餐廳: 鵝鹵宮
資訊:

餐廳: 鵝鹵宮
資訊:

該酒樓位於元朗形點商場1期,新開的店,本來帶點期待。地方不小,座位頗多,很快安排入座。82號枱,位於酒樓最裡面,有玻璃天窗有陽光照下來,但不覺得「曬」,但冷氣空調直吹整個範圍,包括打橫81、82、83號枱三張二人枱。冷氣是向着六個位置不停直吹,在枱上稍為輕的東西都不斷隨風飄揚。就算我有帶外套也覺得太冷。我有禮地要求坐其他位置,或可不可以調小一點冷氣,我想至少風細一點,也不會那麼容易感冒吧?我問了兩次可否調小一點冷氣,黑衫紅邊的男職員,一位有戴眼鏡,一位沒有戴眼鏡的,同樣的,都只是看我一眼就走開,而冷氣依然超大和很冷。其實要改變冷氣風口吹的方向,不難做到,即使要關門後弄,也可先說一聲不好意思。他們好像覺得我們無關重要,看我一眼就走開,兩次都是。鄰座的小朋友凍到用衣帽蓋住頭,不斷說:好凍,個頭好凍。完全沒人理會。食物方面,點心是一般美心酒樓點心,潮州粉果和蔥油糯米卷比較好吃,其他如紅棗糕馬拉糕都不好吃。它的招牌是「鵝」,所以點了一碟滷水鵝片,滷水鵝片味道普通,肉質比較乾,墊底的炸嫩豆腐更乾。招牌也不行,服務態度是致命的趕客原因。除了兩位男藍色西裝的送餐員比較有禮貌,會介紹菜式和說多謝,黑衫

食物方面,點心是一般美心酒樓點心,潮州粉果和蔥油糯米卷比較好吃,其他如紅棗糕馬拉糕都不好吃。它的招牌是「鵝」,所以點了一碟滷水鵝片,滷水鵝片味道普通,肉質比較乾,墊底的炸嫩豆腐更乾。招牌也不行,服務態度是致命的趕客原因。除了兩位男藍色西裝的送餐員比較有禮貌,會介紹菜式和說多謝,黑衫紅邊的職員,一致地,出奇地服務態度九流。

由於太冷的關係,食物也一般般,我們坐了大概半小時便離開,飲茶來說,這是我有史以來,在任何酒樓,逗留最短的一次。一定沒有下次。
2023-07-22
5 分鐘 (堂食)
  • 潮州粉果
2023-07-18 356 瀏覽
諗住出咗消費劵,出街食餐好,番入Yoho搵好嘢食。見到開咗間叫鵝鹵宮,應該主打食鵝肉。咁多人幫襯,就試吓喇。點咗5樣嘢,1.蘿蔔絲酥:酥皮係好酥,味淡,油,冇乜蘿蔔絲😐;2.麻沙煎堆:正常;3.春卷:味淡,但係好膩😑;4.鵝肉撈麵:造型ok,頗多鵝肉,但係啲麵一啲都唔爽,仲要腍到呢唔酥脆,咸😒;5.炸魷魚鬚:炸漿較粉厚,似酥炸生蠔層皮……😕量不多,味道嚟講唔抵食之餘,連普洱茶都淡而不香,茶芥$18/位,另加一收費,再加前菜費用。2個人午餐盛為$353.1,飽嘅,不過冇樣嘢特別之餘,亦都可一不可再
2023-07-18 291 瀏覽
今日食評✍🏻鵝鹵宮@yoho mall試食指數⭐⭐⭐⭐⭐店舖衛生⭐⭐⭐⭐侍應態度⭐⭐⭐⭐((每項5⭐️為滿分)) ·鵝鹵宮Be my Goose食字得有啲牽強但成功令我記得佢嗰名·唔知鵝出唔出名第一次去食保守啲嗌食點心1️⃣蘿蔔絲酥夠熱但最冇特色反而下面嗰幾樣點心有驚喜2️⃣叉燒腸皮滑叉燒半肥瘦肉嫩汁鮮甜3️⃣芥蘭靚菜4️⃣蝦餃睇唔明有粒紅色係咩餡料😆不過好好味有鮮蝦味5️⃣牛肉球大粒餡料配搭份量恰到好處7️⃣健康三色糕真係啖啖豆兼唔鬆散功夫做得好全單加一320單點係貴但我覺得值嘅·無論大鋪小店我哋都會盡試盡講Follow我哋bw.foodie
今日食評✍🏻
鵝鹵宮@yoho mall
試食指數⭐⭐⭐⭐⭐
店舖衛生⭐⭐⭐⭐
侍應態度⭐⭐⭐⭐
((每項5⭐️為滿分))
鵝鹵宮

無論大鋪小店
我哋都會盡試盡講
Follow我哋bw.foodie
2023-07-16 305 瀏覽
🌈元朗Yoho新開中式餐廳 未開張之前已經有留意呢間餐廳🤣「我老公」 個名改得好盞鬼!🌟用餐體驗:《招牌鵝片》 呢個係餐廳招牌菜,味道香,酸汁開胃,但係唔好期望非常大份,其實個底係有滷水豆腐墊住🤣《廚師推介蒸東星斑》 非常新鮮,肉汁鮮嫩,亦都有專人幫手拆開魚肉再擺塊靚個盤,個人覺得非常出色。《粿肉卷🫔》點之前其實都唔知係咩嚟,叫完之後一咬落去,外皮非常鬆脆,入面豬肉同蓮藕粉我自己就一般般,感覺唔係太彈牙,會偏粉狀一點。🌟環境裝修:環境裝修有嚇一跳,今次坐喺中間的位置,原路經過一條長走廊,周圍都有壁畫裝飾,枱與枱之間都有非常好嘅距離,呢一點好欣賞!
🌈元朗Yoho新開中式餐廳
未開張之前已經有留意呢間餐廳🤣「我老公」 個名改得好盞鬼!

🌟用餐體驗:

🌟環境裝修:

2023-07-16
10 分鐘 (堂食)
  • 潮州鵝片
2023-07-11 320 瀏覽
星期六晚同屋企人食,好多人等位,而且係新開的潮州打冷餐廳,所以點都等下啦,等左差不多50mins終於有得入啦!我地4個人叫左4個餸,定價偏貴,最後埋單$689 (計埋加一)茶位$18@1,小菜$231. 滷水鵝片$178鵝的份量唔算多,下面都係豆腐,味道尚算不錯👍🏻2. 打冷拼盤$98雜錦拼盤,有墨魚、紅腸、大腸、鵝肉、芽菜,都算足料。3. 炸蠔餅$118好耐無食過炸蠔餅,所以特別好食😋蠔仔都算幾多,每啖都食到,推薦!4. 魚蛋雜菜煲$138滿足食菜的慾望,份量大,入面仲有好爽的象拔蚌(?)呢個都幾抵食🤣總括嚟講,食物質素都算不錯,環境都大,美中不足係有啲嘈😅講嘢要大聲啲先聽到,不過都值得一試的!

茶位$18@1,小菜$23

1. 滷水鵝片$178
鵝的份量唔算多,下面都係豆腐,味道尚算不錯👍🏻

2. 打冷拼盤$98
雜錦拼盤,有墨魚、紅腸、大腸、鵝肉、芽菜,都算足料。

3. 炸蠔餅$118

4. 魚蛋雜菜煲$138

2023-07-08
50 分鐘 (堂食)
2023-07-07 233 瀏覽
4個人,叫左5樣嘢1.作為主打鹵水的潮州菜,鹵鵝片好鞋(汁好味所以豆腐好食)2.蠔餅炸得好夠,但唔知點解完全無味,開頭諗佢預客點魚露?諗真d,除左聞到炸嘢的香味,蠔味去左邊?3.鹹排骨春菜煲,排骨ok不過無乜肉食,菜鹹(咁講明鹹排骨,唔怪佢)4.時令野,稻草鴨,味道是好的,但唔明點解可以切到濕濕碎咁。5.反沙芋條:最離譜係呢個,好難食,佢有層「殼」,外面不太沾到糖。應該係節省時間的煮法。總結:無下次。
4個人,叫左5樣嘢
1.作為主打鹵水的潮州菜,鹵鵝片好鞋(汁好味所以豆腐好食)
總結:無下次。
2023-07-07
2023-07-02 306 瀏覽
又到牛媽去覓食嘅時間啦!今次牛媽去咗食呢間新餐廳!座位坐得闊落,下午時間除咗有廣式點心,亦都有潮式點心,牛媽今次點咗潮洲糯米卷、櫻花蝦煎蘿蔔糕、黑糖馬拉糕,仲有薑蔥鵝肉撈麵,每一樣餸菜點心都非常之精緻好吃推介!
推介!
2023-07-01 340 瀏覽
我嘅第一篇食評 🥳 當然要搵間新開業嘅餐廳介紹下啦 - 美心集團旗下嘅《鵝鹵宮》🪿🪿🪿兩個星期前路過yoho 都仲係圍板裝修緊 都已經心思思想試 👉🏽👈🏽今日 機會黎喇!!! 聽日就放一個大假喇 當然要食好嘢賀一賀啦 😏我同FeiFei 兩個人 8點左右到 其實都唔使10分鐘就已經有位... 裝潢 - 帶有點中式色彩 地方闊落 整潔 係舒服嘅🥰員工禮貌程度 - 絕對可以接受 個個都笑容滿面 真係實在難得👍呢度係用QR code落單嘅 所以都唔會有落錯單嘅機會 而上菜速度 正常接受範圍啦 大概10分鐘左右上第一個餸呢間餐廳主打潮州嘢 一心就係諗住食滷水野但係已經全部售罄 😨😨😨咁就唯有試吓其他小菜…1. 煎蠔烙 $118 - 真心好好味😋 首先佢係絕對唔油膩 蠔仔份量多 又夠Juicy 唔會過咸 值得推介嘅… 👍👍👍2. 杏汁花膠豬肺燉湯 $58 - 本身都真係好鍾意呢個燉湯 因為屋企一定唔會燉先啦😝 味道超濃郁 係有一條花膠同五大片厚豬肺片喺入邊嘅 算係真材實料啦…. 略嫌佢嘅杏汁磨得唔夠細滑 飲落去有點粗糙…3. 萵筍炒牛肉 $118 - 呢個就失色喇 😥最敗筆嘅地方係d牛肉真係落
裝潢 - 帶有點中式色彩 地方闊落 整潔 係舒服嘅🥰

呢間餐廳主打潮州嘢 一心就係諗住食滷水野
但係已經全部售罄 😨😨😨

咁就唯有試吓其他小菜…

3. 萵筍炒牛肉 $118 - 呢個就失色喇 😥最敗筆嘅地方係d牛肉真係落咗好多鬆肉粉 完全冇肉味 萵筍切到勁薄一片 味道方面真係冇乜特別 如非必要 可以唔叫🤫

4. 最後一道餸 海王美極粉絲煲 $138 - 熱辣辣嘅煲仔菜 味道調得啱啱好 夠乾身 但又唔會黐埋一舊 真係唔錯 😋亦奉行左少油少鹽少糖嘅準則 👍 有蛋白碎 帶子粒 蝦仁仔 份量合理

埋單嗰陣時 我有問d 員工點解咁快就賣晒 佢笑住話:冇諗過新開張就咁多人幫襯… 所以食物方面就預少咗 😅😅😅
咁即係要比多個機會 我再嚟食多次啦 😂😂😂 不過都真係值得試多次嘅😗

煎蠔烙
杏汁花膠豬肺燉湯