2009-12-16 243 瀏覽
細個時, 經常很開心地給屋企人帶去這位置前身的松竹樓. 最喜歡搆搆震, 玩它的混醬, 加完糖又再加辣醬, 或者唔係正正經經地刷那北京羊肉而係將啲肉推高啲啲, 燒到它一半是乾晒為止.. 哈哈 又鍾意佢啲湯圓夠晒巨形兼有無敵流沙餡, 後者真係連福元湯圓嘅都只可以做陪襯都來不及! 但不知何時, 這裡又變多間鳳城酒家出來了... 雖然近這年才打聽到, 原來隨太子同北角鳳城外, 其他的都不是最正忠的. 但還是不明白為何menu上許多菜式也是差無幾遠. 比較上, 隨了廣州菜外還都是斟添了些許南番順+大良式餸菜? 點都好, 雖然住得比較近北角鳳城, 但銅鑼灣位置對這晚出席的每人都是蠻方便的, 况且唔係正店也都唔係今年第一次食了. 又試試它, 會否好過早前食到的黃埔分店. ****************新鮮鱔魚雞腳瘦肉湯 - 當時八月是鱔的最旺盛的時令, 但真相便是, 粵菜唔同日系菜, 經理也說是無乜點分別的, 應是入秋前最肥就是真的. 這湯不是老火煲起的, 鱔還是即時生劏, 最多也只是二十五分鐘貨仔, 味就真可說是無火喉同不夠入味了... 唯獨鱔魚肉同湯渣不怕太多泥味同新鮮
但不知何時, 這裡又變多間鳳城酒家出來了...

****************
新鮮鱔魚雞腳瘦肉湯 -
當時八月是鱔的最旺盛的時令, 但真相便是, 粵菜唔同日系菜, 經理也說是無乜點分別的, 應是入秋前最肥就是真的. 這湯不是老火煲起的, 鱔還是即時生劏, 最多也只是二十五分鐘貨仔, 味就真可說是無火喉同不夠入味了... 唯獨鱔魚肉同湯渣不怕太多泥味同新鮮有彈力. 其實很簡單的 - 三佰幾接近四佰元劏條 '細鱔'去煲湯, 不是人人都會捨得叫的. 這條鱔魚仔, 租住係鳳城的魚缸裡耐了, 外同內的咩泥味都可冲淡呢! 海鰻就唔同命運了.
SCORE: 2.8/5

脆皮炸子雞 -
鳳城用的寫明是是新鮮雞貨色. 雞種忘記了, 只隱約記得皮下脂肪適當地略肥但不滯. 雞皮謀些位算脆, 但好快地有點變齦了, 但反正雞肉包括胸同背肉算OK淋, 不會過孰, 便收得貨了! 可昔, 是日廚房調教得重手了些許 - 鮮雞味欠奉, 估計是給五味鹽同醃料咸味蓋過了. SCORE: 3.8/5

薑葱炆活西江鉗魚 -
用瓦煲炆魚, 野味甚至新鮮蛇, 聽鄉下啲人說是'南番順'一帶很原始但彼流行的食法, 專用來招呼親朋戚友的餸菜. 這裡的好像加了彼重的生薑粉味道同佈滿了粗粗的香料磨粒, 有點兒喧賓奪主的感覺. 鉗魚是養魚, 本身都唔算有豐富魚味同甜味的了.. 所以 這道菜: 味的方面, 尚可以計算同調味得更平均. SCORE: 3.5/5

蓮蓉西米布甸 -
聽聞隨了鳳肝金錢雞, 金錢蟹盒, 蝦鍋貼, 野雞卷炒鮮奶, 灌湯餃, 煎粉果加上湯, 或鯪魚類菜式, 或忽然想不起但須要預定的重要菜式, etc, 這焗布甸甜點也是鳳城系的最強項: 那有不再試的理由! 很不錯. 面頭給 baked 到微焦, 類似澳門版匍撻, 雖有點焦得不平坦. 本人很喜愛焗西米布甸的, 朋友同我也覺得這晚的真的做得不錯, 廷滿意的. 唔會太 Cloying 或 Filling, 但蓮蓉還可再香, 西米還可更透更煙齦挺身, 不可太淋. 但蛋味就真的算微薄的, 還有好像有些微椰醬味似的? 但都唔錯啦, seriously. SCORE: 4.2/5

*********************************
還叫了碟菜的, 但因打中文需時太多, 偷功減料了... 算吧放過我.
你地又唔係未食過炒菜!

終括來說, 這餐不算好食的, 但燒雞同布甸挽回了一點聲譽同分數.
下次去鳳城系或老店, 會緊記要有策略地只叫它的 Signature Dishes,
應該不會是大問題的!

在香港裡, 它絕對算是有點特式的.
但如給我從新選擇, 我會再去係阿鴻小食後邊的北角店居多.

Fish Tank
鱔魚雞腳瘦肉湯!
湯分無得幾多.
脆皮炸子雞: 詳情請看下文.
薑葱炆活西江鉗魚
焗蓮蓉西米布甸
2009-11-07 140 瀏覽
趁著周六的半日假約了媽媽到鳳城飲下午茶, 2點開始, 特意預早15分鐘等位。 起初只有幾個人在等, 其後人數愈來愈多, 幸好能準時入座。 坐下隨即忙著剔選點心, 除了蒸炸點心外, 還有小食、炒粉麵飯、糖水糕點等供應, 實在難以取捨。奈何二人食量有限, 最多只能點五樣。 錦鹵雲吞$38: 因太耐無吃十分掛念, 明知會很熱氣但偏要點。上檯時看見汁料水汪汪似的, 和以往的濃稠狀分別很大, 配料有叉燒、肉片、番茄、洋葱和青椒。雲吞皮就很對辦, 炸得通透很多細洞, 拿一塊沾些汁, 掛不到汁在皮上, 反是浸稔了。 於是叫侍應來看看, 問可否退回, 她表示要問過經理, 隔左一陣, 聽見一把勞氣的男聲並說:「係咁稀啦!佢唔鍾意咪退囉!」 懷舊魚翅灌湯餃(特點)$21.8: 製法和平常的不同, 是正宗的做法, 以蒸籠裝著, 非以湯浸餃, 反而是餃包住湯汁, 心急地咬一下, 結果燙損了舌頭。餃皮薄身但不易穿和濕爛, 餡料有蝦,爽口的東東似是竹笙? 魚翅都吃到的但份量當然不多。 懷舊鴨腳扎(大點)$17.8: 與平常的差不多, 同樣有鴨腳和豬肉, 只是芋頭被火腿取代了。人家都是為左芋頭才叫嘛! 難道懷舊就是

懷舊鴨腳扎(大點)$17.8: 與平常的差不多, 同樣有鴨腳和豬肉, 只是芋頭被火腿取代了。人家都是為左芋頭才叫嘛! 難道懷舊就是這樣?

千層馬拉糕(中點)14.8: 每次飲茶都會叫一樣蒸的包點, 馬拉糕算是常客吧! 鬆軟富蛋香,有彈性, 面頭有幾粒欖仁
, 奶皇餡甜而不膩。

紫金醬牛孖根(大點)$17.8: 以牛筋作點心很罕見, 又好奇想知紫金醬是什麼, 只知道很惹味, 牛筋炆得夠稔唔硬, 入味

花生芝麻蛋散(小點)10.8: 取消雲吞之後再加的,這個甜點我吃過一次就愛上了, 炸得鬆化不過油, 吃過沾糖漿和煉奶, 覺得還是前者較配合, 混合花生芝麻椰絲, 口感確實豐富

過往惠顧都是下午茶時段, 有機會都想試下晚飯, 但聽講正宗的鳳城只得旺角和北角兩間店, 鍋貼明蝦、炸鮮奶固然有興趣, 但講更為吸引的卻是西米焗布甸呢!

汁料太稀了
懷舊魚翅灌湯餃
千層馬拉糕
花生芝麻蛋散
2009-10-03 33 瀏覽
呢間酒樓d服務態度實在唔得d部長行黎行去,見到d客遞紙,要求加水等,通通懶理食完d野又唔執總之態度勁差!!!!!!!!!!!!!!!!!!十個bad!!!!!!!!!!!食物(5分滿分):燒賣:1分,十分唔好食,d肉好實,仲有陣急凍味粟米叉燒腸:1分,都係唔好食,唔明點解要加粟米牛柏葉:2分叉燒包:3分(唯一ok的食物)2人食
呢間酒樓d服務態度實在唔得
d部長行黎行去,見到d客遞紙,要求加水等,通通懶理
食完d野又唔執

食物(5分滿分):
燒賣:1分,十分唔好食,d肉好實,仲有陣急凍味
粟米叉燒腸:1分,都係唔好食,唔明點解要加粟米

牛柏葉:2分
叉燒包:3分(唯一ok的食物)

2人食
2009-10-03
2009-07-29 15 瀏覽
早兩星期來飲茶, 離開時, 看見有抽獎, 原來埋單時沒有人通知, 差點失去中獎的機會, 結果中了一個蟲草花淮杞燉竹絲雞, 知客小姐說要早一天訂才有供應的.決定在星期一享用, 一行四人, 八點晚飯時準時到, 人客只有十枱不到, 知客小姐很好禮貌, 此外再見不到笑容, 坐下開茶後再沒人理會, 自顧自研究菜牌, 點了:1. 蟲草花淮杞燉竹絲雞(送的),2. 炸子雞一隻3. 炸鮮奶4, 野雞卷5. 蚧肉扒芥膽6. 鳳城炒飯寫菜的部長, 公事公辦的臉孔說炸雞要照收原價錢$200大元, 因為享用贈品便沒有優惠, 不可能用特價$128柯打一隻雞. 無奈照去. 他也沒有推介任何食品與飲品, 揚長而去.十分鐘後, 湯來了, 哂士不大, 湯渣和湯差不多等份, 豬肉切成粒狀, 竹絲雞只有一隻髀, 可幸味道甚隹, 有四小碗. 八分.跟著是野雞卷, 香脆但肥膩, 其實是炸肥豬肉包著火腿, 知道不健康, 但偶一為之, 也沒有甚麼大不了. 八分.炸子雞是高潮所在, 皮香脆, 沒有皮下脂肪, 肉是僅熟, 有汁液, 果然了得. 八分.炸鮮奶郤來了炒鮮奶, 因為我的原稿是寫在贈卷的背後, 可能落單的仁兄照抄我原本炒鮮奶的
, 此外再見不到笑容
, 坐下開茶後再沒人理會
, 自顧自研究菜牌, 點了:
1. 蟲草花淮杞燉竹絲雞(送的),
2. 炸子雞一隻
3. 炸鮮奶
4, 野雞卷
5. 蚧肉扒芥膽
6. 鳳城炒飯
寫菜的部長, 公事公辦的臉孔說炸雞要照收原價錢$200大元
. 他也沒有推介任何食品與飲品, 揚長而去.
炸鮮奶郤來了炒鮮奶, 因為我的原稿是寫在贈卷的背後, 可能落單的仁兄照抄我原本炒鮮奶的版本
. 不過還是收貨算了. 可幸也不錯, 雞蛋白和奶的配答完美, 味道清淡, 不油, 錯有錯著. 八分
蚧肉扒芥膽: 個子不大, 簡而清, 芥胆上鋪著蚧脚肉, 菜是用上湯浸熟的, 沒有幾多油, 但稍嫌芡汁薄了點. 七分
鳳城炒飯, 是當晚的至佳作品, 材料不算多, 但主要的葱花和蛋郤不少, 加上這裡特色的少許蕃茄粒, 香口, 爽口, 味道好, 飯是顆粒分明, 這水平是別處吃不到的. 要給滿分的十分
吃飽飽後, 以為像別的客人般, 還有免費水菓可吃, 怎料侍應說我們今晚因為已經享受了一次優惠, 不會再有任何優惠了
, 嘿嘿, 這也未免太小家了. 幾片水菓, 值不了多少錢也吝惜, 這店也未免把一心歡喜的人客撥冷水, 想繼續光顧也要三思
同時也令人在結賬時給貼士也要相應手緊些, 因為不開心
2009-07-27
慶祝紀念
生日
  • 炸子雞
  • 炸鮮奶
  • 野雞卷
  • 鳳城炒飯
2009-06-03 29 瀏覽
鳳城酒家是近年新興的飲食集團之一,分店轉眼已遍佈港九新界,賣點是具特色的順德菜,食材從來不是什麼貴價貨,簡簡單單一頭雞、一條鯪魚、又或是大良炒牛奶,考的全是功夫而不是成本,所以價錢一向大眾化,是其受歡迎的主因。一行十二人來到鳳城,以粉果作頭炮就最穩陣,高湯炸粉果及家鄉蒸粉果各要了半打,滿足各人的不同的口味。接著是必點的窩貼大明蝦,集合了蝦肉的爽口鮮甜及厚多士的脆口質感,一直都是這裡的招牌菜。賣點同樣是香脆,鳳城野雞卷的味道絕對討好,但略嫌不夠大件,令人有種到喉唔到肺的感覺。緊接出場是友人推介的順德煎釀鯪魚,將原條鯪魚的魚肉起骨打膠,再釀回魚內,略炸後洒上醬汁,看似簡單實則是工序繁複的小菜。魚肉吸取醬汁以致味道濃郁,魚皮亦炸至脆口,是多層次的體驗,另外絕不可錯過魚頭魚尾部份,當中的滋味簡直是整條魚的精華所在。例牌也來一只脆皮炸子雞,在這等集團式經營的酒家應絕少機會失手吧,雞肉嫩、不肥、少油、略欠雞味,也是一貫的評語。本想食炒牛奶的,口快快一時錯口點了大良炸鮮奶,結果繼炸粉果、野雞卷、蝦多士後又一炸物,炸奶尚算外脆內軟的,只是眾人已漸覺油膩,對其好感自然遞減。這時候瑤柱扒菜膽正好可減輕那份

本想食炒牛奶的,口快快一時錯口點了大良炸鮮奶,結果繼炸粉果、野雞卷、蝦多士後又一炸物,炸奶尚算外脆內軟的,只是眾人已漸覺油膩,對其好感自然遞減。這時候瑤柱扒菜膽正好可減輕那份吃煎炸物所產生的自疚感,大量瑤柱鋪在新鮮菜膽上,賣相吸引毫不欺場。至於菠蘿咕嚕肉也有一定水準,酸甜汁剛好掛在每一塊肉上,咕嚕肉雖略為大件,但炸得不油不乾,味道恰好口感豐富,是個不錯的壓軸小菜。

鳳城馳名的焗西米布甸總是不容錯過的飯後甜品,焗至香脆的外層,內藏軟滑的西米布甸,賣相非常吸引,但不知是不是錯覺,份量好像愈來愈少似的,一大盤的布甸每人只分到兩三口,實在是未能滿足我等甜魔的胃納。

鳳城的水準一直都保持得不錯,可惜每次幫襯所點的小菜來來去去都是那幾樣,已漸變得沒有驚喜,但若果為食飯苦惱,一時想不出食乜好,花費不多要求簡單的話,這裡會是一個很好的選擇。就如上述的一頓晚飯,由粉果至布甸一共九道菜,埋單也不過是一千多元,絕對可稱得上是價廉物美。
高湯炸粉果
野雞卷味道可以
必食蝦多士
順德煎釀鯪魚
水準如常的炸子雞
炸牛奶口感重覆
菠蘿咕嚕肉
西米布甸可以多一點嗎?
高湯炸粉果
必食蝦多士
順德煎釀鯪魚
水準如常的炸子雞
菠蘿咕嚕肉
西米布甸可以多一點嗎?
  • 順德煎釀鯪魚、焗西米布甸
2009-05-12 15 瀏覽
半公事性質到訪名珠城鳳城,其實在公在私也去過鳳城無數次,對其食物已沒有太大興趣,因此今次也只是隨便點幾個餸便算。整碟芥蘭,要薑汁炒。老總話份量很大,但我覺得差不多了,若然太細真的會被客投訴。顏色翠綠的炒菜,感覺新鮮,芥蘭炒得爽脆而不過硬,沒有帶一絲苦味,只嫌薑汁味道不夠重。香噴噴的魚香茄子煲,打開煲蓋時「沙沙聲」的聲音,相當吸引。茄子很入味,軟身之餘又不會爛pat pat,香辣俱全,鯪魚肉充斥著咸香,很惹味一個餸,送飯一流,難怪老總都要叫一碗白飯。招牌脆皮雞現正做特價,$50/半隻,確是抵食。雞是新鮮炸起,色澤亮麗,入口仍是燙的。咬下,皮脆肉嫩,有鮮味,雞肉是較肥一點,卻正合我心意。用新鮮雞做,成本自然要貴一點,不過就能保持質素,我幾欣賞。如果係自己來食,我想我會點一味金錢雞。今次不方便出聲點菜,還是留待下次吧!坐了很久,也不見太多客,生意難做呀!

坐了很久,也不見太多客,生意難做呀!
香噴噴的魚香茄子煲
薑汁再重一點會更好
脆皮雞水準依然
2009-05-01 10 瀏覽
中午十二時, 進入時只有數枱人客, 沒有任何招呼, 兩個人自己找了一張近牆的枱坐下來,才有一位像部長的仁兄跟進.吩咐了開茶後, 取了點心紙剔了點心, 招手又招手郤沒有侍應來接收, 卒之有一位黑口黑面的阿姐有反應.柯打了: 炸子雞半只 (做特價: 一只88大元, 半只要50元)鮻魚球, 雞絲粉捲, 牛腩撈麵.麵是最先來的, 賣相郤欠佳, 是粗麵, 牛腩只有數粒, 伴著少許雪菜碎, 味道古怪, 不是傳統的豉味或柱候味, 青菜也沒一條; 4 分.鮻魚球: 不是合時的食物, 沒有期望, 不過妹妹喜歡吃, 由她叫, 新鮮度ok , 但不好吃; 4 分.雞絲粉捲: 饀料好味, 粉皮甚差, 太韌, 可能太多澄麵, 合益泰的好得多; 5 分.炸子雞是最後來的, 只見每枱都叫, 色澤和香味都一流, 半隻的份量也不錯, 皮脆肉嫩, 雖然油膩, 味道很好, 且肉汁豐富, 的是首選的名菜; 8 分, 扣分的是醃味太咸.服務扣分的是開位時並沒有跟手開咭, 上菜阿姐問完又問, 卒之要另找部長解決.骨碟, 由頭到尾也沒有換過, 只有自己把骨頭倒在吉碟等人來收.ok 是給炸雞的.以後沒有再來的意欲.
中午十二時, 進入時只有數枱人客, 沒有任何招呼
, 兩個人自己找了一張近牆的枱坐下來,
才有一位像部長的仁兄跟進.
, 卒之有一位黑口黑面的阿姐有反應
鮻魚球, 雞絲粉捲, 牛腩撈麵.
麵是最先來的, 賣相郤欠佳
, 是粗麵, 牛腩只有數粒
, 伴著少許雪菜碎
, 味道古怪
, 不是傳統的豉味或柱候味
, 青菜也沒一條
; 4 分.
; 4 分.
; 5 分.
炸子雞是最後來的, 只見每枱都叫, 色澤和香味都一流
, 半隻的份量也不錯, 皮脆肉嫩, 雖然油膩, 味道很好
服務扣分的是開位時並沒有跟手開咭
, 上菜阿姐問完又問, 卒之要另找部長解決.
骨碟, 由頭到尾也沒有換過
, 只有自己把骨頭倒在吉碟等人來收.
ok 是給炸雞的.
以後沒有再來的意欲.
  • 炸子雞
2009-04-11 22 瀏覽
昨天下午到了鳳城酒家飲茶, 點心唔錯, 服務幾好印象最深, 係個上湯浸粉果, 一客有四隻, 粉果皮好鬆脆, 浸落上湯再吃, 這種食法無咁熱氣, 而且浸完湯之後, 粉果依舊脆, 粉果既皮仲有種甜甜地好似咸水角既皮既味道, 雖然餡料唔算豐富, 不過已經係一款好好味的點心了雞扎就一般, 沒什特別之處, 其他义燒包, 排骨同一般酒樓無大分別, 反而個糉幾好食, 食完仲有抽獎, 下次嚟可以有優惠, 金融海嘯之下.. cash is king!
昨天下午到了鳳城酒家飲茶, 點心唔錯, 服務幾好

(非會員)
Just had yum cha today at fung shing this morningfung shing is a big brand so i thought it will be ok ..even not at its most reputable one which is the North Point one..so i invitated my friends from overseas to try it out But the first thing we encounter is - horrible services~no one is there to show us the seats ~waiters and waiteress grumble when we ask them to please clean up ~we wave and wave and wave and no one came to take our dim sum card~and finally it's time to pay the bill - still no

~and finally it's time to pay the bill - still no one pays any attention ....

Now come to the food....
disappointed cos fung shing has a reputation for good food...but apparently not in this branch .. the food were pretty average .... and some of them are not even hot ...

To sum it up .. my friends say if it happens oversea .. this restaurant will never survive ! So why do people in HK put up with such horrible service .. and it seems the worse the service get the more people tolerate it !

I guess i will never go the another fung shing again except for the North Point one......I tried the shatin one before and the service and food were just as disappointing.....

2009-04-05
2009-01-10 22 瀏覽
來港幾天 早茶時間除了一天是在樓上的茶樓吃外 其餘都是在鳳城度過不得不說 服務人員的態度 真的很不錯 食物也是相當可口美味下面說說幾天裏面吃的東西吧:懷舊魚翅灌湯餃21hkd 感覺一般 一口咬下去汁水多 但感覺魚翅太少了鳳城蝦餃皇21hkd 感覺就不錯了 一口咬下去整個蝦的感覺 爆脆爆鮮爆多汁 黑椒牛仔骨17hkd 牛仔肉太嫩了太嫩了 味道也剛剛好 不會咸懷舊鴨腳扎17hkd 感覺就一般了 和普通鴨腳的味道沒什麽區別金栗叉燒腸17hkd 這個自認為點的最失敗 很硬很不好吃皮蛋瘦肉粥10khd 粥很滑很柔 很讚 陳皮紅豆沙10hkd 香 滑 甜 好吃鳳城燒餅17hkd 味道很好 但是個頭太小 只有3个 點一份不夠吃ps:鳳城要收10%服務費

不得不說 服務人員的態度 真的很不錯 食物也是相當可口美味

下面說說幾天裏面吃的東西吧:

金栗叉燒腸17hkd 這個自認為點的最失敗 很硬很不好吃

皮蛋瘦肉粥10khd 粥很滑很柔 很讚

陳皮紅豆沙10hkd 香 滑 甜 好吃

ps:鳳城要收10%服務費
$70 (早餐)
2009-01-05 26 瀏覽
呢日同公司d同事專登走過黎銅鑼灣食飯. 雖然價錢較貴,但食物質素確係好 我地叫左:蝦餃 - d蝦夠新鮮, 味道唔錯燒賣 - 成隻鮮蝦響面, 幾吸引!叉燒腸 - d叉燒好大粒, 但味道一般叉燒 - 勁多蜜汁, 熱辣辣好好味燒鵝 - 又係熱辣辣, 個皮仲脆架, 正!炒什菌 - 味道ok, 不過多左d油油菜 - d茶好似烚得太淋排骨 - 太多肥膏, 食到成口油煲老火湯-老雞、瘦肉燉上半天.清清地, 好好味!! 呢度d食物好似話冇味精的, 而且用料都好新鮮, 三人來的話亦須三百元,辛苦搵來也要吃好一點吧一分錢一分貨絕對合理!
呢日同公司d同事專登走過黎銅鑼灣食飯.
雖然價錢較貴,但食物質素確係好

我地叫左:
蝦餃 - d蝦夠新鮮, 味道唔錯
燒賣 - 成隻鮮蝦響面, 幾吸引!
叉燒腸 - d叉燒好大粒, 但味道一般
叉燒 - 勁多蜜汁, 熱辣辣好好味
燒鵝 - 又係熱辣辣, 個皮仲脆架, 正!
炒什菌 - 味道ok, 不過多左d油
油菜 - d茶好似烚得太淋
排骨 - 太多肥膏, 食到成口油
煲老火湯-老雞、瘦肉燉上半天.清清地, 好好味!!

辛苦搵來也要吃好一點吧一分錢一分貨絕對合理!
2009-01-01 14 瀏覽
一大班同事, 齊娃娃18人去了飲茶食飯, 我們只坐一張大圓桌, 睇黎我地迫迫貢開心d...叫左好多野食, 成30碟點心, 3碟炒粉面飯, 18個甜品! 好開心呢~食左太多點心, 真係唔知點寫好, 整體來說, 不過不失啦!鳳城炒飯:同事大讚好味, 但今次整得不太好, 炒得太濕喇! 而且唔夠一粒粒飯, 黏在一起的飯漿不太想吃!臘味炒飯:反而抵夾香, 本人不吃臘肉的都覺得很香, 坐在隔離的同事都覺得好吃!牛腩燴依面: 濕濕的, 賣相不太好, 但食入口都覺得淋且不太夠味道, 同事都覺一般!點心方面, 食左好多, 有流沙包, 雞包仔, 瑤柱菠菜餃, 蝦餃, 燒賣, 香煎青椒, 蒸釀茄子等30個點心!最後的甜品, 有人食紅豆沙, 有一半人食楊枝甘露, 有一半人食雪耳燉萬壽果, 有人食芒果椰汁糕; 本人食的是楊枝甘露, 真係好一般, 直頭係唔得!原因:1. 一路食一路有冰出現係個口內, 一邊要吐出來2. 不發現有芒果的出現3. 太多泡了, 好明顯係放入攪拌機內攪碎就算, 真係想要求換貨!埋單, 理應每人$68, 但有老細資金贊助, 每人$45咋~

食左太多點心, 真係唔知點寫好, 整體來說, 不過不失啦!
1. 一路食一路有冰出現係個口內, 一邊要吐出來
2. 不發現有芒果的出現

2008-10-23 11 瀏覽
因上次朋友請過我來, 覺得味道不錯, 所以今次帶外地回來的妹及我們一家人再去試, 我們點了炸粉果, 要把粉果放到湯裏浸一浸, 有六個, 甚好吃而且只是$48, 什菜煲, 有很多菜, 菜心, 粉絲, 草菇. 西蘭花等, 很大碟炒鮮奶, 很滑, 還加上松子, 很香口牛, 原來還有些海哲咕嚕肉, 這個就不夠脆, 麻麻地爸不知我們點了很多 , 要加半隻炸子雞, 要帶走, 不過要$108!加埋好吃的焗西米布甸 ($68), 滿足地離開不過兩次星期五去都不滿座!
炒鮮奶, 很滑, 還加上松子, 很香口
牛, 原來還有些海哲
咕嚕肉, 這個就不夠脆, 麻麻地

加埋好吃的焗西米布甸 ($68), 滿足地離開

不過兩次星期五去都不滿座!
  • 焗西米布甸
2008-07-25 15 瀏覽
上星期跟久違了的朋友們約會book了銅鑼灣鳳城酒家大夥點了個套餐 另加幾個小菜:1. 大良炒鮮奶 - 雖然見很多人點, 但味道一般2. 窩貼大明蝦 - 炸蝦點沙律醬一向係一流組合, 但不夠熱3. 炸子雞 - 有水準, 雞稍嫌肥了點4. 烏雞 & 湯 - 味道很好, 本人獨愛烏雞, 把半隻烏雞給吃掉5. 生菜包 - 久違了的生菜包, 味道不錯, 絕對值得一試6. 西米焗布甸 - 甜點來說不錯, 可惜現代港人們都要健康, 嫌其太甜另有幾個小菜也不錯, 但忘記了名字, 一般酒樓水準吧總括而言 絕對係一大班fd飲野傾計既好地方
上星期跟久違了的朋友們約會

book了銅鑼灣鳳城酒家

大夥點了個套餐 另加幾個小菜:
1. 大良炒鮮奶 - 雖然見很多人點, 但味道一般
3. 炸子雞 - 有水準, 雞稍嫌肥了點

另有幾個小菜也不錯, 但忘記了名字, 一般酒樓水準吧

總括而言 絕對係一大班fd飲野傾計既好地方
炸子雞
西米焗布甸
生菜包
  • 炸子雞 烏雞 生菜包
16.5.2008 星期五我親愛的中同為我於鳳城設壽宴~~成日食西餐日本菜,食下中菜都好丫!!時間為晚上7時半,上到去,都好多客,好嘈呀!! 又迫喎!!我地梗係點左d名菜黎食啦! 1.窩貼大明蝦--好難得我會覺得d香口o既野唔好食...哩個又唔係話難食,但我覺得普通,叫得做名菜,唔應該係咁o既水準卦! 總之就覺得d味唔突出,係隻蝦幾彈牙o既。件頭都夠,唔會縮晒水咁。2.大良炒鮮奶--我d fd話似蛋白,唔似鮮奶喎...我就唔識分啦,不過我覺得ok呀~唔會淡mou mou3.脆皮燒腩仔--d皮又確係幾脆o番~中規中距啦!4.雞絲拌海蜇--可以唔洗點5.椒絲腐乳通菜--好味道,不過哩道菜好難煮得難食卦?!6.蓮蓉焗西米布甸--哩個果然係正野,好味呢~食落又唔會話太漏架o番!!7.壽包!!!!! --- 哈哈哈,我估唔到有壽包呀!!!! 仲要係一打...點食呀大嫂!!! 講返個味...好似唔多夠香亞姐o既服務態度...唔可以話差,但絕對唔係好囉,絕對係一點笑容都無架,只不過純粹有個人幫你落單上菜,就係咁囉! 我d 朋友話已經叫左佢唔好晌我地面前問"壽包上得未?!",因為想俾我驚喜我,點知亞姐
16.5.2008 星期五

我親愛的中同為我於鳳城設壽宴~~

成日食西餐日本菜,食下中菜都好丫!!

時間為晚上7時半,上到去,都好多客,好嘈呀!! 又迫喎!!

我地梗係點左d名菜黎食啦!

3.脆皮燒腩仔--d皮又確係幾脆o番~中規中距啦!
4.雞絲拌海蜇--可以唔洗點
5.椒絲腐乳通菜--好味道,不過哩道菜好難煮得難食卦?!

亞姐o既服務態度...唔可以話差,但絕對唔係好囉,絕對係一點笑容都無架,只不過純粹有個人幫你落單上菜,就係咁囉! 我d 朋友話已經叫左佢唔好晌我地面前問"壽包上得未?!",因為想俾我驚喜我,點知亞姐就正正晌我地面前問囉....-_- 好彩咁岩我又聽唔到咋!! 真係吹到啤一聲~~~~

老實講~食物質素同服務係不值笑面的~ 不過由於係朋友仔的心意~~都俾個笑面啦!!

多謝妳地~~~
名菜兩道
甜點
$?? (晚餐)