2009-05-09 39 瀏覽
今朝同阿媽行將軍澳一帶,沿住清水灣半島再行入去,原來入面有一個風景好靚既地方,到依家仲回味緊.由七點半行,行到差不多九點半,我地趕住去鴻星個度飲茶,因為三家姐一家,黎咗將軍澳,話請阿媽飲茶,慶祝母親節啦,阿妹2公婆都有去.去到,佢地已經食咗一輪食物,我地去到再點點心,好似食咗都幾多野,9個人埋單都係360多元,冇諗過係呢度食野係咁抵喎.

紅油炒手
奶皇包
小籠包
排骨臘腸飯
2009-05-09
$40 (早餐)
母親節
2008-08-18 2 瀏覽
前幾天放工同同事一起吃飯及睇奧運,來到時見有中銀奧運套餐,幅圖好吸引,咪奏奏熱鬧。出來的食物造型同相片一樣,尤其係個水立坊 (柑桔海鮮果凍),見著它又剛好電視播著郭晶晶跳水,酸酸的幾開胃,真係越食越開心。最正係最後個甜品 – 晶晶報喜,真係靚到唔捨得食。最衰冇影相留念,可惜可惜!不過上網都有好多有關的相片。

不過上網都有好多有關的相片。
  • 水立坊
2008-05-25 3 瀏覽
5/11母親節當天原本打算食pizza, 因為通常D人都會去酒樓食母親節飯, 點知pizza要等三個鐘, 所以到樓下的鴻星睇下多唔多人先, 其實都多人嘅, 不過二個人好易搵位啫! 想食餐好D, 所以叫了和牛餐… 御膳小碟 – 有三款冷盤, 海蜇 / 貢菜…堂煎極上和牛 – 以為是”堂煎”, 其實不是, 和牛煎得香香的, 有點脆脆, 沒有一點韌更加沒有渣,好回味, 只是覺得有點少。原盅雞燉翅 – 頗多翅, 有點雞/瘦內及金華火腿, 湯很香, 好味!!鐵鍋爆極上和牛 – 用鐵鍋上, 約只有十多粒牛肉, 及有點蒜片, 好香口, 不過牛肉沒有之前的好吃, 是另一種感覺, 或者煎一下會香一些。彩頭釀津白 – 是在津白肉釀入一肉丸, 不過一點也不好吃, 津白煑得很腍, 但裡面的肉不知道是什麼, 可能是豬肉, 其實一點也吃不出… 而且太硬, 奇奇怪怪的…香蒽和牛崧炒飯 – 鴻星套餐的炒飯一向都不錯, 這個也不例外, 乾身且很香, 只是差了些了鑊氣。芝士餅 – 隨餐附送的芝士餅, 其實很迷你, 不過好香滑, 好味!!朱古力蛋糕仔 – 因為待應姐姐見到有食剩的肉丸, 我們向她反映不好吃, 她額外了兩件朱

御膳小碟 – 有三款冷盤, 海蜇 / 貢菜…
朱古力蛋糕仔 – 因為待應姐姐見到有食剩的肉丸, 我們向她反映不好吃, 她額外了兩件朱古力蛋糕仔, 其實真的有點飽, 不過都食埋, 香濃的朱古力味, 都好好味!!
蛋白雙皮奶 – 這是另一待應在我們落單不久後來推銷的, 她說是特價而且所餘無幾, 叫我們試一下, 其實一點也不像雙皮奶, 似乎是燉蛋白, 不過是剛做好的, 熱辣辣的, 吃了感覺很滋補!! 哈哈!!

很飽足的一餐, 埋單承惠HKD919.00, 有點貴呢…
2007-12-28 4 瀏覽
Boxing Day嘅主要節目就係一家人入去將軍澳飲茶。選擇只得一個,冇辦法...數數手指已經係第三次嚟,一嬲覺得水準普通之極,志在塞飽個肚就算...今次再嚟,驚喜在發現都有三兩味點心都叫做食得下--- 魚茸燒賣勝在有懷舊feel,味道亦不差;XO醬炒銀針粉夠惹味,且冇食銀針粉已久,今日重逢,格外高興;沙薑雞腳大大隻,肉亦夠爽夠彈牙,係一隻發育健全嘅雞腳...係三次之中最滿意嘅一次...

係三次之中最滿意嘅一次...
2007-09-23 11 瀏覽
I went there with my sister today cos she really wanted to have some chicken legs. We're assigned to a table right next to the fridge as there're too many people. We had to wait for soooo long until we got the menu. My sister saw their 芒果糯米滋and wanted to try. I must say that they're the worst 芒果糯米滋that I've ever had as they filled with way too much 奶皇! I could hardly find mango pieces inside!! While we're eating a guy from the kitchen came and he was standing next to me. Guess what? He wanted me to go away cos he needed to get things from the fridge right next to me! It's so embarrassing! We ordered chicken legs, beef balls and shrimp dumplings. All these just tasted very plain...very similar to those microwave ones from supermarket but they're way more expensive. Also, when I was reading the bill, the waitress just RUSHED over and asked us to check out and probably think she's being smart.
It's a famous chinese restaurant and clean. But the service is obviously not up to standard. The environment seemed to be fine...it was just unlucky that it's only 2 of us and we couldnt have a decent table.
We've spent almost $130 for only 4 dishes of stupid dim sum and I'm sure there are LOTS of better choices than this!
2007-08-07 4 瀏覽
跟阿哥們响將軍澳飲茶。呢度差唔多係唯一選擇...叫到一枱都係,味味水準平均,叫做唔太好,但當然唔算叫差ge...食完都冇乜大印象...
跟阿哥們响將軍澳飲茶。呢度差唔多係唯一選擇...

食完都冇乜大印象...
2007-07-16 6 瀏覽
和薑餅人一起多年, 原來都沒有試過二人一起飲茶.是日早上悠閒, 於是便去飲早茶了.二個人叫了六碟點心, 結果食完有些滯.1.台灣蝦腸粉–腸粉皮包着類似炸脆的米粉加蝦肉, 口感似炸兩, 蝦肉少得可憐, 麻麻地好食.2.企鵝–餡有蝦肉和豬肉, 薑餅人覺得皮太厚.3.綠茵仙子–綠色皮上有粒杞子, 餡有筍絲, 木耳絲, 紅蘿蔔絲等, 皮較薄, 算清新.4.石頭魚餃–皮易爛, 石頭魚肉不算鮮甜.5.咸水角–香脆唔會死實實.6.燒腩肉–有些很肥, 食唔落口, 但皮脆.
和薑餅人一起多年, 原來都沒有試過二人一起飲茶.

是日早上悠閒, 於是便去飲早茶了.

二個人叫了六碟點心, 結果食完有些滯.

2.企鵝–餡有蝦肉和豬肉, 薑餅人覺得皮太厚.

4.石頭魚餃–皮易爛, 石頭魚肉不算鮮甜.

5.咸水角–香脆唔會死實實.

6.燒腩肉–有些很肥, 食唔落口, 但皮脆.
2007-05-03 12 瀏覽
周朋友一齊去左將軍澳鴻星食晚飯,見到新出左懷舊小菜,幾特別,所以叫了幾個試一試..叫左個炒鮮奶,片兒麵,糯米大腸,西檸雞等...片先麵幾特別,炒鮮奶亦好好,好滑,唔會過老,大腸都可以,不過較膩,西檸雞就普通啦,都有一般水準,其他都不錯..另外,本人最喜愛銀魚小食,真係好味..
周朋友一齊去左將軍澳鴻星食晚飯,
見到新出左懷舊小菜,幾特別,所以叫了幾個試一試..
叫左個炒鮮奶,片兒麵,糯米大腸,西檸雞等...
另外,本人最喜愛銀魚小食,真係好味..
2007-04-26 15 瀏覽
前兩個禮拜, 家姐bb擺滿月酒, 去左將軍澳中心<鴻星>.我住左0係坑口年幾,第一次來這裡食... 星期一晚市,水靜鵝飛... 其實唔止間鴻星,係成個商場都好靜下,唔似得我地坑口果邊日日0甘人頭湧湧.有d為呢間鴻星擔心...anyway講返餐飯,我地坐房,間房好大,裝潢唔錯,落地玻璃,對住外面個景都好開揚,仲有投射mon電視掛在上面,唔使大大部電視等0係d人背隻吸輻射,唔錯.食左個$2680全包宴,親家仲要豪一豪佢叫多清湯龍蝦,龍蝦幾好食,連d腳都好多肉...其他野,一貫酒樓水準不過不失...反而個美點相輝,當中有一個好似栗子puff既相當好食...同埋個壽飽,係成個拳頭0甘大隻果種,中間係蓮蓉和蛋黃,好似月餅0甘,都唔錯~ 但記得以前0係<有骨氣>都食過架,個蛋黃比起鴻星呢個流油更多,仲正呀!!另值一提係飲品方面竟有楊芝甘露

另值一提係飲品方面竟有楊芝甘露
2006-12-28 10 瀏覽
鴻星似乎除石頭魚同黃油蟹之外,其他出品比人的感覺,統統只是花拳繡腿之腳色.點心如是,闊別經年第二次再到鴻星飲茶,點心外表依然精致,味道就不過爾爾,最出色的,就是圖中的燒肉.近乎入口即化.其他的白兔仔,整成動物形狀的點心,用來逗小朋友就得.全日吃得最稱心,就是送酒最佳的銀魚仔,記得年前去Food Expo,一定買幾包回家,一邊煲碟一邊送啤酒.不亦樂乎.

2006-08-03 12 瀏覽
上星期天一家人去探訪大哥哥嘅新居,成班人浩浩蕩蕩嚟呢度飲茶。心諗都相當耐無試過咁齊人,好開心^_^不過食完之後心倩就馬上冷卻落嚟,因為D點心質素認真麻麻。係就係叫做好多嘢 --- 豬潤燒賣、酥皮义燒包、牛肉及义燒腸、蘿蔔糕、煎釀青椒、鮑汁炒飯、炆伊麵...數之不盡。但食完之後都無乜印象,都唔知食過D乜。同海都仲差好多...

同海都仲差好多...
2006-06-26 13 瀏覽
前晚去食帶子皇海鮮宴,樣樣都幾平均,味道唔錯,最好係地方闊落夠舒服石頭魚羹好多料,味道有d似蛇羹海貝帶子皇真係好鬼大隻,用個貝類載住,用刀叉食幾過癮茄汁大蝦-正常味道個人最喜愛是玉掌海參,好濃好林,但海參又好爽總括來說都算值得推薦

石頭魚羹好多料,味道有d似蛇羹
海貝帶子皇真係好鬼大隻,用個貝類載住,用刀叉食幾過癮
茄汁大蝦-正常味道
個人最喜愛是玉掌海參,好濃好林,但海參又好爽

總括來說都算值得推薦
2006-06-11 15 瀏覽
四個人去飲茶, 叫左:1. 蒸魚雲- 汁都幾辣2. XO醬炒腸粉- 腸粉條條有色, 算ok3. 小丑魚, 奶皇餡, 但味道普通, 唔香滑4. 叉燒包- 無食到5. 上湯腐皮卷- 無食到6. 流沙奶皇包- 唔得, 餡少又唔流沙, 失望7. 招牌炒飯- 有欖菜, 蝦米, 肉粒, 菇粒炒成, 咸咸香香, 配上XO辣油更出色
四個人去飲茶, 叫左:
1. 蒸魚雲- 汁都幾辣
2. XO醬炒腸粉- 腸粉條條有色, 算ok
3. 小丑魚, 奶皇餡, 但味道普通, 唔香滑
4. 叉燒包- 無食到
5. 上湯腐皮卷- 無食到
6. 流沙奶皇包- 唔得, 餡少又唔流沙, 失望
2006-06-11 18 瀏覽
做完苦力特別肚餓, 叫左個八折四人餐, 包括:1. 迷你佛跳牆, 很足料, 有花膠, 雞, 翅同瘦肉, 湯很清甜2. 拼盤- 有炸豆腐, 正, 皮脆唔油, 素腐皮卷, 燒腩仔, 肉嫩但唔夠香脆3. 花菇元蹄煲- 元蹄很淋4. 炸乳鴿- 肉嫩香滑5. 灼芥蘭- 銀芽艽皇墊底, 菜爽嫩, 配上豉油熟油幾好食6. 蒸蝶魚- 似多寶魚但肉嫩D, 無乜魚味7. 紅豆沙&椰練絲白兔仔- ok lar
做完苦力特別肚餓, 叫左個八折四人餐, 包括:
3. 花菇元蹄煲- 元蹄很淋
4. 炸乳鴿- 肉嫩香滑
6. 蒸蝶魚- 似多寶魚但肉嫩D, 無乜魚味
7. 紅豆沙&椰練絲白兔仔- ok lar
(非會員)
上星期同太太諗住下午2:30之後去飲下午茶,我地已特登係個商場行翻幾個圈,等到2:35pm先入坐。門口登記後,侍應帶我地到廳入面坐。我地跟住叫d點心/粉面之類,心算都係大概一百蚊埋單左右。叫埋單後,個侍應拎張單黎,嘩,要成160幾蚊,我地咪即刻check單,見佢原來收左我地正價,我地咪話我地兩點半後入坐喎,叫佢跟返張單。之後,有個女部長拎張單過黎,一埋黎就黑面話我地肯定係兩點半之前入坐,佢話仲記得我地幾時入黎,又話我地係開頭話四人,男既入黎先,跟住先到女入黎...bla bla bla,最令我地慶既,佢就話我地隻錶係咪校錯時間...態度十分惡劣,我地兩公婆平時唔鬧人都頂佢唔順,都忍唔住當場鬧罵爆。咁既服務態度,我地都無野講,好好檢討下。

門口登記後,侍應帶我地到廳入面坐。

我地跟住叫d點心/粉面之類,心算都係大概一百蚊埋單左右。

咁既服務態度,我地都無野講,好好檢討下。