2018-06-30 1533 瀏覽
最近得知中環新開了一間鮨店 由日本師傅Masaki Nakamoto 中本正紀さん主理中本正紀さん走傳統江戶前壽司風格 之前在東京銀座米芝蓮一星鮨店主理店內裝潢風格挺舒服簡約 一進門就看到L字形的壽司櫃檯位 可以容納11位Lunch set 有3款omakase 雪-壽司10貫 月-壽司12貫 花-小食3款刺身2款壽司8貫我們都點了月 HKD580 有壽司12貫 卷物 湯和甜品頭盤小吃是昆布配茗荷 上面有小魚乾 還不錯的右口魚 金目鯛 平政魚 鰹魚 赤身 大拖羅 烏賊 沙甸魚 小肌 三文魚籽 海膽 穴子魚的質素都挺不錯 最令人驚喜是赤身 醬油漬 魚肉軟身滑溜 肉質彈牙很好吃而三文魚籽用了木魚水 豉油 味醂自家漬 入口重木魚味一咬開魚籽鮮甜味湧出 很特別最後玉子燒加了蝦肉在裡面 質感像蛋糕一樣 外暖內冷 挺好吃鮨中本的醋飯使用了陳釀三年的赤醋 顏色淡身 不會很濃味師傅會每件壽司用日文介紹 然後服務員用中文再介紹一次感覺服務環境都不錯 下次會再去嘗試一下晚餐

Lunch set 有3款

師傅會每件壽司用日文介紹 然後服務員用中文再介紹一次

感覺服務環境都不錯 下次會再去嘗試一下晚餐
2018-06-22
2018-06-07 1821 瀏覽
TLDR: 中環新開鮨店,環境舒適,傳統握法,價錢算平,值得一試一個月前從某些渠道知道中環即將有新開鮨店,但其店名卻保持神袐。一週前本也忘記了,最後無心插柳下從IG得知這店的名字,以店主中本正紀先生作名的 - 鮨中本。位於中環砵甸乍街地舖,鬧市之間其價位卻沒有離地價。午市壽司omakase 10件是$450,12件是$580 (其分別多了拖羅和北海道紫海膽) 另有先付、卷物、玉子燒、湯和甜品。晚市是15件$1,100和18件$1,350,很合理。點了10件壽司後,先附隨即送上,有茗荷(即是薑)、小魚乾和海帶。味道帶酸,頗清爽。是次壽司有班魚、金目鯛、右口魚、墨魚、赤身、小肌、沙甸,白蝦、三文魚子和穴子。打頭陣的班魚,肉質結實,由於本身較為淡身,中本師傅加了數滳青檸和醬油後確是清爽醒胃,彌補本身魚味較淡的特性。金目鯛沒有經炙燒,只加了點薑茸,油脂豐腴,魚味濃郁。右口魚肉質結實,魚味較淡,慢慢咀嚼後與醋飯融為一體。本身已喜歡赤身多於拖羅,喜歡它的口感和魚味。這次肉質較淋,味道濃郁,好吃。又是我喜歡的白烏賊,原本較韌的特性,師傅以十字𠝹後再灑上了昆布鹽後,肉質變得較易咀嚼,一粒一粒的像米飯一

位於中環砵甸乍街地舖,鬧市之間其價位卻沒有離地價。午市壽司omakase 10件是$45012件是$580 (其分別多了拖羅和北海道紫海膽) 另有先付、卷物、玉子燒、湯和甜品。晚市是15件$1,10018件$1,350,很合理。

金目鯛沒有經炙燒,只加了點薑茸,油脂豐腴,魚味濃郁。

右口魚肉質結實,魚味較淡,慢慢咀嚼後與醋飯融為一體。

又是我喜歡的白烏賊,原本較韌的特性,師傅以十字𠝹後再灑上了昆布鹽後,肉質變得較易咀嚼,一粒一粒的像米飯一樣,昆布鹽更帶出了烏賊的鮮味,好吃。

小肌各人喜好不一,我卻是頗喜歡它的亮澤、酸味和肉質。師傅以鹽、醋醃製後,味道不會過咸和酸,肉質保持彈性,相信師傅想炫耀一下其江戶前壽司的實力吧。

沙甸魚上放些薑蓉,肉質較軟,油份多而味道濃,這件也很好吃!只是有少許骨...

繼而送上白蝦,這裡一件已用了廿隻,可想像其功夫之甚,蝦肉滑、鮮 、滑、少許彈性,如烏賊一樣與舍利融化了。

三文魚子通常都是較常見一件,不過師傳以木魚、味醂和醬油醃製。先嘗魚子鮮,後來淡淡的木魚帶點煙薰的味,也是很好吃。

時令的穴子軟淋但不會鬆散,味道充足,也是不錯。

這裡的玉子燒也令人回味無窮,清香、微甜、軟熟、綿密,像芝士蛋糕的creamy,很好吃!很想要更多呢!

甜點是柚子雪葩,這天氣下吃是十分開心的!

總括而言,中本師傅美妙地握出傳統的江戶前壽司,服務周到,環境舒適,於中環區實在算是平價。友人比我更早去也說不錯,還會再去晚市呢!

PS 1: 濕度關係,紫菜不脆,店家正為此作改善

PS 2: 被安排坐在一角,陰影多所以照片背景不一,很是對不起,唯有再去
2018-06-05
5 月中經過中環,突然被鮨中本嘅店面吸引,望一望店名,之後就當然 google 啦,點知乜都搵唔到,當時連 OpenRice 都查無此店,Facebook Page 都未有 😅😅😅 唯一搵到就只有兩篇日文簡介,原來係新開!於是就成功激發我好奇心預約喇 😆😆😆由門面到店內裝潢,大將 ( 壽司店主廚 ) 到餐廳經理,同最重要嘅食物質素,根本就同喺東京銀座食おまかせ ( 廚師發板 ) 冇別呀!😜😜😜大將中本正紀早年喺東京米芝蓮 1 星壽司名店 すし家 一柳 ( Tabelog 4.19/5 ) 出身,風格偏向傳統江戶前。おまかせ ( Omakase ) 近年喺香港越嚟越流行,有好多明明只係港式壽司店都話自己做廚師發板 🤣🤣🤣 而壽司嘅風格都係以畫蛇添足為主 ( 睇吓大型連鎖店最近嘅 campaign 就知 😅😅😅 )餐廳經理斎藤さん其實係 100% 香港人,但從小就喺日本長大,佢嘅存在可十分重要,因為佢流利嘅日文可以幫助我哋食客同中本さん溝通,學到好多對壽司嘅知識 👍🏼👍🏼👍🏼 次次去到日本都淨係識得講幾句,到聽人哋講解嘅時候就聽唔明 😜😜😜 所以絕對對整個用餐體驗加分 💪🏼💪🏼💪🏼晚餐有

晚餐有 4 個選擇,包括兩個只有握壽司同兩個有刺身酒肴 Set。咁我就揀咗 18 件握壽司嘅 Set $1350 + 10% 😋😋😋

鮨中本嘅舍利 ( 壽司飯 ) 係屬於偏硬有咬口,黏度比較低,酸度適中,色澤望落去同一般白醋嘅壽司飯一樣,但餐廳經理斎藤さん 話其實係用赤醋,只不過中本さん係用咗陳釀咗 3 年嘅赤醋,所以比較淡色 😀😀😀 壽司飯大小適中,但係因為冇乜空氣感,所以並非小弟喜愛嘅類型 😜😜😜 口味嘅嘢,人夾人,並冇好壞,但溫度控制方面亦需要改善 👍🏼👍🏼👍🏼

全晚比較出色嘅有赤身醬油漬,池魚,小肌同鳥貝 😋😋😋

驚艷嘅有:

金目鯛,魚皮輕輕燒香,火喉控制極佳,魚肉保持彈牙 😍😍😍

紫海膽握壽司,入口立刻同壽司飯融為一體,aftertaste 一直留到下一件馬糞海膽軍艦整好咗影埋相都仲未散,後勁凌厲 😱😱😱

鹽水馬糞海膽軍艦,同前一件剛好相反,一入口甜度爆燈,但一到食道就瞬間即逝,即刻有啲後悔吞咗 😂😂😂

玉子,呢件真係不得了!蛋身光滑,口感濕潤,好似食緊布甸咁 😝😝😝

穴子,口感醇滑,用脷將件壽司向上頂就得 😄😄😄 炭香十足 👍🏼👍🏼👍🏼

而比較失望嘅係呑拿魚中腹同大腹,魚油未夠香,同埋有筋 😭😭😭

整體表現,同喺日本食おまかせ比,都算係中上質素 😋😋😋 價錢方面,餐廳位於中環地舖,日籍師父加上用料上乘,喺香港嚟計算係物有所值 😁😁😁

呢餐 18 件壽司如下:

尾長鯛