2019-01-03 868 瀏覽
#小秘書 呢排患咗 #渴睡症,簡直企喺度都可以瞓得着😅 趁今日準時收工,就去做part massage先返屋企食飯😌 點知Mammy今日偷懶無買餸,唯有食自己😝近近地就喺 #新都城 食埋先走🍽 嚟到 #魚米家,理應食 #魚湯米線,但係我有見身邊九成人都食緊 #碟頭飯,我一於照跟啦!#小秘書 今日叫咗個 #芝士雞扒飯,套餐仲有個免費小食同飲品,我就揀咗 #炆冬菇、七喜汽水(+$3)😏白飯砌成正方形,感覺好古怪,不過唔影響飯味嘅,至於 #芝士雞扒,芝士汁比較咸,雞扒唔夠軟熟,不過幾十蚊一個晚餐,唔會有咩要求😏填飽個肚就算囉!

2019-01-03
2018-12-15 382 瀏覽
其實都幾鍾意食米線的,有時都會去下魚米家,因為鍾意佢米線有菜做配料,小食又多菜嘅選擇,食得健康啲。原來平時星期一至四 8:30pm開始就有宵夜餐,星期五就要9pm先有,餐牌跟下午茶是同一個,份量也不少,所以價錢都幾抵。我點了個蕃茄湯田園什菜米粉,今天想食清淡一點,沒想到什菜也很豐富,有西蘭花、小棠菜、金菇、粟米、雲耳、娃娃菜等,配上蕃茄湯,真的很好味呢!朋友點的魚湯魚肉竹卷米線也有兩塊大大的竹卷,很香口,魚湯也入味,加多$7有多一碟小食或菜,再加上送飲品,$35一個餐真的不錯呢!

2018-12-13
宵夜
2018-12-08 271 瀏覽
Weekend 下午三點三, 下午茶時間,車水馬龍,通街都係人,想話搵個落腳點食餐安樂茶飯都唔係咁容易。偏偏就係呢間魚米家,仲有唔少空位,喺冇得揀嘅情況下,唯有入座。最後我選擇了墨丸雞翼魚湯米線,35蚊一碗,價錢算係合理。墨丸細細粒,有咬口 ,帶有香濃豬油味, 食落仲幾香口;但係雞翼炸過龍 ,好乾身,浸落湯之後更見劣質。而佢標榜嘅鮮魚湯,老實講係冇乜魚味,比起幾年前淡咗好多,明顯係加水加過龍,飲多幾啖仲會發現非常口渴,真係好想知究竟佢用咩魚煲嘅...不過35蚊茶餐,仲包一杯熱飲,咁嘅價位,叫做不過不失啦。

2018-12-08
  • 墨丸米線
2018-11-30 187 瀏覽
这家鱼米家刚开业时就去捧场了。刚开业时还行,近几次去服务质量越来越差,差到令人难以接受。 每次我们会点鸡排米线转番茄汤,因为之前有试过味道不错。但近几次去,先是落单时服务员不讲明鸡扒卖完,等了很久追问服务员时才说鸡扒卖完要改单。改完单上菜时,服务员又忘记转番茄汤。每次都要等上半个钟才能吃到自己的第二选择服务员一个个看上去都很忙碌,却没有任何效率。繁忙时能叫到一个已是万幸,还总是落错单。相當不負責任。 食物质素是不错,但每次因为低劣的服务质量,总让人扫兴而归。 建议老板加强管理。

食物质素是不错,但每次因为低劣的服务质量,总让人扫兴而归。

建议老板加强管理。
2018-11-17
30 分鐘 (堂食)
2018-10-22 273 瀏覽
《魚米家魚湯米線大王》 #食在將軍澳📍將軍澳貿業路8號新都城中心2期1樓1015號舖魚米家真係食唔少但次次都唔記得影相😱😱今次終於記得啦~🔹魚腐米線(麻辣魚湯) $47麻辣魚湯湯底幾出色 香氣十足雖然麻辣香味好濃 但沒有搶左魚湯嘅清甜呢!魚腐都有好多粒抵食!而且配料十足,有西蘭花、粟米、雲耳!🔹麻辣雞翼(2隻)$15即叫即整 熱辣辣 略嫌辣味不足比較咸不過整體都唔錯!想食米線魚米家係唔錯嘅選擇!!🍴8/10
《魚米家魚湯米線大王》 #食在將軍澳
📍將軍澳貿業路8號新都城中心2期1樓1015號舖

魚米家真係食唔少但次次都唔記得影相😱😱
今次終於記得啦~

🔹魚腐米線(麻辣魚湯) $47
麻辣魚湯湯底幾出色 香氣十足
雖然麻辣香味好濃 但沒有搶左魚湯嘅清甜呢!
魚腐都有好多粒抵食!而且配料十足,有西蘭花、粟米、雲耳!

🔹麻辣雞翼(2隻)$15
即叫即整 熱辣辣 略嫌辣味不足比較咸
不過整體都唔錯!

想食米線魚米家係唔錯嘅選擇!!

🍴8/10
2018-10-10 142 瀏覽
今次到新都城魚米家食晚餐,難得晚市期間也可立即入座,難得!雖然店裏有不少魚湯類米線,但我們卻對菜飯情有獨鐘!今次我們點了陳醋豬軟骨菜飯($48)及香茅雞翼菜飯($48)!豬軟骨份量充足、啖啖肉、入味、充滿陳醋香味!而菜飯也有中量菜菜粒,也算頗好!另外,而香茅雞翼則屬正常水準!酥炸肉香:)值得一提是,店內人手非常不足,要好好把握與侍應姐姐的眼神接觸😂或大叫寫野唔該🤣總括而言,價錢合適,如果叫二人餐只是$139,有米線,飯,糖水,小食,飲品!仲抵!而且,客人不多,可以坐下慢慢聊天!不錯🙂🙂🙂
今次到新都城魚米家食晚餐,難得晚市期間也可立即入座,難得!

2018-10-01 148 瀏覽
小秘書有個習慣就係做完按摩之後至少兩粒鐘唔可以食嘢... 點解?我朋友話按摩之後即刻去食嘢會好肥㗎 唔理真定假,但係呢個已經成為我嘅生活模式😉頭先五點幾雖然仲未肚餓,但係我都去食定個下午茶餐,免得做完個按摩之後破界👉🏻👈🏻 我比較重口味,主食叫咗個「牛腩魚湯米線」,加小食「炆冬菇」😋雖然啲冬菇又真係迷理咗啲、油膩咗啲,不過都不失佢啲搶口,甜甜地口感唔錯,而牛腩米線都好大碗,絕對唔係因為收我下午茶餐嘅價錢而偷工減料,牛腩炆得好香又唔會肥😋唔係講笑,傍晚六點食好,仲可以飽到而家00:58... 我其實都唔算大食啫🤣🤣
小秘書有個習慣就係做完按摩之後至少兩粒鐘唔可以食嘢... 點解?我朋友話按摩之後即刻去食嘢會好肥㗎[吐舌] 唔理真定假,但係呢個已經成為我嘅生活模式😉

2018-09-30
2018-05-12 578 瀏覽
今次食左午市套餐魚腐豬軟骨米線+油菜(小食)+飲品都係$55蚊 幾抵食佢個魚湯好鮮甜 米線相對比較滑同軟身 係我中意既軟硬度另外我欣賞佢個豬軟骨分開上因為個咸味唔會蓋過魚湯嘅鮮味而個油菜黎到既時候真係好油我同侍應姐姐講佢即刻話幫我攞去沖沖熱水服務good~~~其實小食都有好多選擇所以真係幾抵食!
今次食左午市套餐

因為個咸味唔會蓋過魚湯嘅鮮味

而個油菜黎到既時候真係好油
我同侍應姐姐講
佢即刻話幫我攞去沖沖熱水
服務good~~~

其實小食都有好多選擇
所以真係幾抵食!
2018-02-08 372 瀏覽
蕃茄湯田園雜菜通粉 $33最近好鐘意來呢間食早餐因爲有比較健康多菜少油嘅選擇菜類有好多款有成六款仲要味道唔錯減肥出街食飯多數d野都會好油早餐好多都好高熱量同多油要健康d選擇真係好緊要
蕃茄湯田園雜菜通粉 $33

早餐好多都好高熱量同多油

要健康d

選擇真係好緊要
2017-12-02 351 瀏覽
今日做完service嚟到寶林,因為唔太熟路所以都係返商場覓食。記得年頭做緊hello kitty展覽嗰陣嚟過一次,見到一間以蕃茄為主題嘅日本料理,奈何同行朋友敵視蕃茄,輾轉去到魚米家。今日獨行覓食,可惜該餐廳已結業,機緣巧合下,我再次嚟到魚米家。剛好坐到自閉位,唔洗同人尷尬撐枱腳枱面同雙人枱一樣闊,好坐可靈活轉湯底同麵類,豬扒同其他丸類竟然同價!魚湯值得一讚奶白色澤同屋企靚湯不分上下冇腥味不在話下,湯底濃陏鮮甜不 確喉。美中不足嘅係雖然見到湯底有辣椒碎花椒粒,但就不得其味辣度對upper moderate tolerance 嘅我都唔夠。可以話係辣椒只取其香。米線比唔少地方滑,但比雲南食到嘅尚有點進步空間三件豬扒。調味足夠,但毫無香茅味,貨不對辦。而豬扒明顯被鬆肉粉處理過,過稔。跟餐奶茶,茶有少少酸。大商場中難得嘅實惠價格,加上無得輸魚湯,仍然值得一個

剛好坐到自閉位,唔洗同人尷尬撐枱腳
枱面同雙人枱一樣闊,好坐

可靈活轉湯底同麵類,豬扒同其他丸類竟然同價!
香茅豬扒麻辣米線

魚湯值得一讚
奶白色澤同屋企靚湯不分上下
冇腥味不在話下,湯底濃陏鮮甜不 確喉。
美中不足嘅係雖然見到湯底有辣椒碎花椒粒,但就不得其味
米線

米線比唔少地方滑,但比雲南食到嘅尚有點進步空間
香茅豬扒

熱奶茶

跟餐奶茶,茶有少少酸。

大商場中難得嘅實惠價格,加上無得輸魚湯,仍然值得一個
2017-12-02
香茅豬扒麻辣米線
米線
除了米缐,整體食物質素有些下降。叫了兩碟小菜:豬排和咖喱牛腩。豬排拌了太多醬及肉太軟林林,像是加了太多梳打粉。咖哩牛腩的牛腩肉有點硬,冇乜根,咖哩本身伴飯還好。叫了魚腐米缐,幸好還是招牌貨👌魚腐加米缐仍然香滑爽口,蘿蔔+魚腐+米缐係非常好的配撘👍。不過湯就多了點味精來做味。他們的員工態度都唔差,很積極幫忙。可能新都城食店競爭多了,已沒有以前那麼多人攞飛等食晚飯的那樣旺盛。會否因此影響了質素?我還希望魚米家能繼續做出一碗香濃的魚腐米缐。☺️

2017-07-27 424 瀏覽
放工一個人食飯,要平,要快,又唔想食飯同意粉,就揀咗佢,魚米家,魚湯米線,好似都有六,七粒漁腐,個碗米線好大碗,非常夠飽,🐟腐質感不會太林,🐟湯味道一般,唔夠鮮魚味道!
放工一個人食飯,要平,要快
招牌魚湯漁腐米線
2017-07-27
2017-04-13 1064 瀏覽
玩具鋪結業,於是同老公黎到將軍澳掃平貨。掃貨後都已經係晚餐時間,經過魚米家,係門口聞到麻辣味,嗜辣嘅我即刻決定食呢間。瑞士雞翼撈公仔麵餐 $58 - 餐有烘多士、火腿、炒蛋,味道普通。瑞士雞翼有4隻,都夠入味,公仔麵煮得啱啱好,夠彈牙。招牌魚腐米線(轉麻辣魚湯底) $45 + $6 (凍飲) - 米線一上枱,聞到濃濃嘅麻辣味,於是急不及待試下個湯。但是失望了,湯底有麻無辣。內有7件魚腐,份量都OK。魚腐有鯪魚味亦好嫩滑,叫得招牌所以都是好食。
2017-04-04
2017-02-07 591 瀏覽
以前日日都來食早餐,但係自從換咗個經理之後,啲職員全部都有問題。以前嗰啲碗呀熱飲呀都有底盤,而家一個底盤都冇,問啲職員可唔可以俾個碟我 啲職員凶神惡煞咁樣話而家冇㗎之後我同我經理投訴點知佢又當冇事發生咁樣真係以後都唔會黎食實在不知所謂!!!

以前嗰啲碗呀熱飲呀都有底盤,

之後我同我經理投訴

點知佢又當冇事發生咁樣

真係以後都唔會黎食

實在不知所謂!!!
2016-12-25 603 瀏覽
決定今年聖誕節正日唔食西餐,因為實在太唔抵,所以平平淡淡睇完戲來魚米家食飯。聖誕正日,八點幾,今晚鋪頭無乜客人,我估去晒食聖誕大餐。我地反而樂得清靜。由於琴晚去剧扒食左勁多肉,今日我同男友都想食番多啲菜,咁岩魚米家竟然有純蔬菜既飯餐,我地對眼簡直係發晒光!好喇介紹番個飯先。佢個魚湯,其實都預左有少少味精架喇,如果無,佢都大大隻字標榜話無添家味精啦係咪😂咁佢雜菜有七種菜:小棠,蕃茄,金針菇,冬菇,娃娃菜,粟米粒,西芹!聽到係咪哇哇聲先!佢種類多不但止,仲要份量好夠!菜份量又多,飯份量又多,我係中上大食既女仔都食剩一半飯!(利申:我食量拍得住一般男仔,平時大份茶餐廳炒粉面飯我一個人都食得晒)我今次都食剩半碗😱😱😱所以真係份量好多!聖誕節無加價都只係47蚊碗。另外,我個碗飯就無莞茜,得蔥。唔知其他人係咪。我都飲唔到個湯有莞茜味,所以怕莞茜味既人都岩食!如果連蔥都唔要,可叫佢走青架!
田園蔬菜泡飯
好喇介紹番個飯先。
所以真係份量好多!聖誕節無加價都只係47蚊碗。
田園蔬菜泡飯
如果連蔥都唔要,可叫佢走青架!

2016-12-25
  • 田園雜菜泡飯