2024-03-26
今晚收工同同事食晚飯,其實沙田返工都幾好,因為餐廳都不少,選擇夠多,唔怕諗唔到食咩好!講起好耐冇据扒,同事提起永年車仔麵茶餐廳有鐵板餐,我們今晚就去永年食!餐廳裝修以懷舊主題為主,位置闊落,坐得幾舒服!鐵板餐都有好多款,我們選了美國極佳級封門柳!套餐非常之豐富,可以揀一款頭盤,我們揀了牛油果薯仔蝦沙律!冰室都食到咁西式嘅沙律!10安士的封門柳,熱辣辣,加上黑椒汁,香氣四溢!一切就知牛排好稔,肉質緊緻沒有多餘肥膏,無筋,一咬落去每啖牛都充滿肉汁,好嫩,極高質!對牛排有要求的同事都大讚!另外我們都點了大碗麵和女神麵!超多料的車仔麵,大碗麵就係車仔麵嘅精髓,有豬腸、魚蛋、魷魚、蘿蔔、豬紅、豬皮、雞翼和雞翼尖!湯底濃郁,豬皮蘿蔔吸了湯,好滋味!女神麵有鮑汁炆花膠、酸齋、枝竹球、冬菇、蘿蔔,還有紫菜湯!花膠厚身,食完覺得皮膚都充滿骨膠原,真係變女神!酸齋同埋枝竹球都不是常常有得食,所以女神麵都好有特色!腐乳通菜,新鮮,腐乳惹味!
餐廳裝修以懷舊主題為主,位置闊落,坐得幾舒服!
鐵板餐都有好多款,我們選了美國極佳級封門柳!
另外我們都點了大碗麵和女神麵!
湯底濃郁,豬皮蘿蔔吸了湯,好滋味!
腐乳通菜,新鮮,腐乳惹味!