2010-02-06 22 瀏覽
二月五日(星期五)是日同老公仔去交旅行的尾數..在附近吃lunch老公提議到魚米家吃時間比較早,不用等位我是次點雙拼米線,每次都是吃魚腐,今次試其他我點了魚腐加豬軟骨米線老公仔點了魚皮餃,羊鞍米線我的比較早來到了,魚腐一向都好吃,豬軟骨的汁好味,但是不夠稔呢老公仔的魚皮餃都不錯,他說羊鞍都好吃雙拼的份量多,一樣餸是分開上的
二月五日(星期五)

是日同老公仔去交旅行的尾數..在附近吃lunch
老公提議到魚米家吃
時間比較早,不用等位

我是次點雙拼米線,每次都是吃魚腐,今次試其他
我點了魚腐加豬軟骨米線
老公仔點了魚皮餃,羊鞍米線

老公仔的魚皮餃都不錯,他說羊鞍都好吃

雙拼的份量多,一樣餸是分開上的
2010-02-05
2009-12-08 11 瀏覽
肥妹妹一番到屋企, 涼都唔沖, 衫又唔換, 就開電腦! 為左要係肥嘟嘟放工番到屋企有得睇, 睇佢開心下, 唔駛成日比希希激親胖侶又再次走堂啦啦啦啦! 肥妹妹尋晚食飯時得知中環有警察宿舍開放, 就叫肥嘟嘟同我去, 留下美好回憶~ 本身諗住食南記既, 但因為lunch hour 好多人, 就冇食到... 肥妹妹尋日又傷害左肥嘟嘟, 咁就由肥妹妹話事去邊度食喇! 肥妹妹一如以往, 都係帶肥嘟嘟去食難食野 魚腐米線 - 首先米線唔好食, 煮到太林, 冇哂口感。魚腐味道其實可以接受, 但佢個口感都係好差, 軟林林咁, 唔知想點。湯底冇乜特別。佢d 辣椒油加左好多都唔辣唔知做咩。menu 上面寫住佢係招牌! 真係唔知點解招牌野可以咁難食 蕃茄鮮牛米線 - 肥嘟嘟食, 我相信米線都係咁林。見佢個名以為會係蕃茄湯底, 點知只係蕃茄2 舊-____- 牛肉我冇食到, 不過見肥嘟嘟食完又話我帶佢去食難食野, 就知道佢哥碗都係唔好味-____________-食完難食野之後, 我地就出發去我地要去既地方 ---- 鴨巴甸警察宿舍! 影左好多好多既相, 可能出寫真喇哈哈哈! 同肥嘟嘟一齊真係好開心, 我地要去

真係唔知點解招牌野可以咁難食

食完難食野之後, 我地就出發去我地要去既地方 ---- 鴨巴甸警察宿舍! 影左好多好多既相, 可能出寫真喇哈哈哈! 同肥嘟嘟一齊真係好開心, 我地要去更多既地方, 留下更多美好回憶!

所謂既 "招牌" 魚腐米線
2009-12-08
2009-11-17 30 瀏覽
火煱確是香港人至愛,連魚米家亦出了火煱米綫。論湯底,感覺上無以前的魚湯咁好食,少了一份鮮甜味。餸料牛肉及水餃亦很普通,尤其是水餃,皮厚料少,差了一點點。小菜京都骨當然無酒家咁有鑊氣,但味道口感都OK喇。

[11/11/2009; Wed]

牛肉水餃米綫
京都骨
2009-11-11
2009-09-29 32 瀏覽
晨早來中環看大夫,之後要吃早餐,見這店有很多卡位,正好獨個兒一邊看報,一邊吃早餐。原來這裏早餐也有頗多選擇,我選了健康之選:蕃茄湯系列之肉碎米線,配牛油餐包,煎蛋及腸仔,咖啡。最先送來的不是咖啡,而是牛油餐包,煎蛋配腸仔,餐包暖暖的,加些少牛油夾煎蛋,高呼膽固醇萬歲,煎蛋是「單春」,煎得較熟,整個包吃光也沒有流黃,跟著蕃茄湯肉碎米線也來了,紅紅的蕃茄湯飄送著酸酸的味道,令人胃口大開,湯面滿佈肉碎,但有一半是肥豬肉碎,有點煞風景,米線不腍,頗可口,起初也挑走些肥豬肉碎,但到最後也不顧得那麼多,呼嚕呼嚕整碗吃掉便算,蕃茄湯確是味美。最後咖啡也來了,味道一般,但座位很舒適,我差不多整份報紙啃掉才離開。

多款早餐選擇
座位舒適
蕃茄湯肉碎米線
牛油餐包腸仔
$25 (早餐)
多款早餐選擇
座位舒適
2009-08-31 14 瀏覽
佢宜家有個set招牌魚腐米線+一個小食+一個飲品=$42台式飲品+$5凍飲+3小食:我叫左餃子 得2件 好細件~~個米線都ok~多魚腐~抵食~(如果只係米線)個飲品先至最扼錢~由子蜜原來有分凍同熱~佢menu 果版列出黎的台式飲品就有呢樣~但原來只係熱飲~所以total 加左$8但其實食物質素都ok~但服務認真麻麻~食物黎到又唔話你知係咩黎~一張抬幾個人可能點左一些好相似的食物~我地點識分~問果位侍應生o的態度認真麻麻~我見我隔離抬都遇到同一情況~星期日少客都唔駛咁.......雖然只係個別侍應生問題~但我地無論消費幾多都係客........
佢宜家有個set
招牌魚腐米線+一個小食+一個飲品=$42
台式飲品+$5
凍飲+3

小食:我叫左餃子 得2件 好細件~~

個米線都ok~多魚腐~抵食~(如果只係米線)

但其實食物質素都ok~

2009-08-30
2009-08-19
中環午餐時份好多人...等位...點了招牌魚腐米線!($30)不錯,湯清清淡淡,有魚味, 魚腐彈彈的, 很香炸過的味道,但$30一碗很貴啊, 但在中環來說, 這個價錢差不多了...朋友點了牛肋骨米線, ($39)not bad但依然$39...比較貴...
中環午餐時份好多人...
等位...

點了招牌魚腐米線!($30)
不錯,
湯清清淡淡,有魚味,
魚腐彈彈的, 很香炸過的味道,

朋友點了牛肋骨米線, ($39)
not bad

但依然$39...比較貴...

2009-08-14
  • 魚腐米線
2009-07-08 1 瀏覽
不想排隊,只好餓著肚子先在中環逛逛,遲些才吃午飯。1:45pm的魚米家不太多人,侍應帶了我們倆到卡位座下,但他好像沒有理會檯上由上一檯客人留下的油跡,連檯也沒抹,好像不太好啊。我們也叫了紫菜魚皮餃米線($42),每人可要一個小菜,可選擇要蘿蔔、炸餃子或菜等,還有一杯飲品。米線的份量很大,我吃了一半已經飽了。魚皮餃未至於難吃,但還是不太好。魚湯沒令我失望,基本上是整個湯麵的靈魂。小菜我們要了蘿蔔和菜。蘿蔔和菜也不過不失,但我們真的吃不下去了,小菜只是隨便吃了一些便算了。飲品我加了$5要柚子茶(台式飲品之一),但今天突然很想吃珍珠奶茶的珍珠,便加了$3在柚子茶裡加上珍珠,連我自己也認為是一個很奇怪的配搭。柚子茶一開始覺得好像甜了點,不過也可接受。一開始喝的時候珍珠還是暖的,奇奇怪怪的。最後盛惠$50,好像有點不值。
不想排隊,只好餓著肚子先在中環逛逛,遲些才吃午飯。

最後盛惠$50,好像有點不值。
紫菜魚皮餃米線
蘿蔔
我自創的奇怪"珍珠柚子茶"
同事話成日經過呢間都無食, 咪諗住今日去啦12:40pm左右去到都仲有d位既, 3個人可以坐到卡位已經算唔錯見佢個餐牌勁多款揀~set lunch可以揀酸辣湯底(大中小辣)或蕃茄湯底麵款可以揀米線, 米粉同河粉之後仲有20幾款肉類、菜類、特別類既送揀好似幾唔錯我就揀左小辣湯底米線南瓜片走芽菜一黎到見到d湯底唔錯, 味道剛好, 唔會太酸可惜第一件事已經發展無走芽菜, 有少少唔開心喇 之後仲要發現所有南瓜片不單無切皮, 仲要係唔錯既!!!! 結果我全碗都只係食米線!!!!超唔開心!!!! 雖然有機會再去但一定一定一定唔會再食南瓜片!!!另外, 服務唔算太好, 亦唔算太差好多waiter都係後生仔, 見佢地好趕, 直頭趕到係跑既.... 試過叫住一個好趕既waiter拎多杯茶俾我地, 結果無左件事......
同事話成日經過呢間都無食, 咪諗住今日去啦
見佢個餐牌勁多款揀~
set lunch可以揀酸辣湯底(大中小辣)或蕃茄湯底
麵款可以揀米線, 米粉同河粉
之後仲有20幾款肉類、菜類、特別類既送揀
好似幾唔錯

我就揀左小辣湯底米線南瓜片走芽菜
一黎到見到d湯底唔錯, 味道剛好, 唔會太酸
可惜第一件事已經發展無走芽菜, 有少少唔開心喇

之後仲要發現所有南瓜片不單無切皮, 仲要係唔錯既!!!!

結果我全碗都只係食米線!!!!
超唔開心!!!!

雖然有機會再去
但一定一定一定唔會再食南瓜片!!!

另外, 服務唔算太好, 亦唔算太差

2009-06-01
 日本老友帶埋私伙味噌(miso),話請我去中環食拉麵,去到先知原來係魚米家。點了兩碗雜菜米線。講明係魚湯米線大王,廚房居然肯幫我地換滾水湯底,服務好,感謝。叫杯滾水開定味噌做湯。餐到,日本老友好小心噉倒咗啲湯出來,跟手倒返啲味噌湯落碗米線度。我有樣學樣。碗米線睇落賣相(見圖)普通過普通;一食落,嘩,原來別有天地。未食之前响碗面有翡翠豆苗、車厘茄、金針菇、蘿蔔,食落原來重有、翠玉瓜、椰菜、木耳、紅蘿蔔、西蘭花、炸菜、冬菇…用料之多簡直叫人喜出望外,每樣少少,冇雪櫃味,好新鮮。

點了兩碗雜菜米線。
叫杯滾水開定味噌做湯。
我有樣學樣。

雜菜米線(換滾水湯底)
2009-03-13
雜菜米線(換滾水湯底)
2009-02-11 23 瀏覽
二月十一日(星期三)是日午餐本身想去吃快餐店,不過都不想吃太飽!免得眼睏,還是吃近排我倆都想吃的魚米家吧!早去到,等了5分鐘左右就有位!看過menu還是鍾情於魚腐,我倆分別點了魚腐菜肉餃子米線和魚腐魚皮餃米線等了5分鐘就有得吃了,一碗濃濃奶白色的魚湯米線放在我們面前,令我們食指大動,大家都不客氣了,開始吃!我先飲一啖魚湯!非常美味!既濃又有鮮味!再吃魚腐,口感特別,別的店子都沒有呢!而且帶點脆,應該是炸完再滾吧!而且吸了魚湯味!一流!而菜肉餃子就比較差了點,似超市買來的不夠新鮮!米線都大碗!而且有其他菜,雜豆!非常健康呢!
二月十一日(星期三)

魚腐菜肉餃子米線
魚腐魚皮餃米線
魚腐菜肉餃子米線
魚腐魚皮餃米線
廣東菜當中,一向對潮州菜及順德菜情有獨中。有些時候,想吃的心份外強烈。過往,由於沿海關係,順德都是以魚業為主,因此海產特別豐富。但除了海產外,大良牛乳,大良炒鮮奶,雙皮奶......等等,都是很美味的食物。我所喜愛的順德名菜,真是十隻手指也不能盡數。可能順德人由先祖開始,早已代代相傳一套對海產的亨調秘方。 是日,特意找上中環的魚米家吃一碗魚腐魚湯米線。依稀記得,從前在一份雜誌刊物,閱讀過有關負責人的專訪,從那處得知他每天早上,都會前往街市購買新鮮海魚,對! 是海魚而不是養魚啊! 有兩種魚他是必會挑選的,就是牛鰍及大眼雞。挑選的原因就是令熬製出來的魚湯鮮甜濃郁。要知道不是每種魚類都必定魚味濃郁的。憶述負責人透露,每天用約一百斤的魚再加一隻煎過帶蝦有蝦膏的蝦熬幾小時而成的魚湯。我想,放一隻有蝦膏的蝦熬魚湯是頗聰明的做法,曾試過蝦麵店的湯底,主要用蝦殼及蝦膏來做熬湯的材料,其店的蝦湯底真是鮮甜得很。魚米加的負責人放一隻巳煎過並帶有蝦膏的蝦熬湯就是要讓蝦膏流入魚湯中,因為他清楚蝦膏所帶出那豐腴甘甜的味道,會將魚湯推向更鮮味的境界,他用如此親力親為,用心機及創意地去熬出鮮味的魚湯,不是每位食肆老

是日,特意找上中環的魚米家吃一碗魚腐魚湯米線。依稀記得,從前在一份雜誌刊物,閱讀過有關負責人的專訪,從那處得知他每天早上,都會前往街市購買新鮮海魚,對! 是海魚而不是養魚啊! 有兩種魚他是必會挑選的,就是牛鰍及大眼雞。挑選的原因就是令熬製出來的魚湯鮮甜濃郁。要知道不是每種魚類都必定魚味濃郁的。憶述負責人透露,每天用約一百斤的魚再加一隻煎過帶蝦有蝦膏的蝦熬幾小時而成的魚湯。我想,放一隻有蝦膏的蝦熬魚湯是頗聰明的做法,曾試過蝦麵店的湯底,主要用蝦殼及蝦膏來做熬湯的材料,其店的蝦湯底真是鮮甜得很。魚米加的負責人放一隻巳煎過並帶有蝦膏的蝦熬湯就是要讓蝦膏流入魚湯中,因為他清楚蝦膏所帶出那豐腴甘甜的味道,會將魚湯推向更鮮味的境界,他用如此親力親為,用心機及創意地去熬出鮮味的魚湯,不是每位食肆老闆都能做到的。

魚腐魚湯米線味道頗像我從前在順德吃過的一樣,很對版。喝一口魚湯,那啖湯水真是鮮味濃郁得很。這裡的魚湯不像我們平時在其它地方所喝到的味道,因為別的加入了其它配料如豆腐,瘦肉,雜菜,香草......。那口湯,像是只用鮮魚來熬製,並沒有其它配料的味道。

我曾自家用過不太新鮮的鯪魚略為煎過,然後炮製魚湯,結果熬出來的湯水帶有腥味。有時,即使下了胡椒粉來辟去腥味,成效卻不顯注。所以,只要試喝一口魚湯,便知材料是否新鮮了。當然! 魚的品種配搭,或加入其它海產,亦是負責人反覆經過多次試味後才研製出來的。魚腐方面,口感絕對不會彈牙,它是那種像豆腐花般的滑溜,入口有種非常嫩滑的感覺,卻不失鯪魚肉的鮮味。我想,香港人經常認為彈牙的就一定是好,我卻不太認同。魚腐確實是不必咬開的,它滑溜得有種易於溶化的感覺。充滿非常濃郁蛋香的魚腐,當在舌頭溶化掉時,便自然向下滑到喉嚨。經過油炸的魚腐,帶有一少點焦香的味道。而我較喜愛將魚腐咬開一半,加一點辣椒油再與米線及熬過的鮮湯底同吃,吃完過後,再將乘餘的魚湯渴下,剛好夠填滿我的肚子。即使不下辣椒油,魚腐連湯底同吃喝也一樣好吃。他的研製努力,造就了我們的口福。

由於負責人能夠掌握現今社會注重飲食健康的大趨勢,故此以魚湯作招來必定有注重健康的捧場客。有些小朋友,像食孩童時期一樣,天生不愛吃魚,因而缺乏碘質。家長們很是擔心不已。但我想,約是有美味的魚腐魚湯米線,大可告訴少朋友魚腐其實是豆腐來的,他們也未必嚐得出這魚腐其實是用鯪魚肉做出來的,含碘質的魚腐魚湯便可"神不知鬼不覺"地將他們所欠缺的營養補充。
魚腐滑溜,入口有種非常嫩滑的感覺,卻不失鯪魚肉的鮮味
魚腐滑溜,入口有種非常嫩滑的感覺,卻不失鯪魚肉的鮮味
  • 魚腐魚湯米線
2008-10-30 18 瀏覽
很久前去過兩,三次寶林的魚米家,都覺得食物不錯.但原來寶林以外的魚米家,食物質數就很差. 可能現在寶林的魚米家,食物已不好吃了. 這天是朋友的舊曆生日,專程帶她到中環的魚米家吃她愛吃的魚腐. 可是,食物卻令人失望.叫了兩杯飲品:藍莓汁和凍鴛鴦. 味道還可以.店內提供套餐, 我們叫了 魚腐撈米線跟炸墨丸腐皮卷米線跟通菜. 腐皮卷米線等了很久才來,差點想不要了. 很乾,很難吃.沒有下次.另叫了羊扒和小食三併. 羊扒很多肉,味道尚可. 小食併盤其餘兩樣食物就沒什麼特別,反而炸得黃色的白飯魚卻有點特別, 覺得顏色很奇怪.以前試過它的炸鮮奶,若質數沒變,都好味和值得一試.若喜歡吃魚腐, 這店倒是不錯.其他食物,就見仁見智了.
很久前去過兩,三次寶林的魚米家,都覺得食物不錯.
但原來寶林以外的魚米家,食物質數就很差.
可能現在寶林的魚米家,食物已不好吃了.

叫了兩杯飲品:藍莓汁和凍鴛鴦. 味道還可以.
店內提供套餐, 我們叫了 魚腐撈米線跟炸墨丸
腐皮卷米線跟通菜. 腐皮卷米線等了很久才來,差點想不要了.
很乾,很難吃.

沒有下次.
以前試過它的炸鮮奶,若質數沒變,都好味和值得一試.
若喜歡吃魚腐, 這店倒是不錯.
其他食物,就見仁見智了.

羊扒
魚腐撈米線
腐皮卷米線
小食三併
  • 它的招牌魚腐
  • 炸鮮奶
2008-09-12 15 瀏覽
昨天和老公去中環逛街,晚上到「魚米家」吃飯。兩人叫了兩個套餐,加上一碟「照燒刀魚」。套餐有米線、一小碟菜或其他甜點,加一杯飲料。我吃魚腐米線,米線不錯,魚腐不是特別出色。「照燒秋刀魚」肉質鮮美,但不是燒而是油炸,稍嫌比較上火!環境尚算不錯,因是中環,晚上人較少,所以不用爭地方坐,「卡位」挺舒服,不訪一試!
昨天和老公去中環逛街,晚上到「魚米家」吃飯。

• 小煎堆、魚湯米線
(非會員)
2008-09-11 16 瀏覽
昨日去了魚米家吃了一個下午茶餐(腐皮卷米線, 雞翼加咖啡). 雞翼 - 番炸, 脆口, 但比較乾硬.腐皮卷米線 - 腐皮卷涷, 硬, 要浸在湯中才可入口, 米線和暖, 所以有腥味.咖啡 - 本來還可以, 但飲完之後, 發現杯底有一粒檸檬核.講俾阿姐聽, 阿姐傻笑話"可能跌咗落去"跟住立即收咗隻杯. 但我地成圍枱都無人飲檸檬嘢. 為咗要令自己好過, 我都要相信佢講, 因為已經飲咗落肚, 如果佢話係無洗杯, 我仲驚...............總之, 價錢以中環黎講, 可以. 食物及服務重有好大改善空間.

雞翼 - 番炸, 脆口, 但比較乾硬.
咖啡 - 本來還可以, 但飲完之後, 發現杯底有一粒檸檬核

2008-09-06 13 瀏覽
第二次食魚米家..但今次係食lucnh..叫咗個方魚肉碎粥.+ 金菇肥牛滑蛋飯..魚湯味好夠.但唔知點解鹹咗啲...滑蛋飯唔係我想像中要的..係煎gei..另外叫咗二個小食..一個春卷.一個炸煎堆仔..二件二件真係好小食但個lunch price 好貴...每人$50

但個lunch price 好貴...每人$50
方魚肉碎粥