2019-11-25 80 瀏覽
行過肚餓,見天氣凍凍地就諗住搵啲熱嘢食下啦!行過見到呢間主打魚湯烏冬,價錢又正正常常唔太貴就入嚟試下。我地兩個人嗌咗2份魚湯烏冬第一份係炸豬扒,第二份係炸雞。炸豬扒我覺得幾唔錯,脆皮唔太厚,豬肉鬆軟成塊豬都好大塊,唔係簿切,食落有咬口。炸雞係脆嘅,但有少少炸得老咗,食落有啲柴。不過份量真係好多,有誠意!個湯底好濃魚味,唔會太咸,勁好飲!烏冬就有咬口,亦都係好大碗。而配炸物係一個幾好嘅配撘。值得推介!
行過肚餓,見天氣凍凍地

我地兩個人嗌咗2份魚湯烏冬

第一份係炸豬扒,第二份係炸雞
炸豬扒我覺得幾唔錯,脆皮唔太厚,豬肉鬆軟
成塊豬都好大塊,唔係簿切,食落有咬口。

炸雞係脆嘅,但有少少炸得老咗,食落有啲柴。
不過份量真係好多,有誠意!

個湯底好濃魚味,唔會太咸,勁好飲!
烏冬就有咬口,亦都係好大碗。
而配炸物係一個幾好嘅配撘。
值得推介!
2019-11-19 2112 瀏覽
今日同隻佬終於出到街 ... 係呢個亂世中,完全冇心機出街 ... 今日要過海做野 ... 順便搵野食下 !! 大家都知鰂魚涌好多美食,我地最後選左呢間,只因為佢足料同我好想飲魚湯 !!今日黎到 12點左右,我地唔駛等位,但原來我地只係早左 ... 因為我地坐底左 5分鐘左右已經 FULL HSE,都幾誇 !! 証明我地冇選錯餐廳 ~~ 一場黎到梗係試下佢既 限量版啦 ! 本來想叫 蕃薯蜆蝦魚湯烏冬,賣哂 ... 咁好啦,再選 ... 我諗緊 鯛魚濃湯鮮蟹湯烏冬 定 極鮮象拔蚌貝柱蟹捧烏冬好 ... 最後清清地,叫左後者 !! 太增札喇 ~~~估唔到咁大碗 ~~~ 我頭先仲想叫多個小食,隻佬叫我睇定D,都真係好彩 !份量一D都唔孤寒,成隻細既象拔蚌,仲有好多貝柱,個湯堅鮮甜,魚味濃,個膠質仲痴住個咀 !! 唔錯 ~ 個象拔蚌侍應姐姐話叫我先夾起佢放碗,如果唔係老左唔好食 !! 都切得算大片,入口爽甜,沒有調味,本身既甜 !! 仲有貝柱又係勁甜 !! 入面既烏冬應該係稻亭黎,正 ~~ 最愛 !! 但隻佬覺得湯飯應該夾 D,但我今日好想食烏冬 !! 哈哈 ~~ 入面既配菜勁多,有黃芽白/

份量一D都唔孤寒,成隻細既象拔蚌,仲有好多貝柱,個湯堅鮮甜,魚味濃,個膠質仲痴住個咀 !! 唔錯 ~ 個象拔蚌侍應姐姐話叫我先夾起佢放碗,如果唔係老左唔好食 !! 都切得算大片,入口爽甜,沒有調味,本身既甜 !! 仲有貝柱又係勁甜 !! 入面既烏冬應該係稻亭黎,正 ~~ 最愛 !! 但隻佬覺得湯飯應該夾 D,但我今日好想食烏冬 !! 哈哈 ~~ 入面既配菜勁多,有黃芽白/ 海帶 / 木耳太正喇 ~~ 乜野口感都齊哂 !

到隻佬叫左吉列豬肉魚湯烏冬,咪就係佢話個魚湯都唔錯,但如果配飯既話會開心D,佢話呢間既野都好食,唯一可以壇一下就係塊豬扒唔夠肥,所以炸完會乾身少少。

我地下次要試湯飯 ~~ 哼 !!
2019-11-17
 最近少左出旺角區搵食走左去港島搵食隔左一排無去鯛魚湯專門店印左新餐牌有新菜式最搶眼就係原隻龍蝦湯飯或烏冬$138一碗呢度既魚湯係花長時間熬煮而成味道特別濃鮮,隔住都聞到魚鮮味有多種食材配搭濃湯每一啖都係魚既精華所在,相當滋潤健康 原隻波士頓龍蝦烏冬上菜時會有底火熱住所以食到最尾都係熱既 龍蝦鉗會預先幫你整過簡單就可以拆肉來吃啖啖鮮味,感覺豪華豐富 麵條吸滿濃湯,感覺特別嫩滑彈牙湯底夠鮮甜,一絲油膩感都沒有另外仲可以追加食材但有一隻龍蝦已經相當足夠就沒有添加了 龍蝦已預先開邊,用叉就可以起肉食都相當彈牙,將龍蝦膏混埋入湯食更滋味 小吃點了炸餃子雞翼釀入肉餡再炸香外層雞皮夠脆口,餡料仍然有肉汁 另外有好多款日式定食個人就最推薦呢款炸豬扒一款有沙律,魚湯,白飯,厚炸豬扒 沙律菜都比得多,夠新鮮,添加了少許芝麻醬 厚切豬,麵衣脆,肉多汁配埋沙律醬食一流 配一碗魚湯,一樣可以品嚐到店家招牌湯鰂魚涌海堤街6-16號龍景大廈地下3A舖Shop 3A, G/F, Dragon View House, 6-16 Hoi Tai Street, Quarry Bay
 最近少左出旺角區搵食
走左去港島搵食
隔左一排無去鯛魚湯專門店
印左新餐牌有新菜式

最搶眼就係原隻龍蝦湯飯或烏冬
$138一碗
呢度既魚湯係花長時間熬煮而成
味道特別濃鮮,隔住都聞到魚鮮味
有多種食材配搭濃湯
每一啖都係魚既精華所在,相當滋潤健康
 原隻波士頓龍蝦烏冬
上菜時會有底火熱住
所以食到最尾都係熱既
 龍蝦鉗會預先幫你整過
簡單就可以拆肉來吃

啖啖鮮味,感覺豪華豐富

麵條吸滿濃湯,感覺特別嫩滑彈牙
湯底夠鮮甜,一絲油膩感都沒有
另外仲可以追加食材
但有一隻龍蝦已經相當足夠就沒有添加了
 龍蝦已預先開邊,用叉就可以起肉食
都相當彈牙,將龍蝦膏混埋入湯食更滋味
 小吃點了炸餃子雞翼
釀入肉餡再炸香
外層雞皮夠脆口,餡料仍然有肉汁
 另外有好多款日式定食
個人就最推薦呢款炸豬扒
一款有沙律,魚湯,白飯,厚炸豬扒
 沙律菜都比得多,夠新鮮,添加了少許芝麻醬
 厚切豬,麵衣脆,肉多汁
配埋沙律醬食一流
 配一碗魚湯,一樣可以品嚐到店家招牌湯
鰂魚涌海堤街6-16號龍景大廈地下3A舖
5 分鐘 (堂食)
2019-11-13 83 瀏覽
剛巧路過鰂魚涌 先找尋有人性鋪頭一查看到此店立馬試試魚湯湯底當然夠味炸豬扒外脆內軟麵彈牙感亦足感到一舊水食都算係咁埋單發現 what? 五十幾蚊?個裝修都唔止啦建議快點加價吧同場加影有人性既員工新聞討論 所以必須再食竟然唔洗排隊 香港人做緊乜野?
剛巧路過鰂魚涌
先找尋有人性鋪頭
一查看到此店立馬試試

魚湯湯底當然夠味
炸豬扒外脆內軟
麵彈牙感亦足

感到一舊水食都算係咁

埋單發現 what? 五十幾蚊?
個裝修都唔止啦
建議快點加價吧

同場加影有人性既員工新聞討論
所以必須再食
竟然唔洗排隊 香港人做緊乜野?
2019-11-10 722 瀏覽
朋友早排睇咗飲食節目「香港美食一條街」,知道鰂魚涌有間「鯛魚魚湯專門店」,說很想一試,問我是否可以做嚮導,既然友人叫到,我當然樂意奉陪。餐廳位於海堤街龍景大廈地下,門口有一大塊木刻名牌,加上和式拉門,很有日系感覺。店內地方不大,設計以木調和黑白啡的配搭為主,裝潢簡潔。由於揀了個較早時段到訪,進店時還沒有其他食客,所以有點似包場一樣,感覺特別舒適寫意。翻開桌上餐牌細看,食物選項甚多,單是魚湯烏冬就經有成廿幾款,令人眼花繚亂,另外亦有多款鯛魚魚湯飯、鯛魚定食、小吃及飲品。如果想吃得豐富一點,更可以追加鮑魚、花膠、魚肚、帶子、鯛魚片等等,全部明碼實價。餐廳以鯛魚湯做主打,當然不可以錯過,我哋揀咗鮑魚花膠魚肚魚湯烏冬、吉列豬扒定食,另外再加咗餃子雞翼同罐裝飲品 (+$6)。鮑魚花膠魚肚魚湯烏冬 ($138),先呷一口湯,味道果然不錯,湯色奶白,膠質豐富,魚味鮮濃,應該用足料熬成,令人喝得很滿意,絕非浪得虛名。再挾起手打烏冬,滑溜彈牙,帶麵粉香;魚肚吸滿魚湯,非常入味,很討人喜歡。鮑魚雖是罐頭貨,但質素亦不俗,食落彈牙味鮮,兩個人分享,一人一隻唔使爭。花膠看起來雖然細細隻,不過原來膠質都幾重,而
鮑魚花膠魚肚魚湯烏冬 ($138),先呷一口湯,味道果然不錯,湯色奶白,膠質豐富,魚味鮮濃,應該用足料熬成,令人喝得很滿意,絕非浪得虛名。再挾起手打烏冬,滑溜彈牙,帶麵粉香;魚肚吸滿魚湯,非常入味,很討人喜歡。鮑魚雖是罐頭貨,但質素亦不俗,食落彈牙味鮮,兩個人分享,一人一隻唔使爭。花膠看起來雖然細細隻,不過原來膠質都幾重,而且吃起來亦很鮮甜爽口。
餃子雞翼 ($40) 雞翼釀入了豬肉餡,外形脹卜卜,一口咬下,外皮焦香、帶少許甜,入面餃子餡有雞肉的鮮味,食落有口感之餘仲十分 juicy,啖啖肉。
至於另一客吉列豬扒定食 ($85) 上桌時就配有鯛魚濃湯、中華沙律。魚湯每日新鮮自家煲,入口鮮甜濃郁,喝起來啖啖滋味。主角厚切豬扒有成手掌咁大塊,份量十足,外層的吉列炸衣入口鬆脆,清爽不油,而且咬下仍有肉汁,配搭白米飯吃,很是滿足。
餐廳不設加一服務費,埋單兩個人不用 $300,非常抵食。
2019-11-10
2019-11-06 67 瀏覽
眾所周知關西沿海最出名鯛魚,而鯛魚湯更是當地名物,要在香港嘆鯛魚食品就非這間專門店莫屬了!餐廳雖小,但裝修十分の日式,點了菜後便立即座無虛席了!先來的是飲料,朋友先點了麵豉湯,我就點了名字令人難以啟齒的蜜桃成熟時,朋友見狀立即點了紫色夢幻來解解渴!之後,店員為我們端來了三款小食,包括汁燒烏賊,雞塊唐揚和餃子雞翼,三款都十分香口美味,最應該拿來佐酒!最後到了我們的主食,朋友叫了一客汁燒雞扒手打烏冬,當然湯底就是選用了鯛魚鮮湯,我喝了一口,果真鯛魚味濃!而我則叫了一客鯛魚吉列豬扒定食,這客定食份量十足!湯菜汁扒飯,無一馬虎!其實光是以鯛魚湯餸飯都經已十分滿足!可能我們胃口太大,以致小小的桌子不夠擠滿豐盛的食物呢!

餐廳雖小,但裝修十分の日式,點了菜後便立即座無虛席了!

而我則叫了一客鯛魚吉列豬扒定食,這客定食份量十足!

湯菜汁扒飯,無一馬虎!其實光是以鯛魚湯餸飯都經已十分滿足!

可能我們胃口太大,以致小小的桌子不夠擠滿豐盛的食物呢!
2019-11-02 54 瀏覽
今天过来朋友家吸貓🐱看到魚湯專門店有推薦,就順路過來吃晚飯🥣沒想到出乎我的意料魚湯很鮮美,手打烏冬很入味,肉跟蔬菜🥬都很多,真是很大份。泡菜豚肉味道很特別,特殊醃製後,肉的鮮美跟醬汁融合在一起,還有小小辣,很下飯。跟餐還有沙律🥗蔬菜🥬新鮮,營養豐富多樣。我朋友的這一份,也很讚👍牛肉味道也很鮮美,肥牛多汁,融入了醬料的甜,就不會覺得膩他們家還有好多其他的特色菜,下次可以過來嘗試一下。 美好的一個晚上🌃

魚湯很鮮美,手打烏冬很入味,肉跟蔬菜🥬都很多,真是很大份。

跟餐還有沙律🥗蔬菜🥬新鮮,營養豐富多樣。

2019-10-31 617 瀏覽
幾個月無見朋友,他突然間有一天找我吃飯,說有一間日式餐廳非常有名,這間店特別推介湯底是用鯛魚來淆制。聽完之後十分吸引,所以一口答應朋友星期日應約。可能是星期日關係我們原定早早六點半到餐廳,已經看到餐廳內已經有幾枱客人,就坐後店員都很快手拿餐牌給我們點餐! 食物款式都很多有拉面烏冬之外,還有吉列定食和日式小食,最後我們當然點了店內出名的鯛魚湯底:日本帶子三文魚籽湯飯,蒜片牛粒手打烏冬! 還有二杯特色飲品: 星空荔枝,魔幻王國日本帶子三文魚籽湯飯 - 湯底味道極濃厚,配菜非常多,魚湯加上湯飯配搭一流,加上帶子和三文魚籽,鮮味十足!蒜片牛粒手打烏冬 超豐富烏冬定食,首先烏冬面上已經有很多配菜,蔬菜顏色配搭得七彩賓氛非常好吸晴,大大粒軟淋淋牛肉粒一點都不韌有濃郁牛味旁邊還有數片炸蒜脆卜卜在旁更有新鮮沙律感覺清新而不膩,最後不少得稱讚湯底,令清淡無味烏冬浸上鯛魚湯底令整個烏冬昇華百倍星空荔枝 眼望整杯飲品都好夢幻,上層帶有閃閃令紫色用是蝶豆花染色,下層是淡淡荔枝香味魔幻王國 下層亦是採用了蝶豆花染上紫色帶了一種神秘感覺,下層配上薑味暖暖胃,適合冬天喝之選

蒜片牛粒手打烏冬

星空荔枝

魔幻王國
2019-10-28
2019-10-30 60 瀏覽
一向好喜歡吃魚湯湯飯、鰂魚涌這家採用鯛魚製作的魚湯泡飯好吸引!。即使店子小、仍然吸引到不少街坊客光顧。有多款湯飯和烏冬可選。點了推介的皇帝蟹腳海膽湯飯、盛到滿滿的鍋裡有四五片海膽、份量十足而且好鮮甜! 呷一口魚湯、奶白色的好鮮、原來以鯛魚煲的魚湯更蘊含豐富蛋白質、氨基酸和骨膠原、作為女仔一定要補一補。皇帝蟹棒亦啖啖肉夠鮮甜~ 不得不提魚湯飯裡加入了海帶、紫菜肉碎、豆卜等、口感好豐富啊! 其實一個人吃真的非常飽肚!友人點的蕃薯蜆虎蝦魚湯泡飯也好正而且好多蜆和蝦啊!蕃薯蜆唔算細隻、冇沙仲幾甜。另外加了$18有四條蟹棒、幾抵食~會再回頭的小店

有多款湯飯和烏冬可選。

會再回頭的小店

2019-10-29 42 瀏覽
這天朋友相約一同吃飯, 餐廳位於地鐵站的附近,路程只需三分鐘左右,地理上十分方便,快捷,餐廳主打的就是鯛魚湯底。沒有不試的理由,而我更點選性價比極高的 ,蕃薯蜆大蝦魚湯湯飯, 全因為正在做大優惠。 價錢只需88元,大優惠果然是超值的。 原隻大蝦, 毫不吝嗇,加上大量的蕃薯蜆,令整個味道,鮮味更為豐富。味道方面,鯛魚濃湯,味道濃郁,鯛魚湯帶又膠質,感覺鮮甜,不腥又不油膩。 配搭米飯,米飯可吸收湯底的精華, 令整個米飯的味道更為提升。

2019-10-28 56 瀏覽
such a huge lobster. very eye catching.we ordered angus beef with udon in tomato soup and also a boston lobster with soup rice.I like the beef with udon. the tomato soup was yummy and still quite warm after a certain period of time that I finished fighting with lobster, which was quite big so it wasn't easy to handle. the soup rice was delicious but i wish the lobster can be richer taste.
boston lobster with soup rice
2019-10-28 180 瀏覽
 怎樣界定一碗好的魚湯呢?一碗奶白色的魚湯,香氣撲鼻,魚味濃郁正正就是一碗靚魚湯!這間位於鰂魚涌的鯛魚魚湯專門店,如他們餐牌所述,魚湯並非選用一般雜魚,而是採用高蛋白低脂肪的鯛魚,魚湯經過十多小時餚製,成為鮮甜奶白色的湯底。鯛魚濃湯鮮蟹湯飯 ($138)👍👍👍👍👍每到入秋時份,蟹就特別肥美多膏,這個鯛魚濃湯鮮蟹湯飯用了奶白色的鯛魚湯加入原隻新鮮螃蟹,令味道鮮上加鮮,新鮮的蟹肉鮮甜又多膏。鐡鍋放在火爐上保持溫度,湯飯加入了旺菜、木耳絲和飯素,令口感增添。這個鯛魚濃湯鮮蟹湯飯 是每日限量發售,想食就要早些去啦!鮑魚花膠魚肚魚湯烏冬 ($138)👍👍👍👍👍這碗魚湯烏冬,有三樣主要材料,分別是鮑魚、花膠和魚肚。鮑魚有兩隻,size有成隻湯匙咁大,入口軟稔又帶點咬口;厚身的魚肚有六件,索滿湯汁,十分美味;花膠是原隻花膠仔,有六隻,入口軟滑,食完皮膚都覺得滋潤哂。烏冬還配有旺菜、木耳絲、京蔥、油揚和海草。奶茶 (+$8)👍👍👍👍晚市跟餐飲品半價優惠。門面餐廳內部餐牌

鯛魚濃湯鮮蟹湯飯 ($138)
👍👍👍👍👍
鯛魚濃湯鮮蟹湯飯

這個鯛魚濃湯鮮蟹湯飯 是每日限量發售,想食就要早些去啦!

鯛魚濃湯鮮蟹湯飯

鮑魚花膠魚肚魚湯烏冬 ($138)
👍👍👍👍👍

👍👍👍👍
奶茶 (+$8)

晚市跟餐飲品半價優惠。

門面

餐廳內部

餐牌
2019-10-25
2019-10-25 143 瀏覽
鯛魚湯配原隻波士頓🦞🦞食得多芝士焗龍蝦 轉下口味試下原隻龍蝦湯飯1.原隻波士頓龍蝦湯飯一煱熱騰騰龍蝦湯飯送到枱上 龍蝦🦞有手掌般大小 真係嚟個Give me five🙌🏼當中還有不少配菜, 包括黃菜絲, 木耳絲, 京蔥, 油揚絲和海草, 材料好豐富攪拌一下之後連同鯛魚湯 飯一齊食大滿足2.安格斯牛肉蕃茄鯛魚湯烏冬選用咗安格斯牛肉肉質厚實份量亦都比較多放入去湯粉牛肉仍然保持嫩滑烏冬採取稻庭烏冬 非常彈牙本人比較少食番茄湯麵 因為比較酸加鯛魚湯一齊令到成碗蕃茄湯特別甜香味濃郁兩者來講我比較喜歡食蕃茄鯛魚湯😍
鯛魚湯配原隻波士頓🦞🦞

安格斯牛肉蕃茄鯛魚湯烏冬
波士頓龍蝦鯛魚湯飯
安格斯牛肉蕃茄鯛魚湯烏冬
2019-10-23 55 瀏覽
早前看電視飲食節目介紹了鰂魚涌,看到有很多不同的美食,難得今天放假,專程約了住附近的朋友跟我共晉晚餐😃來到海堤街和海光街一帶,短短的路程已有十數間不同的店鋪,當我還心大心細諗緊食邊間好既時候,朋友就立馬推介了以下這家店,他說他已多次光顧且一定不會令我失望。由於時間尚早不用等位,但吃到一半的時間店內已坐無虛席😌這裡主打鯛魚湯底,除了低脂外,魚骨還有大量骨膠原👍🏼安格斯牛肉蕃茄鯛魚湯配手打烏冬 $88魚湯果然非常出色,鮮味十足,味道跟家裡飲到的不相伯仲😋烏冬彈牙👍🏼牛肉更是出色,肉味濃之餘還好像怎麼也吃不完雞塊唐揚 $42即使是炸物但雞肉仍能十分嫩滑,更配上火箭菜,誠意十足日本帶子配手打烏冬 $78即使少了蕃茄但味道也絕不遜色,還有大量木耳絲、腐皮絲和紫菜,帶子鮮甜彈牙蜜桃成熟時 $12粒粒桃 $12

由於時間尚早不用等位,但吃到一半的時間店內已坐無虛席😌

這裡主打鯛魚湯底,除了低脂外,魚骨還有大量骨膠原👍🏼

安格斯牛肉蕃茄鯛魚湯配手打烏冬 $88

雞塊唐揚 $42
即使是炸物但雞肉仍能十分嫩滑,更配上火箭菜,誠意十足

日本帶子配手打烏冬 $78

蜜桃成熟時 $12

粒粒桃 $12
2019-10-19
2019-10-21 58 瀏覽
🔎 鰂魚涌海堤街6-16號龍景大廈地下3A舖*📍 鯛魚魚湯專門店.蒜片牛粒定食($105)雖然呢到主要係魚湯飯出名,但見蒜片牛粒呢個都係必點推介.加上朋友有叫湯飯.所以都想試下定食.牛粒份量都幾多,旁邊有好多蒜香片,可以一齊加埋落飯到食.的確幾惹味,日本帶子三文魚籽湯飯($128)鮮魚熬製嘅湯非常甜,奶白色湯無花無假.三文魚籽都幾多,而且又大粒.仲有日本嘅帶子,飯量都算多.料同飯都十分充足.果然真係魚湯專家,而且價錢都好公道.餃子雞翼($40)雞翼去骨再釀餃子餡入內,的確係非常考功夫.雞翼漲卜卜咁,充滿住陷料.都幾大隻,十分惹味吸引.
🔎 鰂魚涌海堤街6-16號龍景大廈地下3A舖
📍 鯛魚魚湯專門店

蒜片牛粒定食($105)

日本帶子三文魚籽湯飯($128)

餃子雞翼($40)