個二人high tea set,呢個tea set好豐富,精心製作,自有韓式風格,288蚊兩位唔算平,但物有所值。一個木製既雕花框架盛載著各款食物,高貴雅致tea set 包括有八款食物~1 香脆芝麻海苔2 韓式甜辣炸雞塊3 烤牛肉餅年糕卷4 手工泡菜飯糰5 牛油果焗釀飛魚籽醬太陽蛋6 迷你藍莓奶凍7 乾柿釀芝士及合桃8 鮮草莓糯米糍飲品我們揀選了葡萄酒🍷🍷烤牛肉餅年糕卷~呢個好特別,用牛肉餅來夾年糕牛油果焗釀飛魚籽醬太陽蛋~牛肉果即開即食就試得多,咁樣既焗法再加埋太陽蛋食就第一次,但原來咁食法又幾好味喎,朋友也十分欣賞,基乎想食埋我個份😆下午茶嘆紅酒

一個木製既雕花框架盛載著各款食物,高貴雅致

High Tea Set

tea set 包括有八款食物~
1 香脆芝麻海苔
7 乾柿釀芝士及合桃
8 鮮草莓糯米糍
飲品我們揀選了葡萄酒🍷🍷
High Tea Set

烤牛肉餅年糕卷~呢個好特別,用牛肉餅來夾年糕

下午茶嘆紅酒

• HighTeaSet
2018-09-11 39 瀏覽
很久沒吃韓國菜,跟朋友逛利東街,就找個地方輕鬆一下吃晚餐。 手工泡菜海鮮煎餅 $108 煎餅不是脆和薄身那種,但口感特別,覺得有驚喜。泡菜的辣香很突出,每塊都有一隻大而且彈牙的蝦,味道不錯。 傳統五色石鍋飯 $128 很足料豐富,有蘿蔔絲,菠菜,木耳,太陽蛋等等,當然辣醬不可少,很惹味。如果飯焦多一點就好。 韓式燒牛肉拌飯 $128 牛肉肉質軟腍,相當入味。加點泡菜有微辣刺激的感覺真棒。 今餐韓國菜食物質素不錯,很滿足。
很久沒吃韓國菜,跟朋友逛利東街,就找個地方輕鬆一下吃晚餐。

手工泡菜海鮮煎餅 $108

今餐韓國菜食物質素不錯,很滿足。
2018-09-11 44 瀏覽
從灣仔地鐵站新出口「D 出口」上地面便能見到這家韓式餐廳,位置非常便利裝修有藝術感,座位寬躺點餐後,服務員送上當日前菜: 柚子蜜味蓮藕、麻油香木耳絲及泡菜當晚最愛烤手工製牛肉餅伴年糕配蜜糖醬油汁 單看賣相已經覺得好吸引雖然份量感覺比較少,不過勝在牛肉餅足料牛肉餅味道不會太鹹,內有洋蔥、青椒、紅椒粒粒,加強口感年糕外脆內軟,表層淡淡的蜜糖味主菜韓式燒牛肉拌飯配料和牛肉份量亦不少健康又飽肚最後一定要試韓式石頭鍋米糕自家製雲呢嗱雪糕好好好好食雪糕上的焦糖醬滲到石頭鍋底導致米糕有少量燒焦的焦糖冰火交融的口感,米糕的口感再外面亦比較少見想再吃
裝修有藝術感,座位寬躺

當晚最愛
烤手工製牛肉餅伴年糕配蜜糖醬油汁
單看賣相已經覺得好吸引

雖然份量感覺比較少,不過勝在牛肉餅足料
牛肉餅味道不會太鹹,內有洋蔥、青椒、紅椒粒粒,加強口感

年糕外脆內軟,表層淡淡的蜜糖味

主菜

韓式石頭鍋米糕自家製雲呢嗱雪糕
好好好好食

雪糕上的焦糖醬滲到石頭鍋底
導致米糕有少量燒焦的焦糖
冰火交融的口感,米糕的口感再外面亦比較少見
想再吃
  • 烤手工製牛肉餅伴年糕配蜜糖醬油汁
  • 韓式石頭鍋米糕伴自家製雲呢嗱雪糕
2018-09-10 83 瀏覽
男朋友在金鐘工作,接了他收工後來到了利東街覓食。利東街整條街都很有外國feel,而我和男友就選擇了吃這家不起眼的韓國菜。為什麼說不起眼?因為整間店的裝潢都與利東街的風格配合,沒有什麼韓國風,而且門面也只有寫著英文餐廳名。食物選擇方面也算多,職員也很積極介紹餐牌上的食物跟飲料,最後叫了春川石板辣炒雞肉、韓國酒香醬汁燜豬腩肉、兩杯cocktail。職員還推介我們下載一個app做會員可以儲分之外,還即時送多一份韓式炸雞,不過我怕吃不完,就沒有下載了。Hendrick's orange,Hendrick's watermelon $88這是職員推介的,說可以自己shake&shack,體驗一下做bartener。味道方面橙味- 淡淡的酒味,不會太濃烈,女生也可以接受到。西瓜味-略嫌有點藥水味,我不是很喜歡。春川石板辣炒雞肉 $138份量比我想像中的大,入面除了有雞肉之外,還有年糕、蕃薯片、洋蔥等一起炒。雖然menu上辣度有3粒星,但其實並沒有想像中的辣,甜辣甜辣的。開胃之外還非常下飯。所有食材都很入味。韓國酒香醬汁燜豬腩肉 $148份量依然是很大啊!除了有豬腩肉之外,旁邊還有洋蔥和醃製了的芝麻

味道方面橙味- 淡淡的酒味,不會太濃烈,女生也可以接受到。
西瓜味-略嫌有點藥水味,我不是很喜歡。

前菜

春川鐵板炒辣雞肉

春川石板辣炒雞肉 $138

韓國酒香醬汁燜豬腩肉

韓國酒香醬汁燜豬腩肉 $148
份量依然是很大啊!除了有豬腩肉之外,旁邊還有洋蔥和醃製了的芝麻葉做伴菜。用芝麻葉包著洋蔥、炸蒜片,豬腩肉一齊吃,味道很搭,有點甜辣,又有十分重的蒜味和芝麻葉獨特的香味,而且豬腩肉一點也不肥膩,豬皮燜得軟Q。雖然已經很飽,但我也把這道菜吃光光!

總括來說,這次可以算是在利東街尋到寶。因為利東街給我一種很高級的感覺,而這間餐廳的定價不算高、份量大、服務也不錯,下次也會再來吃!
春川鐵板炒辣雞肉
韓國酒香醬汁燜豬腩肉
  • 酒燜豬腩肉
Sensational Korean braised short ribs!!@Wan Chai超好味韓式炆牛肋@灣仔利東街My friend and I went to a Korean restaurant called "Bistro Seoul"(首首.韓式小館) located in Shop G22-23, G/F, Lee Tung Avenue, 200 Queen’s Road East, Wan Chai灣仔皇后大道東200號利東街地下G22-23號舖.There is a bar at the entrance of the restaurant. A cyber feel statement wall. If you look closer, you will discover that hundreds of Korean spoons are hanging on the wall. Quite a special design!! Long tables are available for large groups of people.The resta
超好味韓式炆牛肋@灣仔利東街
灣仔皇后大道東200號利東街地下G22-23號舖.
The restaurant has 2 stories.
If you walk upstairs,
the 2nd story is well illuminated as the sunlight penetrates indoor.
大邱香辣蓉粒炆牛肋骨
HKD$208
The short rib is soooooo tender and soft that the meat came off the bone very easily!!!
Rich, spicy and tangy. Just phenomenal!!!

Highly recommended!!
"Bibimbap with grilled beef and radish kimchi"
韓式燒牛肉拌飯
HKD$128

Served in warm temperature with shredded seaweed, mushroom and spicy kimchi which gives the Bibimbap a bit of the kick.

The female manager is very helpful and polite.Great service.
下午茶
  • "Daegu style braised beef short ribs with garlic an spicy sauce" 大邱香辣蓉粒炆牛肋骨
2018-08-31 66 瀏覽
英式下午茶成日見但係韓式下午茶真心少見;而且仲要附送韓國護膚禮盒咁正緊係要試梅茶梅子微酸帶甜消暑開胃人蔘梨茶梨茶溫潤清甜香烤蒜粒醬油雞翼炸雞新鮮即炸皮脆肉嫩;醬油咸香蒜味濃重傳統韓式下午茶 · 兩位用竹製環型托架好靚;下層擺放咸點上層則係甜點總共八款輕食韓式甜辣炸雞塊炸雞漿粉夠薄肉質緊實;醬汁微甜帶辛層次豐富手工泡菜飯團飯粒分明;泡菜酸辣惹味烤牛肉餅年糕卷牛肉肉汁豐富混合洋蔥香甜;入面包住條狀年糕口感煙韌香脆芝麻海苔紫菜香脆加上芝麻香口牛油果焗釀飛魚子醬太陽蛋本身唔太鐘意牛油果;但係配埋飛魚籽醬同埋蛋香好夾好正乾柿釀芝士及核桃乾柿味甜軟腍加上核桃酥脆口感豐富迷你藍苺奶凍奶香味濃加上紅莓果醬味酸食落唔會過甜鮮草莓糯米糍大福口感軟糯;草莓好甜好食

梅茶

大福口感軟糯;草莓好甜好食
2018-08-28
  • 傳統韓式下午茶
2018-08-30 79 瀏覽
放工和同事一起去了一間韓國小館品嚐一下美食,店舖位於灣仔利東街,地鉄內由商場穿上去正是店舖位置,非常方便。餐廳裝潢設計也很韓國feel. 坐位也算寛敞。不覺得侷促。看看餐牌也有很多選擇,我們點了一份炒韓國海鮮粉絲$98,也有提供牛肉或雜菜任君選擇。粉絲入口煙韌,味道很惹味,略帶甜味。加入了醬油炒過很入味。再加了傳統五色石鍋飯- $128 光是賣相已經很吸精。味道當然絕不遜色,配菜豐富少不了紅蘿蔔,菠菜,青瓜,木耳.... 等等。飯上也蓋了一隻太陽蛋,靈魂所在少不了韓式辣醬。手工泡菜海鮮煎餅 $108 /3 件。外脆內軟,佐酒一流。朋友喜歡飲酒,店舖也提供了很多酒類選擇,所以點了一杯 威士忌 (Monkey Shoulder) $45 with mixer. 相當抵飲。當然餐廳也很細心也會提供非酒精飲料,所以點了一杯 適合女性的飲料 紅棗水 $35。店員遞上了一壺外型不錯的茶壺盛戴著香噴噴味道濃郁的紅棗水。喝了很舒服,不是太甜啊!😋這裡的環境很舒服適合一班朋友戓三五知己圍在一起聊天食飯的好地方。
餐廳裝潢設計也很韓國feel. 坐位也算寛敞。不覺得侷促。

粉絲入口煙韌,味道很惹味,略帶甜味。加入了醬油炒過很入味。

再加了傳統五色石鍋飯- $128

手工泡菜海鮮煎餅 $108 /3 件。外脆內軟,佐酒一流。