2024-01-02
夜晚同朋友食飯,佢話之前食過呢間幾好食就去試吓,雖然見到openrice咁多正評都估到係「重視marketing」的餐廳,不過都去試下去到落單時,係一個廚師落的(之後見到佢喺廚房煮嘢,唔知係咪老闆添),我哋打算叫其他嘢食,唔叫燉雞,因為驚燉雞太大份,我哋想食多啲其他嘢,加上我想食炸雞,但個廚師見我哋冇叫到燉雞,就不斷sale我哋叫燉雞,話佢哋燉雞幾好食,好食到識飛,感覺唔叫燉雞就唔俾我哋落單咁,之後都叫咗個燉雞,話哂佢呢度都係叫燉雞,加上個「銷售員」又話幾好食,當試下,叫咗個芝士燉雞,海鮮薄餅同士多啤梨米酒個海鮮薄餅嚟先,一食落口,心諗我中咗肺炎?冇味嘅??成個餅都冇調味,要點佢啲汁先有味,啲海鮮又係切得細細粒,都食唔到有乜味之後個燉雞嚟到,見到個賣相都唔太好睇,一食完到落口,即刻明白到個廚師強迫推銷的堅持、佢的用心良苦,唔係因為佢係招牌,係因為佢好L貴啊!!咁樣佢咪可以當你韮菜咁割囉!個燉雞成$300幾啊!但味道呢?普通到冇得再普通,你出街是旦食一道雞料理都好食過佢,雞冇雞味,又嚡又乾,啲雞又唔入味,碟嘢入面啲冬粉煮唔透好韌,成碟嘢感覺就係雞還雞,汁還汁,似係先將雞分開煮熟,再加入去
之後個燉雞嚟到,見到個賣相都唔太好睇,一食完到落口,即刻明白到個廚師強迫推銷的堅持、佢的用心良苦,唔係因為佢係招牌,係因為佢好L貴啊!!咁樣佢咪可以當你韮菜咁割囉!個燉雞成$300幾啊!但味道呢?普通到冇得再普通,你出街是旦食一道雞料理都好食過佢,雞冇雞味,又嚡又乾,啲雞又唔入味,碟嘢入面啲冬粉煮唔透好韌,成碟嘢感覺就係雞還雞,汁還汁,似係先將雞分開煮熟,再加入去汁到煮,所以佢啲雞先唔入味同唔嫩,你仲食到啲雞皮係韌韌哋(得未煮透先會咁),咁我想問你個「燉」去咗邊啊?又唔嫩又唔入味,啲汁又好L重口味,食完要係咁飲水,仲有啲芝士都冇芝士味,仲要加成$30,份量又唔算多,2個正常成年男性一定食得哂,離L哂大譜
仲有枝士多啤梨米酒,成枝嘢都冇乜特別,冇士多啤梨味,只係喺枝米酒度加咗士多啤梨粒,最特別係佢竟然夠膽死收我$118!份量又唔係多,同朋友2個人飲,每人飲咗2.5杯就冇咗,半枝嘢全部係冰
最後講埋個環境,收我$300幾蚊「酒店價」雞同$130幾蚊的水,你同我講你冇錢裝修??場內的裝修特色就係冇裝修!樓下茶記的裝修都好過佢,自己去openrice睇吓就知,記得睇夜晚啲相,俾得咁貴食你啲嘢,連裝修都慳返,仲有張枱都細過人,放2樣嘢就冇位,連播音樂都要用yt,仲要聽聽吓聽埋廣告,今鋪真.夜繽紛
埋單$542,記住!我哋只係叫咗2樣嘢加嘢飲!係2樣嘢加嘢飲!係2樣嘢加嘢飲!!重要嘅嘢要講3次,食咁少嘢人均近$300??呢個價我出去鋸扒唔好?食拉麵唔好?食放題唔好?食物質素又唔好,環境又唔好,職員又強行推銷,openrice上咁多「好評」,大家見仁見智啦,只可以講識做生意,強行sale你叫燉雞,啲嘢食賣到貴一貴,水你一筆,又唔洗搞裝修,慳返一筆,再喺openrice到做好啲marketing,月入幾十萬不是夢!