我朋友介紹我去lounge食, 佢話好正....同價錢都幾抵我查過openrice的comment 普通咋喎....但,老朋介紹, 點都要試下Service - 一個字, 好 ! 環境無其他buffet 地方咁多人, 可能因佢係半buffet ... 同埋地方不大枱只有10多張, 仲有, 係商務客多食物 : 半buffet 關係款式不算多, 但每一樣都好食, 由其係蟹腳比佢95分, 直頭係食到停唔到口 ; 生蠔不錯幾鮮甜...雖然irish oyster 唔係我最愛, 都有80分 !主菜 : 我要beef fillet 我朋友要shrimp, 一般水準無乜驚喜甜品 : 我要 sherbet 我朋友要apple cider , 我好鐘意個sherbet 不過朋友話好酸.. , 個apple cider同雲呢那雪糕一齊上, 雪糕好好味呀~~~ 在雪糕中有點點黑色雲呢那籽, 唔怪得咁香啦價錢係228一個人 (如轉果汁加20大洋) , 有HSBC PLATINUM 有8折, 即係埋單205一個人一定會再去...希望下次係第二款生蠔啦....

一定會再去...希望下次係第二款生蠔啦....
2008-08-06 185 瀏覽
識左十幾年既好友生日,一班人一齊黎左呢度high tea慶祝,突然覺得好似sex and the city入面班女主角咁,覺得自己成熟左 其實野食唔係好特別,我地都係旨在搵個地方坐得舒舒服服咁傾下計。好彩呢度環境都唔錯,服務都幾好,甜品賣相都ok

貴花糕值得一讚
仲有菠蘿雪糕送 :)
貴花糕值得一讚
仲有菠蘿雪糕送 :)
2008-07-13 96 瀏覽
The waiter(s) are a little 'spaced' I suppose, not bad attitude but...Tea, english tea. Absolutely crap, taste bloody awful. The new york cheesecake, rock hard. The black forest, ok not too bad.$192 for 2 teas and 2 cakes, bloody weird service, but good view. Not recommend.

2008-03-28 82 瀏覽
地方細,不過坐得舒服但食物質數太差無樣野好食樣樣都太甜了燕窩亦不多
2007-12-22 68 瀏覽
一般的是指服務, 食物, 甚至是見到的食客.20號晚, 一班同事一起去吃自助晚餐當做冬. Nikko 和Marco Polo 二選一就來到這裡.有十幾年冇黎過, 行了個大圈才找到地點.未吃先行一圈視察一下, 食物未算十分特別, 海鮮只有蠔, 蝦, 和蟹腳.要了杯奇異果汁, 酸酸的, 不過可以刺激一下胃部, 消化得勁d.最穩陣的是沙律, 望下去都幾新鮮的, 有一味吞拿魚沙律是幾好味, 唔算太多沙律漿住, 有encore 到.海鮮方面, mussel 一般size, 一般鮮甜, 蠔是大size, 也是一般鮮甜; 不過真係好唔明, d 食客係搶住食, 我坐在近食物的檯, 見到有些女士係拎住一大碟蠔(大慨有一打返埋檯).又見另一位女士像人肉迴轉帶般, 一路繞住食物長檯, 一邊用手拿自己碟上的食物, 一邊又夾食物, 食夠就返埋檯, 我初時以為這裡有企位自助餐呢!蝦和龍蝦仔只吃了一件, 不覺十分特別.刺身有三文魚, 吞拿魚和八爪魚: 三文魚肥得嚇人一件我就夠了, 八爪魚和吞拿魚切得厚厚大件, 侍應refresh 既時候是將一盤倒下去, 而不是整盤換.熱葷方面, 鱸魚肥美, 不過老幾"溜"; 豉油雞
一般的是指服務, 食物, 甚至是見到的食客.
有十幾年冇黎過, 行了個大圈才找到地點.

蝦和龍蝦仔只吃了一件, 不覺十分特別.

熱葷方面, 鱸魚肥美, 不過老幾"溜"; 豉油雞是一般貨色, 魚香茄子炒麵幾惹味, 少少辣, 不過碟一大灘油, 返而入油的炒麵最好; 前菜細細的八爪魚就較硬; 咖喱魚和薄餅返而幾好; 滷蛋就不夠入味.
羊件就唔錯, 燒得幾香; 件牛柳就一般, 連切果位師傅都好一般, 機械式操作, 快快切完就好似燒味師傅味"buc" 一pat 汁過來; 東星班都可以的, 但係唔係游水東星我則抱懷疑態度; 燒排骨樣子好似麻麻, 但吃下又ok 入味.
cold cut 只吃了salami, 都唔錯.

甜品只吃了麵包布甸和tiramisu, tiramisu 比預期好, 少少酒, 都滑滑的. 麵包布甸是意料之中, 意料之外的這裡有movenpick 雪糕, 還有七款咁多, 我只吃了tiramisu 和strawberry, 算是滿足.

每人三百多元, 侍應麻麻, 收碟係迫你停手吃來收碟, 不過在此多謝老闆請食.
乾淨方面也是一般, 食物附近有細蚊滋飛, 可以再好.
就個人而言, 寧願食少餐慳d 錢, 俾多一百幾十吃一餐上等的自助餐, 好過同人搶食.
2007-04-21 61 瀏覽
下班後到,見女伴還未血拼完,又唔想四圍‘貢’,便乖乖走入Lobby Lounge 坐低,實行邊飲野邊等女伴。Lounge 而言,環境都幾OK,當然沒有高樓底、沒有落地玻璃、沒有sea view,係爭少少!但算吧!點了杯Latte($68),以銀色長形盛器一set 三件上桌,賣相優雅漂,味道中上,當然比‘星x克’和‘太x洋’香醇濃厚,奶泡打得幼滑漂亮。加上環境和專業服務,係值呢個價錢!等了半個鐘,女伴仍在Gucci 買緊皮包,唔敢打擾她大小姐。實在肚餓,於是改為食住等!先來麵包籃,係歐式麵包,附三款沾醬,酒店風範。我要了客‘Wagyu Burger’($148)。在酒店吃一客漢堡,$148 唔算貴,事實上還要比附近Main St Deli. 的還要便宜。這兒以特大platter 上桌,platter 上有數個items,除了burger,還有三款美式pickle、三款olive,一大杯粗身薯條。和牛漢堡包要五成熟,係厚厚的一大片牛肉漢堡扒,配上我至愛的‘藍芝士’,以及拌炒過的洋蔥,很好。漢堡扒有少許以炭火grill 的香味,拌炒過洋蔥是香和甜,甚是吸引。(什麼致癌物質的隱憂,統統放下,美

和牛漢堡包要五成熟,係厚厚的一大片牛肉漢堡扒,配上我至愛的‘藍芝士’,以及拌炒過的洋蔥,很好。漢堡扒有少許以炭火grill 的香味,拌炒過洋蔥是香和甜,甚是吸引。(什麼致癌物質的隱憂,統統放下,美食當前嘛!況且,一年才吃那三四次而已!)
好喜歡這兒的配菜,有爽脆的酸瓜條和酸辣的青瓜味,橄欖亦有原粒和有餡的,多元化!

單是吃這個wagyu burger platter,巳經化了我近廿分鐘,係值得細味的。吃完女伴便來到,見她手拿一袋Gucci和兩袋YSL,就知大小姐成功進貢廣東道名店。
她甫坐下便嚷著要吃這兒的甜品,於是點了客朱古力慕絲蛋糕和一杯Cafe Latte 給她,自己就要了份PannaCotta。

甜品方面,我要了PannaCotta 和Cafe Latte,女伴要了朱古力慕絲蛋糕。
朱古力慕絲蛋糕($78):朱古力慕絲好香濃和幼滑,係靚野。
PannaCotta($68):一個小玻璃杯盛載草莓奶油忌廉凍、草莓碎和餅乾碎。忌廉凍部份好香奶味好滑溜,好好味!
雖然這兩款甜品在大部份酒店自助餐,以無限量供應。但這兒a la carte 的同類型單點甜品,質素明顯係正好多倍!

以父親的Marco Polo Card 結賬,享半價,total 才$260,難以置信的經濟!

題外話:
1. 出左2006 bonus,女伴的首要任務當然係購物。回到家,見她買了的YSL 皮鞋和絲質襯衣、Gucci 大G 金屬扣手提包,都買得幾好,叻女!我就準備買Gucci 皮帶和YSL 皮鞋。
2. 女人買名牌包包時,猶如選老公般認真,花萬三銀買一個新款手提包,買左番去唔鐘意,到時就會怨恨我!
2006-12-18 42 瀏覽
(16/12/06)食過馬可太子下午唔掂,港威都唔睇好,姊姊說呢間幾好。同朋友試試。雖然係密封無景,但環境都ok。食物款式種類多,雞翼、煎餃、炒飯、三文治、餡包、沙律、蘋果糖水(騎呢)、雪糕、muffin、酥、豬腳薑、蟹肉粟米湯、etc...。直得推介是蘋果酥,薄薄一件,唔漏唔甜,一出好快無晒。紅莓cheese cake,軟硬適中,但芒果cheese就成朕芒果夾心餅味,勁假。栗子mousse、tiramisu、pancake & 格仔餅都OK。scone 唔掂,又乾又無味。pizza & 煎餃也很出色。自助沙律唔吸引,不過咖哩芥辣著仔沙律好正啊!生果有木瓜,火龍果,西瓜,蜜瓜,也算多了。p.s.恆生& AE咭有85折。(我地無一個人有,慘蝕)
p.s.恆生& AE咭有85折。(我地無一個人有,慘蝕)
2006-11-22 49 瀏覽
15/11(三) 12nn今天跟男友母親來個餞行午飯,訂了此處的semi-lunch buffet$178/位,價格調高了十個大洋,於酒店內的餐廳來說,此升幅不算過份.11:45已到達位於底層的lobby lounge,客人多以商務人士為主.環境及裝修走簡約路線,米色牆身配上木色天花,加上柔和燈光及灰色絲絨靠背梳化,氣氛隨意,感覺簡潔.女侍應先端上麵包籃,5款不同類別的麵包,食味以三角形脆餅稍優勝,蘸上香草醬,牛油或千島三文魚醬,總算不俗!而用優惠卷換取的智利Savignon Blanc,入口帶酸,沒甚after taste,當作白開水飲尚可.頭盤以自助形式供應,跟大半年前的選擇大同小異:即開Irish Rock生蠔,Alaska蟹腳,凍蝦,煙三文魚,數款凍肉及醃魚如鯖魚,吞拿魚等,除蟹腳不太鮮外,其餘的均具水準.沙律方面約有7-8款,較有特色如栗子火雞肉配薯仔沙律,青口什果沙律,煙鴨胸配白菜沙律,蟹籽蟹肉沙律杯;而火箭菜及BB菠菜也相當新鮮爽脆!橄欖油亦有5-6款供客人享用,可算是交足功課!2款熱食,薄餅底的薄餅及烤至半熟的三文魚串,亦做得有板有眼!至於湯有3款選擇,每樣1款:以魚熬
15/11(三) 12nn

至於湯有3款選擇,每樣1款:以魚熬製的蕃茄湯,忌廉蘑菇湯及法式龍蝦清湯,值得嘉許是3款湯的味道皆頗天然,以龍蝦清湯更甚.

主菜方面12揀1,我們3人分別要了煎黑鱈魚配豆薯蓉,煎鴨胸配鐘形辣椒汁,煎安格斯牛柳配黑椒汁.鱈魚份量剛好,煎至九成熟,口感外脆內嫩,魚肉富鮮香,拌以油脂甘香的Chorizon香腸及不太膩的綠豆薯蓉,食味十分對辦!鴨胸相對之下有點不像樣!鴨胸煎得過熟,肉質鞋口非常,幸而那件小小的鴨肝帶來不少驚喜,鴨肝炸至軟滑豐腴,吃來卻不怎樣膩,另以番紅花炮製的炒飯味道不算出眾.而男友的安格斯牛柳要了medimum rare,廚房亦服從其指令,不嗜牛的我淺嚐一口,牛味屬濃郁,入口挺Juicy,見男友吃得不亦樂乎,應合其心意罷!

甜品再次點了鮮芒果芝士杯配杏仁曲奇,水準依舊,軟身的芝士及吉士兩者均蠻濃郁,多吃2啖已感膩,幸而鮮甜的芒果中和了不少膩滯感;杏仁曲奇灑上糖霜,味道平實,鬆脆度可再高點.另點了荔枝奶凍及荔枝雪芭,甜度似乎過甚,吃兩口已停手!

餐飲要了熱咖啡,是應有的酒店水準,但談不上是超水準.

服務仍是此酒店最差的一環,女侍應得悉我拍照後刻意取走餐牌,此外,侍應們高聲交談,技巧亦欠純熟,進行空間尚有許多!

用會員卡結帳一位免費,連加一$416,以此價位,值得一試!

P.S.吃畢此餐,我倆終於功成身退;這2個月來眼見向來朝氣勃勃(多嘴)活潑的男友被其母折騰後,頓變得憔悴萬分,猶如蒼老了好幾載!請好好"安息"吧!
2006-11-15 47 瀏覽
搵工嘅日子點少得下午茶呢個活動呀! 前日同我娘想搵cova以外嘅選擇,結果撞咗入Marco Polo香港酒店個Lobby Lounge度. 見到有三種tea set(每set$228),冇睇真個menu以為係一人用(咁貴!!).最終揀咗個classic tea set.於是再叫多個蘑菇湯. 跟湯麵包先到,有d好正嘅醬搽. 嘩~麵包好好味,正正正!tea set到嘅時侯嚇咗一跳,原來係一set兩個人share(咁又唔係好貴喎). 結果食咗一籃+三文治+Scones要投降.環境唔錯- smoke-free area, 麵包太好味,一定再有下次!

2006-11-13 27 瀏覽
4點幾,才與友人在附近辦完事,大家都懶行,所以到這裡食tea又因為懶得想,便食dessert buffet種類唔多,鹹甜點約10多款鹹點-唔太好食,但未知至於難食甜點-只能話不合自己的口味,賣相幾好,但味道總是怪怪的tiramisu(餅型)唔好食,所以traditional tiramisu(小碟裝著)都無試(加上友人話難食)cheesecake-味道又是怪怪的其他忘了名字都是不好吃的正常的有dates tart,類以Christmas pudding的蛋糕,同新鮮strawberry和kiwi fruit串!
4點幾,才與友人在附近辦完事,
大家都懶行,所以到這裡食tea
又因為懶得想,便食dessert buffet

種類唔多,鹹甜點約10多款

鹹點-唔太好食,但未知至於難食
甜點-只能話不合自己的口味,賣相幾好,
但味道總是怪怪的
tiramisu(餅型)唔好食,
(加上友人話難食)
cheesecake-味道又是怪怪的
其他忘了名字都是不好吃的

2006-06-10 61 瀏覽
I had lunch here in May, and it's one of the best lunch I had in years. Buffet appetizer includes a variety of salads, very delicious and creative. And apart from the appetizer, you can have a main dish, dessert, and coffee or tea for the price of $164. I think it's a very good deal, and I highly recommend this restaurant to anyone.
2006-05-05 34 瀏覽
好混亂但以我估計應該係呢到當日本人生日同男友食晚飯本來係隔離地下百年廳那間訂了檯的七點去到竟然full house等到五分鐘竟俾張牆邊兩人檯我地出入被前面十人大檯擋住仲要對正接待櫃位個公關仲要check完簿話我地知冇booking係waitng list 但之前電話book時竟然唔講真係嬲到爆不過佢地都識做降溫其實見到嗰間百年廳都沒多大食慾一來full house勁多人樣樣排晒隊二來又係好多細路(話我恐童症都係咁話)三來裝潢陳舊....於是個公關就即刻為我地安排去呢到即係land crawford隔離呢間同埋不停say咗好多次sorry見佢地咁有誠意就放過他們呢到氣氛好好多光猛一點個環境都好啲一眼見到又係好多三文魚應該都係三文魚做主題架喇有點悶三文魚好平啫 唔係咩貴野整幾多都得啲野食整體係OK的以三百幾蚊來說野食係唔夠多架喇但自食完呢餐之後長期都唔會再食自助餐食到好飽而且開始生厭深明自助餐永遠都食唔到好野的道理其實我男友都係陪我食佢自己都唔好自助餐所以都係暫別buffet
好混亂但以我估計應該係呢到
係waitng list 但之前電話book時竟然唔講
真係嬲到爆不過佢地都識做降溫
其實見到嗰間百年廳都沒多大食慾
一來full house勁多人樣樣排晒隊
二來又係好多細路(話我恐童症都係咁話)
三來裝潢陳舊....
於是個公關就即刻為我地安排去呢到
深明自助餐永遠都食唔到好野的道理
其實我男友都係陪我食佢自己都唔好自助餐
所以都係暫別buffet
2006-03-06 31 瀏覽
呢期甜品係食berries, 連加一每人都差唔多兩舊水. 初頭去到個lobby門口都幾失望, 真係似cafe多過酒店, 之後同兩個朋友上去3樓同6樓睇下有咩好野食, 吾, 都好似同lobby差唔多. 之後落番去lobby食. 去到, 隔離台兩個OL眼超超, 我同D朋友一於好少理, 黎食buffet得鬼閒理你! 我同朋友都幾大食, 除左甜品之外, 食左青口, sandwich... 之後坐地我地就問個waitress有無野飲(我都唔明點解食buffet無野飲!) 佢就比左3杯水比我地, 我已經有d唔妥, 點解隔離張張台都有個茶壺同tea? 我地呢3個女仔就無呢? 之後我都好少理, 叫第二個waiter黎幫我地拎野飲, 原來都係得coffee or tea... 有D失望. 不過就好唔妥個女人, 點解一開頭唔offer野飲比我地. 不過為左唔影響食野心情, 我地3個係咁食! D berries甜品都ok, 但唔好期望好好好好食! 都係一般係出面食到既貨色... 有D蛋糕仲難食過出面個D. 事實上, 我同朋友都係整開甜品, 蛋糕. 所以黎到都食得幾掩尖.... 但就算係咁, 大家去到marco polo食野都唔好抱咁大期望. 諗住D野都係超班個種... noway! 尤其是D waiter/ waitress, 一D都唔pro, 去諾士x台食個感覺high class好多.
2006-02-04 36 瀏覽
3/2(五) 12nn-3pm難得閒日有假放,一於約友人食過relaxing lunch,同女友人2個book左12點系度食lunch,$168/位,appetizer buffet+soup+main course+dessert+drink.appetizer全都系西式食物,食物選擇吾算多,但款款都有水準:即開Irish oyster,alaska蟹腳(相當正!),凍蝦,smoked salmon,mackerel,露筍,炸魷魚圈,grilled tomato with goat cheese,apricot with tomato n scallop,沙律方面系Iceberg lettuce,比一般生菜甜.未上湯前server送上一籃麵包,麵包有4-5歍,雖吾熱,但十分軟熟,尤其danish,鬆化非常!另送上牛油,pesto及三文魚醬.主菜我揀左Mandarin fish,即茶王魚,食到有煙燻味,魚肉吾算滑,至在貪新鮮!小棠菜墊底.另送上瑤柱旦白炒飯,飯粒有咬口,略嫌味道偏淡!友人揀左炸軟殼蟹,味道一般,殼吾夠脆,有2件用芝士煎成既多士墊底,多士吾太膩,吾錯!甜品揀左cheese
3/2(五) 12nn-3pm

甜品揀左cheese cup with mango xxx,caramelised apple cider with apple sherbet.cheese cup系軟身芝士,芝士味頗香濃,十分重custard,食2啖已覺溜!反而十分欣賞caramelised apple cider with apple sherbet.賣相一流,成盆小盆栽,sherbet系上面,好似漏斗咁漏落去dcaramelised apple到,仲有cookies粒系面,感覺蠻可愛!

因有member card買一送一,加埋一比埋tips,每人$100.服務都合格,環境比buffet時寧靜,抵食!

recommended!!!
bad
2005-03-23 43 瀏覽
poor service and bad food. less choice especially the desert with strange taste and they are really too sweet. May be they don't want us to eat so many.