2019-03-12 5475 瀏覽
一早就知道呢間sushi saito係東京米芝蓮三星的壽司店 🍣 一直都好想試,但是實在太昂貴 💰💰 直到 有老闆慷慨解囊 🤭 邀請我哋幾個舊同事一齊享用晚餐,當然要賞面啦! 餐廳在四季酒店的45樓 ,裏面分為三間房:兩間房各有八個壽司位,另外一間房就一張四人枱, 但不是壽司Bar,想要privacy嘅朋友就係坐喺裏面呀 🕵️🤦其實壽司的相片很多post唔曬,但不知為什麼食完成餐居然唔夠飽🤔但係值得一讚service真的冇得頂 👍 個個都好有禮貌,個chef亦都非常之nice 😍握壽司的功力亦好到家👏 所有的味道都很好! 但是同香港區其他的壽司店比,佢確實是比較貴一般嚟講二千蚊樓下的omakase很多選擇,而且飽到上心口

一般嚟講二千蚊樓下的omakase很多選擇,而且飽到上心口
2019-03-01
慶祝紀念
生日
《Sushi Saito》慕名而來的Sushi Saito,據說只有每月第一日早上十時才接受預訂位置,就算打通電話都未必有人接聽,可說千金難買一席位。 既然一場黎到都抱有一定期望,畢竟都是米芝蓮二星餐廳。小魚鮑魚及八爪魚兩者都食得出用咗數小時去烹調先有咁軟腍口感,可惜八爪魚唔夠入味。白子白子分成3小件,入口即溶同唔腥。不過酸汁實在太太太酸 !我同友人食完一件後,接下來嘅都要Fing 走啲酸汁先叫勉強入得口。毛蟹味道普通無特別,友人卻食到3小塊蟹殼!一碗咁細嘅蟹肉竟可有咁多蟹殼,實在有點兒過份 。安康魚肝食完前面幾道都有失望嘅時候,卻出現咗呢個魚肝挽回不少分數 。吞拿魚臉頰燒到啲魚油出哂嚟同好軟腍係唔錯。壽司12件全部壽司老實講無驚喜之餘仲好多不足地方,大拖羅仲要有根 。虎蝦虎蝦太長一啖過食有啲困難,分兩件會更好。海鰻壽司方面習慣用手食用。知海鰻脆弱已溫柔地拎起件海鰻壽司,點知一拎起飯都散埋太低級錯誤了吧 。其實之前有幾件壽司飯拎起嘅時候都就散就散咁,可見師傅握飯功力一般。海膽有北海道馬糞海膽(左)同紫海膽(右)。紫海膽雖然少見,但曾經食過一間米芝蓮三星Omakase 係將紫海膽同綠海膽
《Sushi Saito》

既然一場黎到都抱有一定期望,畢竟都是米芝蓮二星餐廳。

小魚
白子
白子
白子分成3小件,入口即溶同唔腥。不過酸汁實在太太太酸
毛蟹
毛蟹

安康魚肝
食完前面幾道都有失望嘅時候,卻出現咗呢個魚肝挽回不少分數

吞拿魚臉頰
燒到啲魚油出哂嚟同好軟腍係唔錯。
壽司12件
全部壽司老實講無驚喜之餘仲好多不足地方,大拖羅仲要有根

虎蝦
虎蝦太長一啖過食有啲困難,分兩件會更好。

海鰻
北海道馬糞海膽&紫海膽
海膽
有北海道馬糞海膽(左)同紫海膽(右)。紫海膽雖然少見,但曾經食過一間米芝蓮三星Omakase 係將紫海膽同綠海膽混在一起進食更出色。
魚蓉手卷
魚蓉手卷
食到呢度嘅時候有小插曲,就係廚房傳出一大浸燒焦的味道
(食Omakase咁耐重來未試過嘅情況),照估計應該係把紫菜烘過火而導致味道傳出,由此可見學徒們功夫一樣未夠班
。講返件手卷,魚蓉夾雜黃瓜有爽口口感但份量一般,而且紫菜不是一咬就破開,而係介乎於淋身與脆身之間黏黏的

最後可讚之處玉子極之滑身口感似布甸
,無蛋白打不混合地方。拎上手感覺吹彈可破同時又堅挺原整

環境方面
壽司吧分有大房同細房當日用餐於細房。大房被城中巨富富二代包房了,一行十人左右傾談難免會熱鬧嘈吵,但餐廳隔音設施實在太差
,什至可算是零隔音
,唔知仲以為自己去了居酒屋定街市 。

最後埋單連加一約 $3600/位
綜合環境食物質素咁嘅價錢,性價比極低!
  呢個價位選擇多的是,有相約價錢但實至名歸的三星Omakase,又或者食到兩餐普普通通不錯的其他日本餐廳。Sushi Saito 名過於實?
2019-01-31 3506 瀏覽
今晚特別去食號稱全城最好米芝連壽司,其他人啲食評吾知糸咪收錢寫,絕對無性價比,普通過普通,系香港區有很多間都做到佢D水準 但糸一半價錢,如果以糸日本食之米芝連水準又差幾班,仲要分兩場,食完只想講粗口,跟著去食雲吞面
3 Michelin stars in Japan, newly opened in HK in 2018Served by Chef Kobayashi 醬油漬三文魚 / Marinated Salmon Roe 鮑魚配鮑肝醬, 八爪魚 / Abalone & Liver Sauce, Octopus 青森大間野生吞拿 / Wild Caught Tuna from Oma, Aomori 北海道毛蟹 / Hokkaido Hairy Crab 池魚 Aji / Horse Mackerel 鮟鱇魚肝 / Angler Fish Liver 燒吞拿鄂肉/Grilled Kama-Toro  金目鯛/ Kinmedai 小肌 Kohada / Gizzard Shad 池魚 Aji/ Horse Mackerel 赤身醬油漬 / Marinated Akami 中拖羅 / Chu Toro 大拖羅 / Otoro 魷魚 / Squid 鯖魚 /Chub Mackerel 車海老 / Kuruma Prawn 馬糞海膽兩種類 / Hokkaido Bafun Sea Urchin 2 t

Served by Chef Kobayashi
 大拖羅 / Otoro
 魷魚 / Squid
 鯖魚 /Chub Mackerel
 車海老 / Kuruma Prawn
 馬糞海膽兩種類 / Hokkaido Bafun Sea Urchin 2 types
 海鰻 / Conger Eel
 海藻湯 /Seaweed Soup
 吞拿魚手卷 / Tuna Hand Roll

2018-11-21
2018-11-24 6610 瀏覽
幸運地能夠在Sushi Saito午餐,作為日本米之蓮三星、tablelog 排名第一的壽司店的香港分店果然名不虛傳👍🏻 基本上無論食材的新鮮和味道、醋飯酸度的平衡感、壽司的形狀和飯粒間的空氣感等等都無可挑剔而我最喜歡以下三道壽司:小肌 - 醃的酸度非常平衡,清爽中不失嫩滑鯖魚卷 - 醃得極佳,一丁點腥味也沒有,而又不會太酸,再加上昆布並灑上芝麻,完全能夠享受到鯖魚的肥美。和侍者一談之下才發現師傅還加了少許紫蘇,但是下的份量剛剛好,帶出香氣而又不喧賓奪主玉子 - 看起來完全不起眼的玉子,竟然是今天的最大亮點!從用筷子夾起的一刻而感到這玉子的不平凡,不是軟綿綿而是像布甸,像BB屁股般盪漾🤣,吃下去的質感真的有點像custard,之後跟師傅交談他說saito san也以custard形容這玉子。至於味道更是沒話說,蛋香濃郁而吃下去滿口鮮甜,初時以為應該下了很多材料,後來一問之下才知道師傅只下了蛋、蝦和高湯已能做到這效果,真的教人拍案叫絕,之後念念不忘真的見後悔沒有encore這玉子唯一可惜的是始終身處中環四季酒店,商務色彩較濃,店內氣氛始終教人未能百分百享受壽司的味道,不過我想晚市氣氛應該

而我最喜歡以下三道壽司

小肌 - 醃的酸度非常平衡,清爽中不失嫩滑

唯一可惜的是始終身處中環四季酒店,商務色彩較濃,店內氣氛始終教人未能百分百享受壽司的味道,不過我想晚市氣氛應該會較佳。不過瑕不掩瑜始終無損他香港頂級壽司的地位。
小肌
鯖魚卷
2018-08-08
小肌
鯖魚卷
玉子
喺東京預約左三年都不能成功,香港終於有機會可以慕名而來,感覺就好似古惑仔山雞話齋叫雞最興奮嘅Moment 就係隻雞未嚟可以充滿幻想,總括而言,係好食但又食唔到好似食神入面嘅師傅大嗌「好好味呀」嗰一幕的感覺,但食完又洋溢著荷包肝硬化同埋急性發錢寒的症狀,比一間正宗壽司店更正宗、更細緻、但價錢貴幾倍是否值得呢?如果你冇以上的症狀你就可以一試
2018-08-14 4870 瀏覽
試咗兩次,都覺值得,service 很好,師傅很體貼,每款sushi 都仔细嘅介紹,同朋友食得好開心。覺得返工返到咁辛苦就,有好味嘅食物去compensate 🤣就happy 了,繼續努力搵錢去食好嘢☺️。Overall comment 係highly recommend!!!!’
2018-08-02 5247 瀏覽
東京米芝蓮三星🌟🌟🌟的壽司店Sushi Saito,於3月25日在香港四季酒店設首家海外分店。開業頭兩天Saito San親自為VIP握製壽司,收費連加一每位$6380,比東京總店貴超過3倍,貴得誇張!香港分店以後會由Saito San徒弟Chef Kobayashi主理,他跟Saito San學藝逾8年,一直是東京店的副手,他主理的菜單晚市連加一每位$3600。開幕頭半年的booking都只供與其合作的飲食集團VIP及四季酒店的常客。而香港店食材由Saito San早上選好後,即日飛抵香港。介紹一下這次omakase裏我喜歡/特別的食物💁🏻‍♀️三款海膽分別是北海道白海膽、北海道紫海膽及九州紅海膽。白海膽鮮甜無比,紫海膽甘甜清新,紅海膽最為濃郁厚實。鮟鱇魚肝加上柚子湯汁,口感像mousse一樣細滑,入口即溶,味道清香不膩。鰺魚壽司,魚味濃郁,自家調配葱茸醬油提升了魚鮮味,是全港最好吃的鰺魚,好吃到震驚香港七百萬人口!車海老是放在餐廳的魚缸養著,即撈即蒸,蝦肉甜美爽彈,蝦膏的鮮味令人難以忘懷。墨魚晶瑩亮白,黏黏軟軟,絕對是我在香港吃過最好吃的!📝Sushi Saito登上香港Top3之一
介紹一下這次omakase裏我喜歡/特別的食物💁🏻‍♀️

墨魚晶瑩亮白,黏黏軟軟,絕對是我在香港吃過最好吃的!
📝Sushi Saito登上香港Top3之一絕對是實至名歸,但礙於性價比我個人更偏向寧願去東京總店吃Saito San的手藝,後加兩個普通吞拿魚碎手卷,剁碎的吞拿魚雖鮮甜香滑,但索價$900兩個,太overpriced到令人咋舌了吧!!
  • 海膽
  • 鰺魚
  • 烏賊
  • 拖羅
2018-07-31 3386 瀏覽
黎自東京三星米之蓮嘅壽司餐廳!❤️依家餐廳暫時只接受酒店VIP嘅訂位 今日有幸終於試到 超級期待🤗由知道有位置安排開始,到訂位當日都需要等兩個月嘅時間 因為餐廳只有八個位 所以每日可以招待嘅客人不多 需要輪候嘅時間亦都比較長 特別係週末時間我哋當日早左15分鐘到達餐廳 可以慢慢飲杯茶 欣賞師傅準備食材👨🏻‍🍳師傅係黎自東京 係saito san既副手餐廳無論中午或者晚餐時間 都係廚師發辦 當日有大約10款壽司再加甜品 每一樣食材都好新鮮令人一試難忘😍一路品嚐已經一路期待緊下一次🤗
黎自東京三星米之蓮嘅壽司餐廳!❤️

餐廳無論中午或者晚餐時間 都係廚師發辦
當日有大約10款壽司再加甜品 每一樣食材都好新鮮
令人一試難忘😍一路品嚐已經一路期待緊下一次🤗
2018-06-20 3177 瀏覽
餐廳門口入去之後喺一條長走廊開胃菜式喺蟹腳醃蟹肉微甜,依然可以食到蟹肉嘅鮮味同淡淡嘅海水味鮑魚 八爪魚 熟瀨尿蝦日本細海鹽同加上芥末嘅點綴不得不提喺啲芥辣好好未微辣中帶點甜直情可以生食八爪魚同鮑魚新鮮柔軟咬落小小彈 正呀燒吞拿魚 半熟外脆內嫩甘甜可口三色海膽最上面喺福岡海膽 季節性左下喺北海道馬糞海膽右下喺北海道紫海膽新鮮至極 甘甘地 擺入口幾秒就融曬但係可惜得少少 無得回味中場休息黑喉魚煎到啱啱好皮脆 肉鮮嫩 煮多一秒都會令到魚肉變柴襯右下嘅蘿蔔蓉令你煥然一新師傅喺到認真咁準備緊吞拿魚以下為壽司set逐粒逐粒上誠意,自己睇相有幾咁新鮮金目鯛小磯魚赤身中拖羅大拖羅熟蝦海膽軍艦again最後encore吞拿魚蓉手卷甜品喺蒸玉子
餐廳門口
入去之後喺一條長走廊
開胃菜式喺蟹腳醃蟹肉
微甜,依然可以食到蟹肉嘅鮮味同淡淡嘅海水味
鮑魚 八爪魚 熟瀨尿蝦
襯右下嘅蘿蔔蓉令你煥然一新

師傅喺到認真咁準備緊吞拿魚
以下為壽司set
逐粒逐粒上
誠意,自己睇相有幾咁新鮮

金目鯛

最後encore吞拿魚蓉手卷
甜品喺蒸玉子
2018-06-14
2018-06-18 2534 瀏覽
自從知道壽司佐藤準備來香港 已經一直找朋友幫忙預約 我們自己也打過幾次電話他們說暫時不接受預約 只接受邀請Well, play hard to get I’m in. 最後多得閏密的吃貨家人幫忙終於在一個月前訂到這一行八人的位置廚師發板的三星米之蓮除了志魂 就只有壽司佐藤 我們今天預約了的是晚上六時至八時不得不說魚生的確非常新鮮 海膽一共有三款來自北海道的 鮮甜但鮑魚並沒有比志魂出色全晚最欣賞的就是安康魚肝 非常幼滑香甜好想來一個encore 師傅很年輕非常好玩環境也非常好 一個很好的經驗只是價錢真的比較貴可以考慮再回去吃午餐🥣

最後多得閏密的吃貨家人幫忙
終於在一個月前訂到這一行八人的位置