不嬲都鍾意食烏冬,但係香港唔算好多專食烏冬嘅餐廳,朋友介紹呢間,話唔單止烏冬好味,而且湯底都係一流,咁就一於嚟試吓啦。一嚟到,就見到入面好多客人,好彩啱啱好有位。佢嘅Menu圖文並茂,好方便睇。不過佢嘅每樣食物都好吸引,搞到我都唔知揀邊樣好。咁我就揀咗個廣島蠔烏冬,另加煙三文魚同鯛魚。一上枱,估唔到個烏冬咁大碗,而且另加嘅餸係另外拎碗仔上,睇落好豐富呀。見到佢個湯底真係奶白色嫁,試飲咗一啖,好濃嘅魚湯味,但食落真係一啲味精都冇,呢個湯底一定花左好多心機同材料去煲。而且烏冬十分彈牙,同喺日本食嘅一樣口感。我另加嘅煙三文魚唔單止賣相靚,食落都好好味,估唔到煙三文魚同烏冬都咁夾喎。朋友叫嘅吉列豬扒烏冬睇落仲豐富呀,吉列豬扒好大舊,我試咗一舊,豬扒炸得好香脆,而且夠晒厚,味道仲好過出面專食吉列嘅餐廳。呢間烏冬店又足料又抵食,湯底仲好鮮味添,感覺好健康。唔怪得咁多客人啦,下次一定要再嚟食呀。

2019-10-03 65 瀏覽
鯛魚魚湯專門店 (鰂魚涌).鯛魚濃湯鮮蟹烏冬.蟹非常肥美,充滿蟹膏,配上昆布,娃娃菜等,非常鮮甜,我可以飲曬佢成個湯!.日本帶子手打烏冬.帶子又大又肥,湯底充滿魚香,正!.—————————————————————-.📌鯛魚魚湯專門店 (鰂魚涌)鰂魚涌海堤街6-16號龍景大廈地下3A舖.—————————————————————-
鯛魚魚湯專門店 (鰂魚涌)

鯛魚濃湯鮮蟹烏冬

日本帶子手打烏冬
帶子又大又肥,湯底充滿魚香,正!
—————————————————————-
📌鯛魚魚湯專門店 (鰂魚涌)
鰂魚涌海堤街6-16號龍景大廈地下3A舖
—————————————————————-
2019-10-02 57 瀏覽
今日朋友介紹去鰂魚涌有間叫:鯛魚魚湯專門店;魚湯是用鯛魚煲十多個鐘而成,湯底足料非常好飲。我聽了當然答應同佢去啦!間鋪頭地方唔算太大,但食到咁上下已經有很多人排隊,好彩我地早一步到,我就叫左碗:鮑魚花膠魚肚:手打烏冬$138 ,鮑魚有2隻細細隻都幾彈牙,花膠滑嘟嘟腍腍地,有好多塊可補骨膠原,魚肚超厚身,加上有好多葱花香和木耳爽口,仲有濃郁呈牛奶白既香甜鯛魚湯,爽滑彈牙烏冬和所以食材吸入晒魚湯味,簡直是絕配,食唔停口。而朋友點左新推薦既波士頓龍蝦:手打烏冬$138,仲配埋火滾住熱騰騰咁上檯,估唔到有全隻龍蝦有我手掌隻半大,肉質鮮甜又實肉非常新鮮,提供埋工具夾碎d蟹殼,而烏冬滑嘟嘟,都是有木耳和葱花,碗鯛魚湯朋友飲到舐舐脷,見佢飲得咁開心,我都食得更加開心。而晚市餐飲半價叫了杯滴漏奶茶$8,都幾香滑濃郁,水蜜威尼斯$18,有清甜水蜜桃🍑梳打味同超多蘆薈粒,好爽口!+++++++++++++++如果大家喜歡💕我寫既食評,麻煩比個❤️鼓勵一下我,我會寫更多更好既食評比大家!😊

+++++++++++++++
  • 鮑魚花膠魚肚魚湯烏冬
  • 原隻波士頓龍蝦湯烏冬
2019-10-01 58 瀏覽
今天和朋友去參加一天遊,回程就去側魚涌食晚餐,朋友住鰂魚涌佢試過(鯛魚魚湯專門店)說鯛魚湯非常好飲,所以就去試下果然好好味。我叫左個鮑魚花膠魚肚手打烏冬$138,鮑魚應該是罐頭鮑都好爽和鮮甜,花膠煮得腍左些但有好多塊,魚肚好厚身而且仲超爽,嗦左D魚湯極讚,加上有好多葱花、爽口木耳和海帶,湯是用鯛魚作湯底,鯛魚營養價值高,低蛋脂肪、高蛋白質、鯛魚骨有豐富骨膠原,煲十多小時而製成,奶白色像飲牛乳,味道鮮甜,所以我全部鯛魚湯全飲光光,$138淨飲湯都值回票價啦!極鮮象拔蚌貝柱手打烏冬$128,象拔蚌好鮮甜嫰滑又爽脆,有好多貝柱一樣好鮮甜又十分新鮮,烏冬彈牙滑嘟嘟,加上鯛魚湯真好好飲,就算遠一點都值得下次再去食。晚餐order飲品仲可以半價。我們叫左杯(紫色夢幻$18),原來是提子、蘆薈粒、梳打水加冰,蘆薈粒爽口唔錯幾好飲。熱檸水$8,我朋友真是無介紹錯,非常滿足的一餐。✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨如果大家喜愛我寫既食評📝,麻煩幫幫手比個愛的鼓勵❤,我會寫更多豐富既食評比大家!🤤✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨

✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨
✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨
2019-10-01 62 瀏覽
雖然Quarry Bay無咩特別地方行街,但是勝在有很多餐廳,所以很多時候我和🐽都會特地來這邊吃飯。我們今天決定走遠一點,看一看有什麼特別的餐廳。在轉角處發現有一家坐滿了人的餐廳,主打鯛魚魚湯,我們就儘管試一下好不好吃。🍽 原隻波士頓龍蝦湯烏冬這裡有很多海鮮選擇,我看見很多人都叫了這款龍蝦湯,所以就立馬也叫了一個來試一試。我原本吧以為龍蝦只是配料,但喝了一口湯後發覺原來魚湯也吸收了龍蝦的鮮味,令湯頭更加濃郁,味道豐富🤤這個有一個小型火爐一起上,保持湯的溫度。店員很貼心地提醒我要快點吃龍蝦肉,不然會越煮越老。龍蝦足足有前臂那麼長,裡面的肉很厚,非常新鮮!我個人喜歡烏冬,就算吃到最後也不會軟身,仍然非常彈牙👍🏻🍽安格斯牛肉蕃茄鯛魚湯烏冬🐽選擇了肉類的烏冬。這個沒有附上一個小火爐,但是一端上的時候那座高高的牛肉山也令人有驚喜。本來以為只有幾片牛肉片,但是店家很貼心地沒有把牛肉煮得全熟,用湯的餘溫把牛肉慢慢煮熟,令我 們吃的時候不會過老。而且牛肉片的肉味很重,非常鮮味,果然是安格斯牛肉的class😎這個蕃茄魚湯也非常鮮甜,不會被蕃茄的酸味掩蓋過鯛魚的鮮甜。另外還叫了墨魚丸加餸,非常喜歡這款黑色

🍽 原隻波士頓龍蝦湯烏冬

🍽安格斯牛肉蕃茄鯛魚湯烏冬
🐽選擇了肉類的烏冬。這個沒有附上一個小火爐,但是一端上的時候那座高高的牛肉山也令人有驚喜。本來以為只有幾片牛肉片,但是店家很貼心地沒有把牛肉煮得全熟,用湯的餘溫把牛肉慢慢煮熟,令我 們吃的時候不會過老。而且牛肉片的肉味很重,非常鮮味,果然是安格斯牛肉的class😎這個蕃茄魚湯也非常鮮甜,不會被蕃茄的酸味掩蓋過鯛魚的鮮甜。另外還叫了墨魚丸加餸,非常喜歡這款黑色的墨魚丸,我認為墨魚味比較重。

2019-09-29 75 瀏覽
薯絲蝦配豬骨湯烏冬$48豬骨湯底不會太油膩,欣賞烏冬非常煙韌,而且份量很多。配菜更有木耳,海帶,以及娃娃菜,最適合營養寶寶。至於薯絲蝦也有五大件,香脆不油膩。外層有薯絲包著蝦肉,中間更有一點類似魚肉的材料,吃下去特別之餘,也不失美味。 不過薯絲蝦味道較為清淡,配上沙律醬一起吃會更好。這裡的下午茶餐還奉送咖啡或茶,咖啡屬水準之內,咖啡和奶的比例調配得剛好。此份量作為午餐也十分飽肚,性價比高,可以一試。
薯絲蝦配豬骨湯烏冬$48

此份量作為午餐也十分飽肚,性價比高,可以一試。
鯛魚魚湯專門店 估唔到有一間小店隱身於鰂魚涌地鐵站附近今次走過去搵食,以為晚市無咩人唔洗排隊點知幾乎爆場,大約等位15-20分鐘先入到座,真係失算,不過幸好天氣唔太熱,都可以接受日頭要排隊就未必會食以魚湯做主打,配麵烏冬,或湯飯健康有營養又不油膩今次有最新店家推介既極鮮象拔蚌貝柱烏冬 $128 單看圖片份量已經覺得好誇張,份量多,而且用上靚料海鮮吸引力好大,就點了一個試試看再來另一個主食就叫了定食套餐,吉列豬扒定食 D2 ($85)吉豬扒水準極高,幾乎同某日式吉列名店睇齊,但價錢只要佢一半埋單同老闆傾左幾句,我估有200克豬扒,佢答我唔止,份量認真豪氣另外仲有吉列廣島蠔定食同樣價錢 大約10分鐘就開始上菜座位比較細,唔好帶咁多野入座比較好極鮮象拔蚌貝柱烏冬 $128 我仲加多一隻鮑魚添 $28一隻,另上用魚湯加蔬菜上面放一隻鮑魚 ,夠彈牙,滷入味主菜上場,同圖片一樣咁霸氣有蟹棒2條,豆皮,貝柱廿幾粒,海帶,象拔蚌片鮮味大爆發,魚湯呈奶白色,鮮香濃郁,一碗麵既靈醜就在於湯底,呢個湯,獨特鮮香,一絕食起上來完全沒有一絲油膩感~只有鮮味烏冬吸滿湯汁,嫩滑味美到我既吉列豬扒定食配以豬扒醬汁同沙
鯛魚魚湯專門店 估唔到有一間小店隱身於鰂魚涌地鐵站附近
今次走過去搵食,以為晚市無咩人唔洗排隊
日頭要排隊就未必會食
以魚湯做主打,配麵烏冬,或湯飯
健康有營養又不油膩
今次有最新店家推介既
極鮮象拔蚌貝柱烏冬 $128
單看圖片份量已經覺得好誇張,份量多,而且用上靚料海鮮
吸引力好大,就點了一個試試看
吉豬扒水準極高,幾乎同某日式吉列名店睇齊,但價錢只要佢一半
另外仲有吉列廣島蠔定食同樣價錢
大約10分鐘就開始上菜
座位比較細,唔好帶咁多野入座比較好

用魚湯加蔬菜上面放一隻鮑魚 ,夠彈牙,滷入味
主菜上場,同圖片一樣咁霸氣
有蟹棒2條,豆皮,貝柱廿幾粒,海帶,象拔蚌片
食起上來完全沒有一絲油膩感~只有鮮味
烏冬吸滿湯汁,嫩滑味美
到我既吉列豬扒定食
配以豬扒醬汁同沙律醬,仲有芝麻醬沙律菜
單看份量配搭,已經覺得非常有誠意,豬排即炸,外衣脆口,肉夠厚身,咬起來肉細緻仍然有肉汁
係一份炸得出色既豬扒,好回味,一樣配有一碗魚湯
15 分鐘 (堂食)
  • 吉列豬排
  • 魚湯烏冬
2019-09-24 65 瀏覽
今次係鰂魚涌小店,近排太忙,決定約朋友食返d健康野補補佢。今次揀咗必食之選,鮑魚花膠魚肚魚湯烏冬加蕃茄,睇相覺得好吸引,除咗烏冬仲可以揀湯飯,我朋友就食湯飯啦。食物嚟到,可以用喜出望外形容,超級足料,係超級😍鮑魚係x2,花膠完整一條,啲魚肚都好大件,女仔食可以shear,最鍾意個鮑魚,軟硬適中,感覺到廚師係好有心機,成碗簡直係性價比超高,推薦。另外重點左薯絲卷卷蝦,有誠意👍🏻因為伴碟嘅沙律係落咗沙律醋㗎😍雖然係炸物,但一啲都唔肥膩,我同朋友好快就KO一碟。仲有餃子雞翼,啖啖肉,食肉獸必點。6點入座,大把位揀,到7點半走已經有人係門口等,所以早食早享受,大家記得啦😊順帶一提,店舖係歡迎導盲犬架,值得表揚👍🏻

今次係鰂魚涌小店,近排太忙,決定約朋友食返d健康野補補佢。

另外重點左薯絲卷卷蝦,有誠意👍🏻

仲有餃子雞翼,啖啖肉,食肉獸必點。

順帶一提,店舖係歡迎導盲犬架,值得表揚👍🏻
喺日本旅行嘅時候,周圍都有鯛魚產品如鯛魚壽司,鯛魚刺身,蒸鯛魚等係好奇心嘅驅使下,一嚐便上癮🙈係香港,鯛魚主要都係用黎做刺身而鰂魚涌嘅呢間「鯛魚魚湯專門店」竟然以鯛魚熬成湯底再製成吾同食品真係不得不去食下呢🙆‍♀️.小店裝修係以木系為主嘅和日風,面積不大即使我地兩點幾到達,室內已經人頭湧湧咁好生意,相信食物質素一定有所保證👍.以鯛魚為湯底再變化出以海鮮為主嘅鯛魚湯烏冬,鯛魚湯飯亦有吾少日式定食,小食等吾同人嘅口味都有兼顧到,不錯👍.以小鐵鍋承載住烏冬,下面係迷你日式火爐造型創新獨特,令人眼前一亮,非常吸睛😍火爐裡設有蠟燭,令鍋物KEEP住溫度鍋物嘅配料亦相當豐盛!首先映入眼前嘅係原隻鮮蟹市面上嘅烏冬麵店一般都只係比蟹肉或蟹鉗以原隻呈上嘅真係少之又少湯頭呈乳白色,呷一口湯頭入口係濃郁嘅鯛魚香,鮮甜味好突出😋鮮蟹已經切好,方便食用蟹肉雪白,咬落非常嫩滑配料有油豆腐,木耳絲,白菜,蔥絲仲有大量嘅海帶,增添爽滑嘅口感底部係稻庭手打烏冬入口滑溜又彈牙,掛湯力十足💕.同樣都係以鯛魚熬制成嘅湯頭仲加入左大大粒嘅蕃薯蜆蕃薯蜆令鯛魚湯嘅鮮甜更突出🥰蕃薯蜆圍繞住成個鍋中間兩隻大蝦,蝦肉結實又嫩滑,非常新解鮮

喺日本旅行嘅時候,周圍都有鯛魚產品
如鯛魚壽司,鯛魚刺身,蒸鯛魚等
係好奇心嘅驅使下,一嚐便上癮🙈
係香港,鯛魚主要都係用黎做刺身
而鰂魚涌嘅呢間「鯛魚魚湯專門店」
竟然以鯛魚熬成湯底再製成吾同食品
真係不得不去食下呢🙆‍♀️

小店裝修係以木系為主嘅和日風,面積不大
即使我地兩點幾到達,室內已經人頭湧湧
咁好生意,相信食物質素一定有所保證👍

以鯛魚為湯底
再變化出以海鮮為主嘅鯛魚湯烏冬,鯛魚湯飯
亦有吾少日式定食,小食等
吾同人嘅口味都有兼顧到,不錯👍

以小鐵鍋承載住烏冬,下面係迷你日式火爐
造型創新獨特,令人眼前一亮,非常吸睛😍
火爐裡設有蠟燭,令鍋物KEEP住溫度
鍋物嘅配料亦相當豐盛!
首先映入眼前嘅係原隻鮮蟹
市面上嘅烏冬麵店一般都只係比蟹肉或蟹鉗
以原隻呈上嘅真係少之又少
湯頭呈乳白色,呷一口湯頭
入口係濃郁嘅鯛魚香,鮮甜味好突出😋
鮮蟹已經切好,方便食用
蟹肉雪白,咬落非常嫩滑
配料有油豆腐,木耳絲,白菜,蔥絲
仲有大量嘅海帶,增添爽滑嘅口感
底部係稻庭手打烏冬
入口滑溜又彈牙,掛湯力十足💕

同樣都係以鯛魚熬制成嘅湯頭
仲加入左大大粒嘅蕃薯蜆
蕃薯蜆令鯛魚湯嘅鮮甜更突出🥰
蕃薯蜆圍繞住成個鍋
中間兩隻大蝦,蝦肉結實又嫩滑,非常新解鮮
配料上都係有海帶,油豆腐,木耳等等
不過底部吾係烏冬,而係湯飯
粒粒湯飯吸盡鯛魚湯嘅精華,好香口😋

其實係菠蘿蘆薈同水蜜桃蘆薈梳打🙈
甜度恰到好處,最重要嘅係有好多蘆薈粒呀😈

2019-09-21
2019-09-24 70 瀏覽
今日居然係側魚涌塭到一隱世美食,接太太放工,路過側魚涌海堤街,見到有間叫(鯛魚)魚湯專門店,應該係新開嘅,以前都唔覺有係度,就入去試吓,太太揀咗一個吉列豬扒定食,飲品要熱蘋果樂園,我就睇咗好耐都唔知食乜好,因太多選擇,侍應見我好似有選擇困難証咁,就推介我食鯛魚濃湯鮮蟹湯飯,飲品要凍嘅魔幻王國,加多一個小食係餃子雞翼,飲品先到,我杯魔幻王國原來係羗茶呢嘅,但羗味濃郁,跟住就係小食餃子雞翼啦,炸到金黃色,皮好脆,其他兩款主菜差不多同一時間上,吉列豬扒定食包括有小食凍茄子,麵鼓湯,一大塊吉列豬扒同沙律菜,白飯一碗,一個定食套餐有咁多嘢食,真係超值,我嘅鮮蟹濃湯飯都好大碗,有個小火爐係嗰碗底下保溫,蟹好大肥美,又大,又鮮甜,鯛魚湯味道濃,一大碗鮮蟹鯛魚湯飯好快俾我食哂,下次再來試吓其他湯飯。

,見到有間叫(鯛魚)魚湯專門店,應該係新開嘅

,以前都唔覺有係度,就入去試吓,太太揀咗一個吉列豬扒定食

,飲品要熱蘋果樂園

,加多一個小食係餃子雞翼

,蟹好大肥美,又大,又鮮甜

2019-09-22 41 瀏覽
今日來到鰂魚涌探朋友,順便先食個午餐。朋友就推介咗呢間以鯛魚魚湯作主打的湯麵湯飯店,中午時間很多客人,好彩都等到有位。原隻波士頓龍蝦烏冬龍蝦大隻新鮮,鮮紅味美,鍋下還有用火熱住,保持溫度。龍蝦肉質鮮甜嫩滑,鮮味滲入湯底同烏冬中,而用鯛魚煮成的湯底呈奶白色,美味可口,烏冬彈牙煙韌,味道層次豐富。海膽湯飯,下面都用火熱住,令湯飯更淋身可口,海膽份量多,鋪在飯的面,鮮甜嫩滑,入口即溶,撈在飯內一齊食味道好夾。餐廳服務週到,價錢相宜,是在附近食午餐的好選擇。

原隻波士頓龍蝦烏冬

餐廳服務週到,價錢相宜,是在附近食午餐的好選擇。
2019-09-21 617 瀏覽
呢間位於鰂魚涌嘅鯛魚魚湯專門店一直享負盛名,每日lunch時間就會有一大班上班一族嚟排隊,上次兩個人排咗半個鐘先有位😹呢晚接朋友收工,打工仔都唔洗留喺到食dinner喇,所以唔洗等位就入得去。 冇咁多人,唔洗食得咁趕,食都食得舒服啲,可以慢慢享受😛由細到大都鍾意食魚湯米線、魚湯飯。呢到採用鯛魚熬成湯,營養價值高,擁有高蛋白質,脂肪又少啲,仲有豐富骨膠原添!!餐廳用咗大量鯛魚、秘製配料、時間熬煮湯底,比起傳統魚湯,除咗營養價值更高,魚味仲更鮮甜濃郁😋烏冬採用稻庭烏冬,口感非常彈牙,仲掛住鯛魚湯💯每碗烏冬都配好多昆布、木耳、豆卜,堆到碗嘢滿滿的😛極鮮象拔蚌貝柱烏冬($128)見個名都知啦,「極鮮」🤤象拔蚌新鮮又甜味突出,貝柱味道都非常鮮甜😛配上蟹棒,份量十足,食到好飽都要繼續食🤣吉列豬扒魚湯烏冬($85)吉列豬扒做得十分出色,能夠媲美吉列豬扒專門店嘅質素👍炸粉唔厚,外層炸得鬆脆,卻保留到豬肉豐富嘅肉汁同軟腍嘅肉質😋配上沙律醬同豬扒汁,兩者同吉列豬扒都十分匹配👍煙三文魚蟹籽沙律($45)好耐冇見過咁大碟咁足料又唔貴嘅沙律😭沙律菜、青瓜絲、煙三文魚配上大量蟹籽🤤,好食,必食呀!Menu:

冇咁多人,唔洗食得咁趕,食都食得舒服啲,可以慢慢享受😛

由細到大都鍾意食魚湯米線、魚湯飯。
吉列豬扒魚湯烏冬
烏冬採用稻庭烏冬,口感非常彈牙,仲掛住鯛魚湯💯
每碗烏冬都配好多昆布、木耳、豆卜,堆到碗嘢滿滿的😛

極鮮象拔蚌貝柱烏冬
極鮮象拔蚌貝柱烏冬($128)
見個名都知啦,「極鮮」🤤
象拔蚌新鮮又甜味突出,貝柱味道都非常鮮甜😛
配上蟹棒,份量十足,食到好飽都要繼續食🤣
吉列豬扒魚湯烏冬
吉列豬扒魚湯烏冬($85)
吉列豬扒做得十分出色,能夠媲美吉列豬扒專門店嘅質素👍
配上沙律醬同豬扒汁,兩者同吉列豬扒都十分匹配👍
煙三文魚蟹籽沙律
煙三文魚蟹籽沙律($45)
好耐冇見過咁大碟咁足料又唔貴嘅沙律😭
沙律菜、青瓜絲、煙三文魚配上大量蟹籽🤤,好食,必食呀!

Menu:
極鮮象拔蚌貝柱烏冬
煙三文魚蟹籽沙律
2019-09-21 60 瀏覽
呢間鯛魚魚湯專門店雖然係公司附近,但平時lunch time 好受歡迎唔易拎位所以一直未有機會試,今晚特登過黎食下個魚湯烏冬。兩個人各自叫左款魚湯烏冬食,配菜好特別,有得揀花膠同魚肚,係烏冬舖係好少見到有既,最後點左花膠魚肚魚湯烏冬同汁燒雞扒魚湯烏冬,再加左兩隻餃子雞翼。花膠爽口軟滑,魚肚夠淋,又索哂啲湯,不過兩樣餸本身都係比較味道偏淡既食材,所以點多個餃子雞翼就岩哂,餃子雞翼既雞中翼部分去左骨,然後釀左啲菜肉餡再燒烤製成,味道香濃唔太油,非常好味!另一個烏冬係配汁燒雞扒,個雞扒另上,令到啲雞扒既燒汁唔會同魚湯互相影響,雞扒都燒得好有心機,而且都幾大塊。不論點咩菜都好,主角當然仲係個魚湯啦,個魚湯魚味夠濃,仲一啲都唔腥,食完個烏冬再飲哂啲湯,好滿足!

2019-09-20 49 瀏覽
港島東有兩間都專食鯛魚湯底既烏冬/泡飯 今次先去試鰂魚涌呢間先~~ 呢間喺食街位置 唔難搵 去到嗰時人仲未算好多 快啲咋咋臨坐佐先~~~ 佢有好多海鮮既組合 蠔啦 花膠 蟹 鮑魚 呢排就梗係試下限定長腳蟹啦! 我呢就點都係試龍蝦架喇 ~~~朋友揀左泡飯 我呢就揀左烏冬!皇帝蟹腳海膽湯飯:作為鯛魚湯飯店,當然要一嘗湯飯,首先鯛魚湯,魚味濃郁鮮味十足。而這次選了皇帝蟹腳和海膽,皇帝蟹腳己敲開硬殻,好方便~ 蟹肉彈牙鮮甜 高汁!海膽鮮美,光吃還是混和在魚湯中來吃一樣都非常美味,飯內還附有飯素,可令湯飯變得更香。原隻波士頓龍蝦湯烏冬:一大隻波士頓龍蝦原隻上,肉質扎實鮮甜,烏冬彈牙爽口,而且無泡飯咁多配料 可以比大家再試真啲個鯛魚湯!

朋友揀左泡飯 我呢就揀左烏冬!

原隻波士頓龍蝦湯烏冬:

• 原隻波士頓龍蝦湯烏冬
2019-09-19 84 瀏覽
想起以前在日本居酒屋食過一碗鯛魚湯烏冬之後念念不忘,這天突然比我發現原來香港都有間主打鯛魚湯底既日式湯店,二話不說就叫男友收工同我去食! Openrice話餐廳位於鰂魚涌A出口,但後尾發現原來B出口會更加近..去到餐廳既時候餐廳已經坐滿曬人,好彩咁啱有人走,我地唔洗等就有得坐,lucky! 餐廳裝修都幾日本,以木色裝修為主調。 打開餐牌發現選擇比想像中多,有鯛魚湯底同鯛魚番茄湯底,配料有好多唔同既搭配方式,仲可以揀烏冬或者泡飯。 日本帶子三文魚籽湯飯$128一碗有五片日本帶子,上台既時候仲係刺身黎的。由於係用爐盛載,所以怕食生野既人可以放入湯中滾一下先食。日本帶子好鮮甜,配上濃郁既鯛魚湯底好好味。 番薯蜆虎蝦手打烏冬$88這碗烏冬的鯛魚湯底似乎比泡飯更濃郁鮮甜。虎蝦非常大隻彈牙,番薯蜆都新鮮沒有沙,好味呢! 象拔貝$18+鯛魚片$18我地仲另外加左兩款配料,估唔到係令上的!象拔貝好鮮甜又唔韌,反而鯛魚片味道比較淡。 吉列蝴蝶蝦$40蝦肉好滑,是柔軟但不是彈牙的質感,配合沙律菜食都不錯

餐廳裝修都幾日本,以木色裝修為主調。

日本帶子三文魚籽湯飯$128

番薯蜆虎蝦手打烏冬$88

象拔貝$18+
鯛魚片$18
我地仲另外加左兩款配料,估唔到係令上的!
象拔貝好鮮甜又唔韌,反而鯛魚片味道比較淡。

吉列蝴蝶蝦$40
蝦肉好滑,是柔軟但不是彈牙的質感,配合沙律菜食都不錯