2013-01-20
個日經過佐敦,睇到另一面既佐敦,搵食經過呢間鋪面是正既舊式麵鋪,入去試一試。十分知味!係卡位坐低,望一望佢貼左餐牌之外,亦有雜誌介紹。雲吞麵、豬手麵、蠔油……見價錢相宜,就點左碗雲吞麵。比較多有歷史既麵鋪都係用呢種相較細既碗黎盛載食物。套用簡介「食家要係「好食」同「夠食」之間選擇。」但對我個人黎講,呢碗係both!!上菜個時,睇黎出佢地係先放雲吞後放麵,所以要額外攪起雲吞上面影相。話明「雲吞麵」,當然先食雲吞 後食麵。雲吞包法相當好,無鬆散既漏汁跡象,但亦爽口,雲吞大小適中,蝦味十足,總之就係好食!麵食得出同其他出面既唔同,冇梘水同煙韌,但我個日就有韌左D。湯比較清,唔知算唔算特別。食到一半先望到雜誌額外介紹佢既蠔油,通常要拌油菜,由於budget有限,只單叫一碟蠔油。唔係講笑,可能係本人孤陋寡聞,佢個碟蠔油我真係食到蠔既鮮味同蠔味,Jesus!!食野食左廿幾年先知咩係蠔油,真係無介紹錯!!由於呢蝶仔蠔油比較大碟,我之後用左黎撈麵。有機會再番黎試其他野!相當不錯既經驗。
搵食經過呢間鋪面是正既舊式麵鋪,入去試一試。
十分知味! 係卡位坐低,望一望佢貼左餐牌之外,亦有雜誌介紹。
雲吞麵、豬手麵、蠔油……
見價錢相宜,就點左碗雲吞麵。 比較多有歷史既麵鋪都係用呢種相較細既碗黎盛載食物。
套用簡介「食家要係「好食」同「夠食」之間選擇。」
但對我個人黎講,呢碗係both!!
話明「雲吞麵」,當然先食雲吞 後食麵。
湯比較清,唔知算唔算特別。
食到一半先望到雜誌額外介紹佢既蠔油,通常要拌油菜,
由於budget有限,只單叫一碟蠔油。
食野食左廿幾年先知咩係蠔油,真係無介紹錯!!
由於呢蝶仔蠔油比較大碟,我之後用左黎撈麵。
有機會再番黎試其他野!相當不錯既經驗。
題外話/補充資料:
坐位比較窄,但唔算太差。
舊鋪頭要有心理準備關於佢 服務,但我覺得只要佢無乜話特別HASH,完全可以接受。
小小價錢,又要好食又要好坐又要環境服務好,係咪太貪心呢?
價錢適中,唔知點咩既牆上面有雜誌介紹。