餐廳: 鵝鹵宮
資訊:

餐廳: 鵝鹵宮
資訊:

2024-11-03 0 瀏覽
鵝鹵宮推出秋冬菜式,第一次飲加入琵琶花的湯水,原來它有清肺熱、化痰止咳的功效,並與本地粟米、無花果和黑毛豬骨同煲,味道清甜滋潤。最有驚喜必定是鹹鮮馬友蒸肉餅,肥美的馬友先浸鹽水後吊乾,味道充滿鹹香,肉餅中混入蓮藕和吊片,最後淋上熟油,絕對是送飯良伴。潮州鹹菜腩肉炆白膳也非常下飯,鹹菜與腩肉同炆,最後加入白鱔,入口充滿魚油和鹹鮮味。原來咖喱配搭蘿蔔糕是新奇又好味的組合,香脆的蘿蔔糕沾滿香辣的咖喱汁,虎蝦大隻又爽口,雖然不算是傳統中菜,卻是一道十分惹味開胃、很快被清光的菜式。

2024-08-15 1569 瀏覽
本來想去試下好唔好食,2人食得唔多,一個滷水拼盤,加一個菜,共$579重點來,我比$600,要找$20.5,佢為佐我地比小費,就一張10蚊紙,其他打散哂比我,見到果下有點呆,以為找少佐,但原來係打散咗,個職員見到我質疑佢,知道可能我唔比小費,佢竟然將啲散子,從比錢個收錢夾到掃落張枱俾我我真係超級嬲,舖頭已經收咗+1服務費,我俾唔俾小費係我嘅事,你唔係當我乞兒咁掃啲錢俾我,我以後都唔會再去食真係真心好嬲囉!
將啲散子,從比錢個收錢夾到掃落張枱俾我

真係真心好嬲囉!
2024-08-05 2155 瀏覽
夏天咁熱,我哋都想搵啲消暑又健康嘅美食~前幾日去咗元朗 #鵝鹵宮 試咗「適時識食」菜式,佢哋嚴選當造食材入饌,選用香港農場夏日盛產瓜果,食材營養價值就高,養生又能清熱解暑~我哋就叫咗呢4道菜式:▫️羊肚菌炆雞雲南出產嘅羊肚菌,可以增強抵抗力,與鬍鬚雞同炆,好滋味啊,送飯最啱! ▫️梅子黃金菇蒸馬友以潮汕大馬友配搭本地種植嘅黃金菇、梅子醬等同蒸,特別開胃,魚肉好嫩滑!▫️尖椒炒吊片以汕尾當造嘅半乾濕吊片,軟身易咬,與尖椒、紫洋葱等同炒,夠曬惹味!▫️潮安家鄉鴨選用3斤重嘅BB鴨,加入桂皮八角以慢火浸煮,非常入味,肉嫩鹹鮮,食唔停口!
夏天咁熱,我哋都想搵啲消暑又健康嘅美食~

我哋就叫咗呢4道菜式:

2024-07-10
梅子黃金菇蒸馬友
尖椒炒吊片
2024-07-28 1955 瀏覽
得知元朗有新商場開咗,就入左去YOHO行吓,行經見到鵝滷宮有個孖寶小菜,298平平哋入去試吓啲滷水鵝~估唔到都有啲驚喜~首先我地揀咗一個固定菜式六頭鮑魚拼海參,鮑魚食落味道都幾唔錯,同埋個口感咬落都唔韌~😋加埋佢啲海參都幾滑,不過就味道就淡啲~仲有啲西蘭花襯碟撈埋啲鮑魚汁確實一流~之後仲揀咗自選菜式~滷水鵝肉拼腩肉,d鵝肉味道都好夠,同埋個腩肉雖然睇到個脂肪都唔少,但係食落一啲都唔肥膩~唔錯唔錯~😋
2024-07-09 2032 瀏覽
-平日帶小朋友出街食飯😉一定搵健康又美味嘅食物今日帶佢去左鵝鹵宮食飯🥰適逢新推出☀️適時適食-暑假嚐鮮。夏日消暑養生☀️夏天宜多食高營養價值綠色蔬菜🥬幫助身體排毒所以菜式嚴選當造食材🤓採用香港農場之夏日盛產瓜果有營養生😌清熱解暑🥢水瓜瑤柱煮墨魚滑🥢用上湯浸煮潮汕水瓜、自家製墨魚滑、豬肉末、瑤柱絲等,清新、清甜集於一身😄🥢避風塘野生大虎蝦🥢越南野生大虎蝦大大隻,「避風塘」炮製,爽口彈牙,香辣又惹味😙🥢羊肚菌炆雞🥢雲南羊肚菌與鬍鬚雞炆得非常入味,送飯一流!🍚🥢潮安家鄉鴨🥢以桂皮、八角慢火浸煮3斤重BB鴨,肉質嫩腍,鹹鮮入味😊🥢梅子黃金菰蒸馬友🥢潮汕馬友配搭本地種植黃金菇,再用梅子醬蒸,入口酸酸甜甜,十分開胃喔!😋🥢尖椒爆炒吊片🥢汕尾半乾濕吊片質地軟身,伴尖椒、紫洋葱炒,微辣醒胃😆
平日帶小朋友出街食飯😉一定搵健康又美味嘅食物
今日帶佢去左鵝鹵宮食飯🥰

適逢新推出☀️適時適食-暑假嚐鮮。夏日消暑養生☀️
夏天宜多食高營養價值綠色蔬菜🥬幫助身體排毒
所以菜式嚴選當造食材🤓採用香港農場之夏日盛產瓜果
有營養生😌清熱解暑

🥢水瓜瑤柱煮墨魚滑🥢

🥢避風塘野生大虎蝦🥢

🥢羊肚菌炆雞🥢
雲南羊肚菌與鬍鬚雞炆得非常入味,送飯一流!🍚

🥢潮安家鄉鴨🥢
以桂皮、八角慢火浸煮3斤重BB鴨,肉質嫩腍,鹹鮮入味😊

🥢梅子黃金菰蒸馬友🥢

🥢尖椒爆炒吊片🥢
汕尾半乾濕吊片質地軟身,伴尖椒、紫洋葱炒,微辣醒胃😆

食鵝專門店踩過界🪿‼️ 全新「適時識食」新菜式,嚴選當造食材入饌,最特別係每售出一份用含本地食材之菜式,會贊助$10予菜聯社,支持香港農業發展🫶🏻環境香港夏天咁熱🥵真係要多食蔬菜排毒,「適時識食」系列菜式好強調食材營養價值,經常出街食都唔怕🤪 #潮安家鄉鴨 $168 特意選用3斤重嘅BB鴨,加入桂皮八角以慢火浸煮入味,是為凍盤,夏天食夠開胃,肉嫩鹹鮮。 #尖椒爆炒吊片 $168主廚嚴選來自汕尾的半乾濕吊片,Q彈爽口,而且包裹住由尖椒、紫洋葱等嘅醬汁,十分惹味! #羊肚菌炆雞 $138 羊肚菌選用雲南出產,同鬍鬚雞一齊炆到入味,一上枱香氣四溢。 #梅子黃金菰蒸馬友 $198用潮汕大馬友配搭本地種植的黃金菇、梅子醬等同蒸,酸酸甜甜,魚肉滑身又帶質感。

#潮安家鄉鴨 $168

#尖椒爆炒吊片 $168

尖椒爆炒吊片

#羊肚菌炆雞 $138
羊肚菌炆雞

羊肚菌選用雲南出產,同鬍鬚雞一齊炆到入味,一上枱香氣四溢。

#梅子黃金菰蒸馬友 $198

尖椒爆炒吊片
2024-06-30 1153 瀏覽
Yuu 旗下餐廳, 路過幾次都覺得吸引, 打算試試點知星期日都放"星期一至五優惠" 出黎重點係條款係細字都iphone 影都濛令到食客唔舒服, 侍應又要費時解釋根木問題就係設計出錯, 又或者講係引人入局
Yuu 旗下餐廳, 路過幾次都覺得吸引, 打算試試

點知星期日都放"星期一至五優惠" 出黎
重點係條款係細字都iphone 影都濛

令到食客唔舒服, 侍應又要費時解釋
根木問題就係設計出錯, 又或者講係引人入局
2024-05-23 1438 瀏覽
今晚用七五折優惠券外賣加餸咕嚕肉 豈料中伏。肉質又乾又硬根本咬唔開。再加上厚粉漿又一早炸定 只靠酸甜醬汁可送飯 對鵝鹵宮的晚餐質素信心崩潰 跟早市的優質點心強烈對比!

2024-05-23
外賣自取
2024-05-10 1418 瀏覽
Randomly selected this Chiuchow cuisine in Yuen Long Yoho mall. The setting of the restaurant is grand and gorgeous. We 3 people had 3dishes and 1 dessert. The overall quality of the food is nice, especially suitable for people who like heavy flavour.1️⃣Seasoned sauce goose 2️⃣Pork with salted vegetable3️⃣Fried Maggi shrimp vermicelli 4️⃣Red bean paste bun

1️⃣Seasoned sauce goose
2️⃣Pork with salted vegetable
4️⃣Red bean paste bun

2024-04-28 1553 瀏覽
今日食評✍🏻✳️✅鵝鹵宮@Yoho mall約咗公公飲茶去一間米豬次次經過都想去嘅鵝鹵宮唔知點解佢咁想去環境衛生對大人嚟講係ok但對小朋友嚟講仲有待改善我哋叫咗5個點心蝦餃大大粒、皮薄餡靚牛肉球又係大大粒、不過就有啲un 蘿蔔絲酥餅好香,酥皮好好味,餡料豐富健康三色豆好味,整得結實唔會散晒啲豆出嚟豉汁鳳爪入味有咬口無論大鋪小店我哋都會盡試盡講Follow我哋bw.foodie
今日食評✍🏻
✳️✅鵝鹵宮@Yoho mall
約咗公公飲茶
去一間米豬次次經過都想去嘅鵝鹵宮
唔知點解佢咁想去

環境衛生對大人嚟講係ok
但對小朋友嚟講仲有待改善

我哋叫咗5個點心
蝦餃大大粒、皮薄餡靚
牛肉球又係大大粒、不過就有啲un
蘿蔔絲酥餅好香,酥皮好好味,餡料豐富
健康三色豆好味,整得結實唔會散晒啲豆出嚟
豉汁鳳爪入味有咬口

無論大鋪小店
我哋都會盡試盡講
Follow我哋bw.foodie
2024-04-28 1500 瀏覽
食物不符合標準,燒鵝係凍既員工服務態度惡劣,又無枱布,用力bang一聲放低水壺,嚇親成枱人包括男人更有綠衫員工如隔離枱食客對質,不清楚發生何事,但員工態度都十分不專業,沒有尊重和留住食客的意欲,串串咀咁,讓人聽著也感覺不適果然只係美心水準,空有其表,所有範疇根本及不上是中菜館,千祈唔好畀個裝潢呃咗快餐都不如,週末去食食到一肚氣,要不是西鐵站間彩晶軒裝潢,絶對不會嘗試幫襯呢間野永久blacklist
食物不符合標準,燒鵝係凍既
永久blacklist
午餐
2024-04-17 1702 瀏覽
成日覺得鵝鹵宮個名好有gimmick好盞鬼,今晚就試下D潮洲野食得唔得先~坐低後,侍應就推介套餐話好抵食架,咁啱有恒生信用卡。恒生信用卡4人套餐特價$888🥢潮洲四喜拼盤(鹵水鵝片.蔥油海蜇.炸花枝卷.黃金韭菜餅四拼)鹵水鵝片比較乾,反而墊底鹵水豆腐好食蔥油海蜇,蔥油味香濃炸花枝卷普普通通,唔彈牙黃金韭菜餅好香脆,啱啱炸起比較油🥢鹿茸菇燉竹絲雞個燉湯好清甜,估唔到湯渣雞肉同鹿茸菇都好食🥢上湯大蝦伊麵有四隻大大隻蝦,上湯芡比較杰身🥢翡翠花膠筒炆鮑魚四條花膠筒都唔算細條加埋鮑魚炆得入味,有生菜墊底🥢潮式蒸煮龍躉斑原來潮式係有啲肉絲唐芹絲,調味適中,蒸魚時間拿捏得好,魚肉好滑👍🏻🥢潮洲姜薯糯米糍中間嘅姜薯餡冇乜甜味,糯米皮又唔夠軟熟,有D位硬,no good👎🏻加多個餸🥢雜菌海參$108西蘭花仲多過雜菌同海參食物大致幾好侍應招呼殷勤連茶芥☕️加一💰是晚人均消費$240💰

坐低後,侍應就推介套餐話好抵食架,咁啱有恒生信用卡。

恒生信用卡4人套餐特價$888
🥢潮洲四喜拼盤
(鹵水鵝片.蔥油海蜇.炸花枝卷.黃金韭菜餅四拼)
鹵水鵝片比較乾,反而墊底鹵水豆腐好食
蔥油海蜇,蔥油味香濃
炸花枝卷普普通通,唔彈牙
黃金韭菜餅好香脆,啱啱炸起比較油
🥢鹿茸菇燉竹絲雞
個燉湯好清甜,估唔到湯渣雞肉同鹿茸菇都好食
🥢上湯大蝦伊麵
有四隻大大隻蝦,上湯芡比較杰身
🥢翡翠花膠筒炆鮑魚
四條花膠筒都唔算細條加埋鮑魚炆得入味,有生菜墊底
🥢潮式蒸煮龍躉斑

侍應招呼殷勤

連茶芥☕️加一
💰是晚人均消費$240💰
2024-03-18 1746 瀏覽
哈哈,不知何時開始,下班收工,很多時候都約Foo 食飯。昨天又是一個吃晚飯的時候,我們去了近近的鵝鹵宮,就是舖頭對面商場的潮州菜,夠獲氣,又夠快,。最吸引就係(滷鵝拼盤$368),樣樣齊,有掌翼,鵝腸,鵝肝,鵝片,鵝腎,鹵蛋,份量亦頗多。香濃的滷水味道。炸大肥$108鮮魷雪白肥厚,外層有一層薄炸醬包裹着,夠獲氣,惹味可口,餸酒一流。梅羔醬烤骨$98清甜可口。外皮有略炸過,微脆,排骨嫩肉微酸微甜,開胃飯菜,餸飯一流。打冷拼盤$98打冷拼盤,是一份常規正常的份量。紅腸、豬大腸、墨魚,鵝肉等份量都不少。大豆芽菜墊底,調味得宜,滷水味道正宗。小食$23新鮮清爽脆可口,花生亦鬆脆香酥。會常推薦給親朋好友一起去食

炸大肥$108

梅羔醬烤骨$98

打冷拼盤$98

小食$23
新鮮清爽脆可口,花生亦鬆脆香酥。
會常推薦給親朋好友一起去食
2024-03-17
10 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
生日
用餐優惠
信用卡優惠
2024-03-09 988 瀏覽
[📍元朗|鵝鹵公]呢間係一間潮式既酒樓餐牌入面除左平時大家食開既燒賣蝦餃仲有啲特色點心同潮式小菜好似韭菜粿個啲 呢到都有得食佢地啲點心全部都好熱辣辣 每樣點心都水準之上炒粉麵都唔差 乾炒牛河好有穫氣 份量好足如果河粉再粗身小小 冇哂碎 就perfect啦
[📍元朗|鵝鹵公]
佢地啲點心全部都好熱辣辣 每樣點心都水準之上
炒粉麵都唔差 乾炒牛河好有穫氣 份量好足
如果河粉再粗身小小 冇哂碎 就perfect啦
2024-02-01
10 分鐘 (堂食)
2024-03-05 813 瀏覽
第二次來鵝鹵宮,相比第一次,我覺得食物比之前好食左,出品好精緻,招呼好。周經理服務細緻細心,地方干淨。會介紹朋友來。很開心度過一個開心的晚飯時光。。。。。。。。。。

• 鹵水