2020-03-18 1404 瀏覽
太耐無黎北角, 先發現北角碼頭附近有唔少新既食肆, 今日比呢間集裝修懷舊、Rock、寧靜於一身既coffee shop高興吸引左!! 餐廳以霓虹燈作招牌, 令人聯想起不遠處既新光戲院, 牆壁上亦有一幅富有舊北角特色既畫, 環境正到不得了食物方面亦有唔少選擇, 有日式烏冬、天婦羅、西式意、Steak、all day breskfast, 朋友笑說應該日日黎食要成2個月先可以試哂佢D餐~~今次我叫左超抵食既$86既”澳洲肉眼扒+意粉”, 同埋蕃茄味超濃郁既”蕃茄湯吉烈豬扒烏冬鍋”, 吉烈豬扒炸得岩岩好, 唔油膩又脆口, 推介推介!Ps. 不過遲D附近私樓入住後應該會更爆場, 想試要快手了hehhe

2020-03-15 865 瀏覽
餐廳環境乾淨又好看,裝修也是下了重本,是打卡必到的餐廳,食物賣相也是po網必拍到。本來都是因為很喜歡這裏的店面環境才來試,雖然不是很大眾化的價錢,但一分錢一份貨,味道還是很好的,服務態度也不錯。慢煮美國頂級肉眼扒🥩牛扒很大的一塊,還配有薯菜伴碟,兩人都夠分。店內有新鮮果汁買,感覺就很健康。而且鹹蛋黃卡邦尼意粉賣相好靚,配左個雪糕筒,麵底鹹蛋味就好出,呢度野食份量算唔少。

-香草忌廉汁瑞士肉丸意大利粉🍝($58)依個肉丸意粉賣相一般,有4粒肉丸🧆而意粉軟硬適中,份量偏少🤨(可能對於大食嘅我 唔夠飽)但味道都幾香😋香草忌廉汁都幾吸引😎如果意粉和肉丸份量多少少😅改變下食物賣相會更好😙-PS 餐廳裝潢幾有特色😉-Name🏠: 高興+ happinesssssplusLocation📌:北角琴行街21-23號港濤軒地下1-2號舖(港鐵北角站 A1 出口, 步行約3分鐘)價錢💰: 香草忌廉汁瑞士肉丸意大利粉($58)

香草忌廉汁瑞士肉丸意大利粉🍝($58)
依個肉丸意粉賣相一般,有4粒肉丸🧆
而意粉軟硬適中,份量偏少🤨
(可能對於大食嘅我 唔夠飽)
但味道都幾香😋
香草忌廉汁都幾吸引😎
如果意粉和肉丸份量多少少😅
改變下食物賣相會更好😙
香草忌廉汁瑞士肉丸意大利粉

PS 餐廳裝潢幾有特色😉
Name🏠: 高興+ happinesssssplus
價錢💰: 香草忌廉汁瑞士肉丸意大利粉($58)

2020-01-18 747 瀏覽
今晚同同事收工一齊去食晚餐,同事話公司附近有間「高興+」既餐廳,餐廳食物好特別,包我一定鍾意。舖既外面已經發現好特別,店內分2個空間,一邊有古典式擺設,掛上舊式既相架及不同擺設,而另一邊感覺係比較現代式既擺設,仲有壁畫,壁畫展現北角邨及附近景色,兩邊風格大大不同。入到餐廳有職員問我地是否已訂枱😊同事帶我去,話呢到好食。枱上已放上餐牌,餐牌上有不同既美食任我地選擇,我地點選兩份意粉加一個小食,咁就可以share比對方,多一份不同味道。黑松露雜菌意大利粉 $89有陣陣香濃既黑松露味飄埋黎,再配上好多雜菌菇,仲要好大隻好足料,醬汁好足夠,令每一條意粉都沾滿咗醬汁,好味道,啱哂愛食菇既人士。鹹蛋黃卡邦尼煙肉意大利粉 $96鹹蛋黃意粉真係第一次食,估唔到鹹蛋黄醬同意粉配搭得咁好,個醬汁夠,又香仲一啲都唔鹹,仲要好開胃。意粉上面配上一塊大脆片。高興雞中翼配牛油果忌廉醬 $48雞中翼用肉眼望落去係軟身質感,咬落去先會發現原來好脆口,仲帶有一點點辣辣的口感,刺激到味蕾,雞肉仲好嫩滑。特別既係配上牛油果忌廉醬料後,雞翼就會溫和番,連辣味都減少咗,仲有陣牛油果味,好特別,好正呀🤤🤤🤤🤤🤤

黑松露雜菌意大利粉 $89

鹹蛋黃卡邦尼煙肉意大利粉 $96

高興雞中翼配牛油果忌廉醬 $48
黑松露雜菌意大利粉
鹹蛋黃卡邦尼煙肉意大利粉
高興雞中翼配牛油果忌廉醬
2020-01-17
5 分鐘 (堂食)
黑松露雜菌意大利粉
鹹蛋黃卡邦尼煙肉意大利粉
高興雞中翼配牛油果忌廉醬
  • 高興雞中翼配牛油果醬忌廉醬
2020-01-17 414 瀏覽
收工都八點幾,諗住係附近搵間餐廳,見裝潢幾靚就入去啦,開始都幾滿意,點知嘢食嚟到就出事喇。首先嚟咗個炸魚薯條,未食過咁難食嘅薯條,又乾又硬,咬落去好似食硬餅乾咁,條條都好似番炸再番炸咁。個魚仲衰,見到佢深啡色都冇好感,個邊炸到乾哂,塊皮得個硬字唔脆,佢啲嘢都好唔新鮮下。海鮮risotto係我哋嘅主食,普普通通,幾粒青口幾粒蝦幾粒接近燶嘅蜆仔。然後大佬嚟喇,百幾蚊嘅檸檬烤雞,再一次打破我對劣食嘅底線。首先個醬料醃得勁差,好酸。其次隻冰鮮雞烤得勁乾,一啲肉汁都冇,食到一半冇辦法食落去。三舊水食啲咁差嘅嘢,好唔抵,食完冇happiness。

三舊水食啲咁差嘅嘢,好唔抵,食完冇happiness。
2020-01-16
2020-01-16 312 瀏覽
在暫住居經常路過高興+,裏面經常坐滿人,在OpenRice搜尋這間食店食評,讚的人不少,今晚需要出外食飯,一於去試試!約六點到達食店,有很多坐位可以選擇,環境尚算不錯,牆壁掛了很多裝飾物,令到餐廳充滿色彩及特色。翻開餐牌點選食物,種類都很多,但價錢不便宜,一個意粉要賣$98 ,焗飯$70多元,甜品$60多元,收這個價錢能否有質素,食過先知!🍽蛋黃煙肉意粉份量大,食很飽肚,味道亦不錯,老公嘅焗飯就比較細小,要了個朱客力香蕉Pancake,才能夠填飽他的肚。食物OK,但服務就覺得一般,招呼我哋是一個外籍服務員(不知國籍)她禮貌真係很隨便隨意!🤣🤣個人評分食物B服務C環境C衛生C抵食C

個人評分

食物B
服務C
環境C
衛生C
抵食C
2020-01-10
2020-01-03 299 瀏覽
逛完附近新開的商場後,男朋友就帶我來到這間名字特別易記的高興餐廳吃飯。我點了一份All day breakfast,賣相精緻而且份量豐富,價錢約80元,比一般cafe索價過百元的全日早餐來得抵吃。早餐奉上的並不是我們一般常吃的炒蛋,切開才知道原來是夾有薯仔粒的奄列,口感比純炒蛋豐富好吃。 空口吃Parma ham味道偏咸,如果能附上蜜瓜給客人一起吃會更好,味道得以平衝一些。牛角包仍然保持酥脆香口,旁邊的沙律菜也非常翠綠新鮮。男友愛吃肉所以點了澳洲肉眼牛扒配意粉,選了黑椒汁。牛肉比較薄身,肉質軟腍唔算多筋,加上黑椒汁一齊食幾惹味,不過意粉的份量略為不足,三兩口已經吃光。飲品點了比較獨特的蘋果菠蘿石榴羽衣甘藍汁,味道比較複雜,當中以石榴味比較突出,飲落清清地不太甜。最喜歡餐廳提供了多種鮮果汁口味選擇,有不少都是新鮮而有創意的配搭。看得出店主在餐廳佈置方面下了不少心機,一邊牆上安放了色彩繽紛的霓虹燈招牌,另一邊則是有特色的壁畫設計,令用餐環境生色不少。這裡的食物價格貼地,款式多而且質素不俗,又找到多一間值得我們回頭光顧的餐廳了!

牛角包仍然保持酥脆香口,旁邊的沙律菜也非常翠綠新鮮。

男友愛吃肉所以點了澳洲肉眼牛扒配意粉,選了黑椒汁。

2019-12-31 182 瀏覽
2019年最後一個工作在北角進行, 午飯時間在小街轉角處見到一間很有特色的小店“高興+” 。一看店內裝修, 就想起官塘的“高興” ,原來真是同系餐廳。裝飾方面帶有點電影原素, 有多張大枱, 也設有吧枱坐位。供應早、午、晚及下午茶餐。和同事各點了一份午餐, 同事的澳洲肉眼扒飯配黑椒汁, 總結牛肉軟身, 牛肉味道也不錯, 不過因為坐近門口位置很快就變凍。暖暖的維他奶剛好為他送上温暖。我點的蒜香橄欖油魷魚炒粉意, 魷魚車厘茄份量可以, 粉意炒得很香, 很惹味軟硬也適中, 不錯!新一年希望各位都高高興興 !

裝飾方面帶有點電影原素, 有多張大枱, 也設有吧枱坐位。
供應早、午、晚及下午茶餐。

暖暖的維他奶剛好為他送上温暖。

新一年希望各位都高高興興 !
2019-12-29 190 瀏覽
Amazing dinning experience. The restaurant is very cozy and seating is comfortable. The waitress who served us is very friendly. We ordered a salad, a sirloin & two pasta dishes. They have some fusion items who are very interesting to try! Tofu SaladSirloin Carbonara Salted Egg York Carbonara

Tofu Salad

Sirloin

Carbonara

Salted Egg York Carbonara
2019-11-16 2794 瀏覽
上年係觀塘總店試過覺得ok😆今晚同個朋友試埋北角分店,距離地鐵站行過去都唔洗五分鐘,大大間落地玻璃,好搶眼好易搵☺️晚上六點幾,只係坐左四五枱客人,環境好闊落,座位都坐得舒服😌職員隨即送上暖水👍🏻好快就揀到食咩啦😆😆🍴洋蔥煙肉流心蛋焗啡菇 $42賣相好靚囉😳😳最底有新鮮既沙津菜,大大舊啡菇面頭有塊芝士,一野切落去🤩流心蛋都爆破埋😂😂菇啦煙肉啦流心蛋再加芝士一齊食真係好唔錯!!但奇怪在於我以爲會熱辣辣,點知只係微暖咋⋯⋯⋯🙈🍴串燒香烤牛柳粒$44都唔係熱辣辣既😅😅串燒有五小串,大大條既牛柳粒🤣肉質偏韌同乾身啲,無咩牛味,我地認為一般🤔🍴蕃茄菠菜芝士雲吞$72好耐無食西式雲吞🤣見到簡直心心眼😍好似都有十件左右,蕃茄味濃😆酸酸甜甜好唔錯喎,另外唔睇返個名都唔知落左菠菜喎🤣🤣🤣🤣呢碟都只係微熱⋯⋯⋯🤧其實小店各方面都平均既,環境呀服務呀都幾好,價錢合理👍🏻👍🏻唔洗加一!唯一真係食物溫度果方面改進下🤔咁我諗就更好啦~

🍴洋蔥煙肉流心蛋焗啡菇 $42

🍴串燒香烤牛柳粒$44

🍴蕃茄菠菜芝士雲吞$72

2019-10-28 251 瀏覽
今日係隨機地嚟到北角,行過見到裝修特別嘅餐室門口有餐牌,下午茶都只係30幾蚊,非常良心價一入門口見到有裝潢走懷舊風,樓底好高,長長嘅吧枱入面有幾位侍應姐姐工作好快店員就打帶我哋坐低。牛油果係我近年至愛,平時買牛油果平均都要10蚊以上,哩到茶餐30幾就有多士 (仲要加隻蛋),真係唔食都對唔住自己。當然醬料唔多,檸汁同青紅椒加埋有點蓋過牛油果味,建議可提供加錢加牛油果嘅選項。總括地方坐得舒服,座位鬆動,食品性價比高,非常適合坐坐傾偈。
今日係隨機地嚟到北角,行過見到裝修特別嘅餐室
門口有餐牌,下午茶都只係30幾蚊,非常良心價

好快店員就打帶我哋坐低。

2019-10-20
2019-10-23 247 瀏覽
北角食肆選擇真多,因為依間裝修佈置緣故~好光猛同得意,所以試下依間餐廳。入到裡面,其中見到北角邨既圖畫令我回想細路時既北角邨。2個人叫左柚子大蝦沙律、辣肉腸煙肉pizza、慢煮西冷牛扒、含有羽衣甘藍果汁、同含有紅菜頭果汁。柚子大蝦沙律:整體黎講係新鮮,雜菜款式,有nuts,但蝦質素就一般。份量足夠,因為我地盡量每餐會點有蔬菜既dish,依個選擇係可以的。辣肉腸煙肉pizza:值得選叫,薄餅底,夠香口,夠熱,配料份量比例正常。慢煮西冷牛扒:值得選叫,配上薯條,薯條夠熱同香口,肉夠腍,有牛味。含有羽衣甘藍果汁(綠色果汁):羽衣甘藍好好飲,但唔係個個人啱飲,因為有人覺得有菜腥味,但配上其他生果,又中和左菜腥味。

入到裡面,其中見到北角邨既圖畫令我回想細路時既北角邨。

2019-05-11
2019-10-08 207 瀏覽
放假傍晚時間和女朋友諗住早d食嘢,係北角附近搵嘢食,去了「高興+」呢間餐廳。店員好好禮貌咁帶我地坐低,呢度都幾舒服,座位幾闊落。摩洛哥雞肉沙律沙律非常豐富,有紅菜頭,甜南瓜粒,果仁,乾果等,個雞肉輕輕烤過,食落唔會好柴,好健康ge沙律,好適合女士食。我地點了高興雞中翼配牛油果醬雞翼個味道調得幾好,好似水牛城雞翼ge味道,而且烤得好香口,配個牛油果醬同埋酸忌廉醬,我自己就鍾意加dd辣椒仔辣汁落去,再點牛油果醬食,更加有風味。番茄醬魷魚義大利飯義大利飯煮得啱啱好,唔會好硬,有返距個口感係度,番茄醬好香,d魷魚都好好味,幾特別。食物種類都幾多,餐廳唔錯。

摩洛哥雞肉沙律

我地點了
高興雞中翼配牛油果醬

番茄醬魷魚義大利飯

食物種類都幾多,餐廳唔錯。
2019-09-30 214 瀏覽
今天又去了高興吃午餐,看看 menu,已經更改了中午菜式,今次叫了韓式泡菜雞肉烏冬鍋,湯鍋很熱,泡菜很夠辣,雞肉也很好味,不過泡菜有點鹹,烏冬不是本地的,烏冬很夠滑,不過,我覺得意大利粉較為出色,下次會改吃意大利粉。
2019-09-27 215 瀏覽
食物美唔美味見人見智,店名同現實背道而馳,中午12:40分眼見有4、5張吉枱,入去時表明有3位,店員亦點頭示意可坐4人枱,朋友未到我就影餐牌俾佢哋研究食咩時,有位店員帶人嚟準備坐低,我表示有3位,個位店員立即反白眼跟住另外一位店員過嚟表示冇人見到我入嚟,唔可以自己坐低要係門口等安排,結果我係12:50俾要求離開以後絕不幫襯
以後絕不幫襯