2023-07-08 80 瀏覽
一直好想試呢間個雞白湯底不過最驚喜反而係職員嘅熱情 佢稱呼大家做"darling" 走嘅時候又會話"have a good day" 😝令成個用餐體驗超加分 🍥特盛雞白湯拉麵 $138 (無加一)見到佢呢個叉燒係類似慢煮雞胸 幾健康咁 就揀咗個特盛🤤好難得拉麵擺盤咁靚😝肉係比相入面嘅厚身好多😍軟嫩 調味清爽其他配料正常發揮 溏心蛋偏流心嘅 曲身麵好掛湯湯底原來係偏濃嗰種 唔會好肥膩 不過如果清啲 我會更鍾意😋 魚介雞白湯拉麵 $91 (無加一)多咗魚乾味+煙熏味 比較濃味二揀一嘅話可以試咗純雞白湯底先😝 🌮餃子 $45 (無加一)一客6件 餃子皮煙韌 調味適中 有辣芽菜嚟配!! 超加分😝貪心嘅我哋想內餡飽滿啲🤣 烏龍茶 $17 (無加一)檸檬茶 $17 (無加一)
一直好想試呢間個雞白湯底

🍥特盛雞白湯拉麵 $138 (無加一)

見到佢呢個叉燒係類似慢煮雞胸 幾健康咁 就揀咗個特盛🤤
好難得拉麵擺盤咁靚😝肉係比相入面嘅厚身好多😍軟嫩 調味清爽

其他配料正常發揮 溏心蛋偏流心嘅 曲身麵好掛湯

湯底原來係偏濃嗰種 唔會好肥膩 不過如果清啲 我會更鍾意😋

魚介雞白湯拉麵 $91 (無加一)
多咗魚乾味+煙熏味 比較濃味
二揀一嘅話可以試咗純雞白湯底先😝
魚介雞白湯拉麵

🌮餃子 $45 (無加一)
一客6件 餃子皮煙韌 調味適中
有辣芽菜嚟配!! 超加分😝
貪心嘅我哋想內餡飽滿啲🤣
餃子

烏龍茶 $17 (無加一)
檸檬茶 $17 (無加一)

特盛雞白湯拉麵
首先,讓我來談談鳥華亭的招牌菜「至極雞白湯拉麵」。這道拉麵是由10小時長時間慢火烹調而成,味道非常濃郁滑溜。湯頭中充滿了雞肉的鮮味,喝起來十分滿足。拉麵的麵條非常彈牙,與湯頭搭配非常完美。此外,這道拉麵還附有豆芽、糖心蛋等配料,增添了口感和營養。總的來說,這道拉麵非常值得一試!除了拉麵,我也品嘗了鳥華亭的自家製餃子。每個餃子都是手工製作,外皮薄而富有彈性,內餡豐富,口感非常好。餃子的肉香味非常濃郁,加上一點點醋和辣醬,味道更加美味。這道自家製餃子非常適合作為開胃菜,也可以作為主菜的點心。無論如何,這道餃子都是非常好吃的!總的來說,鳥華亭是一家非常值得一試的餐廳,他們的至極雞白湯拉麵和自家製餃子都是非常美味的。如果你正在尋找一家好吃的餐廳,我強烈推薦你來鳥華亭品嘗他們的美食。

2023-07-07 32 瀏覽
個人吃拉麵一向都鍾情豬骨湯底,近期雞白湯慢慢冒起頭來,今次到灣仔鳥華亭拉麵,專情試吓佢哋嘅雞白湯拉麪辛辣雞白湯拉麪,我揀了少辣,麪質彈牙,雞肉軟滑,唔會好硬,另外平時的拉麵舖每碗拉麵嘅配菜都會有炸牛蒡片,而尼間係用炸蓮藕片非常特別,還有蘆筍,再加上濃濃嘅雞白湯已經非常好味😋 日式餃子食拉麵最鐘意叫既小食就係餃子,呢度既餃子炸到金黃色,餡都好好食👍🏻👍🏻忌廉蟹肉餅即叫即炸,熱辣辣上枱,外脆內軟,忌廉配襯蟹肉有流心嘅感覺

日式餃子

忌廉蟹肉餅
即叫即炸,熱辣辣上枱,外脆內軟,忌廉配襯蟹肉有流心嘅感覺
係灣仔工作多年,最近先知道呢間隱世拉麵小店,價錢不算貴,但水準唔錯,以後lunch有多個選擇了!!🐔特盛鷄白湯拉麵$138-想食得豐富之選,有齊曬鷄肉、半熟蛋、炸蓮藕片、紫菜等,配上好濃嘅微黃色鷄湯,鹹度適中,食到真材實料的味道-最impressive慢煮鷄肉,肉質超級軟嫩滑身🐔鷄白湯番茄芫茜拉麵$98-滿滿芫茜好吸引,真係一座山咁,仲配上番茄仔、軟嫩鷄肉等,啖啖滋味-配上曲卷面夠彈口,吸曬湯底精華🥟煎餃子$42- 皮薄之餘煎到好香脆,肉同菜比例好好,幾juicy個人都幾鍾意個蓮藕片,下次點個小食食下!

🐔特盛鷄白湯拉麵$138

特盛鷄白湯拉麵

-最impressive慢煮鷄肉,肉質超級軟嫩滑身

🐔鷄白湯番茄芫茜拉麵$98
鷄白湯番茄芫茜拉麵

-配上曲卷面夠彈口,吸曬湯底精華

🥟煎餃子$42
煎餃子

- 皮薄之餘煎到好香脆,肉同菜比例好好,幾juicy

個人都幾鍾意個蓮藕片,下次點個小食食下!
鷄白湯番茄芫茜拉麵
2023-07-05 43 瀏覽
之前去日本食左咁多拉麵,依家返到香港都想再去試下香港既拉麵,就搵到依間都係食雞白湯既拉麵。我地揀左一碗特盛雞白湯拉麵同一碗魚介雞白湯拉麵。特盛雞白湯拉麵有6塊雞肉,佢地用既係雞胸肉,咬落一啲都唔柴,仲有啲滑添🤣,另一碗魚介雞白湯拉麵就有3-4塊雞肉,我加左紫菜同唐心蛋,值得一讚既係,我鐘意香港既唐心蛋多過日本,因為日本既係無味,而香港既正正岩哂我口味,湯底濃,麵既質感岩岩好,值得一試。另外叫左一份餃子同埋忌廉蟹肉餅,餃子以為係干身,但咬落竟然仲有汁,而忌廉蟹肉餅外面酥脆,入面係好似醬既餡料,不過蟹味唔夠出。整體都好好食,好值得去食。👍

2023-07-05 34 瀏覽
今天上完公司培訓,決定在附近的鳥華亭吃雞湯拉麵,午市時見到太多人排隊時間不夠,可見受歡迎程度。首先,要讚一讚這裡的服務,姨姨都很親切,讓人感覺很舒服決定試他們家的特濃雞湯,真是真材實料,而且濃而不油,好喝到讓人感動😍。雞胸也是非常嫩滑的,肉質很有口感,讓人一口接著一口,根本停不下來😋。餃子也是一絕,外皮薄而有嚼勁,裡面是滿滿的鮮肉餡和蔬菜,配上他們特製的醬汁最後,我還試了他們家的溏心蛋和唐揚炸雞,真的是爆汁,新鮮即炸的,味道非常好總之,這家鳥華亭真的是一家非常值得推薦的店,如果你來到灣仔,一定不要錯過這家店!🍴 推薦菜品:特濃雞湯、唐揚炸雞🏠 店鋪名稱:鳥華亭📍 地址:灣仔交加里22-30號華都樓地下15號舖—————————————————#hkfood #hkfoods #hkfoodstagram #hkfoodshare #hkfoodlover #hkfoodie #hkfoodieblogger #hkfoodies #hongkong #hongkongfood #香港 #紀念日 #點贊 #互贊 #福利 #香港美食 #吃貨 #美食攻略 #美食 #香港美食 #灣仔美食 #

首先,要讚一讚這裡的服務,姨姨都很親切,讓人感覺很舒服

🍴 推薦菜品:特濃雞湯、唐揚炸雞
🏠 店鋪名稱:鳥華亭

#eathkgirls
#食港女
2023-06-26
  • 味玉
於灣仔內街的拉麵店,已是第2次回訪上次還吃完心心念念他的雞白湯!門外常常排著人龍,可見是非一般的人氣~由日本老闆主理,店員也非常熱情令店內氣氛輕鬆溫馨( *´³(´꒳` *)♡—✎ 《期間限定》雞白湯蕃茄芫荽拉麵 $98味道清甜的蕃茄 揉合口感濃滑的雞白湯Perfect Match٩( 'ω' )و 配上滿滿的新鮮芫荽 令味道更昇華~雞胸肉嫩白軟熟 好好吃喔!#推薦!是夏日必吃的清爽拉麵🍜✽好味指數:★★★★/5.✎ 至極白湯拉麵 $99 | 特盛雞白湯拉麵 $138以長時間慢火烹成的雞湯成淡黃色喝上去是一股高湯的清香高湯而麵質是偏爽口的雞胸肉嫩滑 加了加黑胡椒慢煮分外惹味值得一提的是炸蓮藕片 脆脆好吃特盛版本的份量比普通的多~多了4塊紫菜、2-3塊雞✽好味指數:★★★★/5.✎ 煎餃子 $45餃子皮薄 餡料卻十分Juicy!! 是必點小吃之一✽好味指數:★★★★/5.✎ 手羽明太 $22店內不停有人點的明太子釀雞全翼~ 外表燒得香脆 內裡有肉汁 味道正常發揮✽好味指數:★★★☆/5—| 𝘼𝘽𝙊𝙐𝙏 |⚐ 鳥華亭 @torihanateiramen地址: 灣仔交加里

於灣仔內街的拉麵店,已是第2次回訪
上次還吃完心心念念他的雞白湯!

門外常常排著人龍,可見是非一般的人氣~
由日本老闆主理,店員也非常熱情
令店內氣氛輕鬆溫馨( *´³(´꒳` *)♡

雞白湯蕃茄芫荽拉麵

✎ 《期間限定》雞白湯蕃茄芫荽拉麵 $98

味道清甜的蕃茄 揉合口感濃滑的雞白湯
Perfect Match٩( 'ω' )و
配上滿滿的新鮮芫荽 令味道更昇華~
雞胸肉嫩白軟熟 好好吃喔!
#推薦!是夏日必吃的清爽拉麵🍜

雞胸肉嫩滑 加了加黑胡椒慢煮分外惹味
值得一提的是炸蓮藕片 脆脆好吃
特盛版本的份量比普通的多~多了4塊紫菜、2-3塊雞
✎ 煎餃子 $45

餃子皮薄 餡料卻十分Juicy!!
是必點小吃之一
手羽明太

✎ 手羽明太 $22

店內不停有人點的明太子釀雞全翼~
外表燒得香脆 內裡有肉汁 味道正常發揮
✽好味指數:★★★☆/5

| 𝘼𝘽𝙊𝙐𝙏 |
⚐ 鳥華亭 @torihanateiramen
地址: 灣仔交加里22-30號華都樓地下15號舖
人均消費:HK$110 (ppl)
回訪指數:🤤🤤🤤🤤/5
環境舒適:🪑🪑🪑🪑/5
雞白湯蕃茄芫荽拉麵
手羽明太
2023-06-30 30 瀏覽
今日嚟到灣仔區拉麵名店, 可以話全香港最歷史悠久嘅拉麵店之一 ,仲可能係第一間做雞白湯嘅拉麵店。餐廳由日本人主理, 店面唔算大但真係好似去咗日本咁。 我哋試咗最傳統嘅 特盛雞白湯拉麵 , 同埋季節限定嘅檸檬雞白湯拉麵。雞白湯拉麵嘅雞白湯非常濃厚, 任得出有雞骨嘅甜味, 又冇其他拉麵店咁鹹, 好欣賞佢嘅配菜特別係炸牛蒡, 麵都有兩款選擇。 至於檸檬雞白湯拉麵油檸檬嘅香味, 酸酸甜甜可以中和做雞白湯, 食落比較清新, 檸檬雖然浸住但去到最後湯底都唔會變苦。叫咗三款小食全部都好好味, 分別係自家製日式餃子明太子釀雞翼同埋炸忌廉蟹肉薯餅, 我哋最鍾意係忌廉蟹肉餅食落非常之creamy。非常值得想食雞白湯拉麵嘅朋友嚟試一試,絕對冇介紹錯。

非常值得想食雞白湯拉麵嘅朋友嚟試一試,絕對冇介紹錯。
2023-06-30 26 瀏覽
真心,如果有人問我邊間拉麵最好食,第一時間想起鳥華亭,不過私心怕分享,怕會太多人去,有時超級人氣餐廳未必能長久。多年前已經幫襯開,不過位置較偏僻,多數都是老顧客,隔幾年後再重臨,店員親切友善,一切都依舊是我心目中的number one~特盛雞白湯拉麵($138)十分滋味的雞湯底,有五片超級軟腍的雞叉燒,係真係雞,唔係豬,出邊好少食到,還有念念不忘這裏的招牌炸蓮藕片,非常用心配搭的蘆筍,溫泉蛋都係一流嘅~忌廉蟹肉餅($42)三大件蟹肉餅,內裏creamy,最啱送酒,難得呢道有酒,點了一瓶梅酒($45),加上拉麵店的氣氛,其實都係偽居酒屋最後,但亦都係好重要嘅,呢度有辣芽菜,咁多年物價上漲,依舊免費提供

特盛雞白湯拉麵($138)

忌廉蟹肉餅($42)

• 炸蓮藕片
  • 忌廉蟹肉餅
  • 糖心蛋
2023-06-27 36 瀏覽
人氣雞白湯拉麵✨特盛雞白湯拉麵 $138湯嘅質地濃稠,飲落有點黏口,滿滿骨膠原嘅feel~招牌雞白湯超濃,鮮甜濃郁👍🏻拉麵分咗直身麵同捲曲麵2種,前者爽口,後者加咗蛋黃所以麵質有嚼勁,揀咗捲曲麵,掛湯力強!雞肉叉燒無咩脂肪但係好嫩滑,健康之選😆魚介雞白湯拉麵 $91呢碗係重口味人士之選😛魚介湯底油脂好豐富,味道好強~ 鮮味爆燈‼️唐揚鷄 $45餃子 $48炸蓮藕片 $35三款小食都高質,感覺到製作好認真炸雞好脆口,肉質嫩滑多汁~餃子係自家製,比一般餃子好食👍🏻最鍾意係個炸蓮藕片~簿簿一片炸得好脆😍鳥華亭 (灣仔)灣仔交加里22-30號華都樓地下15號舖

人氣雞白湯拉麵✨

特盛雞白湯拉麵 $138
雞肉叉燒無咩脂肪但係好嫩滑,健康之選😆

魚介雞白湯拉麵 $91
呢碗係重口味人士之選😛
魚介湯底油脂好豐富,味道好強~ 鮮味爆燈‼️

唐揚鷄 $45
餃子 $48
炸蓮藕片 $35

三款小食都高質,感覺到製作好認真

鳥華亭 (灣仔)
灣仔交加里22-30號華都樓地下15號舖
一碗好味,有質數嘅拉麵在於個湯底會唔會令我想飲埋落肚灣仔呢間拉麵店完全滿足到我味蕾✨特盛雞白湯拉麵雞白湯湯底味道香濃麵質有直身 同卷曲 兩款選擇粗幼度恰好嘅拉麵,口感爽彈仲可選擇軟硬度雞肉片片嫩滑配上 半流心嘅溏心蛋紫菜.有味筍.蔥花 非常足料特別鍾意炸到金黃香口脆卜卜嘅炸蓮藕片店員超級友善仲介紹我要加少少辣芽菜會更好味✨餃子餃子是必點的日式小食外皮煎得香脆裡面保留豐富肉汁即叫即煎,趁熱食好正雖然門外不斷有食客排隊,不過唔洗等好耐,好快就安排入座
一碗好味,有質數嘅拉麵
在於個湯底會唔會令我想飲埋落肚

灣仔呢間拉麵店完全滿足到我味蕾

✨特盛雞白湯拉麵
雞白湯湯底味道香濃
麵質有直身 同卷曲 兩款選擇

粗幼度恰好嘅拉麵,口感爽彈
仲可選擇軟硬度

✨餃子
餃子是必點的日式小食
外皮煎得香脆
裡面保留豐富肉汁
即叫即煎,趁熱食好正

雖然門外不斷有食客排隊,
不過唔洗等好耐,好快就安排入座

2023-06-26
午餐
  • 溏心蛋
  • 煎餃子
2023-06-26 27 瀏覽
朋友仔話搵到間好味嘅雞白湯拉麵店好奇嘅我就跟佢去左啦😌😌😌餐廳好有日本居酒屋feel店員仲好熱情好有禮貌麵又有得揀曲麵定直麵🧡至極雞白湯拉麵🐔呢到嘅雞白湯真係好濃郁飲落去唔會好鹹雞肉好似用左慢煮嘅方法咁好軟熟特別要讚配菜炸蓮藕非常香脆好好味🤤🤤🤤🧡特盛雞白湯拉麵🐔如果想食多幾塊雞肉就要叫特盛啦仲會有埋紫菜同筍雞湯一樣咁濃咁好味😋😋😋🧡餃子🥟係即叫即煎,所以黎到嘅時候熱辣辣個底仲好脆,入面又有好多肉汁😚😚😚🧡忌廉蟹肉餅🦀又係炸得好香脆入面嘅忌廉又好creamy不錯不錯👍🏻👍🏻👍🏻
朋友仔話搵到間好味嘅雞白湯拉麵店

如果想食多幾塊雞肉就要叫特盛啦
仲會有埋紫菜同筍
雞湯一樣咁濃咁好味😋😋😋

🧡餃子🥟
係即叫即煎,所以黎到嘅時候熱辣辣
個底仲好脆,入面又有好多肉汁😚😚😚

🧡忌廉蟹肉餅🦀
又係炸得好香脆
入面嘅忌廉又好creamy
不錯不錯👍🏻👍🏻👍🏻

• 至極雞白湯拉麵
  • 炸蓮藕片
2023-06-24 30 瀏覽
鳥華亭灣仔交加里22-30號華都樓地下15號舖至極雞白湯拉麵雞湯味好濃郁 飲到雞白湯味應該煲左好耐 好足料 而呢個選左捲曲麵好掛汁 雞叉燒好厚 份量都唔少 仲食到少少黑椒味 完全唔鞋口 炸蓮藕2塊 蘆筍 流心蛋做配菜辛辣雞白湯拉麵辛辣湯唔好以為湯好淺色咁 個辣度都十足選左直身麵 比較無咁掛汁 麵身再幼1點配菜一樣 炸蓮藕2塊 蘆筍 多蔥唐揚雞(洋蔥絲陪襯)呢個唐揚雞好好食 入面既雞肉好嫩滑加埋少少檸檬汁 仲更加出到雞肉味出黎忌廉蟹肉餅(洋蔥絲陪襯)忌廉配蟹肉入面好嫩好滑 好多餡料咁一咬開就爆出黎咁仲要個炸皮好好簿 好香口呀成個都
鳥華亭

辛辣雞白湯拉麵
辛辣湯唔好以為湯好淺色咁 個辣度都十足
選左直身麵 比較無咁掛汁 麵身再幼1點
配菜一樣 炸蓮藕2塊 蘆筍 多蔥

唐揚雞(洋蔥絲陪襯)
呢個唐揚雞好好食 入面既雞肉好嫩滑
加埋少少檸檬汁 仲更加出到雞肉味出黎

忌廉蟹肉餅(洋蔥絲陪襯)
忌廉配蟹肉入面好嫩好滑 好多餡料咁一咬開就爆出黎咁
仲要個炸皮好好簿 好香口呀成個都

2023-06-19
  • 辛辣雞白湯拉麵
  • 唐揚雞
鳥華亭拉麵店不在大街,而是在小巷。要走進灣仔交加里這條小巷才找到它。餐廳在華都樓地下。朋友嗌左「至極白湯拉麵」,揀左普通硬度的捲曲麵,另嗌左忌廉梳打。我就嗌左「雞白湯蕃茄芫荽拉麵」。我揀左普通硬度的直身麵。追加了糖心蛋和烏龍茶。❤️「雞白湯蕃茄芫荽拉麵」蕃茄係細細粒嘅蕃茄仔,食落酸酸甜甜好開胃。😃芫荽份量超多!鋪滿麵上,成座山咁高,芫荽控必點!😍 芫荽令湯底更香。直身麵較爽口而且份量好多,飽到食唔晒!❤️糖心蛋口感十分軟,蛋黃呈流心狀,令人唾涎🤤。我同朋友嗌左小食share一齊食:❤️唐揚雞十分香口又酥脆。旁邊重有檸檬角可以唧落雞件上,唧上檸檬汁去卻油膩感。😋👍🏻❤️明太子雞翼皮脆肉嫩~要讚師傅預先將雞翼尖用錫紙包起,方便食客用手拿起食又唔會整污糟手指👍🏻👏🏻。❤️煎餃子🥟皮薄餡靚😚。❤️忌廉蟹肉餅外表看來像吉列炸蟹肉餅,以為會脆身。點知一咬,感覺中間忌廉好軟身~🥰口感好creamy~總括來記,小食十分出色!可以媲美拉麵。😋👍🏻侍廳和店員的服務態度十分好,十分友善~👍🏻👍🏻👍🏻

❤️「雞白湯蕃茄芫荽拉麵」

❤️糖心蛋口感十分軟,蛋黃呈流心狀,令人唾涎🤤。

我同朋友嗌左小食share一齊食:

❤️煎餃子🥟皮薄餡靚😚。

❤️忌廉蟹肉餅

2023-06-17 26 瀏覽
這家小店真是我近期探店的一大驚喜!那味道真是讓人回味無窮!店裡環境也很乾淨整潔,讓人很舒適。🍜雞湯拉麵🍜這是他們家的招牌雞湯拉麵,湯很清晰,雞湯也很濃郁,入口綿軟有嚼勁,真的是一種享受。麵條也很有嚼頭,讓人吃了很有飽腹感。每一口都是滿滿的幸福感。🍜魚介拉麵🍜另外一款口味我也嘗試了,是魚介拉麵。海鮮味道十分濃郁,湯頭口感絲滑,搭配麵條很搭,讓你忍不住一口接一口。👩‍🍳店主非常有善,環境也很舒適,這家小店真的性價比很高,強烈推薦給大家。
這家小店真是我近期探店的一大驚喜!那味道真是讓人回味無窮!
店裡環境也很乾淨整潔,讓人很舒適。

🍜雞湯拉麵🍜

🍜魚介拉麵🍜