2024-11-03
【油尖旺區】【鵬哥清湯腩】喺旺角東站行去麥花臣嗰邊落橋位對面有個舖位,開咩餐廳都冇乜好下場,我哋一直都有留意開佢。最近佢哋轉咗做一間清湯腩,我就一條友走去會一會佢。入到去發現佢個模式都幾「大陸」,不過呢樣嘢係大趨勢嚟,我都唔會理會,照樣坐低叫嘢食啦。首先食 $62 嘅「清湯崩沙腩粗麵」,佢哋解釋崩沙腩係「牛腩中橫隔膜連著瘦肉層層相間的部分肥瘦適中口感很軟肉味濃鬱」,喂,「濃郁」下話,呢度香港嚟。啲崩沙腩係唔錯,不過個粗麵好似冇煮過咁,夾幾吓都唔散開,都幾黐線,我完全接受唔到。之後 $19 嘅「生菜加腩汁」就可以,叫多碗 $43 嘅「淨紫菜四寶丸」,紫菜、魚蛋就多,魚片、牛丸、墨魚丸得一件,味道仲要一般,想點?嘢飲我加 $3 飲「凍檸茶走甜」,味道正常。埋單 $127,間嘢接近冇冷氣,早走早着,反正唔會再幫襯。。。(地址:旺角亞皆老街88-96號利豐大廈地下A及B號舖)#1amfoodie #foodie #hkfoodie #thatfoodiething #hkfood #food #instafood #yummy #foodlover #delicious #foodies #t
(地址:旺角亞皆老街88-96號利豐大廈地下A及B號舖)
#1amfoodie #foodie #hkfoodie #thatfoodiething #hkfood #food #instafood #yummy #foodlover #delicious #foodies #tasty #globaleats #tastyfood #dessert #foodpics #followforfollowback #love #eat #1am油尖旺區 #旺角 #旺角東 #鵬哥清湯腩 #清湯崩沙腩粗麵 #崩沙腩 #生菜加腩汁 #紫菜四寶丸 #凍檸茶走甜 #1am1567 #1ambackup