2024-03-26 62 瀏覽
今晚收工同同事食晚飯,其實沙田返工都幾好,因為餐廳都不少,選擇夠多,唔怕諗唔到食咩好!講起好耐冇据扒,同事提起永年車仔麵茶餐廳有鐵板餐,我們今晚就去永年食!餐廳裝修以懷舊主題為主,位置闊落,坐得幾舒服!鐵板餐都有好多款,我們選了美國極佳級封門柳!套餐非常之豐富,可以揀一款頭盤,我們揀了牛油果薯仔蝦沙律!冰室都食到咁西式嘅沙律!10安士的封門柳,熱辣辣,加上黑椒汁,香氣四溢!一切就知牛排好稔,肉質緊緻沒有多餘肥膏,無筋,一咬落去每啖牛都充滿肉汁,好嫩,極高質!對牛排有要求的同事都大讚!另外我們都點了大碗麵和女神麵!超多料的車仔麵,大碗麵就係車仔麵嘅精髓,有豬腸、魚蛋、魷魚、蘿蔔、豬紅、豬皮、雞翼和雞翼尖!湯底濃郁,豬皮蘿蔔吸了湯,好滋味!女神麵有鮑汁炆花膠、酸齋、枝竹球、冬菇、蘿蔔,還有紫菜湯!花膠厚身,食完覺得皮膚都充滿骨膠原,真係變女神!酸齋同埋枝竹球都不是常常有得食,所以女神麵都好有特色!腐乳通菜,新鮮,腐乳惹味!
餐廳裝修以懷舊主題為主,位置闊落,坐得幾舒服!

鐵板餐都有好多款,我們選了美國極佳級封門柳!

另外我們都點了大碗麵和女神麵!
湯底濃郁,豬皮蘿蔔吸了湯,好滋味!

腐乳通菜,新鮮,腐乳惹味!
2024-03-19
2024-03-25 41 瀏覽
海外朋友嚟香港玩🤩,當然要帶佢食吓啲懷舊港式茶餐廳的風味,但又唔可以太污糟🤤,所以我哋就選擇去沙田度食。 (5⭐️最高)紐西蘭肉眼扒(5⭐️)今次選了五成熟的肉眼扒, 因為煎之前做得夠鬆軟,所以入口即溶😍。 當中加入洋蔥,吸收了肉嘅精華,所以特別好食。而且意粉嘅份量都好足料🩷。 酥皮周打蜆肉魚湯(4.5⭐️)酥皮夠鬆脆,而且個蜆肉湯夠入味當中亦都包及薯仔粒同埋cream,飲落有咬口及滑😚男神粗麪(清湯)(5⭐️)當中有豆卜、牛肚、豬腸😋,牛丸、牛腩、蘿蔔及時菜。 我比較喜愛當中的牛丸及牛腩。牛丸爽口彈牙一啲都唔韌牛腩非常之入味。大大碗👍🏻,男士一定喜愛🤩。 永年大碗麵(蕃茄湯)(5⭐️)材料包豬腸、魚蛋、蘿卜、豬紅、豬皮、雞翼、雞翼尖、魷魚🦑、紅腸及時菜。 十款菜,真係可以滿足晒一次過嘅願望,而且亦都唔需要諗🙂‍↔️,自己有啲乜嘢想食😆。 小食-煎釀三寶街頭小食一定要食呢款啦~有苦瓜、辣椒🌶️、豆卜。 我比較喜歡佢嘅苦瓜,因為有少少鹹的魚肉配上甘甘甜甜的苦瓜,特別好味😎。奶茶🧋:甘香可口紅豆抹茶:香滑可口,紅豆🫘煮得夠腍

紐西蘭肉眼扒(5⭐️)
永年大碗麵(蕃茄湯)

酥皮周打蜆肉魚湯(4.5⭐️)
酥皮周打蜆肉魚湯

男神粗麪(清湯)(5⭐️)
男神粗麪(清湯)

永年大碗麵(蕃茄湯)(5⭐️)

小食-煎釀三寶

奶茶🧋:甘香可口
紅豆抹茶:香滑可口,紅豆🫘煮得夠腍
酥皮周打蜆肉魚湯
男神粗麪(清湯)
  • 男神麵
2024-03-23 2133 瀏覽
終於考完試了!接完女兒放學,奬勵她用功溫習,她選擇了永年餐廳,原因係可以食牛扒!裝修環境有別於其他車仔麵茶餐廳,環境舒服之餘很有香港80年代的特色裝修,令我女兒大開眼界呀!美國封門柳配洋蔥汁餐廳食的牛排我最喜歡,D汁淋下去高溫鐵板時「炸」一聲很有氣魄,感覺很有鑊氣呀!看到沸騰的汁加上濃濃肉味,女兒已經急不及待要吃啦!牛排7成熟剛剛好,外表煎炸金黃,內部粉紅色並且稍微有點嫩紅,較嫩的肉質也不會過於柔軟。牛肉的紋理可能會更加鬆軟,隨著咀嚼會釋放出一些肉汁,加上美味的洋蔥汁,配合得恰到好處。男神麵聽名字就覺得很厲害了,原來配料有豬大腸,牛柏葉,牛腩,牛丸!配上幼麵,我食到了小時候車仔麵的味道,麵很彈牙,豬大腸和牛腩都很很入味和很琳,無比享受呢!女神麵名字都特別優雅,有花膠,冬菇,菜,非常健康的配搭!很適合愛美的女生補補骨膠原!又夠飽,味道還非常不錯呢!大女想食雞翼,叫了三隻南乳雞翼,香脆可口!女兒帶著滿足的心情回家😬

美國封門柳配洋蔥汁

男神麵

女神麵

大女想食雞翼,叫了三隻南乳雞翼,香脆可口!

女兒帶著滿足的心情回家😬
  • 美國安格斯封門柳
2024-03-22 322 瀏覽
假日同朋友做完gym, 體力耗盡, 就係沙田新城市廣場搵野食。太耐冇食過車仔麵, 就去咗永年呢間茶餐廳。正好6點轉咗dinner menu, 選擇更多。除了招牌主打嘅車仔麵, 仲有懷舊鐵板餐、滑蛋叉燒系列、番茄豬扒蛋飯等…選擇多多。車仔麵有自選組合套餐, 但如果想豐富、大大碗咩都想要d, 主打三款車仔麵組合就最perfect喇! 可自選麵種同埋調味。永年大碗麵:揀咗油麵, 係極為飽肚嘅一款麵, 湯底濃郁, 配菜豐富, 包括有豬腸、魚蛋、蘿蔔、豬紅、豬皮、雞翼、雞翼尖、魷魚、紅腸、時菜。豬腸厚厚的, 帶些少油脂, 口感爽彈; 豬紅彈滑; 雞翼、雞翼尖同樣好林好入味; 魷魚爽口; 不過魚蛋就唔夠彈牙。男神麵:有齊牛內臟嘅車仔麵, 包括有牛柏葉、牛肚、牛丸、牛腩、豬腸、蘿蔔、時菜;所有配料都索咗湯汁, 好入味。 另外我地仲encore咗個小食---豬三寶包括有豬紅、豬腸、豬皮, 份量都唔少。懷舊鐵板餐質素亦唔差, 鐵板熱辣辣、滋滋聲上檯, 可自選汁醬, 揀咗黑椒汁,淋上去, 散發香噴噴,美國安格斯封門柳: size有手掌般大, 揀咗五成熟, 肉嫩多汁, 肉質有彈性, 配上黑椒汁, 好惹味。另

永年大碗麵:
永年大碗麵
男神麵:
所有配料都索咗湯汁, 好入味。
男神麵
另外我地仲encore咗個小食---豬三寶
包括有豬紅、豬腸、豬皮, 份量都唔少。
豬三寶
淋上去, 散發香噴噴,
美國安格斯封門柳: size有手掌般大, 揀咗五成熟, 肉嫩多汁, 肉質有彈性, 配上黑椒汁, 好惹味。另配有脆卜卜麵, 食完成個set好飽肚。
美國安格斯封門柳
套餐跟餐湯, 自選升級了--酥皮湯羅宋湯
酥皮鬆脆, 唔會太厚, 羅宋湯味道偏淡, 甜酸開胃, 不過濃返d會更好。
飲品方面就揀咗港式懷舊嘅紅豆冰, 另一杯係抹茶紅豆冰,
紅豆綿密, 甜度剛好, 抹茶配練奶絕對係perfect match! 好飲!
2024-03-17
2024-03-22 38 瀏覽
永年車仔麵呢個名相信好多元朗人都有聽過. 我亦都由細食到大見到佢由細舖搬大舖. 再見到佢裝修變靚同加開分店真係有一種一齊成長嘅感覺❤️今次嚟到沙田呢間分店. 已經進化到車仔麵茶冰廳. 裝修重非常之有心思. 有一個懷舊士多corner. 好啱打卡影相🥢永年大碗麵+永年男神麵嚟到就一定要食車仔麵. 佢嘅蘿蔔、豬腸、雞翼、豬紅等等由以前已經好出名. 好貪心嘅我哋就決定嗌咗呢兩款面而且食得辣嘅朋友一定要配招牌辣汁. 真係辣得好爽所有配料都煮得好入味. 豬腸唔會有臭味. 蘿蔔唔會有渣🐮鐵板一人套餐(美國安格斯封門柳)見到人哋食個鐵板渣渣聲. 我哋都忍唔住叫咗個嚟食塊鐵板相當夠熱. 一到啲汁落去即刻渣渣聲封門柳大大塊. 肉質鮮嫩多汁我哋重加咗個炸麵同埋酥皮湯🥄酥皮周打蜆肉魚湯個酥皮焗到好脆好金黃個湯好cream好多材料. 啖啖都食到蜆肉🍤蝦多士竟然有唔喺度都食到嘅懷舊蝦多士😍炸得好香脆. 唔會淡淡油蝦嘅份量亦都唔少❄️紅茶龍眼冰+抹茶紅豆冰龍眼冰香甜清爽. 飲落都覺得好養生抹茶紅豆冰. 抹茶味香濃加埋香甜嘅紅豆好味今餐食得好滿足. 車仔麵嘅質素仍然維持到水準最有驚係個鐵板封門柳. 估唔到咁平嘅價錢都可
永年車仔麵呢個名相信好多元朗人都有聽過. 我亦都由細食到大
見到佢由細舖搬大舖. 再見到佢裝修變靚同加開分店
真係有一種一齊成長嘅感覺❤️

🥢永年大碗麵+永年男神麵
而且食得辣嘅朋友一定要配招牌辣汁. 真係辣得好爽

所有配料都煮得好入味. 豬腸唔會有臭味. 蘿蔔唔會有渣

🐮鐵板一人套餐(美國安格斯封門柳)
見到人哋食個鐵板渣渣聲. 我哋都忍唔住叫咗個嚟食

❄️紅茶龍眼冰+抹茶紅豆冰
龍眼冰香甜清爽. 飲落都覺得好養生
抹茶紅豆冰. 抹茶味香濃加埋香甜嘅紅豆好味

今餐食得好滿足. 車仔麵嘅質素仍然維持到水準
最有驚係個鐵板封門柳. 估唔到咁平嘅價錢都可以食到咁高質素嘅封門柳

📍永年呢間沙田店主打舊港式懷舊風,餐廳都花咗唔少心思佈置。呢度有鐵板餐食,同朋友叫咗個安格斯封門柳,揀咗五成熟,入口真係好軟嫩,牛肉醃過就算唔點汁都已經好好食!前菜仲可以揀餐湯或者沙律,揀咗個大蝦牛油果沙律,面頭仲會有啲Cocktail汁幾特別。叫咗大碗麵($108)貪入邊咩都有,豬腸醃得好香滷水味,幾乾淨冇羶味,同埋蘿蔔都冇渣幾清甜。另外叫女神麵($108)貪佢有花膠扒食,隻花膠質感比較爽口,另外仲有酸齋、枝竹球、冬菇等,湯底一定要加辣汁,加咗惹味好多。牛三寶入邊有牛肚、牛筋同牛柏葉,底下仲會有幾條菜心,牛筋炆得好軟腍又入味。
📍永年呢間沙田店主打舊港式懷舊風,餐廳都花咗唔少心思佈置。

香港永年車仔麵茶冰廳 (沙田)永年雜扒🍖🍗🥩美國頂級西冷扒(~5oz)、厚切豬扒(~6oz)、嫩滑雞扒(~4oz)洋蔥汁配意粉每一款扒肉都經過精心烹調,保持了肉質的鮮嫩和原汁原味😍😍美國頂級西冷扒的肉質鮮嫩多汁,帶有濃郁的牛肉香氣😋😋厚切豬扒的豬肉香濃,口感豐富👍👍嫩滑雞扒則鮮嫩可口😚😚配洋蔥汁同意粉,正❤️❤️永年大碗麵🥘豬腸、魚蛋、蘿蔔、豬紅、豬皮、雞翼、雞翼尖、魷魚、紅腸和時菜等多種配料😆😆份量十足,讓人吃得滿足😊😊豬腸和豬紅鮮嫩多汁,魚蛋和魷魚彈牙可口,雞翼和雞翼尖鮮香美味👍👍加上豐富的時菜和紅腸🥰🥰男神麵🥘🥘牛柏葉、牛肚、豬腸、牛丸、牛腩、蘿蔔和時菜為主要配料❤️❤️牛柏葉、牛肚、牛丸和牛腩都帶有濃郁的牛肉味道和嚼勁🥰🥰豬腸的鮮嫩和蘿蔔的清脆😋😋蠔油菜心清爽健康之選👍👍抹茶紅豆冰🍹🍹抹茶的苦甜與紅豆的香甜完美結合,帶來了獨特的風味享受💕💕熱華田沙田沙田正街18號新城市廣場一期1樓113號舖整體評分:4/5味道:4/5環境:5/5抵食:4/5
香港永年車仔麵茶冰廳 (沙田)

永年雜扒🍖🍗🥩
美國頂級西冷扒(~5oz)、厚切豬扒(~6oz)
、嫩滑雞扒(~4oz)洋蔥汁配意粉

永年大碗麵🥘

男神麵🥘🥘

蠔油菜心
清爽健康之選👍👍

抹茶紅豆冰🍹🍹
抹茶的苦甜與紅豆的香甜完美結合,帶來了獨特的風味享受💕💕

熱華田

整體評分:4/5
味道:4/5
環境:5/5
抵食:4/5
超鍾意食!舊式香港情懷代表香港永年車仔麵茶冰廳 真心好正!環境舒適 仲有位置俾我哋影相打卡📸Menu 主打招牌車仔麵 而且仲有鐵板系列、叉燒滑蛋、傳統小食等好有誠意! 🥰👑女神麵 (必食)勁大塊花膠 炆得非常之淋 👍🏻同埋非常重料 有大量嘅餸酸齋、枝竹、冬菇、紫菜、蘿蔔淨係講緊餸 我都食唔晒😂我配搭咗烏冬 煙韌彈牙🫶🏻🍜永年大碗麵(重料之選)腸、魚蛋、蘿蔔、豬紅、豬皮、雞翼尖、魷魚J、紅腸、時菜食辣嘅朋友仔一定要試一試永年辣汁🌶️我哋揀咗最辣 辣得嚟非常香唔會蓋過食物嘅味道👍🏻食埋佢個鐵板雞扒🐓傳統洋蔥汁 倒落鐵板嘅時候的聲音、香味 都非常優勝👍🏻 雞扒肉亦非常嫩口😉煎釀三寶煎得非常香口有青椒、苦瓜、豆卜甜而不漏🥰最後買埋永年樽仔奶茶同埋樽仔烏龍茶喺屋企都可以嘆番杯😂🥰📍香港永年車仔麵茶冰廳(沙田)沙田沙田正街18號新城市廣場一期1樓113號舖
超鍾意食!
舊式香港情懷代表
香港永年車仔麵茶冰廳 真心好正!
環境舒適 仲有位置俾我哋影相打卡📸

好有誠意! 🥰

👑女神麵 (必食)
勁大塊花膠 炆得非常之淋 👍🏻
同埋非常重料 有大量嘅餸
酸齋、枝竹、冬菇、紫菜、蘿蔔
淨係講緊餸 我都食唔晒😂
我配搭咗烏冬 煙韌彈牙🫶🏻

🍜永年大碗麵(重料之選)
腸、魚蛋、蘿蔔、豬紅、豬皮、雞翼尖、魷魚J、紅腸、時菜
食辣嘅朋友仔一定要試一試永年辣汁🌶️

有青椒、苦瓜、豆卜
甜而不漏🥰

最後買埋永年樽仔奶茶同埋樽仔烏龍茶
喺屋企都可以嘆番杯😂🥰

📍香港永年車仔麵茶冰廳(沙田)

2024-03-14 83 瀏覽
永年車仔麵,相信好多香港人都食過而且覺得好好食😊咁你哋又知唔知沙田呢一間永年除咗有車仔麵之外,仲有好多其他嘢食⋯例如鐵板⋯⋯😎你間分店地方寬敞,位於全沙田最旺嘅商場,新城市中心一期,裝修充滿懷舊嘅味道💗 🍜永年大碗麵~$108(呢個招牌嘅車仔麵,當然分量十足😆 豬腸、魚蛋、蘿蔔、豬紅 、豬皮、雞翼、雞翼尖、魷魚 、紅腸、時菜⋯⋯湯底濃郁,非常滿足)🍜男神麵~$108(我就比較鍾意食男神面嘅配菜😎 牛柏葉、牛肚、豬腸 、牛丸、牛腩、蘿蔔、時菜⋯兩碗車仔麵都有豬腸,真係非常入味🥰)🍜牛腩~跟餐加$18(唔好以為加錢叫嘅小食份量會少,呢碗牛腩份量一啲都唔少,而且仲有炆到好入味嘅蘿蔔-車仔麵嘅精華吸晒入去😎)🍜美國安格斯封門樓鐵板~$238(塊鐵板充滿懷舊味道🥰封門柳足足有10安士,有洋蔥墊底,吸晒牛肉嘅汁🥰我哋仲將個加$15湯升級為酥皮湯,塊酥皮好大塊又酥脆👍🏻)🍜菠蘿冰🍜 龍眼冰🍜樽仔烏龍茶(呢度有我最愛嘅菠蘿冰,係有菠蘿汁喺裏面啊🍍😆,龍眼冰極都好濃郁👍🏻佢哋唔單止有樽仔烏龍茶仲有樽仔奶茶👍🏻)

🍜永年大碗麵~$108
紅腸、時菜⋯⋯湯底濃郁,非常滿足)

🍜男神麵~$108

🍜樽仔烏龍茶
  • 牛三寶
  • 菠蘿冰
  • 酥皮湯
餐廳除咗有車仔麵同港式茶記嘅炒粉麵飯 仲有懷舊鐵板餐!!!扒餐可以揀唔同嘅肉、配飯/意粉 包埋熱飲咁~ 不過唔同嘅肉係唔同價錢 餐湯都要另外加錢 價錢雖然唔算好平 但食物質素同服務 都唔錯! (個人覺得好食過X園餐廳😆) 姐姐上扒嘅時候會問洗唔洗幫你倒汁  仲好貼心咁叫你點樣拎張紙巾! - 👩🏻‍🍳Idiots翻兜之選  ❤️‍🔥懷舊鐵板封門柳餐 $158Idiot揀咗5成熟 火侯控制得剛剛好肉質嫩滑多汁 而且都幾厚幾大塊配菜有洋蔥、番茄同西蘭花 食落都幾新鮮意粉就正正常常 單食會有D乾 建議撈埋落黑椒汁/洋蔥汁食!
餐廳除咗有車仔麵同港式茶記嘅炒粉麵飯

仲有懷舊鐵板餐!!!
扒餐可以揀唔同嘅肉、配飯/意粉 包埋熱飲咁~
不過唔同嘅肉係唔同價錢 餐湯都要另外加錢
價錢雖然唔算好平 但食物質素同服務
都唔錯! (個人覺得好食過X園餐廳😆)
姐姐上扒嘅時候會問洗唔洗幫你倒汁
仲好貼心咁叫你點樣拎張紙巾!

👩🏻‍🍳Idiots翻兜之選

❤️‍🔥懷舊鐵板封門柳餐 $158
Idiot揀咗5成熟 火侯控制得剛剛好
肉質嫩滑多汁 而且都幾厚幾大塊
配菜有洋蔥、番茄同西蘭花 食落都幾新鮮
意粉就正正常常 單食會有D乾 建議撈埋落黑椒汁/洋蔥汁食!
2024-03-10
2024-03-12 53 瀏覽
好多年前仲係學生既時侯喺元朗食過,估唔到佢係沙田開左, 仲要係車仔麵Mix茶餐廳冰室🤭有自選麵同Default左既大碗麵,女神麵同男神麵~ 今次揀左比較岩我口味既大碗麵(Hk$148),Menu揀既清湯其實係甜味腩湯,唔錯既~餸方面就肉食多D~豬紅,水魷,雞翼,雞翼尖,豬皮,紅腸相對女神麵(HK$123)既餸菜比較輕盈清淡D:酸齋,枝竹球,鮑汁燜花膠,冬菇,紫菜,蘿蔔,時菜茶餐廳唔少得鐵板牛扒(HK$248)🤭叫左個紐西蘭肉眼扒,同Menu影出黎一樣咁大塊👀,建議鐵板上叫5成熟諗埋汁就岩岩好7成🤭小食類比較特別佢仲有煎釀三寶同酥皮周打蜆湯,都非常唔錯🤭跟餐仲可以配抹茶紅豆冰同紅豆奶茶冰🤭

相對女神麵(HK$123)既餸菜比較輕盈清淡D:
酸齋,枝竹球,鮑汁燜花膠,冬菇,紫菜,蘿蔔,時菜

紐西蘭鐵板牛肉眼
紐西蘭鐵板牛肉眼
🚩沙田新城市廣場🚩🚙弛名車仔麵「香港永年車仔麵茶冰廳」進駐沙田新城市廣場,保留🇭🇰香港傳統特式車仔麵,更增添左懷舊特式美食,有鐵板餐、焗飯焗意粉🔥除左食物保留傳統,連裝修都以前茶餐廳既特色,更擺放香港既懷舊小食🍜永年大碗麵(油麵) $108配料有豬腸、魚蛋、蘿蔔、豬紅、豬皮、雞翼、雞翼尖、魷魚、紅腸、時菜醬汁:永年辣汁🙍🏻‍♂️男神麵 (米粉) $108配料有牛柏葉、牛肚、豬腸、牛丸、牛腩、蘿蔔、時菜醬汁:永年麻辣汁🌶️愛吃辣既人必定要食永年辣汁,將成碗既車仔麵味道昇華,當中勁鐘意食永年既豬腸、魷魚、蘿蔔,豬腸仲要洗得乾淨,唔會有陣味😚🥩懷舊鐵板1人套餐 紐西蘭肉眼扒跟炸麵 黑椒汁 $218加$15可配招牌港式酥皮牛尾羅宋湯牛扒五成熟,真係剛剛好的,因為用鐵板上都好快變7成,肉質嫩滑,能夠鎖住肉汁😋😋🩸韭菜豬紅 $28屬於香港街頭美食,再添上少量永年辣汁,食起上黎唔會有太辣🥤永年特色飲品☕️紅茶龍眼冰永年茶底味道香濃,配上龍眼冰,飲起上嚟好清新,亦唔會太甜,超好飲🍼港式樽仔奶茶永年樽仔奶茶味道香,茶味較出,但奶茶飲起上來唔會太苦澀仲好滑口📍 香港永年車仔麵茶冰廳 (沙田)🗺️ 沙田沙田正街18
🚩沙田新城市廣場🚩

🍜永年大碗麵(油麵) $108
醬汁:永年辣汁

🙍🏻‍♂️男神麵 (米粉) $108
配料有牛柏葉、牛肚、豬腸、牛丸、牛腩、蘿蔔、時菜
醬汁:永年麻辣汁

🥩懷舊鐵板1人套餐
紐西蘭肉眼扒跟炸麵 黑椒汁 $218
加$15可配招牌港式酥皮牛尾羅宋湯

🩸韭菜豬紅 $28
屬於香港街頭美食,再添上少量永年辣汁,食起上黎唔會有太辣

🥤永年特色飲品
☕️紅茶龍眼冰

🍼港式樽仔奶茶

📍 香港永年車仔麵茶冰廳 (沙田)
🗺️ 沙田沙田正街18號新城市廣場一期1樓113號舖
如果要說有香港特色的菜式,車仔麵一定有份!老字號永年早已成為元朗人最喜歡的車仔麵之一,作為老粉,就由以前只有元朗一間店開始食開今次去沙田新城市店,裝修比平時靚同平時食開有少少唔同 食物比較多元化好似細個最鍾意嘅豉油西餐 試咗最新推出的懷舊鐵板餐,因為香港人對鐵板餐真係有種情意結,除咗食車仔麵又多個選擇唔使咁悶用餐體驗都唔錯,店員有禮貌有打招呼美國極佳級封門柳以同價位鐵板牛扒來講真係非常出色,封門牛肉質很嫩好牛香,牛扒厚度超過1cm趁熱淋上黑椒汁汁香氣四溢,吱喳聲好有氣氛,絕對是正宗港式風味,肯用靚料睇得出好有誠意做好鐵板餐非常豪氣另加$15升級咗做酥皮湯牛尾湯,外層焗得非常酥脆可口,同鐵板牛扒真係絕配,真心越來越少好食的酥皮湯車仔麵方面,如果鍾意食辣,一定要試吓佢哋招牌辣汁,超級正!食咗咁多車仔麵,佢哋嘅辣汁,都係屬於天花板級數,如果怕辣可以試吓蕃茄湯辣汁,越食越好食第一次食車仔麵嗌咁多餸,永年大碗麵一碗已經有10款餸,終於可以實現到豪食車仔麵 ,比較鍾意女神面已經跟咗花膠,因為單點有啲貴,性價比比較高其實平時嗌多兩個餸已經60-70但係今次有10個餸,感覺上真係有啲多啱晒心多多的人,

今次去沙田新城市店,裝修比平時靚
同平時食開有少少唔同
食物比較多元化
好似細個最鍾意嘅豉油西餐

用餐體驗都唔錯,店員有禮貌有打招呼

其實平時嗌多兩個餸已經60-70
但係今次有10個餸,感覺上真係有啲多
啱晒心多多的人,所以朋友嗌少啲餸
等我分俾佢

另外飲品方面,茶底一如以往做得唔錯
凍檸茶正和奶茶都好飲
朋友試咗檸檬雪碧,因為唔係間間茶餐廳有
清爽又解辣

—————————————————

香港永年車仔麵茶冰廳 (沙田)

—————————————————
  • 酥皮湯
  • 大碗麵
  • 美國安格斯封門柳
  • 招牌港式牛尾羅宋湯
  • 女神麵
🥢擁有30年歷史的車仔麵老字號永年車仔麵📍喺沙田新城市地下開設冰廳, 與其他分店走不一樣的風格😉🥢除了車仔麵, 🆙更增添多款🇭🇰港式懷舊美食, 如鐵板餐🔪, 蝦多士🦐, 焗豬扒飯🐷等餐廳用餐空間寬敞, 環境光鮮整潔🔦🇭🇰內外佈滿舊香港特色的擺設, 📞舊式電話, 📻收音機等🥳充滿舊式情懷, 十分特別👏🏻🤣下單方式則很現代化, 自行掃枱角QR code🤳🏻🔸美國安格斯封門柳🐮 $238 7/105成熟|洋蔥汁|炸麵🇭🇰港式鐵板餐, ☑️自選成熟度及醬汁🧻真係要拎紙巾擋一擋, 啲油彈得好勁的🤣🤤淋上醬汁炸炸聲, 十分吸引🤩🐮肉厚但切開內裡剛好是5成熟👍🏻封門柳肉質軟嫩, 不錯😚~🧍🏻1人鐵板餐跟配沙律/ 餐湯, 另可加➕$15轉酥皮湯🆙🥣餐湯可選:牛尾羅宋湯🔴/周打蜆肉湯⚪️周打蜆肉湯餡料豐富, 有蜆肉同薯仔粒🥔🤩金黃酥脆的酥皮, 兒時回憶返哂嚟😆🔸男神麵🕺🏻 $108 7/10牛柏葉|牛肚|豬腸|牛丸|牛腩|蘿蔔✅幼麵+清湯麻辣汁(少辣)🌶️永年辣汁十分出名, 🥵愛辣人士必食❗️🌶️辣汁香濃惹味, 後勁十足, 少辣都覺得好辣🤧🕺🏻男神麵以滷水牛雜為主, 配料入味👍🏻麵量估計有2個麵底, 份量超大
🥢擁有30年歷史的車仔麵老字號永年車仔麵
📍喺沙田新城市地下開設冰廳,
與其他分店走不一樣的風格😉

餐廳用餐空間寬敞, 環境光鮮整潔🔦
🇭🇰內外佈滿舊香港特色的擺設, 📞舊式電話, 📻收音機等
🥳充滿舊式情懷, 十分特別👏🏻
🤣下單方式則很現代化,
自行掃枱角QR code🤳🏻

🔸美國安格斯封門柳🐮 $238 7/10
5成熟|洋蔥汁|炸麵
🇭🇰港式鐵板餐, ☑️自選成熟度及醬汁
🧻真係要拎紙巾擋一擋, 啲油彈得好勁的🤣
🤤淋上醬汁炸炸聲, 十分吸引🤩
🐮肉厚但切開內裡剛好是5成熟👍🏻
封門柳肉質軟嫩, 不錯😚~

🧍🏻1人鐵板餐跟配沙律/ 餐湯,
另可加➕$15轉酥皮湯🆙
🥣餐湯可選:牛尾羅宋湯🔴/周打蜆肉湯⚪️
周打蜆肉湯餡料豐富, 有蜆肉同薯仔粒🥔
🤩金黃酥脆的酥皮, 兒時回憶返哂嚟😆

🔸男神麵🕺🏻 $108 7/10
牛柏葉|牛肚|豬腸|牛丸|牛腩|蘿蔔
✅幼麵+清湯麻辣汁(少辣)

🌶️永年辣汁十分出名, 🥵愛辣人士必食❗️
🌶️辣汁香濃惹味, 後勁十足, 少辣都覺得好辣🤧
🕺🏻男神麵以滷水牛雜為主, 配料入味👍🏻
麵量估計有2個麵底, 份量超大🫨

🔸女神麵💃🏻 $108 7/10
鮑汁花膠|酸齋|枝竹球|冬菇|紫菜|蘿蔔
✅米粉+清湯

清湯用上當歸等材料製成, 味道帶微甜😌
✔️跟配一碗紫菜湯🥣, 略嫌偏咸
💃🏻女神麵以滋補養顏為主,
🌟最吸睛一定是大大片鮑汁花膠😍
花膠肉厚爽滑, 車仔麵有花膠, 抵食🤪
冬菇有4大頂, 燜得入味👍🏻

🔸蝦籽菜芯🥬 $32 6/10

🔸凍奶茶🥤 +$4(跟餐) 7/10
🔸樽仔奶茶🥤 +$15(跟餐) 7.5/10
茶香呈深啡, 入口幼滑
海外朋友過泥香港玩 一於盡地主之誼 帶佢試下啲香港地道美食😋 -【香港永年車仔麵茶冰廳】 交通地點夠晒方便 沙田新城市 購物大商場 🛍血拼完過泥食岩晒😊環境舒服之餘😚餐廳懷舊佈置 富有舊式香港情懷 比我地打卡影相📸😆🥩【美國極佳級封門柳】一人套餐(~10oz) $238 轉意粉+$12港式扒房🔪鋸扒 擇左五成熟 洋蔥汁10oz既封門柳上枱 勁大份超足料席前淋汁 滋滋聲🎇 好有氣氛😆肉嫩外焦 肉質口感非常柔軟 牛味濃👍🏻招牌港式酥皮牛尾羅宋湯 +$15羅宋湯😋味道香濃色澤深紅🍅再加上一叠脆脆既酥皮 絕配💯精選紅酒 +$28講起絕配 點少得牛排配紅酒🍷單寧那澀澀的感覺 正好化解牛排帶給你的油膩感🍜【女神麵】 $108 跟米線配清湯辣汁 BB辣包左6款材料 仲有碗紫菜湯另上充滿骨膠原的鮑汁燜花膠 超清甜咖喱白蘿蔔 索晒湯勁入味既鮮腐竹卷 冬菇同菜芯 👍🏻麵底可選粗麵、幼麵、油麵等 今次米線硬度亦剛剛好 配料自由配撘 各有喜好 鍾意咩就食咩 好豐富😆-凍檸茶 +$4🍹解膩🥰 茶香回甘腐乳通菜 +$18 少腐乳醬叫碟菜減輕罪惡感😜有腐乳醬加持 咸香又惹味永年特飲$28 樽仔鳥籠茶 用冷泡

🥩【美國極佳級封門柳】一人套餐

🍜【女神麵】 $108 跟米線配清湯辣汁 BB辣

包左6款材料 仲有碗紫菜湯另上
充滿骨膠原的鮑汁燜花膠 超清甜咖喱白蘿蔔

索晒湯勁入味既鮮腐竹卷 冬菇同菜芯 👍🏻
麵底可選粗麵、幼麵、油麵等 今次米線硬度亦剛剛好
配料自由配撘 各有喜好 鍾意咩就食咩 好豐富😆

-凍檸茶 +$4