2021-12-08 302 瀏覽
Recommended by a friend and since I bookmarked this place for a while, I decided to give it a try as they opened a more convenient branch at Jordan. Wow the udon is one of the best in HK!!! Got the yuzu udon but I think better get the original or seaweed as it’s just yuzu sauce and a bit too sweet. Get a chilled udon so you can taste the noodle texture well.

上年已經幫襯過 @udon.hk 觀塘分店一次,少少失望🥺今次見到佐敦分店有焙茶口味,拉埋朋友再試多次!整體來講覺得呢度嘅烏冬質素算係正常,唔覺得係超級好食必食嘅嗰一種,反而覺得佢哋嘅餸就真係幾出色!ღ 焙茶烏冬 $𝟱𝟴佐敦店限定✨要食的話最好提早預訂~烏冬暖暖地,口感煙韌,焙茶都真係幾香濃,就算點咗烏冬醬汁都冇比醬汁嘅味道蓋過,但個人就覺得味道有少少唔太過夾🙊下次會想試吓當日賣晒嘅海苔口味!╰┈➤ 𝘁𝗮𝘀𝘁𝗲: 𝟳.𝟱/𝟭𝟬 𝗿𝗲𝗰𝗼𝗺𝗺𝗲𝗻𝗱: 𝟳.𝟮/𝟭𝟬ღ 黑胡椒粒拌蛋烏冬 $𝟱𝟮黑胡椒嘅味道非常之強烈,有少少蓋過咗蛋嘅香味,整體覺得味道有少少淡,除咗黑胡椒嘅味之外都食唔到其他材料嘅味道。而烏冬個口感都較普通,反而覺得有少少淋🤏🏻少失望🥺╰┈➤ 𝘁𝗮𝘀𝘁𝗲: 𝟲/𝟭𝟬 𝗿𝗲𝗰𝗼𝗺𝗺𝗲𝗻𝗱: 𝟰/𝟭𝟬ღ 骨付鳥 $𝟰𝟲上次食過呢個雞髀都已經覺得有驚喜!雞皮香脆 ,肉質又𝗷𝘂𝗶𝗰𝘆又嫩,味道甜甜地,好似搽咗少少蜜糖喺上邊烤咁。不過食到尾覺得有少少鹹🤏🏻╰┈➤ 𝘁𝗮𝘀𝘁𝗲: 𝟳.𝟴/𝟭𝟬 𝗿𝗲𝗰𝗼𝗺𝗺𝗲𝗻𝗱: 𝟴/𝟭𝟬ღ 洋蔥牛肉 $𝟰𝟲洋蔥牛肉同樣有驚喜!洋蔥好香好甜,牛肉肉味香濃

ღ 焙茶烏冬 $𝟱𝟴
佐敦店限定✨要食的話最好提早預訂~

ღ 黑胡椒粒拌蛋烏冬 $𝟱𝟮
而烏冬個口感都較普通,反而覺得有少少淋🤏🏻少失望🥺

ღ 骨付鳥 $𝟰𝟲

ღ 洋蔥牛肉 $𝟰𝟲
洋蔥牛肉同樣有驚喜!洋蔥好香好甜,牛肉肉味香濃。份量都幾多,值得一試!

𝗞𝗮𝘁𝘀𝘂𝗼 𝗨𝗱𝗼𝗻 鰹烏冬
✵ 𝒍𝒐𝒄𝒂𝒕𝒊𝒐𝒏 • 𝒆𝒏𝒗𝒊𝒓𝒐𝒏𝒎𝒆𝒏𝒕 𝟲.𝟴/𝟭𝟬
╰┈➤ 📍#BELLYwongs_kwuntong #BELLYwongs_jordan #BELLYwongs_cheungshawan
✵ 𝒄𝒖𝒊𝒔𝒊𝒏𝒆 • 𝒇𝒐𝒐𝒅 𝟳.𝟲/𝟭𝟬
╰┈➤ #BELLYwongs_japanese #BELLYwongs_noodles
✵ 𝒑𝒓𝒊𝒄𝒆 𝒓𝒂𝒏𝒈𝒆 • 𝒂𝒇𝒇𝒐𝒓𝒅𝒂𝒃𝒊𝒍𝒊𝒕𝒚 𝟳.𝟮/𝟭𝟬
╰┈➤ #BELLYwongs_affordable • $𝟭𝟬𝟬/𝗽𝗽
✵ 𝒔𝒆𝒓𝒗𝒊𝒄𝒆 𝟳.𝟰/𝟭𝟬
✵ 𝒓𝒆𝒗𝒊𝒔𝒊𝒕 ᴍᴀʏʙᴇ
【 鰹魚半湯烏冬(熱)🍜】($48)~~~今次試呢間網上非常多好評既正宗日式烏冬店‼️聽講幾間分店都大受歡迎,果然烏冬係好高質冇令我失望😜,係日本既味道啊🙈!~~~烏冬一入口簡直係震撼左‼️,口感超級煙韌超級彈牙😚,嚼勁滿滿,仲要滑嘟嘟😙,而且份量好多夠足料🤩!配埋半湯好特別🍜,又可以食到濕潤感💦,又可以食到乾乾地黏黏地既口感,一舉兩得正啊👍🏻!個鰹魚湯好香好濃🤤,味道鹹鹹鮮鮮用料好足!配料有日式魚蛋片🍥、海苔、香蔥🌿、薑蓉等,仲有配炸天婦羅麵衣🍤,卜卜脆又香口😝,夾埋又軟又滑既烏冬食係絕配💛!天氣開始凍d,食下熱湯烏冬暖暖身好舒服🥰!~~~✅ 整體黎講,份量比想象中足啊,質素就如傳聞中高啦🤣,價錢都合理,愛烏冬之人一定要黎試下😼!肯定啱煙韌控口味👅!而且烏冬選擇好多😍,冷暖兼備,唔怕冇得揀,只怕選擇困難症😂!
【 鰹魚半湯烏冬(熱)🍜】($48)
2021-11-26
午餐
  • 鰹魚半湯烏冬(熱)
2021-11-21 384 瀏覽
嚟咗呢間試一試佢嘅堅魚湯清烏冬,烏冬面有咬口,但未係好有彈性,烏冬既配料都幾多,內有大量蔥花,少量姜蓉同幾片鳴門卷,鳴門卷普通冇乜特別,但天婦羅碎做得幾好,分開上同埋好幼細,唔會一大舊,湯底清但咸左少少,海苔仲有海水淡淡既滋味,唔錯但食到最後係蔥花太多,影響左湯底既清淡。整體來講好大碗非常之抵食
鏗魚湯清烏冬
鏗魚湯清烏冬
逸東呢間分店唔洗排隊都可以食到🤣不過價錢相對觀塘同長沙灣就會貴d,同埋冇套餐叫得單點,餐廳咁受歡迎係佢地既烏冬全在觀塘工場製造,每日鮮製,正宗讚岐烏冬🍜黑胡椒粒拌蛋烏冬|$52|8/10湯底用左鰹魚乾、小魚乾、北海道昆布自家製醬油熬煮,鮮味十足,烏冬口感比冷烏冬軟腍,仲有日本雞蛋,蛋汁拌烏冬更加滑溜🤤🍜柚子烏冬|$58|9/10麵條粗身帶煙韌,重麥香,而柚子味真係靈魂所在,食落清涼開胃,每條烏冬都沾上鰹魚醬汁,彈牙好食💯🍖骨付雞|$46|8.5/10名字有趣的另一款香川代表性美食,身是帶骨燒雞腿,用大蒜、鹽和胡椒調味後火烤,外皮酥脆🥰肉質柔軟多汁🥘關東煮|$40|7.5/10用上昆布煮湯,內有雞蛋、蘿蔔、蒟蒻、海帶結和芋絲,材料非常豐富,但湯底偏鹹🙈最好味的是藏在底下的蘿蔔,經過熬煮後有昆布香氣

🍜黑胡椒粒拌蛋烏冬|$52|8/10

🍜柚子烏冬|$58|9/10

🍖骨付雞|$46|8.5/10

🥘關東煮|$40|7.5/10
2021-10-30
10 分鐘 (堂食)
2021-11-03 416 瀏覽
this 𝙞𝙨 𝙤𝙣𝙚 𝙤𝙛 𝙩𝙝𝙚 𝙢𝙤𝙨𝙩 𝙥𝙤𝙥𝙪𝙡𝙖𝙧 𝙪𝙙𝙤𝙣 𝙧𝙚𝙨𝙩𝙖𝙪𝙧𝙖𝙣𝙩𝙨 𝙞𝙣 𝙝𝙤𝙣𝙜 𝙠𝙤𝙣𝙜. 𝙩𝙝𝙚 𝙣𝙚𝙬 𝙡𝙤𝙘𝙖𝙩𝙞𝙤𝙣 𝙖𝙩 eaton food hall 𝙝𝙖𝙨 𝙢𝙤𝙧𝙚 𝙘𝙤𝙢𝙛𝙤𝙧𝙩𝙖𝙗𝙡𝙚 𝙨𝙚𝙖𝙩𝙞𝙣𝙜 𝙖𝙧𝙚𝙖𝙨! .超正宗日本烏冬店原來早排係逸東開咗分店,夠哂就腳又坐的舒服啲,焙茶烏冬係呢間分店限定嘅,食落果然有濃濃焙茶香,佢哋嘅讚岐烏冬暫時係我喺香港食過最彈牙最有咬口嘅烏冬,配上鰹魚汁唔會過咸,味道啱啱好!另外加咗燒雞髀,大大隻肉質嫩滑,不過調味都幾辣🥵
2021-10-11 531 瀏覽
又嚟到逸東Food Hall覓食!發現比上次開多咗幾間餐廳 其中一間竟然係觀塘成日排長龍嘅鰹烏冬!今次叫兩款都係凍嘅撈烏冬 麵口感係偏硬 岩哂我胃口😋而呢個夏一烏冬雖然只有配料 但唔會好話dry加埋檸檬汁都幾清新三文魚籽同蟹籽鋪滿咗個烏冬😋好鮮甜唔會腥 醬油都好好食魚籽 醬油 烏冬分別都好出色但唯一係無融合一齊嘅感覺🧐——————————————————總結烏冬口感好好 好彈牙又夠結實唔好以為無咩餸會唔飽 佢麵底相當多!而且都突出返烏冬係主角😋合理價錢食到呢個質素嘅烏冬都幾抵🤩
又嚟到逸東Food Hall覓食!
發現比上次開多咗幾間餐廳
其中一間竟然係觀塘成日排長龍嘅鰹烏冬!

夏一烏冬

但唯一係無融合一齊嘅感覺🧐
——————————————————
總結
烏冬口感好好 好彈牙又夠結實
唔好以為無咩餸會唔飽 佢麵底相當多!
而且都突出返烏冬係主角😋
合理價錢食到呢個質素嘅烏冬都幾抵🤩
2021-10-06
夏一烏冬
三文魚籽醬油烏冬
2021-10-10 388 瀏覽
早排依間店開業既時候 聽到好多朋友都係網上推薦過 趁依排收工有時間 就決定去試試店舖位於良心酒店既food plaza 除左依間 其實仲有好多店 價錢都係合理範圍下。依間主打烏冬店 價錢以係酒店內既食肆黎講絕對係超抵今次黎試左鰹魚清湯烏冬($48) 買完就可以直接係附近搵定位同等 。 位置唔算多,但人流唔多,所以都好易搵到位。 等左幾分鐘,就可以拎。 唔好以為$48一碗烏冬會好細碗, 完全相反,係同一般既賣$80-90既店鋪無差, 一樣咁多完全係夠飽架 烏冬偏硬身 唔會話好林 鰹魚湯味道唔錯,鰹魚味幾重,不過味精偏重,飲幾啖就ok。

依間主打烏冬店 價錢以係酒店內既食肆黎講絕對係超抵
完全係夠飽架
烏冬偏硬身 唔會話好林
鰹魚湯味道唔錯,鰹魚味幾重,不過味精偏重,飲幾啖就ok
鰹魚清湯烏冬
鰹魚清湯烏冬
2021-10-09 300 瀏覽
早前見到有朋友食完大讚鰹烏冬,我哋又唔執輸想試吓,觀塘、長沙灣都有分店,最近喺佐敦逸東酒店地庫都開咗間添。.鰹魚湯白味增鍋燒烏冬 $85首先叫咗個鍋燒烏冬試吓熱湯烏冬,配料都有好多,有月見(即生雞蛋)、豚肉、獅子狗等。湯底都唔錯,信洲白味增同鰹魚湯嘅味道都好濃郁,撈埋生雞蛋,個湯底就變得更稠身,烏冬更容易掛湯。.骨付雞 $46最後要重點推薦,每個食鰹烏冬嘅人都話必試嘅骨付雞。其實即係連骨頭嘅雞髀,表面煎得金黃色,好吸引。醃料醃得味道啱啱好,食落有蜜糖味,切開有肉汁,而表面落咗七味粉先拎起香煎。果然係鰹烏冬嘅招牌菜,好味。.柚子烏冬$56是日我哋就去咗逸東地庫嘅分店,依度有新口味焙茶烏冬,但見比較少人試,驚中伏,👩🏻就揀咗味道應該比較清新,啱晒夏天食嘅柚子冷烏冬。本來以為柚子烏冬即係柚子醬撈埋烏冬,但表面見唔到有柚子醬,只有些少柚子絲,以為中伏啦只係普通冷烏冬,但食落就feel到佢哋自家製烏冬食落零舍彈牙,亦唔係只得普通甜甜酸酸嘅柚子味,仲有淡淡柚子皮苦澀嘅味道,配埋冷烏冬汁食,感覺清新。.櫻花蝦雜菜天婦羅餅 $20有別於普通嘅野菜天婦羅,依個櫻花蝦雜菜天婦羅餅表面睇落完全唔會有一大層炸
鰹魚湯白味增鍋燒烏冬 $85
骨付雞 $46
柚子烏冬$56
櫻花蝦雜菜天婦羅餅 $20
有別於普通嘅野菜天婦羅,依個櫻花蝦雜菜天婦羅餅表面睇落完全唔會有一大層炸粉,應該只係輕輕沾上炸粉就放落油鑊炸。不過可能由於雜菜都好吸油,食落比較油膩。
總括嚟講味道都唔錯,但又未去到好驚豔嘅感覺。始終主打自家製烏冬,價錢、份量亦算正常。不過價錢牌令人有啲疑惑同感覺有啲亂,如果可以分返開主食同小食嘅類別會比較清晰。而且好多特別口味嘅淨烏冬都係只得單價,如果淨烏冬可以套餐價加錢就有個小食,對客人嚟講亦會吸引啲。
2021-10-05 201 瀏覽
之前喺油麻地返工成日都會去依個food court 食嘢貪佢嘢食選擇多 環境唔錯 唔會太多人 坐得又舒服自從轉咗工之後就冇嚟過但今次黎到發現有部分餐廳換左今次就試下好多人介紹既鰹烏冬關東煮 $40有獅子狗卷、雞蛋、蘿蔔、蒟蒻、椰菜卷味道比較普通同埋湯底略嫌有啲煮過龍既味道值得一讚蘿蔔煮得好透 好入味天婦羅 $59有蝦、魚柳、多春魚、茄子、鮮冬菇炸粉唔會太厚 都幾脆身 不過天婦羅汁略嫌唔夠味 整體唔錯但如果係熱辣辣就更加好食柚子烏冬 $58柚子醬汁帶有柚子香味 好清新加埋烏冬質感煙韌 冰冰涼涼 好適合夏天食
之前喺油麻地返工成日都會去依個food court 食嘢
貪佢嘢食選擇多 環境唔錯 唔會太多人 坐得又舒服
自從轉咗工之後就冇嚟過
但今次黎到發現有部分餐廳換左
今次就試下好多人介紹既鰹烏冬

關東煮 $40
有獅子狗卷、雞蛋、蘿蔔、蒟蒻、椰菜卷
味道比較普通同埋湯底略嫌有啲煮過龍既味道
值得一讚蘿蔔煮得好透 好入味

天婦羅 $59
有蝦、魚柳、多春魚、茄子、鮮冬菇

柚子烏冬 $58
柚子醬汁帶有柚子香味 好清新
加埋烏冬質感煙韌 冰冰涼涼 好適合夏天食

2021-09-27 315 瀏覽
知道鰹烏冬響佐敦開左新分店,作為忠粉當然要同男友一齊去試。店舖位於逸東酒店food court內,係搵位要搵一陣,基本上唔洗點排😍選擇方面一定冇兩間地舖咁多,但食物水準都keep到🤗>鰹魚湯白味噌鍋燒烏冬:湯底味道鮮美濃郁,配埋蛋汁湯底更加杰撻撻,D菜煮到好淋好入味,略嫌牛肉肥左d。>黑胡椒粒伴蛋烏冬:清新配搭,好岩天氣熱食,烏冬帶有少少黑胡椒味,別有一番滋味。>骨付雞:大件夾抵食,成塊面咁大,鹹香惹味。>廣島牡蠣天婦羅:天婦羅炸皮好薄,不過應該油溫唔夠高,所以個皮唔夠脆😣
知道鰹烏冬響佐敦開左新分店,
作為忠粉當然要同男友一齊去試。

店舖位於逸東酒店food court內,
係搵位要搵一陣,
基本上唔洗點排😍

選擇方面一定冇兩間地舖咁多,
但食物水準都keep到🤗

>鰹魚湯白味噌鍋燒烏冬:
湯底味道鮮美濃郁,
配埋蛋汁湯底更加杰撻撻,
D菜煮到好淋好入味,
略嫌牛肉肥左d。

>黑胡椒粒伴蛋烏冬:
清新配搭,好岩天氣熱食,
烏冬帶有少少黑胡椒味,
別有一番滋味。

>骨付雞:大件夾抵食,
成塊面咁大,鹹香惹味。

>廣島牡蠣天婦羅:
天婦羅炸皮好薄,
不過應該油溫唔夠高,
所以個皮唔夠脆😣
  • 骨付雞
  • 鰹魚湯白味噌鍋燒烏冬
2021-09-03 323 瀏覽
逸東入邊嘅food hall👻鰹烏冬💛月見烏冬 $53-佢入邊有名門卷三片 海苔 烏冬 生蛋配料有啲薑同蔥姜同蔥完全係提升左個湯嘅味道!成個嘢其實好似有啲一般般🥺其實我諗咗好耐應該吉爆隻蛋定點因為佢個湯熱辣辣所以去到最尾個湯都見到有啲熟熟地嘅蛋黃花👻-14/8 eat唔寫得好詳細㗎啦💁🏻‍♀️-好味程度:🌕🌕🌕🌑🌑抵嘅程度:🌕🌕🌕🌑🌑服務態度:🌕🌕🌕🌑🌑會回頭率:🌕🌕🌕🌑🌑
逸東入邊嘅food hall👻
鰹烏冬💛
月見烏冬 $53

佢入邊有名門卷三片 海苔 烏冬 生蛋
配料有啲薑同蔥
姜同蔥完全係提升左個湯嘅味道!
成個嘢其實好似有啲一般般🥺
抵嘅程度:🌕🌕🌕🌑🌑
服務態度:🌕🌕🌕🌑🌑
會回頭率:🌕🌕🌕🌑🌑
2021-08-14
炎炎下日真係最適合食個冷烏冬,加埋大大隻骨付雞,肚腩仔表示食埋今餐先再減呀🤭🤭夏一烏冬(60$)煙煙韌韌既冷烏冬配上生蛋、檸檬汁、芝麻、青瓜、紫菜,滑得尼酸酸地又有番些少口感,唔差🧐骨付雞(46$)個名懶係勁其實係隻帶骨雞肶,做法是將整隻雞腿用大蒜、塩、胡椒調味後火烤,外皮酥脆,內部柔軟多汁,但係味道無我想像中好食🧐🧐試一次就夠了最期待係隻雞肶,但真心同我預期有些少落差,但都好食既😌😌

夏一烏冬(60$)

骨付雞(46$)

最期待係隻雞肶,但真心同我預期有些少落差,但都好食既😌😌
骨付雞
骨付雞
2021-07-13 1102 瀏覽
💛鰹烏冬·呢間我之前係觀塘翻工既時候幾中意架 不過轉左工之後就好耐無食lu 前排突然發現佢係eaton開左 就即刻去左食😍😍·骨付雞$46 l 海苔烏冬$50佢呢間分店感覺上好似貴D咁 我記得觀塘好似80蚊鬆D就食到 不過唔知係咪因為個邊有set 不過佢仲係好味既🤭😈佢個骨付雞真係整到好嫩 用叉好容易就可以撕開 而且佢個皮整到好脆 超級惹味🐤我覺得佢個味係真係超有四國既味道 不過始終香港用冰鮮雞 肉質無日本個D咁彈牙 但係都已經好好味😌之後佢個烏冬都超級出色 質感超級Q彈 而且真係食到佢個海苔味 不過我自己覺得如果個汁可以有少少wasabi一定仲正🤩🤩·#rbyeat#rby日本菜#rby💛#rby佐敦 #rby觀塘 #rby長沙灣·📍佐敦彌敦道380號香港逸東酒店LG樓8號舖📍觀塘開源道60號駱駝漆大廈3期11樓O室📍長沙灣元洲街450/464號寶華閣地下4號舖
💛鰹烏冬

#rby佐敦 #rby觀塘 #rby長沙灣
📍佐敦彌敦道380號香港逸東酒店LG樓8號舖
📍觀塘開源道60號駱駝漆大廈3期11樓O室
📍長沙灣元洲街450/464號寶華閣地下4號舖
5 分鐘 (堂食)
骨付雞海苔烏冬