馬來西亞菜我就比較少食😶 睇Menu見幾多款式選擇 同埋真心Menu啲食物相係影得幾吸引 飲品選擇都幾特別💭 見到美祿就好想叫黎飲☕ 不過飲落係普通嘅凍朱古力黎⁉️今次叫咗個燒雞油飯 配菜仲有啲乾身嘅魚仔同埋糖心蛋 燒雞好厚肉 同埋份量超多 不過味道個人黎講就唔太喜好 唔知係個油飯 定係燒雞 感覺食落有啲膻膻地嘅味 一路食要一路用配埋嘅辣椒醬僻走果陣膻味🥺😖 油飯亦都唔夠香 不過不失 但份量同配菜就好有誠意🈵️不過個蘿蔔餅就幾有驚喜 因為好少地方有得食到 仲要係新鮮熱辣👍🏻👍🏻 送到嚟熱辣辣即刻食 雖然比較油咗少少 但係好香脆 外脆內軟 配埋甜酸醬非常開胃😆 呢個值得推介😙座位方面 舖頭都比較細 如果安排到坐卡位會比較好 坐2人位就比較擠迫☹

2022-07-09
30 分鐘 (堂食)
  • 蘿蔔餅
2022-06-26 106 瀏覽
阿媽係海南雞飯愛好者,又帶佢黎試下。海南雞飯luck lucky 唔使加錢都食到雞脾,雞皮爽爽地但媽咪都唔敢食晒,雞肉就唔算好重雞味,但勝在唔柴又滑,份量都幾多下。鹹蛋黃魚皮正呀呢個小食。又脆又香,點會唔好食。作為套餐小食份量都可以,唔會食到你覺得漏嘛。凍古仔路芒果冰解渴一流,好夠冰凍。茶燻鴨喇沙米線驚喜驚喜,鴨肉勁多不在話下,唔知點樣整到咁軟滑,好好味。喇沙湯都幾濃郁,食完一碗勁飽。榴槤多士食得多咖史多士,不如試吓榴槤味。唔錯喎,陣榴槤味唔假,牛油就多左啲,想健康可以減一減。想好味就食晒佢啦🤣
阿媽係海南雞飯愛好者,又帶佢黎試下。

海南雞飯

鹹蛋黃魚皮

凍古仔路芒果冰
解渴一流,好夠冰凍。

茶燻鴨喇沙米線

榴槤多士
2022-06-15 67 瀏覽
今日早收工,又冇打算返屋企食,好想食湯粉類,所以選擇咗去馬六,呢間店舖經常行過,都想試吓啲嘢食好唔好味,今次趁未夠六點晚市時間,仍然可以食到下午茶,我點了一個魚丸魚條喇沙摻摻,因為唔太清楚咩叫做摻摻,所以問咗侍應,原來就係麵再加米粉兩樣,好得意呀!所以就叫咗呢一個試吓,麵和米粉嘅比例,我覺得是三比二,米粉較多,至於魚丸魚條,即是魚蛋和魚片切條,比較一般,還有幾舊豆腐卜吸哂湯,全碗麵最出色,我本人覺得係個湯底,下次要試吓其他。
,全碗麵最出色,我本人覺得係個湯底
,下次要試吓其他。
魚丸魚條喇沙摻摻
2022-06-12 88 瀏覽
話說上次去千色匯嘅「越北」時就留意到隔離舖位間「馬六」,主打星馬菜,呢日就嚟到一試佢哋嘅下午茶套餐選擇非常多,適合眾人口味,而價錢亦都好相宜▶️娘惹茶燻鴨喇沙摻摻 - 啖啖鴨肉,充滿煙燻感覺,而其他餸料嘅份量都好足夠,至於湯底就滿滿喇沙香料味▶️無骨海南雞飯拼巴生肉骨茶 - 雞肉夠嫩滑,無骨就啱晒我呢啲懶人,另外配以雞油飯同肉骨茶亦都好好味▶️斑蘭咖吔多士 - 充滿斑蘭味,甜度適中,夾著厚厚牛油,邪惡之選!▶️娘惹蘿蔔餅 - 外皮香脆可口,內裡滿滿蘿蔔絲▶️娘惹咖喱角 - 比較特別係用上酥皮做外皮,而餡料亦都好豐富 (P.S 朋友太餓了😂未嚟得切影相就已經食咗一件)▶️馬來桔仔紅茶/ 香茅橙茶 - 跟餐飲品正正常常,個人較喜歡香茅橙茶,橙茶味濃之餘亦帶少少香茅味道

選擇非常多,適合眾人口味,而價錢亦都好相宜

▶️娘惹蘿蔔餅 - 外皮香脆可口,內裡滿滿蘿蔔絲

2022-06-10 75 瀏覽
今日早收工謙謙陪我去千色匯到整眼鏡, 整好後就係樓下搵餐廳食飯, 來到馬六見仲叫得切下午茶即入去啦!🤭話時話呢到下午茶又幾正喎,快來睇下我叫左咩⬇️⬇️⬇️⚛ 新加坡大蝦喇沙摻摻 ~ 呢到的喇沙湯底做得幾好,椰香味濃厚中帶點少辣的刺激, 呢碗有大蝦,魚片,豆卜, 摻摻係米粉溝油麵好掛湯呢!⚛ 馬六無骨海南雞飯拼新加坡喇沙米線 ~ 好豐富的一份, 海南雞肥瘦適中無骨又滑溜,沾一下黑醬油再配油飯好滋味, 另外一份細碗喇沙米線超惹味岩哂我食。⚛ 南洋班蘭咖吔多士 ~ 微甜的咖吔中仲配鮮牛油一起夾著咬很滋味。⚛ 新加坡咸蛋黃魚皮 ~ 炸得好香脆不過可能係用醬,所以食多左會有一點膩。🍹 美祿哥斯拉 ~ 謙謙好喜歡飲美祿上面仲要配上脆波波。🍹 桔仔話梅水 ~ 呢杯酸酸咸咸好岩我。

話時話呢到下午茶又幾正喎,快來睇下我叫左咩⬇️⬇️⬇️

🍹 美祿哥斯拉 ~ 謙謙好喜歡飲美祿上面仲要配上脆波波。

🍹 桔仔話梅水 ~ 呢杯酸酸咸咸好岩我。
2022-05-24 94 瀏覽
好味指數:😋😋😋😋推薦指數:⭐⭐⭐⭐今日同朋友過嚟荃灣街市附近諗住買榴槤😆喺附近搵咗餐廳食。叫咗2個set餐,主食加小食包埋嘢飲品大約$100一個人度叫咗個巴西肉骨茶配油飯&喇沙米線肉骨茶好大碗,偏藥材味濃,而且真材實料有兩三舊豬骨係度!喇沙米線湯底椰香味濃,米線入味,配料豐富!肉骨茶餐配左幾舊炸兩,我地攞咗啲炸兩點喇沙湯底,索灑啲汁,好好食😆😆😆重口味嘅朋友可以試下!小食就選左咖喱角、蘿蔔餅兩樣都係炸物相當酥脆,不會過油!蘿蔔糕建議點汁食😋咖喱角好足料,不過炸物食一舊已經好飽,同fd share 就啱啱好😆同埋叫咗班蘭糕試吓飲品叫咗個桔仔話梅水,好解渴仲好養生添😆😆
好味指數:😋😋😋😋
推薦指數:⭐⭐⭐⭐
今日同朋友過嚟荃灣街市附近諗住買榴槤😆喺附近搵咗餐廳食。
叫咗2個set餐,主食加小食包埋嘢飲品大約$100一個人度
叫咗個巴西肉骨茶配油飯&喇沙米線
肉骨茶好大碗,偏藥材味濃,而且真材實料有兩三舊豬骨係度!
喇沙米線湯底椰香味濃,米線入味,配料豐富!
重口味嘅朋友可以試下!

小食就選左咖喱角、蘿蔔餅
兩樣都係炸物相當酥脆,不會過油!蘿蔔糕建議點汁食😋
同埋叫咗班蘭糕試吓
飲品叫咗個桔仔話梅水,好解渴仲好養生添😆😆
2022-05-18 1062 瀏覽
是日到左荃灣食野,揀左食馬六,因為想食下湯麵~雖然係平日嘅下午茶時段,但都幾多人等位,不斷有食客進進出出。坐低左,店員先送上濕紙巾,口罩袋同餐牌,睇下食咩先。叫左兩份主食,再加小食,主食送餐飲的,仲唔使加一添。製作完全唔費時,哈哈,幾乎一落單即刻出餐,先到嘅係朋友點的海南雞飯併新加坡喇沙米線。雖然話係下午茶餐,但份量都唔細喎。海南雞軟滑,點埋雞醬好食呀,薑蓉,甜辣同豉油都正,輪流點下先。油飯香口,仲有碗喇沙都好足料,迷你size都無稀場。自己就叫左新加坡魚丸魚條喇沙摻摻,賣相不錯喎,基本上同朋友碗迷你版差不多,但各樣份量都加大左。湯底濃郁,有椰香同各式香料味。麵條揀了要摻摻,鍾意佢有兩樣口感。唔錯唔錯,食食下發覺飲晒啲湯,個湯底好味吖嘛。小食之一叫左新加坡鹹蛋黃魚皮,勁脆勁香口,鹹蛋黃醬下得多,超正。小食之二係南洋班蘭咖央多士,甜甜地嘅咖央醬配上厚切牛油,一鹹一甜好夾好好味,厚切牛油無得輸。飲品就無乜特別,朋友杯係凍美綠,自己就叫左香茅橙茶,香茅味不強,橙味就幾香,食左咁多野嘆番杯熱茶啱啱好。整體食物有水準,店內環境唔錯幾濶落,仲要出餐超快,哈哈,可唔可以稱上光速餐!?
是日到左荃灣食野,揀左食馬六,因為想食下湯麵~

坐低左,店員先送上濕紙巾,口罩袋同餐牌,睇下食咩先。

叫左兩份主食,再加小食,主食送餐飲的,仲唔使加一添。

2022-05-16
5 分鐘 (堂食)
2022-05-17 56 瀏覽
咖央多士一向都係我鍾意嘅食物,之前去馬來西亞旅行同埋參加朋友的婚禮,食過咖央多士,一試難忘,令人回味。今次揀咗一間馬來西亞的餐廳,主要是想回味馬來西亞旅行回憶。馬六無骨海南雞飯配新加坡喇沙米線$85海南雞份量多,雞肉嫩滑。另外喇沙米線湯底味道濃郁南洋班蘭咖央多士 $22咖央醬好香甜,令人食完一件又一件
今次揀咗一間馬來西亞的餐廳,主要是想回味馬來西亞旅行回憶。

馬六無骨海南雞飯配新加坡喇沙米線$85
海南雞份量多,雞肉嫩滑。另外喇沙米線湯底味道濃郁

南洋班蘭咖央多士 $22
咖央醬好香甜,令人食完一件又一件
接放學先黎落大雨😕沖入去千色店避下雨先返去,等下等下哥哥都肚餓,就去馬六到食…勁多人排隊!不過因為呢到坐得最舒服所以就襟飛等位食物巴東牛肉配椰漿飯老公話想試下椰漿飯,所以叫左呢個先講下個配菜🤣啲花生同魚仔勁脆!✊🏻超香口個溏心蛋好溏心❤️啲牛腩勁好食!超冧又香又辣所以要食舊青瓜解辣🤣參峇啦啦原來佢係峴🤣我哋見隔離枱嗌呢個,然後再摷menu 見到圖有呢個…所以就嗌黎試勁正冇沙!個汁先係精華🫠辣辣地我哋呢碟有20隻,抵呀!燒雞配油雞飯個雞醃得好入味!又有燒烤味哥哥仔好鐘意食✌🏻食得到大半碟茶薰鴨喇沙摻摻唔知係咩太耐冇食🫣啲味勁好食,好夠辣同濃最抵食都係呢個好大舊鴨胸!同埋我最鍾意佢個米粉係鞋鞋地咁,同油面嘅滑有對比椰子冰沙食辣野一定要嗌呢個!真係!勁解辣超香濃椰子味🤭服務我哋去嘅時候好多家長帶放咗學嘅小朋友係到等,so far唔係等好耐,翻枱都快,✊🏻落單都快
所以就襟飛等位

食物

巴東牛肉配椰漿飯
老公話想試下椰漿飯,所以叫左呢個

先講下個配菜🤣啲花生同魚仔勁脆!✊🏻超香口
個溏心蛋好溏心❤️
啲牛腩勁好食!超冧
又香又辣
所以要食舊青瓜解辣🤣

參峇啦啦
勁正
冇沙!個汁先係精華🫠辣辣地
我哋呢碟有20隻,抵呀!

燒雞配油雞飯
個雞醃得好入味!又有燒烤味
哥哥仔好鐘意食✌🏻食得到大半碟

茶薰鴨喇沙摻摻
唔知係咩太耐冇食🫣啲味勁好食,好夠辣同濃
最抵食都係呢個
好大舊鴨胸!
同埋我最鍾意佢個米粉係鞋鞋地咁,同油面嘅滑有對比

椰子冰沙
食辣野一定要嗌呢個!真係!勁解辣

超香濃椰子味🤭

2022-05-12
5 分鐘 (堂食)
明明包裝外賣一點間單事情,可以這樣包裝,這個是店舖員工問題還是店舖負責人有心安排這樣包裝給客人用餐的體驗,借問聲6層每層2盒放進1個膠袋內這樣的包裝,有點常識都知道拿回家路上都會倒瀉,還可以說出理所當然的一句(咁你拿唔拿呢?),希望貴公司明白,沒有常識及腦筋去處理和思考店舖營運對貴公司之生意上影響深遠。是否貴公司招聘時與扶康會合作,錯誤聘請了一位這樣的店舖負責人及員工?
2022-04-14
40 分鐘 (外賣送餐)
  • 奇特的外賣包裝手法
2022-04-05 102 瀏覽
餐廳裝修好有馬拉風情,座位寬躺舒適,見門口茶餐價錢好抵食,仲唔收加一服務費!咁吸引梗係要試下啦!海南雞飯拼肉骨茶($75)雞肉嫩滑無骨,份糧又足,油飯又香又有咬口,十分推介呀!肉骨茶藥材味好香濃,入口就淡味左少少。牛肉椰漿飯($56)巴東牛肉辣辣地好惹味,入口軟淋易咬開,再食帶有淡淡椰香味的椰漿飯,配埋花生魚乾仔、糖心蛋,口感豐富好滿足呀!咖央多士($22)個醬又香又甜好邪惡,如果多士再脆返少少就perfect啦!參峇啦啦($28)呢個其實係馬拉醬炒蜆肉,鑊氣十足,蜆肉冇沙索晒啲醬好入味,好正!下次都會再叫呢個小食!熱手工拉茶跟餐送既奶茶,味道香濃都唔錯!桂圓紅棗茶(+$8)第一次見咁足料嘅茶,好有誠意!紅棗入口甜甜地都幾好飲!

海南雞飯拼肉骨茶($75)

牛肉椰漿飯($56)

咖央多士($22)
個醬又香又甜好邪惡,如果多士再脆返少少就perfect啦!

參峇啦啦($28)

熱手工拉茶
跟餐送既奶茶,味道香濃都唔錯!

桂圓紅棗茶(+$8)
第一次見咁足料嘅茶,好有誠意!紅棗入口甜甜地都幾好飲!
2022-03-31 79 瀏覽
今日同媽咪出街,心血來潮好想食成大嚿牛油嘅嘢🙈🙈🙈🙈🙈呢間餐廳下午茶好抵食,仲有得好平加埋小食😝😝😝馬六無骨海南雞飯拼新加坡喇沙米線 $75呢個海南雞夠曬正,雞皮又唔會太多,不會過膩🤓❤️❤️❤️而且佢好抵食,仲有喇沙米線,喇沙味道香濃。分量剛剛好(女仔來講應該多得濟)馬六無骨海南雞飯配巴生肉骨茶$75呢個餐係配肉骨茶,感覺冇配米線咁滯,所以我鍾意呢個餐多啲😳肉骨茶大大碗,真係好養生😝媽咪話個湯幾好飲,但有dd咸,送飯岩曬。大大件肉好抵食🤓我哋再叫左兩個終極邪惡小食,分別係斑蘭咖吔多士,大大片牛油,多士烘得脆,咖吔唔算太甜,整體好滿意。到咗今日嘅焦點係鹹蛋黃炸魚皮,鹹蛋黃本身就超級好食🙈點會有得輸,佢哋係即叫即炸,唔係一早整好咗就咁拎出嚟。所以好吸引好好食😋

馬六無骨海南雞飯拼新加坡喇沙米線 $75

馬六無骨海南雞飯配巴生肉骨茶$75

• 鹹蛋黃炸魚皮
2022-03-28 83 瀏覽
呢度主打新加坡馬來西亞菜式,選擇都好多,尤其是下午茶更加抵食呢度下午茶餐有喇沙麵類,又有飯類及肉骨茶等,全部都係包飲品,亦可以追加風味小食,都好抵食馬六無骨海南雞喇沙摻摻 $53美祿哥斯拉 (加$8)無骨海南雞肉質嫩滑,喇沙湯底椰汁好香,又有半隻糖心蛋馬六無骨海南雞飯配新加坡喇沙米線 $75椰子斑蘭冰 (加$8)海南雞特別幼滑,三色醬料大大碟,又可以一次過食埋喇沙米線南洋斑蘭咖吔多士(加$22)好香斑蘭香味,牛油大大塊,多士份外脆

馬六無骨海南雞喇沙摻摻 $53
美祿哥斯拉 (加$8)

無骨海南雞肉質嫩滑,喇沙湯底椰汁好香,又有半隻糖心蛋

馬六無骨海南雞飯配新加坡喇沙米線 $75
椰子斑蘭冰 (加$8)

海南雞特別幼滑,三色醬料大大碟,又可以一次過食埋喇沙米線

南洋斑蘭咖吔多士(加$22)
好香斑蘭香味,牛油大大塊,多士份外脆

1K
2022-03-27 778 瀏覽
#荃灣 @malacca_cuisine到荃灣買餸及🥟餃子, 順路再食個下午茶先返屋企! 病癒後口淡淡, 想食點濃味的, 剛巧見到馬六有下午茶餐, 正's! 🐥馬六無骨海南雞飯拼巴生肉骨茶 $75 ~ 雞胸及雞脾各半, 一次過滿足各人的喜好! 雞嫩滑而有啫喱, 雞油飯唔會一口油, 肉骨茶是藥材味的, 排骨大大件, 豆腐卜吸收滿滿湯汁, 讚! 🥥馬六什錦椰漿飯 $62 ~ 超豐富! 有炸雞全翼、巴東牛肉、魷魚、花生、江魚仔、🥒青瓜、糖心蛋! 一見到已經覺得好吸睛, 綠色的椰漿飯, 配上大量餸! 雞翼炸得香脆, 巴東牛肉炆得好腍, 少少辣! 好讚! 🐚羅惹參峇啦啦 $28 ~ 好彩有圖片同英文, 如果唔係都幾難估到係咩! 蜆! 好鮮味, 隻隻都肥嘟嘟, 少少辣, 好惹味! 🍢馬來街頭雞肉串燒 $26/2串 ~ 份量足, 肉厚而嫩滑, 完全唔辣的! 🍊熱桔仔話梅水 (跟餐) & 凍椰子班蘭冰 (跟餐 +$8)! 飲品好讚, 味道濃但唔太甜, 飲落順喉舒服!
#荃灣 @malacca_cuisine

2022-03-23 105 瀏覽
平日下午1點的入坐率不高,餐廳坐得舒服放鬆,侍應服務不俗。叫左呢個海南雞喇沙摻摻喇沙湯底濃郁帶小辣,有椰香味米粉和豆卜破吸收咗湯底,食落很滿足雞嫩滑但偏肥喇沙同海南雞其實不太夾,因為兩樣的味道是獨立分開,不太融和枱面仲放左辣菜脯,不過呢款並非炒過菜脯偏乾,除左辣之外,沒有其他配料的香味餐廳有很來馬拉特色的飲品叫左柑桔紅茶,有柑桔的香氣,酸酸甜甜,很開胃,但飲品偏細杯。今餐價錢都偏貴,不過食物味道就正常發揮。
平日下午1點的入坐率不高,
餐廳坐得舒服放鬆,侍應服務不俗。
叫左呢個海南雞喇沙摻摻

喇沙湯底濃郁帶小辣,有椰香味
米粉和豆卜破吸收咗湯底,食落很滿足
雞嫩滑但偏肥
喇沙同海南雞其實不太夾,
因為兩樣的味道是獨立分開,不太融和
枱面仲放左辣菜脯,

不過呢款並非炒過
菜脯偏乾,除左辣之外,
沒有其他配料的香味
餐廳有很來馬拉特色的飲品

叫左柑桔紅茶,
有柑桔的香氣,
酸酸甜甜,很開胃,但飲品偏細杯。
今餐價錢都偏貴,不過食物味道就正常發揮。

2022-03-22
  • 喇沙摻摻