2012-07-21 139 瀏覽
零晨十二點行完書展,見到呢間大排檔仲未閂門,所以就試一試佢,點知就出事了!我跟男朋友二人,叫左椒鹽九肚魚,豉椒炒花甲,雜菜海鮮煲椒鹽九肚魚($58):啲炸䊢仲厚嚿魚豉椒炒花甲($68):成碟有接近一半既花甲係冇開口的雜菜海鮮煲 ($58):無乜特別,一般水準之下真的很久沒有試過咁不濟的宵夜,服務雖然OK,但係啲嘢真係唔好食...
我跟男朋友二人,叫左椒鹽九肚魚,豉椒炒花甲,雜菜海鮮煲
椒鹽九肚魚($58):啲炸䊢仲厚嚿魚
豉椒炒花甲($68):成碟有接近一半既花甲係冇開口的
雜菜海鮮煲 ($58):無乜特別,一般水準之下
$98 (宵夜)
2012-05-25 98 瀏覽
加班日,為了近近地解決肚子的所需而又想慳點時間,我們都會去選擇公司樓下的大排檔。是日公司緊急召集,人人OT,我們一行4個人就簡單地,係樓下的大排檔,食飽先繼續做野。祥興,明記都食過,是晚我就建議了食另外的駒記,好讓我完成寶靈頓道三寶的 "Hat Trick",縱使駒記是三間中評價最為低的一間,但鑊氣小炒,海鮮美食,晚晚傳上來公司的香味,令我們覺得,這裡任何的一家大排檔,包括了街市內的,點都有返咁上下水準。一行4人,我們首先就每人一隻帶子。豉汁粉絲蒸扇貝最是好食的了,豉油香,一定是落了麻油,不然香味不會那麼的濃。扇貝新鮮,味道甜而且非常之爽口,蒜蓉味夠重亦是另一香口原素,香口可愛。 手揸骨說是這店的特色,用了醬汁去燒總好過避風塘式的風沙口味。是豬肉,而且是豬仔骨,肉質十分之嫩滑,肉味十分之香。畢竟是豬仔骨,肉又嫩又腍,而且最重要的是夠香口,佐酒一流,飲番杯玉冰燒就最啱。 食飯,總有一個菜,而通菜就是通常在大排檔都會叫的蔬菜食品,因為家裡的爐不夠猛,是沒有可能炒出好味道而且好口感的通菜。這個通菜,夠爽,腐乳味恰到好處而且

食飯,總有一個菜,而通菜就是通常在大排檔都會叫的蔬菜食品,因為家裡的爐不夠猛,是沒有可能炒出好味道而且好口感的通菜。這個通菜,夠爽,腐乳味恰到好處而且分佈得非常均勻,爽甜。

半隻雞,我們叫的是半隻風沙雞。食得開心因為雞味夠重,香口,而且皮脆肉嫩。嫩滑有雞味的雞,已經好難在香港搵到,而且這雞仲要是厚肉,香嫩滑厚肉,是難得的好雞味道。

雖然飯後要繼續工作,但我們也不忘啤一啤以舒減壓力。美味的晚餐後,我們有足夠的力量,去撐到12點..............
到銅鑼灣食晚飯是少之又少的經驗, 這天剛巧同友人們在在離島行完山,搭船返中環後, 不知怎樣的混混鱷鱷中去了銅鑼灣, 亦是友人帶路才懂來這裏, 當晚叫的也只是一般大排檔菜色, 不過味道/份量就強差人意了,是夜柯打如下:炸墨魚餅$78- 8塊, 形狀話圓唔圓話方唔方好奇怪嘅做形, 底面的顏色有深淺,食味普通, 有幾用心做可想而知,薑蔥田雞$58- 好少見薑蔥田雞會有支竹, 送的吧, 梗唔係,田雞份量少咪搭下欄囉,個汁嘅色幾深下,重以為係蒜子大鱔煲添燒雞半隻$78- 肉嘅質地炸到有點乾硬化了, 煎蠔餅$48- 呢個算是最接近標準的一個了,辣酒花螺$138- 呢個最搵苯, 花螺細隻之餘無乜螺或者講蜆介類的味,只食到辣油味, 大量乾蔥同唐芹放在內面, 唔好以為客人唔知先得架,老細,,價錢就收足,貨就交三成, 生菜煲$58-呢個算是最接近標準的一個了,但睇相都應該估到太多油呢這裡不會再來了, 一次就夠了, 大排檔做得有水準的,很多地方都有, P.S : 我們旁邊有柖自由人叫滿枱面咪又係要食剩一半走人, 其中一個都話太難吃了, 唯有放棄, 連外省來的都識得分別好食唔好食,更加唔好講本地人啦,

燒雞半隻$78- 肉嘅質地炸到有點乾硬化了
煎蠔餅$48- 呢個算是最接近標準的一個了

2011-09-13
2011-02-07 82 瀏覽
朋友本想食隔離明記, 點知無開. 咁就幫襯咗呢度. 返o黎睇番Open Rice先知食評麻麻, 不過我又覺得唔錯喎! 唔知係咪見到太多劣評而改善咗呢?豉椒炒蟶子 - 蟶子漲卜卜, 豉椒炒得幾有鑊氣. 唔錯.香炸墨魚餅 - 手打墨魚好爽口, 而且炸得好香口.西蘭花百合花枝片 - 花枝片好新鮮爽口, 加埋百合, 韮王, 冬菇同西蘭花一齊炒, 味道唔差, 不過油咗d.香煎蠔仔餅 - 成個碟咁大, 蠔仔唔太多, 蛋多, 味道一般.豉椒炒鵝腸 - 同炒蟶子嘅味道差唔多, 而且份量都唔少, 鵝腸爽脆, 青椒重好甜添. 蒜茸粉絲蒸扇貝 - 個扇貝好細粒, 反而蒜茸粉絲就比較多, ok啦!P.S. 現場坐位迫咗d, 而且比較嘈.

豉椒炒蟶子 - 蟶子漲卜卜, 豉椒炒得幾有鑊氣. 唔錯.

香炸墨魚餅 - 手打墨魚好爽口, 而且炸得好香口.

P.S. 現場坐位迫咗d, 而且比較嘈.

豉椒炒蟶子
香炸墨魚餅
西蘭花百合花枝片
豉椒炒鵝腸
2010-10-05 44 瀏覽
不時行過見到好鬼多人,今日食宵夜,走黎試下,人氣依舊旺盛,明記同駒記之間,黎左駒記。寫食評之時,2個ok面,5個喊面,以今次幫襯,食物唔算唔好食,至少都可以俾個ok面。炒蜆,炒得夠惹味的,不過蜆既質素就不敢苟同,靠獲氣搭夠的炒蜆。招牌雞,呢碟最似樣,皮夠哂脆,香口。椒鹽鮮魷,唔知係咪師傅唔記得落椒鹽,無咩椒鹽味,碟野跟個泰式醬,似係泰式炸鮮魷先岩,不過都係合適既佐酒小炒,飲杯。食物有大排檔獲氣,人手唔夠,服務算是不錯。

招牌雞,呢碟最似樣,皮夠哂脆,香口。

食物有大排檔獲氣,人手唔夠,服務算是不錯。
2009-10-23 59 瀏覽
嘩,返來打食評先知原來呢間食咁劣評,都唔爭在加埋我呢個吧﹗睇完南華,去呢道食大排檔飲下啤酒,明記關了做裝修,有待應來招徠就試下呢間駒記﹗其實都係食宵夜,是旦點兩個餸便算﹗辣酒花螺,$78價錢不便宜,個汁鹹得要命,雖然0的類似辣椒油的東西成呎厚,但吃落不辣之餘亦沒有酒香,一味死鹹,到底點整出來的呢?猶記得我當然親自下廚都一定好食過佢﹗螺本來都幾彈牙亦都實淨,應是新鮮貨,可惜是個汁的粗製濫造浪費天物。不辣無酒香死鹹是這螺的特色,有興趣就試下﹗小炒王就仲衰,埋到來一見,咁似0的頭頭尾尾既?西芹、藕片為主,何來惹味?鑊氣唔夠似白灼,蝦乾有兩粒、仲有0的炸左既白飯魚"碎",我好強調係碎因為真係無條靚仔同原整。吃大排檔我成日都覺得碟小炒王好反映出0個一度既食物水準,小炒王當然係最好的東西用唔同既方法整再炒埋一碟俾0的客送啤酒,但係呢一碟真係..........睇到已經唔多開胃,十分失望﹗唔喊唔得啦,食兩樣兩樣都咁差,算了吧﹗
嘩,返來打食評先知原來呢間食咁劣評,都唔爭在加埋我呢個吧﹗

其實都係食宵夜,是旦點兩個餸便算﹗

不辣無酒香死鹹是這螺的特色,有興趣就試下﹗

小炒王就仲衰,埋到來一見,咁似0的頭頭尾尾既?

唔喊唔得啦,食兩樣兩樣都咁差,算了吧﹗
2009-10-04 71 瀏覽
二十人影完煙花一齊去食晚飯, 由於預計銅鑼灣人山人海, 所以行遠d去灣仔鵝頸橋.去左一間叫銄記既地方. 原本以為大排檔應該大大蝶, 點知仲細蝶過酒樓午市點心紙tick既小菜.我地分兩台坐, 我果台十人.鼓油王中蝦$88得8小隻海味雜茶煲所謂海味係魷魚蘇幾條, 好勁MSG椒絲腐乳通菜仲細蝶過麵檔加十幾蚊蝶果D, 而且排列不整, 好似唔知邊度攪出來既連西檸雞及京都骨都細細蝶, 大佬, D食材好平既噃!最正常係白飯.我果台十人連啤酒4支,汽水2罐$722, 冇下次仲有個waiter勁叩我地叫海鮮, 我地唔叫就黑面飯後有幾個人去左老麥補倉!

我地分兩台坐, 我果台十人.

鼓油王中蝦$88得8小隻
海味雜茶煲所謂海味係魷魚蘇幾條, 好勁MSG
連西檸雞及京都骨都細細蝶, 大佬, D食材好平既噃!
最正常係白飯.

我果台十人連啤酒4支,汽水2罐$722, 冇下次

仲有個waiter勁叩我地叫海鮮, 我地唔叫就黑面

飯後有幾個人去左老麥補倉!
白飯最正常
2009-10-01
$72.2 (晚餐)
  • 絲苗白飯
2008-12-12 41 瀏覽
昨晚同兩個朋友一齊去咗呢間駒記, 因為聽朋友講呢間o野好食, 所以就入去試吓。大家心裡都好想食椒鹽賴尿蝦, 點知拎出來o既完全唔像樣不單止, 仲要係"梅"o既tim!!!! (我o地落單o個時又唔同我o地講聲一隻賴尿蝦HKD180......) 仲要貨不對辦。仲有o個個駒記小炒重同埋炒介蘭 超級無敵咁油, 仲有個煎蠔餅勁勁勁咸, 真係想收買人命。而最衰o既就係佢o地d侍應個個都黑口黑面又唔願做, 唔講唔該借借就推開我個朋友...... 出o黎食o野都係想開開心心啫, HKD180一隻難食賴尿蝦都唔同你計喇~仲要咁o既態度, 真係激死人喇!!!!!

駒記個門口
乜椒鹽賴尿蝦係咁o既樣o既咩?
油到嘔o既駒記小炒皇
咸死人煎蠔餅
1K
2008-11-23 36 瀏覽
媽話想食蒸魚, 又想去大排檔, 今晚和她上了街市內食.本想去榮記東成, 但人山人海, 媽又俾哥哥仔 "呢邊有位", 咁就坐底左.本想起身走, 但哥哥又幾好招呼, 算啦, 因媽已餓了.知道津記已關門, 看看 menu 係寫住 "鉤記", 但張單則係 "駒記", 咁到底係"鉤"定"駒"?點都好啦, 叫了蜆仔豆腐油墨菜湯 ($68)+ 條細麟 ($120)湯先上, 幾大碗, 蜆幾多, 但菜就略少. 湯底係魚湯, 幾甜但胡椒味太重, 蓋過了鮮魚味不少.雖菜不多但兩人都幾夠食.過一會魚便上了. 蒸得過熟了. 不知是否如哥哥仔所講係游水的, 但都係新鮮的.兩味送都係ok 既.
媽話想食蒸魚, 又想去大排檔, 今晚和她上了街市內食.
本想起身走, 但哥哥又幾好招呼, 算啦, 因媽已餓了.

雖菜不多但兩人都幾夠食.
兩味送都係ok 既.
有冷氣. 但不是津記, 原來係駒記o黎
蜆仔豆腐油墨菜湯
細麟, ok la
咁到底係"鉤"定"駒"?
蜆仔豆腐油墨菜湯
細麟, ok la
咁到底係"鉤"定"駒"?
上星期六第一次去駒記食飯,見人山人海,我諗唔會差得去邊.兩個人叫4樣清蒸尿蝦王,好貴同椒鹽一樣價錢$128,有D唔抵,照計清蒸應該平D豉汁帶子,OK因為無難度清抄豆苗,揚洲抄飯,就真係唔錯,唔係間間大排檔可以抄得咁好食.gooood埋單4百幾減尿蝦256,其實都係兩舊有找又唔係貴
上星期六第一次去駒記食飯,見人山人海,我諗唔會差得去邊.
兩個人叫4樣
豉汁帶子,OK因為無難度
埋單4百幾
減尿蝦256,其實都係兩舊有找
又唔係貴
2007-12-04 69 瀏覽
我幫襯駒記ge一半原因同下面位食家一樣, 都係因為榮記無位, 但另一半原因係俾駒記伙記誤導, 真係豈有此理!星期日一行五人6:30上到大牌檔, 諗住食榮記, 點知一上到去就人山人海, 因為第一次上去, D枱都唔知邊檔打邊檔; 隔咗十分鐘見駒記檔口前面有張枱走咗, 於是拿拿林去霸位, 但我哋已經好醒, 問嗰個4眼阿叔伙記張枱係唔係榮記ge, 佢就好細聲咁講話"係呀係呀", 之後我哋坐低咗佢就再彈出一句"咩記都好啦, 我哋d嘢都好靚ga!"我哋就知賴嘢. 但見佢哋嗰邊都坐滿晒人, 諗住都唔會差得去邊, 於是就博一博.一打開佢哋ge餐牌, 大部份菜都同榮記差唔多(跟據其他openrice食友喺榮記食評ge介紹), 但就明顯貴d; 尤其是籠仔蟹蒸飯, 人哋賣$48, 佢賣$98.除此之外, 跟據佢哋ge menu 有3大海鮮套餐:2人餐- 可選二款海鮮及"二"款小菜$1884人餐- 可選三款海鮮及三款小菜$298仲有一款好似係8人餐, 忘記幾多碟餸同幾錢.因為我哋喺清真惠記斬咗1/4隻燒鵝, 又點咗一個籠仔蒸飯同豉汁炒蜆, 所以諗住再叫一個2人餐就ok. 2人餐我哋點咗一條清蒸石蚌, 豉油皇

除此之外, 跟據佢哋ge menu 有3大海鮮套餐:
2人餐- 可選二款海鮮及"二"款小菜$188
4人餐- 可選三款海鮮及三款小菜$298
仲有一款好似係8人餐, 忘記幾多碟餸同幾錢.

因為我哋喺清真惠記斬咗1/4隻燒鵝, 又點咗一個籠仔蒸飯同豉汁炒蜆, 所以諗住再叫一個2人餐就ok. 2人餐我哋點咗一條清蒸石蚌, 豉油皇煎蝦, 蒜蓉粉絲蒸鮮尤同啫啫通菜煲.

先評一評食物:
1.) 籠仔蟹蒸飯- 以為佢賣貴人一倍實係好大籠啦, sorry, 4碗飯咁大把, 隻花蟹還算新鮮ge, 但飯好鹹,覺得超揾笨!
2.) 蒜蓉粉絲蒸鮮尤- 從來未食過咁難食ge蒜蓉粉絲蒸鮮尤. 粉絲一pat pat, d鮮尤用多得過份ge生粉嚟醃, 食到成口都係漿, 口都"wee"埋;
3.) 豉油皇煎蝦- 總共7隻, 但有2隻係臭ge, 同個4眼阿叔講, 佢都好好, 即刻俾2個offers我哋 -一係扣錢, 一係整過俾我哋, 我阿媽選擇咗後者(我已經無哂胃口), 隔咗半個鐘佢攞返3隻俾我哋;
4.) 啫啫通菜煲- 點咗菜將近半粒鐘佢先話無通菜, 唯有改蒜蓉菠菜, 食到口都鞋哂;
5.) 清蒸石蚌- 算係最正常, 食得落口;
6.) 豉汁炒蜆- 3催加4請, 食晒成餐飯(起碼50分鐘)先等到碟炒蜆; 超細隻兼有砂~ 意料之中!

好彩有先見之明喺惠記斬咗盒燒鵝(超正!), 如果唔係餐飯都唔知點食. 真後悔無喺惠記買多個咖哩羊腩.

菜唔掂, 上菜亂, 計數都一塌糊塗. 首先我哋因為嗌咗個豉汁炒蜆, 個4眼阿叔竟然想"則則膊"計我哋4人餐價錢($298), 之後同佢講返, 佢先好似如夢初醒咁改返, 但都係寫咗$198 (原本$188), 後來再同另一個肥仔伙計講至改返$188.

最氣頂係, 埋單時個肥仔伙計竟然話2人餐只包二款海鮮同"一"款小菜, 我話唔係喎, 餐牌明明寫住二款小菜ga 喎! 原來佢哋用箱頭筆油咗下面一劃, 但俾我哋嗰個餐牌上箱頭筆ge顏色已經甩哂, 真係口同鼻r. 佢見我哋投訴, 於是就減收咗我哋$20.

絶對無下次.

(非會員)
2007-11-20 59 瀏覽
琴晚同同事去左sogo 開戰~~~決戰後,想食餐好味既~~~結果去左鵝頸街巿食大排檔,去到見到街邊坐滿晒人~~咪上熟食中心囉~~點知榮記無位喎~~~隔離果間話係樓下駒記既分店咪試下囉~~~我覺得樓下果間都幾好食~~~但係唔知點解無乜人o係樓上呢度食~~2個人點左4個....1.椒鹽豬扒....無椒鹽味,only見到油光滿肉2.秘製沙拉骨.....京都豬扒淋沙律醬3.鮮銀杏浸白菜.....生菜變白菜....d湯一d味都無4.椒鹽鮮魷.....最精緻菜式....HK$52...得10舊仔...仲要全部都小兒麻痺咁...O係旺角10蚊包既魷魚鬚仲多過佢....抱住費事O係食店攪事既觀念,食完即閃...無下次....4個...一支啤酒...一罐汽水...收我200....仲要個阿姐...十叫九唔應...唔洗做咁....唔怪得無人去....黑店....
琴晚同同事去左sogo 開戰~~~
決戰後,想食餐好味既~~~
結果去左鵝頸街巿食大排檔,去到見到街邊坐滿晒人~~
咪上熟食中心囉~~點知榮記無位喎~~~
2個人點左4個....
1.椒鹽豬扒....無椒鹽味,only見到油光滿肉
2.秘製沙拉骨.....京都豬扒淋沙律醬
3.鮮銀杏浸白菜.....生菜變白菜....d湯一d味都無
抱住費事O係食店攪事既觀念,食完即閃...無下次....
4個...一支啤酒...一罐汽水...收我200....
仲要個阿姐...十叫九唔應...唔洗做咁....
唔怪得無人去....
黑店....