2022-11-02 145 瀏覽
T14 馬六無骨海南雞飯併巴生肉骨茶($75)份量比預期中多,唔會因為tea set減料。海南雞肉中規中矩,唔算滑亦唔太嚡。三款醬汁(濃豉油微甜微咸、辣醬少辣微酸、薑蓉味道正常)亦都合格。油飯乾身唔油膩,但香味不足。肉骨茶有藥材味但唔濃郁,一字排夠淋唔嚡。T05 檳城蝦麵($59)湯底因為有蝦油所以味道還可以,唔會太辣。麵底(摻摻)份量多,配料(有蝦、腩片、蛋、豆卜、豆角、芽菜)亦不少。整體味道普通。S09 南洋班蘭咖吔多士(+$22)四件,多士香脆,班蘭醬甜,鮮牛油咸,味道不錯。S02 娘惹咖哩角(+$18)兩件,感覺似蘿蔔絲酥餅但係咖哩肉碎餡,熱辣辣,外層鬆脆,幾好味。D11 美祿哥斯拉(+$8)朱古力脆脆波+凍美祿,正常。D12 老街椰汁冰(+$8)椰汁味幾重,似飲緊椰汁沙冰。PS:不收加一。
T14 馬六無骨海南雞飯併巴生肉骨茶($75)

T05 檳城蝦麵($59)

S09 南洋班蘭咖吔多士(+$22)
四件,多士香脆,班蘭醬甜,鮮牛油咸,味道不錯。

S02 娘惹咖哩角(+$18)

D11 美祿哥斯拉(+$8)
朱古力脆脆波+凍美祿,正常。

D12 老街椰汁冰(+$8)
椰汁味幾重,似飲緊椰汁沙冰。

PS:不收加一。
馬六無骨海南雞飯併巴生肉骨茶
檳城蝦麵
南洋班蘭咖吔多士
娘惹咖哩角
老街椰汁冰、美祿哥斯拉
2022-10-16 145 瀏覽
馬六 位於荃灣餐廳都幾大 坐位夠斑蘭咖央多士一層斑斕一層牛油一層斑斕 麵包表脆脆入口時 牛油味好香 斑斕醬帶小小甜咖喱蟹肉配薄餅上枱時 已經聞到咖喱味好香 咖喱質地帶水水的 真蟹肉 雖然蟹肉唔多 不過對得住個價錢喇 薄餅有小小似蔥油餅 吸咖喱汁 不錯不錯香茅酸辣蝦記得要撈一撈 令酸辣汁更平均 蝦彈牙蝦湯娃娃菜湯有蝦味 淡淡的 娃娃菜都有幾多棵 放上一粒粒櫻花蝦 飲食要均衡呀天氣開始涼涼地 6蚊就可以加飲品了熱桔仔話梅水鹹鹹酸酸 喉嚨唔舒服桂圓紅棗茶紅棗杞子味濃 睇相都好明顯 感覺補補身
馬六 位於荃灣

鹹鹹酸酸 喉嚨唔舒服
桂圓紅棗茶
紅棗杞子味濃 睇相都好明顯 感覺補補身
2022-10-12 78 瀏覽
馬六🍽🇸🇬🇲🇾去荃灣Citistore shopping完🛍諗住係附近搵間餐廳食dinner。見到平時假期排晒長龍嘅馬六,今日可能係平日嘅關係,時間尚早,人流唔多,唔使點排隊,一於試吓好耐無食過既星馬🇲🇾🇸🇬菜啦。😋🔅入座後餐廳提供消毒濕紙巾,口罩紙袋,值得一讚👍🏻 另外餐廳不設加一,地點就腳,卡位寬敞,坐得舒服,而且都幾抵食!我地兩個人叫咗兩個餐share,每次黎親都必點無骨海南雞飯🥰海南雞肉質嫩滑,份量剛好👍🏻蘸埋三款醬汁食,味道更惹味!配上雞油飯,紫菜湯,呢個配搭都唔錯!巴生肉骨茶配雞油飯肉骨茶都幾足料,藥材味香濃,飲完成個人暖笠笠!🥰 豬骨肉質軟腍,配上雞油飯好飽肚!🤰🏼😜馬來手工拉茶(飲品加配價💲12)一場黎到點少得叫返杯馬來西亞特色手工拉茶呢💛🧡Req少甜少冰,甜度剛好,奶味偏重🍼如果茶味可以再濃啲就更好!椰青🥥(飲品加配價💲28)大大個椰青,清甜解渴💦 飲完唔好唔記得刮啲椰肉食吖😝 好滿足吖!💜💜
馬六🍽🇸🇬🇲🇾

巴生肉骨茶配雞油飯

馬來手工拉茶(飲品加配價💲12)

椰青🥥(飲品加配價💲28)

2022-09-17 118 瀏覽
👭🏻孖妹去食晚市,睇完主餐牌決定叫套餐,感覺比較抵食,叫左兩份晚市套餐: 小食+主食+飲品🍴🥢黃金鹹蛋魚皮(跟餐)💭份量較少💭每啖都食到濃郁既鹹蛋黃味,魚皮炸得鬆脆👍🏻💭鹹蛋既鹹香配合脆卜卜既魚皮好好食🤫👭🏻評分:🌕🌕🌕🌕🌗🥢咖哩角 (跟餐)💭有2️⃣件,👩🏻‍💼大孖開頭望落覺得厚粉,但原來餡都一樣多又足料💭咖哩餡有洋蔥🧅同肥豬肉碎,香料帶微香辣,外層酥脆內層軟糯🥠💭👷🏻‍♀️細孖就覺得辣左d🌶👭🏻評分:🌕🌕🌕🌕🌑🥢茶燻鴨配雞油飯 💰92💭餐廳既茶燻鴨係鴨胸🦤位置,所以肉質好扎實, 油脂較少,適合減脂人士🧘🏻‍♀️💭雖然係鴨胸,但好滑嫩有肉汁‼️味道帶鹹同煙燻味♨️💭雞油落足本,雞油🐓既油香充斥住口腔味蕾,飯粒分明,如果可以轉椰醬飯就更好💭青瓜🥒花生🥜半隻烚蛋🥚魚乾等配料,食每啖飯🍚都有唔同風味口感👭🏻評分:🌕🌕🌕🌕🌕🥢熱香茅橙茶 (跟餐)💭 杯飲品有一片薄橙🍊,茶底應該係紅茶,味道偏淡🌚💭👭🏻孖妹諗住會見到一枝香茅比客人整出味,可惜冇,只係一杯加左橙汁既紅茶☕️👭🏻評分:🌕🌕🌑🌑🌑❁ ❁ ❁ ❁ ❁ ❁ ❁ ❁ ❁ ❁ ❁ ❁ ❁ ❁ ❁ ❁ ❁ ❁ ❁ ❁ ❁ ✍🏻總評:👭🏻推薦指數:⭐️⭐️⭐️⭐️🌟

🥢黃金鹹蛋魚皮(跟餐)

💭份量較少
💭每啖都食到濃郁既鹹蛋黃味,魚皮炸得鬆脆👍🏻
💭鹹蛋既鹹香配合脆卜卜既魚皮好好食🤫

👭🏻評分:🌕🌕🌕🌕🌗

🥢咖哩角 (跟餐)

💭👷🏻‍♀️細孖就覺得辣左d🌶

👭🏻評分:🌕🌕🌕🌕🌑

🥢茶燻鴨配雞油飯 💰92

💭雖然係鴨胸,但好滑嫩有肉汁‼️味道帶鹹同煙燻味♨️

👭🏻評分:🌕🌕🌕🌕🌕

🥢熱香茅橙茶 (跟餐)

💭 杯飲品有一片薄橙🍊,茶底應該係紅茶,味道偏淡🌚

👭🏻評分:🌕🌕🌑🌑🌑

鹹蛋黃金魚皮
咖哩角
熱香茅橙茶
2022-08-28
5 分鐘 (堂食)
茶燻鴨配雞油飯
鹹蛋黃金魚皮
咖哩角
2022-09-15 1306 瀏覽
好掛住東南亞菜,同左大佬去食荃灣一間好多人排隊既東南亞餐廳食一個下午茶。餐廳超貼心,提早俾定濕紙巾同口罩袋,讚!👍🏻⦁海南雞喇沙摻摻 $53海南雞肉質超級嫩滑,喇沙湯底椰香味濃郁得黎,有少少辣,飲埋果湯底都唔會口乾。每次食親喇沙都一定會叫油麵配米粉,兩個麵底,吸既湯汁都有唔同,一款麵有兩種口感。 ⦁辣椒板麵配魚丸湯 $58板麵原來係一堆配料(肉碎、魚乾、花生等)排到好整齊,最中間仲有粒流心蛋。將所有材料撈勻,有種新年「撈起」既感覺。味道偏辣,麵質煙韌,另外魚丸湯完全可以解到辣。 ⦁鮮椰青(跟餐)$22大大個椰青,飲親都似去左東南亞,必嗌! ⦁美祿哥斯拉(跟餐)$8美祿果味好濃,另外上面都鋪滿美祿波波球,兩種口感,好似細細個果陣早餐食既Cereal。 ⦁咖央多士(跟餐)$22兩塊方包都有烘過,超級香脆,每邊都塗了滿滿咖央,再夾上薄薄一層牛油。超級邪惡! ⦁雞肉串燒(跟餐)$26兩串串燒,雞肉嫩滑,果串燒汁濃稠掛滿每串肉,味道偏濃。

⦁海南雞喇沙摻摻 $53

⦁辣椒板麵配魚丸湯 $58

⦁鮮椰青(跟餐)$22
大大個椰青,飲親都似去左東南亞,必嗌!

⦁美祿哥斯拉(跟餐)$8

⦁咖央多士(跟餐)$22

⦁雞肉串燒(跟餐)$26
兩串串燒,雞肉嫩滑,果串燒汁濃稠掛滿每串肉,味道偏濃。

辣椒板麵
喇沙滲滲
咖央多士
2022-09-14
辣椒板麵
喇沙滲滲
咖央多士
2022-09-11 799 瀏覽
荃灣千色匯自從改革後,真的美食非常多,今天就來吃個抵食下午茶,食材及款色都中上,價錢則非常大眾化。沒有旅行的日子,常找不同國家菜來吃,這次找著馬拉風味的,看著餐牌回憶美食烤豬頸肉喇沙椰香湯底濃郁,跟米線十分配,豬頸肉亦一大塊切條的,超愛這個馬拉米線咖吔奶祿原來還疑惑奶祿是什麼,看到後才明白是是咖吔多士灑上美祿粉末,頭一次吃到味道甜甜的很特別,當然咖吔及牛油仍然是主角家鄉炸雲吞 餐牌說是4隻大的,但上枱時,件頭小了但數量多了,我更喜歡,因為可以一口一個的吃,小雲吞炸得脆脆的,沾上甜酸醬更加好吃呢參峇雞翼穩打穩陣的小食,熱騰騰的上枱非常美味,不能少點的一道最後再加了馬來街頭雞肉串 前面就想點了,留待最後也不錯,嫩嫩的雞肉帶著醬料,挺有街頭風味馬拉盞通菜這個有點味濃,喜歡的就大口大口吃著馬拉手工拉茶這個平常真的少喝,要在馬拉的店才有,特別的好喝,奶香茶味濃,讚馬來桔仔紅茶這個帶點酸的紅花,飯後喝一杯不錯啊同行4人各點了一款下午茶+飲品,最後還追加了小吃,結賬才50元一位,太抵吃了吧,下次必定再來。

烤豬頸肉喇沙

咖吔奶祿

家鄉炸雲吞

參峇雞翼

穩打穩陣的小食,熱騰騰的上枱非常美味,不能少點的一道

最後再加了馬來街頭雞肉串

馬拉盞通菜

這個有點味濃,喜歡的就大口大口吃著

馬拉手工拉茶

馬來桔仔紅茶

這個帶點酸的紅花,飯後喝一杯不錯啊

2022-09-08
2022-09-08 89 瀏覽
這裡下午茶選擇多,環境闊落坐得舒服!點了2個下午茶+件多士海南雞飯+肉骨茶$75可選擇"油飯"或"白飯"雞肉肉質鮮嫩,配汁餸飯開胃!而肉骨茶就無味道熱辣辣、 鬆脆咖央多士$22跟餐拉茶+白咖啡煙鴨胸喇沙"摻摻"( 油麵米粉底)份量十足 最後選擇方
這裡下午茶選擇多,環境闊落坐得舒服!

點了2個下午茶+件多士

海南雞飯+肉骨茶$75
可選擇"油飯"或"白飯"
雞肉肉質鮮嫩,配汁餸飯開胃!
而肉骨茶就無味道

海南雞飯雞+肉骨茶

熱辣辣、 鬆脆
咖央多士$22

跟餐拉茶+白咖啡

煙鴨胸喇沙"摻摻"( 油麵米粉底)
份量十足 最後選擇方

鴨胸喇沙摻摻( 油麵+米粉)
2022-09-07
5 分鐘 (堂食)
下午茶
2022-08-12 720 瀏覽
馬六主打馬拉新加坡菜式,晚飯時間總有長長的龍,一直都無機會食。難得今晚早食飯,又無乜人排隊,只管試一下。雖然餐廳無馬拉特色裝飾,普普通通,但勝在乾淨企理,座位都算寬敞,坐得都舒服。食物選擇估唔到包羅萬有,海南雞飯,喇沙,椰漿飯,肉骨茶,蝦面,咖哩面,娘惹菜等等,令人好難選擇。——————————————————————「是日餐點」👉🏾 馬六無骨海南雞拼新加坡喇沙💰82HKD呢個俾多少少錢就可以食埋喇沙,真係好抵。海南雞飯嘅雞好嫩滑,雞油飯好香,3色醬汁是基本,海南雞質素對得住個價錢有餘。加配嘅喇沙估唔到都無欺場,份量都有返咁上下,椰香味濃,唔算好辣,配料好足,有蝦,有蛋,有豆泡,真係好抵食,極力推薦。👉馬六什錦椰漿飯💰72HKD同一般椰漿飯一樣,綠綠嘅飯好吸睛,什錦又係貴少少,但食到不同款式嘅食物。巴東牛肉,雞翼,魷魚,啱晒人少又想試多d食物嘅我哋。巴東牛肉好冧,微辣,好惹味。雞翼燒得好香,外脆內軟,好juicy 。魷魚好爽好入味。👉參峇雞翼💰28HKD套餐加28蚊可以雞翼好惹味,用左馬拉特色嘅調味,味道層次更豐富。同什錦飯裡面嘅雞翼味道唔一樣,味道各有各風味。📍 馬六 (荃灣)荃灣眾

——————————————————————
「是日餐點」
👉🏾 馬六無骨海南雞拼新加坡喇沙💰82HKD

👉馬六什錦椰漿飯💰72HKD

👉參峇雞翼💰28HKD

📍 馬六 (荃灣)
荃灣眾安街68號荃灣千色匯1樓1023A號舖
  • 什錦椰漿飯
  • 參峇雞翼
2022-08-09 108 瀏覽
🔘大蝦喇沙摻摻➕熱美綠➕ 雞肉串燒喇沙湯底充滿椰香味一啲都唔辣,大蝦大隻彈牙,配菜好多有豆腐卜、魚蛋、魚片、半隻糖心蛋,摻摻口感都係好味嘅唔會太腍,下午茶餐來講份量好足!! 下午茶餐➕$26有雞肉串燒,沙嗲汁非常惹味,雞肉都幾嫩滑!! 🔘海南雞飯拼肉骨茶➕凍香茅橙茶海南雞真係必點,差不多每枱都有order,雞肉啱啱好熟非常滑冇骨,三隻醬汁都好味!!肉骨茶有香濃藥材味,感覺好滋補,仲有一條骨食算係咁!!飲品似檸檬橙茶香茅味唔太重!! 🔘家鄉炸雲吞➕熱桔仔話梅水炸雲吞熱辣辣酥脆香口,size唔算大但有六隻,味道唔錯!! 呢間下午茶餐真係幾抵食,選擇多,每人$100左右已經食到超飽,唔使加一 ,最緊要係幾好味又坐得舒服,非常滿意!! 😋🤤
🔘大蝦喇沙摻摻➕熱美綠➕ 雞肉串燒

🔘海南雞飯拼肉骨茶➕凍香茅橙茶
肉骨茶有香濃藥材味,感覺好滋補,仲有一條骨食算係咁!!
飲品似檸檬橙茶香茅味唔太重!!

🔘家鄉炸雲吞➕熱桔仔話梅水
炸雲吞熱辣辣酥脆香口,size唔算大但有六隻,味道唔錯!!

又係同事帶我食好西系列🙈:喺千色匯入面呢間東南亞菜系連鎖餐廳,即使係下午茶時段,都需要等一等位,意料之外幾受街坊歡迎👏🏻我同事就推薦必試佢哋嘅馬六無骨海南雞飯($60),絕對有驚喜咁話喎🙌🏻!事實上,的而且確非常岀色,雞肉鮮甜嫩滑,油飯十分香口,配上一碗清甜東瓜湯,消滯解暑👍🏻,一定回頭再幫襯‼️除此之外,餐廳嘅喇沙湯底都幾岀名,味道濃厚,非常惹味😋。而且,麵嘅款式可以揀東南亞特色嘅摻摻,姐係油麵➕米線,我同事都幾鍾意🤣Menu菜式選擇都豐富,價錢亦都幾公道合理,而且下午茶時段包一杯飲品,推薦比各位喺荃灣嘅打工仔😆

馬六無骨海南雞飯

馬六無骨海南雞喇沙米線

娘惹茶燻鴨喇沙米線

8 分鐘 (堂食)
馬六無骨海南雞飯
2022-07-31 69 瀏覽
這店經常都要排隊,所以這天專登十二點就來。媽媽最愛海南雞飯,在不同的食店,媽都最愛選擇這。落單後,很快就上菜了。媽一看感覺很不錯,雞的份量不少,色澤黃,悅目。媽嚐一口,即讚,話雞肉很滑,而且充滿雞的香氣。要雞肉滑,廚子如何煮,火喉、時間都重要。但滑而充滿雞香就更難,講真,普通食店多是用冰鮮雞以減低成本。唔知這店是高成本,還是高技術。配上的冬瓜湯,媽話清甜好飲。我就叫了海南雞喇沙,雞已放入湯中,所以我就嚐不到媽所讚的雞香。這喇沙是麵同米粉合併的,麵軟硬適中,不會飽滯。米粉質地也好。喇沙湯不會像稀稀的,有明顯的香料,入口幾香,令人開胃。有半邊蛋,我覺得煮得剛好,蛋黃熟度恰到好處,不會太硬或太乾。媽叫了橙茶,佢話好飲過檸檬茶,因為佢怕酸,橙味反而幾夾和特別。這店可再來,因為很想試多士,但今天胃口差冇叫。
2022-07-29
2022-07-30 82 瀏覽
去到荃灣附近見到千色匯好多人喺度排隊望下原來係下午茶時段嘅開始,套餐都幾抵食!大蝦雞串吉羅咖喱麵雞全超級入味!而且配上特色嘅香料,富香茅味,至於面呢就混入左油麵同埋米粉兩溝,加上咖喱嘅醬汁,口感蠻不錯的馬六無骨海南雞飯拼新加坡喇沙米線同行友人就試咗海南雞飯,雞肉都算滑嘟嘟,證明有認真處理過,油飯唔會太油膩,恰到好處!最後由於我哋太肚餓😂忍唔住加咗兩個小食試咗咖吔多士同埋鹹蛋黃魚皮咖吔多士超級邪惡!厚厚嘅牛油配上咖吔醬同烘好嘅多士非常之香口!總括來講,性價比都幾高!
去到荃灣附近見到千色匯好多人喺度排隊
望下原來係下午茶時段嘅開始,套餐都幾抵食!

大蝦雞串吉羅咖喱麵

馬六無骨海南雞飯拼新加坡喇沙米線

最後由於我哋太肚餓😂
忍唔住加咗兩個小食試咗咖吔多士同埋鹹蛋黃魚皮
咖吔多士超級邪惡!
厚厚嘅牛油配上咖吔醬同烘好嘅多士非常之香口!

總括來講,性價比都幾高!
2022-07-24 64 瀏覽
週日早上起床後,決定去屋企附近食好嘢👏🏻Honey 之前話馬六喇沙好味🫶🏻,蝦麵就麻麻。今日我試海南雞喇沙轉全油麵,因為摻摻即係油麵加米粉🤪我麻麻地🧐🥳🤪海南雞薄🐥皮,肉質非常嫩滑。Honey 魚旦魚片喇沙,我覺得普通,加埋一個咖映多士,口感很椰香。飲品方面:加錢試班蘭砂冰🧊桔仔話梅冰,非常好👍味呀。下次有機會再去🍽
週日早上起床後,決定去屋企附近食好嘢👏🏻
2022-07-24
馬來西亞菜我就比較少食😶 睇Menu見幾多款式選擇 同埋真心Menu啲食物相係影得幾吸引 飲品選擇都幾特別💭 見到美祿就好想叫黎飲☕ 不過飲落係普通嘅凍朱古力黎⁉️今次叫咗個燒雞油飯 配菜仲有啲乾身嘅魚仔同埋糖心蛋 燒雞好厚肉 同埋份量超多 不過味道個人黎講就唔太喜好 唔知係個油飯 定係燒雞 感覺食落有啲膻膻地嘅味 一路食要一路用配埋嘅辣椒醬僻走果陣膻味🥺😖 油飯亦都唔夠香 不過不失 但份量同配菜就好有誠意🈵️不過個蘿蔔餅就幾有驚喜 因為好少地方有得食到 仲要係新鮮熱辣👍🏻👍🏻 送到嚟熱辣辣即刻食 雖然比較油咗少少 但係好香脆 外脆內軟 配埋甜酸醬非常開胃😆 呢個值得推介😙座位方面 舖頭都比較細 如果安排到坐卡位會比較好 坐2人位就比較擠迫☹

2022-07-09
30 分鐘 (堂食)
  • 蘿蔔餅
2022-06-26 106 瀏覽
阿媽係海南雞飯愛好者,又帶佢黎試下。海南雞飯luck lucky 唔使加錢都食到雞脾,雞皮爽爽地但媽咪都唔敢食晒,雞肉就唔算好重雞味,但勝在唔柴又滑,份量都幾多下。鹹蛋黃魚皮正呀呢個小食。又脆又香,點會唔好食。作為套餐小食份量都可以,唔會食到你覺得漏嘛。凍古仔路芒果冰解渴一流,好夠冰凍。茶燻鴨喇沙米線驚喜驚喜,鴨肉勁多不在話下,唔知點樣整到咁軟滑,好好味。喇沙湯都幾濃郁,食完一碗勁飽。榴槤多士食得多咖史多士,不如試吓榴槤味。唔錯喎,陣榴槤味唔假,牛油就多左啲,想健康可以減一減。想好味就食晒佢啦🤣
阿媽係海南雞飯愛好者,又帶佢黎試下。

海南雞飯

鹹蛋黃魚皮

凍古仔路芒果冰
解渴一流,好夠冰凍。

茶燻鴨喇沙米線

榴槤多士