2016-07-08 232 瀏覽
日日返工都唔願起身⋯Dup下Dup下又遲咗出門口😑每次呢啲時間我既早餐就得返老麥/7仔/美心揀⋯想食熱烘烘既飽,就一定要揀老麥😂呢度啲客個個都好似我咁趕,收銀姐姐有兩至三個左右,好快手,啱晒!之後就到等嘢食啦⋯⋯呢間得一個姐姐出餐既,不過都係快快手既話咁快就拎得😝次次都食你 -「豬柳蛋漢堡」熱烘烘的飽,最啱醒晨Working Day!蛋夠厚,啱晒成日唔夠飽的我😂成塊芝士,而唔係傳說中的半塊~包既熱力令芝士微溶,大啖大啖咬落去好滿足👍Good morning ~
日日返工都唔願起身⋯
Dup下Dup下又遲咗出門口😑
每次呢啲時間我既早餐就得返老麥/7仔/美心揀⋯
想食熱烘烘既飽,就一定要揀老麥😂

呢度啲客個個都好似我咁趕,
收銀姐姐有兩至三個左右,好快手,啱晒!

之後就到等嘢食啦⋯⋯
呢間得一個姐姐出餐既,不過都係快快手既
話咁快就拎得😝

次次都食你 -「豬柳蛋漢堡」
熱烘烘的飽,最啱醒晨Working Day!
蛋夠厚,啱晒成日唔夠飽的我😂
成塊芝士,而唔係傳說中的半塊~
外賣自取
2016-06-17 185 瀏覽
見到m記又有新野就更係試下,今次就係堂食,試下好無味點餐:梳乎蛋分享盒($40.8) + 轉橙汁 +轉薄薯脆(+$2.5)梳乎蛋分享盒($40.8)點評:分享盒入面有2件脆香雞翼,4件麥樂雞,2件香烤雞翼,2款雞翼入面我覺得脆香雞翼好食D,表面係脆入面仲係D汁流出黎,正過香烤,不過香烤都值得一試既(唔知係咪限定)薄薯脆(+$2.5)點評:似係平時超市買到既蕃茄味薯片,不過冇蕃茄味(要自己點蕃茄醬),味道就OK既,幾脆,不過都係一DD,我食到底個D已經開始淋,份量比平時嗌薯條既少美其名係分享盒,其實個份量一個人都食得哂,兩個人食會食唔飽,如果轉埋薄薯脆就更加唔飽肚
見到m記又有新野就更係試下,今次就係堂食,試下好無味

梳乎蛋分享盒($40.8)

薄薯脆(+$2.5)

2016-06-17
  • 脆香雞翼
2016-05-30 104 瀏覽
又有新theme啦!今次係蛋黃哥,試左佢地個rice burger,荔枝特飲同麥旋風。Riceburger 好夠飽,但個餐有d貴,d料無咩特別。所謂荔枝特飲其實係荔枝soda加d 罐頭雜果,可以唔試!返而焦糖麥旋風有驚喜,加埋cookies and cream 粒粒好match,但有d甜到'溜'。
2016-03-30 133 瀏覽
約咗朋友去尖咀,點知有人遲大到,自己落咗去麥記買杯野飲hea下試咗佢地杯綿花糖朱古力個樣都幾吸引上面啲泡泡好厚好滑遠睇成塊曲奇咁朱古力味都幾濃但都幾甜下如果係dack chocolate咁有啲苦苦地味會無咁漏上面啲綿花糖軟淋淋好食另外都買咗包薯條食下因為人多所以都係熱辣辣炸起不過飲住朱古力食其實有少少怪
約咗朋友去尖咀,
因為人多所以都係熱辣辣炸起
不過飲住朱古力食其實有少少怪
下午茶
2016-02-08 237 瀏覽
連麥當勞都出左紫薯雪糕,Vi即刻走去試下,顏色紫得黎幾令,食落竟然有頗濃既紫薯味,比想像中好食,而且$5.5性價比高,不過就唔好expect真係有紫薯o係入面喇,另有紫薯新地杯同紫薯麥旋風,不過要o係有甜品吧既M記先買到~~
2016-01-23
$5.5
2015-06-23 205 瀏覽
在附近吃過晚飯,想吃點甜,想起「麥當勞」再度推出的「焦糖雪糕新地」,便買來做飯後甜品。麥當勞的新地始終不是自己那杯茶,雪糕太過稠身,焦糖漿也稠得可以,加上味道對自己來說始終有點過甜,我對它相信都是只此一次,下不為例了,假如想吃麥當勞雪糕新地的話,沒有那麼濃甜朱古力味始終會是我的選擇。再不然的話,喝杯奶昔我也會喜歡些。
其他
2014-12-03 139 瀏覽
好耐無食麥記個板燒雞包餐。今日想食翻個板燒雞包。個餐要$36.8。先打開個包,塊板燒雞扒成長方形。個包好似熱狗包。咬落去食得出有醬油味。加上混入生菜。好食。我食得出個包用上上等雞肉。個中薯條我加入蕃茄醬。好食。因為麥記個薯條出咗名屬高水準。食得出係新鮮炸出。個可樂冰塊大咗D。都好飲。
因為麥記個薯條出咗名屬高水準。
食得出係新鮮炸出。個可樂冰塊大咗D。都好飲。
板燒雞包餐
$36.8
可樂
中薯條
題外話/補充資料: 個中薯條我加入蕃茄醬。好食。因為麥記個薯條出咗名屬高水準。食得出係新鮮炸出。個可樂冰塊大咗D。都好飲。
2014-11-30
$36.8 (午餐)
板燒雞包餐
$ 36.8
  • 薯條
2014-12-02 533 瀏覽
我肯定是因為McCafe新推出Merry Winterland而來, 滿心歡喜地走落地庫......見到廣告說買任何中或大杯裝飲品便可以以優惠價購買新推出的心太軟。結果我買了杯「薑餅人咖啡」連一件朱古力心太軟, 我肯定自己說是堂食, 但到收貨時卻給我有蓋紙杯, 還對我說因為暫停食水所以無水洗瓷杯而用紙杯, 那麼無辦法吧!可是當我把紙杯蓋打開後, 卻發現我的薑餅人是「被失蹤」了或者是「被糊掉」了   雖然喝起來是有薑汁味也有豆蔻味, 喝完很暖和很美味, 但還我薑餅人, 還我薑餅人!購買後, 職員從雪櫃裏取了一個朱古力心太軟出來並放入微波爐裏「叮」, 拿給我時還是熱的, 可是到吃的時候用叉子一切, 沒有反應, 再切才有一些些從頂部出現, 是出現而非流出來, 蛋糕很乾, 乾至有碎屑, 朱古力溶漿頗甜而蛋糕的朱古力味是苦苦的, 味道ok反而是質感不ok!離開時才是最氣憤的時刻, 因為我見到有不止一位客人正在用瓷杯喝咖啡 (我不依!)
可是到吃的時候用叉子一切, 沒有反應

(我不依!)
2014-11-13
2014-06-21 229 瀏覽
「麥飯」系列一直是張誇備受注意的麥當勞食品之一一來是在漢堡店有飯吃是很特別的體驗,像是日本老麥曾推出過白粥油條一樣二來是「麥飯」在推出後旋即獲得一致劣評,說實物與圖片不符、份量極少、難吃、菜有蟲等等...一切一切都讓張誇有想要挑戰這個有點像 明將 的小BOSS的膽量。難得這天老大說放工後請我們到老麥吃個餐聚一聚,當然要點老麥中最貴的麥飯餐吧!39元,一個飯卷,一盒薯條和一杯飲品,作為晚餐實在太貴呢...畢竟同樣價錢茶餐廳能吃更飽。近期韓風大熱,香港席捲一陣又一陣韓風,於是老麥便順勢推出韓式雞肉和牛肉飯餐由於午夜時間,店員說只剩雞扒可選,無緣與牛肉見一面呢。韓汁脆雞麥飯卷:韓汁沒有想象中韓汁應有的泡菜味、鰹魚味或辣味,取而代之只有點點甜味。雞扒因為包在飯和汁內,所以並不脆又小塊;包在最外層的烤餅吃下去有點像吃土耳其Kebab,配著飯吃又有不一樣的飽滿感,飯就是一般的飯。吃罷,未有機會體會到如何劣評如潮,但亦無需再次品嘗,感謝老大給我機會試吃這個麥飯卷呢
「麥飯」系列一直是張誇備受注意的麥當勞食品之一

由於午夜時間,店員說只剩雞扒可選,無緣與牛肉見一面呢。

題外話/補充資料: #誇張嗜食 #張誇 #Nickel
2014-06-09
$39 (宵夜)
2013-04-26 26 瀏覽
一向麥當勞都很少令我失望,因為就算是我最不喜歡的扭扭粉也差不到哪裡去!今次這個黑森林脆脆,起初威化餅給我的感覺不大好,因為覺得它不夠"crunch",但放入口,又ok喎!都算脆!至於紅桑子及朱古力醬,因為紅桑子有少少酸,如果你平時想食士多啤梨雪糕又想食朱古力雪糕的話,這個黑森林雪糕便正正可滿足你兩個願望!總結:一星期內已吃了3次!

總結:一星期內已吃了3次!
2013-04-25
  • 黑森林脆脆
2012-07-14 27 瀏覽
每個人都有煩惱根據朋友Y說, 不開心要食雪糕 最後我們去了麥當奴去試新出的綠茶紅豆新地朋友Y就試了Creme brulee新地一望到個綠茶紅豆新地心想 "咁肉酸既....."個賣相實在是完全不吸引一粒紅豆都看不到試左一啖即刻想扔掉它綠茶醬沒有綠茶味只是很甜很甜.....這個新地僅有5粒紅豆中伏中伏!!不過算..一分錢一分貨!雖然這個新地實在不行不過真的很多謝朋友Y的雪糕 欠你一頓飯 ahahahahaha
每個人都有煩惱
根據朋友Y說, 不開心要食雪糕

最後我們去了麥當奴去試新出的綠茶紅豆新地
朋友Y就試了Creme brulee新地

一望到個綠茶紅豆新地
心想 "咁肉酸既....."
個賣相實在是完全不吸引
一粒紅豆都看不到

試左一啖
即刻想扔掉它
綠茶醬沒有綠茶味
只是很甜很甜.....
這個新地僅有5粒紅豆
中伏中伏!!
不過算..一分錢一分貨!

雖然這個新地實在不行
不過真的很多謝朋友Y的雪糕

欠你一頓飯 ahahahahaha
2011-09-08 49 瀏覽
而家已經無左LEE個餐GA喇~早前同友人去書展個陣食的~18件麥樂雞跟餐轉青蘋果新地~好好飲啊~2個女仔食, 最後仲有5件打包,個盒有手挽位,拎走好方便~LEE個餐有4種醬1. 芝士醬, 最唔好食,又咸又無芝士味2.蒜蓉辣椒醬~ 最好食, 味道好像食海南雞飯會點既醬3.芝麻醬~味道OK,但同麥樂雞唔夾~都係打邊爐夾D4. 蜜糖芥末醬~好鍾意既醬~我平時唔食芥末的,但LEE隻我鍾意~食完LEE次~一排唔使再食LU~

而家已經無左LEE個餐GA喇~早前同友人去書展個陣食的~
18件麥樂雞跟餐轉青蘋果新地~好好飲啊~

2個女仔食, 最後仲有5件打包,個盒有手挽位,拎走好方便~
LEE個餐有4種醬
1. 芝士醬, 最唔好食,又咸又無芝士味
2.蒜蓉辣椒醬~ 最好食, 味道好像食海南雞飯會點既醬
3.芝麻醬~味道OK,但同麥樂雞唔夾~都係打邊爐夾D

食完LEE次~一排唔使再食LU~
2011-02-11 25 瀏覽
看完花車巡遊後, 肚子有些餓, 於是去了老麥醫肚, 試了最新出的黃金蜜糖芥苿魚堡. 和之前的和風特盛魚堡相比, 個包大個了些, 而且餡料亦多了, 件魚柳一般, 味道跟最原始的魚柳包沒有分別, 反而最好的地方是包入面多了生菜和蕃茄, 令到個包無咁漏, 有少許食至尊漢堡的感覺. 賣點之一的蜜糖芥苿醬幾好, 比起以往的沙律醬好味得多. 一個套餐賣30元, 比起一般魚柳包餐貴了幾元, 味道來說唔算特別出色, 但以老麥的水準而言都叫唔錯的了, 值唔值這個價錢就見人見智啦.
2011-02-03
2010-12-15 15 瀏覽
M記又舉辦遊戲喇今次既好多人參與不過成日食,始終唔健康6點多有點肚餓就食下午茶喇不過男友怕之後食唔落飯所以只係叫一個餐…2個人分有我最愛的醬,多多薯條我都食得落牙E間比較多人…而且都比較嘈吵不過野食就不錯喇係熱的…仲要係新鮮炸起雖然係熱氣左d….不過真係好好味喇
M記又舉辦遊戲喇
今次既好多人參與
不過成日食,始終唔健康

6點多有點肚餓就食下午茶喇
不過男友怕之後食唔落飯
所以只係叫一個餐…2個人分

有我最愛的醬,多多薯條我都食得落牙
E間比較多人…而且都比較嘈吵
不過野食就不錯喇
係熱的…仲要係新鮮炸起
雖然係熱氣左d….不過真係好好味喇
2010-12-07
5 分鐘 (堂食)
2010-08-27 15 瀏覽
午膳時間,我一般都是在辦公吃自備飯盒,飯後會到附近的商場散步,逛逛書店、看看展覽等。有時會去麥當勞喝咖啡,看點書。 昨天就想到麥當勞看書,適逢麥café正在推廣焦糖咖啡,心型的泡沫拉花拉得很漂亮,而且還有舊式的厚身玻璃杯,我便去喝。 午膳時間的麥當勞人是蠻多的,但一個人位就比較好找了。我找了一個比較隱蔽的角落,服務員禮貌地把咖啡端來了。我呷了一口,第一個感覺便是──太甜了,真的是太甜了,另外就是,因為它是泡沫咖啡,上層是泡沫下層是咖啡,使我感到不耐喝,我以一種很慢的節奏邊看書邊呷咖啡,卻也很快就喝掉了,感覺卻是沒有真正喝著了甚麼,因為半杯都是泡沫。 不過,倒也算了吧。值得一讚的是,這家café的服務員態度都很好,很禮貌很友善,笑容可掬,很能感覺到他們的敬業樂業的精神,總是很慇勤,使人感到親切。

2010-08-26