2024-09-19 2453 瀏覽
愉景新城食肆林立,今晚又和住荃灣的朋友去吃晚餐。我們都想吃日本菜,她就帶我去「鳥山名」。餐廳地方頗大,以木系傢俬裝潢,加上很多日本清酒裝飾擺設,裝修充滿日本風情。最特別之處是那排波浪般拱形的木條橫樑裝飾,令到餐廳非常有格調,可見裝修經過一番心思。餐廳的食物種類很多,有鍋物、壽司、卷物、刺身及串燒等,我們都有「選擇困難症」,不知從何入手。店員推介我們試吃「料理長推介」餐牌內的特色時令特價食物,食材都是季節限定的,所謂不時不食,我們就選了幾款特別的壽司。料理長推介:特價海鰻壽司海鰻壽司十分新鮮,肉質柔軟,鮮味十足。搭配微甜的醬汁,突顯了海鰻的鮮甜。雉羽太壽司就是石斑魚。肉質厚實,含有油脂。入口彈牙且鮮香,帶有微甜的味道。伊佐木壽司即鰤魚。入口細膩且柔軟,油脂分佈均勻。清淡而不失鮮美,魚肉的天然甜味讓人感受到海的清新。金目鯛壽司肉質豐滿,油脂豐富。入口即化,醇厚的味道讓人驚艷。晚市大放送:鍋物全部八折。我們選了安格斯牛肉火鍋。鍋內有很多配料:洋蔥、金菇、豆腐、娃娃菜、菠菜、冬菇等等。安格斯牛肉肉質鮮嫩,湯底濃郁且甜,配料新鮮,配備着Gas爐烹調着,熱騰騰的特別好味。主餐牌三文魚花之戀飯三文魚

料理長推介:
特價海鰻壽司

雉羽太壽司

伊佐木壽司

金目鯛壽司
肉質豐滿,油脂豐富。入口即化,醇厚的味道讓人驚艷。

晚市大放送:

主餐牌
三文魚花之戀飯
三文魚大件且新鮮,入口鮮味,還有爽口的三文魚籽。搭配着香滑的珍珠米飯,口感豐富。每一口都能享受到三文魚的鮮香。

朋友說這間日本餐廳平時經常滿座要等位。吃後果然名不虛傳。它的日本食材真的十分新鮮好味,讓人享受真正的日本美食體驗。
  • 安格斯牛肉火鍋
  • 三文魚花之戀飯
2024-09-14 2711 瀏覽
《鳥山名 - 荃灣》前段時間過左去愉景新城做野,同事話呢邊有間幾有heart 既日本料理,lunch time 時段啲野都幾抵食🤭所以當日我就跟住佢去左鳥山名呢度食lunch🤓雖然佢地既lunch set有好多款可以選擇,但我今次就無揀到set,反而試左個喺出面比較少見到既博多牛腸鍋🐂除左鍋物之外,我地仲叫左一客廚師推介既原條島根池魚做刺身🐟兩樣野兩個人食再配個飯就剛剛好啦😉💁🏻‍♀️博多牛腸鍋之前睇片見人地喺日本食呢個博多名物已經覺得好吸引,估唔到呢度竟然有得食,仲要同行既同事都一樣喜歡食牛腸😎有人分甘同味太好啦🫶🏻除左牛腸之外,呢個鍋入面仲有大量韭菜、椰菜同洋蔥🧅湯底係用左味噌同大蒜煮成,食落香濃甘甜,牛腸食落都唔會肥膩,口感彈牙又唔腥,等啲蔬菜煮淋左之後索曬湯好好食,淡淡都有牛油香,初嘗牛腸鍋既感覺十分良好👍🏻💁🏻‍♀️原條島根池魚原條池魚既擺盤都幾靚,師傅將魚肉切片後捲成麻花狀態,可以配搭上餐廳提供既酸醬油食,落少少wasabi 都可以提鮮,魚肉食落爽口有肉香,推薦
《鳥山名 - 荃灣》

💁🏻‍♀️博多牛腸鍋

💁🏻‍♀️原條島根池魚

2024-09-11
2024-09-06 2090 瀏覽
喺愉景新城睇戲,見到附近有間居酒屋叫“鳥山居”就去試下,店舖好有日本風情,地方寬敞,安排坐喺近扶手電梯側嗰排卡位,好開揚!☆季節限定☆🥢北海道海膽手卷及壽司各一件開開胃先。海膽份量不少,,加上紫脆,creamy口感帶薄脆感,好滿足!特別手卷紫菜夠脆加分!🥢原條飛魚🐟原條起肉切成魚生片,睇到魚骨魚肉真係好新鮮,砌返原條擺喺碟度好靚仔,魚肉滑嫩清爽唔腥, 好彈牙得嚟好鮮甜,,點埋自家製酸汁更提升鮮味!趁期間限定快去試下~🥢醬油漬牛舌拉麵🍜牛舌利用了薄切的,吃下去話得軟熟嚟有口感!湯底係特濃豚骨魚介湯真係無得頂啊!一啖落去好濃郁,拉麵彈牙爽口,再加上配菜都唔少,味蕾很豐富!🥢鹽燒三文魚頭定食🍱鹽燒三文魚頭上枱已好吸引,魚頭好大,燒到皮脆肉嫩,又多肉食,調味亦都剛剛好,定食有飯,湯,漬物仲有甜品🍰真係大滿足!✨環境同味道都不錯,除有日常餐牌外,每日都有料理特別推介,仲有好多選擇梗有一款啱你,啱曬心多嘅人👍
喺愉景新城睇戲,見到附近有間居酒屋叫
“鳥山居”就去試下,店舖好有日本風情,
地方寬敞,安排坐喺近扶手電梯側嗰排卡位,好開揚!

☆季節限定☆

• 鹽燒三文魚頭定食
  • 原條飛魚
  • 北海道海膽手卷
2024-08-02 2459 瀏覽
相信唔少家庭weekend嘅時候都會帶埋小朋友去愉景新城玩,因為佢哋嘅親子設施真係好多,通常玩完我就會帶敏仔去食日本嘢!因為佢真係好鍾意食日本菜,同埋我都好啱食。🥢極尚刺身三點。(海膽.生蠔.赤海老) $98呢個係料理長推介,一人份量的刺身拼盤,非常新鮮,有意調味的生蠔刺身、海膽拌青瓜、及鮮甜的赤海老。🥢北海道海膽手卷$88 呢個係當日推介嚟㗎,海膽份量都幾多,紫菜夠晒脆,幾好食。🍣海鰻壽司$22有別於一般的河鰻,海鰻的口感比較清爽。🍣金目鯛壽司$25一向比較喜歡吃白身魚,魚肉比較有口感。🍖燒雞皮$38本人好鍾意食燒雞皮,外脆內軟面頭有些海鹽點綴,非常惹味。🍖串燒走地雞頸肉$35雞頸肉肉質係比較爽蛋,比較有咬口,配照燒汁鹹鹹甜甜好食。🍅低溫熟成冷蕃茄忌廉芝士沙律$70已經熟成咗嘅藍蕃茄味道比較香甜,配咗自家製沙律汁,酸酸鹹鹹辣辣,比較有風味。🍑水蜜桃梳打$18杯水蜜桃梳打係兒童嘅至愛。🍍青檸菠蘿多多$45杯酸酸甜甜,但有青檸菠蘿香味,呢個好飲。食評總結:呢間餐廳我哋唔止一次幫襯㗎啦,每次都必定嗌刺身同串燒,佢哋嘅特飲都調配得唔錯,小朋友都好啱飲。

🥢極尚刺身三點。(海膽.生蠔.赤海老) $98

🥢北海道海膽手卷$88
呢個係當日推介嚟㗎,海膽份量都幾多,紫菜夠晒脆,幾好食。

🍣海鰻壽司$22
有別於一般的河鰻,海鰻的口感比較清爽。

🍣金目鯛壽司$25
一向比較喜歡吃白身魚,魚肉比較有口感。

🍖燒雞皮$38
本人好鍾意食燒雞皮,外脆內軟面頭有些海鹽點綴,非常惹味。

🍖串燒走地雞頸肉$35
雞頸肉肉質係比較爽蛋,比較有咬口,配照燒汁鹹鹹甜甜好食。

🍅低溫熟成冷蕃茄忌廉芝士沙律$70

🍑水蜜桃梳打$18杯
水蜜桃梳打係兒童嘅至愛。

🍍青檸菠蘿多多$45杯
酸酸甜甜,但有青檸菠蘿香味,呢個好飲。

食評總結:
  • 串燒雞皮
2024-07-29 2434 瀏覽
喺愉景新城行街見到呢間都好多人幫襯,決定試吓呢間日本嘢🤣-🐟刺身🦪極上刺身三點 ($98)呢個係佢哋料理長推介嘅其中一道菜式,有新鮮生蠔、海膽同埋赤海老,生蠔大大隻,幾滑幾鮮味,海膽亦都完全冇腥味,赤海老份量都好足,不過如果再多啲蝦膏就更好啦😋-🍣刺身三點 ($58)呢個價錢真係好抵食,有油甘魚、帆立貝同埋赤海老,全部都好新鮮,而且帆立貝大大隻夠晒鮮甜,如果鍾意食刺身一定要試🥰🍱壽司小編單點嗌咗好多款唔同嘅壽司,當中個人覺得最推薦嘅係火炙芝士三文魚($21),賣相網絡已經好邪惡,食落入口即溶,好滿足😙另外火炙左口魚背($22)一樣都好吸引,小編嗌晒汁燒同埋海鹽燒兩隻口味,啲肉都好厚,而且油香四溢😍除咗火炙壽司之外,佢哋新鮮嘅壽司都好好食,用料新鮮,魚肉嘅肉質都好好🤩🍗串燒串燒方面,特別推介大家試吓厚切牛舌芯、雞軟骨同埋杏鮑菇☺️牛舌芯 ($80) 口感軟熟,咬落好多汁,而且充滿牛香🐂雞軟骨 ($35) 外脆內軟唔會太油膩,而杏鮑菇 ($32)𠝹咗花好入味又多汁🥳🍹飲品飲品方面我哋揀咗水蜜桃梳打 ($18)同櫻花咸檸檬七喜 ($20),價錢幾抵,份量都幾足~餐廳座位幾多,裝修精緻,樓底幾高
喺愉景新城行街見到呢間都好多人幫襯,決定試吓呢間日本嘢🤣
🐟刺身
🦪極上刺身三點 ($98)
🍣刺身三點 ($58)

🍱壽司

🍗串燒
串燒方面,特別推介大家試吓厚切牛舌芯、雞軟骨同埋杏鮑菇☺️
牛舌芯 ($80) 口感軟熟,咬落好多汁,而且充滿牛香🐂

🍹飲品

餐廳座位幾多,裝修精緻,樓底幾高,食物選擇多、質素高,上菜都好快,尤其係料理長推介同唔同嘅特價menu都真係幾抵食😙好推薦大家嚟試吓!

味道 8.5/10
服務 8.5/10
環境 8.5/10
回頭率8.5/10
總評 8.5/10😋🤍
人均消費 $325💰
📍 鳥山名

#米食日本菜 #米食荃灣 #米食荃灣西 #荃灣美食 #美食 #hkfood #hkfoodie #hkig #hkeat #hkgirl #hklifestyle #foodiegram #hkrestaurant #香港美食 #香港餐廳 #食評 #thefoodieinitiative #internationalfoodiesunite #foodadmirersoftheworld #globaleats #internattionalcuisinefamily #foodsharinggroup #香港 #香港餐廳
  • 厚切牛脷心
好耐冇黎愉景新城玩啦✨呢度多左玩同食之餘聽朋友講呢間日本野幾好食咁😎我地即刻去try try佢😈季節推介📝📝原條鳥根池魚擺盤好靚嘅原條鳥根池魚✨打卡一流之餘每片入口魚味香濃肉質口感咬落帶香脆感食落成條都幾新鮮嫁海鰻壽司成條長長嘅海鰻上✨夠哂豪華海鰻燒得好香之餘加埋面頭加上嘅醬汁令食落味道更豐富更香加埋手握壽司飯一齊食夠哂正🫶🏻吉列黑豚豬扒定食壽司定食定食都幾豐富有沙律 前菜 味噌湯 甜品壽司定食 (季節將司8件 卷物4件)有加洲卷 吞拿魚 鯛魚 鮟鰜魚肝 蟹柳 帶子 左口魚每件食落都幾新鮮嫁🫶🏻吉列黑豚豬扒定食方面豬扒食落外脆內爽豬味幾香得黎沾埋蛋王醬 / 檸檬味道更豐富配埋珍珠飯一齊食夠哂滿足
好耐冇黎愉景新城玩啦✨

吉列黑豚豬扒定食
壽司定食
定食都幾豐富
有沙律 前菜 味噌湯 甜品

壽司定食 (季節將司8件 卷物4件)
有加洲卷 吞拿魚 鯛魚 鮟鰜魚肝 蟹柳
帶子 左口魚
每件食落都幾新鮮嫁🫶🏻

吉列黑豚豬扒定食方面
豬扒食落外脆內爽
豬味幾香得黎
沾埋蛋王醬 / 檸檬味道更豐富
配埋珍珠飯一齊食夠哂滿足
今日過黎荃灣竟然唔係食老闆娘,我地去完中染就過左黎愉景新城到食野🤤好好彩去到唔洗等位😙仲有卡位坐☺️超lucky😙可能因為太耐無食日本野😝第一時間叫左季節推介既海膽壽司同吞拿魚面頰肉壽司食😛個海膽壽司好鮮甜好有驚喜🤤而吞拿魚面頰肉壽司就係出面好少機會會食到🤤🤤食完個海膽壽司🍣咁好食就再叫個松葉蟹海膽炒飯食,炒得好香口😙要黎配埋個鍋物一齊食就啱啱好😝見到有得叫燒菠蘿🍍就叫左個燒菠蘿食,佢有個梅粉點住黎食😚酸酸甜甜咁好好食😋

2025-01-01 0 瀏覽
住荃灣嘅朋友帶咗我嚟愉景新城食呢間日本野 餐廳面積幾大同見到有唔少嘅清酒做裝飾 仲見到香港比較少有嘅牛腸火鍋 不過朋友唔食就無叫到 有興趣嘅朋友可以去試下炙燒三文魚左口魚背玉子飯配牛肉手打烏冬想食三文魚但又想食烏冬嘅我最後就嗌咗呢個 三文魚同左口魚經過炙燒表面微微焦香 食落入口即溶 手打烏冬口感彈牙有勁 湯底幾清甜 仲有腐皮同少少粟米粒喺入邊 一個價錢有晒2款主食感覺幾抵鰻魚炒飯炒飯好大碟! 米飯炒到粒粒分明同夠乾身 每一啖都食到大大粒嘅鰻魚金目鯛壽司肉質細膩 油脂適中海鰻壽司比平時嘅鰻魚肥美 肉質滑嫩北海道海膽壽司 海膽好新鮮而且份量十足 入口creamy唔會有腥味

炙燒三文魚左口魚背玉子飯配牛肉手打烏冬

比平時嘅鰻魚肥美 肉質滑嫩

北海道海膽壽司
海膽好新鮮而且份量十足 入口creamy唔會有腥味
2024-12-20 204 瀏覽
成餐飯都好有驚喜!2個人埋單$600都唔使但都好飽好飽~食物都好高質。見到menu做緊晚市大放送,好多鍋都想試! 最後揀左廣島蠔鍋,超抵,起碼成6粒大大粒蠔肉先HKD118! 仲有好多唔同配菜,包括冬菇,豆腐,金針菇等等。另外有個menu系料理長推介,當然要試下啦! 怕食太過飽,所以就係叫咗六件壽司。胡麻鯖魚福崗名物,口感獨特清新。伊佐木 肉質雪白且通透,脂肪豐盈,口感柔軟黑睦 鍾意食深海魚嘅就要揀呢款啦。有豐富嘅油脂同埋入口即溶。火炙吞拿魚面頰肉油脂較吞拿魚肚平均,彈牙爽口。胡椒鯛肉質細嫩,油脂平均。北海道海膽整體份量足,海膽肉質肥厚,口感細緻。另外我哋見到定食set好抵!HKD155有成8件壽司+4件卷物,仲配有沙律湯同埋小食。壽司就包括三文魚,吞拿魚,鯛魚,鮟鱇魚肝,蟹柳,帶子,大蝦等。卷物的魚籽好足,食落好爽口。 整體上面餐廳空間咁大,座位寬敞舒,食物大份兼抵食。

胡麻鯖魚
福崗名物,口感獨特清新。

伊佐木
肉質雪白且通透,脂肪豐盈,口感柔軟

黑睦
鍾意食深海魚嘅就要揀呢款啦。有豐富嘅油脂同埋入口即溶。

火炙吞拿魚面頰肉
油脂較吞拿魚肚平均,彈牙爽口。

胡椒鯛
肉質細嫩,油脂平均。

北海道海膽
整體份量足,海膽肉質肥厚,口感細緻。

整體上面餐廳空間咁大,座位寬敞舒,食物大份兼抵食。
2024-11-18 357 瀏覽
#20241113 📝📍 鳥山名 @toriyamana.hk 荃灣青山公路 - 荃灣段398號愉景新城1樓1025-1026號舖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖#石垣鯛壽司 #伊佐木壽司 #金目鯛壽司 #秋刀魚壽司 $20/件💭 幾款都係店員哥哥極力推介新鮮空運到港既壽司,兩款鯛魚都係好香魚味,石垣鯛就相對結實啲多啲咬口,伊佐木油香豐富啲,第一次食秋刀魚既魚生,口感似鯖魚果類既,而且佢都係4款之中最濃味,所以最後先食佢就岩喇🐟.#原條海鰻壽司 $60/件💭 好長好長一條海鰻,佢食落比平時啲鰻魚要鬆軟好多,好似係日本食果啲穴子咁,唔知係咪同一樣野尼架呢🧐夾埋個現場整既手握壽司飯,粒粒分明非常好食🍣.#北海道海膽壽司 $60/件💭 呢個海膽壽司一定係是日mvp!唔好比個價錢嚇親,食左就發現佢係物超所值,好大一球海膽,而且顏色絲毫無暗淡,完全係橙紅色,食落除左綿密同鮮甜真係唔需要其他形容詞,強烈推薦大家試下👍🏼.#安格斯牛肉火鍋 $106💭 晚餐點都要有啲熱野落下肚,做緊discount有張menu係8折優惠🤩個鍋入面有好多料,有菜有肉仲有啲豆腐、葛絲等等,最正係個湯唔會好咸,可以就咁飲
#20241113 📝
📍 鳥山名 @toriyamana.hk
➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖

#原條海鰻壽司 $60/件

#北海道海膽壽司 $60/件

#安格斯牛肉火鍋 $106
💭 晚餐點都要有啲熱野落下肚,做緊discount有張menu係8折優惠🤩個鍋入面有好多料,有菜有肉仲有啲豆腐、葛絲等等,最正係個湯唔會好咸,可以就咁飲都唔會頸渴🍲

🥢 #白飯 +$10
🥢 #粗葛絲 #皇帝菜 +$25
💭 如果就咁食個鍋物驚唔夠飽可以追加野當打邊爐,要飽追加白飯先十蚊碗真係好抵,全碗珍珠米食唔停口🍚再加左煙韌既葛絲同皇帝菜,出乎意料咁大兜,開頭驚唔夠飽,最尾係飽到食唔晒😂

#荃灣美食 #🐷在荃灣 #🐷_食
好耐冇黎荃灣 , 今日放工路過荃灣 , 約朋友食飯 , 搵到依間居酒屋竟然有得食牛腸鍋 , 係福岡食過之後都冇乜地方食得番 , 於是同朋友黎左鳥山名餐廳地方大 , 日系木式裝潢加上唔同既日式擺設 , 好有日式風情 , 餐廳食物選擇好多 . 睇到眼花撩亂 , 好彩有職員幫手推薦 , 最後終於揀左個博多牛腸鍋 , 原條海鰻壽司 , 原條秋刀魚 , 北海道鱈白子 , 兩個女仔食唔到太多野 , 岩岩好本身怕牛腸鍋太油太膩叫多個左個飯 , 不過牛腸一啲都唔會太膩 , 口感夠彈牙 , 入面配上椰菜韭菜 , 湯底香濃 , 送飯都一流 , 暖粒粒好滋味白子可以撈均食 , 上面有蘿白同薑蔥 , 撈完之後更加入味惹味 , 口感嫩滑秋刀魚分成刺身同火炙 , 店員建議食左刺身先再食火灸 , 秋刀魚魚味夠鮮甜 , 魚肉爽口 , 擺盤又夠靚 , 好適合打卡海饅壽司大大條 , 肉質夠厚又新鮮

海饅壽司大大條 , 肉質夠厚又新鮮
2024-11-14 294 瀏覽
最近👦🏻👧🏻喺荃灣行街發現位於愉景新城嘅日本餐廳-鳥山名有做緊特價優惠,咁就試下啦!餐廳食物款式眾多,有齊鍋物、壽司刺身、串燒、小食。另外佢哋亦做緊九周年優惠,每惠顧$100就可以喺下一次享用一次優惠,啱曬附近街坊間唔中再落去食。🌟壽司北海道海膽壽司金目綢壽司石垣稠壽司伊佐木壽司刺身新鮮唔會有雪味,比較值得推介既北海道海膽壽司同金目綢壽司🍣,北海道海膽整體肥厚,食落質感細膩,食到濃郁的奶油味;而金目綢壽司食落肉質細嫩,脂肪豐厚。🌟串燒串燒和牛牛展:牛肉串燒食得多,但用上牛腱呢一種筋位比較多嘅舖位就比較少見!即使係比較瘦嘅部位都仲食到和牛油脂香,質感又爽又有咬口。串燒七味燒雞軟骨:雞軟骨燒得焦香,脂肪、軟骨、肉都兼備,配上七味粉,幾惹味!🌟吉列黑豚豬扒定食定食有齊肉類、飯、麵豉湯、漬物同甜品。吉列豬扒就比較薄身,肉質比較腍,可以點上日式豬扒汁/蛋黃醬/芥末醬作調味。🌟雪花牛肋條地獄火鍋多款鍋物都有做緊特價,👦🏻👧🏻又想食牛肋條又怕辣,所以火鍋一上枱時都先挑起辣椒🌶️,所以湯底飲起上嚟都唔算太辣。牛肋條份量不少,肉質鬆軟點帶脂肪。配菜就有大量韭菜、冬菇🍄、金菇、粉絲。粉絲索盡湯底精華幾惹味。

🌟壽司
北海道海膽壽司金目綢壽司石垣稠壽司伊佐木壽司

🌟串燒

🌟吉列黑豚豬扒定食

🌟雪花牛肋條地獄火鍋

2024-11-10 393 瀏覽
見這日本餐廳食評幾好便來試試,環境闊落舒適,閒日也坐了很多人。串燒方面,串燒秋葵好清新,外層燒得啱啱好,內裡仲保持住啲水份,食落口感一流。串燒開邊雞中翼同串燒和牛牛展都不錯,雞中翼外脆內嫩,和牛牛展肉質鮮嫩,燒得剛好。碎蔥芝麻拖羅茸蓉小卷亦幾好,拖羅茸蓉滑溜溜,加上碎蔥同芝麻嘅香味,正。我也很喜歡雪花牛肋條地獄火鍋,牛肋條嫩滑多汁,仲有不少配菜及薯粉,配上辛辣嘅湯底,辣得幾過癮,仲好抵食。最後,特價海鰻壽司同北海道海膽壽司都係唔錯,海鰻壽司抵食,海膽壽司也不錯。總括嚟講,鳥名山日本餐廳嘅食物值得一試,無論係串燒、鍋物定壽司,都有一定水準。

1948 瀏覽
2024-11-06
位於愉景新城嘅角落餐廳鳥山名🦦 唔好睇少佢係角落嘅一間餐廳🤩 餐廳竟然有非常高質嘅日本食材👍 首先非常推介嘅係黎自北海道嘅海膽壽司😋海膽鮮甜程度係我食完一件再encore 叫多一件🤣 之前食過唔少嘅廚師發辦😲但今次係第一次見到有秋刀魚嘅刺身🤩 每年整係得一到兩個月其間限定先有得食加揸😆 秋刀魚有非常高嘅omega 3👍👍 適合著重健康嘅你🥰 廚師非常細心再一半做左火脊食出黎嘅油脂香更重👍 更推介比大家😆 餐廳除左壽司刺身外😉 更加有唔少鍋物串燒😍甚至連爐端燒都有🔥 我自己就特別推介串燒魷魚鬚😎燒得好香之餘🥰 通常串燒都需要好長等候時間 而餐廳上菜速度非常快 可以好快就享受到餐廳嘅串燒食物👍👍搞到忍唔住encore 多幾串🤣🤣

2024-11-01 284 瀏覽
難得入到黎荃灣覓食 俾我係愉景新城揾到間高質日本野😋餐廳會有期間季節限定刺身同海鮮🦞 期期唔同包有新鮮感而家秋天就遇到秋刀魚當造 一年只有兩三次 所以毫無疑問我地就即刻點左😎呢個係原條秋刀魚刺身 咁就會兩邊身有兩個做法 一邊係做刺身 伴碟會配薑蔥豉油 作提鮮效果另一面做炙燒 炙燒後秋刀魚鮮味就出哂黎 非常濃味 所以進食次序就建議先食刺身 再食炙燒另外都好正嘅係北海道海膽壽司🍣海膽肥美鮮甜 入口好滑口 一啲腥味都唔會有海膽可以揀以壽司定手卷形式上係季節餐牌上都見到啲比較少見嘅魚類壽司梭子魚壽司🍣 伊左木壽司店長非常細心一一介紹唔同種類嘅魚和各口感 亦會輕輕介紹下咩季節咩係當造 惡補一下我對海鮮嘅知識😛
難得入到黎荃灣覓食 俾我係愉景新城揾到間高質日本野😋

餐廳會有期間季節限定刺身同海鮮🦞 期期唔同包有新鮮感