2023-08-14 45 瀏覽
呢間係灣仔嘅隱世拉麵店,如果唔係朋友仔帶我去我真係完全睇唔到呢間舖頭😂⭐️特盛雞白湯拉麵 $138⭐️雞白湯拉麵 $87呢兩個面其實係一樣,只係特盛會多啲配料,包括有味旬,雞叉燒,紫菜)佢嘅雞白湯係奶白色嘅,口感黏稠,味道鮮甜,平時絕對唔飲湯底嘅小編都忍唔住飲咗。而佢嘅雞叉燒咬落係超級軟滑,一啲都唔乾唔鞋身,出邊好少雞叉燒可以做到佢哋咁好食。曲直面超彈牙同埋掛湯,仲有佢碗麵有炸蓮藕片,咬落吹脆卜卜幾過癮。⭐️炸雞 $48呢個價錢比足六嚿雞,仲要咁好食,我真係收貨架啦!配埋沙律醬勁好食🤤仲有就係佢有麻油辣芽菜做免費嘅配菜都勁正,同埋佢個面底都比較大份,好落力食都仲食唔晒🥹店員係外籍人士,非常之親切,當日落雨我哋冇帶遮仲問我哋使唔使借遮(都可能因為朋友係成日過嚟食嘅VIP🤣)如果喺灣仔返工嘅朋友仔真係不妨一試!

⭐️特盛雞白湯拉麵 $138
⭐️雞白湯拉麵 $87

⭐️炸雞 $48

雞白湯拉麵
雞白湯拉麵
2023-08-14 1408 瀏覽
大隻仔今次覓食嘅店舖就係💥 鳥華亭 💥 大隻仔今次介紹一間香港歷史悠久,門口經常排長龍嘅日本拉麵小店。餐廳座位不多,門口掛住日本紅燈籠寫上「鳥華亭」,裝修富有傳統日本小店特色。「鳥華亭」係香港元祖雞白湯拉麵店,多年前,全香港拉麵店都只做豬骨湯底嘅時候,鳥華亭仍然堅持做雞白湯拉麵,真係好值得欣賞日本師傅對拉麵嘅執着同匠人精神。「鳥華亭」跟足日本傳統餐廳,提供冰水,冇加一,外賣自取仲有20% discount,真係好值得支持嘅小店。⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯5⭐️ 超班3⭐️ 一般/正常1⭐️ 差味道 ⭐️⭐️⭐️⭐️抵食 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️服務 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️環境 ⭐️⭐️⭐️⭐️⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯🔥 特盛雞白湯拉麵 $138大隻仔今次揀咗最豐富嘅「特盛雞白湯拉麵」有5片慢煮雞肉叉燒,溏心蛋,紫菜,竹筍,混合蔥,B B蘆筍,炸蓮藕片,材料好豐富。用上雞殼、雞骨、雞腳熬製而成,100 %純雞製造嘅雞白湯,每一啖湯都充滿雞味。雞白湯雞味香濃,又不會油膩,用上雞腳熬製,充滿膠質,因為膠質豐富,雞白湯表面遇上冷氣會形成一層薄膜,證明真材實料。雞白湯飲落口係舒服嘅湯底,唔太味精,大
大隻仔今次覓食嘅店舖就係

服務 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
環境 ⭐️⭐️⭐️⭐️
⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯

🔥 特盛雞白湯拉麵 $138
大隻仔今次揀咗最豐富嘅「特盛雞白湯拉麵」
特盛雞白湯拉麵

雞白湯飲落口係舒服嘅湯底,唔太味精,大隻仔最後係飲曬全部雞白湯的。
雞肉叉燒比想像中出色,唔乾唔柴,浸入雞白湯內更加好食。
慢煮雞肉叉燒

另外,竹筍,B B蘆筍都好好食,好爽口,夠嫰滑冇渣。
而一碗拉麵除咗湯底、叉燒之外,麵條都十分重要,大隻仔今次就揀左硬度適中既曲麵,曲麵冇鹼水味,有蛋香,比較掛湯,夠煙靭,十分好食。

🔥 餃子 $45
餐廳自家製日式餃子,餃子底部有煎到微濃,底部夠脆,再點上混合鹹豉油+白醋+辣椒油既醬汁,十分美味。
餃子

🔥 手羽明太 $22
無骨雞翼炸得夠香脆,而且非常嫩滑,充滿肉汁,啖啖肉好正,明太子會帶微辣。
伴碟配上混合蔥(紫洋蔥、大蔥),要稱讚師傅沖水功夫做足,食落口完全冇辛辣味,仲可以食到洋蔥既甜味,點上蛋黃沙律醬,更加好食。
手羽明太

溫馨提示:餐廳提供免費冰水、辣麻油芽菜、
鹹豉油、白醋、辣椒油、七味粉、胡椒粉、紙巾。
辣麻油芽菜、 鹹豉油、白醋、辣椒油

2023-08-09
慢煮雞肉叉燒
餃子
手羽明太
辣麻油芽菜、 鹹豉油、白醋、辣椒油
2023-08-13 42 瀏覽
去了灣仔幾出名食雞湯拉麵既地方鳥華亭,餐牌簡單易明,日式檸檬湯拉麵,檸檬+雞湯做base,味道清新獨特,湯底帶點檸檬的微酸,亦帶來一種清爽的感覺。湯底酸中帶有一絲淡淡的甜味,同時還有淡淡的雞肉香氣。麵條本身柔軟有嚼勁,與微酸的湯底搭配得恰到好處,整體口感輕盈唔肥膩!雞肉厚身唔乾柴。果然係食雞肉出名之地。極致雞白湯日式拉麵,味道醇厚豐富。湯底以雞骨、雞肉和雞骨熬製而成,亦搭其他調味料,使得湯底濃郁而不膩。濃郁的雞肉香氣,口中充滿了滋味。麵條為曲麵有彈性和嚼勁,與濃郁的湯底相得益彰。明太子雞翼表面炸得金黃微脆,內部鮮嫩多汁。雞翼上都裹著一層明太子醬,帶微辣和鹹香的風味。這道明太子雞翼的口感豐富多樣,既有雞肉的嫩滑,又有明太子醬的獨特風味。日式煎餃子外皮煎得金黃焦脆,同時內餡的口感豐富。內餡可能包含肉,蔬菜等,幾香唔油!
去了灣仔幾出名食雞湯拉麵既地方鳥華亭,餐牌簡單易明,

2023-08-10 43 瀏覽
#雞白湯湯底一流 🇯🇵近幾個月迷上了拉麵,一有空無論自己定跟朋友都想試下出名的拉麵店。鳥華亭拉麵位於灣仔近銅鑼灣後街,係正後街牛扒對面(後街牛扒都很不錯的)聽說係雞白湯拉麵始祖,緊係要試下!我當日大約7點到,小店約十個位,已經full 左,出面keep 住有人坐係到等位。點左至尊雞白湯粒麵($99),呢個湯底有驚喜播😍😍😍雞白湯味道濃厚,仲有小小忌廉味,掛湯一流。個麵配左粒半熟蛋、兩塊炸蓮藕片及蘆筍,個配菜都幾特別!欣賞個炸蓮藕片,擺左陣都香脆!追加的明太子雞翼炸到香脆、啖啖肉配明太子醬,不錯下次day off 再試吓其他湯底。
#雞白湯湯底一流 🇯🇵

追加的明太子雞翼炸到香脆、啖啖肉配明太子醬,不錯

下次day off 再試吓其他湯底。
2023-08-10
2023-08-10 32 瀏覽
📍 鳥華亭 (灣仔)灣仔交加里22-30號華都樓地下15號舖-🍜 至極雞白湯拉麵 $99這個麵是他們家的招牌麵的湯頭很濃郁是很香的雞湯味我的麵選的是比較硬的口感很好雞胸肉是用書肥的方式煮的,所以很嫩一點都不柴🍋 檸檬拉麵 $95這個麵的湯頭跟白糖是一樣的,只是裡面加了很多檸檬,這樣整個湯頭更加的清爽很適合夏天吃配料也是一樣有雞胸肉還有炸蓮藕🍗 唐揚雞 $48他們的炸雞非常的酥脆裡面還是很多汁 旁邊有美乃滋和涼拌洋蔥可以一起吃🦀️ 忌廉蟹肉餅 $42這個蟹肉餅的外面炸的非常的酥脆裡面是土豆泥和奶油和蟹肉非常的綿密和濃郁很好吃🥟 煎餃子 $ 42煎餃就是一般好吃的煎餃沒有什麼太多特別的,但是配拉麵一起吃很好吃🐔 明太子雞翼 $22這個明太子雞翅裡面把骨頭去掉了裡面包著滿滿的明太子內餡可以沾美乃滋一起吃很好吃-環境 ⭐️ 4/5食物 ⭐️ 4.8/5推薦指數⭐️ 4.6/5

📍 鳥華亭 (灣仔)
灣仔交加里22-30號華都樓地下15號舖

環境 ⭐️ 4/5
食物 ⭐️ 4.8/5
推薦指數⭐️ 4.6/5

外賣自取
餐廳:鳥華亭地點:灣仔交加里菜式:日式拉麵,主打雞白湯拉麵餐牌:主餐牌有5款拉麵,仲有其他口味拉麵,可以選擇麵條種類同硬度,又可以追加配料,仲有小食同飲品。檸檬拉麵 $95加$10檸檬拉麵係季節限定,天氣咁熱,真係要食返d酸酸地既菜式先得。碗邊有6片檸檬,加嗮真係會幾酸架,豐儉由人。肉類有3塊好瘦兼嫩口鷄胸肉,另外有兩片炸蓮藕片同兩條蘆筍,4塊紫菜,洋蔥絲同蔥花。拉麵我揀咗捲曲麵同埋淋,捲曲麵果然掛湯,蛋味不俗,係好食既拉麵。淋真係做到淋身,呢碗麵我另外追加有味筍,加$10。特盛雞白湯拉麵 $138特盛雞白湯拉麵個湯色水呈深米色,完全唔油,飲落都帶雞味,非常厚身,好飲。拉麵揀咗捲曲麵同埋硬,我鍾意呢個硬度多d。配料有6件雞胸肉,兩片炸蓮藕片,兩條蘆筍,原隻味玉,味筍,4塊紫菜,洋蔥絲同蔥花。我仲加多隻味玉添。炸蓮藕薄脆香口,而蘆筍鮮甜嫩口。食完大大滿足。呢度小食好多選擇。煎餃子 $45拉麵配餃子係常識啦。煎餃子一客6件。係燶面架。餃子皮煎得少少脆而超滑溜又薄。忌廉蟹肉餅 $42忌廉蟹肉餅一客3件用生菜墊底,炸得皮脆,入面好多忌廉!配沙律醬食更加入口滑溜,仲伴有加左少少醋既洋蔥絲。炸蓮藕
餐廳:鳥華亭
地點:灣仔交加里
菜式:日式拉麵,主打雞白湯拉麵
檸檬拉麵 $95加$10
特盛雞白湯拉麵 $138
呢度小食好多選擇。
煎餃子 $45
忌廉蟹肉餅 $42

炸蓮藕片 $35
每碗拉麵雖然都有炸蓮藕片,唔夠喉可以叫呢款小食。炸蓮藕片非常薄,炸得脆到爆,好似食緊薯片,味道又唔會過鹹。伴有洋蔥絲同沙律醬。呢款小食我絕對推介。
蜜桃茶,雪碧
蜜桃茶 $17
蜜桃茶係樽裝,夠嗮凍,味道係淡淡茶香帶濃濃蜜桃味,好香蜜桃味,飲落甜甜地,好好飲。
雪碧 $15
雪碧係罐裝。
唔叫野飲枱頭都有冰水,好夠凍。
辣芽菜
枱頭都有自家製嘅辣芽菜,食落少少脆少少辣,自由任添。
總括而言,呢間拉麵店菜式特別又有特色。小店隱於內街,入面座位不多,星期六午餐時間要排隊。
2023-08-05
2023-08-10 22 瀏覽
灣仔隱世拉麵🍜香港日本拉麵也有很多家,朋友帶我來灣仔這一家嘗試一下。😊出地鐵行幾分鐘就可以見到!整體的裝修風格都是日本小店的風格,能坐下十多個客人,有吧臺位置和普通座位。一入門口就可以聞到濃濃的雞湯味道,馬上餓了!🤗🤗特盛雞白湯拉面💰138真的很特盛!料特別豐盛,有溏心蛋~炸藕片~大大既肉片,重點是見到他濃濃的白白湯底,好香啊!我同朋友都選了這一款,😏😏但我們選了不同的面底和軟硬度(這裡可以讓大家根據自己的情況選哦~)一啖湯一啖面配合得非常好~雞湯味特別濃郁,飲落去都好滿足🤩🤩唐揚雞💰48新鮮出爐炸的,熱辣辣的,剛剛下單,服務員就馬上幫忙炸了!雞肉也很鮮嫩,咬下去都充滿了肉汁,分量也好大哦!😆餃子💰45都係新鮮做的!自家整既餃子🥟料很足哦肉餅忌廉蟹💰42一口咬下,蟹肉和忌廉配合得好好👍不過有點罪惡🤣怕肥但又好好吃🤤飲品:檸檬紅茶*2值得一提的是!這裡的服務員姐姐都好Nice!特別的熱情❤️🍴鳥華亭 (灣仔)📍灣仔交加里22-30號華都樓地下15號舖
灣仔隱世拉麵🍜

特盛雞白湯拉面💰138

唐揚雞💰48

餃子💰45
都係新鮮做的!自家整既餃子🥟料很足哦

肉餅忌廉蟹💰42

飲品:檸檬紅茶*2

值得一提的是!這裡的服務員姐姐都好Nice!特別的熱情❤️

🍴鳥華亭 (灣仔)
📍灣仔交加里22-30號華都樓地下15號舖
2023-07-26
  • 唐揚雞
2023-08-09 43 瀏覽
趁在假期來到銅鑼灣, 在time square睇完戲之後, 實在很想吃拉麵。 朋友想起灣仔, 這間湯底濃郁的雞白湯拉麵店, 緩緩地散步來到灣仔, 也不用十分鐘。趁著時間尚早, 絕對避開晚市時段的人潮,店面充滿日式風味, 燈籠非常搶眼。 來到這裏,人氣鼎盛的雞白湯拉麵, 霸佔了整個menu。 當然還有期間限定, 很特別的 芫茜蕃茄雞白湯拉麵。特盛雞白湯拉麵最豐富的拉麵, 雞白湯濃郁粘稠, 雞肉特別多, 配搭紫菜、竹筍、蓮藕片、 溏心蛋。 湯底果然很美味, 滲透出濃烈的雞湯味道, 麵條彈牙爽口。致極雞湯拉麵基本上 和特上雞白湯拉麵差不多, 只是配料配搭方面有所不同 ,比較適合胃口小的女生。 我比較喜歡竹筍,所以額外添加, 縮上真的很美味, 雞白湯濃郁的質感, 真是非常幸福。另外點了手工餃子, 也是即叫即煎的 , 熱呼呼 外皮香脆 。飲品點了凍蜜桃茶, 吃拉麵飲冰凍飲品真是非常爽。

趁著時間尚早, 絕對避開晚市時段的人潮,

致極雞湯拉麵

2023-08-09 38 瀏覽
✨特盛雞白湯拉麵 💰138💫評分: 7.9/10📝特盛擺盤幾靚,溏心蛋好流心,揀咗捲曲麵好掛湯,湯底偏濃但唔會好膩,厚身慢煮雞胸係幾健康嘅選擇,軟嫩滑身,配菜有炸蓮藕片、紫菜、蔥花等,食到真材實料嘅味道✨辛辣雞白湯拉麵 💰89💫評分: 7.8/10📝辛辣🌶️揀咗中辣後勁都幾強🤣,中意食辣嘅可以一試,中辣都唔會蓋過雞白湯味✨煎餃子💰45💫評分: 7.5/10📝食拉麵好鍾意叫埋煎餃子,一客6件,餃子皮脆卜卜,幾juicy✨明太子雞翼 💰22@1💫評分: 8.4/10📝雞翼除咗骨,明太子味充滿成隻雞翼,啖啖肉好滿足,微辣惹味,配埋紫洋蔥同沙律醬!✨唐揚雞 💰48💫評分: 8.5/10📝入口皮脆肉嫩同juicy,一樣配埋紫洋蔥同沙律醬好滋味,加檸檬汁更加fresh鳥華亭 @torihanateiramen 📍灣仔交加里22-30號華都樓地下15號舖(灣仔🚇 E3出口行5分鐘就到)💬質素幾有水準🥰,木質裝飾坐到~10幾個人,服務態度都幾好,價錢係值得嘅🌈,配埋Asahi🍺好幸福🥹❣️再訪?🅈🄴🅂,下次要食佢個辣芽菜配料,今次唔記得🤣

✨特盛雞白湯拉麵 💰138

💫評分: 8.5/10

鳥華亭
@torihanateiramen
📍灣仔交加里22-30號華都樓地下15號舖
(灣仔🚇 E3出口行5分鐘就到)

❣️再訪?🅈🄴🅂,下次要食佢個辣芽菜配料,今次唔記得🤣

拉麵控福音,香港邊到有好食既拉麵? 灣仔呢間隱世既拉麵店,位置上唔算太近地鐵站,步行大概7分鐘左右。店外店內既設計有舊日式拉麵店既風格,小店格局上唔算太多位置,假日如果食飯時段都需要排一排隊先食到。檸檬拉麵 $95自家製檸檬白雞湯,酸甜清新既檸檬果香滲晒入去雞湯到好清新,將油膩感大大降低好適合夏天熱辣辣消暑。呢碗揀左蛋黃捲曲麵,質地夠爽彈有咬口掛到好多湯汁。特盛雞白湯拉麵 $138 特盛既款式盛配住全部配料,包括炸蓮藕片、慢煮雞肉、竹筍、溏心蛋、蔥花同紫菜,份量大大碗,一次過可以品嚐晒呢間拉麵店既食料。以雞白湯做湯底,麵質有兩款選擇,呢碗選擇左普通硬度既直身麵比較爽口,麵身都掛到唔少湯。雞湯濃郁唔油,入口香濃,雞白湯既甜味夠香。慢煮雞肉切得好厚,少量既黑胡椒味道,出奇地嫩身而且好多汁爆出黎,口感一流完全唔似食雞肉。唐揚雞 $48熱辣辣炸起上檯,外皮炸皮唔厚炸得好夠脆。擠上檸檬汁沾埋個蛋黃醬,咬落去卜卜聲好好食。檸檬茶 $17 檸檬可樂 $15

檸檬拉麵 $95

唐揚雞 $48

檸檬茶 $17
檸檬可樂 $15

2023-08-05
5 分鐘 (堂食)
2023-08-06 185 瀏覽
夜晚大概6點幾左右嚟多,同朋友二人被安排坐係門口位置,但門口位置冷氣唔夠,令到用餐體驗有所下降。至極雞白湯拉麵,$99。先講湯頭,頗濃厚嘅雞味,而且飲多幾啖都唔會覺得油膩,係香港黎講已經收貨。雞叉燒,無乜特別,食唔出有咩調味,可能味道唔夠濃烈,口感即使係雞都唔會話鞋口。溏心蛋,顏色望落去好淡,但食落係有醬油香味,蛋味都算強勁。配菜方面,炸蓮藕幾出色,夠曬香口;有混蔥的選擇,揀咗但食唔出有咩分別。唐揚雞,$48。外皮酥脆,入面稱唔上多汁雞肉細嫩,但一定唔係乾爭爭,醬汁就係蛋黃醬,有少許洋蔥絲同檸檬作為調味。

至極雞白湯拉麵,$99。
至極雞白湯拉麵

溏心蛋,顏色望落去好淡,但食落係有醬油香味,蛋味都算強勁。

唐揚雞,$48。
唐揚雞

2023-07-29
5 分鐘 (堂食)
1K
近幾年「雞白湯」已經成為香港拉麵界人氣王,獨沽一味主打雞白湯拉麵的鳥華亭,可說是雞白湯元祖級名店。這裡是小店格局,座位不多,店內設開放式廚房,坐Bar枱位置可看到店員煮麵過程。店內食物款式不多,和大部份日本拉麵店一樣,非常專注。有別豚骨拉麵的厚重口感,以雞湯為基底的拉麵風味細膩,就算夏天吃也不會覺得太過 heavy。檸檬拉麵 $95以雞白湯頭混合自家製檸檬汁,再舖上六片新鮮檸檬,可以適度地自行將檸檬汁擠壓至湯汁中,調整至個人喜愛的酸度,當酸甜清新的果香滲進濃厚雞湯時,同時將油膩感降低,特別適合炎炎夏日提起食慾。選配加入蛋黃的捲曲麵,質地爽彈帶咬口,掛湯力更強,盡吸湯底精華。另加配料糖心蛋$12,軟嫩蛋白包裹著半熟晶瑩的流心蛋黃,滿溢香濃蛋味。特盛雞白湯拉麵 $138特盛款式舖滿豐富配料,雞白湯呈奶白色澤,口感黏稠富膠質,猶如喝下一碗滿滿的膠原蛋白,特濃雞湯味纏繞著舌尖。啖啖肉的雞胸叉燒不會有過多脂肪,質地紮實卻不失彈力,咬下去完全不乾柴。較纖幼的直身麵條質感純樸滑口,即使浸久了也未有變軟。炸蓮藕片 $35雖然每碗拉麵均有附上蓮藕片,不過作為招牌小食,香脆無比,絕對值得追加。將蓮藕切成薄

店內食物款式不多,和大部份日本拉麵店一樣,非常專注。

檸檬拉麵 $95

Lemon Ramen

糖心蛋

雞叉燒
較纖幼的直身麵條質感純樸滑口,即使浸久了也未有變軟。
麵條

炸蓮藕片 $35
炸蓮藕片

將蓮藕切成薄片,外層用麵糊進行包裹,然後油炸至金黃酥脆,令人忍不住一口接一口。

忌廉蟹肉餅 $42

即點即炸,熱得盪口,雖然是炸物,但也不算太油膩。

忌廉蟹肉餅

炸得外脆內軟,一咬開隨即湧出濃滑的忌廉餡料,富有濃濃奶香。

炸忌廉蟹肉餅

唐揚雞 $48

一上枱仍是熱辣辣,外皮炸漿不會過厚,吃前滴上檸檬汁,口感會更清爽也能消除滯膩。

唐揚雞

香脆的外皮和嫩滑多汁的雞肉互相結合的絕妙口感,一口咬下肉汁滿溢。

炸雞

飲品則點了烏龍茶 $17及檸檬可樂 $15。

辣芽菜
2023-08-04
糖心蛋
2023-08-01 32 瀏覽
天氣熱,簡簡單單吃碗拉麵便好。位於灣仔交加里華都樓地下15號舖的鳥華亭是我喜愛的拉麵店,這裡的雞白湯拉麵出名好食。今日趁早放午飯,便和同事去鳥華亭。店座位有限,好彩因為時間早不用等位便安排到坐bar檯。隔離坐了個老外,老外真識食。我叫了碗特盛雞白湯拉麵,大大碗配料齊全,睇到都吸引,真美味。拉麵我揀了較爽口的直身麵,麵我揀了硬身的。雞白湯香濃美味夠熱,先飲幾口湯再吃麵,滋味。雞叉燒加碼有好多塊可以吃過夠,雞叉燒出色,鮮甜有肉味,肉質幼嫩。洋葱和香葱香甜,有味筍爽脆,糖心蛋流心好正,紫菜脆,蘆筍甜,炸蓮藕片好味。朋友都好欣賞她那碗加紫菜的至極雞白湯拉麵,她讚雞湯濃郁滑溜好味,她揀了有蛋黃,麵質有嚼勁及較掛湯的捲曲麵。小食煎餃子外皮薄脆餡鮮味,好食。炸蓮藕片好食過薯片,沾湯吃或用來佐酒都好。忌廉蟹肉餅一份三大件,外脆內軟,可口。吃拉麵小食,最好嘆番枝朝日啤。今餐吃得很滿意。走時門外已有人排隊。
天氣熱,簡簡單單吃碗拉麵便好。

小食煎餃子外皮薄脆餡鮮味,好食。

炸蓮藕片好食過薯片,沾湯吃或用來佐酒都好。

忌廉蟹肉餅一份三大件,外脆內軟,可口。

吃拉麵小食,最好嘆番枝朝日啤。

今餐吃得很滿意。走時門外已有人排隊。

• 特雞白盛湯拉麵
  • 炸蓮藕片
2023-08-01 593 瀏覽
這間拉麵店位於灣仔,主打雞白湯拉麵,店內裝修充滿傳統的和風,如置身日本的拉麵小店。拉麵共有五款常設口味,另外有一款期間限定的口味,所有拉麵均即叫即製。可選擇直身麵或捲曲麵,亦可選擇麵的硬度,或交由大廚發辦。檸檬拉麵 - $95季節限定非常特別的口味。湯頭以自家秘製的檸檬汁加上雞白湯而成,濃郁的清雞香味,伴隨著淡淡清新的檸檬酸甜;一片片雞叉燒由慢煮鷄胸肉煮成,保留最大量的肉汁,嫩滑不乾柴;配料有薄脆的炸蓮藕、蘆筍和混合蔥。糖心蛋 +$12綿密滑順的糖心蛋咬開流出濃稠又香甜的蛋黃汁。至極雞白湯拉麵 - $99奶白色的招牌雞白湯湯底長時間慢火熬製而成,清雞香味濃而不油,清而香溢,配有蓮藕、蘆筍和糖心蛋。煎餃子 - $45自家新鮮製作的日式餃子,選用油脂較多的五花肉,製成的韭菜豬肉餡特別柔嫩,外皮煎到金黃色。忌廉蟹肉餅 - $42金黃酥脆的蟹肉餅即叫即炸,咬開流出綿密的忌廉薯蓉,有少許香甜蟹肉絲。烏龍茶 - $17支裝的淳茶舍大紅袍烏龍茶,冰涼且容量多,無糖更健康。

檸檬拉麵 - $95
糖心蛋 +$12

綿密滑順的糖心蛋咬開流出濃稠又香甜的蛋黃汁。

至極雞白湯拉麵 - $99

煎餃子 - $45

忌廉蟹肉餅 - $42
烏龍茶

烏龍茶 - $17
支裝的淳茶舍大紅袍烏龍茶,冰涼且容量多,無糖更健康。
午餐
2023-08-01 26 瀏覽
今次再去灣仔試吓新嘅拉麵店,有朋友介紹我嚟呢間鳥華亭,所以今日就嚟試吓。 去到嘅時候夜晚七點左右,都等咗一陣,一入到去,個侍應姐姐好熱情,笑容好好,即使等咗陣流晒汗小小躁都即刻平復心情,佢仲同我介紹有咩好食,今餐食得好開心。 特盛雞白湯拉麵 好足料,而且個雞湯好濃!除咗濃之外仲好好味。佢哋嘅雞叉燒係好香好嫩嘅雞肉,感覺應該係慢煮雞肉,仲好厚而且有好多塊。碗麵好足料,食到好飽。 辛辣雞白湯拉麵 一上枱就聞到香辣味,入到口feel到佢哋唔係辣粉沖嘅而係真係煲出嚟,而且辣味同雞湯味都幾夾,鍾意食辣嘅朋友可以試吓呢個,我就比較prefer佢哋唔辣嘅湯,真係食到原汁原味嘅雞味。 煎餃子+忌廉蟹肉薯餅 佢哋嘅煎炸物都係即叫即炸嘅,所以上枱嘅時候係新鮮滾熱辣,煎餃好脆入口好香,冇話特別油,入面嘅料都幾飽滿。忌廉蟹肉薯餅入到口食到香濃忌廉味,絕對可以一試。

辛辣雞白湯拉麵

煎餃子+忌廉蟹肉薯餅