2004-11-12 15 瀏覽
是傳統酒樓的個局﹐的菜好大碟﹐用料十足﹐絕無欺場。難得的是服務都幾好﹐尤其是做知客個女子﹐好落力。我差不多次次去都叫炸子雞﹐半隻$60﹐皮脆肉嫩。雜菜煲鋪到滿瀉﹐好多菜。由於菜太大碟﹐通常兩個人食唔到三個菜。建議將的菜整細碟的﹐平番的﹐咁兩、三個人都可以有多的選擇。另外的凳聽講話係訂造的﹐特登用紫色好似好high 咁﹐但太過細張﹐坐得唔舒服。另外送糖水好奇怪﹐有時晚上有﹐中午冇﹐有時中午有﹐晚上冇。冇規律﹐成日要問架。

2004-09-16 16 瀏覽
想說的雖不是食物,不說不說還得說幾句。光顧老鳳城,從來吃的就是家常飯的感覺,鮑翅怎及鯪魚鮮,不要給我驚喜,祇要不變就好了。廚房的功夫感覺沒多大變化,想是買手變了,炸得好好的的炸子雞,怎就沒有一絲雞味? 是俺的記憶變了,還是受了環境的影嚮。對了,要說的就是這裏的環境。新派的裝修,真係稔倒乜就夠膽落乜。紅的、綠的、紫的,九唔搭八;金的、銀的、鐵的,唔三唔四;木板、玻璃、雕花,亂七八糟。老牌新店,雖然唔係事必要懷舊,但也可以典雅,可以平實,甚至可以娘。但係唔該自重,唔好扮老亞飛。